IT-alan työpaikat

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja yannara, 17.04.2006.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Incredible Buff

  Rekisteröitynyt:
  17.03.2008
  Viestejä:
  3 223
  Niin no IT-alasta on luotu pitkään sellaista kuvaa, että ne on vaan ne heikoimmat nörtit jotka koodaa, kun niistä ei muuhun ole ja pätevimmät tapaukset tekee jotain muuta. Siihen päälle jossain teknillisessä korkeakoulussa päähän taottu fakta, että DI on johtaja niin ihmekkö tuo..
   
 2. minavain123

  Rekisteröitynyt:
  03.07.2010
  Viestejä:
  179
  Minä olen tässä eri alan työstä työttömäksi jääneenä jokusen kuukauden ajan opiskellut omatoimisesti opiskellut IT-alalla oleellisina pitämiäni ns. perusasioita ja alkaa sitten keskittyä johonkin tiettyyn alueeseen. Ymmärtääkseni nämä ovat niitä mitä koulussakin alan opiskelijoille opetetaan, jotta ihmisillä olisi hiukan "yleissivistystä".
  -lukujärjestelmät, laskutoimitukset, muunnokset, loogiset operaatiot yms.
  -algoritmit
  -tarvittava matematiikka (vektorit, matriisit, transformaatiomatriisit, numeroteoria, elliptiset käyrät yms...)
  -verkkoliikenne,salaukset
  -perusserverin (Apache) pyöritys ja konffaus (oikeudet, uudelleenohjaukset yms. perussälä)
  -html/css/js ja toki DOM
  -php+SQL ja jotain ymmärrystä tietokannoista
  -tietoturva
  -eri ohjelmointikielien kanssa sähläämistä, C,Java,Python,VB(a)...
  -kuvankäsittely,2D- ja 3D -grafiikka, Blender/Max, vektorigrafiikka

  Tuo nyt on osin vähän tollasta pintaraapaisua ja mikä tahansa aihealue vaatii varmaan vuoden harjoittelun jos työkseen tekisi, mutta hyvin huomaa, että nuo kolme ekaa kohtaa (ja nimenmaan osaamisen puute) tulee joka asiassa vastaan.

  Päivänselvää on, että on hyvä tietää vähän kaikesta, mutta ei sillä töitä saa, ainakaan helposti. Pitää opetella jotain hyvin ja osoittaa se omilla projekteilla yms. Ei millään yrityksellä ole varaa tai kiinnostusta opettaa ja kouluttaa, varsinkin kun sen jälkeen työhön sitoutumisesta ei ole takeita.

  Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että Mohammed saa töitä jos osaa hommansa. Näissä jutuissa ei tietenkään ikinä mainita mitään käytännön työstä. Tietysti tuulipuvuille menee läpi että wordpressin, teeman ja 3 plugaria asentanut Ahmed on koodari ja Web Developer.
   
 3. gamelprutt Banned

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2014
  Viestejä:
  7 830
  Samaa mieltä täällä. Tosta Ylen artikkelista vielä: sen nyt olisi voinut mainita tuulipuvuille tiedoksi, että "Mohammedilla" (aka Eyas Tahalla) oli ihan hyvä duuni Jordaniassa. Ennenkuin lähti valtamaan tänne "sotaa pakoon".

  Mutta tätähän ei kerrottu. Tietenkään.
   
 4. Noix

  Rekisteröitynyt:
  05.11.2010
  Viestejä:
  18
  Kilpailukielloista.

  Olen tällä hetkellä töissä Mainostoimisto A:ssa. Haluaisin vaihtaa Digitoimisto B. Olen parhaillaan Mainostoimisto A:n ainut webbitekijä, en ole esimiesasemassa, enkä muussakaan päättävässä asemassa, titteli Web Designer. Yrityksillä ei ole samoja asiakkaita, mutta työtehtävä seuraavassa yrityksessä olisi sama kuin nykyisessä.

  Sopparissa kohta:

  ”Työntekijä sitoutuu Työnantajan pääliketoiminnan osalta työsuhteen kestäessä sekä, kun Työntekijä on eronnut omasta pyynnöstään tai Työnantaja on päättänyt Työsuhteen työsopimuslain mukaiset irtisanomis- tai purkuperusteen (lukuun ottamatta työsopimuslain 7 luvun 3 §:n mukaisia taloudellisia ja tuotannollisia syitä) perusteella, kuuden (6) kuukauden ajan työsuhteen päättymisen jälkeen olemaan harjoittamatta itse tai omistamiensa/hallitsemiensa yhtiöiden kautta suoraan tai välillisesti Työnantajan kanssa kilpailevaa toimintaa ilman Työnantajalta erukäteen saatua kirjallista suostumusta.”

  Millä todennäköisyydellä rikon tätä sopimusta? Omasta mielestäni kilpailukiellolle ei minun tilanteessani ole tarpeeksi painavaa syytä ,joten yllä oleva ei pätisi tässä tilanteessa.
   
  Viimeksi muokattu: 21.05.2016
 5. Peket

  Rekisteröitynyt:
  24.02.2016
  Viestejä:
  78
  Ylläolevaan:

  En tiedä, mutta ihmettelen suuresti jos tuo estäisi normaalin työpaikan vaihtamisen kuvaamassasi tilanteessa. Vastaavilla ehdoillahan voisi es aina työntekijän siirtymisen "kilpailijalle".

  Kysy liitosta ja tai lakimiehiltä varmistus.
   
 6. Randomizer

  Rekisteröitynyt:
  20.02.2004
  Viestejä:
  5 883
  Ei tossa pitäisi olla mitään ongelmaa niin kauan kun et käytä toisen firman assetteja, tekemiä tekniikoita, jne. hyväksesi. Koska kyseessä on mainos alan yritys, heillä tuskin on mitään omaa teknologiaa työhösi liittyen ja jos onkin, et vain käytä edellisen firman tekniikoita uudessa työpaikassasi.
   
 7. jjx

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2001
  Viestejä:
  14 132
  No sehän on aika selvää, että jos menet toiseen mainostoimistoon vastaaviin hommiin niin sitten rikot tuota sopimusta.

  Se on sitten eria asia, että kilpailukieltopykälä liian tiukka hommiisi nähden. Tämä ei kuitenkaan muuta sitä tosiseikkaa, että kilpailukielto siellä sopparissa on. Jälkiviisaasti voi vaan todeta, että näitä ei pitäisi hyväksyä soppareihin alkuunkaan. Koskaan ei kannata mitään allekirjoittaa sillä mielellä, että "eihän tällä sitten mitään väliä, kun kerta lainvastainen ehto". Mutta toki tiedän että ajoittain tuntu että vaihtoehtoja ei ole.

  Kuulutko liittoon? Se nimittäin antaa hieman selkänojaa siinä tapauksessa, että työnantaja pahoittaisi mielensä ja päättäisi ryhtyä kiusaamaan.

  Itse en varmaan antaisi ehdon häiritä työllistymistä, mutta järkevää voisi olla asian ottaminen puheeksi tulevan työnantajan kanssa.
   
 8. jjx

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2001
  Viestejä:
  14 132
  Sehän näissä sopimuksissa on juurikin ideana, että et voi suoraan vaihtaa kilpailijalle ja viedä sinne osaamistasi ja tietojasi.

  Lähtökohta laissa toki on, että henkilöllä pitää sitten olla jotain erityistä osaamista tai tietoja tai vaikkapa työnantajan kustantama koulutus, jotta kielto on perusteltu.
   
 9. yero

  Rekisteröitynyt:
  24.09.2008
  Viestejä:
  1 556
  Ainoastastaan henkilö, jonka ohjelmointiosaaminen on huippuluokkaa voi toimia arkkitehtinä (tiedän, että muitakin on, mutta maailmasssa tehdään paljon paskaa).

  Veli Noixin kilpailukiellosta (muokattu): kattaako tuo kilpailukielto itse asiassa tapausta, jossa menee toiseen (ei omistamaansa tai hallitsemaansa) yritykseen töihin?
   
 10. Forze

  Rekisteröitynyt:
  01.07.2005
  Viestejä:
  977
  Kilpailukielto pykälä ei ainakaan Hollanissa päde tuskin suomessakaan. Meille on tullut paljon toisilta Jenkki vendoreilta meille porukkaa hommiin, jotkut ovat saaneet oikeushaasteen. Toisaalta ovat sen vain välittäneet meidän legal tiimille ja sen jälkeen ei ole kuulunut mitään. Lähinnä se taitaa olla pelotteena, että työntekijä ei hyppäisi niin helposti kilpailijan kelkkaan.

  Taas meillä on käytäntö että jos lähtee firmasta, ja menee kilpailijalle töihin tai ei kerro minne menossa niin samantien työsopimus katkaistaan. Ei tarvi mennä töihin irtisanomis aikana niin saa palkallisen loman ;). Tätä monet käyttää hyödyksi eli irtisanoutuu kuun alussa, niin saa 2kk lomaa.
   
 11. yero

  Rekisteröitynyt:
  24.09.2008
  Viestejä:
  1 556
  Toki mies pitää minkä lupaa, eli jos lupaa olla kilpailematta, niin sitten on kans. Meni lakipykälät miten meni.
   
 12. Zepi

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2000
  Viestejä:
  10 294
  Ainakaan suomessa ei ole mahdollista sanoa, etteikö kilpailukielto joissain tilanteissa pätisi. Onhan noista annettu mätkyjäkin joskus työntekijälle, ainakin jos on pöllinyt asiakkaitakin mukaansa.
  Eli tietyillä erikoistumisaloilla lupaa, ettei ikinä koskaan vaihda töitä tai hyppää pari pykälää alaspäin duunihierarkiassa?
   
 13. Forze

  Rekisteröitynyt:
  01.07.2005
  Viestejä:
  977
  Jep jep... Tai sit ei. Kilpailu on kovaa, jos omassa organisaatiossa ei etenemis mahdollisuuksia tule niin kyllä silloin katsotaan kilpailijan suuntaan jos jotain ura kehitystä haluaa, palkkakin nousee aina huomattavasti. Sitä en ole oikein ymmärtänyt kun jotkut hyppää kilpailijalle samaan pestiin... :/ no kukin tallaa tavallaan.

  20-40% palkan korotukset kilpailjalle siirtyessä Vendoreilla ei ole mikään harvinaisuus.
   
 14. Noix

  Rekisteröitynyt:
  05.11.2010
  Viestejä:
  18
  En jotenkin koe, että osaamiseni olisi kovinkaan erityinen (WordPress saitit, joita ei edes yrityksen sivuilla mainita. ei ole siis firman päätuote). Enkä vastaa asiakashankinnoista, tuotantotyötä. Myöskin mahdollinen tuleva firma on näissä jutuissa huomattavasti edistyneempi.

  En kuulu liittoon, ainoastaan ytk.
   
 15. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 173
  Kilpailukielto harvemmin on pätevä perus työntekijälle. Se on normaalista poikkeava rasite, jonka työnantajan pitäisi vastaavasti korvata jollain tavalla. Eli jos palkataan ihmisiä normi palkalla töihin, niin sopimukseen kirjattu kilpailukielto harvemmin on pätevä. Sitten jos palkataan joku firman toimitusjohtajaksi vaikka 30 k€ / kk palkalla niin tilanne on hieman eri. Tai jos palkataan ohjelmistoarkkitehti 6000 € / kk palkalla töihin tiettyyn projektiin vuodeksi ja lisäksi maksetaan 100 000€ korvaus siitä, että sitoutuu olemaan menemästä ko. projektin kanssa kilpailevalle yritykselle 2 vuoteen. Tässä siis selkeästi on normaali palkka ja päälle erillinen korvaus tuosta kilpailukiellosta.

  Toinen juttu on se, että tietenkään yrityksen salassapidettäviä tietoja ei saa käyttää työsuhteen purkautumisen jälkeenkään. Eli jos vie työssään saamiaan tietoja yrityksen asiakkaista kilpailijalle, niin siitä voi tulla sanktioita vaikka ei olisi mitään kilpailukieltoakaan kirjattu. Toki tässä on sitten vaikea vetää rajaa että tapahtuiko jotain laitonta vai siirtyikö asiakkaat tyypin perässä kilpailijalle koska kyseessä oli "niin hyvä ja osaava tekijä".
   
 16. LonGero

  Rekisteröitynyt:
  06.04.2013
  Viestejä:
  1 027
  Tämä on juurikin tilanne miten nämä menevät lain silmissä, työnantajalla ei ole mitään yksipuolista mahdollisuutta rajoittaa elinkeinonharjoittamista jollei halua siitä maksaa. Joku jo mainitsikin, että monesti nuo rajoitukset ovat vain enemmän pelotevaikutusta aikaansaavia kuin mitenkään lain edessä pitäviä. Tuo immateriaalitiedon hyödyntäminen (=osaaminen) on kanssa melko turha lauseke, milläs todistat että käytetään "väärää" tietoa uudessa työssä.
   
 17. rlame

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2003
  Viestejä:
  614
  "Kilpailukieltoehdon pätevyyden edellytyksenä olevan erityisen painavien syiden tulee ilmetä sekä kilpailukiellosta sovittaessa, että siihen vedottaessa. Edellytysten pitää ilmetä myös työsuhteen päättyessä. Jos työntekijän asema on muuttunut työsuhteen aikana siten, ettei työsopimuksen solmimisen yhteydessä sovitulle kilpailukieltoehdolle ei ole enää lain edellyttämää erityisen painavaa syytä, on kilpailukieltoehto mitätön."

  http://lexia.fi/fi/2015/04/27/hovio...opimuksen-kilpailukieltoehdon-olleen-mitaton/

  Kysy työnantajalta mikä on tämä "erityisen painava syy", mikäli eivät sellaista osaa kertoa ei kilpailukieltosopimus ole pätevä.
   
 18. jusmar74

  Rekisteröitynyt:
  15.02.2005
  Viestejä:
  54
  Yhdeksän vuotta luottarina ja kaikenlaista on nähty ja sanoisin että pyyhi paperilla perseesi ja vaihda duunia.
   
 19. yero

  Rekisteröitynyt:
  24.09.2008
  Viestejä:
  1 556
  Tai sitten: ole sanasi mittainnen ja pidä se, minkä olet työnantajallesi luvannut.
   
 20. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 173
  Niin tosta Noixin tapauskesta niin tuossahan nähtävästi kielletään vain yrittäjänä kilpaileminen. Eli tuossahan Noixin kertoman perusteella kilpaillaan jonkun muun omistaman/hallitseman yhtiön kautta, jota ei edes oltu kielletty.
   
 21. sirace

  Rekisteröitynyt:
  05.10.2009
  Viestejä:
  1 014
  Noix voi pyyhkiä paperilla persettä. Koska et ole johtoryhmän jäsen etkä mukana yrityksen keskeisessä päätöksenteossa eikä sinulla ei ole tiedossayrityksen strategiaan tms. liittyviä asioita niin pykälät eivät koskaa pädeä duunareista puhuttaessa. Noi pykälät koskevat vain ns. johtajasopimuksia ja joiden purkamisesta (puutarhanoitoa omassa pihassa karenssin määräämä aika) maksetaan myös siihen kuuluva asiallinen korvaus.
   
 22. yero

  Rekisteröitynyt:
  24.09.2008
  Viestejä:
  1 556
  Oletteko te todella kaikki sitä mieltä, että on ihan OK syödä sanansa, jos siltä sattuu tuntumaan?
   
 23. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 173
  Noixin tapauksessahan ei edes olisi kyse sanan syömisestä millään tavalla ymmärrettynä, kun koskaan ei ole ilmeisesti ole missään sopimuksessakaan mainittu rajoituksia siirtyä töihin kilpailevaan muun omistamaan yritykseen.
   
 24. yero

  Rekisteröitynyt:
  24.09.2008
  Viestejä:
  1 556
  Veli Noixin sopimus on vaikeasti tulkittavissa tältä osin.

  Hypoteettisesti: On työnantajan kanssa keskusteltu kilpailukielto läpi, se on paperissa selvästi ja oma nimi alla. Ts. olet itse aivan selvästi ja kiistatta hyväksynyt kilpailukiellon. Juristi sanoo, että lain mukaan kielto ei ole pätevä, koska työsopimuslaki.

  Onko moraalisesti OK rikkoa kilpailukieltoa?

  Minusta vähän sama tapaus kuin vanhentunut velka: ei ole pakko maksaa, mutta vähän kusipäistä jättää toisen tappioksi.
   
 25. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 173
  Itse en näe sen sanamuodoissa, mitään tulkinnanvaraisuutta: Siinä ei millään tavalla kielletä menemästä "vain töihin" kilpailevaan muun omistamaan firmaan.

  Mutta haluatko nyt siis puhua Noixin sopparista vai yleisellä tasolla?

  Vähän kusipäistä myös työnantajalta laittaa kilpailukieltoja sopimukseen ilman että sitä kompensoidaan millään tavalla. Eli jos maksetaan duunista normaali tai ehkä jopa normaalia pienempi palkka ja koitetaan estää työntekijää vaihtamasta häntä paremmin arvostavalle työnantajalle perusteettomalla kilpailukiellolla.

  Jos olisit työnantajan kanssa tehnyt työsopparin jossa sanottaisiin että et saa pitää lomia ilman että niitä mitenkään korvattaisiin niin kumpi olisi kusipäisempi, työnantaja vai työntekijä joka kuulisi että tämä on laitonta ja "söisi sanansa" ja vaatisi ne lomat tai -korvaukset.
   
  Viimeksi muokattu: 22.05.2016

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti