Kattolampun asennus

Viestiketju alueella 'Elektroniikka ja HW-modifiointi' , aloittaja Formica, 06.12.2005.

 1. kebek

  Rekisteröitynyt:
  18.10.2003
  Viestejä:
  755
  Aivan näin. Asiasta teki mutkikaamman kun selvisi, että vanhasta kruunukytkimestä on ensimmäinen osa vedetty katon spottivaloille joille on vielä jossain katon sisässä oma muuntaja ja tämä toinen kytkin sitten olisi tarkoitus kytkeä tuuletinvalaisimeen jossa lisäksi erikseen vetonarut lampuille ja moottorille ja moottorin nopeudelle. Niin, se keltainen oli tosiaan jatkuva vaihe tuolla katossa.
   
 2. Exap

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2016
  Viestejä:
  558
  Voi voi. Siis sekä sähköteurastuslaitoksen että Suomen palvaamoyhdistyksen suosittelema kytkentä. Onhan vakuutukset kunnossa ja edunsaajat tarkkaan valittu ?
   
 3. stupidus

  Rekisteröitynyt:
  13.07.2016
  Viestejä:
  19
  Heipat. Ei ehdi enää kaupoille ja toimiva lamppu olis kiva...

  Tietääkö joku voiko tuollaiset moternit valaisinpistorasiat - joihin lampun voi kytkeä suoraan pistokkeella -avata jollain konstilla rikkomatta koko rasiaa, ja jos voi niin onko joku niin tehnyt ja voisi jeesata miten ao. operaatio kannattaisi suorittaa.

  Alle linkatuista kuvista saa paremman käsityksen millaisesta härpäkkeestä kyse:

  http://www.aijaa.com/dPRpQD

  Yksi vaihtoehto tietysti se, että vetää vain johdot kylmästi poikki ja sokeripalalla loput. Mut haluaisin siis välttää tämän. Helpompi hakea kaupasta huomenna sopiva piuha. Mut ei auta tänään tietenkään...
   
 4. Sprout

  Rekisteröitynyt:
  21.02.2010
  Viestejä:
  13
  Eikös kattorasian johtoliitännöissä ole ne lukitusklipsut. Ne jollain ruuvimeisselillä auki, johdot irti ja rasia poisi katosta.
   
 5. AlfaCentauri

  Rekisteröitynyt:
  24.03.2009
  Viestejä:
  452
  Onko tietoa? Keittiöremontin yhteydessä oli katon sokeripala poistettu ja katosta tulevat piuhat kytketty kuvan kaltaisiin (Wago 2273-203) liittimiin. Onko tarkoitus liittää valaisimen johdot jotenkin noihin, vai suojaavatko ne vai piuhoja? Kiskonko ne pois ja laitan sokeripalan tilalle?

  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 17.02.2019
 6. Kremmen

  Rekisteröitynyt:
  23.03.2010
  Viestejä:
  1 739
  Et kisko vaan laitat lampun johdon tuosta wagon reiästä läpi jousen alle kiinni kuten on tarkoitettu.
   
 7. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 965
  Jos kuvan wago, niin riippuu millaisia johtoja olet sinne tunkemassa, monisäikeinen ei oikein tuonne mene, jolloin menee vaihtoon. ns vipu wago näppärä jos sellaisia löytyy.

  Jos valaisemissa yksisäikeisetjäykät, niin työnnetään tuonne niin pohjaan että näkyy toisella puolella (mutta kuorittu ei näy reiijänpuolella), vertaa siihen mikä valmiina. Nuo kolme reikää siis oikosulussa keskenään. Varmista että oikeat värit oikeisiin "väreihin" (värit ei aina luotettavia), ja ainakin suojamaasta oltava 100 varma.

  Jos tarve poistaa, niin älä kisko vaan jotenkin kiertävällä/edestakaisin pyörittävällä liikkeellä (jos nyt mitenkään kuvas sitä) samalla sopivasti vetämällä. Kaippa tuostakin jokin nettivideo-ohje on olemassa Wagon tai jonkin muun sivuilla.
   
 8. markku69

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  1 195
  Oikein oli sähkäri tehnyt siinä, että oli poistanut "sokeripalan", mutta korvaavan liittimen valinnassa menikin sitten metsään.

  Valaisimissa on yleensä hienosäikeiset johtimet, joten niitä ei voi tuohon Wago-malliin tunkea, joka on vain yksi- tai muutamasäikeisille, eli ML- tai MK-johtimille (ei MKEM) tarkoitettu. En tiedä miksi on laitettu tuollaiset. Ajattelematon sähkäri. Oikea liitin maailman huonoimman ja turhimman liittimen, eli "sokeripalan" tilalle valaisinpisteessä on ns. muunto-Wago (jos missään nimessä ei haluta valaisinpistorasiakantta asentaa):

  [​IMG]

  Tosin eipä noita kyllä silti missään näy, jos ei valaisinpistorasiakantta ole, vaan aina se v***n sokeripala, jonka ensi töikseni heitän roskiin, jos joudun jollekin valaisinta asentamaan. Muunto-Wagossa siis toisessa päässä on jousiliitin johon työnnetään katosta tuleva yksisäikeinen johdin, ja toisessa päässä painettava liitin, johon saa ilman työkaluja minkä tahansa max. 2,5mm2 johtimen.

  Tosin jos maailman kahdeksas ihme kävisi ja nuo yleistyisivät sokeripalan tilalla, niin tuostakin tulisi kyllä Muroon kyselyitä, että "miten ne johdot noihin tungetaan kun ei se sinne jää kiinni. Pitääkö vain katkaista ja laittaa tilalle sokeripala?". :D
   
  Viimeksi muokattu: 28.02.2019
  janne_k_i tykkää tästä.
 9. Kremmen

  Rekisteröitynyt:
  23.03.2010
  Viestejä:
  1 739
  Muuntowago on hyvä, mutta ehkä vähän yleisemmin löytyvä vastike on läppäwago joka yhdistää kaikenlaiset narut, sekä jäykät että hienolankaiset. Siinä siis erillinen vipu jolla puristus avataan ja kiristetään. Itse johdon pujotus ei vaadi voimaa.
   
 10. markku69

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  1 195
  Vipu-Wago on kanssa hyvä, mutta sitten siellä katossa olisi kuitenkin se viisipaikkainen malli, ja taas tulisi kyselyitä, että mihin reikään nämä valaisimet johdot oikein kuuluu.
   
 11. Athos

  Rekisteröitynyt:
  14.12.2012
  Viestejä:
  2 362
  Meni vähän sormi suuhun kun lamppua asentaessa katosta tulee tällaiset värit. Seinässä olohuoneessa kaksi katkaisijaa eli ilmeisesti kruunukytkin. Onko nää siis kaksi vaihetta ja nolla mutta mikä on nolla? Kerrostalo rakennettu 1966.

   
 12. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 173
  No nää on nyt taas näitä joista ei kuvasta hirveän hyvin saa selvää mitkä värit on luonnossa. Vasemmanpuolimmainen vois olla harmaa joka olis yleinen nollajohdon väri ennen 70-lukua.

  Tähän pätee sama sääntö kuin muihinkin: mittaa.
   
 13. Athos

  Rekisteröitynyt:
  14.12.2012
  Viestejä:
  2 362
  Oletin kans että harmaa olis nolla mutta minusta tuo näyttää enemmän vihreältä kuin harmaalta tuo vasen johto. Keskimmäinen taas on outo violetti/punertava jonka ei pitäisi olla mikään. Keltainen lienee toinen vaihe eikä maadoitusta ole kun ei ole olohuoneen pistorasioissakaan.

  Keittiön puolella katossa on kevi, sininen ja keltainen ja eteisessa kevi, sininen ja ruskea. Nämä siis maadoittu mutta miksi näissäkin pitää vaihdella vaiheen väriä. Ilmeisesti koska eteinen on kylpyhuoneen vieressä niin sinne pitäisi asentaa maadoitettuja valaisimia kuten keittiöönkin. Näin järkeilin. Olohuoneessa taas kruunukytkentä.

  Miten mittaus suoritetaan? Yleismittarilla virrat päällä? Minkä johtimien välillä siellä on jännite? Miten siitä päätellään nolla ja vaiheet?
   
  Viimeksi muokattu: 03.06.2019
 14. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 173
  Yksinkertaisinta olisi koestinkynällä katsoa virrat päällä mihin karvoihin tulee jännite ja mihin ei.

  Jos koestinkynää ei ole käytettävissä, niin yleismittarilla onnistuu myös. Jos lähdetään oletuksesta että se on kruunukytkin ja tiedetään milloin kytkimet on "päällä" niin laitetaan se päälle ja mitataan jännite (V AC) eri johtimien välillä. Kahden johtimen välillä näyttää 0 (nämä on vaihejohtimet, koska ovat kuitenkin samassa vaiheessa) ja se jonka kanssa muut johtimet näyttää n. 230V on nolla. Sitten kannattaa vielä varmistaa että ennakko-oletus oli oikea (eli että kyseessä maadoittamaton kruunu eikä perus maadoitettu). Eli laittaa toisen kruunukytkimistä pois ja mittaa uudelleen. Nyt äsken mitatun nollan ja toisen vaiheen välillä pitäisi olla n. 230 V ja nolla ja sen toisen välillä n. 0. Sitten vaihtaa kytkimet toisin päin ja päällä olevan vaiheen pitäisi vaihtua.

  Oli kytkentä mikä tahansa ja vaikka ei tietäisi milloin kytkimet on päällä ja milloin pois, niin vaiheiden järjestys on suht helppo mitata. Jos johtimissa on sekä maa että nolla, niin näiden selvittäminen ("kumpi on kumpi") ei ole mittaamalla kovin helppoa.
   
 15. nobita

  Rekisteröitynyt:
  02.08.2015
  Viestejä:
  10
  Täällä näyttää olevan osaamista, löytyisikö myös omaan keissiin apua?
  Kylpyhuoneeseen pitäisi saada lamppu herättettyä henkiin. Miten nuo johdot pitäisi kytkeä?
  Uudella lampulla valo syttyy puoleksi sekunniksi ja sammuu. kertaallen jo toimi viikkoja kunnes sammui, workaround oli irroittaa johdot ja laittaa takaisin, siinäkin oli herkkää ettei työntänyt juuria myöten eikä myöskään jättänyt huulille.

  edit
  itse itselle vastaten

  sininen = keltainen

  ruskea = valkoinen
   
  Viimeksi muokattu: 21.09.2019
 16. Qetuoad

  Rekisteröitynyt:
  10.05.2020
  Viestejä:
  1
  Hellurei!

  Katsotaanpa, vieläkö tätä puolen vuoden tauon jälkeen joku älykäs lukee! ;)

  Valaisinasennuksessa täysi tunari, mutta onko logiikkani oikea tämän keskustelun pohjalta!


  * Katosta tulee 2 x musta ja 1 x harmaa. (Katkaisimia on seinässä kaksi.)
  * Lampussa on pistotulppa, mutta sen nykäisen irti ja johtojen kanssa kytkemään.
  * Lampussa 3-paikkaiseen sokeripalaan menee 1 x sininen (N), 1 x ruskea (L) ja 1 x kelta-vihreä (joka ruuvattu sokeripalasta lampun rakenteeseen.

  * Kiinnitän vastakkain harmaan katosta siniseen lampussa?
  * Kiinnitän vastakkain mustan katosta ruskeaan lampussa?
  * Kiinnitän toisen katosta tulevan mustan sokeripalaan ja sitä vastakkainen aukko lampun puolella tyhjäksi?
  * Keltavihreää johtoa ei tarvita eli sen voi vaikka ruuvata kokonaan irti? (Lampun runko on metallia, mutta katon perusteella keltavihreää ei tarvita ja näin menisi.)
  * Ja pitäisi kai toimia niin, että seinässä toinen katkaisija sytyttää valon ja toinen katkaisija ei tee mitään?


  (* Jos olisi 2-paikkainen sokeripala niin harmaa siniseen ja musta ruskeaan ja toinen musta??? Voisiko siis molemmat katon mustat kytkeä yhteen sokeripalan aukkoon, joita vastassa olisi ruskea lampusta? Silloin kumpikin katkaisin sytyttäisi valon?)
   
 17. Beardman

  Rekisteröitynyt:
  27.02.2016
  Viestejä:
  1
  Asia ratkesi
   
  Viimeksi muokattu: 05.09.2021

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti