Kotelot, joissa emolevy on vaakatasossa

Viestiketju alueella 'Kotelot ja modifiointi' , aloittaja Veyron, 27.10.2016.

 1. Veyron

  Rekisteröitynyt:
  10.09.2012
  Viestejä:
  150
  Minua hieman epäilyttää tämä klassisissa tornikoteloissa käytössä oleva tapa, että emolevy asennetaan pystyasentoon kotelon sisälle, jolloin emolevyyn kiinnitettävä näytönohjain tulee vaakatasoon. Tällöin siihen emolevyn PCIe-väyläänhän kohdistuu rasitetta enemmän, kun näyttiksen paino lepää osittain tämän väylän varassa. Tästä johtuen näyttikset myös puhaltavat kuumaa ilmaa alaspäin, miksi? Eikö olisi järkevämpää pistää näyttis puhaltamaan ylöspäin kerta lämmin ilma pyrkii kohoamaan ylöspäin? Oletan, että miksi tämä tapa on vallalla, johtuu yksinkertaisesti siitä, että tietokonekokonaisuus vie vähemmän tilaa kun kotelo on emolevyn suuntaisesti pystyasennossa.

  Tämän takia olenkin vähän tutkaillut vaihtoehtoja perinteisille tietokonekoteloille, joissa emolevy olisi vaakatasossa. Esim tälläisiä. Eli kysymys kuuluu, mikä olisi hyvä laatikkomallinen tietokonekotelo?
   
 2. StevenFIN

  Rekisteröitynyt:
  16.11.2014
  Viestejä:
  210
 3. Veyron

  Rekisteröitynyt:
  10.09.2012
  Viestejä:
  150
  Ei vittu! Enpäs tajunnut, että tuon saa asetettua vaakatasoonkin! Hieno ajatus, että tuon voisi pistää pöydälle vaakatasoon ja näytön siihen päälle! Entäs tuo raiseri, heikentääkö/hidastaako se millään tavalla tuon emolevyn ja näyttiksen välistä tiedonsiirtoa? Vittu, nyt rupesi tosissaan kiinnostamaan tuo laatikko. Eikö virtalähteen paikka olis kuitenkin hyvä pehmustaa jotenkin tärinän varalta? Nimittäin vaan kiinnitin huomioni siihen, ettei tuossa kopassa ole minkäänlaista pehmustetta virtalähteelle.

  Ja mitä tulee tohon mun linkittämääni Cooler Masterin laatikkoon, niin ulkomuodolla ei ole minulle niin paljoa väliä.
   
  Viimeksi muokattu: 27.10.2016
 4. StevenFIN

  Rekisteröitynyt:
  16.11.2014
  Viestejä:
  210
  Niin, voi sen koko setin laittaa vaakatasoon, mutta saa sen pystyynkin ja näyttiksen pysty asentoon: http://cdn5.thinkcomputers.org/wp-content/uploads/2015/10/22-600x399.jpg

  Ei se Riser vaikuta näytönohjaimen toimintaan, joku ihan marginaalinen erosaattaa olla, mutta et tule sitä huomaamaan ollenkaan. Mitä tuohon virtalähteeseen tulee, niin kai siinä olisi jotkut pehmusteet, jos niille olisi tarvetta? En osaa siinä auttaa, mutta sä teet oman päätöksen ;)
  Tämänhän saa ripustettua myös seinälle, olis kans aika siistin näköinen siellä, tosin ne seinäkiinnikkeet ei tule mukaan. 1 riser taitaa kuulua hintaan, mutta varmistaisin sen ennen ostoa :)

  Mahtaakohan tämä kestää sitä näytön painoa? Itse kyllä jättäisin sen pois kuviosta, ja laittaisin kopan seinään kiinni vaikka näytön taakse, jos sen haluaa pois tieltä?
   
  Viimeksi muokattu: 27.10.2016
 5. Veyron

  Rekisteröitynyt:
  10.09.2012
  Viestejä:
  150
  Neweggissä oli paljon kritisoitu tuota mukana tulevaa riseriä. Kuulemma ei useilla toiminut ollenkaan. Mutta sitä en itse tarvitsisi, sillä laittaisin tuon todennäköisesti vaakatasoon pöydälle.

  Mutta tuohon virtalähteen pehmustukseen eli tärinän vaimennukseen tarvitsen vastauksen ennen kuin teen mitään ostopäätöstä.
   
 6. DD-Indeed

  Rekisteröitynyt:
  15.06.2016
  Viestejä:
  460
  Itellä Jonsbon Cooltek G3, näyttö sen päällä. Pyrin kompaktimpaan ratkaisuun tällä ja onnistuin. Aiemmin ku ollu tornikoteloita, ni niitä aina vaivaa se, että ne blokkaa pöytätilaa/valon tuloa sen suunnalta ja niskat väsyy, jos on näyttö pöydällä alhaalla. Ainut ongelma on toki rajallinen tila, kortit ja CPU cooleri täytyy olla tiettyjen mittojen sisäpuolella. Jäähdytyksessä ylösalaisin oleva T-virtaus myös osoittautunut hyväksi ratkaisuksi.
   
 7. edup

  Rekisteröitynyt:
  04.07.2015
  Viestejä:
  1 077
  Sitä varten näytönohjaimet (ja muut lisäkortit) ruuvataan siihen kotelon reunaan kiinni. Suurin osa rasituksesta kohdistuu silloin siihen kotelon laajennoskorttipaikan kiinnitykseen, eikä emolevyyn. Tämän ongelman olemassaoloa voi miettiä myös ihan siltä kantilta, että montako tarinaa olet ikinä kuullut/lukenut, että emolevy/näyttis olisi hajonnut fyysisesti koska kotelo oli pystymallinen.

  Tällä taas ei ole mitään vaikutusta mihinkään. Lämmön siirtyminen konvektiolla on ihan eri suuruusluokassa kuin huonoimpienkaan kotelotuulettimien aikaansaamat virtaukset. Lämmönsiirron kannalta olennaisempaa on se, että kotelotuuletus on olemassa ja suunniteltu edes jotenkuten fiksusti. (Esim. että kaksi lähekkäin olevaa tuuletinta puhaltaa ilmaa samaan suuntaan eikä vastakkaisiin suuntiin.) Esimerkiksi tässä artikkelissa on testattu jäähdytystä koteloiden ollessa eri asennoissa.

  Tässä lienet täysin oikeassa. Yleensä korkeus ei ole niin rajattu kuin lattia/pöytäpinta-ala.

  Pointtina siis, että alunperin kuvattuja ongelmia ei oikeastaan ole olemassa. Vaakamallisia koteloita on kuitenkin olemassa paljonkin, ja on olemassa monia oikeita syitä ostaa sellaisia. Nykypäivänä suosituimpiin syihin lukeutunee se, että TV-tasoon ei mahdu pystymallinen kotelo HTPC-käyttöön.
   
  Viimeksi muokattu: 28.10.2016
 8. Veyron

  Rekisteröitynyt:
  10.09.2012
  Viestejä:
  150
  Enpä ole kuullut yhtään semmosta tarinaa. Toisaalta tiedä sitten mitä tollainen vuosia jatkuva rasitus sitten tekee sille PCIE-väylälle, heikentääkö se sitä vaikkei mitään murtuisikaan. Mielestäni emolevyyn kohdistuu silti aikas paljon painoa senkin jälkeen, kun näyttis on ruuvattu kiinni sinne kotelon takaseinään. Omani vääntyy silminnähden alaspäin sieltä toisesta kauimmaisesta päästä, mikä ei ole kiinni missään.

  Osaatko sanoa mitään siitä, kuinka tärkeää on virtalähteen paikan pehmustaminen kotelossa?
   
 9. edup

  Rekisteröitynyt:
  04.07.2015
  Viestejä:
  1 077
  En muista että yhdessäkään omistamassani kotelossa olisi ollut minkäänlaisia pehmusteita virtalähdepaikalla, enkä sellaisia ole itsekään asentanut. Ainoa syy miksi voisin kuvitella että mitään pehmustetta sinne voisi tarvita, olisi vaimentamaan virtalähteen tuulettimesta koteloon aiheutuvaa resonanssia, mutta se ei kyllä ainakaan itselläni ole ollut ikinä mikään ongelma. Ja jos tuollaista resonanssia esiintyy, voihan sinne väliin iskeä sitten jälkikäteen jotain kumilevyä tms.
   
 10. Datatöntti

  Rekisteröitynyt:
  14.08.2007
  Viestejä:
  1 314
 11. Veyron

  Rekisteröitynyt:
  10.09.2012
  Viestejä:
  150
 12. pnuck

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2007
  Viestejä:
  18
  http://www.lian-li.com/en/dt_portfolio/pc-v33/

  Itsellä ollut tämä käytössä julkaisusta asti.
  Plussaa: Ulkonäkö, valmistettu alumiinista (kevyt), hiljaiset tuulettimet mukana, helppo asennus emolevylle ja ok pölysuojat.
  Miinusta: Ahtaat tilat kiintolevyjen asennuksessa, rasvaiset sormenjäljet näkyvät samantien kotelossa ja hinta (~200e caseking.de).
   
 13. Veyron

  Rekisteröitynyt:
  10.09.2012
  Viestejä:
  150
  Varmaan ihan hyvä kotelo. Vähän turhan kallis kuitenkin.
   
 14. eldorado

  Rekisteröitynyt:
  18.07.2013
  Viestejä:
  686
  Tuosta thermaltaken p5 kotelosta on tullut uusi versio, jossa myös sivuilla on karkaistua lasia niin luulisi kestävän näytön painon. Raiserista en tiedä onko parantuneet, mutta kaverilla on tuo 1. versio kotelosta ja hänellä meni kaksi raiseria peräkkäin, ei enää uutta hommannut.. Kannattaa myös tutustua tuohon thermaltaken core x sarjaan, itsellä löytyy x9 ja olen tyytyväinen ollut!
   
 15. Hammer Schultz

  Rekisteröitynyt:
  31.07.2001
  Viestejä:
  993
  En tiedä auttaako mutta pienellä modauksella tuohon ITX/Prodigyyn menee myös mATX emo ihan kivasti, itsellä sellainen käytössä.
   
 16. triagon

  Rekisteröitynyt:
  09.08.2014
  Viestejä:
  63
  Täytyy kompata tätä, mulla on myös G3 ja en voisi olla tyytyväisempi. Vaihdoin koppaa BitFenix Mercista kun rupesi ärsyttämään valtavan kokoisen kopan raahaaminen laneille. Ulkoisesti tyylikäs ja kulkee kätevästi vaikka kainalossa. On käsittääkseni pienimpiä ATX-emolevyn mahduttavia koteloita(?)
   
 17. DD-Indeed

  Rekisteröitynyt:
  15.06.2016
  Viestejä:
  460
  Joo, sinne just vielä mahtuu normi ATX, itellä tosin mATX. Ainut huoli on kotelon korkeus, max 130 mm korkea CPU ja GPU mahtuu sisälle. Ja se keskipalkki voi tuottaa ongelmia joissain tapauksissa näyttiksen kanssa. Yksi '3.5 HDD-telakka ainoastaan, mut siihen menee heittämällä kaks '2.5 SSD:tä muunmuuassa. Onko sul samansorttinen ilmankiertoratkaisu ?
   
 18. triagon

  Rekisteröitynyt:
  09.08.2014
  Viestejä:
  63
  Nyt kun katsoin, mulla näyttää olevan kolme tuuletinta kaikki työntämässä ilmaa sisäänpäin ja poweri omalla kierrollaan. En ole jäähdytysekspertti, onko fiksumpia setuppeja? Hommasin taannoin näyttiksen, jossa on gigabyten 3-tuulettiminen windforce-jäähy ja se jakaa kotelon aika lailla puoliksi ilmankierron suhteen. Yleensä datailen ilman kantta, mutta kannen päällä ollessa cpu:n lämmöt nousee rasituksessa 60C->70C.
   
 19. DD-Indeed

  Rekisteröitynyt:
  15.06.2016
  Viestejä:
  460
  Mä hommaan täs kuukauden aikana uutta osaa, ni täytyy sit tehä testejä ja tehä piirros siitä ilmavirtauksesta, mitä käytän. Ja kannen ollessa kiinni sen oikeanlaisen virtauksen merkitys korostuu huomattavasti, pitää olla tasainen "läpiveto" koko kotelon läpi. Poweri tosin on omassa osastossaansa, joten sitä ei tartte miettiä.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti