Kasvisruokavalion ylivertaisuus

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Cutty, 10.09.2016.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Dragofix

  Rekisteröitynyt:
  01.09.2008
  Viestejä:
  287
  Olen samaa mieltä että ihminen voi valita mitä syö, mutta hänellä ei ole oikeutta viedä valinnallaan toisen itsemääräämisoioikeutta omaan kehoon ja elämään. Puhumattakaan siitä, että riistää toiselta sen valinnan.
   
 2. Dragofix

  Rekisteröitynyt:
  01.09.2008
  Viestejä:
  287
  Juuh, toi muusinnäköinen on linssejä josta koostuu jo joku 20-25g proteiinia, herneistä tulee joku 10g, soijasta noin 25g, parsakaalista 5g, salaatista sit loput eli noin 15-20g. Siin on kaalia, herneitä, avokadoa, auringonkukansiemeniä, kurpitsansiemeniä, hampunsiemeniä ja pellavasiemenet sekä random kasviksia ja öljyä.

  On totta ettei ihmiset saa tarpeeksi D-vitamiinia talvisin, mutta kesällä saisivat jos olisivat auringossa eivätkä suojautuisivat auringolta syöpävaaran pelossa jolla viranomaiset pelottelee. Ongelma on tosin moninainen koska ihmisten elintavat ja ruokavalio määrittää kuinka helposti joku palaa. Syöpäriski on siis korkea kun vastustuskyky on heikko ja antaa periksi kun iho palaa. Mm. antioksidantit boostaavat ihon luonnollista vastustuskykyä suojautua auringonsäteiltä. D-vitamiinin takia ei sinänsä tartte olla kauaa mutta ihmiset eivät uskalla olla auringossa tai suojautuvat vaatetuksella koska palavat helposti huonon vastustuskyvyn takia. Voisin karkeasti jopa väittää, että eniten ongelmia on heillä, jotka ovat kuin kalkkilaivan kapteeneja.

  Olen nyt itse koittanut ottaa D-vitamiinilisää parina vuonna mutta nyt olen toista vuotta ilman enkä huomaa enää mitään eroa joten en itse ainakaan koe tarvitsevani sitä lisää. Voisihan sitä käydä tasot mittailemassa mutta en tiedä onko tarpeellista kun ei masenna tai mitään muutakaan ongelmaa ole talvisin. Toki tulee kesällä oltua paljon auringossa puutarhailun ym. ulkoilun myötä.


  Edit.

  Nyt kun tarkemmin laskin niin yläkanttiin meni hieman mutta ei paljoa.
  [​IMG]

  ja nyhtiksessä on ihan hyvät arvot. 31,2g/100g


  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 10.09.2016
 3. ________

  Rekisteröitynyt:
  31.08.2011
  Viestejä:
  6 211
  Uskontoihin vertaaminen ontuu tietysti siinäkin mielessä, että vegaanius pohjaa tieteelliseen tutkimukseen. Uskonnot taas satuihin.
   
 4. Yann

  Rekisteröitynyt:
  10.12.2015
  Viestejä:
  263
  Miksi eläimien henki pitäisi pelastaa? Jos eläinten antaisia vain lisääntyä, niin kohta uitaisiin niiden paskassa. Eläimet tappavat myös ihmisiä, jos et ole sattunut huomaamaan.. Eläimet syövät myös toisiaan.. On olemassa myös kasveja, jotka syövät lihaa ja naureskelevat vegaaneille.
   
 5. Dragofix

  Rekisteröitynyt:
  01.09.2008
  Viestejä:
  287
  Mmm niin totta tuokin. Mitäs kun lihansyönti on pelkkä makupreferenssi / markkinointiaivopesua, luokitellaanko se uskonnoksi? :-D
   
 6. Yann

  Rekisteröitynyt:
  10.12.2015
  Viestejä:
  263
 7. Dragofix

  Rekisteröitynyt:
  01.09.2008
  Viestejä:
  287
  Ei niitä sinänsä tarvitse pelastaa. Oli vähän huono ilmaisu minulta, muttei saisi riistääkkään/tappaa ihan samasta syystä kun ei riistetä/tapeta ihmisiä, koiria, kissoja, ym eläimiä. Ja väkivalta on aina läsnä tässä asiassa koska eläin ei halua kuolla. Silloin pakotetaan toinen väkivalloin kuolemaan oman aatteen takia.

  Eläimiä pakkosiitetään väkivalloin (noin 80 miljardia eläintä/v) sellaisella tahdilla, ettei ne lisääntyisi yhtä nopeasti luonnonvaraisena. Sen takia meillä on näitä ympäristöongelmia, ts. uidaan jo paskassa eläinmaatalouden takia. Noin 75-80% eläimistä on kasvissyöjiä, loput tappavat joko selviytymisen takia tai he kokevat ihmisen uhaksi kun tämä tunkeutuu heidän alueelle ja eläimiä kuolee hirvittävällä vauhdilla sukupuuttoon ihmisen toiminnan ja laajenemisen takia. Ihmisillä ei ole tälläistä selviytymistarvetta enää nykypäivänä vaan päinvastoin tehdään ihan liikaa. Toki on lihansyöjäkasveja, ei siinä, hekin sulattavat saaliinsa selviytymisen takia. Ei makupreferenssien takia.

  Tuossa jääkarhuvideossakin. Ei sillä ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin tappaa joku. Ei se jäällä eläisi. Toisaalta perus metsäkarhu on enimmäkseen kasvissyöjä. Se syö marjoja, juuria ja sen sellaisia enimmäkseen, toki sit jos on pulaa ravinnosta niin muitakin eläimiä.
   
  Viimeksi muokattu: 10.09.2016
 8. Nakkim

  Rekisteröitynyt:
  08.07.2009
  Viestejä:
  398
  Jos tykkää käydä ulkona syömässä kannattaa vilkuilla myös erityisesti nepalilaisten/intialaisten (mitä eria näillä muuten on?) paikkojen kasvisruokamenua, ne on usein ihan tolkuttoman hyviä. En tiiä sopiiko vegaanille, mutta kuitenkin.
   
 9. Kiinalainen

  Rekisteröitynyt:
  08.09.2001
  Viestejä:
  81
  Ei kai tuo kovinkaan syvällistä ajattelua tarvitse, että huomaa kasvisruokavalion suomisen hyödyt. Kuitenkin mistä nyt lie isompi hyöty, niin päivittäinen liikunta ja tupakoimattomuus ja kohtuullinen alkoholinkäyttö. Että ne kun eka hoitaa alkuun, niin katsotaan sitä ruokaa sitten. Kokonaisvaltaistahan se oman terveyden ylläpito on, eikä siihen yhtä ja ainoaa ratkaisua ole.
   
 10. Cutty

  Rekisteröitynyt:
  11.03.2015
  Viestejä:
  1 621
  On kyllä ihan älytön määrä proteiinia tuossa soijarouheessa kuin on myös nyhtökaurassakin. Itse olen kaikkia soijatuotteita koittanut karttaa, kun olen aina elänyt siinä käsityksessä, että se nostaa estrogeenitasoja. Eli mm. tämän kaltaisten kokemusten takia:

  http://www.menshealth.com/nutrition/soys-negative-effects

  Tests further revealed that estrogen levels in his bloodstream were eight times higher than the normal limits for men, higher even than the levels typically seen in healthy women. Price’s estrogen was so high, in fact, that the doctors were at a loss to explain it. One physician became so frustrated he eventually accused Price of secretly taking estrogen.

  And when you consume soy protein, you’re actually courting the Mr. Hyde side of two natural drugs: genistein and daidzein. Both act so similarly to estrogen that they’re known as phytoestrogens (plant-produced estrogens).

  Soybeans couldn’t care less about human sex characteristics—genistein and daidzein may have evolved to act as chemical defenses against fungi and grazing animals. (They aren't very effective deterrents, apparently, since soy meal is widely used to feed livestock.)

  But when humans consume these compounds in high enough quantities, they may experience gender-bending nightmares like James Price’s.

  Ja joo olen kyllä nähnyt tutkimuksen, jossa todettiin ettei soijan syönti vaikuttanut estrogeenitasoihin, mutta niin kauan, kun asiasta on epäilyksen häivä en halua ottaa riskiä, kun muitakin vaihtoehtoja on. Muutenhan tuo kuulostaisi kyllä mainiolta protskun lähteeltä.Niinkuin myös tuo nyhtökaura. Mistäköhän kaupoista tuota löytyisi parhaiten, kun käsittääkseni on ihan valtakunnallisessa levityksessä? Tuppaa loppumaan vissiin aika nopeasti.
   
 11. Dragofix

  Rekisteröitynyt:
  01.09.2008
  Viestejä:
  287
  Yllä olevan lisäksi mitä kannattaa kanssa kokeilla on se, että ostaa monipuolisesti ihan luonnolliset raaka-aineet ja lähtee sitä kautta kokeilemaan mistä omat makuaistit pitää sekä siitä sitten kokeilee erilaisia sekoituksia. Öljyihin ja mausteisiin kannattaa panostaa. Myös resepteista saa kivoja vinkkejä ja inspiraatioita.
   
 12. Yann

  Rekisteröitynyt:
  10.12.2015
  Viestejä:
  263
  Suurin ongelma on siinä, että maapallolla on liikaa ihmisiä. Ihminen syö mitä tahansa selviytyäkseen, vaikka toisen ihmisen lihaa. Vegaaniruuassa ravintosisältö ei ole yhtä hyvä kuin lihassa. Mutta toki sitä voi länsimaissa itse valita mitä haluaa syödä. Ihmisestä on tullut vahvin eläinlaji käyttämällä sekaravintoa, siksi en ihan pelkästään kasvilinjallekaan lähtisi.
   
 13. Dragofix

  Rekisteröitynyt:
  01.09.2008
  Viestejä:
  287

  Joo tuosta on molempiin suuntiin tutkimuksia mut eipä oo ainakaan itseäni haitannut, syön ehkä 5-7 kertaa kuukaudessa sitä korkeintaan. Se ei ole paljon. Koitan pysytellä monipuolisuudessa ja syön mahdollisimman laajasti, näin pysyy kaikki suht tasapainossa.

  Nyhtökauraa on tällä hetkellä ainakin Prismoissa lauantaiaamuisin, kello 14 jälkeen varmaan turha enää mennä ihmettelemään onko enää jäljellä vai ei. :p Ja K-ketjuissa on satunnaisesti. Ruohonjuureen kans tulee perjantaisin kait. Mutta luvattiin että syksyllä saatavuus paranee, saas nähdä. Nyt ois kohta syksy.
   
 14. Dragofix

  Rekisteröitynyt:
  01.09.2008
  Viestejä:
  287
  Niin, mutta ajatteleppas sitä, että meillä on nyt 'varaa' ruokkia 80 miljardipäinen eläinpopulaatio. Sillä ruokkis jo tuplasti enemmän ihmisiä. Ihmisiä on liikaa vain kehitysmaissa koska siellä ei ole toimivaa infraa ja ruoka-apukin edistää väestönkasvua. Toki ihmisiä on ihan hyvä auttaa mutta tapa on aivan väärä. Pitäisi luoda heille toimivat perustarpeet jolla he ylläpitäisivät itse itseään. Ei niin, että sieltä ryöstetään luonnonvarat sekä pilataan elinympäristö ja annetaan vähän leivänmurusia ruoka-apuna ja tällä hetkellä otetaan pakolaisia koska heidän elinolosuhteet ovat elämisen kannalta todella huonot ja se on jenkkien syy kun törttöilevät siellä sekä länsimaalaisten syytä kun käyttävät yli tarpeen resursseja jotka on peräisin juurikin halpatyövoiman maista tai heidän luonnonresursseista. Mutta syntyvyydellekkin voisi/pitäisi tehdä jotain, siihen minulla ei ole ihan selkeää ratkaisua.

  Toki ihminen voi valita mitä syö, mutta jos lukee gallupin muutama ekaa postausta, niin ymmärtää, miksei kannata paskoa elinympäristöä saati omaa terveyttä. Suomessakin menee verorahoja julkisen terveydenhoidon ylläpitämiseen heti toiseksi suurena summana eläkeläisten ylläpidon jälkeen. Se on iso summa rahaa.

  Tietääkseni lihassa ei ole mitään olennaista tai elintärkeätä, mitä ei saisi kasvisruoasta. Kaikki tarpeelliset ravintoaineet löytyy. Esim. hampunsiemen ja tattari on proteiinikokonaisuuksia. Niistä löytyy kaikki ihmiselle tärkeät valkuaisaineet. Ja jos verrataan siihen, kummalla elää pidempään, pelkästään lihalla vai kasviksilla niin luultavasti keripukki iskee pian C-vitamiinipuutteen takia ellei kuidun puute muodostu ensin ongelmaksi. Ilman lihaa tulee vain mieleen B12 -vitamiini mutta niitäkin löytyy erilaisista tuotteista ja B12-vitamiinia on maaperässä josta eläimetkin sen saavat. Voidaan siis olettaa että koska eläimet ei varsinaisesti multaa syö, he saavat sitä tuoreista kasveista jotka ovat yhteydessä terveelliseen maaperään, jossa bakteerit elävät ja luovat B12-vitamiinia. B12-vitamiinia myös lisätään eläinrehuun. Perinteiset kasvissyöjä intialaiset ovat varmaan aika hyvä esimerkki. Ei heillä ole mitään lisiä tai tuotteita, mutta he syövät tuoreita, mullasta juuri revittyjä kasviksia monipuolisesti.

  Ihminen voi tosiaan valita mitä syö. Siitä on todisteena sadat miljoonat vegaanit ja sekasyöjät sekä muut, erilaisella ruokavaliolla olevat.

  Tässä vielä tälläinen vertailu
  [​IMG]
   
 15. joo22

  Rekisteröitynyt:
  05.05.2007
  Viestejä:
  776
  Aivan sama mitä sanotte tai tutkimukset kertovat, minä syön lihaa ja kuolen mielelläni ennenaikaisesti kuin alan pelkkää nurmikkoa syömään. Eikö kukaan ota huomioon, että nurmikonsyönnin aiheuttama vitutus voisi aiheuttaa vaikka ennenaikaisen kuoleman?

  Ihme touhua...
   
 16. molari

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2012
  Viestejä:
  7 738
  Juuri niin, jos sinulle liian vaikea ajatus ymmärtää, että kun ihmiset nytkin jo noin sankoin joukoin liikkuvat tänne päin, että jatkossa ennusteiden mukaan ilmastokriisit laittavat ihmisiä vielä enemmän liikkeelle. Ja se, että tuollainen massamuutto ei todellakaan nosta sitä elintasoa. Elintasoa, joka oli sinun argumenttisi lihansyönnin puolesta.

  Ymmärrätkö jo? Kun ilmasto-ongelmat pahenevat, kun nälänhätää syntyy enemmän, niin ihmiset liikkuvat tänne, ja nähdyllä tavoin tulevat hyvin kalliiksi, mistä seuraa se elintasomme lasku eli ihan päinvastoin käy kuin sinä esität. Vai haluatko vielä harjoittaa tuota kusipäistä olkiukkoilua?

  Lääkkeet.
   
 17. molari

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2012
  Viestejä:
  7 738
  Eläimiä pitää tappaa jatkossakin, vaikka jokainen olisi vegaani. Ajatellaan nyt vaikkapa hirviä. Jos hirvikantaa ei pidetä kurissa, niin ne juoksevat autojen alle aiheuttaen huomattavasti enemmän liikennekuolemia. Ne myös syövät taimikoita aika ahkerasti. Mutta metsästyshän on oikein eettinen asia oikein toteutettuna. Jos susilauma syö hirven, niin miksei sitten ihminen laittaisi yhtä luotia rintaan? Sen sijaan tehotuotanto on usein hyvin eettisesti kyseenalaista, kun eläimet ovat niin kurjissa oloissa ja tosiaan riistettyinä.
   
 18. molari

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2012
  Viestejä:
  7 738
  Tuo on tuota tympeää olkiukkoilua. Mitä vitun nurmikkoa? Ja mistä ihmeestä olet saanut päähäsi, että kasvissyöjät jotenkin kärsisivät mauttomasta ruoasta? Ei se ole mautonta. Minä pidän enemmän kasvisruoista. Ei vain tee enää mieli syödä lihaa, ei maistu niin hyvältä. Kaikin mokomin syö, mitä lystäät, mutta ei tuo sinun makusi ole universaali totuus.
   
 19. Vectrex_

  Rekisteröitynyt:
  25.02.2001
  Viestejä:
  500
  [​IMG]

  Hei, olen kasvissyöjä.

  [​IMG]

  Iltaa, niin minäkin.

  https://medlineplus.gov/ency/article/003883.htm -> ihmisen mahalaukun pH ei ole mitä on taulukossa väitetty. En jaksa ottaa kantaa noihin muihin, koska tuo taulukko on täysin umpimähkäisesti laadittu poimimalla rusinat pullasta.

  B-12 vitamiinin nollasaanti täydestä kasvisruokavaliosta puoltaa kyllä sekasyöntiä. On paljon tutkimusta täyskasvissyöjistä, jotka kärsivät B-12 vitamiinin puutteesta. Myös historia ja evoluutio puoltaa täysin sekasyöntiä, eli metsästäjä-keräilijä -mallia.
   
 20. ?

  Rekisteröitynyt:
  20.06.2007
  Viestejä:
  7 300
  Kai muuten lakaiset kadun edeltäsi kun kävelet? Miten estät hyönteisten liiskautumisen tuulilasiisi?

  Lisäksi halauaisin täsmennyksen sinulta metsäkarhun tapaukseen, onko moraalisesti oikein jos karhu tappaa toisen eläimen, vaikka metsässä olisi marjoja tarjolla?
   
  Viimeksi muokattu: 10.09.2016
 21. Cutty

  Rekisteröitynyt:
  11.03.2015
  Viestejä:
  1 621
  Niin eli on tutkimuksia kasvissyöjistä, jotka noudattavat ruokavaliotaan väärin. Siihen, kun kuuluisi olennaisena osana ottaa b12 vitamiinilisää pillerinä. Toki tuota lisätään mm. kasvimaitoihin, joten sitä saa ilman pillereitäkin, joskin vähissä määrin.
   
 22. Vectrex_

  Rekisteröitynyt:
  25.02.2001
  Viestejä:
  500
  Joo, totta kai. En väittänyt, että kasvissyönti on huono asia, mutta jos tarvitsee lisäravintona ottaa jotain selvitäkseen, ei se minusta viesti sitä, että lajimme on alunperin täyskasvissyöjä.
   
 23. ________

  Rekisteröitynyt:
  31.08.2011
  Viestejä:
  6 211
  Mistä lähtien moraali on koskettanut muita kuin ihmistä?
   
 24. Cutty

  Rekisteröitynyt:
  11.03.2015
  Viestejä:
  1 621
  Ei kai lajimme sitä alunperin olekkaan. Se on varmaan ihan selvää. Kuitenkin teknologian kehittymisen myötä olemme täysin eri tasolla, jota ei voi verrata metsästäjä-keräilijä aikoihin, niin miten historia olisi relevantti tässä kohtaa? Lukuisat urheilijat vapaaottelijoista, olympiatason nyrkkeilijöistä ja eri maiden vahvimmista miehistä futiksen ja tenniksen pelaajiin ovat osoittaneet pystyvänsä äärimmäisiin fyysisiin suorituksiin vegaani ruokavaliolla. Yhtenä esimerkkinä Mike Tyson. Eli fyysisestä suorituskyvystä se selviytyminen ei ainakaan jää kiinni. Mistä sitten? Mielestäni on aika selkeää näyttöä, että kasviruokavalio parantaa terveydellisiä ominaisuuksia ja ehkäisee erinäisiä tauteja. Eikö tämä silloin ole selviämisen kannalta parempi malli kuin sekasyönti?

  Evoluutio on kuitenkin sopeutumista. Jos kasvisruokavaliosta b12 vitamiinilisän kanssa saa kaiken sen minkä sekaruokavaliostakin samalla säästämällä maapalloa vähentämällä mm. ilmastonmuutoksen vaikutusta ja parantamalla terveyttä, niin näkisin sen tietyssä vaiheessa tulevaisuutta optimaalisena keinona selviytymiseen. Ilmastonmuutos kuitenkin on yksi ihmiskunnan tämän hetken suurimmista uhista.
   
 25. Vectrex_

  Rekisteröitynyt:
  25.02.2001
  Viestejä:
  500
  Edelleen, vastasin vain viestiin, jossa käytettiin täysin umpimähkäistä taulukkoa kuvaamaan mihin lokeroon ihminen sijoittuu. Tiedän kyllä miten evoluutio yms. toimii, mutta en edelleenkään usko tuohon, että tutkimusdataa olisi lähellekään tarpeeksi kokonaiskuvan muodostamiseen. Voin olla väärässä, mutta en ole nähnyt yhtään pitkäaikaista kontrolloitua massiivitutkimusta. Se, että tulevaisuudessa olemme pakotettuja syömään tietyllä ruokavaliolla on tietysti täysin mahdollista.

  PS. "Mike Tyson has been doing many things since his retirement from professional boxing including becoming Vegan. Tyson turned Vegan in 2009." ;)
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti