Kokkaaminen painekeittimellä

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja Orkesteri, 18.09.2017.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
  1. Orkesteri

    Rekisteröitynyt:
    18.01.2011
    Viestejä:
    488
    Luettuani lempiruokatoimittajani Kenji Lopez-Altin painekeitinintoiluja Serious Eatsista, ostin Ikeasta kuusilitraisen Värdesätta-painekeittimen omiin kokeiluihini. Se on edullisimpia helposti saatavia keittimiä Suomessa. Ohjekirjasta voi päätellä, että pienempi versio olisi myös tulossa, mutta en kyllä hankkisi sitä, sillä maksimitäyttötilavuus on tässäkin mallissa vain sen neljä litraa. Kattilaan tulee jättää tarpeeksi tilaa ja nestettä höyryn muodostumista varten, jotta paine kasvaa ja lämpötila saadaan nousemaan yli sadan asteen.

    En ole koskaan käyttänyt saati omistanut painekeitintä, mutta lupaus pitkää hauduttamista vaativien ruokien nopeasta valmistumisesta kyllä kiinnostaa. Chiliä puolessa tunnissa? Täydellisesti karamellisoituja sipuleita 20 minuutissa? Kotitekoista kanalientä 45 minuutissa? Ensimmäisenä asialistalla ovat varmaankin sipulien karamellisoiminen ja kuivien papujen kypsentäminen cholea tai muuta intialaista ruokalajia varten, mutta laittakaa kaikki ideat ja kokemukset jakoon!
     
  2. krauta

    Rekisteröitynyt:
    18.10.2001
    Viestejä:
    73
    Tilasin Saksasta painekattilan, tai sarjan missä tuli kaksi kattilaa, 3 ja 6 litrainen ja yksi kansi. WMF Pressure cooker Perfect Pro 6,5/3

    Olen vasta ehtinyt kokkailla riisiä, ainakin se onnistuu hienosti painekattilassa. Keittoja teen mielelläni ja tomaattipohjaisia kastikkeita, lähinnä siksi hommasin painekattilan, nyt pitää sitten testailla ja hakea aikoja. Tässä kattilassa tuli myös mukana höyrytys taso, mutta se on vielä testaamatta.
     
  3. Orkesteri

    Rekisteröitynyt:
    18.01.2011
    Viestejä:
    488
    Tulipa tehtyä naurettavan hyvää karamellisoitua sipulia. 20 minuuttia täydellä paineella pehmitti sipulit täydellisesti, ja kokoon keittäminen soodahyppysellisen kanssa karamellisoi ne käytännössä kullanruskeaksi sipulihilloksi. Pelasin varman päälle ja lisäsin desin nestettä keittimeen sipuleiden kanssa, mutta se oli täysin tarpeetonta ja vain pidensi lopun haihdutus- ja ruskistusvaihetta turhaan. Olen tehnyt aikaisemmin karamellisoitua sipulia sekä kattilassa että uunissa, mutta kärsivällisyys ei ole koskaan riittänyt näin täyteläiseen ja makeaan lopputulokseen.

    Liotetut mustasilmäpavut kypsyivät myös aivan ohjeen mukaan. Liemessä oli laakerinlehteä, pari kevätsipulia ja pari valkosipulin kynttä. Olin jo unohtanut, miten paljon enemmän pavun makua kuiivissa pavuissa on tölkkitavaraan verrattuna.

    Keittimen käytössä ei ilmennyt mitään ongelmia. Paineensäädin kylläkin päästää pienen määrän höyryä käytännössä koko ajan ja vislaa kuuluvasti, jos säädetty painetaso ylittyy ja höyryä pitää poistaa urakalla. Lieden tehoja piti nostaa ja laskea kypsennyksen aikana, jotta haluttu paine säilyi sopivana, mutta eiköhän tuohonkin pian kehity näppituntuma. Laite ei tunnu millään tavlla turvattomalta, ja pitää muistaa, että paine sisällä jää kuitenkin jälkeen kolapullostakin.
     
  4. krauta

    Rekisteröitynyt:
    18.10.2001
    Viestejä:
    73
    Tomaattikastike tuli tehtyä, paloi vähän pohjaan mutta oli silti hyvää. Tomaatin kanssa pitää varmaankin nostaa lämpöjä vähän hitaammin. Yleensä näissä ohjeissa on punaviiniä pari desiä, sellaista ei nyt ollut, ens kerralla sitten, mitenköhän tuo vaikuttaa makuun?

    Painekattilassa paistoin 400g jauhelihaa, sekaan 2 raastettua porkkanaa, 1 sipuli (toinen sipuli ens kerralla paistamatta), muutama valkosipuli, 1 sellerinvarsi hienoksi silputtuna (voi jättää vähän isommaksi), näiden perään heitin 500g pirkka luomu tomaattimurskaa, 1 pirkka keskivahva salsadippi (tämä pois jos ei halua tulisuutta), vettä sen verran lisää mitä purkkien putsaamiseen meni. 1 lisäaineeton lihaliemikuutio, yrttejä hiukan ja 30 min painekattilassa.
     
  5. jarmot

    Rekisteröitynyt:
    29.08.2007
    Viestejä:
    299
    Painekeittimellä laitan hellan levyn aluksi isolle kunnes paine on noussut niin, että paineensäätöventtiili pihisee reippaasti. Sen jälkeen tehon voi pudottaa ihan ykköselle-kakkoselle, jolloin paine pysyy sopivana ja venttiili pihahtaa snadisti muutaman kerran minuutissa.

    Painekeitin on melkein parasta, mitä keittiöön voi hankkia. Itsellä Prestige high dome 6L.
     
  6. krauta

    Rekisteröitynyt:
    18.10.2001
    Viestejä:
    73
    Joo, näin minäkin olen tehnyt. Paineet pysyy tosi pienellä teholla. Mutta nyt paloi pohjaan, varmaankaan kaikkia ruokia ei voi alkaa täydellä teholla hehkuttaa.
     
  7. krauta

    Rekisteröitynyt:
    18.10.2001
    Viestejä:
    73
    Nyt onnistui paremmin, kun käytössä induktio-liesi. Ei palanut yhtään pohjaan, alussa tehot 7:lla (0-9) ja kun paineet kattilassa, pudotus 2:seen, hyvin pysyi paineet.
     

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti