Kattolampun asennus

Viestiketju alueella 'Elektroniikka ja HW-modifiointi' , aloittaja Formica, 06.12.2005.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Sweeet

  Rekisteröitynyt:
  03.08.2008
  Viestejä:
  7
 2. tommyy

  Rekisteröitynyt:
  09.09.2013
  Viestejä:
  954
  Juurikin näin. Pyöräytä kevijohtimen päästä vaikka kiva rinkula sillain että asettuu sen ruuvin kannan alle tukevasti.
   
 3. Sweeet

  Rekisteröitynyt:
  03.08.2008
  Viestejä:
  7
  Moi,

  Seuraavanlainen tilanne. Katosta tulee kolme johtoa: ruskea, sininen ja musta. Lampun sokeripalaan on valmiiksi asennettu kolme johtoa: ruskea, sininen ja keltavihreä. Katon ruskea johto laitetaan lampun sokeripalan ruskeaan ja sininen siniseen... Katon mustaa johtoa ei ilmeisesti asenneta mihinkään vaan teipataan sähköteipillä? Mitä teen lampussa olevalle kevi johdolle, kun sille ei ole katossa vastinkappaletta? Ruuvaanko johdon kokonaan irti vai annanko olla paikoillaan? Saako maadoitettua lamppua ylipääätään asentaa maadoittamattomaan rasiaan?

  https://aijaa.com/8f4KOB

  https://aijaa.com/M0VXdM
   
 4. Exap

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2016
  Viestejä:
  558
  "Katon mustaa johtoa ei ilmeisesti asenneta mihinkään vaan teipataan sähköteipillä?"

  No kyllä se olisi ihan asiallista päättää johonkin oikeaan liittimeen, ei se sähköteipillä teippaaminen nyt aikuisen oikeasti ole hyvä juttu, joskin sitä on laajasti käytetty.

  Valaisimesi sopii myös tilaan, jossa kaikki on maadoitettuja, esim. pistorasiat, jolloin valaisin kuuluu maadoittaa. Jos taas tilassa ei muut kojeet (pistorasiat) ole maadoitettuja, niin silloin sitä valaisintakaan ei maadoiteta. Valaisimen maadoituksen mahdollinen kytkentä riippuu siis tilasta, johon se asennetaan.Luultavimmin, valitset oikein jos maadoitat valaisimen jos tilan pistorasiat ovat maadoitettuja, ja et maadoita, jos tilan pistorasiatkaan eivät ole maadoitettuja. (Jos taas tilassa on esim. laattalattia ja pistorasiat eivät ole maadoitettuja, niin Houston-we-have-a-problem, ja ei tässä mennä siihen...)

  Jos tuo 1-kuvassa näkyvä asennusrauta *** ja siinä oleva maadoitukseen sopiva liitin (ks. se kupariruuvi siinä keskemmällä) on valaisimestasi, niin joo, valaisimen voi siitä maadoittaa, ja jos se on tosiaan tilassa jossa se kuuluu maadoittaa, niin sitten laitat siitä 1-kuvassa näkyvästä (kolmen kevi-johtimen) maadoitusliittimestä kevi-johtimen siihen kiinnitinraudan maadoitusliittimeen, muuten taas jätät sen kytkemättä.

  Oletettatvimmatummin, sininen on nolla ja ruskea on kytkimestä katkeava vaihe ja se musta on kova (katkeamaton) vaihe, jos kytkin on 1-osainen. Jos taas kytkin on 2-osainen (kruunukytkin), on luultavaa, että sekä musta teipattu että ruskea teipattu ovat molemmat katkeavia vaiheita, jolloin käytät tuohon 1-piiriseen valaisimeesi jomman kumman. Toisin sanoen, pelkkä ruskean ja sinisen kytkeminen esittämälläsi tavalla pitäisi toimia siis molemmissa tapauksissa.

  ***) lisäkommenttina; jos tuo on valaisimesi asennusrauta, näyttäisi se asennusrauta jäävän sen verran syvälle ettei valaisinta liene helppo asentaa... ;) Kuvasta vaikea sanoa ihan varmaksi, mutta 1 korotusrengas rasiaan voisi olla tarpeellinen mutta saattaa myös jäädä pikkuruisen korkeaksi, eli siitä joutuisi veistämään karvan verran pois.
   
 5. zupako

  Rekisteröitynyt:
  20.01.2010
  Viestejä:
  4
  60-/70-luvun talo, olohuoneen katosta tulee kaksi vihreää ja yksi harmaa johto. Seinässä kaksi kytkintä. Toisen vihreän johdon pää on peitetty teipillä. Valaisimessa paikat N ja L. Ilmeisesti todennäköisintä on että harmaa->N ja vapaana oleva vihreä->L enkä kuole vaikka menisi toisinkin päin?
   
  Viimeksi muokattu: 27.05.2018
 6. Exap

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2016
  Viestejä:
  558
  Sorry nyt kertoa huonoja uutisia, mutta tulet kuolemaan joka tapauksessa. Hyvä uutinen lienee, että todennäköisesti et kuitenkaan kytkentöihisi, varsinkin jos muistat pitää kytkiessä joko sähkät pois tai toisen käden taskuissa ja seistä laattalattialla olevilla alumiiniportailla eristävät kengät (tai ainakin jotakin muuta kuin paaljaat jalat tai hikiset märät sukat) jalassa. ;)

  Aika hyvä arvaus. Toinen (teipattu) vihreä lienee sen toisen (käyttämättömän) kytkimen piiri. Kokeile mittarilla (jos on). Jos ei ole, kympin pintaan saa halvan ja ihan ok toimivan. Tai sitten vaan kytket ja katsot.
   
 7. sos-emoji

  Rekisteröitynyt:
  05.06.2018
  Viestejä:
  4
  Hei, nostelisin taas hieman.
  Muutin juuri vanhempaan kerrostalo-asuntoon ja törmäsin heti ongelmiin kun koitin saada valoa elämään. Elikkäs ostin Ikeasta näyttävän (not so much) valaisimen jossa on valmiiksi johdot sokeripalassa. Ihan tavalliset ruskea (L) ja sininen (N) niiden takana. Katosta kuitenkin tulee jo valmiiksi kolmejohtoa sokeripalaan, kaksi mustaa ja ruskea.

  Ikean valaisimessa kiinni oleva sokeripala ei taida ottaa irtoakseen ilman väkivaltaa, voinko poistaa katosta tulevista johdoista jo kiinni olevan sokeripalan? Onko valaisin mahdollista kytkeä pysymällä hengissä ilman virtakynää? Ja kuinka kytken kyseiset kolme johtoa, mustat yhteen ja kumman taakse?
   
 8. koo2mikko

  Rekisteröitynyt:
  18.06.2014
  Viestejä:
  143
  Ensteks otat sulakkeen irti mikäli sulakkeet on selvästi merkitty ja löydät kyseiseen huoneeseen kuuluvan sulakkeen.
  Muussa tapauksessa pääkytkimestä virrat poikki.
  Sitten katosta tulevasta johdosta ruskea Ikean ruskeaan ja toinen mustista siniseen. Jätä toinen musta vanhaan sokeripalaan, ettei se tee oikaria mihinkään.
  Sitten virrat päälle. Valaisimen kytkin on todennäköisesti kruunukytkin eli siinä on joko kaksi painiketta tai kiertyvä nuppi. Nyt sitten painikkeita kokeilemalla tai nuppia kiertäen valo tulee.
  Ellei auta tilaa sähkäri.
  Jos sulla on yleismittari tai poolikynä on helpompi todeta mihin johtokarvaan virtaa tulee. Ne ei maksa paljon.
   
  Viimeksi muokattu: 05.06.2018
 9. Jo_Hani

  Rekisteröitynyt:
  05.11.2010
  Viestejä:
  761
  Haen varmistusta, kun ei ole vuosiin tarvinnut leikkiä. Seinässä on 2 kytkin katkaisija ja katosta tulee 2 ruskeaa L ja 1 sininen N. Lampussa (tuuletinvalaisin) on sininen, valkoinen ja musta sekä keltavihreä maa. Jos kytken nuo lampun valkoisen ja mustan katosta tuleviin ruskeisiin, niin voisin pelkillä kytkimillä saada joko valon tai vain tuulettimen toimintaan?

  Pitää ensin vain hommata (lainata siskon) iskuporakone jotta tuolle valaisimelle saa edes tuon kiinnikkeen kattoon kiinne. Nyt katossa on vain jokin pieni koukku ja reikä josta johdot tulevat. Otaksun että betonikatto, koska 70-luvulla rakennettu kerrostalo. Ja varmaan 2x (4 saisi tukeen kyllä) 45/50mm ruuvit/proput riittävät, että tuo n. 13-15kg valaisin pysyy katossa? Aikaisemmin ollut vain puutaloja, joista on saanut helposti ruuvit rakenteeseen.

  On muuten helvetin laiska sähkömies ollut aikanaan tätä taloa rakentamassa. 10A "valaisin"sulakkeen takana on myös puolet pistorasioista.
   
  Viimeksi muokattu: 16.08.2018
 10. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 173
  Eiks se oo ollut ihan normi käytäntö, että pistorasiat on valaistus sulakkeiden takana. Ainakin useimmissa kerrostaloasunnoissa on näin.
   
 11. Jo_Hani

  Rekisteröitynyt:
  05.11.2010
  Viestejä:
  761
  Se voi olla, huvittaa vain, kun niitä sulakkeita on nimetty 2x10A valoille ja 2x10A pistorasioille sekä muut hella jne, niin valoille ja pistorasioille on yhdet sulakkeet joiden poistaminen ei vaikuta mihinkään.
   
 12. Pakana

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2000
  Viestejä:
  4 474
  Jos se sun katto on ontelolaatta, niin sen ontelon suuntaisesti puratut reijät ei oikein pidä, eikä siinä ole betoniakaan kuin luokkaa 2cm ohuimmillaan. Ne Kattorasiat on yleensä juuri ontelon kohdalla, koska siihen on helppo tehdä reikä.
   
 13. Sasseli

  Rekisteröitynyt:
  06.06.2003
  Viestejä:
  1 888
  Perskales. Uusi kämppä ja makkarissa kolme johtoa, keltainen, vihreä ja sininen. Mittaria ei käytössä. Any ideas?
   
 14. Exap

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2016
  Viestejä:
  558
  Joo, on arvauksia ja on neuvo. Arvauksista viis; neuvo on että hankit mittarin. Kympin luokkaa halpataloissa.

  Mutta tuollaisia värejä ei ole käytetty sitten ihan hiljattain - muistaakohan edes joku koska isoisän isän aikaan viimeksi ? Ei minun aikanani, enkä ole mikään poju (joskin niitä nuorempana joskus tuli noita värejä vastaan).

  Mutta siis uusi kämppä ? Ei kuulosta ihan uusimman standardin mukaiselta.
   
 15. 0nanias

  Rekisteröitynyt:
  28.11.2010
  Viestejä:
  432
  Keltainen, vihreä ja lila olivat vaiheväreinä 60-70 -luvun tienoilla mutta mitään varmaanhan noista ei voi sanoa mittaamatta kuten ylempänä jo todettiin.
   
 16. Sasseli

  Rekisteröitynyt:
  06.06.2003
  Viestejä:
  1 888
  Jees eli mittaushommiksi menee. Uusi tässä tapauksessa tarkoittaa 70-luvun alkua :)
   
 17. Pakana

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2000
  Viestejä:
  4 474
  Äkkiseltään, siellä on sinisessä nolla ja keltainen ja vihreä on kruunukytkimeltä tulevat katkeavat vaiheet. Eli sähköt pois keskuksesta, tulppaa vaikka vihreä, ja valaisin keltaisen ja sinisen väliin ja kokeile toimiiko. Jos siellä ei ole kruunukytkintä, niin selitys voisi olla myös se että siinä on ollut aiemmalla asukkaalla esim tuuletinlamppu jolle on tullut jatkuva sähkö tuulettimelle, ja kytkimeltä valolle.

  Jas valaisimessa on maadoitus sitä ei kytketä eikä nollata.
   
 18. Harmaa Neiti

  Rekisteröitynyt:
  18.09.2018
  Viestejä:
  12
  Perus ruskea-sininen-kevi tietoa löytyy hyvin... mutta nää monet variaatiot ja vaihtelevat liittimet kattojen ja valaisimien kesken sekoittaa maallikon päätä.
  Lähtötilanne: Huoneiston katossa on suojamaadoitetut kattopistorasiat ja valaisimiin pitää laittaa pistokkeet kiinni.

  Vanha, maadoittamaton eli kaksi johtoinen valaisin malli:
  Voiko kaksi johtoiseen valaisimeen käyttää suojamaadoitettua pistoketta niin, että jättää siinä vain maadoituskohdan tyhjäksi? Vai ”suuttuuko” katossa oleva suojamaadoitettu pistorasia, jos siihen laittaisi maadoitetun pistokkeen, jossa ei kuitenkaan olisikaan lampusta tulevaa maadoitusjohtoa? Vai miten pitäisi tehdä?

  Ihan toisessa, uudemmassa lampussa on itsessään muoviliitin, johon lampun johdot on ensin viety ja maadoitusjohtoja on kahdessa osassa – toinen menee liittimeen ja toinen kai vaan lampun metalliosasta toiseen. Mukana on kolmijohtoinen pistoke, jonka voisi siis liittää jatkoksi lampun omaan liittimeen ja siitä edelleen kattopistokkeeseen.
  MUTTA mitä pitää huomioida, kun lampun johtoa pitäisikin lyhentää? Irroittaa ensin kaikki tuosta lampun liittimestä, että pääsee lyhentämään ja liittää takaisin – vai voisiko tuon lampun oman sokeripalaliittimen sijaan laittaakin lampun johtoihin suoraan pistokkeen? Ja se toinen keltavihreä johto ilmeisesti pidetään kokoajan siellä missä on jo ja vain siinä liittimessä oleva irroitetaan lyhennyksen takia? Vai?

  Pitääkö jotenkin huomioida kangaspäälysteisen johdon mahdollinen purkaantuminen kun sitä pätkii? Onko tuohon johdon kuorintaan vinkkejä "jokakodin normi työkaluilla" jos tekee?
   
  Viimeksi muokattu: 24.09.2018
 19. etrade

  Rekisteröitynyt:
  06.11.2012
  Viestejä:
  442
  ^suojamaassa eli keltavihreä Ke-Vi ei koskaan saa kulkea virta, muutakun vikatapauksissa, esim kun jokin laite liitetään pistorasiaan ja se laite vikaantuu, niin virta menee kevin kautta maihin eikä ihmisen kautta maihin.
  Miten se suojamaadoitettu pistorasia voisi suuttua kun asennat lampun pistotulppaan vaiheen ja nollan omille paikoilleen ja jätät kevin tyhjäksi, jos lampusta löytyy vain nolla ja vaihe?

  Joskus on tullut pyöriteltyä varmaan yli 0,5 metrin pätkä kaapelia lampun suojakuvun alle ja kattorasian väliin, kun oli nopein tehdä noin.
  Jos tilanne on nyt, että lampussa on pistoke joka menee heittämällä kattorasiaan, niin käytä mielikuvitusta miten pyörittelet johdon siististi, etkä katko mitään.
   
  Viimeksi muokattu: 18.09.2018
 20. Harmaa Neiti

  Rekisteröitynyt:
  18.09.2018
  Viestejä:
  12
  Parempihan se on useammalta tarkistella ikiomia ajatuksiaan...
  Useinhan sitä nimenomaan suututaan jossei saada sitä mitä odotetaan :-D

  En ole kerennyt vielä asentaa pistokkeita, huomasin että noita maadoitettuja pistokkeita olisi jo kotona. Valaisimesta tulossa "yleisvalo" ja siinä 150cm johtoa... ja pituudeksi riittäisi abaut 70cm - niin aika hankalaa ( vieläpä tuota ismenen jäykempää kangasjohtoo ) olisi niin paljoa survoa vaan piiloon.
   
 21. Harmaa Neiti

  Rekisteröitynyt:
  18.09.2018
  Viestejä:
  12
  Oletukseni siitä, että lampussa valmiiksi olleen virityksen <johdot-sokeripala-johto pistokkeella> voinee korvata pelkällä johdot-pistoke versiolla lienee siis ok?
   
 22. kebek

  Rekisteröitynyt:
  18.10.2003
  Viestejä:
  755
  Mikäs tässä on ollut ideana? Kytkentä ei vastaa 60-luvun värikoodausta. Onko tuossa tehty nollaus suoraan sokeripalaan?

  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 07.10.2018
 23. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 173
  Sanoisin että mittaa kumpi noista on vaihe ja kumpi nolla. Jos vasemmanpuoleinen on nolla ja tuota ohjaa kruunukytkin, niin sitten on vaan haluttu kytkeä niin että kumpi tahansa kytkee valon päälle.

  Jos taas vasen on nolla niin kieltämättä aika erikoinen. Voisiko olla nollan ketjutus seuraavalle kohteelle.

  Olisit myös voinut vielä sanallisesti kuvata mitkä ne johtojen värit ihan oikeasti on..

  Tuosta kuvasta näen jonkinasteisella varmuudella sen verran että johtojen päälle on sudittu maalia, todennäköisesti valkoista. Valotus on huono ja valkoinen näyttää sinertävältä (päätellen sokeripalan väristä). Sitten näyttää siltä että ihan vasemmanpuolinen joto on sininen tai violetti. Toisen vasempaan liittimeen tuleva johto voisi olla harmaa tai sitten sen väristä ei voi sanoa oikeastaan mitään. Oikeaan menevä johto voisi ehkä olla ruskea tai keltainen.
   
  Viimeksi muokattu: 07.10.2018
 24. kebek

  Rekisteröitynyt:
  18.10.2003
  Viestejä:
  755
  Totta, kuva on aika huono kun on vielä maalia sudittu päälle. Siis sininen(lila?) on harmaan kanssa yhdessä ja keltainen omana.

  edit: Tossa on tosiaan kruunukytkin ja tosta sokeripalasta on vedetty johto viereiseen spottivaloon joka ei siis syty omasta kytkimestä jos lila/harmaa ei ole yhdessä.
   
  Viimeksi muokattu: 08.10.2018
 25. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 173
  Joo, eli siinä on vaan jatkettu nollaa seuraavalle rasialle tuon kautta. Tyylikkäämminkin asian olisi voinut tehdä.

  Nollaukseen aihe ei liity, koska nollauksella tarkoitetaan suojamaan kytkemistä nollaan ja koko systeemissä ei ole suojamaata.
   
  Viimeksi muokattu: 08.10.2018

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti