Ei välttämättä päde suoraan metsästä haettaviin marjoihin, mutta kyllähän farmari joutuu hankkimaan ihan jumalattomasti muitakin asioita kuin työvoimaa. Jotta olisi jotain puitavaa, niin ensin pitää saada työkalut (traktorit jne.), polttoaineet, sähköt, siemenet, lannoitteet ja jopa vakuutukset jne. Ja aivan varmasti kaikkien näiden hinta on noussut jostain 30 tai 50 vuoden takaa.
Työvoiman hinta on oikeastaan ainoa asia, mihin farmari voi edes osin vaikuttaa, mutta sittenkin valtio tunkee väliin sairasvakuutusmaksuineen yms.
Viimeksi muokattu: 05.04.2020
Siinä ajankulua ajankohtaisella teemalla Edgar Allan Poen kynästä 1800-luvulta.
Spoiler alert: Prinssi Prosperolle ei käy lopussa hyvin hänen eristäytymisyrityksistään huolimatta...
Viimeksi muokattu: 06.04.2020
Kontrolloimaton turismi tässä kaiketi se suurin uhka on. Kyllä minä näkisin, että turismia voidaan rajoittaa pitkään sen jälkeen kun tavaraliikenne naapurimaihin on palautettu ja talous alkaa pyöriä. Siinä vaiheessa vaan kaikkien pitäisi sitten sitoutua siihen, että pienistäkin oireista testataan ja kaikki ketjut jäljitetään tarkasti. Ja jos joku maa alkaa perseillä, niin se eristetään sulkemalla rajat. (Eli turistilennot lopetetaan, rajanaapurit eivät salli maaliikennettä.)
Viimeksi muokattu: 06.04.2020
Turismi on oma juttunsa ja vähintään yhtä iso on bisnesmatkustaminen. Turismi keskittyy omiin paikkoihinsa, mutta bisnesmiehet käyvät missä tahansa maailman kolkassa.
Tuloksena on erittäin epävakaa yhteiskunta ja talous. WHO antaa herkästi "ilmahälytyksen" ja kaikki maailman ihmiset sulkeutuvat "pommisuojiin" muutamaksi viikoksi kunnes WHO antaa "vaara ohi"-signaalin ja ihmiskunta nousee perunakuopistaan ja jatkaa elämäänsä.
Ei toimi.
Viimeksi muokattu: 06.04.2020
Uskon uskon. Kyse oli vain siitä, että on herkässä nykyaikainen maailmantalous, koska lyhytaikainenkin ulkoinen häiriö tuhoaa sen pitkäksi ajaksi. Onkos tätä koronashowta ollut Suomessa nyt sen 3-4 viikkoa ja ollaan täydessä katastrofissa? Mitään ei ole tuhoutunut kuten sodassa, hirmumyrskyssä tai maanjäristyksessä. On ainoastaan sairastunut jonkin verran ihmisiä ja kuollutkin maailman mittakaavassa vasta hyvin vähän. Koko katastrofi on aiheutunut siitä, että kaikki eivät ole päässeet töihin ja kuluttamaan normaalisti pariin viikkoon.
80% Suomalaisista elää kädestä suuhun, eli säästöjä ei ole käytännössä lainkaan. On asuntolainaa, vuokraa, kulutusluottoa, osamaksua, netflixiä. Työt loppuvat tilapäisesti puolelta Suomelta, työttömyyskassat ruuhkautuvat pahasti ja korvausten maksut viivästyvät. Osamaksut, vuokrat ja luottojen lyhennykset juoksevat plus noormallit kiinteät kulut. Kusinen paikkahan siinä on kieltämättä monella.
Sitä vaan, että maailma on tänä päivänä erittäin häiriöherkkä paikka, koska kaikki toimii veitsenterällä talouden suhteen. Nyt jos tästä pandemiasta jää pelko ja hermoheikkous päälle, vastaavia stoppeja tulee herkästi kun maailma ja pörssi reagoi kun joku yskäisee jossakin. Ihmiset vaativat viranomaisilta nopeita ja rajuja toimenpiteitä, koska tässä epidemiassa kaikki reagoivat liian myöhään ja ei heti tarpeeksi rajusti.
Viimeksi muokattu: 06.04.2020