Kiinalainen ruoka

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja nautica, 10.04.2010.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
  1. nautica

    Rekisteröitynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    499
    Täällä keskustellaan maailman parhaasta keittiöstä eli kiinalaisesta keittiöstä. Tarkoitus on jakaa käyttäjien kesken erilaisia hyviä reseptejä kiinalaisen mätön valmistukseen. Jos mielestäsi kiinalainen ruoka valmistetaan paistamalla lihat ja pakastetut wokkivihannekset jossain uncle ben's kastikkeessa, tämä ketju ei ole sinua varten.

    Kiinalaisen ruuan valmistukseen kannattaa hankkia kaappiin seuraavia perusaineksia:
    maissijauho
    seesamiöljy
    soija
    rypsiöljy
    sokeri
    tumma soijakastike
    osterikastike
    hoi sin-kastike
    riisiviinietikka

    Ei kannata ostaa mitään ylihintaisia bluedragon jne kastikkeita vaan mennä esim. Hakaniemeen maahanmuuttajakauppoihin, mistä saa kyseisiä aineiksia sopuhintaan (esim. soija alepassa 3e 1,5dl - mamukaupassa soija 2,5e 7,5dl). Riisinkeitin kannattaa ostaa, samoin rasvankeitin vaikkapa clas ohlssonilta alkuun.

    Kenraali Tson Kana

    400g maustamattomia kanafileitä
    kananmuna
    purjosipuli
    inkivääri
    valkosipuli
    rypsiöljyä
    jauhoja
    Hoi Sin - kastike
    seesamiöljy
    sokeri
    kanaliemi
    riisiviinietikka
    maissijauhoja
    kanaliemikuutiota

    Kastike
    Sekoita 1/4 kanaliemikuutio veteen. Lisää 4rkl sokeria ja 4rkl riisiviinietikkaa. Lisää 2rkl Hoi Sin kastiketta ja 2rkl seesamiöljyä. Lisää vielä 2rkl maissijauhoa ja halutessasi tummaa soijakastiketta. Sekoita huolellisesti

    Liha
    Kuutioi kanafileetä isoiksi paloiksi ja kääntele ne ensin jauhoissa, sitten kananmunassa ja sitten vielä uudestaan jauhossa. Friteeraa rasvassa until golden brown. Nosta talouspaperin päälle valumaan.

    Kasaus
    Leikkaa about 2cm viipale inkivääriä ja pari valkosipulinkynttä pieneksi murskaksi. Leikkaa purjo suikaleiksi. Paista kuumalla öljyisellä pannulla minsan ajan ja lisää kastike. Odota että kastike kuplii ja lisää friteerattu kana. Sekoita ja nauti kuumana riisin kera.

    YouTube - How to make General Tso' Chicken

    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 17.04.2010
  2. Sheiben

    Rekisteröitynyt:
    23.07.2002
    Viestejä:
    689
    Mistä ne hommaa sitä chilihilloa, jota on melkein jokaisessa kiinalaisessa? Joissakin paikoissa se on parempaa kuin toisissa, mutta kohtuu maukasta siltikin. Tähän mennessä ei oo noista kaupoissa myytävistä vielä löytynyt saman makuista. Seesamiöljyä niissä ainakin luulisin olevan, muista aineista ei hajuakaan...
     
  3. Ad_Astra

    Rekisteröitynyt:
    10.11.2002
    Viestejä:
    2 512
    Mun mielestä ne on lähes joka paikassa olleet ihan kauhean makuisia. Ei ole tulista, eikä maistu hyvältä.

    EDIT: Parisen viikkoa takaperin tein Pirkka -lehden resptillä Broileri Kung Po. Oli kyllä hyvää.

    http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptihaku/resepti/?id=4413&rname=broileri_kung_po
     
  4. nautica

    Rekisteröitynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    499
    Helppo ja maukas ateria eilisen päivän riiseistä

    Paistettu riisi

    riisiä
    2 kananmunaa
    vihanneksia (ihan mitä vaan, käytetään tässä porkkanaa ja sipulia)
    liha (ihan mitä vaan, käytetään tässä kinkkusuikaleita)
    soijakastiketta about 3rkl
    valkosipulijauhoa about rkl
    suolaa about tl
    sokeria about 2 rkl
    tummaa soijakastiketta about rkl

    Pistä pannulle öljyä ja heitä silputut porkkanat kuumalle pannulle. Kääntele about 1 min raivokkaasti että wokkautuvat. Lisää kananmunat ja paista ne semmoseks pieneksi hakkelukseksi. Lisää kinkku ja sipuli. Paista ja muista erotella muna ettei se jää semmoksi isoiksi klönteiksi. Lisää riisi ja paistele taas käännellen about pari minsaa, riippuen riisin määrästä. Lisää mausteet ja kääntele taas vähän aikaa. Voit lisätä myös tummaa soijaa jos halut väriä ruokaan. Tarjoile kuumana.
     
  5. Tubulaari

    Rekisteröitynyt:
    07.06.2006
    Viestejä:
    562
    Tarkoitatko chilihillolla siis piri-piriä? Ainakin muistaakseni piri-piri on se mausteseos, jota useimmissa kiinalaisissa tarjotaan.
     
  6. tihu

    Rekisteröitynyt:
    11.12.2002
    Viestejä:
    97
    Ei ole piri-piriä, piri-piri on afrikkalainen chililajike. Kiinalaisissa tarjoiltava mausteseos on chiliä öljyssä. Sitä saa ainakin Kallion Aseanic Tradingistä nimellä Chiu Chow chili oil.
     
  7. tihu

    Rekisteröitynyt:
    11.12.2002
    Viestejä:
    97
    Vielä yksi hyvä kinkkimättö resepti: makeat pullat. Kiinassahan on tapana syödä samaan aikaan sekä makeita, että suolaisia ruokia. Makeat pullat ovat ihan vehnäjauhoja, sokeria ja hiivaa ja sitten höyrytetään kypsäksi. Näitä saa ostaa myös pakastealtaasta ainakin etnisistä ruokakaupoista. Lisäksi tarvitaan kondensoitua maitoa johon pullia dipataan. On hyvää.
     
  8. tva

    Rekisteröitynyt:
    08.08.2000
    Viestejä:
    309
    Mä oon tehnyt tuota paistettua riisiä suunnilleen suhteella 2dl riisiä/kananmuna/rkl vettä / rkl soijaa, mukaan vielä ripaus suolaa, sokeria ja chiliä niin hyvä tulee. Seesamiöljyssä paistanut, tulee kiva aromi siitä.

    Noit kastikkeita saa myös osaltaan Siam House - Thaimaalaisten elintarvikkeiden verkkokauppa varsin edullisesti, tosin tuppaa postikulut nousemaan aika muhkeiksi niin kannattaa mahdollisuksien mukaan käyttää kohdekuormia jolloin toimituskulut on pienet. Thai kauppa tosin, mutta hyvä valikoima.
     
  9. Sheiben

    Rekisteröitynyt:
    23.07.2002
    Viestejä:
    689
    Siis mulla ei ole mitään hajua, mikä on poliittisesti tai muuten vaan oikea termi sille chilisörsselille, mitä ainakin oulun kiinalaisissa tarjotaan. Mutta hieman epäilyttää tuo termi chiliöljy.
    Pitää kattoa löytyykö tuota mistään läheltä ja maistaa, mutta minulla on hatara mielikuva, että oon tuota joskus testannut ja se ei ollut sitä mitä haen.

    Kiitos vastauksista kuitenkin. En lyttää kumpaakaan vaihtoehtoa, ennen kuin olen maistanut molempia.
     
  10. Kaotika -

    Rekisteröitynyt:
    02.11.2000
    Viestejä:
    49 386
    Miksei suomessa ole kaikista amerikan TV-sarjoista tuttua "take-away kiinalaista" joka on pakattu pienehköihin pahvibokseihin?
    Se näyttää vain jotenkin niin paljon houkuttelevammalta kuin se jos hakee jostain perus mestasta jossa kaikki heitetään yhteen lootaan (mitä ainetta lieneekään, samanlainen mitä joka grillissä käytetään jne)
     
  11. tva

    Rekisteröitynyt:
    08.08.2000
    Viestejä:
    309
    Täällä Kuopiossa saa ainakin riisit omaansa ja kastikkeen omaan kippoonsa mutta eipä se pakasterasia kovin houkutteleva ole. Pääasia silti että ruoka on pirun hyvää :)
     
  12. tva

    Rekisteröitynyt:
    08.08.2000
    Viestejä:
    309
    Mulla muistaakseni on parikin ohjetta tuolle hyytelölle, pitää kaivella kirjoja ja tarkistaa..
     
  13. Tubulaari

    Rekisteröitynyt:
    07.06.2006
    Viestejä:
    562
    Kyllä ainakin Helsingistä saa parista paikkaa, yksi on Chinaman, jolta löytyy nettitilaus ja sitten sörkän Wok-It:ista saa hyvät wokit laatikkoon. Myös Wrong- ravintoloista saa mukaan, näihin pahvilaatikoihin. Todella hyvät mätöt, löytyy myös nettitilaus mahdollisuus, isompiin eventteihin.

    Mutta toisaalta, esim. tanskassa oli sellaisi grillikojuja mistä sai hyvää wokkia suoraan mukaan sellaisiin laatikoihin. Sellaisia saisi suomessakin olla.
     
  14. mac

    Rekisteröitynyt:
    05.02.2000
    Viestejä:
    207
    Oulusta saa kanssa ainakin parista paikkaa näihin pahvirasioihin. Saman mallisia mitä mm. Frendit-sarjassa näkyy
     
  15. Sheiben

    Rekisteröitynyt:
    23.07.2002
    Viestejä:
    689
    Jep. Ainakin Flavour Palacesta saa sapuskaa noihin pahvijutskiin.
    Tervetuloa flavour palacelle
     
  16. Sheiben

    Rekisteröitynyt:
    23.07.2002
    Viestejä:
    689
    Jos vaan viittit... Jäänyt vaivaamaan, kun en oo mistään löytänyt saman makuista. Siis kyllähän nuo perus chilitahnahillotkin menee, mutta niissä ei ole vain sitä samaa makua.

    Siis tätähän löytyy lähes joka marketista ja se mitä haen on melkein saman näköistä, mutta öljyisempää ja paremman makuista...
    Spice Up! Punainen Chilitahna 110 g
     
  17. tva

    Rekisteröitynyt:
    08.08.2000
    Viestejä:
    309
    Chilihillo
    (Naam jim phrik)


    öljyä paistamiseen
    20 aasialaista salottisipulia paloiteltuna
    10 valkosipulinkynttä paloiteltuna
    3 rkl kuivattua katkarapua
    7 kuivattua pitkää punaista chiliä pilkottuna
    3rkl tamarindisosetta tai 3rkl limettimehua
    6rkl palmusokeria
    1tl katkaraputahnaa

    --> 250g valmista hilloa

    Lämmitä öljy wokissa tai kattilassa. Paista salotti- ja valkosipulit yhdessä kultaisiksi ja siirrä sitten wokista tehosekoittimeen. Paista kuivattuja katkarapuja ja chiliä 1-2 minuuttia ja lisää ne sitten tehosekoittimeen muiden jäljelle jääneiden aineiden kanssa. Lisää tarvittaessa paistoöljyä jotta tahnasta tulee juoksevaa. Siirrä tahna puhtaaseen kattilaan ja anna kiehua. Alenna lämpöä ja hauduta kunnes seos on sakeaa. Ole varovainen ettet keitä tahnaa liikaa, karamellisoituu helposti. Mausta suolalla tai kalakastikkeella.

    EN ole itse tehnyt, sen tiedän vain että katkaraputahna haisee aivan helvetin järkyttävälle, kerran käytin keitossa ja nyt purkki odottaa hävitystä :)
     
  18. nautica

    Rekisteröitynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    499
    Orange Chicken

    400g marinoimattomia kananfileitä
    appelsiini
    kananmuna
    hoi sin kastiketta
    soijaa
    vehäjauhoja
    maisiijauhoja
    leivinjauhetta
    öljyä

    Liha
    Leikkaa kana suupalankokoisksi muhkeiksi paloiksi. Sekoita 2,5 dl vehnäjauhoja, 0,5 dl maissijauhoja, teelusikallinen leivinjauhetta ja teelusikkalinen suolaa sekä kananmuna sekaisin. Lisää vettä hiljalleen ja tee taikina joka ei ole liian vetinen eikä paksu. Heitä kananpalat taikinaan ja anna olla about 20-30 min. Keitä taikinaiset kananpalat rasvassa kunnes ovat kultaisen ruskeita ja laita kuivumaan paperin päälle.

    Kastike
    Sekoita ruokalusikallinen Hoi Sin- kastiketta, 1-2 dl soijakastiketta, 0,5-1 rkl sokeria oman maun mukaan sekä tl maissijauhoa. Lisää kastikkeeseen myös yksi kokonainen puristettu appelsiini (säilytä kuori). Sekoita ja kastike on valmis.

    Kasaus
    Lämmitä pannussa öljyä ja lisää kuumaan pannuun about 1rkl raastettua appelsiininkuorta. Lisää kastike ja sen jälkeen kananpalat. Sekoita hyvin kastike kanan kanssa ja nauti välittömästi riisin kera. Voit halutessasi lisätä nipun pieneksi leikattua kevätsipulia.

    [​IMG]

     
  19. mac

    Rekisteröitynyt:
    05.02.2000
    Viestejä:
    207
    Jep. Tuleekin tuolla käytyä nykyään noin kerran viikossa, viimeksi eilen. chilihärkää nam. Vielä kun pyytää asteen pari tulisempana niin uskomatonta herkkua.

    Niitä pahvitörppöjä on saanu myös siitä asemaa vastapäätä olevasta.

    edit: Jos jollakin on hyvä chilihärkä -reseptiä heittää niin oisin kiitollinen :)
     
  20. nautica

    Rekisteröitynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    499
    Beef lo mein

    400g naudan paistisuikaleita
    sokeria
    Hoi Sin-kastiketta
    valkoviiniä/sherryä
    lihalientä
    seesamiöljyä
    maissijauhoa
    inkivääriä
    valkosipulia
    vihanneksia (porkkana+sipuli+kevätsipuli-combo toimii aina)
    öljyä
    keitettyjä nuudeleita

    Liha
    Marinoi liha ruokalusikallisella sokeria, ruokalusikallisella Hoi Sin -kastiketta sekä teelusikallisella valkoviiniä tai sherryä. Sekoita ja anna olla viitisen minuutia.

    Kastike
    Sekoita 2dl vettä about 1/4 lihaliemikuutio. Lisää siihen 2rkl Hoi Sin-kastiketta, 1 rkl sokeria, 1 rkl seesamiöljyä, 2 rkl soijakastiketta sekä 1rkl maissijauhoa.

    Kasaus

    Lämmitä kuumalla pannulla öljyä ja lisää kuumaan pannuun pari valkosipulinkynttä ja about 2cm pätkä inkivääriä. Paista jatkuvasti käännellen jotta aromit vapautuvat ja lisää sen jälkeen liha. Paista liha valmiiksi nopeasti käännellen ja ohuiksi isoksi paloiksi leikatut porkkana ja sipuli. Paista puol minuuttia käännellen ja lisää kastike. Odota että kastike kuplii ja sekoita se lihan ja vihannesten kanssa. Lisää nuudelit ja isoiksi paloiksi leikattu kevätsipuli ja sekoita hyvin. Nauti välittömästi.

    [​IMG]
     
  21. Tubulaari

    Rekisteröitynyt:
    07.06.2006
    Viestejä:
    562
    JUMANKAUTA NAUTICA, noista sun kuvista tulee ihan tajuton nälkä. Mistä muuten haet noita reseptejä?
     
  22. nautica

    Rekisteröitynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    499
    YouTube - ltkman's Channel
    YouTube - vahchef's Channel

    Youtube on hyvä, koska siellä näkee miten se ruoka tehdään.
     
  23. tva

    Rekisteröitynyt:
    08.08.2000
    Viestejä:
    309
    Mulla on ainakin pari kirjaa ja netistäkin löytää englanniksi hyvin.
    Noi kirjat mitä mulla on ovat "Aasialainen keittokirja" ISBN 978-1-4075-4244-7 sekä "Löytöretki Thaimaan keittiöihin" ISBN 978-3-8331-3715-0 Sokoksesta taisivat olla molemmat
     
  24. nautica

    Rekisteröitynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    499
  25. Tubulaari

    Rekisteröitynyt:
    07.06.2006
    Viestejä:
    562
    Taitaa olla parempia noi uudemmat kirjat, ei nimittäin noissa suomenkielisissä vanhoissa kirjoissa ole sattunut kauhean hyviä reseptejä vastaan. Eikä kauhean "radikaaleja" reseptejä, tyyliin Curry Kana löytyy kun etsii itämaisen ruuan alta :D

    Ton Kain ohjeet youtubessa on ihan mahtavia, näyttää selvästi miten ne ruuat tehdään ja muutenkin ihan hauska jantteri :P
     
    Viimeksi muokattu: 17.04.2010

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti