Kaby Lake -prosessorin lämmönlevittäjässä käytetty tahna tehotonta

Viestiketju alueella 'Tietotekniikka- ja mobiiliuutiset sekä artikkelit' , aloittaja Muropaketin toimitus, 16.12.2016.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Griffin

  Rekisteröitynyt:
  29.11.1999
  Viestejä:
  17 157
  Samoin an amd:kin junnannut.

  Ja samoin tulevat molemmat junnaamaan, jos yrittävät jättää kehityksen viivanleveyden kutistumisen hoitamaksi. Se tie on nyt kuljettu loppuun. Tarvitaan muita innovaatioita valmistustekniikassa. Suorituskyvynlisäkset tulevat, sikäli kun mahdollista, arkkitehtuurisista muutoksista.

  Teknisesti pitäisi olla nyt mahdollista tehdä prossu, jossa olisi prossun lisäksi samalla lämiskällä esim 8 gigaa erittäin leveällä väylällä prossuun ja sen integroituun GPU:hun liitettyä muistia. Lisämuistille sitten väylä tai pari.
   
 2. Griffin

  Rekisteröitynyt:
  29.11.1999
  Viestejä:
  17 157
  Automerkkejä on pilvinpimein, joten siellä on voimakasta kilpailua.
  SILTI voittoja yritetään maksimoida ja tulee päästömittausten tyylisiä ongelmia, 30000:ssa kilometrissä hajoavia moottoreita ja vaihteistoja ym ongelmajätettä.

  X86 /pöytäkone rintamalla taas minkäänlaista kilpailua ei ole ollut vuosikausiin.
  Jippohan on Intelillä se, että vakiokäyttöön tahnat ovat riittävän hyvät. Kellotuskäyttöön onnettomat, mutta kellottajat ovat lopultakin itseasiassa todella marginaalinen ryhmä. Ja lisäksi hyvä kellotettavuus tiputtaisi uusien tuotteiden myyntiä, joten intelin kannalta se ei ole kokonaisuutena hyvä juttu.
   
 3. siperiankuu

  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Viestejä:
  896
  Kyse ei ole "panostamisesta" vaan tarkoituksellisesta vittuilusta. Monopoliasemassaan Intel olisi voinut myös laittaa sen ylimääräisen 10 sentin kuluerän suoraan hintoihin, jos sillä olisi saanut paremmat tahnat. (Totuushan on, että Intel on laittanut hintoihin 10 eurosentin sijaan kymmeniä euroja ja silti jätti huonot tahnat.)

  In before mussuttajat "mutq ei se ole monopoli".
   
  Viimeksi muokattu: 17.12.2016
 4. Griffin

  Rekisteröitynyt:
  29.11.1999
  Viestejä:
  17 157
  Intelin kokoiselle firmalle, olipa sen nimi Intel, AMD,Microsoft, Apple tai mikä tahansa tuollainen "vittuilu" on kannattavaa, jos ja kun ei ole kilpailua. Firmalle ei ole hyväksi tuoda markkinoille tuotetta, jota ei voida helposti korvata vain pikkaisen paremmalla uudella tuotteella. Lisäksi uutuuksien julkaisua voidaan hidastaa, joka säästää huimasti kehityskustannuksissa..
   
 5. Safa

  Rekisteröitynyt:
  17.02.2000
  Viestejä:
  853
  Ei olisi ensimmäinen kerta, kun loppupeleissä se soursastaja, joka materiaalivalinnoista vastaa, olisi tehnyt päätöksen pelkästään hinnan perusteella. Nämä kaverit pahimmillaan saavat jopa bonuksia tuottamastaan "säästöstä". Joskus sitten liian pitkälle viety säästäminen johtaa kengänkuvaan housujen takapuolelle.

  Tosin toistaiseksi Intelillä ei ole mitään hätää, koska AMD ei sitä pysty haastamaan. Eikä kyllä peruskäyttäjää paljon ne ylimääräiset sadat megahertsit hetkauta...
   
 6. Habazon

  Rekisteröitynyt:
  07.10.2013
  Viestejä:
  961
  toivotaan vaa että amd saa ok prossut pihalle... onhan tää kyllä aika persiistä kun monopoli asemassa oleva yritys saa perseillä miten sattuu ja kukaan "ei pysty" valittamaan(=kilpaileva vaan on niin kuraa ettei pysty ostamaan)
   
 7. Raataja3

  Rekisteröitynyt:
  16.03.2013
  Viestejä:
  213
   
 8. Vipu-

  Rekisteröitynyt:
  01.09.2005
  Viestejä:
  1 527
  No onhan se kurjaa kun on huonot tahnat sisässä mutta olisivat ees tehneet tuon testin kunnolla niin tietäisi paljonko se ero oikeasti oli eikä vaihda jäähyä kans samalla kun tahnat vaihetaan.
   
 9. Atros

  Rekisteröitynyt:
  01.12.2012
  Viestejä:
  876
  Se on muuten jännä miten tuosta hokemasta on tullut varsinainen nykypäivän gospel kaikkien suulla laulettuna. Muistetaan kuitekin että hyvin suuri osa nyky-Suomen sosiaaliturvasta perustuu juurikin voittoa tuottavien yritysten hyväntekeväisyyteen, kun teollisuuspatruunat katsoivat sen olevan heidän velvollisuus pitää työntekijölistänsä huolta. Muunmuassa suomalainen eläketurvajärjestelmä perustuu puhtaasti yksityisten yritysten perustamiin eläkekassoihin, joilla oli tarkoitus turvata työntekijöiden elanto kun tulevat vanhoiksi.

  Tuosta firmojen tarkoituksesta voi olla montaa mieltä, joka riippuu täysin perspektiivistä. Varmasti kapitalistiset osakkeenomistajat ja yritysjohtajat ovat juurikin tuota mieltä, mutta valtiollien näkemys on että firmojen tarkoitus on tuottaa verotuloja, työtä ja hyvinvointia (riippumatta siitä mitä siellä laissa varsinaisesti lukee). Työntekijöiden näkökulmasta taas yritykset tuottavat tuloja ja varallisuutta, jolla turvataan oma elanto.

  Mikäli tuo hokema olisi absoluuttinen totuus, niin suomalainen koulutusjärjestelmä olisi menossa pahasti metsään, kun suuri osa esimerkiksi korkeakouluista on osakeyhtiömuotoisia, mutta niiden tarkoitus on tuottaa palvelua (koulutus), eikä voittoa. Jos tarkoitus olisi tuottaa pelkästään voittoa, niin feodaaliset työkommuunit toimisivat siinä paljon paremmin, kun palkkakustannukset olisi käytännössä eliminoitu. Parempi hokema voisi ehkä olla että yrityksen takoitus on se mitä varten se on perustettu, joka harvoin on vain yksi asia.  Mutta asiaan palaten, tuo kieltämättä on aivan selvä intelin tapa lyhentää prosessorien käyttöikää niiden osalta joiden prosessorit toimivat paljon maksimitehoilla, jotka yleensä sattuvat olemaan se osa jolla rahaakin piisaa ja ei ole juurikaan vaihtoehtoja.

  Kumma juttu vaan on että kun noin selvä puute löytyy, niin miten kukaan yritteliäs yksityishenkilö ei ole tehnyt siitä bisnestä että alkaisi teollisessa määrin vaihdella niitä tahnoja sieltä prosessoreista. Varmasti löytyisi asiakkaita hiljaisuutta arvostavista, ylikellottajista, tehoja vaativista käyttäjistä ja toimintavarmuutta hakevista yrityksistä, vaikka prosessorit todennäköisesti urakan jälkeen maksaisivatkin ~25% enemmän.
   
 10. Hannibal_pjv

  Rekisteröitynyt:
  16.04.2012
  Viestejä:
  1 872
  Tjoo.. Luulisi ostajia löytyvän, mutta mitähän se oikeasti kuluttajalle maksaisi, jos joku nuo tahnat vaihtaisi.
  Vaihtajan pitäisi antaa takuu tuotteelle omaan laskuunsa, joka nostaisi hintaa, sillä Intel takuulla lakkauttaa takuun siinä vaiheessa kun prossa korkataan. Sitten työ siihen päälle ja voittoakin pitäisi tehdä.

  Jos 300 euron prossaan vaihdattaa tahnat ja prossa sen jälkeen maksaisi 600 egee, niin paha sanoa olisiko enää asiakkaita...

  Mutta hyvä idea. Mutta käytännössä vain kilpailu, ehkä, voisi muuttaa tilanteen. Mutta Intel möi jopa pena nelosia enemmän kuin AMD möi omia prossiaan tuohon aikaan. Ja silloin AMD:lla oikeasti oli parempi prossa kuin Intelillä... Ei se vain piisannut. Kuten yllä on todettu, Intelin maine ei ole pätkääkään ryvettynyt tuosta tahnan käytöstä, eikä se ole vaikuttanut myynteihin kuin luultavasti posivisesti, kun prossia on myyty enemmän, kun epävakaan on vaihdettu uusiin.
  Toivoa tietysti saa, mutta ei tällä vuosituhannella taida parannusta tulla.

  Satasen enemmän voisi korkatusta ja trimmatusta prossasta ehkä maksaa, jos siihen saa takuun. Jos ei saa takuuta, niin vaikeaksi menisi...
   
 11. jartar

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2005
  Viestejä:
  313
  Normitallaajat ei koneen tehoista ymmärrä mitään ja ihmeellisen moni kuvittelee tietokoneen eliniänkin olevan pari vuotta. Ei Intelin tahnakikkailut siellä missään tunnu. Kellottajat taas voi korkata prossut ja Intel voittaa kun takuu loppuun siihen. En kannata Intelin touhua, mutta kilpailun puute tämän mahdollistaa. Jos AMD sattuisi nyt nousemaan Intelin rinnalle, niin Intelin ei tarvitse tehdä muuta kuin parantaa kontaktia lämmönlevittäjään ja nostaa kelloja. Sitten ollaan taas reilusti edellä.
   
 12. Marti77

  Rekisteröitynyt:
  01.09.2012
  Viestejä:
  1 865
  Ainakin Guru3d i5 7600K arvosteluissa ei haukuttu lämpötiloja mutta käyttivät vesijäähyä.
  Haukkumisen kohteena oli tietysti suorituskyky verrattuna edellisten sukupolvien kohdalla todella pieni hyöty.
  Eli ei kannata päivittää jos omistaa jo pari sukupolvea vanhempaa versiota.
  Ainakin pitää kehua inteliä että antavat Amd:lle kaikki mahdollisuudet pärjätä uusien suoritinperhen kanssa kun intel ei ole saanut ulos 2600k suorittimesta lähtien mitään todella nopeampaa mallistoa vaan ovat pysyneet joka kerta tuon 5-6% nopeuden nostolla.
   
 13. Aku m

  Rekisteröitynyt:
  22.01.2014
  Viestejä:
  155
  Intel kyllä sais myydä kerroinlukitsemattomia prossuja lämmönlevittäjä ei kiinnitettynä. Harrastelijat vois laittaa sellaset tahnat tai töhnät väliin mitkä oikeasti toimii hyvin.
   
 14. Meteorismus

  Rekisteröitynyt:
  05.12.2008
  Viestejä:
  55
  -
   
  Viimeksi muokattu: 04.07.2017
 15. sChoOlmAStEr

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2003
  Viestejä:
  3 425
  Totta, amd:n heikkotehoisten ja/tai tehosyöppöjen halppislelujen takia suurin osa harrastelijoista on vaihtanut intelin suorittimiin. Yrityksen markkinaosuus desktop puolella on nykyään olemattoman pieni, jää nähtäväksi saako amd kalasteltua ryzen vieheellä uusia- tai vanhoja asiakkaita takaisin.
  Tahnan ainoa tarkoitus on parantaa ytimen ja jäähdyttimen kontaktia. Pelkkä piitahna ajaisi asiansa jos heatspeaderin ja coren kontakti on hyvä, lämmönsiirron kannalta ylimääräisestä pellinpalasta on vain haittaa.
  Käsittääkseni intelin suorittimet toimii specseissä luvatuilla kellotaajuuksilla, jos sinusta tuntuu että joku valmistaja "vittuilee" sinulle niin voit vaihtaa toimittajaa.
   
 16. Griffin

  Rekisteröitynyt:
  29.11.1999
  Viestejä:
  17 157
  Jotta firmojen toimintaa voi ymmärtää ja niiden kanssa voi toimia, täytyy tajuta, mihin ne pyrkivät. Isojen firmojen kohdalla tuo lause pitää valitettavasti nykyisin täysin paikkansa. Valtioiden vain täytyy ottaa se huomioon ja hoitaa esim verotus ja rajoitukset s.e. firmojen ei anneta lobata liikkaa ja kiertää veroja / pilata ympäristöä ym ym. Eli valtioiden ja kuluttajien pitää itse pitää puoliaan firmoja vastaan tai muuten lähtee tuhkatkin pesästä ja käteen jää vain läjä höyryävää paskaa. Suomessa on valitettavasti mokailtu monella tavalla.
   
 17. Griffin

  Rekisteröitynyt:
  29.11.1999
  Viestejä:
  17 157
  Jotta intelin toimintaa voi ymmärtää, niin tietenkin pitää ajatella asiaa INTELIN kannalta. Intel on tällähetkellä käyttännössä miltei monopoli, jonka hoitamiseen tarvittaisiin toimia valtioiden taholta. Esimerkiksi oma, muita edellä oleva valmistustekniikka antaa todella rajun kilpailuedun. Jopa Intel tajuaa tämän (miltei monopoli tilanteen). JOS Intel olisi halunnut, niin AMD:tä ei enää olisi.
   
 18. Sire84

  Rekisteröitynyt:
  03.07.2010
  Viestejä:
  243
  Toimintavarmuutta hakevat yritykset hommavat koneita joissa vakiona 3v onsite-takuu tai ostavat sen lisätakuuna. Takuuaika saattaa olla jopa pidempi. Kun takuu päättyy -> koneet vaihtoon. Eivät siis varmana ala mihinkään maksulliseen tahnaleikkiin. Jäljelle jää siis pieni harrastajaporukka, joka ei kuitenkaan ole niin DIY-henkinen, että hoitaisi homman kotiin omin kätösin. Kuolleena syntynyt ajatus IMHO.
   
 19. Griffin

  Rekisteröitynyt:
  29.11.1999
  Viestejä:
  17 157
  115x on halppisalusta. Jos ei tule kilpailua, niin samalla tavalla tulee jatkumaan tuo pelleily.
   
 20. hsalonen

  Rekisteröitynyt:
  15.08.2009
  Viestejä:
  10 441
  Läppärien prosessorit ovat edelleen juotettu, vaikka "halpoja" ovatkin. Kun siellä lämmöntuotolla on oikeasti väliä.

  Tuo on taas yksi hyvä artikkeliehdotus. Itse kun terällä korkkailen noita, niin haluaisin varmistua ensin, etten vahingossa sohi johonkin pintaliitoskomponenttiin. Vähän olen siinä uskossa, että suora kilpailija tällaista artikkelia puuhastelee.
   
 21. siperiankuu

  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Viestejä:
  896
  Lampaita riittää. Maistuuko se paska niin hyvältä? Tavaraahan saa vain Inteliltä, kuten hyvin itsekin tiedät vaikka tyhmää esität. Lähimmäksi yltävää AMD:tä ei auta mikään tahna. Heatspreaderin kohdalla asiaa voi sentään perustella järjellä, kuten moni suojaamattoman Athloninsa vahingossa brikannut tietää.
   
  Viimeksi muokattu: 18.12.2016
 22. sChoOlmAStEr

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2003
  Viestejä:
  3 425
  Noh, @The Stilt kertoili toisella foorumilla juotostekniikan vaatimuksista. Minua ei oikeasti kiinnosta mitä halppiskivien hs:n ja coren välissä on.

  "Kyse ei ole muutamasta sentistä, vaan kokonaisvalmistuskustannuksiin nähden merkittävästä noususta.

  Indium (sTIM) preformit eivät ole Intelin volyymeillakaan halpoja ja toiseksi niiden käyttäminen lisää valmistusprosessiin monta vaihetta. Heatspreader on kullattava ytimen kontaktikohdasta (indium ei tartu nikkeliin) ja samoin itse piikiekko on päälystettävä ylimääräisillä metallikerroksilla ennen leikkausta. Tämän lisäksi paketoinnin päällä mahdollisesti olevat pintaliitoskomponentit on suojattava esim. epoksilla. Puhumattakaan muutoksista joita vaaditaan itse asennuslinjastoon, ja siitä miten paljon ylimääräiset prosessi ja työvaiheet hidastavat tuotantoa."
   
  Viimeksi muokattu: 19.12.2016
 23. ?

  Rekisteröitynyt:
  20.06.2007
  Viestejä:
  7 300
  Ai miten niin ei voi? Ihan samallalaillahan se ruuvipenkki tai mattoveitsi tuohon toimii. Eikai kukaan millään maksullisilla jonnevälineillä korkkaile?
   
 24. sprunk

  Rekisteröitynyt:
  07.10.2013
  Viestejä:
  313
  Ruuvipenkki -menetelmä voi olla hieman vaikeampi kun ihs:n sivusta ei ole enää tasainen. Partaterällä korkkailuun tuon ei pitäisi vaikuttaa.
   
 25. ?

  Rekisteröitynyt:
  20.06.2007
  Viestejä:
  7 300
  Suht tasaiseltahan nuo päädyt näyttää?
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti