Kattolampun asennus

Viestiketju alueella 'Elektroniikka ja HW-modifiointi' , aloittaja Formica, 06.12.2005.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Formica

  Rekisteröitynyt:
  07.12.2000
  Viestejä:
  1 234
  Yritän tässä asennella kattokruunua olohuoneeseen, mutta johtojen kassa on epäselvyyksiä, kun alkaa olemaan jo vuosia opintojen aikaisista sähkökursseista eikä tuttu sähkömieskään ole ollut tavoitettavissa.

  Mitenkäs nämä johdot pitäisi yhdistää:
  Katossa kaksi keltaista ja yksi (vaalean)ruskea johto.
  Lampussa sininen johto (N-merkki), kevi (maadotusliittimen merkki) ja ruskea (L).

  Pistokkeita ei ole, joten ajattelin liittää lampun suoraan sokeripalalla

  EDIT:
  Puuttuuko tuosta kattokruunusta nyt kuitenkin kruunukytkentä ja tuo kolmas johto on vain maadoitukseen?

  [Edited by: Formica on 6.12.2005 12:30]
   
 2. Duunari

  Rekisteröitynyt:
  05.05.2002
  Viestejä:
  1 647
  Puuttuu kruunukytkentä.
  Keviä et saa kytkeä mihinkään.

  Seinässä on kai kruunukytkin?

  Katso virtakynällä mihin kahteen ne jännitteet tulee.
  Laita vaikka molemmat kiinni siihen ruskeaan, mutta vaiheita ei saa jäädä irti.
  Nolla on se joka jää jäljelle.

  [Edited by: Duunari on 6.12.2005 12:42]
   
 3. Formica

  Rekisteröitynyt:
  07.12.2000
  Viestejä:
  1 234
  Seinässä on kruunukytkin. Lampun ostin juurikin sen takia kun luulin sen olevan kruunukytkimeen tarkoitettu. Täytyy varmaan antaa vähän palautetta kaupalle, kruunukytkimeen sopivaa lamppua etsittiin oikein myyjän kanssa.

  Nyt on edellisen asukkaan jäljiltä yksi keltainen johto pakkausteipillä teipattuna. Ei tainnu kelvata sen lamppuun...
   
 4. terbaska

  Rekisteröitynyt:
  08.06.2000
  Viestejä:
  279
  Varmempi tapa lienee irrottaa teippi ja tunkea ne molemmat vaihejohdot sinne sokeripalan toiseen päähän (ja toiseenpäähän tulee luonnollisesti lampun L). Mites tuon lampusta löytyvän kevin kanssa? Saako/pitääkö se ""nollata"" nollaan, vai jättää vapaaksi?[signature]-[/signature]
   
 5. Mechanical Man

  Rekisteröitynyt:
  01.12.2001
  Viestejä:
  1 295
  Juu, eli et saa sitä kytkettyä niin, että vain kaksi tms. lamppua palaisi toissesta kytkimestä ja kaksi toisesta. Lampussa pitäisi siihen tarkoitukseen olla kaksi vaihetta.

  Nuo keltaiset mitä ilmeisimmin vaiheet (tätä tukisi myös se, että toinen niistä on teipattu, jolloin edellisellä asukkaalla ollut vain toinen kytkin käytössä) mutta se kannattaa tarkistaa. Ja vaaleanruskea on sitten nolla. Asuntosi selkeästi niin vanha ettei sieltä kauheasti maadoituksia löydy. Jostain keittiöstä ja vessasta korkeintaan.
   
 6. Duunari

  Rekisteröitynyt:
  05.05.2002
  Viestejä:
  1 647
  Juurihan minä nuo molemmat selitin...
   
 7. terbaska

  Rekisteröitynyt:
  08.06.2000
  Viestejä:
  279
  *Puusilmä* :D[signature]-[/signature]
   
 8. Kari

  Rekisteröitynyt:
  12.01.2000
  Viestejä:
  1 053
  Vielä hengissä :) ?

  Kruunuvalaisimen kytkentä on yksinkertainen toimenpide, mutta vaihejohdot on syytä tarkistaa esim. puulikynällä ja varmistaa sitten testerillä nollan toimivuus. Kun on vanhasta talosta kyse, niin johtojen väreihin ei voi luottaa. Kokeilemallakin onnistuu, jos testeriä ei ole. Korkeintaan toinen lamppu ei pala.
  Kevi pitää kytkeä nolla kanssa samaan, jos huoneessa on maadoitettuja pistorasioita. Jos huoneessa on maadoittamattomia pistorasioita, niin teippaa kevi ja jätä kytkemättä.
   
 9. Satelite

  Rekisteröitynyt:
  10.11.2004
  Viestejä:
  4 584
  Kertokaapa minulle että sukulaisilla on kattokruunu valaisin jossa on yks sininen johto(nolla melko varmasti) ja kaks ruskeeta ja katossa sama juttu olen yrittänyt saada niitä kattoon kiinni sun milläkin kytkennällä mutta melkein aina saan vain yhden lampun syttymään ja kun laitan katkaisijasta toisenkin päälle niin lamppu vain himmenee about 50% eli polttimoita voi olla muuton jäljiltä sököinä mutta kokeilin uusiakin ja sama juttu eli missä vois olla vika (pitäisikö vaihtaa katkaisijan tilalle tavallinen katkaisija jossa olisi saatavilla asennos (1 nappi=vaikka kaksi lamppua päälle 2 nappi=loput lamput päälle (noin ne ennen meni ennen muuttoa)) neuvokaas vähäisen...

  ps:millanen se kruunukytkentä on?

  [Edited by: Satelite on 7.12.2005 14:45][signature]Amd Sempron 2800+ 64bit, Asus K8V-MX, Geforce 4200ti 128mt, 2x512 Kingston pc3200, 160G+80G Seagate Barracudat, DVD/RW, Compucase 6k34 koppa ja Windows XP Pro OEM.
  Terveluloa Counter Strike serverilleni.
  Olen ulkomailla pari viikkoa.[/signature]
   
 10. Kari

  Rekisteröitynyt:
  12.01.2000
  Viestejä:
  1 053
  Sulla on nolla ja toinen vaihejohtimista ristissä, jos lamput himmenee ja vain toinen palaa kunnolla.

  Kruunukytkentään käytyään 5-kytkintä eli kruunukytkintä. Kytkimen P-liittimeen kytketään suora vaihe ja kahteen muuhun liittimeen kytketään lamppuja sytyttävät vaihejohtimet. Vastaavasti nuo kaksi vaihejohdinta (mustia tai ruskeita) kytketään lampun kahteen vaiheliittimeen (sokeripalassa tai valaisinpistorasiassa). Lampun nolla N kytketään nollajohtimeen (nykyään sininen, ennen harmaa).
   
 11. Formica

  Rekisteröitynyt:
  07.12.2000
  Viestejä:
  1 234
  Jeps, henkiin jäätiin. Ainakin toistaiseksi. Hain tosiaan halpahallista kynän, joka näyttää johdon päältä onko johdossa virta. Kuten jo arvattiin, keltaisissa tosiaan asui sähköä ja ruskea oli nolla. Virittelin kaksinapaiset liittimet väliin (molemmat keltaiset samaan kohtaan), kun huomasin että joudun ottamaan lampun myöhemmin alas korkeuden säätöä varten.

  Nyt valokatkaisijan toinen kytkin sytyttää ja sammuttaa lampun, toinen ei tee mitään. Näin sen kaiketi kuuluukin toimia (?)

  Kiitoksia kovasti kaikille avusta.
   
 12. Duunari

  Rekisteröitynyt:
  05.05.2002
  Viestejä:
  1 647
  Kumpi tahansa sytyttää valon.
  Jäljelle jäänyt ei tee mitää koska virrat on jo päällä.
  Molemmat on laitettava alas että sammuu. ;)

   
 13. living_death

  Rekisteröitynyt:
  10.12.2000
  Viestejä:
  4 103
  Vanhan nostoa koska ensi torstaina olisi muutto isompaan kämppään kylpyhuoneremontin tieltä ja keskiviikkona olisi tarkoitus saada osa valoista kämppään toimimaan kun torstaisen muuton ajankohta voi olla hämärän aikaan (taloyhtiön järjestämät muutohessut).

  Näissä 70-luvulla rakennetuissa kerrostaloissa on olohuoneessa kruunukytkin ja muistan viimeksikin tähän nykyiseen kämppään muuttaessani, etten saanut kytkettyä kolmen spotin kattolamppua oikeaoppisesti siten, että osa valoista toimisi toisen kruunukytkimen napsautuksella ja kaikki valot kun kumpikin on katkaisija on napsautettu päälle. Yhdessä vaiheessa valot paloi ns. puoliteholla himmeänä ja meni muutama viikko kun uskalsin kokeilla uudestaan eri kytkennällä.

  Katosta tulee vanhanaikaiselle sokeripalalle vihreä, ruskea ja keltainen ja olin laittanut viimeksi johdot muistaakseni kiinni ruskeaan ja vihreään siten, että kaikki lamput paloi yhdestä katkaisijasta napsauttamalla ja kiersin sitten 2 valoista pois kannastaan liian kirkkaina. Nyt harmittaa kun en tarkistanut ennen kuin otin kattovalon irti miten olin ne kytkenyt, jotta saisin edes väliaikaisen valon olohuoneeseen.

  Kattovalaisimessa on siis 6 irrallista johtoa eli jokaisella spotille menee ruskea ja sininen ja en saa millään mieleeni miten johtoja kannattasi yrittää oikeaoppiseen "osa valoista päällä" kytkentään. Väliaikaisesti käy jos edes yksi lamppu palaa.

  Tämmöisen linkin löysin ja tämä kuva ilmeisesti olisi lähellä omaa tapausta, mutta onko ideoita johtojen värijärjestykseen ja miten värikoodatut johdot kannattaisi niputtaa ja ruuvata sokeripalaan?

  Sähkömieheen ei ole varaa ja huoltomiestä tuskin saisin kovinkaan nopeasti paikalle kun remontin tieltä lähtee evakkoon kerralla 7-kerroksinen rappu asukkaineen. Mitään mittalaitteita ei tietenkään ole ja odotan tulevaa kauhulla ja on pelko päällä saanko kammiovärinät vai valot toimimaan ensi yrittämällä (sulaketaulusta tietysti aina kaikki sähköt poikki kytkemisen ajaksi).
   
 14. htwt

  Rekisteröitynyt:
  24.02.2008
  Viestejä:
  1 003
  Olisiko se ruskea kuitenkin punainen? Punainen on nollan väri ja se voi kyllä näyttää ruskealta.

  Eli punainen on nolla. Kytket lampusta kaikki siniset johdot siihen. Keltainen ja vihreä on vaihevärejä. Ne tulee sen katkaisijan kautta. Eli kytket yhden lampusta tulevan ruskean keltaiseen ja loput vihreään.

  Edit: Pitää sen verran korjata, että punainen oli suojamaan väri, mutta sitä on käytetty myös nollana. Nollan väri oli harmaa. Ennen wanhaan ei oltu niin tarkkoja värien kanssa. Niihin pitää aina suhtautua varauksella. Tuossa lampun asennuksessa ei ole vaaraa kunhan vaan otat kämpän pääkytkimen nollille asennuksen ajaksi.
   
  Viimeksi muokattu: 08.02.2010
 15. living_death

  Rekisteröitynyt:
  10.12.2000
  Viestejä:
  4 103
  Kiitos vinkistä ja tarkemmin mietittynä kuullostaa ihan järkeenkäyvältä kytkennältä ja uskallan kokeilla. Ei siinä varmaan mitään kovin kummoista voi sattua kun huolehtii aina päävirrat pois kytkemisen ajaksi.

  Yksi johtimista näyttää kyllä niin ruskealta kuin voi olla, mutta onhan sen väri saattanut haalistua ajanhampaissa. Kuitenkin kyse vuonna -72 rakennetusta talosta jossa on tehty vain keittiö- ja parvekeremontti kymmenen vuoden sisällä. Keittiöstä löytyy ainoana uudenaikainen "pistotulpalla" kytkettävä lampun paikka.

  Kylpyhuoneremontin aikana vaihtavat onneksi eteisen sulaketaulun automaattisulakkeilla toimiviksi ja nyt muutettavassa asunnossa remontti on valmiiksi tehtynä ja tarkoitus olisi jäädä siihen pysyvästi asumaan. Toivottavasti olisivat vaihtaneet jokaiseen huoneeseen samanlaisen systeemin, mutta sitten tietenkin pitää taas hankkia lamppuihin sopivat vastakappaleet.
   
 16. hrrrrr

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2010
  Viestejä:
  9
  Avaa se kruunukytkin ja katso siitä ne valaisimelle lähtevien vaihejohtimien värit.
   
 17. living_death

  Rekisteröitynyt:
  10.12.2000
  Viestejä:
  4 103
  Elikkäs uudessa asunnossa menee värikoodit eri tavalla ja tein hätäisesti paintilla kuvan.

  Vasemmalla kruunukytkin jossa ylhäällä molemmat vihreitä johtimia ja alhaalla vasemmalla yksi musta johdin (oikea reuna tyhjä). Kuvan oikealle yritin piirtää katosta tulevan sokeripalan ja sen johdot menee siis vasemmalta oikealle vihreä - ruskea - vihreä.

  Voisikohan tuon sokeripalan värit mennä näin? Oli meinaan maalattu katto ja samalla sokeripalan johtojen värit piiloon. En saanut rapsuteltua yhtä johtoa joka jäi vähän väriltään epäselväksi koska oli niin hutera laatikkoviritys jonka päällä seisoin, mutta huomenna varmistan vielä asian uudelleen.  [​IMG]
   
 18. hrrrrr

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2010
  Viestejä:
  9
  Eli sivuilla vaihejohtimet, keskellä nolla, suojamaata tuohon ei ole remontissa vedetty.
   
 19. living_death

  Rekisteröitynyt:
  10.12.2000
  Viestejä:
  4 103
  Elikkä tänään olisi vihdoinkin tarkoitus kokeilla asentaa kattolamppu paikoilleen.

  Sen verran kertaan vielä tähän, että 3:n spotin kattolampusta tulee siis jokaisesta lampusta omat 2 johtoa, joiden värit on sininen ja ruskea. Yhteensä 6 johtoa. Yritin mielessä hahmotella miten kytkentä menisi sokeripalaan ja kertokaa ihmeessä meneekö edes yhtään oikein ja jos ei mene, niin mikä olisi oikea kytkentä?

  [​IMG]
   
 20. StiNgeRWeb

  Rekisteröitynyt:
  07.09.2001
  Viestejä:
  3 034
  Toimii se noinkin, mutta sulla kun on katossa vähän hassut värit niin oikea kytkentä olisi kaikki siniset katosta tulevaan ruskeaan ja ruskeat jakaa noihin vihreisiin johtoihin. Eli toisin sanoen värit juuri toisinpäin kuin olet piirtänyt. Käytännössä tuolla ei ole toiminnan kannalta mitään merkitystä kummin päin nuo tuolla ovat, korkeintaan voi valita haluaako polttimon kantaan kierreosaan vai pohjanastaan sen vaiheen. Periaatteessahan siellä pohjassa oleva vaihejohto on turvallisempi mutta ei noista lampuista kuitenkaan tiedä onko niissä johdot vain roiskaistu kiinni jotenkin päin.
   
 21. living_death

  Rekisteröitynyt:
  10.12.2000
  Viestejä:
  4 103
  Itsekin mietin, että onko noilla kattolampusta tulevilla väreillä mitään merkitystä, mutta laitan ne ehdottamallasi tavalla, niin tulee sitten ainakin oikein.

  Vedän tässä ensin tupakan, ajan tietokoneen alas, virrat pois pääkytkimestä ja sitten teen tuon kytkennän ja tulen kertomaan lähtikö pelittämään.
   
 22. living_death

  Rekisteröitynyt:
  10.12.2000
  Viestejä:
  4 103
  Kiitos kaikille neuvoa antaneille!

  Kattolamppu kytketty ja lähti heti toimimaan oikein, eli oikeanpuoleisesta kruunukytkimestä syttyy yksi lamppu ja vasemmanpuoleisesta kaksi muuta lamppua. Laitan tähän alas vielä kuvan kytkennästä jolla homma onnistui. Toivottavasti siitä on apua muillekin saman asian kanssa painiskeleville.

  [​IMG]
   
 23. Mr.Pinchy

  Rekisteröitynyt:
  30.01.2009
  Viestejä:
  135
  Lainataampa hieman tätä.

  Kyseessä siis vanha kerrostaloasunto. Eteisessä ja olohuoneesa on kytkimet joilla säädetään eteisen valoja. Eteisen kytkin toimii normaalisti, mutta olohuoneen kytkin toimiikin sitten epänormaalisti :)

  Eli jos eteisen kytkimestä valot on päällä, ne voi sammuttaa olohuoneesta. Jos ne on taas eteisessä pois päältä niitä ei voi laittaa päälle olohuoneesta. Kummatkin on ykköskytkimiä ja johdotus on vasen ylänurkka kevi, oikea ylänurkka musta ja oikea alanurkka violetti.

  Mitä pitäisi tehdä, että eteisen ja olohuoneen kytkimellä voisi laittaa valot päälle/pois?
   
 24. Internet White Knight

  Rekisteröitynyt:
  28.05.2008
  Viestejä:
  255
  Eli siis kummankin kytkimen tulee olla päällä, jotta valo palaa ja jos toinen (ei väliä kumpi) on pois päältä -> valot eivät pala?
   
 25. snaut

  Rekisteröitynyt:
  19.10.2005
  Viestejä:
  1 010
  Tuossa monttööri ei näemmä ole hallinnut porraskytkentää! Siis ensinnäkin molemmat valokatkaisimet on oltava malliltaan ns 6-kytkimiä. Itse kytkentä selviää parhaiten oheisen linkin kuvasta. Se vaihtoehto A on yleisin.

  Karin Kotisivut - Elektroniikka

  Kuvasta kannattaa huomata, että oikeasti 6-kytkimessä ei tuollaista kuvan kaltaista väliasentoa ole, vaan se on aina kiinni jommassa kummassa navassa.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti