Kasvisruokavalion ylivertaisuus

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Cutty, 10.09.2016.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. NGF Banned

  Rekisteröitynyt:
  26.11.2014
  Viestejä:
  2 782
  Harvardin sivuilta voi lukea Harvardin ravintosuositukset, joissa tyydyttynyttä rasvaa kehoitetaan rajoittamaan.

  LDL on tuon ateroskleroosin, jota voi sanoa myös tulehdusreaktioksi, perimmäinen syy. Tarpeeksi korkea LDL vaaditaan reaktion pysymiseen käynnissä. Jos LDL on tarpeeksi alhainen, niin ateroskleroosia ei saa käyntiin millään ilveellä. Muilla tekijöillä reaktioon voi jonkin verran vaikuttaa, kun reaktio on käynnissä. Eli LDL ei ole ainut vaikuttava tekijä, vaikka se onkin perimmäinen syy. Tyydyttynyt rasva ei myöskään ole ainut veren kolesteroliin vaikuttava tekijä, vaikka se onkin merkittävin tekijä.
   
  Viimeksi muokattu: 06.10.2016
 2. Cutty

  Rekisteröitynyt:
  11.03.2015
  Viestejä:
  1 621
  Mutta eikö tässä se ero ole aiempaan ravitsemustietämykseen, että nyt tiedosteaan, että se on se tulehdus + LDL mikä muodostaa ateroskleroosin eikä pelkästään, että tyydyttynyt rasva tukkii suonet? Ei kai tuossa ole mitään epäselvää. Näin minä sen tarkoitin alunperin. Ehkä toki sillä erotuksella, että en ole mieltänyt LDL:ää perimmäiseksi syyksi, kuten sinä ilmeisesti väität. Voit olla toki oikeassakin. Kuulostaa, että olet perehtynyt asiaan syvällisemmin. Itse nyt joka tapauksessa välttelen tyydyttynyttä rasvaa, joten sinänsä ihan sama. Tässä vielä tuo lainaus aikaisemmasta viestistäni:

  Viittaan siihen, kun kutsuit tätä höpöteoriaksi.

  Pakko muuten vielä kysyä, että oletko opiskellut/opiskeletko lääketiedettä?
   
 3. NGF Banned

  Rekisteröitynyt:
  26.11.2014
  Viestejä:
  2 782
  Ei ole mitään eroa. Sanaa tulehdus voidaan käyttää ateroskleroosista. Ohukaisen jutussa kerrotaan juuri tuo, että ilman kohonnutta LDL:ää ei pysy käynnissä tuo tulehdus. Hän on perehtynyt alaan, koska on alan tohtorikoulutettava ollut jutun kirjoituksen aikoihin. Itse en ole virallisesti opiskellut.

  Tyydyttynyt rasva ei sinällään tuki vaan sen kohottama veren kolesteroli. On olemassa ihmisiä, joilla on geneettisiä mutaatioita, jotka estää kolesterolin kohoamisen, vaikka söisi kuinka paljon tyydyttynyttä rasvaa tai mitä tahansa muuta. Heillä havaitaan ruumiinavauksissa(tai verisuonikuvauksissa) puhtaat sepelvaltimot. Myös esim. koirilla ei veren kolesteroli nouse tyydyttyneestä rasvasta. Myöskin nykyisillä lääkkeillä on mahdollista pitää kolesteroli alhaalla ruokavaliosta riippumatta.
   
 4. Satunnainen_kayttaja

  Rekisteröitynyt:
  20.10.2007
  Viestejä:
  59
  Monityydyttymättömien rasvahappojen runsaalla saannilla suhteessa tyydyttyneisiin rasvoihin on taas havaittu olevan yhteys alhaisempiin testosteronitasoihin. Kasvissyöjillä, joilla tyydyttyneen rasvan saanti on vähäistä sekä monityydyttymättömien rasvojen saanti runsasta, onkin havaittu olevan sekaruokaa nauttivia alhaisemmat testosteronitasot. Myös erittäin runsas kuidun saanti (yli 40 g/pv) näyttäisi alentavan testosteronipitoisuuksia.

  Pitääksesi testosteronin tuotannon ruokavalion avulla hyvällä tasolla, syö sekaruokaa, nauti eläinperäisiä rasvoja ja oliiviöljyä, äläkä liioittele kuidun saannin kanssa. Viimeisimpinä, muttei vähäisimpänä, kannattaa pitää mielessä että runsas alkoholin kertakäyttökin laskee testosteronitasoja useaksi päiväksi.


  Itse olen sekasyöjä ja olen huomannut, että kaveripiirissä olevat kasvisruokavalion nimiin vannovat miehet ovat järjestään hieman neitimäisiä.
   
 5. -ATE-

  Rekisteröitynyt:
  10.03.2003
  Viestejä:
  6 895
  Mitä helvettiä? :kahvi:
   
 6. Kylmä Tuuli

  Rekisteröitynyt:
  10.10.2011
  Viestejä:
  345
  En tiedä mistä olet tuon tekstinpätkän lainannut, mutta täyttä puppua ja voi kuitata olankohautuksella.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2374537/pdf/83-6691152a.pdf
   
 7. Asiaintuntija

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2014
  Viestejä:
  7 104
  ^ Kyse lienee lähinnä korrelaatiosta, eli vegaanimiehet ylipäätänsä elävät terveemmin (ja hoikemmin) kuin lihansyöjät, jolloin myös heidän testosteroniarvonsa ovat korkeammat. Ainakin lihavuus alentaa testosteronitasoja.
   
 8. -ATE-

  Rekisteröitynyt:
  10.03.2003
  Viestejä:
  6 895
  Voisi heittää noihin muihinkin tutkimuksiin saman kysymyksen että onko niissä suodatettu aina läskit pois tuloksista? Todennäköisesti läskejä on enemmän sekasyöjissä joista osa ei katso lainkaan mitä suuhunsa pistää toisin kuin vegaanit ja vegetaristit jotka tarkkailevat sitä ruokalautastaan. Aika massiivisia eroja on terveydessä läskeillä sekasyöjillä kuin kuntoilevilla hoikilla ja normaalipainoisilla lihansyöjillä.
   
 9. Cutty

  Rekisteröitynyt:
  11.03.2015
  Viestejä:
  1 621
  Tuo testorenitasojen vertailukin on sellainen, että siinä on niin monta eri muuttujaa. Niitä tasoja voi alentaa ainakin:

  -sinkin puute
  -d-vitamiinin puute
  -maidon juonti
  -liian suuret määrät soijatuotteita
  -lihavuus
  -voimaharjoittelun puute
  -vähäinen unen saanti
  -runsas alkoholin käyttö

  Näitä nyt voi esiintyä maitoa lukuunottamatta molemmissa ryhmissä, joten tarvittaisiin varmaan vähn perusteellisempia ja laajempia tutkimuksia, jotta noita ruokavalioryhmiä voitaisiin kunnolla vertailla.

  Sikäli kyllä tuossa Satunnainen_kayttaja:n postauksessa voi jotain perää olla, koska runsaskuituinen ruokavalio mahdollisesti estää sinkin imeytymistä. Ja sinkin puutteella on vahva yhteys testosteronivajeeseen.
   
 10. Kylmä Tuuli

  Rekisteröitynyt:
  10.10.2011
  Viestejä:
  345
  Varmasti totta.

  Vegaaniruokavalion voi koostaa luonnollisesti monella eri tapaa. "sipsikaljavegaanit"-mentaliteetilla koostettu ruokavalio ei varmasti ole terveellinen, ja alkaa esiintymään yhtä jos toista puutosta.
   
 11. embedded

  Rekisteröitynyt:
  01.11.2000
  Viestejä:
  868
  Miten kasvissyöjälle käy jos syö esim. jauhelihapihvejä? Eli miten keho reagoi?

  En ole kasvissyöjä, mutta vähentänyt lihan syöntiä melkein olemattomaksi ja nyt muutaman kerran kun ole syönyt kanaa tai nautaa niin hirveä väsymys pukannut päälle..
   
 12. molari

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2012
  Viestejä:
  7 738
  Sanoisin, että pahinta voisi ehkä olla, että maha menee sekaisin, kun ei ole tottunut. Mutta todennäköisesti ei tapahdu mitään. En ole itsekään syönyt lihaa tänä vuonna kuin muutaman kerran, eikä niistä kerroista ole tullut mitenkään huono tai muuten erikoinen olo. Ihan hyvää vaihtelua on ollut, kun vähän turhan yksipuolisesti on tullut muutenkin syötyä.

  Sattumaa? Henkistä, jos sitä jotenkin tulee ajateltua ja tarkkailtua normaalia enemmän, että tuliko tästä nyt mitään seurauksia?
   
 13. splice

  Rekisteröitynyt:
  16.07.2011
  Viestejä:
  11 940
  Kasvisruokavalio alentaa verenpainetta ja ehkäisee verenpainetautia -terve.fi


  Tuollaista tutkimusta tällä kertaa. Mutta oikeasti, pitääkö tuota vielä muka tutkia?
   
 14. Gam3r

  Rekisteröitynyt:
  17.10.2008
  Viestejä:
  550
  Itse siirryin vähälihaiseen ruokavalioon käytännössä, koska lihantuotannon suunnattomat päästöt ovat käytännössä "turhia", kasvisruoallakin pärjää, liha ei mielestäni ole loppujen lopuksi järin hyvää (varsinkin joku halpa porsaanliha, jossa kunnolla rustoja, ihraa ja jänteitä saa ajatuskin vähän puistattamaan), vähemmän kovaa rasvaa, kasvisruoan parempi säilyvyys ja jossain määrin halvempi hinta. Toisaalta myös kun kesällä tuli kuljetushommissa käytyä broiskutehtaalla ja näki kuinka h**vetin ahtaassa ne kanat siellä teurastamolla on päiväkausia, niin ei kateeksi käynyt. En nyt varsinaisesti ole vegetaristiksi alkanut siinä mielessä, että jos joku oikein tarjoaa lihaa niin voin sitä syödä mutta pääsääntöisesti en sitä itse osta enkä esim. ravintolassa tilaa.

  Lisäksi nämä (no ei nyt Suomea hirveästi koske) antibioottilihat on todella vastuutonta ruoantuontantoa ja antibioottiresistenttien bakteerien kasvatusta. Globaalistikin tuotantoeläinten ravinnon kasvattamiseen tarvittavaa laidunmaata voitaisiin käyttää ihmisravinnon tuottamiseen, mikä olisi paljon tehokkaampaa ja vähemmän päästöjä tuottavaa.

  Sekin, että itse ei niin enää lihaa syö niin en kyllä sitä silti keneltäkään muulta edellytä, jokainen saa tehdä niin kuin tykkää. Kalaa ja maitotuotteita kyllä käytän ja luomubroiskuakin tulee välillä ostettua muutoin aika pitkälti tulee vedettyä kasvisafkaa.
   
 15. Kranqla

  Rekisteröitynyt:
  11.02.2015
  Viestejä:
  111
  Olen vähentänyt lihan syöntiä. Olen huomannut että kasvisruuat kyllä voi olla todella maukkaita! Siinä sivussa terveys kiittää ja ympäristö pelastuu.
   
 16. Kylmä Tuuli

  Rekisteröitynyt:
  10.10.2011
  Viestejä:
  345
  Tässä on listattuna kaikista ravinnerikkaimmat ruoat, minkä kautta sitä terveyttä kannattaa lähteä rakentamaan:

  [​IMG]
   
 17. pikakhu

  Rekisteröitynyt:
  12.10.2011
  Viestejä:
  1 010
  "To determine the ANDI scores, an equal-calorie serving of each food was evaluated." Aivan älytön tapa mitata ravintoarvoja.

  Noita parhaiten pisteitä saaneita vihanneksia voi olla kyllä aika haastavaa nauttia kaloreiltaan vastaavia määriä kuin listan pienimmillä pisteillä olevia. Esim, 15% jauhelihassa on n. 210 kcal per 100g, kun taas pinaatissa 13g. Mitä järkeä on verrata 100g:aa jauhelihaa 1,6kg pinaattia? Syökö joku 100g jauhelihapihvin tilalla 1,6 kg pinaattia?
   
 18. Kaotika -

  Rekisteröitynyt:
  02.11.2000
  Viestejä:
  49 379
  Mikäli et syö nimenomaan "kausivihanneksia" niin lihansyönti on todennäköisesti ympäristöystävällisempää (mitattuna tietenkin per kalori, koska muissa tavoissa ei ole järkeä, ihminen tarvitsee sen tietyn kalorimäärän riippumatta missä muodossa ruoka tulee)
   
 19. -ATE-

  Rekisteröitynyt:
  10.03.2003
  Viestejä:
  6 895

  Ei tuo nyt ravintorikkautta mitenkään mittaa vaan lähinnä mineraalien määrää suhteessa kalorimäärään.
   
  Viimeksi muokattu: 11.10.2016
 20. Masterplan

  Rekisteröitynyt:
  16.03.2012
  Viestejä:
  2 449
  Lihavuus on suurin terveyshaitta. Jos on ylipainoa, kannattaa unohtaa kasvissyönti ja sen sijaan keskittyä laihduttamaan.
   
 21. NGF Banned

  Rekisteröitynyt:
  26.11.2014
  Viestejä:
  2 782
  Kyllä veren korkea kolesteroli on jopa lihavuutta tappavampaa.
   
 22. NGF Banned

  Rekisteröitynyt:
  26.11.2014
  Viestejä:
  2 782
  Kalori on aivan huono mittari. Ihminen tarvitsee ravitsemusta eikä pelkästään kaloreita. Pelkkää lihaa syömällä ihminen sairastuu.

  Kaloreitakin saa paljon ympäristöystävällisemmin viljoista yms. tärkkelyspitoisista kasveista kuin lihasta.
   
 23. yks-vesa-vaan

  Rekisteröitynyt:
  17.05.2015
  Viestejä:
  2 802
  Kolesteroli yksitään ei ole vaarallista mutta se on riskitekijä yhdistettynä huonoihin elämäntapohin. Kolestrolin korrelaatio kuolemiin on samaa tasoa kuin jäätelönsyönnin hukkumisiin. Faija on yli 90v. teräsvaari jonka kolestroli huitelee 8-9 välimaastossa. Verisuonet ja sydän kuvattu kun kuuluu johonkin tutkimukseen. Kasvissyöjä, urheilee säännöllisesti. Itsellä kanssa yli 8 kolestroli, lääkeitä tyrkytetään mutta en ole ottanut kun ei ole muita 'sairauksia'. Enkä ota. Syön mitä sattuu paitsi pikaruokaa ja eineksiä&valmisruokaa - lähes kaikki ruoka kokataa itse paitsi jos ei ole pakottavaa tarvetta. Ei ylipainoa tai verenpainetta.
   
  Viimeksi muokattu: 11.10.2016
 24. Cutty

  Rekisteröitynyt:
  11.03.2015
  Viestejä:
  1 621
  Mitä Linjuri teet tässä ketjussa? Ajattelitko paskoa tämänkin?
   
 25. NGF Banned

  Rekisteröitynyt:
  26.11.2014
  Viestejä:
  2 782
  Korkea kolesteroli ei ole varma kuolema vanhana, mutta riski on todella korkea noilla arvoilla, ja veikkaan, että se on faijasi tuleva kuolinsyy, vaikka hän onkin elänyt vanhaksi jo. Kaikki ei ole yhtä onnekkaita. Verisuonet rasvoittuu paljon noin korkeilla tasoilla. Simppeleissä sydänkuvissa näkyy vain pahat ahtaumat, joten ne ei erityisen paljon kerro sepelvaltimoiden puhtaudesta. Ne kertoo ongelmasta vasta, kun vakava sairaus tai riski on jo olemassa.
   
  Viimeksi muokattu: 11.10.2016

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti