Juottaminen on tulityötä

Viestiketju alueella 'Elektroniikka ja HW-modifiointi' , aloittaja teemumm, 24.07.2021.

 1. teemumm

  Rekisteröitynyt:
  15.04.2012
  Viestejä:
  14
  Oletteko koskaan miettineet, että juottaminen on tulityötä. Sitä ei saa tehdä kuin erillisessä tulityötilassa.
  Jos kämppä palaa kun kolvaa elektroniikkaa, vakuustusyhtiö mahdollisesti ei korvaa mitään kun työtä on tehty muualla kuin erillisessä tulityötilassa.

  Sama koskee tietenkin myös esim. kutistesukkien kuumentamista kuumailmapuhaltimella.
   
 2. LM2

  Rekisteröitynyt:
  29.11.2010
  Viestejä:
  1 104
  Joo. Ja tulityötä varten pitäisi käydä erillinen kurssi tai koulutus eli hankkia tulityökortti. En tiedä mitä vakuutus sanoo kotihommista, mutta noin yleensä tulityökoulutuksessa on järkeä, ettei hätäänny jos kerran elämässään niitä tietoja tarvitsee.
   
 3. napsa

  Rekisteröitynyt:
  08.01.2013
  Viestejä:
  28
  Ei ole ihan niin yksiselitteistä. Osa kuumailmapuhaltimen ja juottamisen käytöstä voidaan lukea vähäisen palovaaran työksi mitkä eivät vaadi tulityökorttia tai -lupaa
   
 4. jahonen

  Rekisteröitynyt:
  10.02.2002
  Viestejä:
  537
  Eikö kuitenkin ole niin, että mikäli erityinen tulityöpaikka on olemassa, ei tarvita tulityökorttia eikä siihen liittyvää byrokratiaa, koska oletetaan että työympäristö on riittävän tulenkestävä. Muistelen myös jostain lukeneeni että elektroniikkajuotokset menevät jonkun kevyemmän tulityöluokan alle.

  Pitäisi tarkistaa uusimmasta tulityöstandardista SFS 5900, miten on ja mitä niistä sanotaan. Tosiasia kuitenkin on, että kotioloissa kuitenkin poltetaan kynttilöitä tai joskus jopa tupakkaa yms. joista aiheutunee kertaluokkia enemmän tulipaloja kuin elektroniikan juotostöistä.

  Sehän tuossa on lopulta taustalla; vakuutusyhtiöiden motivaatio saada pienennettyä korvaussummaa. Isomman talon polttaminen korjaus/rakennustyön yhteydessä voi tulla melko kalliiksi ja vakuutusyhtiö mieluusti luistaisi korvausvastuusta millä tahansa verukkeella. Joten on päätetty tehdä sellainen :)

  Ehkä ongelma on siinä ettei kynttilän tai tupakan polttoa tai vastaavia ole luokiteltu tulityöksi :)

  t. Janne
   
 5. J.P

  Rekisteröitynyt:
  08.10.2011
  Viestejä:
  179
  Juuri näin.
   
 6. jounika

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2009
  Viestejä:
  4 753
  Juurikin näin, vähäisen vaaran hommia. Voidaan tehdä muuten valvotussa pisteessä. Eikä meillä duunissa vaadita tulityökorttia tästä syystä juotteluun.

  Jos kotona jättää wellerin lattialle kuumana, voi katsoa peiliin...
   
  Viimeksi muokattu: 26.07.2021
 7. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 965
  Jos oletetaan että nyt puhutaan tavallisesta siviilistä ja hänen omista tuuhuistaan.
  Juottamista on monenlaista, ns elektroniikka harrastajan touhu ei ole kotona noin yleisesti kielletty, jos on niin jotain lähdettä.

  Jos kämppä ei ole oma, niin voiko sitä edes taloyhtihö tai vuokranantaja kieltää ? Josv voi, niin onko missään kielletty ? No varmaan siellä missä kynttilät sun muutkin.


  Nyt pitäisi tietää mistä vakuutuksesta puhutaan ja mitä oikeasti on tehty ja miksä kämppä on palanut.

  Vakuutuksissa on ehtonsa niin aika tiukat ehdot pitää olla että jonkin puolijohteen normaali asiallinen juottaminen olisi kielletty ja siitä vielä matkaa siihen että se olisi riitatilanteessa olisi pätevä saati johtaisi siihen ettei korvattaisi mitään.

  Tosin jos miettii miten suoranaisesti juottamalla jotain pientä vastusta saisi kämpän palamaan, niin useampi moka siinä tapahtunut, joten jos lähestyy vahvasti itseaiheutetulta niin ehkä se juttu ei ole se vastuksen juottaminen.

  Kuumailmapuhaltimella on taloja sytytetty, en tiedä kuinka usein on korvauksia alennettu saati kokonaan evätty ja mitä niissä tapauksissa on oikeasti tehty.

  Jos kuumailmapuhaltimella lämittää jotain höylälastu eristystä/pahvitapettia vanhassa puutalossa , vs sotkuisella saati siistillä harratepöydällä kutistelee kutistesukkaa.
   
  Viimeksi muokattu: 29.07.2021
 8. Occurrence

  Rekisteröitynyt:
  23.06.2007
  Viestejä:
  823
  En ole kuullut että juotin olisi koskaan ollut syynä asunnon tulipaloon. Rikkinäinen sähkölaite kylläkin.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti