Keinoliha ja hyönteisravinto - maistuuko?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja splice, 13.03.2018.

 1. splice

  Rekisteröitynyt:
  16.07.2011
  Viestejä:
  10 640
  Ajattelin nämä yhdistää samaan ketjuun, molemmat liittyvät ruokailuun ja sen muutokseen.

  Tällä hetkellä perinteinen länsimainen ruokakulttuuri on tietynlaisessa murrosvaiheessa, hyöteisravinto on jo tullut kauppojen hyllyille eikä synteettinen lihakaan ole enää kaukana, arvioiden mukaan jo ensi vuosikymmenellä olisi kuluttajien saatavilla.

  Hyöteisiä on jo leivissä proteiinipitoisuuksia nostamassa, proteiinipatukoissa ja ties missä. Tämän mahdollisti viime syksynä voimaan tullut lainsäädäntö joka mahdollistaa hyönteisten ja toukkien käyttämisen elintarvikkeena. Hyönteisistä saatu proteiini on laadullisesti hyvää eikä sen karttamiseen ole tältä osin syytä mutta kiinnostaisi löytyykö enää ketään joka karttaa hyönteisravintoa jostakin syystä? Kuten kaupassa yleensäkin, tuote voi olla kuinka hyvä tahansa mutta jos kukaan ei sitä käytä huonosti käy.

  Tällä hetkellä Suomessa on parisen kymmentä hyönteisfarmaria ja koko maan vuosituotos on n. 10 tonnia hyönteisiä. Kuitenkin kasvua povataan ja jo vuoden kuluttua tuotantomäärän ennakoidaan ylittävän 100 tonnin rajan.

  Kehitys keinolihan tuotannossa puolestaan on ollut nopeaa:

  https://www.maaseuduntulevaisuus.fi...talousjätti-cargill-antaa-rahoitusta-1.203001

  Keinoliha on siis synteettisesti valmistettua lihaa, jossa eläviä lihassoluja kasvatetaan ruokkimalla ja lääkitsemällä.

  Itse olen jo syönyt proteiinipatukkaa jossa mainostetaan olevan vähintään 15 heinäsirkkaa per patukka, hyvin maistui ja aikomus kyllä syödä enemmänkin hyönteistä. Hyönteisistä kun tehdään jauhetta, sitähän voi käyttää periaatteessa mihin vain.
   
 2. Rontto

  Rekisteröitynyt:
  04.01.2004
  Viestejä:
  1 723
  Perataanko hyönteisiä mitenkään ennen ruokaan sekoittamista vai jauhetaanko paskat, kuoret ja kaikki samaan?
   
 3. muronsyöjä142

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2015
  Viestejä:
  1 206
  Hyönteisravinto on jo vanha juttu. Papillon elokuvassakin itse sankari paransi saamansa keiton ravintoarvoja hyönteisravinnolla. Hassua muuten kun katsoo mihin yhteiskunta on menossa siis, eli esim. näitä uusia asuntoalueita, pienen pieniä koppiasuntoja. Ja velkaa tarvitaan aivan saatanasti jotta sinne "pääsee" asumaan. Sitä oravanpyörää kun ajattelee tarkemmin, niin juuri tämä hyönteisravinto sopii sinne kuin nyrkki silmään. Aivan kuten Papillonilla, nostamaan syötäväksi ajatellun keitoksen ravintoarvoja.
   
 4. MadPike

  Rekisteröitynyt:
  08.03.2016
  Viestejä:
  2 160
  Eipä ällötä, mutta ei myöskään kiinnosta. En edes usko tähän nykyiseen proteiinipuputukseen. Hyvin voi vetää hyvää kasvisruokaa yhtenä päivänä ja paksua pihviä seuraavana, ei tarvii olla joka päivä laskemassa proteiinisaamisiaan ja sen varjolla jotain sirkkoja syödä (paitsi jos on ammattibodari jonka elämän tulotaso riippuu tästä).
  Lihaa ostan lähinnä lähiluomua ja riistaa nykyään muutenkin, ja kalaa ja äyriäisiä.
   
 5. Kubbih

  Rekisteröitynyt:
  18.09.2003
  Viestejä:
  974
  Minä en näe tätä asiaa proteiinipuputuksena vaan juurikin pihvin korvaajana. Jauhetuilla hyönteisillä yritetään korvata jatkuvaa lihan tarpeen kasvua. 30 vuoden päästä mikään määrä karjaa ei riitä ruokkimaan ihmisiä ja pihvin hinta kohoaa varmasti pilviin. Karjan laidunmaat kun muutetaan tuottamaan viljaa ja riisiä, niin niistä saadulla sapuskalla kyllä elättää koko ihmiskunnan pitkäksi aikaa. Proteiinia niistä ei kyllä saa, joten tätä puutetta paikkaamaan tarvitaan niitä sirkkoja yms. ötököitä. Sirkkatarhat voidaan asentaa sellaisiin paikkoihin, joissa vilja ei kasva tai olisi muuten hankala korjata.
   
 6. 4kex

  Rekisteröitynyt:
  13.04.2012
  Viestejä:
  1 752
  Ei maistu enkä kannata moista hömpötystä. Tuolle kun menee antamaan pikkusormen, huomaamme ykskaks syövämme omaa (tai kaverin) paskaa. Tätähän oli jo NASA tutkinut Mars-lennoille. Phyi stana.
   
 7. peksa

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2001
  Viestejä:
  542
  Pyytämätöntä kalaa järvissä paljon. Vois olla tehokkaampaa syödä ne ensin. Jauhettua kalaproteiinia?
   
 8. V10 Moderoija

  Rekisteröitynyt:
  28.12.2012
  Viestejä:
  344
  Esi-isät metsästäjä-keräilijävaiheessa ovat syöneet hyönteisiä hyvällä ruokahalulla, ja luonnonkansat syövät nykyäänkin. Silti itselläni on nykyaikaisen, länsimaisen kulttuurin kasvattina omituisen vahva inhoreaktio hyönteisten syöntiä kohtaan. Ajatuskin jonkun ötökän pureskelemisesta tuo yökkäysreaktion.

  Samaan aikaan järki sanoo, että kyse ei ole ravintoa kummallisemmasta asiasta. Varsinkin jauhettuna muun ruoan jatkeena ei hyönteisistä ole mitään haittaa, päinvastoin. Eiköhän tuota tule kokeiltua sopivan tuotteen sattuessa kohdalle, primitiivireaktioista huolimatta.

  Keinoliha taas on erittäin tervetullut keksintö. Kunhan maku saadaan kohdilleen ja rakenne edes sinnepäin, niin kyllä kelpaa. Niin, ja tietysti hinta paljon halvemmaksi.
   
 9. Upp3

  Rekisteröitynyt:
  19.02.2002
  Viestejä:
  908
  Sais ekana nuo härkikset sun muut kasviprotskumätöt järkeviin hintoihin. Kuka niitä ostaa, kun viereisellä hyllyllä on puolet halvempaa jauhelihaa tai kanaa.
   
 10. splice

  Rekisteröitynyt:
  16.07.2011
  Viestejä:
  10 640
  Tämähän se on se tilanne. 2040-50 ei enää miltenkään riitä perinteisesti tuotettua lihaa ihmiskunnalle. Kuluttaa liikaa luonnonvaroja, oli se sitten viljelysmaata tai vettä.  Härkistä tullut hommattua nimenomaan terveelliseksi proteiininlähteeksi yötä vasten, siinä kun on arvot kohdillaan lihaksia varten + tietenkin älyttömän terveellistä vrt. liha. Hinnat tulevat tuotannon kasvun myötä alaspäin aivan varmasti, parin - kolmen vuoden kuluttua rasia kustantaa sen pari euroa tai alle. Tuostahan povataan varsinaista myyntihittiä maailmalle. Suomalaiskeksintö, ja aivan erinomainen sellainen.
   
  Viimeksi muokattu: 13.03.2018
 11. lolleropallero

  Rekisteröitynyt:
  31.05.2017
  Viestejä:
  1 148
  Härkis, nyhtökaura ynnä muut, ihan kiva kokeilla välillä. Ovat kuitenkin vain vähän mauttomia ja mitäänsanomattomia. Useammin korvaan jauhelihan soijarouheella, jos teen jotain kastiketta siitä. Maussa eron huomaa, koostumuksessakin, mutta siinähän se menee vaihteluna läpi.

  Hyönteistuotteita en ole vielä maistanut. Toissapäivänä säikähdin sirkkanäkkärin hintaa niin pahasti, että päädyin spelttiin. Se pieni paketti maksoi yli 7 euroa. Kunhan siitä puolittuu, niin pistän kokeiluun, mutta siihen asti saa odottaa.
   
 12. abneri

  Rekisteröitynyt:
  08.02.2017
  Viestejä:
  185
  Suomalaisena perusjunttina haistatan henkilökohtaisesti pitkät paskat kaikille helvetin ötökkäpiiperryksille.

  Varsinkin Suomessa ei luulisi olevan tarvetta moiselle,kalaa ja lihaa on saatavilla kohtuuhintaan tai jopa itse pyytäen.

  Minusta tämä on vaan sitä erikoisuudentavoittelua ja ihme pätemistä,"Hei nyt me pelastetaan maailma ku syyää russakoita eikä yhtää possua."

  Ehkä jonakin päivänä tuo on julmaa todellisuutta ja kaikki maailman ihmiset vetää pakosta muurahaiskeittoa että lotina käy,itse olen toivottavasti (Ja todennäköisesti)
  silloin jo mullan alla. Iso läskimassu täynnä makkaraa ja verisuonet voideltu kolesteroolilla..:eat:
   
 13. arthur2.0

  Rekisteröitynyt:
  22.01.2010
  Viestejä:
  552
  Tämä voisi olla järkevää, mutta miten toteutettaisiin käytännössä? Ainoa tähän viittaava kaupallinen toteutus tiedossani on Järki särki (sic).
   
 14. Hohtakaamme Banned

  Rekisteröitynyt:
  28.02.2018
  Viestejä:
  6
  Ja tässä, hyvät naiset ja herrat, on malli esimerkki joko trollista, tai erittäin huonosta ihmisestä
   
 15. Tatuks

  Rekisteröitynyt:
  16.08.2004
  Viestejä:
  3 489
  Ne on elukoita siinä missä lehmä ja kanakin. En tajua mitä jengi jaksaa ulista että on ihan turhaa ja hipsterimeininkiä.

  Mitä väliä mistä eläimestä se proteiini tulee? Hyönteisille voi syöttää jotain superhalpaa rehua, ylijäämää tai suunnilleen pahvilaatikoita joista ne sitten tuottavat proteiinia pienellä vesimäärällä.

  Jos hyönteiset oksettaa niin ei voi mitään, syökää lehmää, en minäkään syö lipeäkalaa koska en vaan tykkää siitä pätkääkään. Mutta en mä vingu ja kitise ku joku autisti siitä että lipeäkalaa tuotetaan ihmisten ravinnoksi.

  Miten ihan oikeasti tästäkin voi joku läski löytää vinkumisen aihetta?
   
 16. ?

  Rekisteröitynyt:
  20.06.2007
  Viestejä:
  7 142
  Itse ainakin nautin perinteisestä lihasta niin pitkään kuin se on mahdollista. Missään nimessä en siirry nyt mihinkään kitiiniltä maistuvaan hyönteisjauhoon ja sitten huomata tulevaisuudessa, että normaalia lihaa ei enää pystyisikään ostamaan.

  Yksi tulevaisuuden ekoruoka voisi olla ihohilse jota ihmiset tuottavat miljoonia tonneja.
   
 17. abneri

  Rekisteröitynyt:
  08.02.2017
  Viestejä:
  185
  Hohtakaamme: Minä olen HYVÄ ihminen.

  Aktivoinhan sinutkin kirjoittamaan foorumille ihkaensimmäisen viestisi ja näin osallistumaan mielenkiintoisiin ja monipuolisiin keskusteluihin,puolesta tai vastaan. Onneksi olkoon!:kippis:

  Ja joo,olihan tuo mun kirjoitus turhan provosoivasti ja pirullisesti naputeltu,pyydän moukkamaisuuttani anteeksi.

  Mutten silti söisi ötököitä.


  Enkä lipeäkalaa.:comp:
   
 18. kirnukka

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2002
  Viestejä:
  469
  Mä en usko, että ainakaan tänä päivänä keinotuotettu liha tulee menestymään. Onnea vaan sille, että saadaan rakenne edes sinne päin. Enkä usko, että massojen tarvitsisi nyt hyönteisiä alkaa syömään. Tehdään mieluummin jotain sille asialle jo nyt, että kansaa alkaa olemaan liikaa vrt. siihen määrään, jota kyetään ruokkimaan. Hyönteisiä syömällä tilanne ei ole sen parempi 50 tai 100v kuluttua.
   
 19. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 037
  Miten hyönteisten syönti johtaa oman tai kaverin paskan syömiseen? Tässä on varmaan joku nerokas logiikka taustalla... Mä olen syönyt sirkkaa, joka oli hyvää, mutta silti en ole huomannut sen jälkeen syöväni kenenkään paskaa.
   
 20. ?

  Rekisteröitynyt:
  20.06.2007
  Viestejä:
  7 142
  Paskassa on paljon hyvää ravintoa jäljellä joka kannattaisi ekologisuuden takia ottaa käyttöön.
   
 21. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 037
  Sirkat siis maistuivat hyvältä. En tajua miksi sitä halutaan verrata paskaan - varsinkin niiden henkilöiden toimesta, jotka eivät ole sirkkoja edes maistaneet. Vai onko niin, että tämä assosioituu heti joksikin ideologiaksi, jota persujen on ihan periaatteesta vastustettava?

  Niin tai näin, on onneksi lainsäädäntö kunnossa ja myös sirkkoja saa myydä siinä missä katkarapujakin. Niistä voi sitten jokainen olla pitämättä tai maistamatta jos siltä tuntuu.
   
 22. MadPike

  Rekisteröitynyt:
  08.03.2016
  Viestejä:
  2 160
  Voi olla. Nykyään on vaan niin jatkuvat "fitness sitä ja proteiini tätä ja proteiini sitä!"-meuhkaaminen käynnissä. 99% ihmisistä pärjäisi ihan ilman sitä proteiinin miettimistäkin ja väkisin ei kaikkeen tarvii proteiiniä mukaan, sirkoista tai ilman.

  Itse en myöskään syö pihviä proteiinin takia, vaan maun. Samaten kun syön vihersalaatteja niiden maun takia. Eikä mua henkilökohtaisesti haittaisi, vaikka lihan hinta kolminkertastuisi kymmenen vuoden sisällä. Osaan olla syömättä sitä puolta kiloa päivässä, enkä korvaisi kuitenkaan tätä sirkoilla. Sirkkoja toki voin syödä jos ne on hyviä, mutten mä niillä ole mitään korvaamassa ravintoarvojen takia.
   
 23. valurauta

  Rekisteröitynyt:
  23.01.2010
  Viestejä:
  2 476
  Väitänpä, että tämä on poliittisesti motivoitunutta paskapuhetta. Olet näkemässä suurta murrosta jossain, missä mitään olennaista ei ole tapahtumassa. Esim. v. 2016 tilastojen mukaan lihansyönti Suomessa on kasvussa: https://yle.fi/uutiset/3-9759828
  Lihansyönti on jatkanut kasvuaan, viime vuonna suomalainen kulutti 81 kiloa lihaa, selviää Luonnonvarakeskuksen kesällä julkaisemasta . Koska lihan kulutus ilmoitetaan on todellinen syöty määrä puolet tästä.
  ...
  Päivittäin lihaa syövien suomalaisten määrä on kasvanut, selvisi viime vuoden lokakuussa tehdyssä tutkimuksessa.
  Päivittäin tai lähes päivittäin lihaa ilmoitti syövänsä 44 prosenttia kyselyn vastaajista. Toisaalta lihaa syömättömien määrä on hieman kasvanut. Ristiriitaa selittää polarisoituminen. Suomalaisten ruokailutottumukset eroavat.

  Kasvisruokakohkaus on saanut ainakin minut olemaan entistäkin tarkempi etenkin julkisessa ruokailussa, että en vahingossakaan mene valitsemaan ituhippien kasvisruokaa.

  Epäilenpä, että hyönteispropagandan takana on samat viherpunaiset piirit, jotka kasvisruuastakin kohkaavat. Propagandan tarkoituksena ei ole saada ihmisiä syömään itikoita vaan herättää epäluuloa liharuokaa kohtaan.

  Oma suhtautumiseni kärpäspihveihin ja matopatoihin on, että hyönteisannoksia tarjoavat paikat joutuvat välittömästi täysboikotin kohteeksi. En halua syödä mitään muutakaan keittiöstä, jossa ruokaan päätyy jotain jauhomatoja. Erityisen tärkeänä pidän, että omia eurojani ei kilahda tällaisen paikan kassaan. En nimittäin pidä politiikasta ruokalautasellani.
   
 24. splice

  Rekisteröitynyt:
  16.07.2011
  Viestejä:
  10 640
  Poliittisesti motivoitunutta paskapuhetta? Kaikkea sitä saakin lukea. Pitihän se arvata että viherpunikit joku tulee mainitsemaan, vain pakolaiset puuttuu. Eiköhän kohta sekin :D

  Tämä ketju ei ole kasvisruoka- aiheinen vaikka ruokailutottumuksia sivuaakin. Miksi ihmeessä jauhat kasvisruokailusta ketjussa joka nimenomaan keskittyy uusiin lihantuotantokeinoihin?

  Se että esim. keinoliha tulee jo varmuudella kauppoihin pikaisella aikataululla todennäköisesti tulee vain kasvattamaan lihan kulutusta, kunhan hinta saadaan tarpeeksi alhaiseksi. Nimenomaan sen takia eletäänkin murroskautta, kun lähes kaikille tutun lihan tuotantotekniikka muuttuu huomattavasti ympäristöystävällisemmäksi sirkkojen kuin toukkienkin myötä, mutta keinoliha etenkin tuo tullessaan sen suuremman muutoksen joka on eettisesti asioista ajattelevien kärkilistalla: lihansyönti ei vaadi kohta enää tappamista. Ekologisuus verrattuna nykyiseen, varsin raskaaseen lihantuotanto- ja teurastusmenetelmiin on kuitenkin huomattava molemmissa vaihtoehdoissa.

  Paljon punaista lihaa ja prosessoituja lihatuotteita syövillä elämä jää todennäköisesti ruokavalion takia lyhyemmäksi kuin muilla.
  -.....-

  KAIKKI liha sisältää hemirautaa, joka on tutkimuksissa yhdistynyt sydän- ja verisuonitauteihin.

  Prosessoidun lihan nitraatit ja nitriitit aiheuttavat tutkijoiden arvion mukaan oksidatiivista stressiä, jonka seurauksena solumme ovat vähemmän kykeneviä puolustautumaan vapailta radikaaleilta. Tämän seurauksena solut ikääntyvät nopeammin.

  Kuolleisuuteen olivat yhdistettävissä myös lihan kypsennyksessä syntyvät karsinogeenit. Ne linkittyvät suolistosyövän syntyyn.

  Maailman terveysjärjestö WHO luokitteli vuonna 2015 prosessoidut lihatuotteet syöpävaaralliseksi ja punaisen lihan todennäköisesti syöpää aiheuttavaksi.


  https://suomenkuvalehti.fi/jutut/ti...n-lyhentaa-elamaa/?shared=976101-73250a8d-500

  Sirkat sun muut toukat ovatkin tältä osin sitten huomattavasti terveellisempi ravinnonlähde.
   
  Viimeksi muokattu: 13.03.2018
 25. Akkorokamui

  Rekisteröitynyt:
  14.08.2016
  Viestejä:
  53
  Jotain ötökkäkeksejä tuli maistettua hetki sitten, mutta eivätpä olleet kummoisia. Saattoi tosin johtua muuten heikosta maustamisesta ja siitä, että ötököitä oli käytetty melko vähän perus mauttoman keksitaikinan seassa, joten ei siitä varmaankaan se itse hyönteisen maku pahemmin välittynyt.

  Täytyy muistaa, että jos ja kun punaiselle lihalle tulee olemaan jatkossakin markkinoita, sitä voi tuottaa myös huomattavasti nautaa tai sikaa ekologisemmalla tavalla. Se onnistuu vaikka omalla takapihalla ilman että tarvitsee investoida keinolihan tuotantoon vaadittaviin laitteisiin, jotka eivät ainakaan vielä ole pienyrittäjien saatavilla: https://yle.fi/uutiset/3-10022889

  Kaneja on kasvatettu ruoaksi Suomessakin ennen vanhaan aivan yleisesti ja nykyisin ilmapiiri vain on jotenkin vinksahtanut niin, että se rinnastetaan suunnilleen koiran syöntiin (mikä toki joissain maailmankolkissa on aivan normaalia toimintaa). Viimeksi tuli tuossa viime kuussa työreissulla Itä-Euroopassa pitkästä aikaa syötyä kania ravintolassa ja hyväähän se on. Häkkikanien lisäksi olisi mielestäni hyvä jos suomessa hyödynnettäisiin riistana entistä enemmän pienriistaa kuten jäniksiä ja supikoiria. Niitä tosin pahemmin tullaan näkemään marketin hyllyllä hirven tapaan ihan jo melkoisen trikiinivaaran takia.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti