Internet-yhteysongelma: langattomasti nettiin langalla ei

Viestiketju alueella 'Ongelmat' , aloittaja Derkonig, 23.02.2020.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Derkonig

  Rekisteröitynyt:
  23.02.2020
  Viestejä:
  28
  Hei,

  Kuvaan ensi alla mikä on setup:

  Internet tulee Elisan kautta tekniseen tilaan Alcatel-Lucent I-241G-Q valokuitupäätteelle tai modeemille. Valokuitupäätteeseen on kytketty TP-link TL-SG1008D 8-porttinen Gigabitin kytkin paikkaan 1, josta lähtee kuusi kappaletta Ethernet-kaapeleita talon eri huoneisiin. Nämä kaapelit on numeroitu eri tiloihin numeroilla 1-6. Huoneessa 2 sijaitsee ASUS EA-AC87 Wlan reititin, jossa on edelleen viisi kappaletta Ethernet-paikkoja. Wlan-verkkoon on kytketty 1 kpl iOS MacBook Air sekä tarpeen mukaan 2 kpl Android-puhelinta. ASUSksen Wlan-reitittimeen on kytketty myös Ethernet kaapelilla RaspBerry 3+, johon asennettu Home Assistant tulevaa kotiautomaatiota silmällä pitäen. Alla vielä yhteenveto:
  1. tyhjä
  2. Asus EA-AC87-Wlan-reititin; kaapelilla kiinni Raspberry 3+
  3. Elisa Viihde, kaapelilla
  4. tyhjä
  5. tyhjä
  6. tyhjä

  En saa kaapelilla suoraan yhteyttä nettiin eli esimerkiksi, jos laitan W10 työläppärin piuhalla kiinni suoraan Ethernetiiin, ei muodostu yhteyttä. Sama vika toistuu vaikka laitan läppärin kiinni suoraan valokuitupäätteen vapaaseen kaapelin paikkaan tai kytkimeen. En saa myöskään yhteyttä kaapelilla, jos yhdistän sen suoraan Wlan-reitittimen vapaasaan slottiin. Puhelimen kautta pääsen käsiksi Raspi 3:lla ajettavaan Home Assistanttiin Wlanin kautta.

  Elisa Viihteen boksi on kyllä koko ajan kaapelilla netissä, koska Netflixit sun muut toimii hyvin. Vaimolla on MacBook Air, joka ei pääse Wlaniin käsiksi lainkaan eikä myöskään työläppärin W10. Samsung 10e:n kautta pääsen nettiin kyllä. Samoin verkossa on vielä Neaton D7 robotti-imuri, joka tottelee kyllä käskyjä puhelimen kautta ja imuri on yhteydessä kodin Wlaniin.

  Elisan mukaan valokuitupääte olisi kunnossa ja yhteydet heidän puolesta. Valokuitu pääte on nollattu ilman vaikutusta ja Asusksen reititintä on nollattu, bootattu ja tehdä uusi Wlan-verkko monta kertaa.

  Kaikki neuvot ovat kalliita, kiitoksia kaikille etukäteen ja kysykää jos ilmaisin jonkin kohdan epäselvästi.
   
 2. jagetsu

  Rekisteröitynyt:
  01.07.2005
  Viestejä:
  661
  Onko alcatel sillatussa moodissa vai reitittävänä?
  Pääsetkö kaapelilla nettiin kun sammutat asuksen? Minkälaisen IP:n silloin saat?

  Äkkiseltään tulisi mieleen päällekäiset DHCP:t kun tuossa asuksessa ei ole varsinaista "wan" porttia erikseen.
  Mikäli alcatel on reitittävä tulee asus muuttaa "WLAN AP" tilaan.
   
 3. Derkonig

  Rekisteröitynyt:
  23.02.2020
  Viestejä:
  28
  Kiitos vastauksesta.

  Eiköhän tuo alcatel ole reitittävässä moodissa. Tosin laitoin Elisalle viestiä, että kertovat kaiken infon kyseisestä laatikosta sillä netistä ei tunnu varmaa tietoa löytyvän.

  En pääse kaapelilla nettiin, jos sammutan Asuksen enkä näin tietenkään myös IP:tä. Asus on AP (access point) moodissa.

  Oma veikkaus liittyy myös jonkinlaiseen ristiriitaan DHCP:n suhteen, mutta lisää vinkkejä kaivataan edelleen.
   
  Viimeksi muokattu: 23.02.2020
 4. jagetsu

  Rekisteröitynyt:
  01.07.2005
  Viestejä:
  661
  Tuossa kohtaa irroittaisin kaikki johdot ja lähtisin kuitupurkilta lähtien tutkimaan mikä laite/kytkentä rikkoo verkon.
  Eli läppärillä ja verkkopiuhalla teknisestä tilasta alkaen testaamaan ja kytkemään laite kerrallaan takaisin.
  Tuo kyllä kuulostaa oudolta ettei kytkimestä/kuitupäätteestä saa kaapelilla yhteyttä.
   
 5. Derkonig

  Rekisteröitynyt:
  23.02.2020
  Viestejä:
  28
  Täytyy varmasti ajan kanssa alkaa selvittään tuota ongelmaa kuitupurkilta päin, kuten ohjeistit. Laitan myöhemmin viestiä mitä havaintoja löytyy.
   
 6. E.T

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2000
  Viestejä:
  10 981
  Minkälaiset ovat IP-asetukset niissä laitteissa joissa netti toimii?
  Eli myös DNS ja yhdyskäytävä?
  Ja avautuuko minkä laitteen sivu jos laitat selaimeen tuon yhdyskäytävän IP:n?
   
 7. Derkonig

  Rekisteröitynyt:
  23.02.2020
  Viestejä:
  28
  Kaikissa laitteissa on IP- ja DNS-asetukset automaatilla. Täytyy saada ensin yhteyspaletti edes jotenkin säntillisesti toimimaan ennen kuin alan noita muuttaamaan.
   
 8. Derkonig

  Rekisteröitynyt:
  23.02.2020
  Viestejä:
  28
  Tänään otin kaikki nettipiuhat irti seinistä eli mikään laite ei ollut yhteydessä nettiin. Sitten tekniseen tilaan, kytkin irti valokuitupäätteestä, virrat pois kytkimestä ja valokuitupäätteen nollaus.

  Valokuitupäätteen käynnistyttyä uudelleen, kytkin takaisin valokuitupäätteen 1-porttiin. Sisällä W10 läppäri suoraan piuhalla kiinni nettiin ja yhteys toimi moitteettomasti. Tämä jälkeen virrat Asukseen ja Wlan tulille. Android kiinni Wlaniin, samoin MacBook Air. Toimii edelleen kaikki. Sitten läppäri irti piuhasta ja Elisa Viihde-boksi kiinni, ei yhteyttä enää piuhalla. Raspi 3+ ei myöskään piuhalla nettiin Wlan-boksin kautta.

  Tämän jälkeen alkoi myös MacBook Air takkuamaan ja kadotti yhteyden. Otin Raspin irti Wlan-purkista ja käynnistin uudelleen. Sain Elisa Viihteen boksin kiinni Wlanilla, mutta en enää W10 läppäriä enkä Macbookkia. Android silti yhdistää. Tuli tehtyä varmaan liian nopeita muutoksia, koska valo hieman näyttäytyi tunnelin päässä.

  Jotenkin tämä Asuksen boksi ei tunnu toimivan jos yhdistetään jokin toinen laite piuhalla nettiin. Aikaisemmin Asuksen boksi oli toisessa paikassa ja Elisa Viihteen boksi kiinni suoraan siinä ja muistaakseni silloin toimi sekä Wlan että Elisa Viihde. Täytynee kokeilla uudestaan.

  Osaako joku suoraan sanoa ratkeeako ongelma, jos hommaa uuden Wlan-reitittimen, jossa erillinen WAN-portti ja kytkin? Jos laite osaa paremmin jakaa tarvittavan tiedon Wlaniin ja piuhoille?

  Tällä hetkellä ainoat Wlanin kautta yhteyden saavat laitteet on S10e sekä Elisa Viihteen boksi.
   
  Viimeksi muokattu: 24.02.2020
 9. jagetsu

  Rekisteröitynyt:
  01.07.2005
  Viestejä:
  661
  Kertomasi perusteella vaikuttaisi että asus sielä nyt jotain sotkee.
  En tiedä paraneeko laitetta vaihtamalla, ennemmin siitä asuksesta pitäisi saada asetukset 100% varmuudella kuntoon.
   
 10. Derkonig

  Rekisteröitynyt:
  23.02.2020
  Viestejä:
  28
  W10 läppärillä yritin saada yhteyden toimimaan Wlanin ja kaapelin kautta, mutta tuloksetta. Molemmilla kerroilla Default Gateway/oletusyhdyskäytävä) näytti tyhjää ipconfig /all-komennon jälkeen. Sama ongelma siis sekä Asuksen boksin kautta että piuhalla.

  Sinällään tämä on kumma piirre, koska Asuksen Wlan toimii edelleen S10e:ssä ja Elisa viihteessä.
  Täytyy kokeilla mitä tapahtuu jos ottaa kytkimen irti kokonaan ja laittaa tietyt Ethernet-kaapelit kiinni suoraan valokuitupäätteeseen.

  EDIT 13:38: Päivitys tilanteeseen.
  Vaihdoin Asuksen IP-osoitteen staattiseksi samoin DNS-palvelimet. Nyt pääsen W10 läppärillä, Mac Pro:lla nettiin Wlan kautta, samoin S10e:llä. Piuhalla ei homma edelleenkään toimi enkä pääse Asuksen asetuksiin kiinni, en Wlanin tai piuhan kautta.
   
  Viimeksi muokattu: 25.02.2020
 11. E.T

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2000
  Viestejä:
  10 981
  DNS:ksi voi nyt käsin laittaa vaikka Googlen/OpenDNS:n osoitteet, mutta voisitko jo kertoa mitä ipconfig sanoo yhdyskäytäväksi laitteissa joissa netti toimii ja minkä laitteen hallintasivua se aukaisee jos laitat sen IP:n selaimeen.
   
 12. Derkonig

  Rekisteröitynyt:
  23.02.2020
  Viestejä:
  28
  DNS-osoitteiksi laitoin Saunalahden osoitteet, koska Elisan osoitteisiin ei saanut yhteyttä. Tällä hetkellä Wlan-toimii vain s10e puhelimissa ja Elisa Viihteen boksissa. Macbook ja W10 eivät suostu yhteistyöhön. Näyttää vahvasti, että saa jällee resetoida Asuksen ja yrittää uudelleen.
   
 13. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 704
  Minkä IPn tietokone (tai jokin muu laite) sai kun se oli kiinni kuitumuuntimessa ?

  Kuvauksen perusteella sinulla ei ole nattaavaa reititintä, laitteesi ehkä sai julkisen IPn, niissä rajoissa mitä operaattori tarjoilee. Jos käytössä IPv neloset, niin yleensä kotiliittymissä max 5 osoitetta. jonkin laitteen irrottaminen/ sammuttaminen ei välttämättä vapauta IPtä heti.

  Vaihtoehtoisesti sinulla on kuitumuuntimessa myös reititin NAT, mutta osa porteista siltaavia, osa ei.

  Olet varmaan lukenut ne kuipurkin ohjeet ja operaattorin ohjeet. Joillain operaattoreilla voi olla media purkeille omat ohjeet ja operaattorin purkeissa sellaista varten oma portti.

  Kerroit että Wlan purkki on yhteyspite tilassa (Wlan AP), niin se ei vaikuta kuvioon, paitsi mahdollisesti se vie yhden julkisen IPn.

  Asustasi mainostetaan mediasiltana (muuntaa WLANin piuhaksi), mutta ilmeisesti sinulla se on WLAN AP, jos olet varman sen toimivuudesta, niin ok, jos epäilet, niin selvitä sen toiminta, jos siis se NATttaa , niin se selittäisi miksi WLANilla netti toimii, mutta ei piuhoilla.
  Jos se taasen on jonkinlainen medisilta tila, mutta vähän väärin päin ja siinä myös DHCP, piuhaan päin, niin arpaahan se minkä laitteen IPt piuha-asiakkaat saavat. (ymmärsin että tuossa WLAN purkissa ei ole ns WAN porttia ?)


  Mutta
  1. selvita kuitupurkin toiminta, hallinta, asetukset, ohjeet minkälaisia IP osoitteita eri porteista saa.
  2. Selvita WLAN purkin toiminta.

  Jos tarvitset reittimen, niin voi olla ilman WLANia tai WLANilla, se sijoitetaan kuitupurkin perään, jonka perään kytkin, jonka perään laitteet mm. WLAN yhteyspiteet. (kunhan sen nyky purkin toiminnan hahmottanut)

  Reittimeksi sellainen mikä hoitelisi parhaan mukaan myös palomuuri tehtävät.

  Mediapurkki sitten operaattorin ohjeen mukaan, joko suoraan kuitupurkkiin tai reittimen perään ja reittimeen tarvittavat asetukset ja priorisointi.
   
  Viimeksi muokattu: 26.02.2020
 14. Derkonig

  Rekisteröitynyt:
  23.02.2020
  Viestejä:
  28
  Kiitos informatiivisesta vastauksesta! Tämä en olisi koskaan tullut ajatelleeksi.

  En harmi kyllä laittanut tietokoneen saamaa IP-osoitettaa ylös, mutta Wlan-purkin IP on 85.156.2XX.XX (tai Asuksen ohjelma ainakin näyttää niin, käsiksi en pääse) ja Elisa Viihteen IP 88.114.2XX.XX. S10e on 88.114.2XX.XX.

  Olen laittanut Elisalle viestiä ja pyytänyt valokuitupurkin kaikki tekniset tiedot ja niitä vielä odotellaan. Jahka tiedot saan, niin se antaa varmasti lisää valoa tähän probleemaan. Asiat yleensä ratkeaa, tämä vaatii vaan näköjään enemmän ponnisteluja.
   
 15. jagetsu

  Rekisteröitynyt:
  01.07.2005
  Viestejä:
  661
  Nuo ovat julkisia IP:itä eli tarvitset sinne tekniseen tilaan reitittimen.
  Helpoin olisi jos sen Alcatelin saisi reitittävään tilaat jotta välttyisit lisälaitteilta.
   
  Viimeksi muokattu: 26.02.2020
 16. Derkonig

  Rekisteröitynyt:
  23.02.2020
  Viestejä:
  28
  Elisasta olikin tullut vastaus:

  "Kiitos viestistäsi. Vastaan näin sähköisesti, jolloin tiedot jäävät paremmin ylös. Tosiaan Alcatel Lucent on pääasiallisesti ainoastaan muunnin, johon on mahdollista kytkeä myös kaapeli tv kytkennät. Laitteessa ei siis ole erikseen sisäänrakennettua reititintä, joten tarvitset siihen erikseen oman laitteen, jotta verkon voi jakaa muille laitteille. Näin ollen mitään erillisiä siirtonopeuksia siinä ei ole myöskään, koska se vaatii reitittimen, jossa tietty on omat ominaisuudet, jota hyödynnetään. IP osoitetta laitteella ei ole erikseen, mutta ip osoitteen voi selvittää esim https://www.whatismyip.com/ linkin kautta. Vastaamalla tähän viestiin voin auttaa muissa kysymyksissä. Kerrothan vielä kuinka onnistuimme tänään. Mielipiteesi on tärkeä!"

  Tämä taitaa nyt vahvistaa juuri edellä mainitun, että tarvitsen erillisen reitittimen tuohon valokuitupömpelin perseeseen, joka hallitsee myös NAT:n?
   
 17. jagetsu

  Rekisteröitynyt:
  01.07.2005
  Viestejä:
  661
  Alcatelia ei saa reitittäväksi joten tarvitset reitittimen tekniseen tilaan.
  Oletan että WLAN-kantavuuden kannalta nykyistä Asusta ei sinne haluta siirtää?

  Koska kyseessä on valokuitu niin suosittelen valitsemaan laitteen jossa on gigabitin portit (ei 100mbit)
   
 18. Derkonig

  Rekisteröitynyt:
  23.02.2020
  Viestejä:
  28
  Kiitoksia vastauksesta, näin myös epäilin. Olet oikeassa Asuksen suhteen eli sitä ei tuonne tekniseen tilaan, tuvan kulmaan ylimääräisen seinän taakse viitti laittaa. Seuraavaksi ostohousuja jalkaan ja reititin-ostoksille. Näin ne asiat selviää.

  Elisalle lähti myös samalla palautetta, että voisivat kertoa asiakkailleen jos heidän tarjoamissa laitteissa on joitain mahdollisia rajoitteita, jotka kuluttajan (maksavan sellaisen) tulee kotiverkossaan ehkä huomioida. Tuskin olen ainut tämän ongelman kanssa.
   
  Viimeksi muokattu: 26.02.2020
 19. jagetsu

  Rekisteröitynyt:
  01.07.2005
  Viestejä:
  661
  Kuluttajille suunnatuissa reitittimissä tulee yleensä WLAN mukana (kannattaa kytkeä pois koska ASUS hoitaa) ja porttimäärä rajautuu neljään. Muista varmistaa kaikkien porttien olevan gigabit.
  Eli teknisessä tilassa Alcatel -> reititin -> tarvittaessa kytkin
  Alkuun pärjäät siis ilman kytkintä, mutta kolme eri laitetta kun yhdelläkin voisi pärjätä :facepalm:

  Periaatteessa Asus voisi toimia reitittimenä myös jossain toisessa huoneessa, mutta tällöin laitteet tulisi kytkeä Asuksen "perään". Tuleeko joka huoneeseen yksittäiset kaapelit teknisestä tilasta vai meneekö ns. tuplat?
   
  Viimeksi muokattu: 26.02.2020
 20. Derkonig

  Rekisteröitynyt:
  23.02.2020
  Viestejä:
  28
  Joka huoneeseen tulee vain yksi kaapeli, joten kyllä se erillisen reitittimen hankkimiseksi menee väkisin. Toki Asus tukee vain 5ghz verkkoja, joten sitä voisi käyttää reitittimenä ja sitten hommata dual-band Wlan tukiaseman.
   
 21. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 704
  Sinänsä tuo on ihan hyvä ja tyypillinen toteutus kuituliittymissä. saat ihan aidon nettiyhteyden ilman mitään operaattorin alitehoisia nat purkki virityksiä, lisäksi sinulla on siinä nyt useampi aito "netti portti".
  En tiedä onko tuo tullut sinulle perintönä edelliseltä omistajalta ja prujut kadonneet, sillä yleensä edes jotenkin simppelit ohjeet tulee mukana.

  Nyt vaan hommaan sopivaa reititintä, manitut kuluttaja wlan reittimet on edullisia ja helppoja, satkusta eteenpäin ihan sopivia, jos sinulla ei mikään valtavan nopea netti.

  Jos vähän enemmänt haluat, niin reititin ilman mitään wlaneja, tai vaihtoehtoisesti jotain tietoturva reititin purkkeja esim F-secure. (F-Secure SENSE, siinä tosin wlan)
  Monet harrastajat suosii Ubiquitin reitittimiä (Ubiquiti EdgeRouter X jne) mutta ovat ehkä vähän liikaa jumppaa vaativia. Siltäkin löytyy "tietoturva" reititin, en tiedä, mutta voi vilasta onko helppo ottaa käyttöön

  Jos netti nopeus on jossain 100-250Mbit luokssa niin mitään hirveän tykkiä ei tarvi jos kuorma muuten siedettävä. Jos nopea kuitunetti, niin sitten kovalla kuormalla palomuurireittimissä tarvitaan potkua enemmän, eli alkaa hinnat nousta.

  Jos Asus on tuttu ja helpolla haluat päästä, niin wlan reititin, siitä voi wlanin kytkä pois, tai niissä usein ns vieras wlan, jonka voi jättää päälle (conffaa niin että kapeat kanavat ja kaukana tuon pää wlanin kanavaista) ja käyttää vaikka vierailevien tai muuten ei niin luetettujen laitteiden nettinä.

  Laitteen valinnassa oleellista että se on helppo käyttöön ottaa ja helppo ymmärtää, meinaan sitä että aiheen opiskelu voi olla työlästä, mutta olisi kuitenkin tärkeää että ymmärtää mitä sillä tehdään. Jolloin kannattaa vähän maksaa ns helppoudesta.

  Reittimen perään sitten se sinun kytkin, jonka perään muut hilut.

  Elisa viihde, jos sille suositellaan suoraan nettiin pistämistä niin kytke se suoraan kuitumodeemiin. Jos netti yli pirteä niin tuskin tulee kuormajako ongelmia.

  Jos jotain IoT verkkoa suunnittelet, esim kameroita, kiinalaista kotiautomaatioo, niille sitten oma reititin.

  Edit:

  Jos kiire, niin alkuun pääsee toki muutamankympinkin purkilla, jonka voi sitten myöhemmin siirtää kakkosverkon palvelijaksi.
   
  Viimeksi muokattu: 26.02.2020
 22. jagetsu

  Rekisteröitynyt:
  01.07.2005
  Viestejä:
  661
  Tuossa asuksessa siis ei ole 2,4GHz tukea ollenkaan.
  Speksitkin puhuvat vain AP-tilasta ja mediasillasta, eli tuotako ei siis saa edes reitittäväksi?
  Sen takia ei vissiin sitten ole sitä WAN-porttiakaan... :confused:
   
  Viimeksi muokattu: 26.02.2020
 23. Derkonig

  Rekisteröitynyt:
  23.02.2020
  Viestejä:
  28
  Luulen, että Asuksen purkin saa vain AP-tilaan tai mediasiltaan. Purkki ostettu taannoin torista kun halvalla sai, mutta eiköhän sekin mene vaihtoon muun laitteiston päivityksen kanssa koska ominaisuudet ovat niin rajalliset.
   
 24. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 704
  Tarkemmin perehtymättä se on ihan hyvä AP.
  Jos vielä tarvitset kytkintä samaan pisteeseen, niin ehkä jopa oikein hyvä.
  Jos et tarvitse kytkintä wlanin viereen, niin korvaavaksi ehkä jokin POE virransyötällä varustettu AP katto asennukseen. Mutta jos et POE/katto viritystä tarvi niin tuolla nykyisellä varmaan pärjäät pitkälle.
  Oletan että et ole tähän hätään mitään virtualilaneja (VLAN) virittelemässä.
   
 25. E.T

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2000
  Viestejä:
  10 981
  Tuollaisen muutaman sadan megabitin reititysnopeuteen pystyvän laitteen ei pitäisi enää paljoa maksaa.
  10+ v sitten se oli eri asia.

  Tuokin näköhään pystyy aika reiluun nopeuteen
  https://www.jimms.fi/fi/Product/Sho...edgerouter-x-reititin-5-x-gigabit-rj-45-musta
  https://www.mbreviews.com/ubiquiti-edgerouter-x-review/

  WLAN-tukiaseman sisältävät "WLAN-reitittimet" ovat paljon yleisempiä kuin pelkät reitititmet.
  Tosin se täytyy varmistaa että on Gbit-porteilla.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti