Kotiteatterihuoneen muoto ja laitteiston asettelu

Viestiketju alueella 'Viihde-elektroniikka, kamerat ja Hifi' , aloittaja freekevin, 12.12.2016.

 1. freekevin

  Rekisteröitynyt:
  26.06.2006
  Viestejä:
  1 299
  Aiemmat kotitetterit ovat olleet olohuoneessa ja nyt olisi tarkoitus saada käyttöön oma "miesluola". Tämä nyt on vielä aivan liian ennen aikaista miettiä tällaisia asioita, mutta mieltä askarruttaa kuitenkin.
  Miten normaaliin suorakulmion muotoiseen huoneeseen saa videotykin ja tietokoneen sijoitettua järkevästi?
  Otetaan esimerkiksi tällainen huone.
  [​IMG]
  Varmaan ikkunan eteen projisointi ja pitkälle seinustalle tietokone? Mutta sitten pyörii se tietokonepenkki ja koneen pöytä siinä kuvan edessä.
  Miten porukka on näitä asentanut, kuitenkin luulisin, että tämän muotoinen tykki/peliluola on yleisin?
   
 2. Rysty

  Rekisteröitynyt:
  14.05.2001
  Viestejä:
  1 134
  Mulla on ihan samanlainen huone kaappeja, ovia ja ikkunoita myöten ja vastaavassa käytössä. Kokoa on 3x4m jos laskee kaapistot pois. Tähän olen laittanut ikkunan eteen tietokonepöydän (kiva katsella pihalle välillä datailun lomassa) ja kotiteatteri on "poikittain". Kangas siis tuolla "peräseinällä" eli oikeassa laidassa, recliner-sohva vastakkaisella seinällä (eli heti ovesta tullessa oikealla). Kankaan alla on laitetaso, jossa kaikki äänentoistoon liittyvät laitteet sijaitsevat.

  Tykki roikkuu uhkaavasti sohvan yllä, mutta hyvin on pysynyt paikallaan.. hiljainenkin on eikä ole päässyt häiritsemään leffoja. Muutaman vuoden tässä konfiguraatiossa ollut, eikä ole mitään suunnitelmia tai toiveita muuttaa asettelua. Huoneessa saisi toki olla metri kanttiinsa lisää tilaa, mutta näillä mennään.
   
  Viimeksi muokattu: 12.12.2016
 3. freekevin

  Rekisteröitynyt:
  26.06.2006
  Viestejä:
  1 299
  Vaikka kuinka tavasin niin en ymmärtänyt :rolleyes:

  Voisitko piirtää tuohon kuvaan missä se kangas on ja miten olet kaiuttimet sijoittanut?
  Olisi kiva jos voisi samoja kaiuttimia käyttää pelaamisessa normi monitorilla ja pc:n näytöllä.
  Ei taida onnistua tuo kuvailemani kuin vetämällä kangas aina tietokonepöydän eteen ja tuijotella leffoja tuolta kaapiston edestä. Siten olisi äänentoisto kokoajan linjassa, pelatessa sekä elokuvia katsellessa.

  Se siitä "hienosta" teatterihuoneesta sitten, kun kankaan ympäriltä paistaa pöydät, jakkarat ja muut tietokoneroippeet. :facepalm:
   
  Viimeksi muokattu: 12.12.2016
 4. Rysty

  Rekisteröitynyt:
  14.05.2001
  Viestejä:
  1 134
  No voihan se olla epäselvä sepustus :D

  Ehkä kuva kertoo enemmän. Punertava on sohva, sinertävä väri kangas. Vihreet on kaiuttimia (isompi on sub) ja harmaa on pöytä. Tykki on sohvan yläpuolella. Lisäksi on pientä jakkaraa ja pöytää naposteltaville ja hylly leffoille yms. mutta en piirtänyt niitä kuviin. Myös laitetaso jäi pois kuvasta selkeyden vuoksi, se on tuossa kankaan alla. Mikään ei ole varmasti mittakaavassa, mutta sijainnit on sinnepäin. Tietokoneella istuessa kaiuttimet on toki ihan väärin, mutta en ole antanut häiritä ja välillä käytän kuulokkeita. Takakaiuttimetkin löytyy, mutta niiden sijainti nyt riippuu sitten muusta sisustuksesta.

  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 12.12.2016
 5. latexii

  Rekisteröitynyt:
  01.11.2000
  Viestejä:
  2 665
  Yksi "radikaali" vaihtoehto olisi toteuttaa tuon alkuperäisen kuvan mukaan, siten että:

  - Akustinen valkokangas joka laskeutuu katosta tietokoneen näytön eteen. (näyttö pitäisi kiinnittää täten seinätelineeseen // suoraan seinään)
  - Litteät kaiuttimet näytön viereen ja keskikanava näytön ylä tai alapuolelle, nämä myös seinään kiinni. (kajarin malli voisi olla esim. XTZ 95.22)
  -Tietokonepöytä (mallia levy) pitäisi olla myös seinässä kiinni vaikkapa saranoilla, eli kun ei dataa sen voisi laskea alas, tai vaihtoehtoisesti se pitäisi passata sopivalle korkeudelle niin että screeni laskeutuisi juuri sen yläpinnan yläpuolelle.
  - Langaton hiiri ja näppis.
  - Koneen keskusyksikön sijoitus sohvan viereen, HTPC -kotelon omaava voisi istua onton sohvan sisäänkin.
  - Tietokonetuoli yllättäen pitäisi olla mallia rullaava eli sen voisi paiskata sivuun leffatellessa. (tai pilkkijakkara :D)

  (vastaava toteutus ollut itsellä opiskelijaboxissa, vuokra sellaisessa .. meni vielä normaalin asumisen piikkiin pari reiät..)

  Jos haluat moisen toteuttaa tyyliin parilla sadalla max tonnilla, niin sitten kannattaa unohtaa.
  (tai rakennat kaikki itse kaiuttimista screeniin)
   
  Viimeksi muokattu: 12.12.2016
 6. GWBasic

  Rekisteröitynyt:
  25.09.2016
  Viestejä:
  18
  Melkolailla vastaava tilanne itselläkin. Päädyin purkamaan kaapistot kokonaan pois ja tietokonepöytä siihen tilalle. Tuolla ikkunaseinällä kangas ja tykille väsätty oma hylly tietokonepöydän yläpuolelle. Mulla tosin ikkuna sellainen miniluukku kun huone osittain maan sisällä.
   
 7. freekevin

  Rekisteröitynyt:
  26.06.2006
  Viestejä:
  1 299
  Hyviä vastauksia kaikilta. Sinullakin on siis luurit päässä konehommissa tai erikseen kajarit? Onhan se vähän hurjan kuuloista laittaa pieniin tiloihin 2.0 ja 5.1 järjestelmät.
  Mieluusti yksillä kaiutin seteillä kaikki viihteet. Hankalaksi menee.

  Katosta alas rullattava ääntä läpäisevä koko huoneen levyinen ja korkuinen kangas, joka peittää taakseen tietokoneen ja muut roinat. :hammer::rofl:
   
 8. GWBasic

  Rekisteröitynyt:
  25.09.2016
  Viestejä:
  18
  ^Pelatessa luurit joo. Muutoin jos kuuntelee & datailee, niin musa tulee sitten selän takaa. Paitsi jos haluaa nautiskella musasta, niin toki sitten menen nojatuoliin istumaan. Nojatuolit siis about keskellä huonetta. Pieni koppi tämäkin mutta ehkä aavistuksen isompi silti. Hyvin mahtuu. Kangas 106", katseluetäisyyden ollessa n. 2,5m. Toistaiseksi 2.1 setuppi mutta tarkoitus laajentaa seuraavaksi 5.1 ja Atmosta vielä lopuksi :)
   
 9. LRM

  Rekisteröitynyt:
  07.06.2012
  Viestejä:
  73
  Muutto edessä hieman pienempään asuntoon ja tekee hyvin tiukkaa saada sijoitettua kaiuttimia jalustoille kankaan viereen ja mietin, että mitäpä jos kaiuttimet asentaisi kattoon? Eteen esimerkiksi tuollaisilla pidemmillä alas saakka laskettuna (1505mm) ja keskikanava lyhyemmällä valkokankaan keskelle. (kattoon siis tämäkin)

  Taakse tulossa myös samanlaiset jotka toimivat varmasti ihan hyvin siinä tarkoituksessaan, mutta tuo etupää hieman mietityttää. Diskantithan tässä asennustavassa jää melko paljon korvien yläpuolelle ja korkeus eroakin keskikanavaan nähden tulee reilusti. Eipä sitä toisaalta muutenkaan tv tasolla saa samalle korkeudelle jos kaiuttimet "normaalisti" jalustoilla.


  [​IMG]
   
 10. hartsa82

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2007
  Viestejä:
  43
  Itsellä lähes identtinen tila johon on tarkoitus ruveta rakentamaan kotiteatteria. Ja tarkoitus sijoittaa sohva, kaiuttimet ja TV (kankaan sijaan) lähes samalla tavalla kuin Rystyn kuvassa. Miten kyseinen kokoonpano on toiminut?

  Kaiutinvalinnat ovat vielä auki, tällä hetkellä SVS-PB1000 ja Antimode yhdistelmä on valmiina. Mietinnässä on millaiset etukaiuttimet kannataisi laittaa, jalusta- vai lattiakaiuttimet? Yksi vaihtoehto, jota täytyy mennä kuuntelemaan olisi Tannoy Revolution XT6F:t, onko niistä kokemuksia?
   
 11. Rysty

  Rekisteröitynyt:
  14.05.2001
  Viestejä:
  1 134
  Ihan ok on toiminut edelleen. Subbarin paikka vaihtui oven ja sohvan väliin, koska huonemoodit aiheuttivat melkoisen kuopan kuuntelupaikalle ja subikonttausta harrastettuani parhaiten iskevä ja ulottuva kohta oli sohvan toisessa laidassa. Oven puoleisella paikalla istuessa subi saattaa hieman paikallistua paremmin nyt, mutta useimmiten istuskelen yksin toisessa laidassa, jolloin subi ei paikallistu. Subina on DIY-vehje ja Antimode tasaa vasteen.

  Nyt myös hauskana lisäbonuksena joku huonemoodi tms. osuu Antimodesta huolimatta juuri sohvan kohdalle ja leffoilla koko sohva tärisee. Musiikilla ei tärinä tunnu, että olisko se tärinä jossain 20-30Hz tuntumassa..
   
 12. hartsa82

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2007
  Viestejä:
  43
  Tässä innolla odottaa, että pääsee rakentelemaan ja testaamaan subin paikkaa :) Millaiset kaiuttimet teillä on käytössä? Ne on vielä itsellä hankkimatta. Ensin pitää laittaa varmaan akustointia ja sitten kaiuttimia testiin.
   
 13. latexii

  Rekisteröitynyt:
  01.11.2000
  Viestejä:
  2 665
  Tuollaiset ... 3kpl 12" Daytonin bassolla ja torvisuuntaimella varustetut yber dynaamiset toistajat. (70lit suljettu kotelo, takana vielä tasosäädin diskantille, joka toimii vallan mainiosti kun ovat kankaan takana)

  Myös löytyy 2 kpl noita liki 300kg painavia tapped horn subbareita (~800 litrainen kotelo, ylempi kuva) Noilla niitä leffoja katsellaan eikä millään innorupuilla ;)
   
  Viimeksi muokattu: 23.03.2017
 14. hartsa82

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2007
  Viestejä:
  43
  Hyvältää vaikuttaa, itsellä ei ihan noin järeää kokoonpanoa tuohon tilaan ehkä kannata laittaa.
   
 15. latexii

  Rekisteröitynyt:
  01.11.2000
  Viestejä:
  2 665
  Ehkä näin, kannatttaa kuitenkin muistaa että isot vehkeet soi paljon "kauniimmin" samalla volumella suhteessa pieniin vehkeisiin. Eikä kannata ajatella että kuuntelen hiljaa minulle käy tuollaiset pienet.. Kyllä itsekin kuuntelen hiljaa, teen sen noilla mielummin kun aikaisemmilla kurkkupurkeilla mitä olen omistanut (Dali, Amphion, Monitor Audio, Jamo etc etc etc)
   
 16. EmJay

  Rekisteröitynyt:
  02.10.2013
  Viestejä:
  116
  Suunnitteilla 7.1 järjestelmä ja mielipiteitä ja kokemuksia pyytäisin sellaisesta asetelmasta missä sivukaiuttimien etäisyys olisi 1,5 m ja toinen taas 3,65 m päässä kuuntelijasta. Kaiuttimet kooltaan 10 cm, 15 cm, 14 cm (leveys, korkeus, syvyys).
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti