Kaksi ethernet syöttöä, mutta vain toinen käytössä?

Viestiketju alueella 'Internet, tietoturva ja muu tietoliikenne' , aloittaja TuuriVoitto, 19.04.2018.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. TuuriVoitto

  Rekisteröitynyt:
  19.04.2018
  Viestejä:
  3
  Muutin uuteen asuntoon 2015 valmistunut ja taloyhtiöön tulee kuitu, joka on jaettu asuntoihin. Huoneiston sähkökaapissa on kaksi ethernet syöttöä ja niiden yläpuolella neljä ethernet lähtöä jotka menevät olohuoneen ja makkarin pistorasioihin.

  Kytkin eilen reitittimen saadakseni kämppään wlanin. Huomasin samalla, että vain toinen syötöistä toimii kun kytkee reitittimeen. Olen kuullut, että joillain muilla on samoin että vain toinen syötöistä toimii ja eri taloyhtiöissä. Miksi näin?

  Saanko mitenkään toisesta syötöstä suoraan seinäpistokkeeseen ja toinen syöttö menisi wlan purkille. Vai pitääkö minun ottaa nyt siitä reitittimestä lani lähdöistä noille eri huoneiden seinäpistokkeisiin?

  Kai tuolle toiselle syötölle pitäisi joku tarkoitus olla? Onko tämä joku yleinen käytäntö. Ensimmäinen kerta kun asun talossa, johon tulee sähkökaappiin talon jakamosta netti.

  Reititin antaa vaan 100 megaa lani lähdöistä ja saisin 200 megasen netin suoraan seinään, joten se toinen syöttö olisi mukava myös.
   
 2. P5P800

  Rekisteröitynyt:
  08.04.2005
  Viestejä:
  397
  Juur tämän takia siellä on vain 1 syöttö toiminnassa. Ihmiset jotka eivät ihan tiedä mitä tekevät, saavat aikaiseksi silmukan joka tehokkaasti hajottaa tiedonsiirtoverkon toiminnan.
  Johtoja on alunperin laitettu kaksi, koska on käytetty "siiamilaista" kaapelia. Tämän etuna on se, että jos jostain syystä toiseen tulee vikaa (liitin rikkoutuu jommastakummasta päästä, johtoon tulee fyysinen vika tms), on helppo vaihtaa toinen johto käyttöön - ilman että pitäisi koko johtoliittimineen uusia.

  Toimintamalliksi on ajateltu seuraavaa tuossa taloyhtiössäsi (ehkä muissakin):

  Asukas vastaa oman asuntonsa verkottamisesta. Liittymäpisteenä toimii yksi kytkettävissä oleva pistoke joka on tarkoituksenmukaista kytkeä kotireitittimen WAN porttiin kiinni.

  Jos asukas on "edistyneempi" käyttäjä, hän tietää jo miten tehdä tämä toisin jos tarvitaan laite vaikka "suoraan" internettiin ja loput kotiverkon sisälle. Tällöin edistyneempi käyttäjä laittaa yhden dummy kytkimen tuohon jakamoon ja kytkee tulevan johdon kytkimen porttiin 1. Kotireititin kytketään mihin tahansa porttiin 2-8 (jos 8 porttinen kytkin). Sitten se "paljaaseen" internettiin laitettava laite liipastaan johonkin muuhun porttiin välille 2-8.
   
 3. TuuriVoitto

  Rekisteröitynyt:
  19.04.2018
  Viestejä:
  3
  Okei kiitos. Eli jaan kytkimellä tuon yhden syötön reitittimelle ja seinään pistokkeisiin? Tämähän on helppoa.

  E: Onko kytkimen valinnassa otettava jotain huomioon? https://www.verkkokauppa.com/fi/product/1406/gncss/ZyXEL-GS-108B-v3-8-porttinen-kytkin
   
  Viimeksi muokattu: 19.04.2018
 4. P5P800

  Rekisteröitynyt:
  08.04.2005
  Viestejä:
  397
  Tuo Zyxeli pelaa ihan mainiosti tässä hommassa. Mutta mieti miten kytket sen.

  Jos haluat kaikki laitteet tuon sinun kotiverkon reitittimen/palomuurin taakse, niin sitten siinä tapauksessa kytkentä menee näin:

  Tuleva piuha nro 1 -> Yliheitto reitittimelle WAN porttiin joka jossain päin taloa. Olkoot nyt että leikisti se on se olohuoneen datapistorasia Nro 7 siellä valmiina tätä varten. Katso mikä seinäpistokkeen kautta saat oikeasti tämän WAN pisteen kytkettyä tähän jakamoon tulevaan Nro1:seen. Mutta leikitään että se on nro 7.

  Reitittimeltä LAN1 portti kytketään seinärasiaan josta yhteys palautuu takaisin jakamoon. Jatketaan lekkiä ja laitetaan sille seinäpistorasialle numeroksi 8 johon kytket reitittimen LAN1 portin.

  Sitten jakamossa kytket Zyxelin HIGH Priority portin numero 8 (sattumaa että 8 toistuu sekä seinä että kytkinportissa) datajakamon porttiin numero 8 joka tulee olohuoneesta.

  Kytket loput huoneet jakamosta suoraan kytkimen portteihin 1-7. Jos olohuoneessasi on useampi laite joka pitää kytkeä johdolla verkkon, käytä reitittimesi LAN2 - LAN4 portteja tätä varten (joissakin vehkeissä LAN3 on max). Ne LAN 1-4 toimivat kaikki samaan tapaan ja kun jakamossa Zyxel jakaa jo tuota LAN1 portin verkkkoa - kaik on samassa paketissa/sisäverkossa.

  Saitko ajatuksesta kiinni?

  Jos sinulla on jotain vermeitä mitkä pitää kytkeä ehdottomasti NAT vapaaseen nettiyhteyteen, sitten tarvinnet ehkä 2 kytkintä. 5-porttinen tuon 8 porttisen lisäksi.

  Sitten kytkentä menee näin:
  Jakamon Nro1 pistoke ---> 5 porttisen kytkimen portti 5(jos priority portti). ---> 5 porttisen kytkimen Portti 4 (jos priority portti) kytketään Reitittimellesi menevään Jakamon pistorasiaan Nro 7.
  --> Loput "raakaa internetiä" tarvitsevat laitteet laitat tämän 5 porttisen kytkimen portteihin 1-3.
  Kaikki sisäverkkoa tarvisevat laitteet kytket samaan tapaan kuin tuossa aiemmin kirjoittamassani mallissa. Ja joudut siihen hommaan käyttämään tuota 8porttista kytkintä.

  Jos olet oikein edistynyt käyttäjä, voit ostaa esim. 16 porttisen PoE kytkimen joka on hallittava ja korvata sillä nuo 5 ja 8 porttiset laitteet. Konfiguroit siihen (ilman reititystä, ihan vaan Layer 2 tasolla) Vlan ID 1 portteihin 1-4. Sitten Vlan ID 2 portteihin 5-16.
  Portit 1-4 tulevat raakaan Internet käyttöön. Kytket nämä kuten yllä kuvasin 5-porttisen kytkimen kytkennät (tässä kytkimessä ei sitten ole Priority portteija, kaik portit ovat jo tarpeeksi priorityjä ;) ). Ja portit 5-16 kytket kuten 8 porttisen kytkimen.

  Yleiset kämmit kytkennöissä:
  - Jostain syystä kytketään 5-porttinen kytkin ja 8-porttinen kytkin keskenään ristiin = shitloadoftroubles.
  - Jostain syystä 5- tai 8-porttisella kytkimellä kytketään esimerkiksi johto portista 1 porttiin 3 (eli saman kytkimen sisällä). Tämä on silmukkatilanne (Loop englanniksi) ja se särkee liikenteen tai ei särje, tämä riippuu tietoliikennekytkimen älykkyydestä.

  Valmista :)
   
 5. TuuriVoitto

  Rekisteröitynyt:
  19.04.2018
  Viestejä:
  3
  Sain ideasta kiinni, kiitos! :)
   
 6. P5P800

  Rekisteröitynyt:
  08.04.2005
  Viestejä:
  397
  Noni, se on sitten vaan johtotehtäviä vaille valmista :)
   
 7. FireExit

  Rekisteröitynyt:
  09.06.2016
  Viestejä:
  477
  Siihen toiseen nousuun (syöttöön), jossa ei ole nyt mitään, voi kytkeä haluttaessa toisen netin. Itselläkin tulee kämppään kaksi nousua talojakamosta, joista ensimmäiseen on kytketty Telian 100/100Mbps Valokuitu/Ethernet -liittymä ja toiseen on kytketty taloyhtiön tarjoama vapaavalintainen 50/10Mbps -netti. Taloyhtiön nettiä käytän vain varayhteytenä, jos sattuu et Telian ensisijainen yhteys katkeaa.
   
 8. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 705
  Sinulla on siellä kaksi nousua, eli kaksi parikaapelia sieltä talojakamosta Ne ei ota kantaa siihen mihin sitä käytetään. Ei tarvitse olla ethernet, saati internet yhteys. (voi olla internet yhteys muullakkin kuin ethernetillä toteutettu) Eli voivat olla täysin kytkemättä tai niitä voidaan käyttää aivan muuhun. Tosin tyypillisesti toinen on kytketty jonkin paikallaisen teleoperaattorin verkkoon (saat sieltä esm. sen lankapuhelinliittymän). ne puheliittymät nykyään toki harvinaisia, mutta ADSL/VDSL ovat yleisiä. Toinen voi olla kokonaan käyttämättä tai kuten sinulla ethernet nettiyhteys. Ja naapurilla voi olla toisin.

  Kaksi on sitä varten jos tarvitaan useampi yhteys, esim toisella voidaan tuoda ethernetillä internetyhteys. Eli silloin jos taloyhtiössä on tarjolla oma, jokin operaattorin (tai useamman), internetyhteys ethernetillä asuntoihin. (jos ei tarvi tuota "puhelinlinjaa", ja useampi ethernet yhteys saatavilla, niin kumpaakin voi käyttää, esim tuo esimerkki missä kaksi operaattoria tarjoaa ethernet internet yhteyksiä, esim jokin taloyhtiön sopimusyhteys, joka ei tyydytä palvelultaan tai vanha määräaikainen vielä voimassa, tai esim erillinen työ siviiliyhteys ja voihin siellä kotana olla kahdennusta vaativatkin yhteydet)

  Voidaan noita parikaapeleita käyttää muuhunkin, mutta kaksi nosua alkaa käymään siinä vähiin jos yhtäaikaa tarvetta, pulaa helpottaa se että sinulla varmaan myös kuitunousut.

  Lisäksi vielä koaksiaali (antennikaapeli), perinteiseen antenni/kaapeli -TV jakeluun, silläkin onnistuu nettiyhteyden tuominen.

  Jos tarvit useamman julkisen yhteyden tuosta nettiyhteydestä, niin tarvitset esim. kytkimen väliin.

  Kotioloissa ei yleensä sellaista tarvita, vaan siihen kaappiin (ristiinkytkentä kaappi) laitetaan vain tarpeisiin sopiva riittävän moniporttinen reititin, josta sitten vedetään kaapelit niin RJ liittimiin mitkä johtaa huoneiston rasioihin. Siinä reittimessä voi olla WLAN, tosin tuo ei aina välttämättä ole paras paikka WLANIlle, joten wlan tukiaseman (Wlan AP / Access Point) voi joutua sijoittamaan parempaan paikkaan (tai useampia).

  Älä kytke suoraan kodinverkon laiteita nettiin, vaan jokin jokin reitin palomuuri väliin
   
  Viimeksi muokattu: 19.04.2018

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti