Kattolampun asennus

Viestiketju alueella 'Elektroniikka ja HW-modifiointi' , aloittaja Formica, 06.12.2005.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Pakana

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2000
  Viestejä:
  4 474
  joo
   
 2. magnuken

  Rekisteröitynyt:
  08.12.2010
  Viestejä:
  2 151
  Kyseessä on kruunukytkentä, eli seinässä on kaksiosainen virtakytkin kyseiselle kattovalaisinpisteelle.

  Tuossa mitä todennäköisemmin ruskea ja musta johdin ovat seinäkytkimeltä tulevia vaihejohtimia. Toinen vaihejohdin on syytä eristää, sitä ei saa jättää vapaasti roikkumaan. Toinen mahdollisuus on kytkeä sekä ruskea että musta johdin siihen lampun ruskeaan johtimeen.

  Tarkista mittarilla/koetinkynällä kuitenkin vielä missä johtimissa vaiheet!

  Itse olen aina pyrkinyt hyödyntämään noita vanhemmissa asunnoissa olevia kruunukytkentöjä käyttämällä kruunukytkentään suunniteltua valaisinta. Tällöinhän saat seinäkytkimien asennoista riippuen valaisimeen kolme eri valaistustehoa. Uudet kruunukytkentäiset kattovalaisimet ovat vain nykyään hyvin harvinaisia - mutta divareista löytyy!
   
 3. markku69

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  1 195
  Nimenomaan, kruunukytkentä on niin vanhanaikainen systeemi, että en ole koskaan omistanut valaisinta, jossa siihen olisi mahdollisuus vaikka useissa asunnoissa on kruunukytkimet olleet seinässä. Nykyisin (jo 20-30 vuotta) sama asia, eli halutaan vähemmän tai enemmän valaistustehoa tietyissä tilanteissa, on hoidettu himmentimillä, mutta nykyään sekin on monimutkaistunut, kun erilaiset lamput vaativat erilaiset himmentimet, joten niitä ei oikein voi asentaa valmiiksi, vaan pitää asennella tarpeen mukaan.

  Olenkin aina poistanut turhat kruunukytkimet käytöstä, ja korvannut ne yksiosaisilla, tai himmentimellä (omissa asunnoissa). Ylimääräiseksi jäävästä johtimesta on kätevästi voinut tehdä nollan kytkimen merkkivaloa varten (toimii paremmin nollan kanssa, kuin perinteisesti tulevan ja lähtevän johtimen väliin asennettuna) tai nollaa vaativaa himmennintä varten. (Ja kyllä, vaihejohtimen värisen johtimen saa teipata siniseksi).
   
 4. StiNgeRWeb

  Rekisteröitynyt:
  07.09.2001
  Viestejä:
  3 034
  Itse taas toivoisin että kaikki kämpän valaisinkytkimet olisivat kruunukytkimiä niin saisi mukavammin säädeltyä valaistusta. Olkkarissa oli ennen tuuletinvalaisinta kaksi erillistä valaisinta katossa ja molemmille oli oma kytkin ja se oli aika mukava juttu että sai molempia käskytettyä erikseen tarpeen mukaan. Nykyisin toinen kytkin ohjaa potkuria ja toinen valoa niin ei tarvitse niitä valaisimesta roikkuvia naruja kiskoa juuri koskaan. Alunperin tuossa potkurilampussa molemmat toiminnot olivat yhdessä mutta ihan itse modasin ne erilleen.

  Makkarissa olisi tarvetta kruunukytkimelle mutta valitettavasti -74 rakennetun kämpän putkitus on ilmeisesti pettänyt enkä saanut pitkällisistä yrityksistä huolimatta vetojousta kulkemaan katon ja valokytkimen välillä että olisi saanut toisen ohjatun vaiheen kattoon. Eteiseen pitää vielä kokeilla, olisi kiva saada erikseen kirkkaampi valaistus siivousta sun muuta vastaavaa varten ja himmeämpi vaihtoehto joka ei paistaisi ikävästi oviaukosta makkarin puolelle ilta/yöaikaan.
   
 5. markku69

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  1 195
  No joo, jossain tuuletinvalaisinsysteemeissä niille voi olla vielä ihan validia käyttöäkin, mutta tuskin niitäkään on enää suunniteltu sitä silmällä pitäen, että seinässä on kruunukytkin, vaan taitaa yleensä olla valaisimen omilla vedettävillä narukytkimillä valittavissa halutaanko valoa, tuuletusta tai molempia.

  Niin, ja se on sitten eri juttu, että 5- eli "kruunu"kytkimellä ohjataan kahta erillistä valaisinpistettä. Silloin ei puhutakaan "kruunukytkennästä", vaan kahden erillisten pisteen ohjaamisesta kaksi-osaisella, eli 5- eli "kruunu"kytkimellä.
   
 6. magnuken

  Rekisteröitynyt:
  08.12.2010
  Viestejä:
  2 151
  On toki kruunukytkentä vanhanaikainen sydeemi nykyisten himmentimien aikaan. Itselläni kuitenkin vanhassa kerrostaloasunnossa stadissa joka huoneessa kattovalaisimelle kruunukytkentä. Ei ole kuitenkaan ongelma löytää antiikkivalaisimia tai 1960-70 luvun valaisimia joissa kruunukytkentä. Niitä löytää siis divareista tai antiikkikaupoista.

  Itselleni ei tulisi mieleenkään alkaa muuttamaan vanhan kulttuurihisoriallisesti arvokkaan asunnon perinteelliset seinäkytkimet joksikin himmenninkytkimiksi!!!
   
 7. Pakana

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2000
  Viestejä:
  4 474
  Jos sellainen mielihalu jollekulle tulee, niin on olemassa tyylillisesti vanhan näköisiä himmentimiä, tai jos haluaa säilyttää alkuperäisen kytkimen, niin lisää kytkimeen impulssijousen ja asentaa rasian pohjalle tarkoitetun painikehimmentimen.
   
 8. markku69

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  1 195
  On nämä niin tyylikkäittä että ei noista vapaaehtoisesti luovu:

  [​IMG]
   
 9. zeke

  Rekisteröitynyt:
  29.01.2002
  Viestejä:
  969
  Osaako joku kertoa mikä kumpi näistä valaisinpistorasioista pitää kytkeä, ja miten?

  [​IMG]

  [​IMG]

  Katosta tulevat johdot:
  [​IMG]
   
 10. markku69

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  1 195
  Kevi tulee katosta, eli ylempää eli maadoitettua valaisinpistorasiaa on käytettävä. Kruunukytkentämahdollisuus jää silloin käyttämättä, mutta maadoitetulle kruunukytkentäpisteelle ei ole valmista valaisinpistorasiakantta olemassa. Musta tai ruskea L-liittimeen, tai molemmat jos siinä on paikka kahdelle johtimelle, sininen N:ään ja kevi joulukuuseen.
   
 11. zeke

  Rekisteröitynyt:
  29.01.2002
  Viestejä:
  969
  Kiitos avusta! Ei tahdo netistä oikein löytyä kuvia ja kytkentöjä.
   
 12. Pakana

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2000
  Viestejä:
  4 474
  Jos kruunukytkennälle on tarvetta, sen voi tehdä myös perinteisella koukkukannella ja sokeripalalla.

  Noita maadoitettuja töspeleitä saa myös kaksi yhteen kanteen, mutta en ole koskaan nähnyt sellaista oikeasti käytössä.

  Jos kytket sen tuon ylemmän kaltaiseen, niin keltavihreä maadoitukseen (tappi), sininen N-liittimeen, ja ruskea ja musta kumpikin L-liittimeen. Silloin valo syttyy kummastakin vivusta, ja sammuu vasta kun kumpikin on pois, mutta eipähän jää jänntteisiä johdonpäitä irtonaiseksi tuonne.
   
 13. markku69

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  1 195
  Juuri näin. Siinä on vaihtoehdot maadoitetulle kruunupisteelle. Eli sokeripala, tai sellainen kansi johon saa kaksi valaisinpistorasiaa. En ole itsekään nähnyt koskaan noita kahden maadoitetun pistorasian systeemeitä missään asennettuna. Ehkä se aiheuttaisi liikaa hämmennystä, ja kysymyksiä että "miksi pistorasioita on kaksi?", "kumpaan valaisin pitää kytkeä?" ja varsinkin "miten kytken kaksi pistotulppaa valaisimeen?". Sokeripala on yksinkertaisin maadoitetun kruunupisteen tapauksessa.

  Mutta harvinaisia ovat kyllä maadoitetut kruunupisteet muutenkin, kun suojamaadoituksen tullessa pakolliseksi kaikissa tiloissa, alkoi jo himmentimetkin yleistymään. Ja vähän aikaa taisi vielä välissä olla kausi, jolloin valaisinpisteitä ei tarvinnut maadoittaa, vaikka huoneen pistorasiat olikin maadoitettu.
   
 14. Pakana

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2000
  Viestejä:
  4 474
  Ja paskat, justiin ihan muutama kk sitten sain eteeni vuonna 2015 päivätyn suunnitelman jossa oli kerrostalossa jokaisen asunnon olkkariin piirrettu kruunukytkin ja sokeripalallarasialla katto. Noissa suunnittelijoissa on joitain aivan uskomattomia jääriä. Kukakohan uskaltaisi käydä niiden luolassa kertomassa DCL kannesta? :)
   
 15. markku69

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  1 195
  Saako oikeasti jostain ostettua uutena vielä valaisimia, joissa on kruunukytkentämahdollisuus? Tai onko saanut viimeiseen 20-30-vuoteen? Vai ihan tosissaanko noita kruunupisteitä jotkut suunnittelee 2010-luvulla uusiin asunoihin siksi, että asuntoon saattaa joskus muuttaa joku jolla on joku antiikkivalaisin kruunukytkentämahdollisuudella, eikä ei voi elää asian kanssa jos ei saa valaisintaan kytkettyä kruunukytkentään?

  Ja DCL on oma lukunsa, jotkut jäärät ovat ilmoittaneet lopettavansa työt, sitten kun DCL:ää on pakko alkaa asentaa. Eivät kuulemma saa mahtumaan välillä jo muutenkin ahtaaseen rasiaan, eikä onnistu kuulemma onteloon asentaminen. Eläkeiässähän ne jäärät on jo muutenkin kun DCL tulee pakolliseksi. Ei se DCL:n pinta-asennusmokkula kyllä komeaa katseltavaa ole. Siihen taitaa tosin melko helposti saada ne kaksi pistorasiaa maadoitettua kruunupistettä varten.
   
 16. magnuken

  Rekisteröitynyt:
  08.12.2010
  Viestejä:
  2 151
  Ei noita kruunukytkentäisiä valaisimia enää ole aikoihin normipuodeissa tyyliin Stockmannit ja Anttilat enää myyty. Mutta sellaisia kristallikattokruunuja kuitenkin monilla vielä on, kuten mkeikäläiselläkin pari kappaletta kruunukytkennässä. Ja kyllähän niitä aitoja kristallikruunuja vielä maassamme valmistetaan kuten Turun Kristallin toimesta. Ovat vain uudet kristalliset kattokruunut turkasen kalliita, muutaman tuhatta euroa maksavatten!
   
 17. Pakana

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2000
  Viestejä:
  4 474
  Ja onhan noita valaisimia joissa on esim gu10 kantaisia spotteja muutama, niiden muuttaminen kruunukytkennälle ei yleensä ole mitään avaruustiedettä.

  DCL kyllä vaatisi suunnitelman tekemisen niin että valaisinrasiaa ei käytetä jakorasiana samalla.
   
 18. markku69

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  1 195
  ABB ei suinkaan ole ainoa DCL-valaisinpistorasioiden valmistaja. ABB:n malli on ulospäin siistimpi, mutta Enston mallista ei mitään työnny rasiaan päin: http://products.ensto.com/catalog/23322/Valaisinpistorasiakansi_FIN1.html
   
 19. Pakana

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2000
  Viestejä:
  4 474
  Joo, toi enston pintamalli on kyllä siistimpi kuin abb:n pinta, mutta jos käytetään uppomallista, niin väkisinhän se liitinpesä sinne purkinsisään menee.
   
 20. markku69

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  1 195
  No tuo on Enston ainoa malli. Enstolla ei ole DCL:stä erikseen pinta- ja uppomalleja. Eli ovat kuten nämä "vanhan", eli nykystandardin mukaiset. Ei niistäkään ole pinta- ja uppomalleja erikseen. Voi asentaa suoraan pintaan tai rasian päälle.
   
 21. stupidus

  Rekisteröitynyt:
  13.07.2016
  Viestejä:
  19
  Heippatirallaa, osaisko joku neuvoa?

  Tilanne seuraavanlainen:

  KATOSSA: 1 kpl SININEN johto, 2 kpl MUSTA johto

  LAMPUN SOKERIPALASSA: RUSKEA (L) johto, KELTAVIHREÄ (maa) johto, SININEN (N) johto

  Kaksiosainen kytkin seinällä...

  Hienoa jos saisi lamput syttymään kahdessa osassa, mutta jos tarkoittaisi ekstrasäätämistä, niin siinä tapauksessa kaikki lamput päälle vaan kerralla.

  Kiitos jeesistä.
   
 22. StiNgeRWeb

  Rekisteröitynyt:
  07.09.2001
  Viestejä:
  3 034
  Lamppujen sytyttäminen kahdessa osassa vaatisi tuossa tapauksessa valaisimen muokkaamista. Sininen siniseen ja mustat ruskeaan niin silloin syttyy valaisin molemmista kytkimen puoliskoista eikä jää jännitteisiä johtimia kattoon paljaaksi.
   
 23. magnuken

  Rekisteröitynyt:
  08.12.2010
  Viestejä:
  2 151
  Tai jos haluat valaisimesi lamppujen syttyvän kahdessa osassa (kolme valaistusvaihtoehtoa siis) niin helpointa on hakea antiikkiliikkestä tai ihan vanhojen valaisimien kaupasta kruunukytkentäinen valaisin. Sellaisia ei nykyään uusina saa kuin joitakin kristallikruunuja tilauksesta.

  Tuollaisen tavallisen useampilamppuisen valaisimen muuttaminen kruunukytkentään edellyttää aikamoista uudelleen johdotusta ja vaatii myös hieman tietämystä. Ehkäpä ei kannata.
   
 24. stupidus

  Rekisteröitynyt:
  13.07.2016
  Viestejä:
  19
  Komioo, kiitoksia!
   
 25. stupidus

  Rekisteröitynyt:
  13.07.2016
  Viestejä:
  19
  Kiitos vinkistä! Pidän mielessä. Tässä keississä ei voi soveltaa koska nainen mieltynyt ko. valaisimeen. :)
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti