Kattolampun asennus

Viestiketju alueella 'Elektroniikka ja HW-modifiointi' , aloittaja Formica, 06.12.2005.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Murokeitin Banned

  Rekisteröitynyt:
  03.09.2016
  Viestejä:
  154
  Haluaisin 2- tai 3-osaisen spottivalon kattoon jossa olisi mahdollista kruunukytkentä.

  Mulla on seinässä 2 kytkintä ja kummastakin menee kaikki valot päälle/pois jos kytken vaan 3-osaisen spottivaloni valaisinpistotuplan katon valaisinpistorasiaan.

  Tarvitsenko siis spottivalon joka sallii kruunukytkennän, jos haluan toisesta katkaisimesta osan valoista, ja toisesta loput päälle/pois?
   
 2. Pakana

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2000
  Viestejä:
  4 474
  Siis onko sulla seinässä kruunukytkin joka on kytketty niin että kumpikin puolisko sytyttää valon?
  Vai onko kytkimet eripuolilla huonetta?

  Tuon spotin kytkeminen kruunukytkentäiseksi ei sinällään ole kovin monimutkainen homma, mutta johtuen siitä miten ne kytkimet sulla on siellä sen toteutus voi olla jotain yhden johtimen siirrosta täysin mahdottomaan.
   
 3. Murokeitin Banned

  Rekisteröitynyt:
  03.09.2016
  Viestejä:
  154
  Elikkäs rivitaloasunossani on katossa 2kpl valaisinpistotulppaa.

  Lisäksi huoneessa on 2x 2-osainen katkaisin.
  Ensimmäinen katkaisimen 1. kytkin tuo valot toiseen tulppaan. Toinen kytkin tuo valot pistorasiaan verhotangon viereen.
  Toisen katkaisimen kumpikin kytkin taasen tuo/vie valot katossa olevaan toiseen valaisinpistotulppaan. <-- Kai tässä jokin järki on, että siinä on 2-osainen katkaisin asennettuna?

  Pitääkö tuo valaisinpistotulppakin purkaa ja katsoa miten johdotukset on, että selviää voisiko siihen asentaa valaisimen kuten haluan, että 1. kytkin ja 2. kytkin sytyttää eri valot samassa valaisimessa.
   
  Viimeksi muokattu: 07.01.2017
 4. markku69

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  1 195
  Täytyy se valaisinkin olla rakennettu siten, että siinä on mahdollisuus kruunukytkentään. Ei ole varmaan 20 vuoteen sellaisia kaupoissa uutena myyty.

  Todennäköisesti tuossa on tehty niin, että sokeripalan tilalle on joskus asennettu valaisinpistorasia, ja 5-kytkimeltä tulevat molemmat vaihejohtimet on kytketty siihen, jolloin valo syttyy kummasta tahansa kytkimestä.

  Jos valaisin tosiaan on sellainen, jossa on kruunukytkentämahdollisuus, niin valaisinpistorasiakansi pitää vaihtaa kruunuvalaisinpistorasiaksi, joita taas ei ole valmiina muuta kuin maadoittamattomana. Jos halutaan maadoitettu kruunuvalopiste, helpointa on käyttää sokeripalaa. Maadoitettuun kruunuvalopisteeseenkin on eräänlainen valaisinpistorasiaviritelmä olemassa, jolloin samaan valaisinpistorasiakanteen tulee kaksi valaisinpistorasiaa, ja valaisimeen pitää asentaa kaksi valaisinpistotulppaa. Mutta tuota kahden valaisinpistorasian kantta ei ole valmiina, vaan pitää sähköliikkeestä hommata nimenomaan sitä varten tarkoitettu kansi, johon saa asennettua toisen valaisinpistorasia. Koskaan en ole tuollaista käytännössä asennettuna missään nähnyt.

  Tosin koko kruunuvalosysteemi on vanhanaikainen, koska nykyisin se, että tietyissä tilanteissa halutaan enemmän tai vähemmän valoa, hoidetaan himmentimillä.
   
 5. Murokeitin Banned

  Rekisteröitynyt:
  03.09.2016
  Viestejä:
  154
  Niin olisin vaan siksi halunnut valot silleen koska tyhmää että tuossa nyt on 2 katkaisinta jotka säätää vierekkäin samaa valoa...

  Eli sähkömies varmaan osaa homman ja onnistuisi jos vaan valaisin löytyisi?
  Saako netistä mistään 2-3 osaista spottivaloa jossa olisi mahdollista kruunukytkentä.
   
  Viimeksi muokattu: 07.01.2017
 6. Exap

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2016
  Viestejä:
  558
  No, mahdollisuuksia on toki monia. Onko asuntosi niin vanha, että sokeripalat olisi jossakin vaiheessa vaihdettu valaisinpistorasioiksi ? Ovatko huoneen pistorasiat maadoitettuja vai maadoittamattomia ? Jos maadoitettuja, silloin on mahdollista että sähkäri olisi laittanut (kruunu)sokeripalan sijaan 1-osaisen valaisinpistorasian, koska kruunua ei saa maadoitettuna.

  Ledivalaisimen asennukseen suoraan kattorasiaan ei taas se pistorasioiden maadoitus vaikuta mitenkään, se oli lähinnä pohdintaa siitä miksi kenties ei olisi kruunuvalopistettä kruunukytkimen takana. Mutta kuten edellä jo ehdotettiin, kannattaisi kruunukytkimen paikalle harkita himmentimen asennusta ja silloin pitää hommata valaisin jota voi himmentää (eli joka sopii himmennettäväksi).
   
 7. Murokeitin Banned

  Rekisteröitynyt:
  03.09.2016
  Viestejä:
  154
  1984 vuoden rivitalo. Lähinnä mua nyt häiritsee että on 2-osainen kytkin seinässä jotka kumpikin ohjaavat vaan sitä yhtä samaa valaisinta.
  Varmaan siihen vaan tilalle 1-osainen valokytkin niin on sitten siistimpi, varmaan halvin ratkaisu.
  Ja kattoon sitten millainen vaan haluamani valaisin.
   
  Viimeksi muokattu: 07.01.2017
 8. magnuken

  Rekisteröitynyt:
  08.12.2010
  Viestejä:
  2 151
  Moderneja valaisimia kruunukytkennällä ei enää valmisteta mutta löytyy toki vielä esim. uusia kristallikruunuja joissa tuo kytkentä on valmiina ja sitten tietty vanhain tavarain kaupoista muitakin kruunukytkentään soveltuvia valaisimia.

  Tietenkin sellaisen modernin spottivalaisimen voi itse myös modifoida kruunukytkentään johdotusta uusimalla/muuttamalla mutta se vaatii tietenkin vankkaa tietoa mitä on tekemässä.
   
 9. markku69

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  1 195
  No siinä tapauksessa, että itse ongelma on se, että seinässä on ylimääräinen vipu, eikä se, että halutaan vähemmän tai enemmän valoa, tosiaan helpoin vaihtoehto on vaihtaa se 5-kytkin 1(/6)-kytkimeksi.
   
 10. markku69

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  1 195
  Kyllä saa, kuten jo aiemminkin kerroin. Valaisinripustuskanteen AKK13J on mahdollista asentaa toinen valaisinpistorasia, jolla saadaan asennettua maadoitettu kruunuvalopiste. Tällöin kanteen on asennettava AKL3:n mukana toimitettava pitempi ripustuskoukku. Kuten jo myös aiemmin kerroin, en ole kuitenkaan moista koskaan nähnyt missään asennettuna.

  Vastaava ratkaisu on olemassa myös uuden DCL-standardin valaisinpistorasioille. Silloin on käytettävä sitä DCL-pintamokkulaa, eli ripustuskanteen AKK15 asennetaan toinen valaisinpistorasia AKL6.
   
  Viimeksi muokattu: 07.01.2017
 11. Murokeitin Banned

  Rekisteröitynyt:
  03.09.2016
  Viestejä:
  154
  Jos tosiaan jollain tiedossa 2- tai 3-osainen kruunukytkentään soveltuva wanhempi ei-kristallikruunu niin ottakee yhteyttä!
  Huuto.net varmaan noita pullollaan mutta ei itselläni hajua mikä soveltuisi sitten tälleen asennettavaksi..
   
  Viimeksi muokattu: 08.01.2017
 12. StiNgeRWeb

  Rekisteröitynyt:
  07.09.2001
  Viestejä:
  3 034
  Hanki mieleisen näköinen ja pyydä jotain sähkäriä tekemään siitä kruunukytkentäinen. Itsekin olen omaan käyttöön tehnyt noita muutaman, ei ole mikään vaikea homma jos tietää mitä tekee. Mutta tosiaan pitää tietää mitä tekee ettei siitä tule mikään itsetuholaite, varsinkin jos metallirunkoisesta valaisimesta on kyse.

  Ainakin muutama vuosi sitten noita muutoksia tekivät jopa jotkut valaisinliikkeet, tosin kovaa hintaa vastaan.
   
 13. Murokeitin Banned

  Rekisteröitynyt:
  03.09.2016
  Viestejä:
  154
  Just tänään hain tämän sähköliikkeestä,
  http://www.ksttukku.fi/cms/tuote/alfa-3-os-kattospotti-valkoinen/

  Kysyin että onnistuuko kruunukytkentä ja myyjä tokaisi ettei sellaisia valaisimia olla myyty enää 20-vuoteen jolla onnistuisi...

  Lisäksi lampun ohjekirjassa maininta;
  Huom. Ei sovellu kruunukytkentään.
   
  Viimeksi muokattu: 08.01.2017
 14. magnuken

  Rekisteröitynyt:
  08.12.2010
  Viestejä:
  2 151
  Yksi mahdollisuus on, että korvaat sen toisen kytkinparin (siis sen jonka molemmat katkaisimet tuo sähkön kattopistorasialle) valonhimmentimellä. Tätä tekemään on paras ottaa sähköasentaja.
   
 15. markku69

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  1 195
  Kaverin "ongelma"han oli se, että seinässä on "turha" 5-kytkin, jonka molemmat vivut ohjaavat samaa pistettä, ja molemmille vivuille pitää saada nyt keksittyä oikeaa käyttöä. Joten eiköhän edelleen helpoin ratkaisu ole vaihtaa se 5-kytkin yksivipuiseksi 1/6-kytkimeksi.
   
 16. StiNgeRWeb

  Rekisteröitynyt:
  07.09.2001
  Viestejä:
  3 034
  Niin, ei sovellu kruunukytkentään ollessaan suoraan tehtaan jäljiltä mutta erittäin todennäköisesti jokaiselta kolmelta spotilta tulee omat 2 johtoa sokeripalaan ja siitä kohdasta pystyy tekemään muutoksen kruunukytkentäiseksi niin että toisesta kytkimestä syttyy yksi ja toisesta kaksi spottia. Eli mitä todennäköisimmin tuossakin on mahdollisuus modata toimintaa. Joissakin harvoissa malleissa on johdotus tehty niin v*ttumaisesti ettei homma ole helppo mutta luultavasti onnistuu kuitenkin.
   
 17. Murokeitin Banned

  Rekisteröitynyt:
  03.09.2016
  Viestejä:
  154
  Se valaisinpistorasia jouduttaisiin tällöinkin vaihtamaan, eli sähkömies pitää joka tapauksessa ilmeisesti pyytää kylään..
   
  Viimeksi muokattu: 08.01.2017
 18. markku69

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  1 195
  Tuli mieleen, että minkähänlaista mallia kytkinkalusteet ovat? Saattaa selvitä jopa niinkin helpolla, että hommaa jostain samanlaista sarjaa olevan yksivipuisen kytkimen, ja vaihtaa kaksivipuisen kytkimen pelkät vivut yksiosaiseksi, jolloin ne toimivat samaan tahtiin, ja näyttää päällepäin yksivipuiselta.
   
 19. magnuken

  Rekisteröitynyt:
  08.12.2010
  Viestejä:
  2 151
  Silloinhan sen kytkimen tilalle voi vallan hyvin laittaa himmentimen! Siis edellyttäen, että kysyjä hyväksyy kruunukytkennän tilalla koko valaisimen himmentämisen.
   
  Viimeksi muokattu: 09.01.2017
 20. ChiKung

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2001
  Viestejä:
  975
  Taas typerä kysymys, mutta olisi kiva tietää etten hommaa tavaroita turhaan. Onkohan luvallinen kytkentä asentaa pihavaloille ohjaus näin:

  Kruunukytkimen toinen napa releantoiselle liiketunnistimelle ja siitä valaisimelle. Toinen napa kruunukytkimeltä suoraan valaisimelle.

  Tarkoitus siis saada toimimaan siten, että autokatoksen liiketunnistimella toimivat valot saa tarvittaessa pakotettua päälle koko ajan toisesta kytkimestä. Molemmat kytkimet sammutettuna taas saa valot kokonaan pois päältä esim. lampunvaihdon ajaksi.

  Niin ja näitä releantoisia liiketunnistimia saa kaiketi laittaa rinnakkain? Tuohon tilaan kun saisi olla kaksi tunnistinta.
   
 21. Ei tuollaiselle kytkennälle mitään estettä ole. Tee pois vaan.
  Liiketunnistimia voi kytkeä rinnakkain
   
 22. markku69

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  1 195
  Ihan normaali tapa se on juuri noin kytkeä.
   
 23. Exap

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2016
  Viestejä:
  558
  Kuten edellisetkin totesivat, juuri noin. Mutta sanoit: "Kruunukytkimen toinen napa releantoiselle liiketunnistimelle ja siitä valaisimelle. Toinen napa kruunukytkimeltä suoraan valaisimelle."

  Otaksun, että valaisimelle saapuu nolla ja katkeava vaihe kuitenkin samassa kaapelissa, joka tulee joko liiketunnistimelta tai jakorasialta. Se on ok. Joskus on nähty aika villejä kahden kaapelin virityksiäkin, jossa valaisin saa nollan toisesta kaapelista ja vaiheen toisesta...

  Mitenkäs muuten on suojamaan kanssa ?
   
 24. platinumi

  Rekisteröitynyt:
  12.02.2013
  Viestejä:
  207
  Tässä haettiin kruunukytkinohjausta, jolla toisesta kytkimestä lamppu saadaan aina päälle-tilaan ja toisesta liiketunnistintilaan. Kruunukytkinhän ei nollaa tarvitse. Syöttö kytkimelle tulee varmaan jakorasialta, jonne tulee myös lampun nolla, jatkuva vaihe ja suojamaa.

  Haettiin varmaan samaa asiaa.
   
 25. ChiKung

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2001
  Viestejä:
  975
  Kiitos kovasti. Pikaisella vilkaisulla näyttäisi ruokailuhuoneen kattorasialta menevän tyhjä putki tuonne tyhjään kytkinrasiaan ja sieltä toinen putki ulos autokatokseen. Oletan, että syöttöpisteenä tuo kattorasia (siinä tosin käytäväkytkennällä asennettu lamppu, joten itse ei parane mennä sohimaan). Onneksi yläpohjaan pääsee helposti, niin ei ole ongelma vaikkei olisikaan siinä syöttö. Joka tapauksessa sähkärin hommia sitten kun sen aika koittaa. Lähinnä tsekkailen mitä tarvikkeita ja johtoja kannattaa ostaa jo valmiiksi. Ja tosiaan yhdellä kruunukytkimellä oli tarkoitus asennuttaa tuo autokatoksen valaistus.

  Muista ulkovaloista olisi vielä kysymys. Ajatus oli, että ulkovalot saisi päälle useammassa kohdasta. Joka puolelta ei kuitenkaan näe ovatko päällä vai eivät. Eli mielessä kävi Artic 1T -vipupainikkeet ja 230 V sysäysrele. Painikkeessa on erillinen lamppupiiri. Onnistuuko (tai onnistuu kyllä, mutta onko hyväksytty) kytkentä sysäriltä painikkeille kolmella piuhalla (esim. MMJ 3x1,5 N)? Tämän pitäisi olla mahdollinen ainakin dpdt -sysäysreleellä. Eli lampulle sama vaihepiuha kuin kytimelle, mutta releen toinen anto kytkee lampun toiseen piuhaan nollan. Onko tuollainen kuitenkaan hyväksytty tapa, eli uskaltaako ostaa tuollaista johtoa (ruskea, musta, harmaa) valmiiksi?

  Edit. Onkohan muuten suositella freeware -ohjelmaa, jolla voisi tehdä piirustuksia sähkökytkennöistä? Lähinnä näiden sepustusten tueksi.
   
  Viimeksi muokattu: 06.02.2017

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti