60-/70-luvun talo, olohuoneen katosta tulee kaksi vihreää ja yksi harmaa johto. Seinässä kaksi kytkintä. Toisen vihreän johdon pää on peitetty teipillä. Valaisimessa paikat N ja L. Ilmeisesti todennäköisintä on että harmaa->N ja vapaana oleva vihreä->L enkä kuole vaikka menisi toisinkin päin?
Viimeksi muokattu: 27.05.2018
Ensteks otat sulakkeen irti mikäli sulakkeet on selvästi merkitty ja löydät kyseiseen huoneeseen kuuluvan sulakkeen.
Muussa tapauksessa pääkytkimestä virrat poikki.
Sitten katosta tulevasta johdosta ruskea Ikean ruskeaan ja toinen mustista siniseen. Jätä toinen musta vanhaan sokeripalaan, ettei se tee oikaria mihinkään.
Sitten virrat päälle. Valaisimen kytkin on todennäköisesti kruunukytkin eli siinä on joko kaksi painiketta tai kiertyvä nuppi. Nyt sitten painikkeita kokeilemalla tai nuppia kiertäen valo tulee.
Ellei auta tilaa sähkäri.
Jos sulla on yleismittari tai poolikynä on helpompi todeta mihin johtokarvaan virtaa tulee. Ne ei maksa paljon.
Viimeksi muokattu: 05.06.2018
Haen varmistusta, kun ei ole vuosiin tarvinnut leikkiä. Seinässä on 2 kytkin katkaisija ja katosta tulee 2 ruskeaa L ja 1 sininen N. Lampussa (tuuletinvalaisin) on sininen, valkoinen ja musta sekä keltavihreä maa. Jos kytken nuo lampun valkoisen ja mustan katosta tuleviin ruskeisiin, niin voisin pelkillä kytkimillä saada joko valon tai vain tuulettimen toimintaan?
Pitää ensin vain hommata (lainata siskon) iskuporakone jotta tuolle valaisimelle saa edes tuon kiinnikkeen kattoon kiinne. Nyt katossa on vain jokin pieni koukku ja reikä josta johdot tulevat. Otaksun että betonikatto, koska 70-luvulla rakennettu kerrostalo. Ja varmaan 2x (4 saisi tukeen kyllä) 45/50mm ruuvit/proput riittävät, että tuo n. 13-15kg valaisin pysyy katossa? Aikaisemmin ollut vain puutaloja, joista on saanut helposti ruuvit rakenteeseen.
On muuten helvetin laiska sähkömies ollut aikanaan tätä taloa rakentamassa. 10A "valaisin"sulakkeen takana on myös puolet pistorasioista.
Viimeksi muokattu: 16.08.2018
Perus ruskea-sininen-kevi tietoa löytyy hyvin... mutta nää monet variaatiot ja vaihtelevat liittimet kattojen ja valaisimien kesken sekoittaa maallikon päätä.
Lähtötilanne: Huoneiston katossa on suojamaadoitetut kattopistorasiat ja valaisimiin pitää laittaa pistokkeet kiinni.
Vanha, maadoittamaton eli kaksi johtoinen valaisin malli:
Voiko kaksi johtoiseen valaisimeen käyttää suojamaadoitettua pistoketta niin, että jättää siinä vain maadoituskohdan tyhjäksi? Vai ”suuttuuko” katossa oleva suojamaadoitettu pistorasia, jos siihen laittaisi maadoitetun pistokkeen, jossa ei kuitenkaan olisikaan lampusta tulevaa maadoitusjohtoa? Vai miten pitäisi tehdä?
Ihan toisessa, uudemmassa lampussa on itsessään muoviliitin, johon lampun johdot on ensin viety ja maadoitusjohtoja on kahdessa osassa – toinen menee liittimeen ja toinen kai vaan lampun metalliosasta toiseen. Mukana on kolmijohtoinen pistoke, jonka voisi siis liittää jatkoksi lampun omaan liittimeen ja siitä edelleen kattopistokkeeseen.
MUTTA mitä pitää huomioida, kun lampun johtoa pitäisikin lyhentää? Irroittaa ensin kaikki tuosta lampun liittimestä, että pääsee lyhentämään ja liittää takaisin – vai voisiko tuon lampun oman sokeripalaliittimen sijaan laittaakin lampun johtoihin suoraan pistokkeen? Ja se toinen keltavihreä johto ilmeisesti pidetään kokoajan siellä missä on jo ja vain siinä liittimessä oleva irroitetaan lyhennyksen takia? Vai?
Pitääkö jotenkin huomioida kangaspäälysteisen johdon mahdollinen purkaantuminen kun sitä pätkii? Onko tuohon johdon kuorintaan vinkkejä "jokakodin normi työkaluilla" jos tekee?
Viimeksi muokattu: 24.09.2018
^suojamaassa eli keltavihreä Ke-Vi ei koskaan saa kulkea virta, muutakun vikatapauksissa, esim kun jokin laite liitetään pistorasiaan ja se laite vikaantuu, niin virta menee kevin kautta maihin eikä ihmisen kautta maihin.
Miten se suojamaadoitettu pistorasia voisi suuttua kun asennat lampun pistotulppaan vaiheen ja nollan omille paikoilleen ja jätät kevin tyhjäksi, jos lampusta löytyy vain nolla ja vaihe?
Joskus on tullut pyöriteltyä varmaan yli 0,5 metrin pätkä kaapelia lampun suojakuvun alle ja kattorasian väliin, kun oli nopein tehdä noin.
Jos tilanne on nyt, että lampussa on pistoke joka menee heittämällä kattorasiaan, niin käytä mielikuvitusta miten pyörittelet johdon siististi, etkä katko mitään.
Viimeksi muokattu: 18.09.2018
Mikäs tässä on ollut ideana? Kytkentä ei vastaa 60-luvun värikoodausta. Onko tuossa tehty nollaus suoraan sokeripalaan?
Viimeksi muokattu: 07.10.2018
Sanoisin että mittaa kumpi noista on vaihe ja kumpi nolla. Jos vasemmanpuoleinen on nolla ja tuota ohjaa kruunukytkin, niin sitten on vaan haluttu kytkeä niin että kumpi tahansa kytkee valon päälle.
Jos taas vasen on nolla niin kieltämättä aika erikoinen. Voisiko olla nollan ketjutus seuraavalle kohteelle.
Olisit myös voinut vielä sanallisesti kuvata mitkä ne johtojen värit ihan oikeasti on..
Tuosta kuvasta näen jonkinasteisella varmuudella sen verran että johtojen päälle on sudittu maalia, todennäköisesti valkoista. Valotus on huono ja valkoinen näyttää sinertävältä (päätellen sokeripalan väristä). Sitten näyttää siltä että ihan vasemmanpuolinen joto on sininen tai violetti. Toisen vasempaan liittimeen tuleva johto voisi olla harmaa tai sitten sen väristä ei voi sanoa oikeastaan mitään. Oikeaan menevä johto voisi ehkä olla ruskea tai keltainen.
Viimeksi muokattu: 07.10.2018
Totta, kuva on aika huono kun on vielä maalia sudittu päälle. Siis sininen(lila?) on harmaan kanssa yhdessä ja keltainen omana.
edit: Tossa on tosiaan kruunukytkin ja tosta sokeripalasta on vedetty johto viereiseen spottivaloon joka ei siis syty omasta kytkimestä jos lila/harmaa ei ole yhdessä.
Viimeksi muokattu: 08.10.2018
Joo, eli siinä on vaan jatkettu nollaa seuraavalle rasialle tuon kautta. Tyylikkäämminkin asian olisi voinut tehdä.
Nollaukseen aihe ei liity, koska nollauksella tarkoitetaan suojamaan kytkemistä nollaan ja koko systeemissä ei ole suojamaata.
Viimeksi muokattu: 08.10.2018