Kasvisruokavalion ylivertaisuus

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Cutty, 10.09.2016.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
  1. -ATE-

    Rekisteröitynyt:
    10.03.2003
    Viestejä:
    6 895
    http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/a...leensa-huomaan-jos-potilas-on-vegaani/6152024
    Vegaanin ja kasvissyöjän purukalusto on kovilla – "Yleensä huomaan, jos potilas on vegaani"

    Vegaaniruokavalion yleistyminen näkyy myös hammaslääkärien vastaanotoilla. Vegaanin hampaisiin kohdistuu kova rasitus: ravinto on kovempaa ja siinä on paljon pureskeltavaa.

    Vaikka marjat ja hedelmät ovat terveellisiä, niiden happamuus syö hammaskiillettä. Esimerkiksi juuston proteiini neutraloi hampaita, ja tämä vaikutus vegaanilta puuttuu.

    – Yleensä kyllä huomaan, jos potilas on vegaani tai kasvissyöjä. Hampaan pinta on kiiltävän sijaan matta ja hampaissa voi olla kulumia tai jopa kuoppia, kertoo omalääkäri Hannaleena Valtanen-Bergqvist Hakaniemen Mehiläisestä.


    – Tällaiset himmeäpintaiset hampaat myös värjääntyvät tavallista helpommin.

    Vegaanin hiilihydraattipitoinen ruokavalio saattaa myös Valtanen-Bergqvistin mukaan edistää reikiintymistä.

    – Vaikka porkkana sinänsä on terveellistä, porkkananpala hammasvälissä kyllä reikiinnyttää.

    Hannaleena Valtanen-Bergqvistin tärkein neuvo vegaaneille ja kasvissyöjille on, että hampaita pitää hoitaa todella hyvin – niiden pitää olla joko ehjät tai erityisen huolellisesti paikatut. Hampailla tulee olla hyvät kontaktit toisiinsa, välit eivät saa olla liian suuret.

    Ruokailun jälkeen vegaanin kannattaa huuhdella hampaat vedellä tai käyttää ksylitolipurukumia tai -pastilleja. Myös fluorihammastahnan käyttö hampaita pestessä on erityisen tärkeää. Hankaavia hammastahnoja taas kannattaa välttää. Jos kariestaipumusta jo ilmenee, hammaslääkäri voi määrätä erityistä fluoritahnaa reseptillä.

    Erityisen kovilla hampaat ovat, jos vegaaniruokavaliota noudatetaan vauvasta lähtien. Lapsen hampaita kannattaa tällöin seurata tavallistakin tiheämmin.


    – Vegaanin kannattaa myös etsiä hyvä hammaslääkäri ja käydä säännöllisesti saman lääkärin vasaanotolla. Näin lääkäri tuntee asiakkaansa hampaat ja pystyy seuraamaan ruokavalioon liittyvää kulumista, omalääkäri Valtanen-Bergqvist sanoo.


     
  2. ts.

    Rekisteröitynyt:
    14.04.2011
    Viestejä:
    1 360
    Kasviksien hinnoittelu pistää aika ajoin ihan hirvittämään. Tuossa viikko takaperin sai jumbosta possun selkää hintaan 1,95 €/kg, mutta kurkku maksaa yli 3 €/kg. Pienemmissä kaupoissa ei usein ole edes tarjolla ulkomaista kurkkua – olkoonkin, että täytyy myöntää että kotimainen maistuu paremmalta, mutta ihan mitä tahansa en itse ole valmis maksamaan tuotteesta, joka on käytännössä kiinteässä muodossa olevaa vettä.

    Seuraavan kerran kaupassa asioidessasi, ota käteesi euron ruukkusalaatti ja pohdi, tuntuuko se käsipainolta, vai maksatko aika paljon ns. viher-ekstraa?
     
  3. SloBo

    Rekisteröitynyt:
    08.06.2000
    Viestejä:
    1 029
    Tai ota käteesi pakastealtaasta joku puolen kilon parsakaali-kukkakaali-porkkanasäkki ja maksa kassalla siitä euro. Pakastevihannekset ovat ihan jees ja käsittämättömän halpoja.

    Kuivatut herneet taas maksavat jotain 70 senttiä puoli kiloa, isommassa pakkauksessa ei käytännössä yhtään mitään. Ja noissa ei siis ole vielä kovin paljoa vettä, toisin kuin siinä possussa, etenkin jos siinä on fosfaattia mukana.

    Tomaattimurskaa saa myös varsin halvalla. Energiaahan siinä ei ole, mutta makua ja vitamiineja senkin edestä.

    Vihannesosastolla kaali ja sipulit ovat puoli-ilmaisia.
     
  4. julla

    Rekisteröitynyt:
    23.09.2007
    Viestejä:
    7 391
    Kuiduista taas:
    Jos et syö kuitua, mikrobit syövät suolesi
    http://www.hs.fi/tiede/a1479443092750
    Suolistomikrobeja ei kannata pitää nälässä, totesivat yhdysvaltalaistutkijat.

    Syö kuituja, kehottavat ravitsemussuositukset. Nyt perään voi lisätä: tai sinut syödään sisältäpäin.

    Mikäli kiltit ja hyödylliset suolistomikrobimme eivät saa tarpeekseen ravintokuituja, ne alkavat natustaa paksusuolen pintaa suojeleva limaa. Suolen seinämä voi rapautua tästä syystä niin, että se tulehtuu helposti.

    MIKROBIOLOGI Eric Martens Michiganin yliopistosta kollegoineen selvitti kuitujen merkitystä hiirillä. Niihin istutettiin 14 bakteerilajia, jotka kasvavat ihmisen suolistossa.


    Sitten ryhmä tutki, mitä jyrsijöiden suolistossa tapahtuu, kun niiden ravinnon kuitupitoisuus muuttuu. He altistivat hiiret myös bakteereille, jotka tekevät niiden suolistossa samaa kuin Escherichia coli -bakteeri ihmisissä eli aiheuttavat tulehdusta ja ripulia.

    Kun hiiret söivät ruokaa, joka sisälsi noin 15 prosenttia kuituja, niiden suoliston limakerros pysyi ennallaan ja tulehdusta aiheuttavat taudinaiheuttajat aisoissa.

    Sen sijaan kuiduton ruoka usutti suolistomikrobit liman kimppuun muutamassa päivässä.

    Tutkijat lisäsivät kokeeksi ruokaan prebiootteja, joita käytetään monissa elintarvikkeissa. Ne johtivat hiirissa samanlaiseen liman katoamiseen kuin kuiduton ruoka.

    MIKROBIKIRJO muuttui jopa päivittäin sen mukaan, mitä hiiret söivät. Jotkin bakteerilajit pärjäsivät paremmin vähäkuituisissa, toiset runsaskuituisissa oloissa.

    Neljä kuiduitta kukoistavaa mikrobilajia olivat ainoita, jotka tuottavat suolen liman proteiineja hajottavia entsyymejä.

    Mitä vähemmän kuituja hiiri söi, sitä ohuempi limaa tuottavien solujen kerros oli. Hento limapeite ei suojannut taudinaiheuttajilta.

    ”Vaikka tämä tutkimus tehtiin hiirillä, tulos vahvistaa sen, mitä ravitsemustieteilijät ovat toitottaneet vuosikymmeniä. Kannattaa syödä paljon luonnollisia kuituja. Ruokavalio vaikuttaa suoraan suolistomikrobeihin ja sairastumisalttiuteen”, Martens sanoo tiedotteessa.

    Ravintokuituja on runsaasti täysjyväviljassa, palkokasveissa, pähkinöissä ja siemenissä.

    Tutkimuksen julkaisi Cell.

     
  5. -ATE-

    Rekisteröitynyt:
    10.03.2003
    Viestejä:
    6 895
    Kuitujen tärkeys ei kyllä varsinaisesti liity kasvisruokavalio vs. sekaruoka keskusteluun. Riittävästi kuituja kannattaa syödä molemmissa ruokavalioissa.
     
  6. julla

    Rekisteröitynyt:
    23.09.2007
    Viestejä:
    7 391
    Juu totta. Laitoin tähän kun tämä oli muistaakseni aktiivisin näistä ruokakeskusteluista tällä hetkellä.
    En nyt muista missä ketjussa se oli, mutta aina välillä esitetään ettei kuidut mitään tärkeitä ole, että pelkkää ulostemassaa vaan. Niinhän ei tosiaankaan ole.
     
  7. Niamu

    Rekisteröitynyt:
    21.08.2008
    Viestejä:
    3 122
    Minkäs sille voi jos kiinteässä tuotetun veden kustannukset ovat kovemmat kuin lihan. Vai pitäisikö mielestäsi lihan hintaan pistää ilmaa se 1000% lisää?
     
  8. ts.

    Rekisteröitynyt:
    14.04.2011
    Viestejä:
    1 360
    Ei asialle tarvitse tehdä mitään, olen ihan tyytyväinen lihansyöjä.
     
  9. Tixaattori

    Rekisteröitynyt:
    21.11.2016
    Viestejä:
    1
    Itse syönyt nyt yli 6 kuukautta pelkästään eläinkunnantuotteita. 0 grammaa hiilareita päivässä. Tunnen itseni ekaa kertaa ns. "terveeksi" ilman oireita. Vielä keväällä olin lähes pyörätuolikunnossa ja sängyssä tulikin 20 tuntia päivästä oltua kun ei voinut istua 30 minuuttia kauempaa fatiikin takia. Minulla epäiltiin vielä alkuvuodesta MS-tautia, mutta jos saksassa teettämiäni testejä on uskominen niin vaivojen syynä olikin krooninen borrelioosi.

    Tosiaan ihminen ei tarvitse suolistobakteereita/probiootteja eikä kuituja jos ei syö ollenkaan kasviksia tai hedelmiä. Ulostaminen on harventunut kyllä paljon. 2-3 kertaa kuussa tulee käytyä vessassa asioitua isolla asialla. Tai isolla ja isolla. Monesti pari säällittävää papanaa pukkaa. Tuntuu että suolisto imisi kaiken syömäni ravinnon. Painoa on tippunut 19 kiloa vaikka lihasta on tullut kuntoilun myötä rutkasti lisää. Kiva nähdä jonkinlainen sixpack taas melkein 15 vuoden tauon jälkeen. Hampaitani olen pessyt ehkä 3-4 kertaa. Ei siksi että olisin laiska vaan hampaani tuntuvat jatkuvasti juuri pestyiltä ja hampaani ei ole koskaan voinut yhtä hyvin. Aluksi hampaiden plakki biofilmit kuoltuaan muuttui hammaskiveksi melkein joka hampaaseen, mutta hammaskivikin on jo lähes kokonaan poissa ilman suuhygienistilla käyntiä.

    Jotkut ovat vieneet asiaansa vielä minuakin pidemmälle hyvin tuloksin

    http://web.archive.org/web/20150508...3/09/zero-carb-interview-the-andersen-family/

    https://zerocarbzen.com/2015/05/31/...ro-carb-ketogenic-diet-by-andrew-scarborough/

    <- Ehkä syöpään onkin olemassa hoito?
     
  10. ?

    Rekisteröitynyt:
    20.06.2007
    Viestejä:
    7 300
    Hyvä lukea välillä oikeaa faktuaalista kokemukseen perustuvaa tekstiä kaiken tämän kasvis pseudoilun lomaan.


    [​IMG]
     
  11. julla

    Rekisteröitynyt:
    23.09.2007
    Viestejä:
    7 391
    Syöpään sairastuessa itsekin alkaisin kyllä ketogeeniselle: http://metaboliccancer.com/

    Muistaakseni Tim Ferriss tuosta puhui että hänenkin borrelioosi oireet lähtivät keto-dieetillä.
    En kyllä kasviksista täysin luopuisi, tuskin olisi pidemmän päälle (vuosien aikajänteellä) mitenkään optimaalista.
     
  12. splice

    Rekisteröitynyt:
    16.07.2011
    Viestejä:
    11 940
    Kasvisruokien menekki pompannut moninkertaiseksi: nyt myös keski-ikäiset miehet syövät vegeä



    https://yle.fi/uutiset/3-10277283

    Eipä siinä kyllä mitään häviä mikäli valitsee jo kaupassa sen terveelilsemmän vaihtoehdon. Miksi tukkia turhaan verisuoniansa elänrasvalla jos vaihtoehtojakin on? Kun kasvisruokien kysyntä kasvaa, hinta laskee sille tasolle missä sen pitäisikin olla. 10 vuoden kuluttua ne sitkeimmätkin karjut vetävät kasvispöperöä ja vieläpä nauttivat siitä.

     
  13. Asiaintuntija

    Rekisteröitynyt:
    24.01.2014
    Viestejä:
    7 120
    Kasvisruoan suosio kasvaa, mutta ongelma on se, että niin kasvaa ruuan ylipäätään, myös lihan...

    https://www.talouselama.fi/uutiset/...svaa-yha/32bbac17-07b2-35e1-adc0-86ad5ec72ccd
     
    Viimeksi muokattu: 02.07.2018
  14. ?

    Rekisteröitynyt:
    20.06.2007
    Viestejä:
    7 300
    Hyvä syy tankata lihaa vielä kun on sopivan hintaista.
     
  15. splice

    Rekisteröitynyt:
    16.07.2011
    Viestejä:
    11 940
    Tottakai, itsekin syön lihaa. Mutta aina kun mahdollista herkutellaan vegellä. Oikeastaan voisi sanoa, kasvisruoka on terveys- ja ympäristötietoisen valinta. Kulinaristin? Ehdottomasti. Toisin kuin jotkut pyrkivät asian esittämään, ei siinä mitään pahaa ole vaan päinvastoin, kasvisruuan suosion kasvaminen on kaikkia hyödyttävä asia yksilötasolla, kansallisesti mutta myös kansainvälisesti.

    Kiinan sun muiden maiden lihankulutus moninkertaistuu lähes vuositasolla mitattuna, se jos mikä on huolestuttavaa.
     
    Viimeksi muokattu: 02.07.2018
  16. Asiaintuntija

    Rekisteröitynyt:
    24.01.2014
    Viestejä:
    7 120
    "Sun muista" en tiedä, mutta kiinalaisten lihankulutus kasvaa noin kilolla vuodessa per henkilö, ja on nyt reilut 50 kg per henki per vuosi. Suomalaisilla reilut 80 kg.

    https://www.statista.com/statistics/691439/china-meat-consumption/

    Eli oikeastaan Kiinassa syödään varsin paljon lihaa jo nyt, mutta kasvuvaraa tietysti vielä on, ja länsimaita se varmasti tulee saavuttamaan jatkossa.

    Vertailun vuoksi suomalaiset söivät vähemmän lihaa joskus 1970-luvulla kuin kiinalaiset nyt.
     
    Viimeksi muokattu: 02.07.2018
  17. splice

    Rekisteröitynyt:
    16.07.2011
    Viestejä:
    11 940
    Yle: Armeija alkaa tarjota varusmiehille pelkkää kasvisruokaa kahdesti viikossa

    Sitä ei enää kukaan asioista tietoa kaivanut epäile etteikö kasvisruoka ole se terveellisin vaihtoehto, mutta hienoa nähdä virallisemmankin instituutin lähtevän mukaan ilmasto- ja terveystalkoisiin.

     
  18. Behöv

    Rekisteröitynyt:
    03.08.2004
    Viestejä:
    2 401
    Tää on sinänsä hauska että sota-aikaan ei kyllä oo paljon vaihtoehtoja proteiinilähteiksi kuin liha. Turha odottaa jotain erikoispapuja vaan sillon syödään mitä on saatavilla.. myös kasviksia. Rauhan aikaan ihan ok opettaa miehistöö (naisistoo) syömään mitä on saatavilla. valitettavasti se vaatii armeijan mittakaavassa ulkomailta tuotavaa proteiinilähdettä jotta pystytään toimiin 100% teholla. konfiliktiaikana se ei toimi ihan noin.
     
  19. Plasmid

    Rekisteröitynyt:
    09.01.2017
    Viestejä:
    236
    Hmm.. jos laajentasit ajatuksia sen aatteellisen puolen yli ja tutkisit mitä rasvasta on materiaalia tarjolla. Rasvalla ei näyttäisi olevan mitään syy-yhteyttä sydän ja verisuoni tauteihin ja vege puolellakin pienemmätkin annokset riittää niihin hyötyihin. Viimeisin PURE tutkimuksen tulos jopa näytti niin että rasvaa kannattaa syödä ja hiilareita jättää vähemmälle. (toki tässäkin tutkimuksessa heikkoja kohtia mutta niin on ravintotutkimuksissa yleensäkin)

    (pahoittelen jos tämä on jo ollut esillä, en lukenut koko threadia..)

    https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)32252-3/fulltext

    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 22.08.2018
  20. Japi 111

    Rekisteröitynyt:
    13.03.2016
    Viestejä:
    1 012
    Kovin suosittua näyttäisi olevan, jopa puoli prosenttia varussotilaista kannattaa kasvisruokaa.

    " Puolustusministeri Niinistö yllättyi uutisesta.

    - Aion pyytää puolustusvoimilta selvityksen, miksi näin on päätetty.Puolustusvoimat ei ennalta kertonut minulle mitään siirtymisestä kasvisaterioihin, hän toteaa Lännen Medialle.

    Niinistö huomauttaa, että varussotilailla teetetyn kyselyn mukaan vain puoli prosenttia kannattaa kasvisruokaa.

    - Tällainen pakkosyöttäminen vaikuttaa ideologiselta valinnalta. "

    https://www.iltalehti.fi/politiikka/201808242201157717_pi.shtml
     
  21. splice

    Rekisteröitynyt:
    16.07.2011
    Viestejä:
    11 940
    Kasvissyönti on välttämättömyys, ei ideologia -Suomenkuvalehti



    Tottahan tuo on, kyse on monestakin asiasta, kuten terveydestä mutta myös meidän lapsien tulevaisuudesta. Kasvissyönti ei ole enää ideologia.

    Toisaalta osa ihmisistä vain on sellaisia, jotka saavat itkupotkuraivareita kun heille pyrkii puhumaan järkeä. En ole yllättynyt että nykyinen puolustusministeri kuuluu tähän joukkoon.
     
  22. Rontto

    Rekisteröitynyt:
    04.01.2004
    Viestejä:
    1 763
    Papusoppaa siellä rintamalla viimeksikin tarjottiin.
    Ei luulisi kenellekään olevan ongelma syödä kasvisruokaa kerran pari viikossa.
    Eikä ole pakko syödä, se ei ole velvollisuus.
     
  23. Kala-Kalle

    Rekisteröitynyt:
    13.01.2016
    Viestejä:
    1 624
    Hyvää hernari on ilman lihaakin :)
     
  24. SundeR

    Rekisteröitynyt:
    11.09.2003
    Viestejä:
    4 990
    Mielestäni on melko hedelmätöntä väittely kasvis/liharuokavalion terveellisyydestä. Riippuu hyvin paljon siitä mitä lihaa syödään ja mitä kasvissyöjä syö. Kasvissyöjän ruokavalio voi koostua vaikka seuraavasta:

    - Ranskalaiset perunat sipsien kera, jälkiruoaksi 200g karkkia.
    - Kyytipojaksi litra olutta ja toinen litra kokista.
    - Iltapalaksi sitä halvinta kasvis-einestä mitä löytyy kaupan valikoimista.

    Mitä tulee ettisyyteen niin pyrin syömään esim. riistaa. En nää kovin suurta moraalista ongelmaa ja sitä miten mun lapset ei nää tulevaisuutta jos käyn hieman metsällä tai kalastan.

    Terveisin kasvissyöjä, joka syö lihaa 0-2 kertaa viikossa.
     
    Viimeksi muokattu: 24.08.2018
  25. Japi 111

    Rekisteröitynyt:
    13.03.2016
    Viestejä:
    1 012
    " Papusoppaa siellä rintamalla viimeksikin tarjottiin."
    Niinpä, ja lihan määrä sopassa riippui kulloinkin kaatuneiden hevosten määrästä.

    Kyllä se ilmastonmuutokseen kauheasti vaikuttaisi jos armeijassa saataisiin Paavot ja Pekat syömään kerranviikossa kasvisruokaa, vaikka vaan puoli prosenttia sitä haluaisi.
    Vaikuttaisihan tuo huomattavasti enemmän kuin esim. se että Kiina rakentaa 368 hiilivoimalaa ja suunnittelee rakennettavaksi 803 hiilivoimalaa, Intia rakentaa 297 ja suunnittelee 149 hiilivoimalaa.
     

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti