Kaupan ala harkitsee työtaistelutoimia torstaina

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Vierailija, 30.03.2010.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. EnOsaa

  Rekisteröitynyt:
  24.05.2007
  Viestejä:
  1 082
  Kun siinä lähikaupassa on kauppiaan lisäksi kuusi osa-aikaista työntekijää joiden bruttotulo on tonnin, niin kauppias maksaa vähintään 7800 e/kk heistä. _o/ ALTTERI \o_:n esittämä 25 % korotus olisi 1950 e/kk ja sitten voi miettiä tyytyykö se kauppias pari tonnia pienempään nettotulokseen vai nostaako hintoja. Tuo on kuitenkin aika monta prosenttia tuloksesta joten vaikka maksajia olisi monta, niin korotukset tuntuisi. Isot marketit toki pystyisi maksamaan lisää jonnekin rajaan saakka ilman hintojenkorotuksia, mutta toisaalta nekin osaa laskea.
   
 2. Lexy Banned

  Rekisteröitynyt:
  07.09.2009
  Viestejä:
  1 252
  Voi pyvä Sylvi kun taas osataan lukea. Tottakai hinta nousisi kaikille,mutta nyt puhuttiin korotuksien kostautumisesta juurikin näille jotka palkasta valittavat.Ajattele maksuja yksilökohraisesti äläkä seposta kustannuksien jakautumisesta koko kansalle.

  Jos kassaneiti A tienaa nyt kuvitteelliset 1900€ kuussa josta ruokaan menee 500€ ei tilanne ole suhteellisesti yhtään parempi jos sama valittaja tienaisi 2700€ ja ruokiin meneekin 1400€...jäljelle jää sama, joten mitä et ymmärtänyt?Kyllä se ruoan hinnannousu koskisi myös Neiti Kärttylää joten tilanne on+-0

  Itseänihän tämä ei haittaa mutta sitten tuleekin kommentti "kuka käski alkaa kassaneidiksi".

  Tiedoksi sinullekin sosialistiutopiassa eläjälle, Jenkeissä kauppojen itsepalvelu toimi todella hyvin! Itse luet koodit,pakkaat ja maksat kortilla eikä tarvinut kyrpiintynyttä työvoimaa (ylimääräistä).Hyvin pelasi ja oli nopeaa!
   
 3. DropIt

  Rekisteröitynyt:
  20.09.2002
  Viestejä:
  49
  Juu tottakai korotukset aina tuntuu. Mitenkähän homma toimis jos sillä kauppiaalla oliskin 5 tyyppiä töissä jotka kaikki pystyis elämään palkallaan. :confused:
   
 4. VitaLinea

  Rekisteröitynyt:
  26.03.2008
  Viestejä:
  78
  Niille viidelle tyypille toimisi, kaikille muille (kauppias, se kuudes työttömäksi jäävä tyyppi, asiakkaat, veronmaksajat) tämä olisi heikennys nykytilanteeseen.
   
 5. EMD GP38-2 Banned

  Rekisteröitynyt:
  23.08.2009
  Viestejä:
  49
  Varsin kätevää. Eli jos about puolet näistä osa-aikaisista jäisivät kotiansa lakkoilemaan, niin toinen puolet yksinkertaisesti saisivat mahdollisuuden täyteen työviikkoon. Tuossa kun vielä palkataan jokaista markettia kohden se muutama työtön/vuokraorja vähän jeesamaan niin me tavan asiakkaat tuskin edes huomataan että mitään lakkoa on.

  Asiakaspalvelun tasokin todennäköisesti nousisi ekspotentiaalisesti, kun nuo happamimmat motivaatiorajoitteiset mummot/yh-mammat/rasvaletit jäisivät kotiansa.
   
 6. GGR

  Rekisteröitynyt:
  08.01.2007
  Viestejä:
  815
  Muistetaan toki vielä se, että pienet palkat johtavat työntekijän yhteiskunnan tukien pariin.
  Kauppias pitää palkat pienenä, työntekijä hakee vuokraansa tukea..veronmaksajilta.

  Kätevästi kauppias, saatuaan ensin 500 miljoonaa veronkevennystä, maksattaa vielä osan palkasta muilla.
   
  Viimeksi muokattu: 31.03.2010
 7. Ei vielä tietoa, huomenna tulee. Mutta kaksi viikkoa menee ennenkuin lakko alkaisi, laki kun niin sanoo.

  Tässä tuntijutussa on ongelmana se, että tehot pitää saada pidettyä korkealla (siis myytyä euroa per tehty työtunti, yleensä sen 200-350e/tth). Itse kyllä olen tässäkin kuussa tehnyt 2-3 viikkoa yli 40 tuntia viikossa (sopparissa 30h/vko, aikalailla suurin meillä jos ei täysiaikaisia oteta huomioon).
  Tietty joillakin, varsinkin opiskelijoilla, on vähemmän tunteja.


  Omat nettotienestit on keskimäärin 1150e/kk ja tunteja 135/kk. Monilla nettotulot jäävät alle 1000 euron vaikka tekevät töitä sen 120-160 tuntia kuukaudessa. Kyllähän tuolla summalla elää, varsinkin yksinasuva. Mutta perheelliselle tekee tiukkaa.

  Periaatteessahan se ruoasta otettaisiin, mutta kyllä monilla suurilla kaupoilla on sen verran varaa nipistää tuloksesta, että ruoan hinta ei nouse sitä tässä kuviteltua 5%. Korotuksia myös kompensoidaan tuntien vähentämisellä.
   
 8. dohh

  Rekisteröitynyt:
  06.05.2003
  Viestejä:
  600
  Nyt käytät jotain kummallista matematiikkaa.

  Ajatellaanpa, että kaupan pyörittämiseen menevät kulut ovat vaikkapa X. Tästä luvusta X vaikkapa 60 prosenttia on henkilöstökuluja. Jos henkilöstökulut nousevat 5 prosenttia, kokonaiskustannukset nousevat 3 prosenttia (jos muut kulut pysyvät ennallaan). (60 x 1,05 = 63)

  Myynnin pysyessä ennallaan kauppiaan tulos on siis 3 prosenttia heikompi kuin ennen.

  Tässä vaiheessa kauppiaalla on käytännössä kaksi vaihtoehtoa, jos hän haluaa säilyttää kannattavuutensa ennallaan:

  1) Nostaa hintoja tuon 3 prosenttia.
  tai
  2) Karsii kuluja tuon 3 prosenttia.

  Oletettavasti kohta 1) on helpompi tie.

  Se kuinka suuri osa kauppojen kuluista on henkilöstökuluja, onkin sitten toinen juttu. Voisin silti kuvitella että aika suuri se osuus on.

  Eikös melkein jokaisen perusduunarin palkkaa nosteta indeksikorotuksella joka vuosi vai siitäkö ne nyt vääntää?

  Nyt vähän ontuu. Joka tapauksessa se kauppias "maksattaa" sen palkan kokonaan "muilla". Myyntikatteellahan se palkka maksetaan ja se tulee asiakkailta.

  Jos palkat ovat korkeampia, se maksetaan sitten taas suoraan tuotteen hinnassa.
   
 9. nawi

  Rekisteröitynyt:
  29.07.2004
  Viestejä:
  101
  10% itseasiassa, koska tavaraa myydään todella paljon, ja toisaalta suhteellisen pienellä katteella. Henkilöstön kulut ovat siis pieni osa kokonaiskuluista.
   
 10. buntz

  Rekisteröitynyt:
  02.05.2009
  Viestejä:
  154
  Jutun jujuhan on sama mikä kaikessa muussakin hommassa,omistajat lihovat kuin porsaat suuria voittoja kerien ja työntekijöille maksetaan just se minimi mikä on pakko ja ei maksettais sitä minimiäkään jos kukaan ei työntekijän etua ajais.
   
 11. dohh

  Rekisteröitynyt:
  06.05.2003
  Viestejä:
  600
  Mistä se muu 90 % koostuu? En nyt laske tuohon mukaan myyntiartikkelien kustannuksia, koska se ei ole relevanttia. Siis kiinteät kulut. Kiinteistöt, logistiikka, sähköt, jätehuolto jne. Ja tietty ne henkilöstökulut.

  EDIT: Täsmennetään vielä. Siis tässähän tulee miettiä sitä mikä osuus henkilöstökuluilla on niistä kuluista, joita syntyy tuon toiminnan pyörittämisestä. Myyntiartikkeleista saatavalla myyntikatteella pitää sitten kattaa nuo toiminnan pyörittämisestä aiheutuvat kustannukset ja ne myyntiartikkeleiden kustannukset eivät tässä yhteydessä ole siis relevanttia tietoa.
   
  Viimeksi muokattu: 31.03.2010
 12. pakettimuro

  Rekisteröitynyt:
  18.11.2008
  Viestejä:
  76
  Voipi olla offtopiccia, mutta melkoiset ruokakustannukset :D Kyseisessä tilanteessa suosittelisin kassaneidille Lidliä ja budjetointia, sekä kokkaustaitojen hankkimista! Yllättävän halvalla voi syödä monipuolisesti kuukauden ajan, kun on ovela ja osaa ostaa muutakin kuin pitkälle jalostettua valmisruokaa xD /OT
   
 13. dohh

  Rekisteröitynyt:
  06.05.2003
  Viestejä:
  600
  Jutun jujuhan on tässä kuin missä tahansa markkinataloudessa. Yrittäjä ottaa riskin, kantaa vastuun ja saa siitä palkkion. Perus toppahousu näkee sen tietty vaan omistajan sikailuna ja riistämisenä, eikä lainkaan mitä sen vuoksi joutuu tekemään.

  Kuka tahansa niistä työntekijöistä voi alkaa yrittäjäksi, jos duunarina olo ei nappaa tai kokee saavansa siitä liian vähän rahaa.
   
 14. buntz

  Rekisteröitynyt:
  02.05.2009
  Viestejä:
  154
  Tarkoitin tässä lähinnä kasvottomia suuryhtiöitä,lähikauppias on eri juttu sehän parka puurtaa siellä sillä putiikissaan yötä päivää pieniä tuloja laskien.
   
 15. dohh

  Rekisteröitynyt:
  06.05.2003
  Viestejä:
  600
  Sama periaate, mittakaava eri. Kasvoton suuryhtiö ja niiden omistajat tekee ne ihan samat asiat.
   
 16. EMD GP38-2 Banned

  Rekisteröitynyt:
  23.08.2009
  Viestejä:
  49
  Jutun jujuhan on se, että Jani-Petteri 3 vuoden ryyppyputken päätteeksi valmistuu rimaa hipoen tyhjäntoimittajanomiksi, ja päätyy tämän jälkeen kaupan kassalle töihin. Siitähän se meteli vasta alkaakin, kun Jani-Petteri huomaa ettei niinkin yksinkertaisesta hommasta maksetakkaan 5000e/kk vaikka jollekkin pikkupäälliköllekkin maksetaan.
   
 17. Zervuska Haidis

  Rekisteröitynyt:
  13.12.2009
  Viestejä:
  24
  Ethän nyt tosissasi voi verrata pk-yrittäjää jättimäisiin suuryrityksiin.
   
 18. dohh

  Rekisteröitynyt:
  06.05.2003
  Viestejä:
  600
  En ole verrannutkaan muuten kuin siten, että markkinatalouden perus periaatteet pätevät kumpaankin. Täällä oli taas peruskateellista suomalaista "omistajat ne vaan porsastelee ja käärii voitot" -tyyppistä mutinaa. Jostain ne suuryrityksetkin ovat alunperin syntyneet. Joskus nekin ovat olleet pieniä.

  Jos olet töissä, sinulle maksetaan työpanoksesi mukaista palkkaa. Ei murhetta muusta kuin omasta työpanoksesta.

  Jos olet yrittäjä tai yritys, rahaa voi tulla enemmän, mutta riskejä, vastuita ja velvoitteitakin on enemmän. V*tuttaa tuo "omistajat vaan omistaa ja käärii voitot" -ajattelumalli.
   
 19. Burana

  Rekisteröitynyt:
  03.07.2004
  Viestejä:
  1 372
  Miksi mikään ala edes menee koskaan lakkoon jos nämä hyödyt voi näin laskea?

  Paperityöntekijä saa ennen lakkoa 2997e/kk ja vessapaperiin menee 3e kuussa. Lakon jälkeen saakin 3300e/kk, mutta se kostautuu ku vessapaperi maksaakin 300e/kk.:D
   
 20. Lexy Banned

  Rekisteröitynyt:
  07.09.2009
  Viestejä:
  1 252
  Just, todella upeata logiikkaa. Ei ehkä vessapaperin hinta vaikuta, mutta alan vaikutukset näkyvät myös muilla aloilla (pakkausmateriaalit jne. hinta nousee joka nostaa tuotteiden hintoja näin helpoksi esimerkiksi)

  Se miksi AY-liikkeet pakottavat (kyllä, pakotottvat -> monella alalla jos et ole liiton jäsen nämä liittohintit savustavat sinut ulos koska et ole "duunareiden asialla") lakkoilemaan on omien etujen ajaminen etulinjassa. Kyllähän he jäsenien etuja ajavat, koska niin pitkään kun on liittojen jäseniä, on liittopomoilla taskut täynnä kahisevaa.

  Lakkoilu ei ole ratkaisu, jos ei työt firmassa X maita, vaihda paikkaa, kyllä sinulle korvaaja löytyy, mutta oletko sinä varma, että uutta työtä löytyy? Once again, sitä pitää miettiä kun uraa suunnittelee mihin ryhtyy, elämä kun on valintoja.
   
 21. kebek

  Rekisteröitynyt:
  18.10.2003
  Viestejä:
  755
  Meinaatko, että ihmiset vanhetessaan lopettavat nettipankin yms. palvelujen käytön ja siirtyvät käyttämään henkilökohtaista asikaspalvelua koska ovat vanhoja? Muorikin on vuodesta -99 maksanut käytännössä kaikki laskut nettipankissa. Enkä usko, seuraavaksi eläkkeelle siirtyvät haluaisivat muuttaa elämäänsä tarkoituksella hankalaksi jos jo nyt käyttävät maksukortteja yms. helpotuksia.

  Itse en ainakaan aio luopua elämää helpottavista ja nopeuttavista järjestelmistä kun siirryn eläkkeelle. Kyse on vain siitä, että osa ihmisistä ei voi hyväksyä sitä, että kaikkiin toimenpiteisiin ei tarvita inhimillisiä välikäsiä. Toiset taas haluavat mennä haastamaan mukavia sen kanssan tai pankkivirkailijan kanssa kun sukulaiset ei soittele.
   
 22. phis_ak

  Rekisteröitynyt:
  15.01.2008
  Viestejä:
  166
  Pohjalaisessa nainen nosteli pesuainetta hyllyyn ja valitti etusivulla, että 2000e keskipalkka on aivan liian pieni. Osa-aikaisilla opiskelijoilla vaan 1500e kk. Tuli vain mieleen, että mikä on tällaisesta työstä sopiva palkka. Kertokaa te myyjät? Olisiko se esim 3000e kk?

  Itse en oikein päässyt muodostamaan mielipidettä, kun ala ei ole tuttu.


  Mukava neuvottelukierros oli metallilla kun oma palkkani (kiitos metallin) laski tänä vuonna noin 12e kk eli ei ainakaan ostovoima lisääntynyt.
   
 23. jjx

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2001
  Viestejä:
  14 132
  Eipä se myyjälle ongelma ole, myyjä voittaa edelleen. Ensinnäkin myyjän koko liksa ei kulu kaupassa ja toisaalta 5% palkankorotukset eivät nosta tuotteiden hintoja kaupoissa viittä prosenttia, vaan vähemmän.

  Mutta siis yleisesti ottaenhan aika fiksu systeemi oli TUPO ratkaisut, joissa sovittiin yhdessä sopivat korotukset ja valtio oli mukana vero- yms. ratkaisuilla. Tämä ei vaan EK:lle kelvannut, tai ilmeisesti olisi kelvannut pk-yrityksille, mutta ei kaikkein isoimmille.
   
 24. void^

  Rekisteröitynyt:
  15.12.2009
  Viestejä:
  109

  EK:ssa valtaa käyttää paperitehtaat, jotka, kuten taas on nähty viime aikoina, ovat todella innokkaita tappelemaan.
   
 25. dohh

  Rekisteröitynyt:
  06.05.2003
  Viestejä:
  600
  Yllättävän monessa paikassa sovelletaan kaupan alan sopimusta. Ei vain ruokakaupassa. Plus oli se sitten kaupan alan tai jonkun muun alan sopimus, yleiset palkankorotukset nostavat hintoja välillisesti aina jollakin aikavälillä. Mutta niinhän tämä talous tietty toimii.

  Senhän tuolla edellisellä sivulla laskinkin jo, tuon ekan viestini jälkeen. Riippuu siitä millainen suhde henkilöstökuluilla on kaupan muista kuluista ja miten kauppa haluaa asian käsitellä. Pitää kyllä paikkansa.

  Eipä sinällään, mitä nyt luin niin kaupan ala haluaa 1,8 % korotuksia. Ei se tavallaan kamalan kohtuuttomalta kuulosta ja vähän ihmettelen miksi ne jaksavat aiheesta edes riidellä. Yksittäisen ihmisen tilipussissa tuo ei paljon tunnu. Saa sen yhden mäyriksen kuussa enemmän. Vai onko jotain muutakin mistä tappelevat?
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti