Kasvisruokavalion ylivertaisuus

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Cutty, 10.09.2016.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. molari

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2012
  Viestejä:
  7 738
  En tarkoittanut itse toteutusta, vaan noiden kaikkien vaihtoehtojen terveysvaikutusten selvittämistä. Eiköhän noistakin väännön saisi. Esim. kalsium lisäravinteena.

  http://yle.fi/uutiset/kalsiumlisat_voivat_olla_sydanriski/6489054

  Hah! Tätä juuri tarkoitan. Että ei tämä homma tosiaan ole kovin yksinkertaista, eikä se paras terveys välttämättä tule niin, että jätänpä varmuudeksi tuon kiistanalaisen pois. Siinä voikin joutua ojasta allikkoon. Mutta tietysti jos selvittää kaiken... ja jättää kaiken kiistanalaisen tai vähintäänkin vähän epäilyttävän pois. Mutta mitä jää jäljelle? Miten se suhteutuu kaikkeen? Riittääkö se? Eiköhän tuossa loppuelämä vierähdäkin. Paljonko sen tuottama stressi vaikuttaa asioihin? Mikä on vaihtoehtoiskustannus? Jääkö esim. liikkumatta niin paljon, kun lukee tutkimuksia iltapuhteinaan ja kikkailee hankalia ruokia?
   
 2. Cutty

  Rekisteröitynyt:
  11.03.2015
  Viestejä:
  1 621
  Taitaapi olla listan ainoa kohta, josta voi jotain merkittäviä terveyshaittoja löytää. Senkin mainitsin vain vaihtoehtona. Tällä hetkellä sille ei ole tarvetta, kun kauramaidosta, pähkinöistä, pavuista ja lohesta saa helposti tarvittavan kalsiumin. Kalakin on tutkitusti erittäin terveellinen ja ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja.

  "Kalan syönnin terveysvaikutuksia on tutkittu paljon, ja nykyisin tiedetäänkin, että rasvaisen kalan omega-3-rasvahapoilla – EPA- ja DHA-rasvahapoilla – on merkittäviä hyötyjä sydämen terveydelle."

  http://www.tohtori.fi/?page=1923450&id=8827439

  Pähkinöissäkään ei järin haittoja ole. Kauramaidon kohdalla en ole törmännyt mihinkään hälyyttävään.

  Ymmärrän kuitenkin näkökulmasi, enkä väitäkkään, että ravitsemustiede olisi kovin selkeää.
   
 3. Dragofix

  Rekisteröitynyt:
  01.09.2008
  Viestejä:
  287
  Kalsiumia on kyl niin monessa ihan perus raaka-aineessa ettei lisiä tai edes 'tuotteita' tarvita siihen
  https://fineli.fi/fineli/fi/elintar...tOrder=desc&component=2023&&specialDiet=VEGAN

  Vegaanien treenaamisesta..

  Germany's strongest man: Patrik Baboumian
  3 time world champion: Alexey Voevoda
  Olympic style boxer, kickboxer and doing also MMA: Emma Seppänen
  Vegan Athlete: Torre Washington
  Vegan Personal Trainer, Vegan Bodybuilder, Certified Plant-Based Nutritionist.. Derek Tresize
  Dominick Thompson
  Robert Cheeke
  Kendrick J Farris

  Näit riittää, eli vaikka ois kisoissa niin pärjää aivan mainiosti vegetykselläkin.
   
 4. Neeriz

  Rekisteröitynyt:
  22.11.2013
  Viestejä:
  690
  No jos joskus pääset maaplaneetalle niin kovaa tiedettä:

  Ihmiskunta asuu pääsääntöisesti kaupungeissa. Edellen jos joskus vaikka Suomeen pääset, voit lentsikan ikkunasta nähdä että jopa täkäläinen metropolialue on umpivihreä. Peltojen tuotanto on toisaalta räjähtänyt käsiin.

  Ja siis oikeesti, miksi Intian slummi jossa miljoona köyhää?
  Miksi ei Suomi, jossa muutama miljoona vaurasta?

  Siis nyt pidät ainoana oikeana tapana käyttää peltoa, silloin kun se tuottaa mahdollisimman paljon ihmisravitoa.
  Itse en tähän kehitysmaaoppiin usko, fanitan enemmän Länsi-Euroopan kulttuuria, jossa tarkoitus on tuottaa elintasoa. Korkeampaa, parempaa elintasoa vaikka vähemmälle ihmisjoukolle.
  Mielummin viisi miljoonaa hyvinvoivaa Suomessa, kuin miljardi sikaköyhää Intiassa on se maailmankuva johon itse uskon.

  Toi fanaattinen sikiämisen maksimoiminen, maapallosta kaiken täydellinen irtiottaminen, on vaan oikeesti aika sairasta mun henkilökohtaisesta vinkkelistä. Se on kuulunut ihmislajin alkuhämärään. Kohta itket taas että mitvit, niin tätvit: molari, post: peltopinta-alaa tarvitaan moninkertaisesti verrattuna
   
 5. Wulfgraf

  Rekisteröitynyt:
  19.02.2013
  Viestejä:
  191
  Vegaani aate muistuttaa aika paljon uskontoja eli samankaltaista tyhjänpäiväistä paskaa.
   
 6. molari

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2012
  Viestejä:
  7 738
  Koetan toki itsekin näistä jotain tolkkua saada ja sovittaa sitä ruokavaliooni, luultavasti jopa keskivertoa enemmän mietin noita, eli en siis mitenkään ole täysi nihilisti näissä.
   
 7. molari

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2012
  Viestejä:
  7 738
  Tajunnanvirtasi ja olkiukkosi eivät ole kovaa tiedettä. En minä halua ekologisempaa ruokaa siksi, että ruokaa voisi tuottaa enemmän väestöräjähdyksen tarpeisiin, vaan siksi, että saman määrän ruokaa voisi tuottaa huomattavasti vähemmän ympäristöä saastuttaen ja tehokkaammin ja siten myös suomalaista elintasoa nostaen ja puhdasta ympäristöä säilyttäen. Emme myöskään ole vapaita globaalin mittakaavan ilmiöistä, eli siitä, kuinka esim. sademetsien hakkaaminen ruoantuotantoon vaikuttaa ilmastoon. Ja vähintäänkin Suomi tulee jatkossa kärsimään siitä, että ilmastokriisit laittavat miljoonat (köyhät, huonosti koulutetut) ihmiset etsimään parempaa pärjäämistä Euroopasta.

  Lisäksi tulee tuon ketjun avauksen aihe eli terveellisyys, olennainen osa hyvinvointia sekin.

  On tosiaan outoa seurata, kuinka keskustelet omien mielikuviesi kanssa.
   
  Viimeksi muokattu: 10.09.2016
 8. Dragofix

  Rekisteröitynyt:
  01.09.2008
  Viestejä:
  287

  Omega-3:sta saa ihan kasviksista ja öljyistä, yms. kroppa sitten muuttaa ne EPA:ksi ja DHA:ksi tarvittaessa, levissä sitä taitaa olla jo valmiina
  http://nutritionfacts.org/video/should-we-take-epa-and-dha-omega-3-for-our-heart/

  Kalassa on vaan se ongelmana että sen mukana tulee hirveästi ympäristömyrkkyjä kuten raskasmetalleja ja mikromuoviakin nykyään. Sen takia kalalle on asetettu syöntirajoitukset.
   
 9. Neeriz

  Rekisteröitynyt:
  22.11.2013
  Viestejä:
  690
  En itse keksi miten poikkeaa jehovista summuista mitenkään.

  Lukujen valossa ihmiskunta kuolee liikaan ravintoon, eli pellot on lukujen valossa hyvinkin optimaalisessa käytössä.
  Samaan aikaan tietty uskonlahko syyttää peltojen väärästä käytöstä niitä, jotka eivät alistu heidän uskomusjärjestelmäänsä.
  Eli kyseessä on ekspansiivisesta uskomusjärjestelmästä, ei perustu mihinkään tosiasiaan vaan kategorisesti kieltää ne ja seurakunta yrittää käännyttää muuta maailmaa.


  http://www.hs.fi/ulkomaat/a1355545786314
   
 10. Vectrex_

  Rekisteröitynyt:
  25.02.2001
  Viestejä:
  500
  Ottamatta sen enempää kantaa kumpaankaan suuntaan asiasta tai topikissa esitetyistä tutkimuksista, tämä on aika mielenkiintoinen näkökulma.  Tämän takia myös jättäisin tutkimustulosten tulkitsemisen asiantuntijoille, vaikka hekin voivat virheitä tehdä.
   
  Viimeksi muokattu: 10.09.2016
 11. Cutty

  Rekisteröitynyt:
  11.03.2015
  Viestejä:
  1 621
  No joo toki, mutta esimerkiksi elohopean suhteen hyödyt voittavat haitat. Ja näin näyttää olevan myös muiden ympäristömyrkkyjen kohdalla. Ja sen lisäksi paljon kalaa syövät kalastajat elävät muita pidempään:

  http://www.terveyskirjasto.fi/terve...lue_abstrakti2?iid=12026&iprint=2&p_hakusana=
  http://demo.seco.tkk.fi/tervesuomi/item/ktl:12766

  Lisäksi kala on yksiä niistä harvoista luonnollisista d-vitamiinin lähteistä. Toki sitä ja omegoja saa lisäravinteina, mutta syön kalaa myös sen hyvän maun ja proteiinin määrän vuoksi, ettei mene ruokavalio ihan tylsäksi. Niin kuin sanottua pidän proteiinien hankkimista pelkästään vegaanipohjaisten tuotteiden avulla jokseenkin vaivalloisena ja hintavana. Lisäksi monet proteiinipitoiset vegetuotteet ei yksinkertaisesti ole mielyttävän makuisia. Poislukien pavut. Niistä tykkään.
   
 12. Dragofix

  Rekisteröitynyt:
  01.09.2008
  Viestejä:
  287
  Elinikä ei kerro vielä mistään. Suomessakin kuollaan pitkään lääkkeiden avulla ym. lääketieteen avulla. Lääkkeillä saa ihmeitä aikaiseksi, jopa eliniän pituudessa. Jotta voidaan tarkemmin tarkastella, pitäisi katsoa, voivatko australialaiset hyvin.

  http://www.health.gov.au/internet/main/publishing.nsf/Content/chronic-disease
   
 13. Neeriz

  Rekisteröitynyt:
  22.11.2013
  Viestejä:
  690
  Perisynti!

  Eli kadotukseen joutuvien syntilistalla on myös ulkopolitiikka. Eli uskoon alistuu myös äiti-venäjä, isänmaa, ja setä-samuli. Sun uskonto kumoaa jo valtioiden toimivaltuudet, on siis todella ihmistä suurempi totuus.
  Käänteinen paratiisitarina, jos kaikki alistuu, kaikilla on hyvä olla. Pienin selittävä tekijä on usko asiaan, ihminen itse ei voi olla yksilönä kuin väärintekijän (syntisen) roolissa. Pelastus tulee vain yhteisestä uskosta. Ihminen ei voi koskaan pelastua tässä uskossa yksin, voi vain liittyä pelastuvaan (mahdollisesti, kovin epäselvää, riippuu käännytystyön väkevyydestä, etc) seurakuntaan.

  Ja siis oikeesti, toi sun täydellinen alistuminen. Siis jos Suomeen tulee sata miljoonaa köyhää, niin minä palkkaa niistä muutaman heti keräämään mulle mustikoita. Toiset muutaman kuokkimaan perunapeltoa etc.
  Sit kun kyllästyn nakkilan maharan rooliin, niin lähden vaikka Sveitsiin jossa on planeetan puhtain luonto, lihaisimmat padat ja rajat säpissä.
  Lähetän sulle vaikka postikortin.

  Japanissa on 120 000 000 asukasta, vähemmän maapinta-alaa ja enemmän metsää kuin Suomessa.
   
  Viimeksi muokattu: 10.09.2016
 14. Diaz\

  Rekisteröitynyt:
  14.03.2008
  Viestejä:
  17 972
  Ei varmaan ole ihan suoraan aiheeseen liittyvää, mutta mistä tämmöisen lihansyöjän, jonka mielestä kasvisruoat maistuu pahalta, kannattaisi lähteä liikkeelle? Siis jotain omasta mielestänne 5/5 reseptejä ja muuta jotka maistuu mielestänne tosi hyvältä. Vaikea aina yrittää syödä sillointällöin kavereiden tekemiä kasvismättöjä kun ne ei ole ollenkaan hyviä. Kumminkaan en näe mahdottomana kasvisruokavalioon siirtymistä.
   
 15. Cutty

  Rekisteröitynyt:
  11.03.2015
  Viestejä:
  1 621
  Ei-vegaanina en ole varmaan paras neuvomaan, mutta kannattaa lähteä pienestä liikkeelle. Eihän se muutos tarvitse yhdessä päivässä tapahtua, vaan ensin voi koettaa eri vaihtoehtoja ja totutella niihin. Itse tosiaan harrastukseni puolesta tarvitsen paljon proteiineja joten pidän nuo terveellisimmät eläinperäiset proteiininlähteet mukana ruokavaliossa, mutta muuten jätin ihan suoraan punaisen lihan ja maitotuotteet pois. Tämän koin helpoksi ratkaisuksi, koska nuo on kuitenkin helppo korvata terveellisimmillä vaihtoehdoilla. Tärkeintä olisi varmaan lisätä hedelmien osuutta ruokavaliossa, jos kasvikset eivät maistu ja pitää huolta, että kovien rasvojen sijasta saa pehmeitä rasvoja. Avokadossa ja pähkinöissä molemmissa paljon hyvää rasvaa ja etenkin jälkimmäisiähän löytyy paljon eri makuisina. Cashew on mielestäni ihan jees.

  Tässä omat setit millä aloitin:


  -ruisleipä
  -kauramaito
  -kala
  -omena
  -cashew pähkinät
  -mustikat
  -pavut
  -peruna
  -appelsiini
  -tonnikala (harvoin)
  -vaalea liha (1-2x viikossa)
  -proteiinijauhot (palautusjuoma)
  -tumma makaroni
  -täysjyväleipä
  -avokado

  Tähän lisäksi lisäravinteina:
  -vahva sinkki
  -d-vitamiini
  -magnesium
  -omega 3 (päivinä jolloin ei syö kalaa)
   
 16. molari

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2012
  Viestejä:
  7 738
  Titityy sinullekin.

  Maailman ympäristöasiat vaikuttavat meihinkin, vai eikö meille jo tullut viime vuonna 32 000 turvapaikanhakijaa ihan jo ilman nälänhätää? Mitä luulet tapahtuvan sitten, jos ja kun ilmastonmuutos ja siitä seuraavat nälänhädät saavat kymmenet miljoonat liikkeelle? Ja miten se nostaa sitä suomalaisten elintasoa? Ja mitä luulet tapahtuvan, jos esim. ilmastonmuutos siirtää Golf-virran suuntaa? Ja edelleenkin, miten vitussa se täkäläisten vesistöjen rehevöityminen on hyvä asia?

  Oletko selvin päin?
   
 17. Diaz\

  Rekisteröitynyt:
  14.03.2008
  Viestejä:
  17 972
  Näyttää aika helpolta listalta. Pitää kysyä meniskö hallituksessa läpi vai alanko tekemään omat ruuat. :)

  Ruisleivissähän on aika paljon eroja siinä mitä ne sisältää, kannattaa varmaan katsoa jotain "oikeaa" ruisleipää?
   
 18. Neeriz

  Rekisteröitynyt:
  22.11.2013
  Viestejä:
  690
  Eli koska maailma ei alistunut suuren ituhipin tahtoon, lähetettiin maanpäälle sodan henki aloittamaan sisällissota Syyriassa. Koska perisynti oli menkkaruskea, annettiin pimeyden hengelle valtiobudjetin avaimet perustaa Pieksämäelle VOK.

  Uskonto, ei mitenkään poikkea jehovista mun laskujen mukaan. Kaikki paha maailmassa, on seurausta ihmisen rikkomuksesta suuren heinähatun tahtoa vastaan.

  Tää kaikki pahuus maanpäällä olisi jäänyt toteutumatta, jos ihmiset olis syöneet perunoita.
   
 19. Dragofix

  Rekisteröitynyt:
  01.09.2008
  Viestejä:
  287
  Kun hyödyt saa ilman ympäristömyrkkyjä, se on mielestäni vielä parempi vaihtoehto. Silloin ei tarvitse edes tasapainotella. Kalojen hyöty perustuu juuri tuohon öljynsaantiin. Unohdin vielä mainita että vedessä/kaloissa on lääke-/huumejämiäkin jotka päätyvät vesistöihin kotitalouksista. Lisäksi liikakalastus ja kalatarhaus aiheuttavat ongelmia. Esim. pohjatroolaus vetää mukanaan kaikki pohjakasvustot ja muut kalojen suojapaikat joka edistää 'aavikoitumista'. Kalatarhaus taas on haitaksi villikaloille. Kaupan tiskillä on tota tarhakalaa suurin osa ja säilykkeet sitten pohjatroolataan. Niiden säilytyksessäkin oli jotain ongelmia ja kalan ruumiskin värjätään punaisemmaksi. Säilykkeistä taisi myös irtoa jotain muovintynkästä.

  D-vitamiinia saa kesäisin auringosta ja se varastoituu kroppaan. Sitä saa myös kasvismaidoista tarvittaessa, mutta kesäisin kun ottaa tarpeeksi aurinkoa, sitä pitäisi riittää ihan tammikuulle asti ja siitä ei ole pitkä matka enää +3 UV:seen. Mausta nyt en lähe, mutta proteiinia saa helposti ihan vegaanisista raaka-aineista ja tuotteista. Kokeilin kerran paljonko saan proteiinia kerrallaan lautaselle et jaksan vielä syödä aterian. :p

  [​IMG]

  Tuossa tuli yhteensä salaatin kanssa yli 80g proteiinia. Jos lisäisin tai vaihtaisin nyhtökauraan, pääsisin helposti sataan grammaan. Sanoisin että kyse on tottumuksista. Jos kasvissyöntiä opetettaisiin lapsesta pitäen, esim. kotona tai koulussa, se olisi ihan helppoa lähteä tekemään. Nyt iso osa ihmisistä, varsinkin nuorisosta joutuu opettelemaan kaiken kantapään kautta ja sillä on seurauksensa, mm. anoreksia (ei uskalla syödä mitään tai ei tiedä jotain asiaa) tai ylipaino (syö paljon vehnäruokia, ym. epäterveellistä, esim. sipsukaljaveget). Ja kallistakaan kasvisruoka ei ole. Liha/kala on paljon kalliimpaa. Perus kasvisruokaa saa todella halvalla. Noi herneet tos lautasella on 33 senttiä, eli puolet paketista. Maku on tietysti oma juttunsa mutta kuten lihassakin, nekin pitää maustaa itselleen sopivalla tavalla. Jos paistaisin vaan sellaisenaan jonkun ruumiinosan niin eihän se hyvää ole. Pitää olla öljyä ja mausteita sekä yrttejä. Itellä tulee eniten käytettyä kookosöljyä, auringonkukkaöljyä ja oliiviöljyä.
   
 20. Cutty

  Rekisteröitynyt:
  11.03.2015
  Viestejä:
  1 621
  En ole noihin leipiin sen enempää perehtynyt kuin sen verran, että mitä isompi osuus niistä on täysjyväjauhoihin pohjaavaa, niin sitä terveellisempi. Ainakin omassa käyttämässä ruisleivässä on yli 70% tälläistä. Käsittääkseni myös tumma leipä sisältää enemmän ns. hyviä hiilihydraatteja, jotka eivät varastoidu niin helposti rasvaksi. Tässä lisää aiheesta: http://askelterveyteen.com/mika-terveellisin-leipa/

  Ja vielä lisäyksenä tuohon aiempaan, niin kannattaa kokeilla itse tehtyjä smoothieita. Laittaa vaikka avokadon, mustikat, kaurahiutaleet, banaanin ja kauramaidon blenderiin, niin saa jo aika terveellisen juoman aikaseksi. Tuolla kaavalla oikeastaan kaikki menee paljon helpommin alas. Itsekkään en avokadosta liiemmin välitä, mutta pirtelössä se menee.
   
 21. Dragofix

  Rekisteröitynyt:
  01.09.2008
  Viestejä:
  287
  Ruisleipä on parasta kun se on juureen leivottua ja siinä on vaan ruista, vettä ja merisuolaa. :) Mm. Kannisto ja Coquus ainakin tarjoavat näitä. Ja tietty paketoitu paperipussiin ilman muovia. =)
   
 22. Diaz\

  Rekisteröitynyt:
  14.03.2008
  Viestejä:
  17 972
  Noniin, kiitti vinkeistä. :)
   
 23. apche

  Rekisteröitynyt:
  21.01.2004
  Viestejä:
  567


  Eipä mulla muuta tähän ketjuun, kuin se että kukin syököön mitä haluaa.
   
 24. Cutty

  Rekisteröitynyt:
  11.03.2015
  Viestejä:
  1 621
  Mitä kaikkea tuossa lautasella sitten on? Nyhtökauraa? Todella vaikea uskoa, että tuossa olisi 80g protskua, kun edes monissa vastaavan kokoisissa liha-aterioissa ei ole kuin ehkä puolet siitä määrästä, vaikka koko lautanen täyttyisi. Oletko varma, että laskit oikein?

  Tästä olen kyllä eri mieltä. Useampi asiantuntija on sitä mieltä, että suomalaiset eivät saa talvella tarpeeksi D-vitamiinia ja osittain tästä johtuu mm. kaamosmasennus. D-vitamiinin suositukset ovat ihan vituillaan Suomessa ja Euroopassa muutenkin. Itse olen jo vuosia vetänyt talvisin 5000 IU d-vitskulisiä iherbistä tilattuna. Eli olikohan tuo nyt jotain 250 mikrogrammaa. Kasvismaidosta ei lähimainkaan saa tätä määrää, niin kuin ei saa oikeasta maidostakaan, niin kuin ei saa suomalaisten vastaavien lisien pillereistäkään ellei niitä kisko 4 kerralla. Tästä saisi varmaan pitkänkin väännön aikaiseksi, mutta tätä on käsitelty aika kattavasti tuossa D-vitamiiniketjussa. Pointtina kuitenkin, että sen puute on yhdistetty moniin ongelmiin maailmalla ja etenkin Suomessa joten ei se pelkkä auringonvalon vaikutus nyt ihan riitä tammikuulle asti. En ainakaan tälläistä väitettä ole ennen kuullut mistään.
   
 25. Dragofix

  Rekisteröitynyt:
  01.09.2008
  Viestejä:
  287
  Samoin lihansyönti. Erona on vaan se, että vegaanit koittavat tehdä asiat paremmin ja pelastaa eläimien hengen sekä kiinnittää huomiota ympäristöasioihin kuin taas lihasyönnissä pyritään pilaamaan ympäristö ja maksetaan siitä jollekkin, että joku tapetaan omien makupreferenssien takia.

  [​IMG]
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti