Itsensä ulkoistaminen työnantajalle

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja nemo, 15.11.2010.

 1. nemo

  Rekisteröitynyt:
  28.06.1999
  Viestejä:
  540
  Hetken aikaa tässä pyörinyt ajatus päässä, jotta ehdottaisin työnantajalleni oman työpanokseni ulkoistamista. Eli perustaisin oman yrityksen ja tekisin käytännössä samat työt kuin nyt, mutta yrittäjänä. Kyseessä on siis IT-puolen homma, jota voisin hyvin tehdä etätyönä.

  Muutama asia kuitenkin askarruttaa:

  - Oletetaan, että kk-palkkani on n. 4000 €, vero% 28 (käteen jää n. 2700/kk), niin paljonko minun pitäisi laskuttaa yritykseltä kuukausittain, jotta itselle käteen jäisi saman verran?

  - Mitä vähennyksiä voin tehdä, jotta rahallinen hyöty olisi mahdollisimman suuri?

  - Jos bruttopalkkani on 4000 €/kk, niin paljonko voin laskuttaa yritykseltä, että yritys vielä hyötyisi ulkoistamisestani rahallisesti? Tähän kertoimeen mahdollisesti vaikuttavia seikkoja:

  • vuosiloma 5 vko, talviloma 1 vko
  • laajennettu työterveyshuolto
  • puhelin-/läppärietu
  • kulttuuri-/liikuntasetelit
  Onko kukaan muro tehnyt joskus vastaavan peliliikkeen, ja oliko kannattavaa?
   
 2. H. Hamilton-Jones

  Rekisteröitynyt:
  25.04.2004
  Viestejä:
  108
  12 000-15 000 euron laskutus kuukaudessa vähintään jotta pääset lähelle nykyistä palkkaasi.

  ALV-osuus on huomattava!
   
 3. MUROPAKETIN HINTAVERTAILU

  Päivän tarjoukset
  Yhteistyössä
 4. tmuikku

  Rekisteröitynyt:
  15.01.2003
  Viestejä:
  21
  Moi, veikkaisin että on halvempaa työnantajalle! En tosin osaa sanoa kuinka paljon, varsinkin jos haluat kattaa palkalla lomat ja muut mainitsemasi edut. Jos bruttopalkkasi on 4000e, maksat työnantajallesi luultavasti jotain 6000-7000e, eli jos saat pyöritettyä toiminimeä alle tuon hinnan voi homma onnistua.

  Luultavasti olet onnellisempi palkollisena kuin yrittäjänä. Paljon vähemmän hommaa (varsinaisten töiden lisäksi yrittämiseen liittyviä töitä ja stressiä) ja about samat tulot.. Eikä tarvitse huolehtia erikseen eläkkeen karruttamisesta, terveydenhuollosta ym. jutuista eikä tuoda töitä kotiin. Myös yhtiömuoto kantsii valita tarkkaan, toiminimellä voit mokailla koko omaisuutesi yms mukavaa. Tsemiä!:)
   
 5. jerguismi

  Rekisteröitynyt:
  12.08.2004
  Viestejä:
  19
  Periaatteessa kannattaa laskuttaa vähintään 1,5x kuin mitä saisit palkkaa, että työntantaja yms. kulut tulisivat katettua.

  Vähennyksiä saat mm. ammattikirjallisuudesta, työvälineistä yms jotka voit ostaa firman laskuun (alv pois).

  Jos teet vaan yhdelle firmalle, verottaja voi tulkita tuon kikkailuksi, näin olen kuullut...

  Jos ainoastaan yhdelle firmalle aikoo tehdä hommia, niin silloin turha ruveta yrittäjäksi mielestäni, ei niitä hyötyjä niin hirveästi ole. Itse ollut 2 vuotta freelancerina/yrittäjänä, suosittelen kyllä muuten jos on valmis ottamaan riskin.
   
 6. nemo

  Rekisteröitynyt:
  28.06.1999
  Viestejä:
  540
  Kiitoksia jo näistä vastauksista.
  Tämä kuulostaa kyllä hurjalta. En kyllä keksi mitään kuluja, jotta laskutuksen pitäisi olla näin suuri.

  Ainoat kulut, mitä keksin, että saisin homman pyörimään, olisi puhelimen ja liittymän osto omiin nimiin.

  Tämä on varmaankin alviton laskutus?
   
 7. Seniori

  Rekisteröitynyt:
  07.10.2005
  Viestejä:
  157
  Eipä sitä kannattaisi palkollisia pitää, jos kaiken voisi teettää alihankintana.
   
 8. eivitto

  Rekisteröitynyt:
  16.12.2009
  Viestejä:
  38
  Eipä taida verottoja hyvällä katsoa tuollaista järjestelyä. Tarvitset vähintään toisenkin laskutettavan yhteistyökumppanin, muuten olet heidän silmissä duunissa tuossa firmassa etkä yrittäjänä. Aikamoinen sotku tuosta on syntymässä.
   
 9. Calle

  Rekisteröitynyt:
  22.08.2003
  Viestejä:
  1 864
  Itellä kanssa aika varmaa mutua, että verottaja ei hyvällä kato jos siirtyy yrittäjäksi ja tekee hommia vain vanhalle työnantajalleen.

  Tosin sitä en tiedä mitä verottaja käytännössä sitten tekee tuossa tilanteessa, verottaa edelleen niinkuin olisit työsuhteessa ja perii kaikki sivukulut...?
   
 10. nemo

  Rekisteröitynyt:
  28.06.1999
  Viestejä:
  540
  Ajatuksena olisi ryhtyä yrittämään muutenkin, mutta muut laskutettavat olisivat yksityisiä kotitalouksia. Vanha yritykseni olisi mahdollisesti ainoa yritys, jota laskuttaisin.
  Hyvä, että tämäkin pointti tuli esille, kiitos Muro. Täytyy jutella asiasta verottajan kanssa. Kuten sanottu, asia on vasta suunnitteluasteella.
   
 11. Cirrus

  Rekisteröitynyt:
  10.08.2000
  Viestejä:
  2 859
  En kyllä tiedä mitään sellaisia lakeja, jotka kieltäisivät yrityksen perustamisen tai vanhalle työnantajalle hommien tekemisen. Nyt tarvittaisiin kyllä jotain kättä pitempää perusteiksi tälle.
   
 12. lgjanne

  Rekisteröitynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  95
  Eipä tuo verottaja kai kovin tarkkaan noita syynää tai ainakin faija on tehnyt tuolla tavalla jo ~6 vuotta hommia eräälle firmalle ja ei ole vielä tullut verottajalta mitään sanomista..
   
  Viimeksi muokattu: 15.11.2010
 13. karhuroope

  Rekisteröitynyt:
  29.07.2006
  Viestejä:
  355
  Mikä on oma hyöty?
  Jos palkka sama ja samat työt? Yrittäjänä et voi laskuttaa esim. ylitöitä erikseen ja jos työt loppuu/lomautetaa, työntekijänä saat vähintää työkkärista rahaa+mahd. ansiosidonnainen. Yrittäjänä ainoastaan pitkänkarenssin jos firman lopetat
  Hyötyä tulee silloin jos saat lisää asiakkaita ja kerkeät tehä enemmän nykyisen työajan puitteissa, tai voithan lyhentää vapaa-aikaasi jos sitä on liikaa. Mutta kun asiakkaita on useita ja sinä yksin mahtaa tulla monesti kiireellisiä hälytysluontoisia töitä? Esim. kuka menee hätiin kun olet lomalla?
   
 14. nemo

  Rekisteröitynyt:
  28.06.1999
  Viestejä:
  540
  Kuten yllä jo mainitsin, ajatuksena tehdä myös muita hommia.
  Ei mene nytkään, joten tilanne ei muutu.
   
 15. Seniori

  Rekisteröitynyt:
  07.10.2005
  Viestejä:
  157
  [FONT=arial, helvetica, sans-serif]Työntekijän ja yrittäjän rajanveto[/FONT]

  Uusi Ty -projekti
  [FONT=arial, helvetica, sans-serif]
  [/FONT]
   
 16. Nomber

  Rekisteröitynyt:
  15.07.2002
  Viestejä:
  4 887
  En kyllä lähtisi tohon, ellei sitten ole muutenkin kysyntää osaamisellesi paljon ja saisit muitakin asiakkaita hoidettua samassa ajassa kun nyt teet palkkatyötä.

  Yrittäjänä on vähän nihkeää sitten esim. ottaa asuntolainaa kun voi olla, että minä tahansa päivänä tulee asiakasfirmasta puhelu, että emme tarvitse enää palveluitasi ja jos ei ole silloin mitään muuta asiakasta niin tuleekin kiire hankkia jotain hommaa. Tai no koskeehan se jo vuokralla asumistakin, jos ei ole paljoa säästöjä niin voi olla aika orpo oli kun ei pariin kuukauteen saakkaan yhtään rahaa ja pitäisi vuokra maksaa.

  Sitten jos teetkin vain samat hommat kun nykyään niin niiden päälle joudut sitten hoitamaan firmasi asioita, tekemään kirjanpitoa jne. jne. johon menee sitten vapaa aikaa ainakin jonkin verran.

  Tietysti mahdollisuuksiakin sitten on. Jos firmasi alkaa tuottaa hyvin ja sinulla on hyvä liikeidea niin voit sitten aikaa myöden palkata ulkopuolisia työntekijöitä ja jossain vaiheessa vetäytyä aikaiselle eläkkeelle jonnekkin tahitille samalla kun työntekijäsi tahkoavat sinulle tuhansia euroja päivässä rahaa. Tosin tämähän ei toteudu koskaan jos tarkoitus on vaan itseään varten pitää sitä firmaa.
   
 17. -xb-

  Rekisteröitynyt:
  12.11.2010
  Viestejä:
  0
  VML 28 §:a lienee monesti käytetty perusteena, kun on yritys on ohitettu verotuksessa.

  edit. verohallinnon ohje aiheesta:
  Verohallinto - Skatteförvaltningen*»*Palkkaa vai työkorvausta
   
 18. Cirrus

  Rekisteröitynyt:
  10.08.2000
  Viestejä:
  2 859
  Kyseessä on vain tapaukset että ei edes oikeasti perusteta yritystä vaan ikuisilla sopimuksilla jollain toiminimellä yritetään.

  Ei se ole edes yritys silloin. Aloituspostajan kaveri kyseli nyt että jos hän oikeasti perustaisi yrityksen. Sehän tarkoittaa nyt vaikka osakeyhtiötä omilla tietokoneilla ja työtkin hän aikoi tehdä muualla kun yrityksen toimitiloissa. Lisäksi oli muita asiakkaita mahdollisesti.

  Ei näitä caseja verottaja torppaile. Yrityksen saa perustaa ja vanhalle työnantajalle voi tehdä töitä kunhan nyt oikeasti ensin perustaa yrityksen.
   
 19. -xb-

  Rekisteröitynyt:
  12.11.2010
  Viestejä:
  0

  Verottajahan voi torpata mitä vaan tuolla VML28:lla, ei siinä auta vaikka olisi oikeasti perustanut Oyj:n. Se on verovelvollisen näytettävä toteen muuta jos/kun verottaja yrittää tuloa TVL:ssä verottaa (verotuksen oikaisulautakunnalle->hallinto-oikeuteen->KHO:n)
   
 20. Frenchie

  Rekisteröitynyt:
  04.05.2002
  Viestejä:
  654
  Välttämättä tämä ei vaan ex-firmasi mielestä olekaan enää ok sitten kun firma ostaa sinun firmaltasi palvelua.
   
 21. Cirrus

  Rekisteröitynyt:
  10.08.2000
  Viestejä:
  2 859
  No teoriassa kuka vaan voi tehdä mitä vaan, mutta silti niin ei kuitenkaan tapahdu.
   
 22. nemo

  Rekisteröitynyt:
  28.06.1999
  Viestejä:
  540
  Hyvä pointti, erittäin hyvä.

  Kuten sanottua, on tämä vasta täysin suunnitteluasteella. Lähinnä kiinnosti tuo laskutettava summa vs. mitä työntekijä maksaa firmalle.

  Entäs sellainen tapaus, jos vaihdan työpaikkaa, mutta teen ilta-/vkl-hommina osaa nykyisistä hommista toiminimellä? Tätä nyt ei luulisi verottaja torppaavan?
   
 23. Cirrus

  Rekisteröitynyt:
  10.08.2000
  Viestejä:
  2 859
  No ei se nyt ihan niinkään välttämättä mene. Se että meneekö tulo yritystuloksi ratkeaa sillä että yritätkö oikeasti vai et. Ihmisellä voi olla ihan kaksi palkkatyötäkin. Jos teet ilta tai vkl hommia toisen yrityksen vehkeillä toisen yrityksen tiloissa jne jne, niin sinun oma yrityksesi ei silloin ole edes mikään yritys joka liittyisi kuvioon mitenkään.
   
 24. jjx

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2001
  Viestejä:
  14 132
  Toisaalta aika moni IT alalla työskentelevä on varmaan huomannut, että melkolailla tuulista voi siellä työsuhteessakin olla. Irtisanomisaikoja toki löytyy, mutta pienemmäss firmassa YT:t on läpihuutojuttu ja sen jälkeen sitten porukka lomautettuna toistaiseksi.

  Omat kriteerit milloin yrittäminen alalla järkevää:
  - Joku ajatus siitä mitä haluaa oikeasti tehdä ja töillä kerätään vaan pääomaa master planin toteuttamiseen
  - Laskutus selkeästi parempaa kuin palkkatyössä, eli täyspäiväisellä tekemisellä saat laskutusta vähintään 2x sen mitä palkkaa samoista hommista TAI mahdollisuus irtautua työpaikalta ja sitä kautta tehostaa toimintaa. Tuntilaskutus ehkä edelleen vaatimaton, mutta teetkin päivän työt kotona puolessa päivässä
  - Tilanne on sellainen että pankista löytyy vähintään ~6kk pelivara. Jos mennään kädestä suuhun, oma neuvotteluasema on aika heikko. Lisäksi asiakkaat ottavat herkästi ylimääräistä maksuaikaa laskuille.
   
 25. nemo

  Rekisteröitynyt:
  28.06.1999
  Viestejä:
  540
  No en nyt missään nimessä ajatellut tekeväni toisen yrityksen tiloissa/vehkeillä hommia jollekin toiselle yritykselle omaan laskuun.
  Omalla koneella, kotoa käsin työskentelisin iltaisin ja viikonloppuisin. Tämä olisi siis tuon skenarion 2 toimintamalli.
   
 26. -xb-

  Rekisteröitynyt:
  12.11.2010
  Viestejä:
  0
  Kyllä näitä tapauksia valitettavasti aina välillä tulee kun verottaja yrittää vääntää EVL tuloa TVL tuloksi. Ei tietysti kovin usein, sillä nuo verohallinnon yleisohjeen aidon yritystoiminnan tunnusmerkit pyritään varmistamaan etukäteen yritystä perustettaessa.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti