Eihän tuossa ole kai muutakuin, että vaihdat pistokkeen toiseen päähän tai lisäät pistokkeen kytkimellä. Eli saat lampun päälle ja pois eikä tarvii koko aika vetää johtoa pois. Eihän sellainen maksa kauhean paljon.
http://www.tukes.fi/kodinsahkoturvallisuus/3_6.html tuossa on pistokkeen vaihtamisesta.
Viimeksi muokattu: 17.07.2016
Ei tuohon oikein muuta keksi, kuin jakorasian korokerengas, mutta sitten valaisinkin jää vähän enemmän katosta koholle eikä ole välttämättä niin siistin näköinen.
Viimeksi muokattu: 21.10.2016
Jos sen kannen tekee pellistä, ni pistää läpivientikumin johdoille ja paksun maalikerroksen, sen pitäisi ajaa asia noin turvallisuuden näkökannalta. Loppupeleissä oikosulku kestää vain sekunnin murto-osan, mikäli sulakkeet toimii normaalisti, joten siinä ajassa tulipalon on vaikea syttyä pelkästään kipinästä/hetkellisestä lämmöstä esim maalipintaa vasten.
Viimeksi muokattu: 22.10.2016
Tulipalo rasiassa syttyy varsin harvoin oikosulusta, joten siinä mielessä vaikka tuo oikosulun aiheuttama palovaara onkin minimaallinen, itsesammuvuus tulee ihan muualta. Sitäpaitsi jollei kantta ole erikseen maadoitettu, sen sähköinen vaara liittyykin siihen että voit saada odottamatta tällin koskemalla rasian kanteen.
Huonosti tehdyissä johdinliitoksissa ajan myötä ylimenovastus kasvaa siinä määrin että johtoliitos lämpeää melko voimakkaastikin. Kun ylimenovastus kasvaa, johdinliitos lämpeää ja hapettuu entistä nopeammin, mikä kasvattaa ylimenovastusta entisestään, ja josskin vaiheessa aletaan sitten nähdä aika koviakin lämpötiloja. Aikaahan tässä prosessissa voi kulua vuosia, vaikka ilmiö voi esiintyä jo päivissä/viikoissa.
Varsinkin vanhoissa taloissa, joissa on vaikkapa siirrytty öljylämmityksestä pistorasioihin kytkettäviin sähköpattereihin, tai on jotakin muuta uutta isoa kuormaa laitettu vanhoihin asennuksiin, tämä riski alkaa jo olla melkoinen (aina pitäisikin vetää esim. pitkään ja valvomatta oleville isoille uusille kuormille kuten lämmitykselle omat uudet narut keskukselta asti eikä laittaa pistorasialämppäreitä kovin vanhoihin pistorasioihin).
Mutta ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun avaa vanhan jakorasian, jossa heti kun johonkin lankaan hieman koskee alkaa liittimien sisällä kipinöidä. Sen kun näkee niin se on sitten kaikki uusiksi, ja suosittelen muidenkin rasioiden tarkistamista.
Olenpa sellaisenkin nähnyt, että erään talon ikivanha posliininen jakorasia oli niin kuuma, että sen alta löytyi dallaspullan kokoinen hiiltynyt osa hirttä. Ainoa mikä talon kaiketi pelasti, oli se ettei hirsipoloinen saanut mistään ilmaa. Vanha asukas kun ei ollut itse edes kiinnittänyt huomiota ruskehtavaan tapetinosaan rasian vieressä. Nooh, muovirasia olisikin jo sulanut.
Se maali tosiaan eristyksenä toimii hyvin peltisen kannen suojana, eikä se ihan herkästi edes pala, koska peltilevy jäähdyttää sitä aika hyvin. Mutta mieluummin kuin yksi paksu kerros, laita kaksi ohutta kerrosta, paksumpi kerros delaminoituu helposti. Jos maali kuitenkin palaa, ainakin se palaa huonosti ja sen aiheuttama mahdollinen lisälämpö on varsin vähäinen.
Viimeksi muokattu: 22.10.2016