Kattolampun asennus

Viestiketju alueella 'Elektroniikka ja HW-modifiointi' , aloittaja Formica, 06.12.2005.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Nhuur

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2010
  Viestejä:
  78
  Hei! Neuvokaas hieman, eteisen katosta tulee 2 harmaata, 1 musta ja 1 keltainen johto, miten kytken lampun? Eteisessä kaksi katkaisijaa käytävän kummassakin päässä?
   
 2. Pakana

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2000
  Viestejä:
  4 474
  Harmaan pitäisi olla nolla, mustan vaihe.
  Huoneessa ei ilmeisesti ole maadoitettuja pistorasioita? Silloin voi asentaa suojamaadoitetun valaisimen, suojamaata ei vaan kytketä, itse huoneen katsotaan muodostavan suojaeristeen.

  Tuosta ei voi tutkimatta sanoa miten johdot tulisi kytkeä, johdotus ei ole minkään yleisen standardin mukainen, vaikka muutama mahdollinen skenaario tuleekin mieleen, ei niitä voi kokeeksi lähteä kytkemään.
   
 3. NAAMAR1

  Rekisteröitynyt:
  29.11.2013
  Viestejä:
  24
  Oolrait, tänks!
   
 4. SliVe

  Rekisteröitynyt:
  16.11.2005
  Viestejä:
  364
  Ajattelin laittaa tähän tulppapistokkeen ja pistää maadoitettuun kattorasiaan kiinni. Mites kytken ruskean, sinisen ja kevin tähän? Tuo keskimmäinen piuha on varmaan vain kulunut eikä noissa ole mitään värikoodeja. 5 polttimen lamppu.

  [​IMG]
   
 5. platinumi

  Rekisteröitynyt:
  12.02.2013
  Viestejä:
  207
  Tuo keskimmäinenkö ei ole kevi? Huono kuva kyllä. Jakaantuuko piuhat tuolla alempana lampussa mistä näkisi? Mittari käteen jos ei muuten selviä.
   
 6. SliVe

  Rekisteröitynyt:
  16.11.2005
  Viestejä:
  364
  Toiselta puolelta tuo keskimmäinen johto on hopeinen kuten muutkin. Ei tuosta juuresta näe mitään mihin mikäkin menisi. En omista mitään mittaria, mutta eikai ne paljoa maksa. Osaa kyllä edes mitata. :))
   
 7. winterland

  Rekisteröitynyt:
  12.03.2014
  Viestejä:
  81
  https://www.dropbox.com/s/dt1hi9fjv687vy5/20170712_103335.jpg?dl=0

  Parempi puolisko osti kuvanmukaisen valaisimen. Oma järki sanoo, että valaisinjohto menee tuohon "sokeripalaan." Sellainen kolmejohtoinen, kun keskellä on paikka maadoitukselle? Mutta mitä nuo irtonaisena heiluvat johdonpäät ovat? Näyttävät omaan silmään epäilyttäviltä, kai niistä saa sähköiskun kun ovat vapaana?
   
 8. Uivelo

  Rekisteröitynyt:
  24.08.2008
  Viestejä:
  186
  kyllä niistä saa sähköiskun,jos tarraa kiinni.. kyllä nuitten päiden pitäs olla suojattuna
   
 9. Exap

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2016
  Viestejä:
  558
  Näyttää ihan sähköteurastuskeskuksen suosittelemalta kytkennältä. Ei vissiin tainnut olla ihan uusi ja paketista, koska jos olisi niin tuollaisesta Tukesille vain ilmoitus niin menee heti poisvetoon ;)

  Noiden kirkkaiden kuuluisi mennä tuonne "sokeripalalle" suoraan eikä tuon mustan kaapelin kautta. Niiden liitoskin näyttää ihan juosten kustulta, joten en suosittele muiden sähkötarvikkeiden ostamista samalta myyjältä.

  Jos nuo kirkkaat eivät sokeripalaan asiallisesti mene, niin toki voi jättää tuon mustan kaapelin väliin ja laittaa vaikka Allit:
  https://www.ensto.com/fi/tuotteet/teollisuuskomponentit/liittimet/kytkentaliittimet/25-mm/AL1.12/
  ... mutta tuo "liitos" pitää ottaa kuitenkin auki siten että katsoo että jokainen johdin menee sinne Alliin kunnolla ja muodostaa hyvän kontaktin.

  Ja mieluiten älä tee itse vaan anna tuo jollekin joka osaa. Tai jos paremman puoliskon ostopäätös ei miellytä niin tuon kaupan voi kyllä perua, koska tuo on tuollaisenaan hengenvaarallinen. :D

  Maajohtimen toista päätä ei kunnolla näy, meneehän se kunnolla runkoon (ruuvin alle tms.) ?
   
 10. Tiihokatti

  Rekisteröitynyt:
  21.02.2012
  Viestejä:
  3 580
  Tuli loistelampun vaihdon yhteydessä bongattua tällainen:

  [​IMG]

  Lampun ei pitäisi olla kuin noin 5 vuotta vanha, ja kaikissa vuokra-kerrostalon kämpissä on käytössä kyseiset lamput. Tässäkin kämpässä on 3 kyseisiä lamppuja, ja kaikissa on jonkin asteista "ruskettumista" havaittavissa. Ja kyllä, tuo musta röpelömäinen aines johtojen pinnassa on nokea/palanutta pölyä.
  Viikon tässä odotellut Kuopaksen huoltomiestä tuota katsomaan...
   
  Viimeksi muokattu: 13.07.2017
 11. telcoM

  Rekisteröitynyt:
  27.08.2015
  Viestejä:
  841
  Sikäli kun tuosta kuvasta näen, kummankin putken kytkentä näyttäisi olevan samanlainen. Jos siinä olisi jotain väärin, odottaisin näkeväni käristymistä sekä ykkös- että kakkosputken puolella.

  Jos tuo N2-liitin on kunnolla kiristetty, veikkaanpa että tuo johtuu vain siitä että tuo liitin on asennettu liian lähelle loisteputkea liittimen materiaalin lämmönkestoon nähden. Loisteputkikin kuitenkin lämmittää määränsä verran. Valaisimen omat johdot ovat varmaan piirun verran laadukkaampaa tavaraa koska ne eivät näytä kärsineen yhtään.

  Tuo pahiten ruskistuva osa liittimestä on merkintöjen mukaan (ja johdinvärienkin mukaan, jos näen oikein) nollajohdin, joten vaikka tuo liittimen muovikuori rapisisi kokonaan pois sen osalta, siitä ei pitäisi syntyä kovin suurta vaaraa, eli paniikkiin ei ole aihetta. Asiallista tuo ei tietenkään ole.

  Kun kerran opiskelija-asunnoista on kysymys, joku AMK:n sähkölinjalainen voisi ottaa tuon kuvan kanssa asian puheeksi opettajiensa kanssa. Siitä saisi vaikka erittäin käytännöllisen tehtävän: "Havaitset työkohteessa tällaisen. Mikä on nopein/helpoin/halvin tapa estää vahingon paheneminen? Pitäisikö sen jälkeen tehdä vielä jotain muuta joskus myöhemmin?" tai "Sähkölaitteen lämpösuunnittelu - mitä tässä on pielessä? Mikä olisi paras/helpoin/halvin tapa korjata asia a) valaisinten tuotantolinjalla b) korjaustyönä jo asennetuissa kohteissa?"

  Hyväksyttäväksi todettua ratkaisua voisi sitten tarjota valmiina huoltoyhtiölle, tai kenties vaikka toteuttaa jonkinlaisen yhteistyöprojektin huoltoyhtiön ja koulun kesken.

  Toinen hyvä harjoituksen aihe voisi olla tuon ongelman (sekä mahdollisen ratkaisun) dokumentointi valaisimen maahantuojaa, valmistajaa ja/tai Tukesia varten. Parhaan version voisi sitten vaikka lähettääkin yllä mainituille vastaanottajille.
   
 12. Tiihokatti

  Rekisteröitynyt:
  21.02.2012
  Viestejä:
  3 580
  Tuo lamppu on muutenkin suunnittelun merkkiteos.
  Kupu on aivan järkyttävän raskas ja lasista tehty, ja sen kolmessa pidikkeessä ei ole päätä eikä häntää. Kaksi pidikkeistä on ohutta jousiterästä ja kolmas onkin sitten aivan umpipaskaa muovia joka murtuu jos sitä vähänkin kuvun irrotuksessa taivuttaa. Ja ainoa keino saada kupu irti onkin että väkivalloin taivuttelet noita kolmea pidikettä ja yrität kammeta kuvun niiden puristuksista pois.
  Ja tietysti jos vahingossakin kokeilet että taipuuko muovinen pidike niin voit arvata mitä on lopputulos... Nimimerkillä "kaksi vuotta sitten huoltomiehet lupasivat että viikon päästä saisivat varaosat lamppuun".
   
  Viimeksi muokattu: 13.07.2017
 13. Basu

  Rekisteröitynyt:
  16.12.2006
  Viestejä:
  237
  Noissa winterlandin tyylisissä valaisimissa on usein alunperin sellaiset puristettavat huppuliittimet. "Alli" on hyvä korvike.

  Ompa tuo Glamox melkoinen keksintö. Olen pitänyt sitä jonkinlaisena laatumerkkinä.
   
 14. Exap

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2016
  Viestejä:
  558
  Nojjoo, 2*28W putket valaisimessa tuollaisella jäähdytyksellä ei nyt ihan hirveästi vakuuta. Kyseessä ei ole vika, vaan "ominaisuus". Akkumuloituvalla hukkalämmöllä tuppaa olemaan sellainen tendenssi että lämpötilat alkavat nousta. Olen ihan vaan isoilta pojilta kuullut...

  Eikä kannata menettää yöuniansa miettimällä mitä tapahtuisi, jos tuo olisi kunnolla pölyn peitossa kun se laitetaan ja jätetään viikoksi päälle... palovarottimethan on kunnossa, eikö ?
   
 15. Tiihokatti

  Rekisteröitynyt:
  21.02.2012
  Viestejä:
  3 580
  Sehän siinä onkin että molemmille noista 28W lampuista pitäisi olla omat valokatkaisimensa, kuten kahdessa muussa kämpän vastaavassa kattolampussa. Mutta ylläripylläri juuri tässä kärähtäneessä kattolampussa ei ole kuin yksi katkaisin ja sen kyllä näköjään huomaa.
   
  Viimeksi muokattu: 13.07.2017
 16. hartsah-

  Rekisteröitynyt:
  11.05.2012
  Viestejä:
  30
  Tarvis vähä varmistusta sähkismuroilta ennen kun alan soheltaa kattolamppuja olkkariin. Kämppä rakennettu - 75 ja katossa vielä ilmeisesti orginaalit kytkennät. Posliiniseen sokeripalaan tulee kaks ruskeeta ja yks sininen johto ja seinässä on kaks valokytkintä (kruunukytkentä?). Nyt ois tarkotus saada olkkariin kaks lamppua ja toimimaan ne omista kytkimistään. Eli jos oon ymmärtäny oikein, nii laitan kummanki lampun toisen johdon omaa ruskeeta vasten sokeripalassa ja tungen molemmista lampuista toiset johdot yhteiseen koloon, johon sokeripalassa tulee sininen johto? Ainakin toisessa uudessa lampussa menee vihreekeltanen maadotusjohto lampun runkoon, ja se varmaan kantsii varmuuden vuoks ottaa kokonaan irti? Maadotusta ei tonne kattoon must ollenkaan tule.
  Kiittäen!
   
 17. Exap

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2016
  Viestejä:
  558
  No joo, sininen on tosiaan nollajohdin, joka jaetaan molemmille lampuille, ja ne ruskeat ovat kytkimiltä tulevia vaihejohtimia.

  Mutta se keltavihreä maadoitusjohdin - älä irrota sitä, vaan jätä se vain rasiassa kytkemättä; laita siihen oma liitin jotta se ei vahingossa kosketa muita johtimia. Koska ainakin toinen lampuista tulee oletettavasti jonnekin muualle kuin rasian kohdalle, voi myös käyttää esim. siirtokantta jolloin kytkennät jäävät katseilta ja sormiltakin piiloon.

  Mutta on tärkeää, että varmistat ettei sen sivulle menevän lampun johtoa pääse vetämään siten, että sen johtimet saattaisivat irrota sokeripalasta. Jos ei asianmukaista vedonpoistajaa ole, asian voi varmistaa vaikkapa nippusiteelläkin.
   
 18. Athos

  Rekisteröitynyt:
  14.12.2012
  Viestejä:
  2 362
  Vanhahko kattokruunu niin eihän niissä sen kahdessa johdossa ole mitään merkintöjä, mahdoton sanoa kumpi on kumpi. Mutta ei kai sillä ole väliä jos nolla ja vaihe menis väärinpäin? Eikös normaalissa pistorasiassakin ole nolla ja vaihe eikä sillä ole väliä kummin päin johdon pistorasiaan tökkäät koska vaihtovirta.

  Se tietenkin kummastuttaa että semmonen patterillinen muovinen jännitteenkoetin sytyttää valon ja värisee kun sen vie metallisen kattokruunun lähelle kun lamput palaa. Tosin sama tapahtuu kun vaihdoin johdot toisinpäin katossa. Ja sama toistuu kahden muun huoneenkin kattokruunun kanssa toissa huoneissa. Ne on asentanut joku muu aiemmin. Onko tommonen patterillinen jännitteenkoetin lelu vai kuuluuko kattokruunuihin tulla jonkinlainen jännite runkoon? Kyllä se toki muuten löytää seinästä sähköjohdot aika hyvin eli on hiljaa ja pimeä jos ei vie pistorasian tai johtojen lähelle.
   
  Viimeksi muokattu: 10.08.2017
 19. Exap

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2016
  Viestejä:
  558
  No, siis, kyllähän sillä nyt sinänsä väliä on, että nolla kuuluu kytkeä nollaan ja vaihe vaiheeseen. Lampunpitimissä on lampun (E14 tai E27) pohjanastaan tarkoitus tulla vaihe ja sen kierreosaan nolla. Joissakin lampunpitimissä kun se lampun kierreosa paljastuu käsin kosketeltavaksi lamppua vaihdettaessa, ennen kuin kierreosa on irronnut kontaktistaan.

  No, sitten taas toisaalta, jos olet ei-johtavalla alustalla, niin ei sen lampun vaihdon mahdollinen pieni sormikosketus valtakunnanverkkoon ole sellainen kuolemanvakava asia. Mutta esim. kostealla alustalla tai vaikkapa laattalattialla (alumiinitikkailla) se 230V~ kyllä muistuttaa sitten olemassaolostaan.

  Asiaa voi toki lähestyä niinkin, että tiettyjä töitä meillä ihmisillä on "oikeus" tehdä vain kerran - kuten koskea virheellisiin sähkäasennuksiin johtavalla alustalla.
  Sitten on hautajaisten vuoro. :eek:

  Mutta ihan vakavasti siis... jos avaat rasian kannen, nollajohdin on se joka jaetaan ja joka menee katkeamattomana melkein joka putkeen. Yleensä vain katkaisijan haara (tai katkaisijoiden haarat) on ilman nollajohdinta - tosin siinäkin voi joskus olla mukana nolla, jos siellä on mukana pistorasia ketjutetuna. Sieltä katkaisijan haarasta taas palaa se katkeava vaihejohdin joka sitten tulee sille valaisimelle. Näin ollen yleensä lampulle tuleva nollajohdin on se, joka on eniten haaroitettu rasiassa, kun taas vaihejohdin tulee usein suoraan jostakin putkesta (ilman haaroitusta). Siitä yleensä pitäisi selvitä kumpi on kumpi. Siis usein, ei ihan aina. Katsahdapa siis rasian kannen alle.
   
 20. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 173
  Toki kiinteästi asennettavassa lampussa on syytä laittaa nolla kierteeseen ja vaihe pohjaan, koska mitään järkevää syytä ei ole tehdä toisinkaan. Kierrekannalla olevia valaisimia on kuitenkin pistokkeellisinakin, ja näissähän se on tuurista kinni kummin päin menee.
   
 21. plaazaman

  Rekisteröitynyt:
  04.05.2008
  Viestejä:
  225
  No ohan, se ettei tiedä kumpi on nolla ja kumpi vaihe. Sehä tässä se ongelma varmaankin oli
   
 22. justinia2

  Rekisteröitynyt:
  04.05.2015
  Viestejä:
  3
  Muutto uuteen kämppään takana ja viimeks on tullut sählättyä sokeripalojen kanssa 10+ vuotta sitten...

  Olohuoneessa kruunukytkin, katosta tulee 3 johtoa - 2x ruskea ja 1x vihreä sokeripalaan. Lampussa 2 johtoa - sininen ja ruskea. Lampun sininen katon vihreään ja lampun ruskea jompaankumpaan katon ruskeaan...?

  Käytävässä katosta vihreä ja ruskea. Lampun sininen katon vihreään ja ruskea ruskeaan...?
   
 23. DerClown

  Rekisteröitynyt:
  04.10.2008
  Viestejä:
  45
  Moikka, ostimme OKT puolivuotta sitten, ja nyt (vasta) on valon asennus makuhuoneeseen ajankohtainen.
  Katossa oli koukkukytkentäkotelo, missä oli 2x sinistä ja 1x keltavihreä. 2x Ruskeat oli kytketty "pääty sokeripalaan". 1 kevi oli vapaa.
  Poistin kotelon ja koetin kytkeä valon, mutten saanut toimimaan. Toisessa ruskeassa on 230v, ja sainkin valon palamaan, muttei sammunut napista.
  Seinästä löytyy vain 1 katkaisin.

  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 30.10.2017
 24. J.P

  Rekisteröitynyt:
  08.10.2011
  Viestejä:
  178
  Se kaapeli josta ei löydy 230V menee luultavasti kytkimelle eli sen kaapelin johdot pitäisi kytkeä niin että toinen johto yhdistetään tulevaan 230V ruskeaan ja toinen lampulle -tämän kytkimelle menevän kaapelin sininen pitäisi merkitä vaiheeksi teippaamalla vaihevärillä (ruskea, musta...) -ja olisi pitänyt olla alunperinkin merkattunakin, tätä oletusta hommasta vahvistaa se jos vielä se kytkemätön ke-vi on siitä kaapelista jossa ei ole 230V
  -MUTTA tämä on vain oletus ja homma pitää varmistaa ettei tule mitään vahinkoja!
   
 25. wilder1338

  Rekisteröitynyt:
  24.07.2001
  Viestejä:
  236
  Lampusta lähtee kaksi johtoa, ei siis maata ollenkaan ilmeisesti. Voinko vain kytkeä nämä sokeripalalla pistokkeelliseen liittimeen ja katossa olevaan pistorasiaan? Tämä luultavasti toimii näin, mutta miten on sitten maadoituksen laita? Eikö sitä pidä lainkaan maadoittaa, kun lampusta ei alunperin lähdekään kuin ne kaksi johtoa?
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti