Kasvisruokavalion ylivertaisuus

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Cutty, 10.09.2016.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. molari

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2012
  Viestejä:
  7 738
  Höpöhöpö. Kai sinä nyt ymmärrät, että salaatti ei ole synonyymi kasviksille. En laita edes kysymysmerkkiä tuohon perään. Ja kai sinä nyt ymmärrät, että kun karjaa ruokitaan viljalla ja soijalle yms., niin siinä prosessissa energiaa tuhlaantuu valtavasti verrattuna siihen, että ihminen popsisi noita ihan suoraan itse, eikä eläinten lihaksi kierrättäen.

  Tai no, ehkä sinä et ymmärrä. Näissä ravintoasioissa monella niin vahva tunne mukana, että se saa jopa kiistämään tuollaiset päivänselvät asiat. Ei se olisi tavatonta sekään. Tajutaan salaatin turhuus, ja sehän onkin hieno lyömäase kasvissyöntiä vastaan, koska sitähän ne puputtavat (olkiukko), ja koska salaatti on niin epäekologinen, niin silloinhan kasvissyöntikin on. Näinhän tämä menee. Anna, kun arvaan, itse et ole kasvissyöjä? Yllätys.
   
 2. Neeriz

  Rekisteröitynyt:
  22.11.2013
  Viestejä:
  690
  Peruna, 79% vettä.
  vesipitoisuutensa ansiosta peruna saa aikaan pitkäkestoisen kylläisyyden tunteen.
  http://www.spk.fi/peruna_ravintona

  Jatkanko?
   
 3. Mechanical Man

  Rekisteröitynyt:
  01.12.2001
  Viestejä:
  1 295
  Jätän tämän tähän:
   
 4. molari

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2012
  Viestejä:
  7 738
  Ei tarvitse. Sinun ajattelusi tuli jo hyvin selväksi. Olet ihan kehällä. Paljonko karja juo? Iso lehmä, mitä luulet sellaisen juovan? Jotain 150 litraa päivässä.
   
 5. Cutty

  Rekisteröitynyt:
  11.03.2015
  Viestejä:
  1 621
  Lähinnä nyt kommentoin tuota, että sinun mielestäsi yhden ravitsemustieteen asiantuntijan kommentti riittää kyseenalaistamaan erittäin vahvan näytön maidon haitoista. En voi tietenkään vastata tuohon väitteeseen "suurin osa tutkimuksista on neutraaleja", koska en ole niin syvällisesti asiaan perehtynyt, muuten kuin viittaamalla vielä arvostetumman auktoriteetin suuntaan, eli miehen joka on toiseksi viitatuin kliinisen lääketieteen tutkija, lääketieteen professori, ravitsemustutkija ja yksi Harvardin huipuista. Ilmeisesti hän ei kuitenkaan anna paljoa painoa arvoa tuolle siteeraamallesi professorin näkemykselle tuosta neutraaliudesta? Sitä minä tässä hain.

  Siksi en pohjannutkaan väitettäni tai päättelyäni tuohon faktaan, vaan noihin tutkimuksiin (esimerkkinä mm. tuo missä vertailtiin 59 eri maata). Ja pitää nyt pitää mielessä, että en ole kertaakaan puhunut kausaliteetista, vaan korrelaatiosta. Joten toki se jättää tulkinnanvaraa ja avonaisia kysymyksiä, mutta mieluummin kuitenkin jätän ne maitotuotteet kokonaan pois, kun ei niistä oikeasti näy mitään hyötyäkään olevan, mitä ei muualta saisi.
   
 6. Neeriz

  Rekisteröitynyt:
  22.11.2013
  Viestejä:
  690
  Ei mitään merkitystä koska juovat maatilan omasta kaivosta sen veden.
  Kyse oli siitä paljonko pitää polttaa dieselia, että saa veden läänistä toiseen salaatin muodossa.

  Sitäkö ei vettä voi ottaa Suomessa suoraan raanasta? Sekö pitää ajetullaa rekalla pitkin ja poikin :confused:

  Kuka tässä nyt oli kehällä. Toinen kirjoittaa veden kuljetuksen ympäristövaikutuksita, toinen väittää että maatilan kaivosta nostettu ja heti pihapiirissä kulutettu kestelu/elukka- vesi vertautuu rekkaralliin.
  Ei terve... Katoppakun jopa se ostoeväs on sellaista kuivarehua, niin kehareita ole että vettä ajelevat jossain salaatin muodossa.
   
  Viimeksi muokattu: 10.09.2016
 7. Dragofix

  Rekisteröitynyt:
  01.09.2008
  Viestejä:
  287
  Harvard myös julkaisi taannoin oman 'MyPlaten' ilman teollisia eläinmaatalousintresseja
  https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/healthy-eating-plate/

  Ei tule varmaan yllätyksenä että sieltä puuttuu maidot ja eläinraadot. Suomessakin lobataan hirveellä tahdilla mm. Valiota joka sai jälleen kerran eniten maataloustukia. Ja samaa sitten lobataan kouluissa yms.

  Valio suurin maataloustukien saaja
  http://www.mtv.fi/uutiset/talous/artikkeli/valio-suurin-maataloustukien-saaja/2093192

  Kouluissa jaettavan ravitsemustiedon taustalla Valio, Fazer ja muut elintarvikejätit
  http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2270198

  Ruokatutkija: Luulemme, että päätämme itse ruokavaliostamme – se on harha
  http://www.hs.fi/elama/a1463543795358

  Food commercials change children's eating priorities
  http://www.medicalnewstoday.com/articles/312312.php


  Jos ihan oikeasti otetaan vanhemmilta perityt tavat ja teolliset intressit pois, tuskin kovinkaan moni menisi imemään lehmän utareita kilpaa vasikan kanssa.
   
 8. molari

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2012
  Viestejä:
  7 738
  Ja osa tutkijoista ajattelee ihan toisin. En tosiaan edes vilkaise, koska minulla ei ole aikaa tai innostusta käydä läpi lukemattomia kirjallisuuskatsauksia ja pohtia eri ihmisten uskottavuutta. Tuskin sinullakaan on. Se menisi vain sellaiseksi, että sinä heittäisit jonkin linkin, mahdollisesti paljon mediahuomiota saaneeseen tutkimukseen, ja minä googlettaisin jonkin toisen, joka sanoisi, että eihän tuollaista yhteyttä olekaan tai se yhteys johtuu jostain muusta. Sitten vääntäisimme siitä, että onko herra x uskottavampi kuin herra y. Tai että onko tutkimus r parempi kuin tutkimus p. Ja sitten alkaisivat jutut risteillä, että mutta sehän johtuukin tekijästä z! Katsopa vaikka tutkimusta ö!

  Minun maailmankuvani on hyvin tieteellinen, ja ehkä siitä johtuen ymmärrän, miten näissä ravintoasioissa amatöörien puuhastelu tutkimuksia lukien on yleensä yhtä hyödyllistä kuin nopan heittäminen. Kuitenkin lopulta se johtaa siihen, että pitää päättää, keitä uskoo. No, onhan se monesti muutenkin tieteessä tavallaan niin, mutta hyvin harvoin se päättäminen on näin vaikeaa, kun näissä ole sellaista selvää tutkijoiden enemmistöä, saati konsensusta, ja erinäiset vihjeet johtavat ristiriitaisiin suuntiin. Itse asiat ovat jo niin vaikeita, ei ymmärtää, vaan tutkia, koska muuttujia on niin paljon, että aiheiseen perehtyneet tutkijatkaan eivät oikein pysty hallitsemaan niitä.

  Ehkä sinä olet oikeassa maidosta, ehkä et. En pysty sanomaan, enkä usko ketään, joka tällä hetkellä väittää tietävänsä, koska kuva on kovin ristiriitainen.
   
 9. molari

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2012
  Viestejä:
  7 738
  Ai jaa. Makean veden varat ovat joissain paikoin kovin rajalliset, sivu mennen sanoen, ja veikkaanpa että huomioiden karjan vedenkulutuksen, niin enemmän siinä vettä hukkaantuu kuin salaatin kastelussa. Salaatti hyödyntää paljon sadevettäkin. Näin ollen siinä lihakilon liikuttelussa "siirtyy hyvin paljon vettä". Kaivon pumppukin vie jo polttoainetta tai sähköä, joka taas vie jotain.

  Enkä ymmärrä, miksi jumitut tuohon salaattiin, joka on aika turha elintarvike. Ei sitä kannatakaan juuri rahdata ja syödä, mutta pointti, jota et huomioinut, oli siinä, että salaatti ei ole millään tavoin kasvissyönnin synonyymi paitsi ehkä lihansyöjien mielikuvissa. Kun kukaan ei puolustele salaatin tuottamisen järkevyyttä esittäen sen olevan hyvä vaihtoehto lihalle, niin miksi yrität salaatilla puolustella lihantuotannon ongelmia?

  Mitä? Kuka toinen? Minä en ole sanonut mitään kaivoista tai rekkaralleista. Mitä sinä sekoilet?
   
  Viimeksi muokattu: 10.09.2016
 10. Neeriz

  Rekisteröitynyt:
  22.11.2013
  Viestejä:
  690
  Jos Suomeen joskus pääset, aika nopeasti bongaat kaksi sikatieteellistä asiaa:

  - Sadanta ylittää imeymän, joinka seurauksena maassa öbaut 190 000 järveä.
  - luonnovaroihin ei kuulu fossiiliset polttoaineet. Eli se dieselöljy jolla kuljetetaan vettä (esim perunaan pakattuna= 79% vettä) ympäri Suomea, pitää tuoda Suomeen dieselölyllä.

  Sitä joskus ajatella tuleviakin sukupolvia ja ottaa sen veden kraanasta.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomi
   
  Viimeksi muokattu: 10.09.2016
 11. Cutty

  Rekisteröitynyt:
  11.03.2015
  Viestejä:
  1 621
  Haluankin kysyä, että mihin pohjaat tuon mielipiteesi, että kasvispohjainen ruokavalio on terveellisempi ja ekologisempi, jos mitään selkeää konsensusta ei mielestäsi ole olemassa?

  Tottakai ravitsemustiede ei ole eksakti tiede ja se on pitkälti auktoriteetteihin tukeutumista, mutta on jotenkin nurinkurista, että yleistät koko aloitukseni olevan 'kirsikanpoimintaa', kun sieltä löytyy ihan selkeitä kausaliteetteja kasvisruokavalion hyväksi (esim. syövät ja ateroskleroosi). Enkä edes jaksa liittää niitä tähän, kun ne on jo aloitukseen postattu. Toki siellä oli myös vain niitä korrelaatioita joiden suhteen ymmärränkin kritiikin.
   
 12. Noone247

  Rekisteröitynyt:
  09.04.2009
  Viestejä:
  1 191
  Kasvisruoka on varmasti parempi vaihtoehto verrattuna johonkin mäkkärisafkaan, mutta...

   
 13. molari

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2012
  Viestejä:
  7 738
  Älä viitsi kehitellä noita olkiukkojasi. Kuka sanoi, että perustan ajatukseni yhteen asiantuntijaan? Ei kukaan, paitsi sinä. Kiitti siitä. Minä esitin tuon esimerkkinä siitä, että vastakkaisia näkemyksiä on, ja esimerkkinä siitä, että pitäisi puhua perehtyneenä itse kokonaisuuskuvaan, mikä on juurikin vastakkaista sille, mitä foorumeilla eri tutkimuksiin linkittelevä amatööri tekee omaa näkökulmaansa läpi puskeakseen.

  Kuten jo yllä sanoin, niin name droppingiinhan tällainen menisi. Minun isäni on vahvempi kuin sinun isäsi! Ei tuollaisessa ole mitään järkeä. Kumpikaan meistä ei ole alan ammattilainen, mutta kumpikin voi löytää auktoriteetteja sanomistensa tueksi. Minähän en esitä tuosta maidosta sen kummempia väitteitä kuin sen, että meidän on käytännössä mahdoton tietää noista totuutta, koska ammattilaisillakaan ei ole yhtenäistä mielipidettä asioista. Jos jokin näkemyskin on alan piireissä enemmän vallalla, niin emme edes voi tietää sitä, koska emme tunne alan piirejä. Voimme vain katsoa jotain ulkoisia tekijöitä, kuten että Harvard on tosi kova opinahjo ja nyt media nostaa tätä jätkää esille huippuammattilaisena, ja mediahan on aina oikeassa...

  Voihan ne jättää, mutta silläkin on seurauksensa. Millä ajattelit korvata? Onko herakin epäilyttävä? Vedätkö lihaa tilalle? Soijaa? Viljaa? Papuja?
   
 14. Johan_V

  Rekisteröitynyt:
  16.01.2007
  Viestejä:
  4 102
  Onhan se tietysti helppoa vetää johtopäätöksiä yksittäisten tulosten perusteella, mutta minkä vuoksi esimerkiksi Australiassa miesten keskimääräinen elinikä on 3. paras maailmassa, vaikka Australia kuluttaa eniten lihaa? Vastaavasti vähiten lihaa kuluttavat, esimerkiksi Intia, Bangladesh eivät juhli elinaikaodotelistalla?
   
 15. Cutty

  Rekisteröitynyt:
  11.03.2015
  Viestejä:
  1 621
  Juu ihan hyvä tuoda esille niitä negatiivisiakin vaikutuksia.

  Katsomatta videota voin todeta noita haittoja:

  -kasvissyöjillä on todettu olevan 2-3x suurempi riski sairastua masennukseen kuin sekasyöjillä. Tämä ei kuitenknaan ole kausaliteetti vaan korrelaatio, jonka on epäilty johtuvan mm. siitä, että kasvissyöjiksi päätyy neuroottisia ihmisiä, jotka valitsevat ruokansa tarkkaan tai muuten jo valmiiksi masentunteita ihmisiä. Tuo voi myös hyvin johtua b12 vitamiinin ja pitkäketjuisten omega rasvahappojen puutteesta, joita saa lähinnä eläinkunnan tuotteista ja jotka ovat tärkeässä roolissa hermoston toiminnassa.

  "so it was startling last year when Australian researchers revealed that vegetarians reported being less optimistic about the future than meat eaters. What's more, they were 18 percent more likely to report depression and 28 percent more likely to suffer panic attacks and anxiety. A separate German study backs this up, finding that vegetarians were 15 percent more prone to depressive conditions and twice as likely to suffer anxiety disorder"
  http://www.womenshealthmag.com/food/side-effects-of-vegetarianism

  -Sitten on tietenkin tuo proteiinivaje. Esimerkiksi neurotieteilijä Sam Harris oli 6 vuotta vegaani, mutta jätti sen, koska ei kokenut saavansa tarpeeksi proteiineja. Mikä on ihan luonnollista, koska käytännössä vain pavuista ja soijasta saa kunnolla proteiineja, joten niiden ahmiminen voi käydä yksitoikkoiseksi. Tässä yksi syy miksi en todennäköisesti tule koskaan täysin vegaaniksi siirtymään. Tarvittavien proteiinien hankkiminen on liian vaivalloista ja hintavaakin.

  Mainittiinko tuossa videossa muita haittoja? En nimittäin jaksa katsoa puolen tunnin videota, jos siinä toistellaan vain näitä mainitsemiani pointteja.
   
 16. pikakhu

  Rekisteröitynyt:
  12.10.2011
  Viestejä:
  1 010
  Höpö höpö. Kana, kala ja punainen liha löytyy suositeltavista. Lihajalosteita kehotetaan välttämään.

  Lue ennen kuin linkkaat.
   
 17. Neeriz

  Rekisteröitynyt:
  22.11.2013
  Viestejä:
  690
  Vakuutushekonomit dokumentoi tämän USA:ssa 1960-luvulla, jannuilla oli pääsy todella valtavaan otantaan ja kun työnsä puolesta maksimoivat kertoimia.

  Lukujen valossa kasvissyöjät eivät kuole yleisempään oireyhtymään, eli sydän ja -verisuonitauteihin.
  Merkille laittoivat että eivät tästä huolimatta elä pidempään kuin sekaruokavalion syöjät. Kun kampasivat kasvisyöjien omat tappavat sairaudet, niin:

  - itsemurha
  - liikenneonnettomuus
  - väkivaltainen onnettomuus
   
 18. molari

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2012
  Viestejä:
  7 738
  Ensinnäkään, en ole sanonut, ettei niistä olisi konsensusta. Toisekseen, en sanonut, että kasvispohjainen (joka sekin sallii myös muidenkin käytön, kunhan pohja on kasviksilla), vaan "vähintäänkin hyvin vahvasti kasviksiin perustuva", joka enemmän painottaa kasvisten syönnin tärkeyttä kuin sulkee jotain muuta pois. Kolmanneksi, sanoin, että olen "taipuvainen uskomaan", mikä ei ymmärrettävästi ole kovin vahva väite, vaan korostaa juurikin sitä oikean saamisen tiedon hankaluutta näissä ravintoasioissa.

  Ainoa vahva väitteeni koski ekologisuutta, mutta se onkin jo varsin kovaa laskennallista settiä. Näistä yhdessä siis seuraa, että minun oma käsitykseni, mitä en edes puske kovin vahvasti toisille faktana, on se, että reipas kasvisten syönti on terveellistä. Mielestäni siitä löytyy jo konsensus tieteilijöiden parissa. Ja taatusti se on ainakin ekologista, koska tuotantoketjujen päästöt ja kulutukset voidaan uskottavasti laskea, eikä niissä ole asiakokonaisuuden kannalta olennaisesti tulkinnanvaraa.
   
  Viimeksi muokattu: 10.09.2016
 19. Dragofix

  Rekisteröitynyt:
  01.09.2008
  Viestejä:
  287
  En usko. Perunaakin lobataan Suomessa koska kotimaista, jne. Mutta terveellinen ja monipuolinen vegaanien ruokavalio koostuu ravintotiheistä aineksista, näistä esimerkkinä on proteiinipitoiset kasvikset ja lisukkeina ne paremmat viljat kuten kvinoa, tattari, yms. Peruna on vaan yksi lisuke, mutta ei yleisin. Perunaa ei kannata syödä paljoa, ainakaan joka päivä koska:

  High potato intake linked to high blood pressure
  http://www.medicalnewstoday.com/articles/310337.php

  Potato Alert! Creeping Weight Gain Tied To Type Of Food
  http://www.medicalnewstoday.com/articles/229400.php

  A satiety index of common foods.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7498104
   
 20. Neeriz

  Rekisteröitynyt:
  22.11.2013
  Viestejä:
  690
  Kirjoitatko yhden, mielellään muutaman.
   
 21. Dragofix

  Rekisteröitynyt:
  01.09.2008
  Viestejä:
  287
  Itse käytän pähkinämaitoa siihen tai muita kasvismaitoja. Puurot maistuu paremmalta. ;)
   
 22. Cutty

  Rekisteröitynyt:
  11.03.2015
  Viestejä:
  1 621
  Sinun esimerkissäsi tämä professori oli perehtynyt kokonaiskuvaan. Minun esimerkissäni taas puhutaan henkilöstä, joka varmasti on myös perehtynyt kokonaiskuvaan ja hänen mielipiteensä taas on eri kuin tuon sinun siteeraamasi tutkijan. Tottakai tästä voi kiistellä maailman tappiin asti kuka ymmärtää kokonaiskuvia paremmin, mutta tarkoitukseni olikin vain tuoda esille maidon kohdalla korrelaatiot. Muuta en väittänytkään. En ole kertaakaan mielestäni näyttänyt etten tiedostaisi, ettäkö vastakkaisia näkemyksiä olisi, vaan olen pyrkinyt lähestymään asiaa monesta eri näkökulmasta.


  Kalaa, pähkinöitä ja papuja + proteiinilijauhot (vegaanipohjainen kokeilussa, eli ei sisällä heraa) treenaamista varten . Vaaleaa lihaa n. kerran viikossa. Kalsiumit saa kauramaidosta tai vaikka lisäravinteena, jos niikseen tulee. En näe mitään ongelmaa maidon pois jättämisessä.
   
 23. Dragofix

  Rekisteröitynyt:
  01.09.2008
  Viestejä:
  287
  Palkokasvit kuten soija, linssit, (kik)herneet ja pavut. Sitten on kaikenlaiset kaalit(esim. parsakaali, keräkaali tai siitä tehty hapankaali), erilaiset siemenet ja pähkinät, sienet, .. myös tietyt marjat ja hedelmät on proteiinipitoisia, niistä vaikkapa goji ja avokado. Sit on nää tuotteet kuten nyhtis ja härkäpapujuttuliini, jne.

  [​IMG]


  Tuolla on noita ruoka tietokantoja josta näkee helposti kaikki ravintoaineet.
  https://fineli.fi
  https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list
  http://frida.fooddata.dk/index.php?lang=en
  http://www.dietandfitnesstoday.com/diet-and-nutrition.php
  http://www.tititudorancea.xyz
   
  Viimeksi muokattu: 10.09.2016
 24. Tzion Banned

  Rekisteröitynyt:
  31.05.2007
  Viestejä:
  3 958
  Kiitoksia vinkistä, pitää testata.
   
 25. molari

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2012
  Viestejä:
  7 738
  Koetapa jo tajuta, että en ole sanallakaan puolustellut salaatin tuotantoa. Sinä silti jumitat siinä, etkä silloinkaan tajua lihantuotannon vaikutusta jo siihen hanaveteesi. Voit myös selvittää, miten paljon sitä dieseliäsi menee siinä, että sitä peltopinta-alaa tarvitaan moninkertaisesti verrattuna siihen, että tuotettaisiin viljaa ja muuta suoraan ihmisten suuhun.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti