Jolla Oy: Sailfish + UI & älypuhelimia kehityksessä ja ennakkotilaukset

Viestiketju alueella 'Älypuhelimet ja taulutietokoneet' , aloittaja Sampsa Kurri, 08.07.2012.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Sampsa Kurri -

  Rekisteröitynyt:
  25.03.1999
  Viestejä:
  7 118
  Sen verran mielenkiintoinen projekti, että avataan aiheelle oma viestiketju:

  [​IMG]

  Entiset Nokialaiset jatkavat MeeGon kehitystä ja lupaavat myyntiin MeeGo-älypuhelimia ? TaskuMuro

  Suomalainen Jolla Oy jatkaa omien sanojensa mukaan MeeGo-käyttöjärjestelmän ja älypuhelimien kehittämistä siitä mihin Nokia jäi. Yritys koostuu N9-ydinosaajista sekä MeeGo-yhteisön jäsenistä.

  Jolla ei voi jatkaa Nokian Harmattan- ja Ilmatar-projektien tai N9- ja N950-laitteiden kehittämistä tai tukemista, vaan keskittyy oman MeeGoon ja RPM-paketointiin perustuvan uuden avoimeen lähdekoodiin perustuvan käyttöjärjestelmän sekä käyttöliittymän kehittämiseen. Suunnitteilla on yhdessä teollisuus- ja rahoituspartnereiden kanssa uuteen käyttöjärjestelmään perustuvia älypuhelimia.

  TaskuMuron oman selvityksen mukaan YTJ:n yrityshausta löytyy Pirkkalaan lokakuussa 2011 rekisteröity osakeyhtiö Jolla Oy, jonka päätoimiala on ohjelmistojen suunnittelu ja valmistus. Yrityksen taustalta löytyy Sami Pienimäki, joka on työskennellyt Nokialla tittelillä MeeGo Handset Product Manager. JollaMobilen Twitter-tilin tiedotuksesta vastaa Jukka Eklund, joka on työskennellyt Nokialla MeeGon tuotepäällikkönä ja toimii omien sanojensa mukaan Jollan neuvonantajana. LinkedIn-palveluun Jolla on ilmoittanut osoitteekseen Hiilikatu 3, 00180 Helsinki ja samassa osoitteessa toimii Aalto-yliopiston yrityshautomo Aalto Start-Up Center.

  Lehdistötiedote 7.7.2012:

  MeeGo Smartphones and Operating System Find a New Life in Jolla Ltd.

  FOR IMMEDIATE RELEASE

  Jolla Ltd. is an independent Finland based smartphone product company which continues the excellent work that Nokia started with MeeGo. The Jolla team is formed by directors and core professionals from Nokia's MeeGo N9 organisation, together with some of the best minds working on MeeGo in the communities.

  Jussi Hurmola, CEO Jolla Ltd.: "Nokia created something wonderful - the world's best smartphone product. It deserves to be continued, and we will do that together with all the bright and gifted people contributing to the MeeGo success story."

  Jolla Ltd. will design, develop and sell new MeeGo based smartphones. Together with international private investors and partners, a new smartphone using this MeeGo based OS will be revealed later this year.

  Jolla Ltd. has been developing a new smartphone product and the OS since the end of 2011. The OS has evolved from MeeGo OS using Mer Core and Qt with Jolla technology including its own brand new UI.
  The Jolla team consists of a substantial number of MeeGo's core engineers and directors, and is aggressively hiring the top MeeGo and Linux talent to contribute to the next generation smartphone production. Company is headquartered in Helsinki, Finland and has an R&D office in Tampere, Finland.


  Sincerely,

  Jolla Ltd.

  Dr. Antti Saarnio - Chairman & Finance
  Mr. Jussi Hurmola - CEO
  Mr. Sami Pienimäki - VP, Sales & Business Development
  Mr. Stefano Mosconi - CIO
  Mr. Marc Dillon - COO


  ---

  Linkkejä:

  Jolla | LinkedIn

  https://twitter.com/JollaMobile

  https://meego.com/

  https://www.tizen.org/

  Mer Project

  Qt - Cross-platform application and UI framework — Qt - A cross-platform application and UI framework
   
 2. Tommi_82

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2003
  Viestejä:
  3 290
 3. Sampsa Kurri -

  Rekisteröitynyt:
  25.03.1999
  Viestejä:
  7 118
  Lehdistötiedotteen mukaan: "a new smartphone using this MeeGo based OS will be revealed later this year".

  Käytännössä tarkoittanee laitteen julkistusta/esittelyä, mutta tuskin ehtii myyntiin asti.Toivottavasti saamme tänne myös Jollan edustajia kommentoimaan ja keskustelemaan tekemisistään.
   
 4. Tommi_82

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2003
  Viestejä:
  3 290
  Olisihan tuokin esittely jo jotain, saisi jo vähän tuntumaa että millaista kapulaa sieltä on tulossa.
  Toimiikohan tuo Jolla myös valmiin tuotteen markkinointi nimenä vai kehitetäänkö vielä erillinen "myyntinimi"
   
 5. Age of Computers

  Rekisteröitynyt:
  30.06.2010
  Viestejä:
  1 057
  Saas nähdä, miten käy. Jos rahoitus ja muu on kunnossa, niin tuoltahan voisi tulla ihan kelpoja kännyköitä. Ainakin fyysisellä qwerty-näppäimistö/liukukansi-yhdistelmällä olisi kysyntää. Onnea ja menestystä projektille!
   
 6. Tege Moderaattori

  Rekisteröitynyt:
  13.06.2005
  Viestejä:
  35 000
  Mielenkiintoinen yritys kylläkin. Toivottavasti jaksavat panostaa sitten kunnolla loppuun asti, että mitään turhaketta ei tule ulos. Toinen asia mikä mietityttää on nämä qwerty-puhelimet. Onko niille oikeasti kysyntää vaiko ei? Aina triideissä törmää näihin muutamiin ketkä tuota kaipaa mutta onko mahdollisesti niin paljon, että kannattaa sellaisen yrittäminen? Toki eniten siihen vaikuttaa, että qwerty-rauta on tehty oikein ja se toimii.
   
 7. muroman

  Rekisteröitynyt:
  10.03.2008
  Viestejä:
  1 759
  Yrityspuolelle varmaan ainakin. Ei taida tällä hetkellä olla markkinoilla kunnon qwerty "kommunikaattoria" työkäyttöön paitsi ehkä Nokia E7.
   
 8. Age of Computers

  Rekisteröitynyt:
  30.06.2010
  Viestejä:
  1 057
  Niin, qwerty olisi yksi vaihtoehto muiden joukossa. Nykyiset kapasitiiviset kosketusnäytöt ovat vielä niin kaukana fyysisten näppäiden mukavuudesta ja tarkkuudesta, jos joutuu kirjottamaan pidempiä tekstejä. Esimerkisi Nokian N8 ja E7 ovat sisuskaluiltaan melko samankaltaisia, mutta kumpikin on optimoitu syöttötavoilleen ja käyttötarkoituksilleen (hupi N8, hyöty E7). Tiedä sitten, kuinka toimiva tuollainen konsepti on. Riskinä lienee se, että tuotteet kilpailisivat keskenänsä. Kuitenkin lähes jokaisessa N9 arvostelussa tai keskustelussa on otettu puheeksi N950 ja qwerty-näppis, jota monet kaipaavat. Tiedä sitten, syrjäyttänevätkö tabletit qwerty-näppispuhelimien tarpeen. Sen vain aika näyttää.
   
 9. Stouni

  Rekisteröitynyt:
  12.01.2007
  Viestejä:
  3 447
  Itse en usko että tulossa on qwerty-mallia ihan siitä syystä, että sen suunnittelu ja toteutus on huomattavasti kosketusnäyttöläpykkää kalliimpaa. Mekaniikan täytyy kestää käyttöä, eikä esimerkiksi E7:n toteutustapaa voitane suoraan käyttää, Nokialla kun lienee qwerty-malleihin kohtalaisen vahva patenttisuoja.
   
 10. Kamsi

  Rekisteröitynyt:
  14.12.2006
  Viestejä:
  676

  Jospa Nokia on tehnyt entisille työntekijöilleen reilun tempun ja antaa käyttää joitain patenttejaan. Muistaakseni ainakin aikaisemmin noita Nokialta lähteneitä on avustettu firman pystyttämisessä.
   
 11. Julmuri

  Rekisteröitynyt:
  07.03.2001
  Viestejä:
  2 321
  Uuden puhelinmalliin liittyen, tässähän on nyt pari juttua mitkä puhelinmallin kehityksestä ja toteutuksesta tiedetään Nokian ajalta.

  - Uuden puhelimen kehittäminen kesti normaalisti luokkaa 18 kuukautta, tästä ajasta ison osan itse rauta oli kaiketi pieniä viilauksia vaille valmis ja loppuosa ajasta meni softan viilaukseen
  - Lyhimmillään Lumia 800 saatiin ulos alle vuodessa, kun käytettiin ulkopuolista valmistajaa tekemään itse rauta annetuilla reunaehdoilla eikä kustomoitu softaa juurikaan

  Jollasta tiedetään että he käyttävät Mer-projektia alustana ja siihen omaa UI:ta ja että uusi laite on heillä ollut suunnittelupöydällä lokakuusta 2011. Jos uusi laite julkistetaan lokakuussa 2012 ja tulee myyntiin pari kuukautta myöhemmin, se tekisi kehitysajaksi 13-14 kuukautta. Kun tiedetään myös se, että Nokia on ainakin jollain tasolla ollut myötävaikuttajana firman syntymiseen (rekryt yms yhteistyössä, luulisin että ovat raottaneet myös patenttisalkkuaan), tuo aikataulu olisi periaatteessa realistinen jos käytettäisiin esim. Aava Mobilen suunnittelemaa rautaa Intelin tuella. Tämä siis ihan puhtaasti sillä spekuloinnilla että ovat saaneet riittävästi resursseja tiimiinsä, oikeast yhteydet jne. Joten... mielenkiintoisia aikoja luvassa. Henk.koht olen kyllä iloinen siitä että N9:n tullessa käyttöikänsä päässä ei välttämättä sittenkään tarvitse valita koleran (iOS), lepran (Android) ja saastan (WP) väliltä vaan on mahdollisuus hankkia jotain oikeasti kiinnostavaa. :)
   
 12. Incredible Buff

  Rekisteröitynyt:
  17.03.2008
  Viestejä:
  3 223
  Hieno juttu. Toivottavasti lähtee rullaamaan ja saadaan uusia MeeGo-luureja kaupan hyllyille asti. Kaikkea hyvää vaan tälle firmalle.
   
 13. Zulu_

  Rekisteröitynyt:
  30.09.2006
  Viestejä:
  5 730
  Toivotaan että tästä tulee jotain.
  Ois aika killeri jos tuossa värkissä ois se qwerty, markkinoilla ois tilaa moiselle.
   
 14. DeeGee

  Rekisteröitynyt:
  07.09.1999
  Viestejä:
  1 353
  Jep, kuten Julmuri jo mainitsikin, kunhan aika jättää N9:n jälkeensä, ei välttämättä joudu valitsemaan monen huonon vaihtoehdon väliltä. Kunhan Jolla tosiaan saa homman toimimaan.
  Ja vaikka N9:kin on jo tottunut, niin siltikin on muistissa N900:n qwertyn loistavuus.
   
 15. Age of Computers

  Rekisteröitynyt:
  30.06.2010
  Viestejä:
  1 057
 16. sichil

  Rekisteröitynyt:
  07.04.2006
  Viestejä:
  55
  Tämä on lupaava uutinen. Odotan innolla mitä sieltä on tulossa.
   
 17. pork_soda

  Rekisteröitynyt:
  26.06.2000
  Viestejä:
  634
  Toivottavasti onnistuvat ja näyttävät Nokialle mitä menettivät :D
   
 18. Qwasd

  Rekisteröitynyt:
  04.10.2008
  Viestejä:
  865
  Kyllähän tässä jonkinmoista potentiaalia löytyy. Mahdollisuutena olisi miellyttää entistä Maemon käyttäjäkuntaa, jolloin 100 tuhannen sovelluksen ekosysteemi ei olisi mikään välttämättömyys. Nokia itse kosiskeli Meego Harmattanilla enemmänkin tavallisempia käyttäjiä ja esim. homescreenin ja fyysisen näppäimistön poisto sai paljon kritiikkiä Maemon käyttäjäkunnalta vaikka Swipe otettiinkin hyvin vastaan. Olennaista mielestäni on se, että saadaanko tässä keskeisimmät toiminnot kuntoon. Esimerkiksi navigointi on nykään sellainen perustoiminnallisuus, joka on hankalahko toteuttaa ilman isoa kumppania, mutta jonka pitäisi kuitenkin ehdottomasti löytyä laitteesta.

  Tässä on myös mahdollisuus miellyttää desktop linux käyttäjäkuntaa tekemällä ensimmäinen oikeasti täysin avoin (myös UI:n osalta) Linux puhelin. En kuitenkaan usko, että tämä koskaan nousee oikeaksi peluriksi mobiilimarkkinoilla. Mielestäni muutaman sadan tuhannen laitteen vuosimyynti olisi kuitenkin varsin realistinen tavoite, joka olisi mahdollista saavuttaa tähtäämällä laite oikealle käyttäjäkunnalle.
   
 19. Tyhjäntoimittaja

  Rekisteröitynyt:
  07.05.2010
  Viestejä:
  2 221
 20. Qwasd

  Rekisteröitynyt:
  04.10.2008
  Viestejä:
  865
  Mielenkiintoista. Haastattelusta paljastuu, että heillä on jo 50 työntekijää eli ihan pelkkä Aallon kellarifirma ei ole kyseessä.
   
 21. Göbbels

  Rekisteröitynyt:
  03.11.2011
  Viestejä:
  628
  Hyvin on otettu vastaan joka kertoo siitä että olemassaoleviin ratkaisuihin ei olla tyytyväisiä.

  Jäädään odottamaan seuraavaa siirtoa ja tietoa siitä mitä tässä on taustalla.

  Aikapaljon kehittäjiä on jo tarjoutunut auttamaan jopa ilmaiseksi...
   
 22. R00T

  Rekisteröitynyt:
  01.12.1999
  Viestejä:
  1 258
  Jospa laite ei ole nimensä mukainen: Kiikkerä kuin jolla.
   
 23. KasperiJalli

  Rekisteröitynyt:
  15.09.2007
  Viestejä:
  923
  Hieno homma ja todella positiivinen asia. Toivottavasti Jolla saa ekan puhelimensa ulos toivotulla tavalla ja jatkavat sitten kasvuaan.
   
 24. Stouni

  Rekisteröitynyt:
  12.01.2007
  Viestejä:
  3 447
  Ja kun Nokian WP-strategia ei vedä, ostetaan Jolla henkilökuntineen takaisin Espooseen ensi kesänä sievoiseen hintaan. ;)
   
 25. terro

  Rekisteröitynyt:
  13.07.2003
  Viestejä:
  551
  Ei taida ensi kesänä olla rahaa millä ostaa jos WP ei vedä.

  Toivottavasti Jolla saa jotain toimivaa ulos järkevällä aikataululla. Ihan kovin korkeat odotukset ei tämän suhteen toistaiseksi ole, mutta toivotaan että yllättävät positiivisesti ja saavat laitteen markkinoille.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti