Kattolampun asennus

Viestiketju alueella 'Elektroniikka ja HW-modifiointi' , aloittaja Formica, 06.12.2005.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Mr.Pinchy

  Rekisteröitynyt:
  30.01.2009
  Viestejä:
  135
  Ei vaan jos eteisen kytkin on pois päältä niin olohuoneen katkasin toimii niin kuin pitääkin. Jos taas eteisen kytkin on päällä olohuoneen katkasimella ei tee mitään. Sama toimii myös toiseen suuntaan. Itse en ole näitä kytkeny kun on vuokra-asunto, enkä myöskään ala asiaan sen kummemmin investoimaankaan :)
   
 2. figure4

  Rekisteröitynyt:
  22.05.2007
  Viestejä:
  18
  Tuo on yleinen vika mikäli 6-kytkentä on tehty väärin. Eli soitto huoltoyhtiöön
   
 3. teu_vo

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2009
  Viestejä:
  245
  Turvatekniikan keskus
  Turvatekniikan keskus

  On jännä huomata ettei maadotettua kruunuvalaisinta "ole olemassakaan", ei ainakaan valaisinpistorasiaa siihen, siten ei ilmeisesti johdotustakaan ja valaisimessa ei saa nollata.

  Kruunuvalaisin ilmeisesti tulee vaarattomiin käyttöolosuhteisiin. Kaikkiin maadoitettuihin pistorasioihin ja laitteisiin on ilmeisesti kosketusetäisyyksien rajan yli. Lattiatkaan tiloissa eivät liene johtavia.

  Ainoa paikka jossa maadoitettua kruunuvalopistettä voisi ajatella, ovat tupakeittiöt.
   
 4. Kapsutin

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2007
  Viestejä:
  294
  Pitäisi lamppu asentaa, mutta en ole varma katosta tulevista johdoista. Katosta tulee harmaa, vihreä ja violetti johto. Virtakynää en omista.

  Kyseessä siis ihan tavallinen lamppu, ei kruunu. Mitenhän tuon uskaltaa laittaa?
   
 5. htwt

  Rekisteröitynyt:
  24.02.2008
  Viestejä:
  1 003
  Harmaa on nolla. Vihreä ja violetti kytkimeltä tulevia vaiheita (niistä et tarvitse kuin toisen). Lampussa nolla on sininen ja vaihe ruskea tai musta.
   
 6. Avautuja

  Rekisteröitynyt:
  12.07.2006
  Viestejä:
  1 041
  Kattotuulettimen kun asensin niin oli kolme johtoa kun muuten oli valaisimille vain kaksi johtoa. Johtoina oli kaksi ruskeaa ja yksi musta muistaakseen. Virtakynällä päättelin että ruskeat oli vaihdejohtoja.
  Asensin kattotuulettimen yhteen noista ruskeita ja sitten siihen mustaan johtoon. Jätin sen yhden ruskean johdon käyttämättä. Olisiko sen voinut kytkeä toisinkin kuitenkin kun kattotuulettimessa oli jonkinlaiseen kolmivaihekytkentään mahdollisuus?

  Nyyppänä suosittelen että kannattaisi hommata virtakynä vaikka tuosta --> DealExtreme: $2.59 AC/DC LCD Voltage Tester Electroprobe with Slot Screw Driver (12V~250V) Itellä vastaava kiinalaisilla teksteillä http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.3610 ja ei tartte pattereita toimiakseen joten luotettava siinä mielessä.
   
 7. hrrrrr

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2010
  Viestejä:
  9
  Kruunukytkin lienee kyseessä eli yhtä ja samaa vaihetta ne ruskeat ovat.
   
 8. retale76

  Rekisteröitynyt:
  16.12.2008
  Viestejä:
  945
  toinen ruskea on vaihe ropelille ja toinen ruskea valolle. eli voidaan asentaa niin jotta toisesta katkaisimesta saa valot ja toisesta pyörimään. toki härvelissä on katkaisimet valaisimessakin eri toiminnoille, mutta kruunukytkimellä oiva lisäominaisuus.
   
 9. StiNgeRWeb

  Rekisteröitynyt:
  07.09.2001
  Viestejä:
  3 034
  Itsekin olen yleensä nuo tuuletinlamput modannut niin, että toisesta kytkimestä saa potkurin päälle ja toisesta valon. Lisää käyttömukavuutta aika reippaasti kun ei tarvitse niitä potkurituulettimen kytkimiä kurkotella. Joissakin malleissa kun ei edes saa oletuksena valoa pois vaan lamput loistavat aina ja vain tuuletinosaa voi erikseen säätää.
   
 10. Aramis

  Rekisteröitynyt:
  15.07.2001
  Viestejä:
  231
  Mulla tulee 1975 rakennetusta kerrostalohuoneen olohuoneesta kaksi ruskeaa ja yksi musta johto sekä lisäksi kolme sinistä. Oletin että ruskeat on vaiheita koska niitä on kaksi ja seinässä on kaksoiskytkin eli kruunukytkin mutta mikä on tuo musta johto? Kolmas vaiheko? Näyttäs olevan tulpattu se musta, lisäksi kolme sinistä on tulpattu samaa siten että kolme sinistä on niputettu yhteen johtoon, ruskeat on erikseen. Onko tämä oikein että nuo siniset pitää tuolleen niputtaa yhteen ja sitten kun yhdistän valaisimen jossa on vain ruskea ja sininen johto niin lampun ruskea katon jompaan kumpaan ruskeaan ja lampun sininen kaikkiin katon sinisiin jotka siis kytketty yhteen? Onko tämä oikein? Teippain lisäksi maalarinteipillä ylimääräisen ruskean liekö se toimii eristeenä riittävästi? 60w hehkulamppu kuumenee sairaasti onko tämä normaalia? Onko kytkentä oikein ja miksi muuten mistään kaupasta ei saa semmosta lamppua jossa ois kaksi vaihetta niin ei menis kruunukytkentä hukkaan?
   
 11. IcyAero

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2009
  Viestejä:
  2 250
  Ruskeat ovat vaihejohtimia, sininen on nollajohdin ja yleensä keltavihreä on suojamaa, mikä saattaisi tuossa tilanteessa olla musta - varmaksi en kuitenkaan mene.
   
 12. htwt

  Rekisteröitynyt:
  24.02.2008
  Viestejä:
  1 003
  Kyllä. Juuri näin. Siinä on kojerasiaa käytetty myös jakorasiana. Tee varma liitos niille nollajohdoille (siniset). Muuten voi tulla vaaratilanne, jos huoneessa on nollattuja sukoja. Kun se on samalla jakorasia, niin kytkentöjä ei saisi maallikko edes tehdä...
   
 13. Aramis

  Rekisteröitynyt:
  15.07.2001
  Viestejä:
  231
  Voiko se musta katossa kuitenkaan olla suojamaa? Kun tässä huoneessa ei ole missään maadoitettuja pistorasioita. Entä miksi noita sinisiä nollajohtoja pitää olla kolme yhden sijaan? MItä jakorasia tarkoittaa? Onko vaarallista jos kytkisi vain yhden sinisen katosta ja yhden ruskean? Onko ylipäänsä väliä kummin päin kytkee lampun/katon ruskean/sinisen eli vaikka ruskea siniseen ja päinvastoin. Veljeni on käynyt ennen keskeytystä osan sähkärilinjasta ja on sitä mieltä että kun kyseessä on vaihtovirta niin ei haittaa kumminpäin kytkee kun eihän silläkään ole väliä kummin päin virjajohdon sukoon työntää.
   
 14. htwt

  Rekisteröitynyt:
  24.02.2008
  Viestejä:
  1 003
  Musta ei voi olla suojamaa. Tee niin vaan kuin tuossa jo oli tai pyydä sähkäri paikalle. Irti jäävät vaiheet (musta ja ruskea) pitää päättää niin ettei ne voi osua mihinkään (liitin päähän).

  Jos et kytke sinisiä yhteen niin joku pistorasioista ei todennäköisesti toimi, tai mihin sitten menevätkään. Ne pitää ehdottomasti kytekä yhteen, niin kuin ne oli.
   
 15. Nomber

  Rekisteröitynyt:
  15.07.2002
  Viestejä:
  4 900
  Ne siniset menee niin, että se yksi tulee taululta ja sitten ne muut menee pistorasioihin taikka valokytkimelle. Ja ne pitää olla kaikki yhdessä, jotta joka paikkaan menee se nolla sieltä taululta. Ja kyllä se 60w lamppu kuumenee polttavaksi ja se on normaalia.
   
 16. Kremmen

  Rekisteröitynyt:
  23.03.2010
  Viestejä:
  1 739
  Jos oletetaan käytetyn nykyisin voimassa olevia johdinvärejä, niin ruskeat ja mustat ovat vaihejohtoja eli kuumia karvoja. Niihin voi tulla jopa eri vaihe mutta luultavammin kumminkaan ei, ei voi tietää. Tällöin siniset ovat nollajohtoja eli kylmiä karvoja (virran paluujohtoja). Suojamaan pitää olla tässä värijärjestelmässä keltavihreä, joten jos sellaista ei löydy niin parasta olettaa, ettei suojamaata ole ennekuin se on mittaamalla todistettu. Missään tapauksessa ei pidä mennä arvaamalla luottamaan, että joku musta olisi suojamaa. Voi tulla ruumiita jos pahasti käy.
  Miksi sitten on 3 sinistä nollajohtoa? Varmaan sen takia että on kolme vaihejohtoakin, jolloin jokaiselle vaihejohdolle olisi oma nollajohtonsa. Valaisimen virrantarpeeseen nyt varmasti riittäisi yksikin nollajohto mutta muistettakoon, että paloturvallisuussyistä paluujohtimen (sin) virrankesto on oltava sama kuin syöttöjohtimenkin (mu/ru). Jos on kolme vaihejohtoa samassa vaihessa niin paluuvirta on vaihevirtojen summa ja sinisiä johtoja on oltava sama neliömäärä kuin mustia/ruskeitakin. Sitä veikkaan syyksi että on kolme sinistä. Kun ei voi kuitenkaan tietää varmuudella, niin kannattaa nivoa ne luotettavasti yhteen mikäli olisi niin, että nolla olisi kuitenkin haaroitettu tuossa rasiassa. Tällöin vain yksi sininen menee keskuksen nollakiskoon ja muut jatkavat muille laitteille. Jos näin on tehty niin se on aikamoinen ranekytkentä mikäli kaikkiin ru/mu-johtoihin kuitenkin saa jännitteen tulemaan, eli ne eivät ole jatkohaaroja mihinkään.
  Jos se velipoikasi olisi opiskelut loppuun niin sekin tietäisi, että ammattilainen laittaa nollan vasemmalle pistorasiassa. Testeritkin herjaa jos se on toisinpäin. Pistokkeessa ei ole niin väliä kun sen voi tosiaan työntää kummin päin vaan, mutta ammattilainen laittaa siinäkin nollan vasemmalle silloin kun liitinruuvit on ylöspäin (kukapa niitä alhaaltakäsin ruuvaisikaan). Töpselihän menee tosiaan seinään kummin päin tahansa joten tämä tapa erottelee vaan ranet osaajista ja kertoo heti onko mihinkään muuhunkaan luottamista k.o. asennuksessa.
   
 17. retale76

  Rekisteröitynyt:
  16.12.2008
  Viestejä:
  945
  missä kotitalouksessa kattovalaisimelle tulisi 3 vaihetta? varsinkaan eri vaiheissa. sanosinko etä vuarallista jopa jos olet tälläisen löytännä..
   
 18. SShadow

  Rekisteröitynyt:
  14.10.2002
  Viestejä:
  374
  -------
   
  Viimeksi muokattu: 12.01.2019
 19. Aramis

  Rekisteröitynyt:
  15.07.2001
  Viestejä:
  231
  No ei tämä nyt mikään trolli toki ole, ihmettelin vaan tuota viritystä kun en näistä sähköasioista ymmärrä sen enempää kunhan vaan olen täysoppinut tee se itse google sähkäri, mikä vaarallista ehkä onkin. Pitää ottaa huomenna vielä tuo levy auki kun tuossa oli vaan johdot niin ruuvasin siihen sellaisen peitelevyn jossa koukku. Kaverilla oli ollut tuossa semmonen kolmen lampun spotti suoraan katon reikiin ruuvattuna ilman peitelevyä. Tää kun on kaverin kämppä jonka vuokrasin. Pitää ehkä kysyä siltä tietääkö se miten oli itse liittänyt lampun tai liekö joku sähkäri tehnyt homman. Onko noissa kolmen lampun spoteissa kuitenkin vain yksi vaihe ja nolla johto?

  Kyllä lähes satavarmasti muistan että sieltä katosta tuli myös musta johto jonka päässä ole semmonen muovitulppa. Toinen ruskea johto oli taitettu sinne koloon ja toinen ei joten näyttäs että käytössä on ollut vain toinen ruskeista vaiheistä. Myös se sininen johto oli esillä ja se tosiaan johti muovitulppaan johon taas tuli kaksi muutakin sinistä yhteen eli tarkoitus lienee liittää tuo sininen johto joka tulee muovitulpasta jossa on tehty liitos ja sitten toinen noista ruskeista. Missään muualla kuin kylppärissä ei oo maadoitettua sukoa joten ei kai tuolla katossakaan siis mitään keviä voi olla.

  Kaipa täs pitäs olla joku asiantuntija mut ei viitti yhen lampun kytkennästä maksaa kallista sähkäriä. Kaverillakin toimi se spotti siten että toinen seinän kytkimestä sytytti kaikki ja toisesta ei tapahdu mitään. Taidan mennä huomenna ClasOhlsonille kyselemään sellasta jännitinkynää, miten sitä käytetään? Laitanko kytkimestä virran päälle ja katson mihin johtoon tulee virta? Kynän varsi lienee siis jotenkin eristetty etten saa sähköiskuja? Epäilen että nuo kytkimet ohjaa noita kahta ruskeaa vaihetta mutta sillä kynällähän selviää sekin että tuleeko tuohon mustaan johtoon jännite. Jos tulee niin eipä taida olla mikään standardi viritelmä ja luulen että moista nollajohtimen jakoakaan suositella tehtävän olohuoneen kattoon. Joku nollajohto irtoaa niin vaara lienee olemassa.
   
 20. Santa

  Rekisteröitynyt:
  01.05.2000
  Viestejä:
  1 926
  Kosketa kynän kärjellä johtoon ja samalla painat laitteen pohjan metalliosasta. Varsi on tietysti eristetty, mutta kynän pohjan kautta vartalon läpi täytyy kulkea pieni virta, että homma toimisi. Tuskin edes tunnet sitä sähköiskua.

  Jos hankit tuollaisen monimutkaisemman niin sitten ei tarvitse muuta kuin osoitella johtoa päin: Fluke 1AC-II VoltAlert, mutta se on vähän kalliimpi (pari kymppiä) kuin tuollainen perinteinen (muutamia euroja).
   
 21. Kremmen

  Rekisteröitynyt:
  23.03.2010
  Viestejä:
  1 739
  Niin, ei kai sellaisia pitäisi olla edes Savossa mutta jos joku rane on tehnyt virityksen niin vitustako sen tietää mitä seinästä (tai katosta) voi löytyä. Isompiakin ihmeitä on nähty. No, se nyt oli vaan sellaista periaatteellista pohdintaa. Ihan normi valopisteen asennus tuo ei kuitenkaan ole kun rasiaan noinkin monta johtoa tulee.
   
 22. teu_vo

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2009
  Viestejä:
  245
  Kyseessä oli tietysti mitä tyypillisin kerrostalo- olohuoneen kattorasia. Rasiaan tuli tietysti syöttö, pari pistorasiaa ja kytkinhaara.

  Nuo "muovitulpat" ovat kierrettäviä huppuliittimiä joilla on kytketty johtoja yhteen.

  Kysymys antoi meidän ymmärtää mitä hätäinen asiaan tutustuminen ja hätäisten huomioiden perusteella kyseleminen ja sitä myöten sählääminen.
   
 23. htwt

  Rekisteröitynyt:
  24.02.2008
  Viestejä:
  1 003
  Riippuu valaisimesta. Löytyy yhdellä ja kahdella vaihella olevia.


  Kuuluisat viimeiset sanat ;)


  Jos tämä ei ole trolli, niin hommaa se sähkäri paikalle :mad: Olet niin pihalla koko hommasta, että menee liian vaaralliseksi.
   
 24. mikaelh

  Rekisteröitynyt:
  13.02.2001
  Viestejä:
  615
  probleema. Uudessa lampussa sininen N, ruskea L ja yksi tyhjä paikka (suojamaa?)

  86-rakennetun talon katosta tulee kolme johtoa: sininen, ruskea, musta.


  Yritin googlettaa, mutta ei nyt tullu selvyyttä että mitä eroa katossa tulevilla ruskealla ja mustalla on, sininen kytketään ilmeisesti siniseen ?
   
 25. IcyAero

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2009
  Viestejä:
  2 250
  Sininen on N eli nollajohdin. Ruskea taas L eli vaihejohdin. Mustaa tai harmaata käytetään yleensä vaihejohtimena, joka tulee kytkimeltä. Suojamaa on kelta-vihreä johdin. Värit voivat tietenkin vaihdella talon iän tai rakennusvuoden mukaan..
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti