Kodin valvontakameraratkaisu: webkamerat vs IP-kamerat

Viestiketju alueella 'Viihde-elektroniikka, kamerat ja Hifi' , aloittaja hyperion, 31.07.2013.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 862
  Hikvisioneissa kamera tallentaaa kuvaa omalle muistikortille tai NAS-palvelimelle. Esimerkiksi 32 gigaiselle kortille mahtuu kuvaa noin 1-2 vuorokautta kun bittivirran säätää pienelle. Kun kortti täyttyy niin kamera alkaa vetää uutta videota vanhojen päälle vanhimmista videoista alkaen.

  Jos hälytys tulee tai muuten haluaa videoita katsella niin niitä kameran tallentamia videoita voi katsella suoraan älypuhelimen sovelluksella internetin kautta ja kelailla miten huvittaa ja samoin www-sivulla kun syöttää kameran www-osoitteen selaimeen. Samoin www-selaimellakin voi alkaa tallentaa suoraan live kuvaa tietokoneelle netin yli tai ladata koneelle niitä kameran tallenteita.

  Ainoa ongelma tuossa on, että jos rosvo tulee ja varastaa koko kameran muistikortteineen tai NAS-palvelimen tai tai katkoo sähköt ja nettiyhteydet. Tai jos talo palaa. Tuohon ei taida auttaa muu kuin se, että peilaa netin kautta 24/7/365 niitä NAS-levyjen uusia tiedostoja jonnekkin pilveen tai kodin yhteydessä olevaan murto- ja palosuojattuun tilaan. Kotona tai mökillä en näe tarvetta tuollaiseen kun riski noille on kuitenkin niin pieni vaivaan ja kustannuksiin nähden.

  Hikvisionin kameroihin saa liitettyä myös ulkopuolisen "liipaisun" kameran hälytykselle ja hälytysohjatulle tallennukselle. Kameran asetuksista sai säädettyä sen laukeaako hälytys kun virtapiiri katkaistaan ja normaalisti on auki vai päinvastoin.

  Passiivinen infrapunaan perustuva liiketunnistin (PIR) on lähes ainoa toimiva liiketunnistintyyppi kuluttajahintaluokassa. Jos valvontakamera analysoi kuvasta liikettä hälytyksiä varten niin se on kyllä viimeisen päälle paska systeemi ainakin jos kamera kuvaa ulkona. Siinä ei tarvi välttämättä kuin pilvi tulla auringon eteen niin kamera tunnistaa sen liikkeeksi kuvassa. Tai sama homma jos oksat heiluvat puussa tai vaikka hyttynen tai muu sittisontiainen lentää kameran linssin edestä. Sen sijaan PIR ei juuri aiheuta turhia hälytyksiä ja havaitsee erittäin luotettavasti jos ihminen tulee valvottuun tilaan.

  Ammattitason murtohälyttimissä voi toki olla jotain ultraääni, laser ja mikroaaltotutkaa skannaamassa jatkuvasti valvottavaa tilaa passiivisten infrapunaliiketunnistimien lisäksi. Kotona sellaisilla ei tee kyllä yhtään mitään kun passiivinen infrapunaliiketunnistin riittää hyvin. Toki jos kotona on miljoonien eurojen arvoisia taideteoksi tai vaikka kultaharkkoja säilötty kassakaappi täyteen niin silloin voi olla paikallaan sellaisetkin.
   
 2. Ollifin

  Rekisteröitynyt:
  27.10.2009
  Viestejä:
  1 457
  Lisämaksuja saattaa tulla tai olla tulematta... vaikkei tulisikaan niin periaatteessa ne on maksettava. Voit laskea täällä https://tullilaskuri.tk/

  Qnap-tuesta en osaa sanoa, mutta varmaan heidän tuella on tästä tarkempaa tietoa. Uskoisin kuitenkin, että toimisi. Tuolla ipcamtalk-forumilla voit myös kysyä, siellä tietoa pitäisi olla.

  Järkevämpää valjastaa erillinen kone, jolle klipit tallentuu. Siihen Blue Iris pyörimään, joka tarjoaa oman appin puhelimeen, jolla pääset tarkastelemaan klippejä.

  Nämä P2P-systeemit yleensä melko haavoittuvia. Turvallisinta sillä lailla, että kameroita käytetään ottamalla VPN-yhteys sijoituspaikkaan eli silloin katselulaite on tavallaan osa sijoituspaikan lähiverkkoa. Porttien aukominen / nämä P2P-systeemit eivät ole turvallisia, aukkoja löytyy jatkuvasti.
   
  Viimeksi muokattu: 17.03.2017
 3. mixa

  Rekisteröitynyt:
  28.10.1999
  Viestejä:
  81
  Täälläkin ulkovalvontaa hoitaa yksi kappale Foscameja. WLAN-yhteydellä pelaa moitteetta. Foscamin UI, noh eipä siellä tarvi runkkailla kaiken päivää, asetukset kuntoon ja that's it. Mulla on itsellä yks PC valjastettu miltei kokonaan vain kameraa varten. Käytän Blueiristä softana joka kyllä on ihan ookoo ja simppeli käyttää. Täyttää täysin meikäläisen tarpeet, eikä se 30€ oo lainkaan paha hinta noista ohjelmistoista. Testailin ensalkuun ilmaisia mutta olivat enemmän ja vähemmän kuppasia niin ajattelin testata tuota sinistä. Tuokin keskustelu onko joku hyvä tai huono, jos omiin tarpeisiin riittää niin eikö se ole pääasia. Tietty joku voi vaatia 4K kuvaa että näkee millanen nenäkoru jollain hiipparilla on...itselle riittää tuo HD-kuva vallan mainiosti. Ainoa miinus jos jotain tosta Foscamista voi sanoo niin on kuvanlaatu pimeässä, mutta eipä sitä voi odottaakaan mitään kristallinkirkasta ja selvää infrapunalla. Ja myös Foscamista löytyy oma DDNS (käytössä) joten pääsen puhelimella esim. paikasta riippumatta katsomaan livestreamia. Kyllähän nuo kamerat tietenki kehittyy joten tuo meikän 4 vuotta vanha on varmaan nykykameroihin verrattuna aika vaatimaton. Tosin onkin vain budjettiratkaisu.
   
 4. apche

  Rekisteröitynyt:
  21.01.2004
  Viestejä:
  567
  Ostimpas tuollaisen kiinalaisen SANNCE IP Wifi cameran.
  https://www.aliexpress.com/store/pr...0P-Night-Vision-CCTV/1661039_32709260309.html

  Valmistaja SHENZHEN BILIAN ELECTRONIC CO.,LTD

  Toimii hienosti Sannce Cam -android ohjelmalla puhelimessa, mutta tietokoneella en pääse käsiksi tuohon kameraan. Reitittimestä löytyy kyllä kameran IP-osoite ja Sannce Camista portti 10554, mutta Safari tai Chrome selaimella kun koitan mennä esim. osoitteeseen http://192.168.1.10:10554, ei yhdistä, lataa vain todella kauan ja lopulta sanoo jottei onnistu.. Jos koitan ilman tuota porttia, tulee heti ilmoitus että ei voi yhdistää.
  Vinkkejä?
   
  Viimeksi muokattu: 18.03.2017
 5. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 862
  Näinhän se tosiaan on. Varmaan riippuu kameran sijoituspaikastakin miten paljon tietoturvaan kannattaa kiinnittää huomiota. Jos kamera kuvaa vaikka jotain omaa pihaa niin siitä tuskin mahdottoman isoa vahinkoa syntyisi vaikka joku onnistuisi hakkeroimaan kuvaa katsomaan. Jos taas kameroita on kotona jossain makuuhuoneissa, lastenhuoneessa tai pesutiloissa niin voi olla todella ikävää jos joku pervopetteri onnistuu kameraan murtautumaan.

  Yleensä murtautumiset kameraan onnistuvat niin, että käyttäjä on kytkenyt kameran avoimeen internettiin suoraan ja oletussalasanat ja käyttäjätunnukset ovat samat kuin tehtaalta lähtiessä. Samoin kameran www-palvelinkin vastaa suoraan portista 80. Murtautuminen on helppoa kun pistää vain koneen skannailemaan summassa verkon ip-osoitteita portista 80 ja kokeilee mistä ip-numerosta vastaa halutun kameravalmistajan www-sivu. Sitten vain koneella kokeilee automaattisesti oletussalasanat ja käyttäjätunnukset läpi.

  Kohtuullisen hyvän suojan saa jo sillä kun vaihtaa oletussalasanat ja käyttäjätunnukset toisiin ja siirtää palomuurista www-palvelimen 80 portista jonnekkin muualle vaikka portiin 44345 tai muu random.

  VPN palvelin ja kameroiden sijoittaminen omaan erilliseen lähiverkkoon lienee ainoa lähes varma keino suojata kamerat luvattomilta tunkeutujilta. Tosin sekään ei auta jos kameran firmware on saastutettu jo tehtaalla tai kameran myyjän toimesta jollakin haittakoodia sisältävällä versiolla. Siihen voisi auttaa sopiva palomuuri joka estää kaikki yhteydet kamerasta ulospäin nettiin muuta kuin haluttuun ip-osoitteeseen.

  Mielenkiintoista olisi tietää miten tuo kameroiden firmwaren puhtaus haittakoodista varmistetaan paikoissa joissa kameroita käytetään, mutta tietoturva on äärimmäisen tärkeää. Esimerkiksi vaikka joku armeijan komentokeskus, ministeriöiden neuvottelutilat ja suuryritysten tuotekehitystilat. Vai hoituuko varmistus sillä että kamerat heivataan mäkeen niistä tiloista eikä niihin sallita tuoda sellaisia?
   
 6. Heska

  Rekisteröitynyt:
  06.11.2008
  Viestejä:
  875
  Pienempi riski kai se on että joku kameran kuvaa halua katsoa, kuin että ne valjastetaan bottiverkkoon kuten Mirain tapauksessa kävi.
   
 7. apche

  Rekisteröitynyt:
  21.01.2004
  Viestejä:
  567
  Itse itselleni vastaten. Tämä siis ratkesi jo. Portti oli väärä. Typerä tuo Sannce Cam, sillä ei kerro missään oikeaa avointa porttia. Se kuitenkin selvisi Macbookin Network Utilityn port scanilla.
   
 8. Ollifin

  Rekisteröitynyt:
  27.10.2009
  Viestejä:
  1 457
  Komppaan Heskaa. Tarviiko kameran ylipäänsä päästä ottamaan ulkoverkon yhteyksiä mihinkään? Miksei sisäverkon yhteydet riitä? Siis silloin kun VPN-palvelin käytössä.
   
 9. Raipe

  Rekisteröitynyt:
  18.05.2001
  Viestejä:
  34
  Tarvisi ulkokäyttöön 2 kameraa, toinen RJ45:lla ja toinen voisi olla WLAN. Hämärässä/pimeässä pitäisi tulla hyvätasoista kuvaa, ja tuo PIR-liiketunnistin kuulostais järkevältä. Lisäksi kameroiden kuviin pitää päästä etänä (Android, MAC) kiinni ja mieluusti niin, että ainakin liiketunnistimen jälkeiset kuvat olisivat pilvessä. FTP-upload vähintään, mutta mieluusti pilvestä selailisi historiaa hyvällä käyttöliittymällä. Hintaluokka koko ratkaisulle noin 800-1000 e. Onko monella valmistajalla tuota tuoreimpien kuvien pilvitallennusmahdollisuutta? Jos siihen jokin keskuslaite tulee, niin 2-3 Gt levy ei siihen paljoa kustanna (lisäksi, jos siitä on apua). Ei-niin-kätevä ratkaisu olisi laittaa esim. edullinen QNAP kameroihin kiinni ja toinen QNAP peilaamaan (kameratila <--> toinen paikkakunta).
   
  Viimeksi muokattu: 18.05.2017
 10. KEp#w8

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2017
  Viestejä:
  5
  Kokemuksena Ip camera D-linkiltä joku 900-sarjalainen. Aivan onneton. Todella vaikea asentaa ainakin Wlanin kautta. Ei mitään tallennusta vaan sähköpostitse kuvia lähettelee ja ne olivat lähinnä niitä varjon ja valon liikkeitä. Sitten jos oli sekunnin sähkökatkos niin kadotti yhteyden reittittimeen ja kaikki piti tehdä uudestaan. Turha lelu.

  Olisiko saatavilla helppoa systeemiä, jossa tallentuisi suoraan nettiin pilveen (ei haittaa kk-maksut) eikä tarvitsisi ylimääräistä säätää vaan nettipiuha kiinni ja jotkut alkuasetukset. Ei portteja yms. hankaluuksia. Kokemuksia täyden palvelun paketista?
   
 11. ddude

  Rekisteröitynyt:
  12.10.2007
  Viestejä:
  1 544
  Jaksaisiko joku selventää miten tuollainen systeemi toimii käytännössä?

  Tarvitsisin mökille valvontaan 2 kpl kameroita.
  Katsonut nyt Dahuaa ja Hikvisionia:
  https://www.aliexpress.com/item/DAH...lgo_pvid=a0b07de7-a71b-406b-a1cf-e5d19a6b37b5
  https://www.aliexpress.com/item/DS-...lgo_pvid=781c7ae5-6bfa-4ce0-a726-7c057e9ff592

  Onko noista malleista mihinkään?
  Mihin kannattaa kiinnittää huomiota spekseissä?
  Mitäs noi tarvitsee wifin lisäksi?
  Virta tulee muuntajan kautta, ne lienee mallia pistotulppa?
  Kannattaako vaihtaa parempiin?
  Tarvitseeko noi paikan päälle tietokoneen?
  Osaako noi lähettää liikettä havaitessaan still kuvia emailiin?
   
 12. ddude

  Rekisteröitynyt:
  12.10.2007
  Viestejä:
  1 544

  Kenelläkään infoa?
   
 13. Heska

  Rekisteröitynyt:
  06.11.2008
  Viestejä:
  875
  Ekana kannattaa miettiä kameran sijoitus ja sen mukaan millainen kamera & optiikka on sopivin. Dome mallit saattaa kärsiä kuvun vuoksi heijastuksista, eli jos esim. on valonlähteitä kameran kuvassa niin saattaa tulla niistä heijastuksia. Samoin sade jos pääsee kupuun saakka ja hyönteiset/IR-valo ongelmat. Melkeinpä suosittelisin domen tilalle turret -mallia, saa monipuolisemmin suunnattua eikä hyönteiset vaivaa niin paljoa kameran oman IR valon kanssa kuin domessa, ja heijastuksia optiikkaan ei tule. Esimerkkinä tuo kahden mekapikselin low light malli, jossa valovoimaa paremmin:

  http://www.hikvision.com/europe/Products_accessries_758_i33097.html#prettyPhoto

  Yleensä noissa ei tule minkäänlaista virtalähdettä mukana, ainakaan silloin kun kamerasta löytyy PoE tuki, eli virta noihin yleensä syötetään ethernetkaapelin kautta. Silloin on kätevintä hankkia erillinen PoE kytkin johon kamerat kytketään. WiFin toteuttaisin itse jonkun erillisen reitittimen kautta jos sille on (muutakin) tarvetta kuin kameroiden kuvan saanti. Valvontakamerat kannattaa mielummin vetää kaapelilla, saa sen sähkönkin sitten samalla ja systeemistä on yksi mahdollisesti ongelmia aiheuttava lenkki pois. Esim. joku 4G reititin noille kaveriksi PoE kytkimen lisäksi, niin saat etänä yhteyden (jos ei kohteessa muuta nettiliittymään jo ole) ja erillistä tietokonetta ei tuon takia tarvita.

  Kuvan saa tapahtumasta emailiin jos vaan kamerat on netissä, tai esim. Hikvision tapauksessa niiden omalla softalla (Android/iOS/WindowsPhone) saa push viestin joka on reaaliaikaisempi kuin email. Tässä kannataa kuitenkin huomioida että jos kameran sijoituspaikka on sellainen jossa on varjoja/puita/puskia ym. niin vikahälyjä yleensä tulee jos luottaa ainoastaan kameran omaan kuvamuutoksiin perustuvaan liiketunnistukseen. Hyvä tapa päästä virhehälyistä eroon on valita sellainen kameramalli jossa i/o liitäntä ja liittää siihen PIR tunnistin joka laukaisee hälyn.
   
 14. ddude

  Rekisteröitynyt:
  12.10.2007
  Viestejä:
  1 544
  Isot kiitokset! Näillä infoilla pääsen jo eteenpäin.
   
 15. Heska

  Rekisteröitynyt:
  06.11.2008
  Viestejä:
  875
  ^ Semmoinen juttu tuli vielä mieleen, että kaikissa kameramalleissa ei ole paikkaa sisäiselle muistikortille, joten kannattaa se varmistaa ennen hankintaa - olettaen että se tallennus kameran sisäiselle kortille riittää, tapahtumia (tallenteita) ei välttämättä ihan älyttömästi tule jos kamerat mökkikäyttöön tulee, ja lisätilaa saa kyllä helposti verkkolevyllä tai NVR:llä jne.
   
 16. Siid

  Rekisteröitynyt:
  12.08.2015
  Viestejä:
  72
  Himaan pitäisi saada jonkinlainen kamera joka nauhoittaisi työpäivän ajan koiran tekemisiä. Päivisin ollaan luonnollisesti duunissa ja koira kuulemma haukkkuu tuntitolkulla yksin ollessaan.
  (Taloyhtiössä paljon muitakin koiria ja nyt pieni epäilys, että kaikki haukunnat menee meidän elukan piikkiin vaikka todellinen haukkuja voi olla jokin muukin koira)


  - Budjetti mielellään max 100€.
  - Kotona WLAN jos tarve sille.
  - Mielellään seinään / kattoon kiinnitys.
  - Myös äänet pitäisi saada nauhalle.
  - Päivä kerrallaan riittää nauhoitettvaksi, joten sisäinen muistikortti varmaan riittävä, mutta muukin toki kelpaa. (Maksimissaan siis 24h kerrallaan)

  Plussaa jos tuota pystyy seuraamaan etänä puhelimella, mutta ei mitenkään pakollinen ominaisuus.

  Ehdotuksia?
  http://vapaakauppa.net/ip-valvontakamera-xiaoyi.html
  Tekeekö tälläisellä esimerkiksi mitään? Ihan toimiva peli vissiin ainakin arvosteluiden perusteella joita nopeasti vilkaisin.
   
  Viimeksi muokattu: 07.09.2017
 17. ArhPos

  Rekisteröitynyt:
  21.11.2000
  Viestejä:
  247
  Halpa/vanha (android) puhelin ja tee streami youtubeen ??
   
 18. ma-sa

  Rekisteröitynyt:
  05.12.2011
  Viestejä:
  19
  Itellä vähän samanlainen tilanne. Viitisen vuotta D-link hoitanut valvojan virkaa mökillä, mutta alkaa d-link olemaan teknisessäkin mielessä jo roskiskamaa.
  Hyväähän tuossa on ollut tuo kameran mukana tullut d-linkin "pilvipalvelu", jonka avulla infran conffaamista (porttien aukominen, DDNS palvelu, jne) ei juuri tarvita. Kaikki muuhan tuossa d-linkissä onkin kuraa..

  Kysyisinkin samaa kuin kaveri alla, että onko näissä markkinoilla olevissa halvemman luokan ip-kameroissa (Dahua, Hikvisionia, etc) tuotteita, joissa tuo säätäminen jää vähemmälle?
  Itselle riittäisi kamera, jossa liiketunnistin (+ input liitäntä ulkoiselle tunnistimelle), hälytykset sähköpostiin/puhelimeen, mahdollisuus etäkatseluun/hallintaan ilman edellä mainittuja säätöjä.

   
  Viimeksi muokattu: 11.10.2017
 19. Heska

  Rekisteröitynyt:
  06.11.2008
  Viestejä:
  875
 20. ma-sa

  Rekisteröitynyt:
  05.12.2011
  Viestejä:
  19
  Tuon saman merkin bongasin täältä:
  https://www.tilavahti.com/category/42/y-cam

  Tuolta löyty myös toinen vastaava hieman edullisempi aparaatti:
  https://www.tilavahti.com/product/96/unifi-video-camera

  Sattuisko jollakin olemaan kokemuksia tuosta UniFin kamerasta?
   
 21. Heska

  Rekisteröitynyt:
  06.11.2008
  Viestejä:
  875
  Huomasithan että tuossa halvemmassa mallissa ei tule tuota pilvitallennusta hinnassa mukana?
   
 22. ma-sa

  Rekisteröitynyt:
  05.12.2011
  Viestejä:
  19
  Joo huomasin, mutta itellä ei ole sille tarvetta, pelkällä sähköposti hälyllä olen tullut toimeen. Mutta käsittääkseni muuten tuo menee omiin specseihin:

  Tässä edelleen kuitenkin pitänyt Dahua/Hikvision -optiota mukana, ymmärtääkseni niissä tulee jonkin näkönen DDNS palvelu kameran mukana ja näin käyttäjälle ei jää tehtäväksi kun varmistaa että on julkinen IP käytössä ja tarvittavat portit auki. Vai missasinko jotain muuta oleellista?
   
 23. Heska

  Rekisteröitynyt:
  06.11.2008
  Viestejä:
  875
 24. Vader

  Rekisteröitynyt:
  11.07.2001
  Viestejä:
  84
  Omakotitalon pihalle pitäisi saada muutama kamera ja RJ45:sta en saa joka paikkaan mutta virtaa löytyy kyllä. Tästä syystä harkitsin WLAN yhteydellä toimivia kameroita. Vaihtoehdot on nyt karsiutuneet kahteen eri laitteeseen. Osaako joku sanoa kumpi näistä olisi parempi? Tuo e-ville:n kamerasta jostan luin että kantama olisi pitkä koska kamerat linkittäisivät yhteyden toistensa kautta. En kyllä nyt tähän hätään enää löydä mistä luin sen...


  https://www.verkkokauppa.com/fi/pro...ess-NVR-verkkovideotallennin-ja-nelja-kameraa
  https://www.e-ville.com/fi/44-langa...on-verkkovideotallennin-ja-nelja-kameraa.html

  Itseltä löytyy jo valmiina teranen limppu jonka voisi pistää boxiin kiinni. Mietityttää vain että kumpi on parempi ja riittääkö kantamat kun matkaa on omakotitalon seinän läpi pahimmillaan 20m.
   
 25. Ollifin

  Rekisteröitynyt:
  27.10.2009
  Viestejä:
  1 457
  Kannattaa unohtaa nuo halvat all-in-one-paketit, luotettavuus ei niissä kuulemma kovin hyvä ole ja yhteydet katkeilee. Dahualta tai Hikvisionilta ei-wlan kameroita ja niiden kaveriksi vaikkapa Ubiquiltilta wifi-linkkejä https://www.ubnt.com/ , saa varmemman yhteyden. NVR käyttöön vaikkapa edullinen käytetty business-PC, johon asennat Blue Iris -softan. Prosun syytä olla i5 4-sarjaa tai myöhempää.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti