KingFast "Kiina-SSD" @ AliExpress.com - Tekeekö mitään?

Viestiketju alueella 'Käyttäjien tuotetestit' , aloittaja Nikod3mus, 27.08.2017.

 1. Nikod3mus

  Rekisteröitynyt:
  10.11.2001
  Viestejä:
  1 787
  ALKUSANAT

  Tämän tuotetestin tarkoituksena on selvittää, että onko esimerkiksi AliExpress.com sivustolta saatavilla edullisilla KingFast SSD-levyillä mitään käyttöä. Yleisesti puhutaan "Kiina-SSD" levyistä ja esimerkiksi AliExpress.com sivustolta löytyy lukuisia edullisia SSD levyjä monelle täällä Suomessa täysin tuntemattomilta valmistajilta. Luettelo käsittää mm. Gloway, Fastdisk, Drevo, Hually, KingSpec ja KingFast merkkisiä levyjä, joista vähän tutumpia ainakin allekirjoittaneelle ovat KingSpec ja KingFast. Moni varmasti on miettinyt uskaltaisiko tilata edullisen SSD:n tuntemattomalta valmistajalta ja mitä paketista lopulta paljastuu, jos tuotteen lopulta saa.

  Oma lähtökohta levyn hankinnalle on olohuoneen HTPC koneen nykyisen levyn päivittäminen. Nykyinen SSD on Kingston SSDNow V Series 64GB (SNV125-S2/64GB), joka on julkaistu markkinoille ilmeisesti n. 2010 eli kyseessä on aivan SSD levyjen alkupäätä. Ilmoitetut nopeudetkin ovat vaatimattomat 100 MB/s luku / 80 MB/s kirjoitus eli moni perinteinen HDD levykin pystyy parempaan. Hitaus alkaa näkyä käytössä, sillä nykyään koneen käyttöjärjestelmänä toimiva Windows 10 hidastelee levyn takia paikoitellen pahasti. Kun Kingstonin SSD hankittiin, korvasi se tavallisen 320GB SATA HDD kiintolevyn ja vastasi suorituskyvyltään sitä. Perusteena silloin hankinnalle oli SSD levyn äänettömyys olohuone-PC käytössä.

  [​IMG]
  Kuva: Levynkäyttö oli käynnistyksen jälkeen pitkään 100% ja kone erittäin hidas reagoimaan.

  UUDEN LEVYN TILAAMINEN JA ENSITUNTUMAT

  Tilasin levyn AliExpress.com sivustolta ja päädyin KingFast F6 60GB levyyn. Löysin muutamia artikkeleita KingFastin F6-sarjasta, joista päällimmäisenä jäi mieleen kohtuullisen hyväksi mainittu hinta/laatu-suhde. En yrittänyt vertailla levyn hintaa muualta ja levyn hinta oli 29,05 € Suomeen postitettuna. Levy saapui Postin kirjattuna kirjeenä, joka piti noutaa postitoimipaikasta. Alkuperäinen pakkaus oli Kiinan postilähetyksille tyypillisessä harmaassa muovipussissa ilman muita suojauksia. Pahvilaatikossa oli pieni ruttu, mutta itse levy oli kyllä varsin tukevasti suojattuna pakkauksen sisällä. Lisäksi pussissa oli bonuksena yksi punainen SATA-kaapeli. Kaapeli tosin vaikuttaa tavalliselle SATA2 3.0Gb/s kaapelille, vaikka Kingfastin levy on SATA3 6.0Gb/s tyyppiä. Käytin testeissä omaa SATA3 6.0Gb/s kaapelia.

  [​IMG] [​IMG]
  Kuva: Levyn myyntipakkaus edestä ja takaa. Pakkauksessa mainitaan mm. 3 vuoden takuu ja pitkä 10 vuoden käyttöikä.

  [​IMG] [​IMG]
  Kuva: Myyntipakkauksen sisältö ja levyn tuotetarra. Levyn runko on muovia ja kohtuullisen tukeva, mutta selkeästi heppoisempi ja kevyempi kuin vanha Kingston.

  LEVYT KÄYTÖSSÄ JA SUORITUSKYKYMITTAUKSET

  Levyjen tietoja käytössä on haettu käyttämällä SSD-Z ohjelmaa. Kingstonin oma SSD Toolbox ei tue vanhaa V Series levyä lainkaan ja KingFast ei omaa sovellusta tarjoa lainkaan. Myöskään mitään firmware-päivityksiä ei kotisivuilta löytynyt. Kummankin levyn tiedot näkyvät varsin puutteellisesti, kun esimerkiksi myös omassa käytössä olevan Samsung 850 EVO levyn tiedot näkyvät täydellisesti.

  [​IMG] [​IMG]
  Kuva: SSD-Z ohjelman tiedot levyistä. Kingston käyttää muokattua JMicron 602-ohjainpiiriä ja MLC-tyypin muistipiirejä. KingFast käyttää Silicon Motion SMI2246(XT)-ohjainta ja MLC-piirejä.

  Suorituskykyä mitattiin CrystalDiskMark ja ATTO Disk Benchmark ohjelmilla. Emolevynä käytettiin ASRock FM2-kantaista FM2A75 Pro4-M levyä, joka käyttää AMD A75 Hudson D3 piirisarjaa. Piirisarja tukee natiivina SATA3 6.0Gb/s liitäntää ja AHCI-tila oli luonnollisesti käytössä yhdessä AMD:n SATA-ajurin kanssa. Prosessorina toimi AMD A6-5400K ja keskusmuistina 2x 2GB G.Skill 1600MHz DDR3 kammat. Käyttöjärjestelmänä Windows 10 Professional 64-bit. KingFastille kopioitiin sama käyttöjärjestelmä, mikä oli asennettu Kingstonille.

  [​IMG] [​IMG]
  Kuva: Vasen kuva on Kingston ja oikea vastaavasti KingFast. Kingston ei aivan yllä ilmoitettuun 80 MB/s kirjoitusnopeuteen ja 4K-kirjoitus tuottaa ongelmia. KingFast suoriutuu tasaisesti, mutta sekin jää ilmoitetusta 400 MB/s kirjoitusnopeudesta. KingFastin ilmoitettu 80 MB/s kirjoitusnopeus näyttää pitävän paikkansa.

  [​IMG] [​IMG]
  Kuva: ATTO:n tuloksista näkyy, että Kingston näyttää pystyvän ilmoitettuihin nopeuksiin ja ylikin kirjoituksen osalta. KingFastin tulokset ovat linjassa CrystalDiskMarkin tulosten kanssa.

  LOPPUYHTEENVETO

  "Kiina-SSD":n tilaaminen ja toimitusprosessi sujuivat helposti. Lähetyksen seuranta toimi loppuun asti ja toimitusaika piti paikkansa. Tuote oli luvatun kaltainen ja bonuksena tuli yksi SATA-kaapeli mukana. Heti alkuun levyn suorituskyky oli käytännössä selkeästi edellä vanhaa levyä normaalissa käytössä. Käyttöjärjestelmä ja ohjelmat toimivat niin nopeasti kuin SSD levyltä sopii nykyään odottaa.
  Suomesta vastaavan kokoisen SSD-levyn saa alkaen n. 50 € (+ toimituskulut) ja esimerkiksi Corsair Force LS 60 GB kustantaa Hinta.fi hintavertailun mukaan edullisimmillaan 48 € ilman toimituskuluja (27.8.2017). Corsairin nopeus on selkeästi edellä KingFastin lukuja ja Suomesta ostettuna toimitusaika on lyhempi ja mahdolliset takuuasiat hoituvat varmasti helpommin. Näin vertailtuna KingFastin 29 € hinta ei ole varmasti kaikille niin edullinen, että se riittäisi perusteeksi valita kiinalainen levy valtamerkin sijaan. Onko esimerkiksi testatun KingFastin ja esimerkkinä käytetyn Corsairin nopeusero käytännössä havaittava etenkään suhteellisen kevyessä HTPC-käytössä? Eroa ei välttämättä huomaa ilman testiohjelmia.

  Omiin lähtökohtiini nähden päivitys vaikuttaa erittäin onnistuneelta. Olen täysin tyytyväinen KingFastin levyn suorituskykyyn ja ero vanhaan on selkeä niin testiohjelmissa, kuin käytännössä. Aika näyttää miten KingFast kestää käyttöä, mutta ainakin valmistaja itse uskoo levyn kestävyyteen samalla tavalla kuin länsimaiset kilpailijatkin. Totuus voi tietenkin olla toinen. Pyrin päivittämään artikkelia vielä n. 2 kk kuluessa, kun käyttökokemuksia kertyy lisää ja etenkin, mikäli jotain ongelmia ilmenee.

  Palautetta testistä, kysymyksiä ja muita kommentteja saa esittää ja kirjoittaa vapaasti. KingFastin levyllä on mahdollista ajaa muitakin testejä, mikäli toiveita sellaisista esitetään.
   
  Viimeksi muokattu: 27.08.2017
 2. Router

  Rekisteröitynyt:
  20.10.2003
  Viestejä:
  802
  Sitten kun koneesi ja asuntosi palaa tuosta laitteesta alkaneesta oikosulusta voidaan miettiä kuinka kannattavaa noiden ostaminen on.
  Kukaan ei testaa eikä valvo esim noiden laitteiden sähköturvallisuutta tai käytettyjen materiaalien myrkkypitoisuuksia. Kaikki CE yms muut merkinnät on väärennöksiä.

  Tukes testasi 32 tuotetta halpaverkkokaupoista: Lähes kaikki lelut, sähkötarvikkeet, korut ja lastentarvikkeet olivat vaarallisia

  https://yle.fi/uutiset/3-10395973

  https://yle.fi/uutiset/3-10396634

  Omat säännöt Kiinan ostoksille. Näitä en tilaa:
  Ei mitään ( etenkään iholle laitettavia) kemikaaleja
  Ei verkkovirtaan kytkettäviä laitteita
  Lahjoja muille ei ollenkaan ellei ole varma ettei tuotteessa voi olla mitään yllätyksiä. Etenkään alaikäiselle. Valvomattomien tuotteiden ostaminen lahjaksi muille olisi moraalitonta. Omalla riskillä ok.

  Vaikka tuote vaikuttaisi täysin vaarattomalle kannattaa muistaa että käytetyissä materiaaleissa voi olla myrkkyjä esim muovi ja nahka.
  Kukaan ei valvo materiaalien turvallisuuta ei Kiinassa eikä täällä.
   
  Viimeksi muokattu: 10.09.2018
 3. siperiankuu

  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Viestejä:
  519
  Jotenkin en usko ssd-levyn syttyvän tuleen, kun laitteessa kulkevat jännitteet ja virrat ovat erittäin pieniä. 15 vuotta sitten multa kärähti yksi kiintolevy, jonka ohjauspiiri kirjaimellisesti syttyi tuleen heti kun koneeseen kytki virrat. Sekin vain päästi pienen leimahduksen ja savun ja kuoli siihen.
   
 4. steamp

  Rekisteröitynyt:
  25.05.2012
  Viestejä:
  165
  Yhden ostin joskus ja viikon välein winbdows piti asentaa uudelleen, kun oli korruptoinut tiedostoa. Taitaa tälläkin hetkellä olla vanhassa lenovon läppärissä kiinni.
   
 5. Router

  Rekisteröitynyt:
  20.10.2003
  Viestejä:
  802
  Tuo korruptoituminen johtuu yleensä feikatusta kapasiteetista. Kun oikea kapasiteetti ylittyy data korruptoituu kun laite alkaa kirjoittamaan jo olemassa olevan datan päälle. https://aliexpress-products-reviews.../warning-beware-of-fake-sd-cards-and-usb.html
   
 6. fixaaja

  Rekisteröitynyt:
  07.12.2011
  Viestejä:
  1 805
  Ja kun tuon Kingstonin saa samaan hintaan tai reippaasti alle SUOMESTA mitä kinkki maksoi. Niin en edelleenkään tilaisi sitä toiselta puolen maapalloa.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti