Kosketusnäyttökynä

Viestiketju alueella 'Älypuhelimet ja taulutietokoneet' , aloittaja tipumies, 13.01.2019.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. tipumies

  Rekisteröitynyt:
  14.10.2007
  Viestejä:
  13
  Tietääkö kukaan, mikä on tarjolla olevien kynien toimivuus eri laitteissa? Millaiseen tekniikkaan kynät perustuvat ja mihin pitää kiinnittää huomiota kynää hankittaessa? Mihin perustuvat kynien suuret hintaerot? Itsellä on ipad6 ja lumia 1020, joissa haluaisin käyttää samaa kynää.
   
 2. Desgorr

  Rekisteröitynyt:
  11.10.2010
  Viestejä:
  3 004
  Yleensä nuo puhelimille ja tableteille myytävät kynät perustuu ihan samaan ideaan kun sormenkin toiminta kosketusnäytöllä, eli kapasitanssiin ja siten simuloivat vaan sormea.
  Kapasitiivinen kosketus on tällä hetkellä se yleisin älylaitteissa:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Capacitive_sensing
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Kosketusnäyttö#Kapasitiivinen_kosketusnäyttö

  "Kapasitiivinen kosketusnäyttö kehitettiin 1960-luvun puolivälissä.[2] Se koostuu sähköeristeestä, kuten lasista, joka on päällystetty sähköä johtavalla aineella. Koska ihminen johtaa sähköä, näytön koskettaminen aiheuttaa muutoksen näytön sähkökenttään, mikä voidaan mitata kapasitanssin muutoksena näytön kärjissä olevilla antureilla. Kapasitiivisten kosketusnäyttöjen etuna on nopeus, herkkyys ja usean yhtäaikaisen kosketuksen tuki, mutta niitä ei voida käyttää esimerkiksi tavallisella stylus-kynällä tai hanskat kädessä. Kehittyneimmät versiot, projisoidut kapasitiiviset näytöt, osaavat mitata kapasitanssin joka kohdasta ja tunnistaa samanaikaisia kosketuksia. Tällaista laitetta voi käyttää kahden sormen erilaisilla eleillä. Projisoitu kapasitiivinen näyttö toimii myös hansikkaan läpi. [5]"

  Kapasitiivisesta kynästä vaikkapa esimerkkinä tämä: https://www.power.fi/tietotekniikka...stylus-kynat/trust-stylus-pen-hopea/p-220430/
  Sitten löytyy myös tarkemmalla päällä varustettuja: https://www.wacom.com/en-us/products/stylus/bamboo-tip

  Apple iPadin 2018 -malliin taas saa mm. Apple Pencil nimisen kynän, joka sisältää asennontarkkailun ja paineentunnistuksen. Kynä on yhteydessä iPadiin bluetoothilla ja lähettää sitä kautta nämä edellä mainitut tiedot laitteelle. iPad taas tarkkailee kynän sijaintia sen lähettämän signaalin avulla, jonka iPadin digitizer tunnistaa.

  Jos haluat käyttää kummassakin laitteessa samaa kynää, niin aikalailla ainoana vaihtoehtona on tuo kapasitiivinen kynä, eli stylus. Toki noita löytyy myös Bluetoothilla toimivia kapasitiivisia kyniä, joissa on lisänä paineentunnistus ja tämä tieto lähetetään laitteelle Bluetoothin kautta. Toki laitteen pitää tätä tietoa myös tukea, jos paineentunnistusta haluaa käyttää.

  Tässä myös ihan hyvää juttua eri kynistä: https://www.howtogeek.com/177376/no...ual-capacitive-wacom-and-bluetooth-explained/
   
 3. tipumies

  Rekisteröitynyt:
  14.10.2007
  Viestejä:
  13
  Kiitos Desgorr viitseliäisyydestäsi ja avustasi!
   
  Desgorr tykkää tästä.
 4. Tapio Huuhaa

  Rekisteröitynyt:
  23.11.2017
  Viestejä:
  40
  Eräs henkilö näytti, että Wacomin kynä toimii iPadilla varsin huonosti - on paljon viivettä ja epätarkkuutta. Sen lisäki ns. palm rejection toimii miten sattuu. Bluetooth on lisäksi häiriöherkkä. Joku epäili syyksi huonoon toimivuuteen sitä, että Apple ei anna tarpeeksi tietoa Wacomille kunnon kynän tekemiseen.
   
 5. Desgorr

  Rekisteröitynyt:
  11.10.2010
  Viestejä:
  3 004
  Kuulostaa oudolta jos tuossa bamboo tipissä olisi enemmän viivettä kun sormella tai kumipäisellä kynällä käyttäessä. Kyseessä on kuitenkin kapasitiivinen kynä, joka emuloi sormea. Ymmärtääkseni kohtuullisen tarkkakin. Palm rejectionia ja bluetoothia tässä ei ole.

  Vai tarkoitatko nyt jotain toista wacomin kynää? Noissa bluetooth-kynissä varmasti voi olla paineentunnistuksen takia viivettä.

  https://www.androidpolice.com/2018/...ew-pricey-fine-tip-stylus-works-touchscreens/
  "Basically, it works like your finger and like every other cheap $1 stylus you have seen. The difference, however, is in the size of its tip. Normally, capacitive pens have a wide foam tip (6mm on average, 4.5mm for the finer ones) and need that contact surface to work on your touchscreen. The Bamboo Tip and other "active capacitive" pens emulate that larger surface with a small tip and a bit of electricity magic (hence the battery and charging). Technically speaking, the technology is called Reflective Electro Static, but all you need to know is that it gives you the accuracy of a finer tip stylus without requiring a digitizer in the display or Bluetooth connectivity."
   
  Viimeksi muokattu: 15.01.2019
 6. Tapio Huuhaa

  Rekisteröitynyt:
  23.11.2017
  Viestejä:
  40
  Oli Bamboo Sketch. Sitä eräs henkilö piti erittäin huonosti toimivana iPadille. Mallitekstin jälki oli todella huonoa ja jopa puolen sentin viive. Se käyttää bluetoothia.
   
  Viimeksi muokattu: 15.01.2019
 7. Tapio Huuhaa

  Rekisteröitynyt:
  23.11.2017
  Viestejä:
  40
  Oma kokemus kosketusnäyttökynästä on Apple Pencil ja Huawei MediaPad M5 Lite 10 - tabletista.

  Käytännössä Huawein kynä soveltuu paremmin pikkutarkkaan piirtelyyn, koska se on sopivan kokoinen ja kärki on varsin ohut. Vaikka Apple Pencil voittaa teoriassa Huawein kynän, kynän iso koko ja kärjen paksuus pilaavat mahdollisuuden kovin tarkkaan piirtelyyn.

  Huawei häviää lähinnä liikeseurannassa ts. nopeassa vedossa jälki tulee vähän viiveellä. Paineentunnistus on kapea-alaisempi.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti