Kattolampun asennus

Viestiketju alueella 'Elektroniikka ja HW-modifiointi' , aloittaja Formica, 06.12.2005.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. markku69

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  1 195
  Eihän tuossa ole mitään epäselvää. Vielä kun on 90-luvun asennukset niin väritkään eivät ole mitä sattuu. Kevi kaivetaan tuolta esiin ja kytketään valaisinpistorasian PE-liittimeen, sininen johto N:ään ja joko musta tai ruskea (ihan sama kumpi) P1-liittimeen. Valo toimii silloin jommasta kummasta seinäkytkimen vivusta. Kruunukytkentämahdollisuutta ei voi tuon valaisinpistorasian kanssa käyttää. Käyttämättä jäävä musta tai ruskea pitää päättää Wagoon tai sokeripalaan.
   
 2. Pakana

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2000
  Viestejä:
  4 474
  Tai laittaa kummatkin ruksean ja mustan siihen P1 liittimeen, niin ei jää irtonaisia johtoja tuonne keikkumaan.
  Valoon tulee sähkö oli kumpi tahansa tai kummatkin kruunukytkimen vivuista käännettynä.
   
 3. Kirka

  Rekisteröitynyt:
  06.05.2011
  Viestejä:
  3 348
  Nyt on sitten ongelmana se, että maajohto ei ylety tuohon kohtaan :facepalm: edellinen asentaja oli sen ilmeisesti pätkäissyt lyhyemmäksi, koska ei ollut yhtään johdinta esillä ja muuten n. 5cm lyhyempi, kuin muut. Mikähän neuvoksi?

  [​IMG]
   
 4. markku69

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  1 195
  Ei tuossa oikein muuta voi, kuin jatkaa sitä Wagolla, vaikka tuossa ei rasiaa olekaan, joten periaatteessa standardinvastaista, mutta välillä on pakko vähän oikaista. Oikea tapa olisi tietenkin vaihtaa koko johdin pidemmäksi. Voihan tosin olla, että toisessa päässä on enemmän löysää, joten saisiko sitä vedettyä sen verran, että ylettäisi valaisinpistorasian liittimeen.
   
 5. Kirka

  Rekisteröitynyt:
  06.05.2011
  Viestejä:
  3 348
  Kiitos neuvosta. Sain ton nyt kuitenkin sillä tavalla asennettua, että itse rasia on kiinni katossa vain toisella ruuvilla. Lamppu on sen verran kevyt, että kyllä tuo kestää, mutta ei varmasti ole oikeaoppinen asennus. Maajohdon ylettyminen oli tuollakin tavalla tosi tiukka.

  Alkoi kyllä vähän turhauttaa tämä asennus, niin saa nyt kelvata. Lamppu syttyi ja olen tyytyväinen.
   
 6. YGER

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2008
  Viestejä:
  333
  "Enintaan 16 A ryhmäjohdon voi jatkaa ilman erillista liitantarasiaa olevassa kojeessa, jos se on tarkoitettu läpimenoksi ryhmajohtoa varten tai jos siihen rakenteellisesti liittyy rasiaosa tai sitä vastaava kytkentatila"

  Jatkaminen ei ole standarin vastaista. Lainaus D1:stä.
   
 7. markku69

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  1 195
  Kyllä, kojeessa, mutta kun ongelma oli, että johto ei yletä kyseiseen kojeeseen, eli valaisinpistorasiaan, joten jatko olisi tuossa pitänyt tehdä irto-Wagolla tuolla katon sisässä, jossa ei ole rasiaa. Eli kyllä standardinvastaista tuossa tapauksessa.
   
 8. YGER

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2008
  Viestejä:
  333
  "Ryhmäjohtoa ei suositella jatkettavaksi käyttäen irrallisia liittimia kojerasiassa, johon on asennettu pistorasia, kytkin tai vastaava kiinnitetty koje. Jos asennus sailyy selväpiirteisena, voidaan jatkamiseen käyttää irrallisia liittimiä edellyttaen, etta rasiassa on riittävästi tilaa."

  Tossa tilanteessa johtoa ei jatketa ontelon sisällä vaan kattopinnan ulkopuolella valaisinpistorasian sisällä. Tätä jälkimmäistä voidaan voidaan soveltaa myös valaisinpistorasian kohdalla eli irrallisia liittimiä voidaan käyttää.
   
 9. markku69

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  1 195
  Ehh... Valaisinpistorasiakannessa ei ole mitään rasiaosaa tai sitä vastaavaa kytkentätilaa, joten jos siinä halutaan jatkaa johdinta, pitää johtimen ylettää valaisinpistorasian liittimeen. Ja jos se tässä tapauksessa ylettäisi, ei mitään tarvetta jatkaa edes olisi.
   
 10. Kikkee

  Rekisteröitynyt:
  08.04.2014
  Viestejä:
  2 090
  Nostetaas ketjua. Vaihdoin eilen anopille lampun 40 -luvulla rakennettuun taloon. Tilanne on nyt seuraava:

  Katosta tulee kaksi vihreää johtoa ja yksi keltainen. Vanha lamppu (jostain 60 -luvulta) oli kytketty siten, että yksi vihreä oli nollassa ja keltainen vaihteessa, ainakin mikäli oikein katsoin. Toiseen vihreään ei oltu kytketty mitään.

  Lamppu syttyy kuten pitääkin. Nyt kuitenkin kun asiaa tutkin niin vihreät olisivatkin ilmeisesti vaihdepiuhoja ja keltainen nollapiuha :confused: Onko siellä anopilla nyt hengenvaarallinen kytkentä :D
   
 11. markku69

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  1 195
  Kaksi vihreää ovat vaiheita (kruunukytkentä) ja keltainen nolla. Eipä sillä napaisuudella toiminnan ja turvallisuuden kanssa merkitystä ole (jalka- ja pöytälampunkin saa kytkettyä pistorasiaan kummin päin vaan jolloin vaihe ja nolla vaihtaa paikkaa pistotulpan asennon mukaan), mutta kattovalaisimissa tapana nuo on oikein päin kytkeä. Oikeastaan ainoa turvallisuusriski tuossa on se, että nolla on nyt lampun kannan pohjassa, ja vaihe kierteessä, kun oikein kytkettynä olisi toisin päin, jolloin on periaatteessa sähköiskun riski jos vaihtaa lamppua kytkemen ollessa päällä-asennossa ja koskee siihen kannan kierreosaan, kun kannan pohjaan on vähän vaikeampi vahingossa hipaista.
   
 12. Kikkee

  Rekisteröitynyt:
  08.04.2014
  Viestejä:
  2 090
  Okei, eli nou hätä. Kannan pohjaan on vähän hankala sormea työntää kun tuo valaisin vastaanottaa G9 -lamppuja
   
 13. markku69

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  1 195
  Joo, G9-kannallahan ei mitään napaisuutta edes ole ja kannalle tulevat johtimetkin ovat samanväriset.
   
 14. selkis100

  Rekisteröitynyt:
  22.03.2016
  Viestejä:
  4
  Mites sitten menee tämmöinen?
  Katossa sininen ja musta johto, molemmat kiinni sokeripalassa ja sitten lampussa sininen ja ruskea. Sininen menee varmaan siniseen ja musta ruskeaan, vai mitä?
  Isompana ongelmana on, että katosta tuleva musta on tosi lyhyt eikä yllä IKEA:n lampun valmiiseen kiinnitykseen, vaikka irrottaisin katon sokeripalan. Lampun muovisessa kiinnikkeessä on valmiina sellainen sokeripalan näköinen muovirasia, jossa on pienillä napeilla johtojen lukitus ja jonka toiseen päähän on kiinnitetty lampusta tulevat johdot. Näkyy esim. tässä ohjeessa sivulla 8. Kätevän näköinen muuten, mutta on sellaisessa asennossa että ei riitä tuo musta johto.

  Mitenkäs tämän nyt sitten ratkaisisi? Yksi vaihtoehto on kai liittää tuohon Ikean härveliin valaisinpistotulppa ja sitten katon sokeripalaan samanlainen naaraspää. Mutta tuntuu vähän turhalta olla niin monta liitäntää... Helpoimmalta tuntuisi jos irrottaisi nuo lampun johdot tuosta Ikean härpäkkeestä ja liittäisi ne suoraan katon vanhaan sokeripalaan. Mutta ohitetaanko siinä jotain oleellista, ts. voiko tuossa Ikean sokeripalahärvelissä olla jotain oleellista, jota ei saisi jättää välistä?!? Kolmas vaihtoehto tuli vielä mieleen, siis että laittaisin katon sokeripalaan pienen johdonpätkän kiinni, jotta sen toisen pään saisi sitten tuohon Ikeahärveliin kiinni (sininen ylettyy ilman jatkamista). Mikä näistä tavoista nyt sitten olisi fiksuinta ja onko luvallista/standardinmukaista?
  Onko muuten mitään väliä sillä että katon johdot ovat huomattavasti paksummat kuin tuon lampun johdot?
   
 15. v0j

  Rekisteröitynyt:
  02.02.2015
  Viestejä:
  211
  Johdot irti siitä lampusta ja irtopalalla kattoon kiinni, se on täysin luvallista.
   
 16. ChiKung

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2001
  Viestejä:
  975
  Porraskytkennän toinen katkaisija on kytkemättä. Piuhoja on sininen, ruskea, harmaa, musta ja kevi.

  Vaihe tuntuisi tulevan muihin paitsi ruskeaan. Ei kait tämän näin pitäisi mennä?
   
 17. Pakana

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2000
  Viestejä:
  4 474
  Juu, ei kuuluisi, mutta jos testaat sitä esim sellaisella induktiokynällä, niin ihan normaalia että näyttää noin, vaikkei siellä kaikkissa henkeä olekaan.


  Tuon porraskytkimen kytkemiseksi on kyllä olemassa aika monta tapaa, ja aika paha lähteä arvaamaan miten tuo on kytketty.

  Ruskeassa voisi olla valaisin, kun se kerran ei ole jännitteinen.
   
 18. markku69

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  1 195
  Oikeastaan kolme tapaa, joista yksi on kielletty (katkoo nollaa).
   
  Viimeksi muokattu: 28.03.2016
 19. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 173
  Niin tarkoitat näitä. (C on kielletty)
  [​IMG]

  Sitten jos kytkimiä on enemmän kuin kaksi, tarvitaan myös erilaisia kytkimiä.
   
 20. markku69

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  1 195
  Kyllä, 7-kytkimiä rajoittamaton määrä väliin (A-kytkennässä). Useamman kuin kolmen pisteen ohjaukset on helpompi ja tapana tehdä painonapeilla ja sysäysreleellä.
   
  Viimeksi muokattu: 28.03.2016
 21. Pakana

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2000
  Viestejä:
  4 474
  Mäkin muistan että tuon B kytkennän kanssa ei voi käyttää 7 kytkintä, mutta miksei sitä voisi kytkeä näin? Onko joku tilanne jossa tämä ei toimi?

  [​IMG]

  (tuo + kytkin markkeeraa siis 7 kytkintä)
   
 22. selkis100

  Rekisteröitynyt:
  22.03.2016
  Viestejä:
  4
  Vähän myöhässä, mutta: KIITOS! Irrotin johdot Ikean "sokeripalasta" ja suoraan irtosokeripalalla kiinni kattoon. Toimii.
   
 23. @millie

  Rekisteröitynyt:
  25.09.2009
  Viestejä:
  640
  Mites tällainen kytketään sokeripalaan? Miten noista johdoista voi tietää, mitä ne on?

  http://aijaa.com/You9MR
   
 24. StiNgeRWeb

  Rekisteröitynyt:
  07.09.2001
  Viestejä:
  3 034
  Joku on poistanut valaisimesta alkuperäisen liittimen tai joskus johdoissa on mahdollisesti ollut jotkut merkkilaput, joten sattaa mennä mitaushommiksi ainakin noiden kuvien perusteella. Ilmeisesti tuossa valaisimessa on vain yhdelle polttimolle paikka, joten nuo kolme kirkasta johtoa pitäisi mittailla miten ne on kytketty.

  Katon puolella onkin jo simppelimpää, toinen johto on vaihe ja toinen nolla. Sininen on todennäköisesti nollajohto mutta en sitäkään uskaltaisi varmaksi sanoa, sen verran monenlaisia viritelmiä on tullut vuosien varrella nähtyä.
   
 25. kurkimies

  Rekisteröitynyt:
  29.04.2009
  Viestejä:
  6 437
  Katossa on värit seuraavassa järjestyksessä ruskea, musta, sininen ja kevi. Lampussa on sininen ja ruskea eli kytketään sininen siniseen ja ruskea ruskeaan? Kaksiosainen kytkin seinällä.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti