Intel Core i7-4960X-, 4930K- & 4820K-kellotusketju (22 nm Ivy Bridge-E)

Viestiketju alueella 'Prosessorit, emolevyt ja muistit' , aloittaja Sampsa Kurri, 24.06.2013.

 1. atomato

  Rekisteröitynyt:
  08.08.2006
  Viestejä:
  194
  Ramdiskiltä vois ajaa lähes kaikki sovellukset jois laittais 128gb:)
   
 2. JarppaK

  Rekisteröitynyt:
  11.07.2014
  Viestejä:
  303
  Tälläinen setti R4BE X79, 4930K ja ddr3. Tämä setti on vissiin todettu aika toimivaksi niillä käyttäjillä kenellä tälläinen on ollut käytössä. Itselleni kyllä tuo X79-piirisarjalla varustettu emo ja siihen prossu kyllä riitäisi ajamaan omat tarpeet pitkäksi aikaa eteenpäin. Toisaaltaan kun piirisarja on jo vanha niin siellä on se toimivuus jo olemassa, koska on useamman vuoden ollut markkinoilla vrt. markkinoille taas uusi tuleva X99 josta kukaan ei voi tietää miten se toimii ennen kuin siitä on saatu tietoa ja kokemuksia.

  Hetken päästä julkaistaan X99-piirisarjan emot/prossut ja ddr4:stä jo ensimmäiset Crusialin kammat olivat tulleet eikä hinta ole pahakuuloinen näin alkumetreillä. Sitten kun lähdetään miettimään uusia Haswell-E prosessoreita tälle X99-piirisarjalle 5960X, 5930K ja 5820K jotka tulevat syyskuun aikana mikäli nyt oikein muistan lukeneeni.

  Nyt kun lähtee miettimään tuota X79 vs. X99 niin ensiksi mietin jo tuota X79:n ostamista, mutta olisiko kuiteskin vielä viisainta odottaa hetki kun tuo X99-piirisarja julkaistaan myyntiin asti ja katsoo miten hinta/nopeus jutut alkaa asettumaan 4000- ja 5000-sarjojen välille.

  Toki sen tiedän jo nyt, että mikäli X79:siin lähtee niin se ei ole hukkaan ammuttu arpa missään nimessä. Lähinnä mitä arvonraati on mieltä asiasta jolla on jo X79:n osat olleet käytössä, että onko X99:n odottaminen viisainta tässä kohtaa vai lähteä suosiolla tuohon toimivaksi todettuun X79 pohjautuvaan?
   
 3. Hautajoki

  Rekisteröitynyt:
  25.12.2002
  Viestejä:
  2 305
  Tää on kyllä hieman väärässä ketjussa, mutta pidetään keskustelua yllä. :)

  Tulevan päivityksen myötä tosiaan mielenkiintoinen asia tulee olemaan X99 piirisarja ja siihen perustuvat emolevyt (vrt Z87 piirisarjan ja Haswellien lanseeraus). Prosessorit tulevat olemaan nopeudeltaan marginaalisesti nopeampia mutta myös jonkin verran lämpimämpiä, johtuen tuosta jänniteregulaattorin integroimisesta prosessoriin. Lisäksi HAswell on tunnetusti heikompi kellottumaan kuin Ivy Bridget, joten nopeusetu voi kellotuskäytössä jäädä jopa saavuttamatta.

  Valmistajat eivät ole vielä julkaisseet X99 -sarjan emolevyjä näytille, mikä itsessäni herättää hieman epäilyksiä, että näinköhän ensi aallossa olisi tulossa edes vastaavaa emolevyä kuin RIVE BE. Tämäkin selviää tietysti parin kuukauden odottamisella. Toivottavasti tulee.

  Se mikä varmasti tulee heikentämään X99 sarjan levikkiä, on DDR4 muistien saatavuus, niiden hinta ja todellinen nopeus. Ilmeisesti ensimmäisen aallon DDR4:set saattavat jäädä nopeudeltaan jopa nopeimpien DDR# muistien alle. Kannattaako tästä maksaa sitten preemiota, mene ja tiedä.

  Prosessoripuolella asiaa muuttaa toki 5960X prosessori, joka on ensimmäinen kuluttajaluokan 8-core siru. Tämä on tietysti tuhannen euron siru, joten jos tarkoitus on laittaa prosessoriin se 400-500 €, niin tällä ei juuri merkitystä ole. Rampautettu 6-core siru (4830K) tuskin tulee olemaan 400 euron emolevyostaajien suosiossa, vaan siellä investoidaan todennäköisesti tuonne yläpäähän.

  Jos siis tarkoitus on rakentaa nopea alusta joka kestää pitkään nopealla prosessorilla, emolevyllä ja muisteilla, sanoisin että X99 alusta ei tuo mitään kovinkaan mullistavaa verrattuna X79 RIVE BE emolevyyn verrattuna. RIVE BE emolevy on monessa revikassa arvostettu tähän asti kaikkien aikojen parhaaksi emolevyksi ylikellotuskäyttöön. Toisaalta, jos odotat pari kuukautta joka ti nyt hirveän pitkä aika ole kesäkuumalla, niin silloin tiedetään varmuudella piirisarjan käytännön hyödyt ja prosessoreiden nopeus ja ylikellottuvuus.

  Mielenkiinnolla odottelen X99 sarjaa, en niinkään noita prosessoreita. Jotta tuo lanseeraus tulisi onnistumaan, täytyisi emolevyt olla erinomaisia ja DDR4 muistien saatavuus nopeiden muistien osalta hyvä. RIVE BE emolevyssä vasta viimeiset BIOS versiot ovat alkaneet ilmeisesti olemaan oikeasti toimivia, joten se että kaikki tähtimerkit osuvat heti lanseerauksessa kohdalleen, saattaa olla vain optimistista toivetta. Itselläni tosin ensimmäisistä BIOS versioista asti emolevy on toiminut hyvin. Tosin, alkuun en juurikaan kellotellut, kun aika meni muuhun puuhasteluun. :)
   
 4. JarppaK

  Rekisteröitynyt:
  11.07.2014
  Viestejä:
  303
  Kiitos ensinnäkin jo vastauksestasi niin kokemuksista kuin mietteistä. Sen arvasinkin, että joku tulee huomauttamaan tästä, että on väärässä ketjussa, mutta tarkoituksella laitoin tänne, koska täällä on kuiteskin näistä X79 ja 4000-sarjan prosessoreista ollut juttua miten kulkee yms. Sillä nämä on kuiteskin komponentteja joita moni peruskuluttaja ei tule ikinä ostamaan hinnan vuoksi. Peruskuluttajalle on vaikea myös perustella näiden kalliimpaa hintaa.

  Lähinnä tuo mitä tuossa kirjoitit vahvistaa entisestään sitä omaa käsitystä myös tästä, että X99 on täydellinen arvoitus ja ei varmaan tule tuomaan mitään mullistavaa, josta kannattaisi välttämättä maksaa. Ja kyllä siellä varmaan joudutaan hieman hieromaan asioita, että ne lähtevät rullaamaan ja saadaan ne lapsenkengissä olevat pienet ongelmat kuntoon ennen kuin valmis paketti alkaa olemaan hyvässä mallissa jotta on sen ylimääräisen rahan "sijoittamisen" arvoinen.

  Toki tuo uusi 5960X 8-core on erittäin mielenkiintoinen vrt. vanhempi 4960X 6-core, että mitä se 2-corea ja 5MB L3 muistia tuo sitten lisää todellisuudessa X99:n kanssa. Sitten otetaan vertailuun nimen omaan tuo 4930K ja 5930K niin siellä kummatkin ovat 6-core olevia, mutta uudemmassa tulee olemaan 3MB enemmän L3 muistia ja kelloissa näin nopeasti muistellen ei ole suurta eroa ole joten veikkaan, että ei tule olemaan niin paljon nopeampi, että lähtisin sitä odottelemaan ja maksamaan ylimääräistä. Kuten totesit että mitä X99-piirisarjan emolevy sitten taas tuo tullessaan vrt. RIVE BE joka on todella hyvä emolevy mitä olen myös lukenut aiemmin, koska siinä on kuitskin hyvä pohja kaikelle toimivuudelle kuiteskin ja säädöille jota aikoo tehdä, mikäli aikoo. Nimenomaan tuo X99 ja 8-core olisi se mikä sieltä uudesta sarjasta sitten pitäisi valita jos meinaa jotain oikeasti parempaa saada. Eli tässä kohtaa tuo X79 ja 4930K 6-core näyttää siltä, että tulee viemään itselläni voiton.

  Itseäni kiinnostaa nimenomaan se kokoonpanon toimintavarmuus jolla pitää tehdä mitä mieleen tulee eikä huolehtia, että toimiiko se vai ei. Itselläni ei ole tarkoitus kellotella, koska ilman kellotuksiakin tuolla pärjää hyvin ja sitten kun alkaa näyttämään siltä, että alkaa hieman hyytymään niin sitten on vara nostaa kelloja jolloin siitä saa vielä lisäaikaa koneelle ennen kuin tarvitsee alkaa miettimään vaihtoa uuteen. Tuon X99 kohdalla tilanne on juuri tämä, että jos se todetaan aivan sudeksi niin ei siitä tule kuin harmaita hiuksia.

  Lisäkeskustelu asian tiimoilta on aina tervetullutta.
   
 5. Hautajoki

  Rekisteröitynyt:
  25.12.2002
  Viestejä:
  2 305
  Ihan hyvää keskustelua puolin ja toisin. Kun sun tarinointia tässä hieman ajatuksella läpi lukee, niin hieman ihmettelen miksi RIVE BE lautaa katselet ylipäätään? Jos et aio alustaa kellotella, niin kyseessä on aika lailla rahan hukkaanheitto. dtkha tiivisti jossain viestissä aika hyvin että tuo lauta on kuin ralliauto. Kuvastaa omiakin ajatuksia hyvin, vaikkei nyt suoranaisia ongelmia ole ollutkaan.

  Jos HEDT-alustaan haluat siirtyä ja et kellottele, niin sanoisin että sitten kannattaa jopa odottaa X99 alustaa ja tulevaa 5820K prosessoria. Siinä on mielestäni uuden alustan sweet -spot ja selkeästi mielenkiintoisempi prosessori kuin Devils Canyonit. Siinä pääsisit myös hyötymään X99 -alustan ominaisuuksista samalla.

  Uskoisin että perus laudat tulevat aika välittömästi ulos ja vieläpä kohtalaisen toimivana. Se mitä tapahtuu malliston yläpäässä, on aina eri asia. Siinä vaiheesa kun tuo prosessori alkaa jäämään pullonkaulaksi, niin on menty useampi sukupolvi eteenpäin, eikä kellotukset enää riitä saamaan etumatkaa kiinni.
   
  Viimeksi muokattu: 25.07.2014
 6. JarppaK

  Rekisteröitynyt:
  11.07.2014
  Viestejä:
  303
  Minun koneenkasaukset lähtee aina sillä ajatuksella, että emolevy pitää olla tarpeeksi hyvä kuten powerikin minkä varaan koko kone tullaan rakentamaan. Ensinnäkin tämä RIVE BE emolevy sen takia, että se mahdollistaa myöhemmin sellaisia asioita (kuten kellotukset ja useampia näytönohjamia sinne quadiin asti) joita moni muu emolevy ei välttämättä tue ja sitten meneekin emolevy vaihtoon, jos sille tielle lähteekin. Haluan kerralla sellaisen emolevyn vaikka potentiaalia jääkin käyttämättä, tulee sen silti olla hyvä ja varma. Tässä kohtaa en pidä sitä muutaman satasen heittoa emolevyssä halvempaan päin optiona, koska se myös tuo aina jotain mistä joutuu sitten karsimaan loppujen lopuksi. Se kun emolevy on tehty kellottamista ajatellen on siellä myös yleensä komponentit parempaa laatua mitä perus emolevyissä, koska niiden pitää kestää myös lämpöä eritavalla siellä. Toivottavasti tuo viittaus ralliautoon ei kirjaimellisesti tarkoita sitä, että siellä saa olla korjaamassa kokoajan jotain, että se toimii. Jos tuo taas viittaa virittelyyn ja kokeiluun kellojen yms. osalta niin se ei haittaa ollenkaan se on vain tietyllä tavalla plussaa vaikka sitä ei harrastaisikinaan heti.

  Itselle riittää ensiksi tuo ihan vakio kelloilla omassa käytössä, mutta tuo emolevy jättää option sille kellottamiselle kuin myös pelaamiseen. Mikäli tarvitsee useampaa korttia (näytönohjainta) joskus niin sekin löytyy hienosti tuosta samasta paketista. Itse en näe kellotukselle tarvetta jos se on vain kellotuksen iloa ja testailua siinä kohtaa kun se ei ole vielä tarpeen, mutta toki ymmärrän harrastajissa heitä ketkä jaksaa noita tehdä ja kokeilla. Kuiteskin se optio on kiva olla jolloin sillä saa vielä lisää sitä elinaikaa koneelle ennen kuin menee vaihtoon.

  Devils Canyonin i7-4790K prosessoria mietin, mutta se mitä lueskelin arvosteluja yms. ei vain ollut se mitä haluan. Sitten itseäni suunnattomasti mietityttää nämä markkinoille tulevat X99 emolevyt LGA2011-3 kannat ja DDR4 muistit siinä. Joskus aikaisemmilta vuosilta kun on täysin uuden julkaistun emolevyn ja muistit ostanut heti kättelyssä, on se ollut valtava pettymys kaikkinensa miten väylät on toiminut yms. pientä ongelmaa voisi sanoa. Oli siis laitettu liian aikaisin markkinoille ilman kunnollisia emolevyjä. Tästä syystä tuo X79 tuntuu luonnolliselta valinnalta tässä kohtaa tuolla emolevyllä, koska itsellä on aina pieni skeptisyys täysin uusia tuotoksia kohtaan ja syystä.

  Se mitä tällä hetkellä on ollut nähtävissä jo useamman vuoden ajan niin prosessorien teho harvemmin loppuu kesken ihan heti, yleensä siellä tulee jotain muita juttuja vastaan missä pullonkaula tulee vastaan. Toki uusia emolevyjä, prosessoreita ja muisteja kehittyy aina, mutta mikäli haluaa vain olla kärjessä menossa niin se vaatii sitten koko ajan sitä päivittelyä rautapuolelle. Joten tällä ajatuksella jos ostaa vaikka X79:n tai X99:n komponentit niin melkein voisi väittää, että tuolla 4000-sarjan prossulla pääsee suunnilleen samaan lopputulokseen mitä 5000-sarjan prossulla oli kellotettu tai ei. Ainut ero, että tällä hetkellä pitkään markkinoilla ollut emolevy, hyvät käyttäjien testit kuin myös julkiset testit puoltaa tuota 4000-sarjalaista omassa vaakakupissa hyvin pitkälti.

  Tietenkin yksi mitä en ole vieä kerinnyt tutkimaan X99:n tulevista emolevyistä, että onko siellä tulossa M.2, SATA Express and Thunderbolt 2 joka mahdolistaa jopa 10GB/s tiedonsiirron ja ns. ensimmäisen kerran rikkoisi tuon Sata III 6GB/s rajapyykin, mikä on ainakin uudessa 9-sarjan emolevyssä kuten vaikka Z97-Deluxe:ssa LGA1150. Nämä on kanssa mielenkiintoisia juttuja tässä kohtaa jotka toki voi vaikuttaa vielä siihen päätökseen.
   
  Viimeksi muokattu: 25.07.2014
 7. Mikis_76

  Rekisteröitynyt:
  31.07.2012
  Viestejä:
  976
  OT: Mitens se nyt sit menee? Emo on tietysti Rampage IV Black Edition....

  Kopasin/kopasen pelkästään kahdella Titanilla pelailua ja tossa neljännessä PCI-E paikassa minulla on tällä hetkellä äänikortti SB ZxR.

  Onko se nyt sitten niin että tuon äänikortin takia tuo kolmas PCI-E pyörii x8 eikä x16? Eli jos sais mahdutettua äänikortin tuohon PCIEX1-1 -slottiin poistamalla fyysisesti koko toisen Titanin PCIE_X8_2 -paikasta niin Titskut pyöris molemmat x16?

  [​IMG]

  Ei nimittäin nykyisellä monitorilla (ROG Swift) FPS:t laskenu niin huomattavasti kahdella Titanilla Bäfässä, pisti vaan ultrasta vaihtaen 2XMSAA 4X sijaan...
   
 8. Jaakkima69

  Rekisteröitynyt:
  20.11.2009
  Viestejä:
  102
  Ei pitäis olla mahdollista. Slotti kakkonen voi toimia kuvan mukaan vaan X8:na. Näyttikset täytyy laittaa slotteihin 1 js 4 jos haluaa täydet kaistat.
   
 9. Mikis_76

  Rekisteröitynyt:
  31.07.2012
  Viestejä:
  976
  Eikökuköö...Kahden näyttiksen SLI tulee PCI-E paikkkoihin 1 ja 3. Sitä kyselin että tuo PCI-E 4 -paikassa tällä hetkellä oleva äänikortti varmaan sotkee kun pyörii tuo toinen Titani kahdella kortilla mentäessä vain natiivi 8x:na....

  Tämä ei päde varmaan tuon PCIEX1_1 valjastamisen jälkeen vaan tuo kolmosslotti palautuu taas 16X? Jos sais tsägällä mahtumaan nuo äänikortit näyttisten väliin....

  EDIT: Juu, tuosta kuvasta jos kattelee noita slotteja tosiaan (eli kuvan sinisiä pompuloita) niin 1 ja 4 on tosiaan kahden näyttiksen SLI, samasta asiasta puhuttiin mutta mie kattelin noita PCI-E -paikkojen numeroita. Eli ongelma poistuu jos jatkan kahdella näyttiksellä ja saan mahdutettua äänikortin tuonne väliin slottiin 3 ?
   
  Viimeksi muokattu: 18.11.2014
 10. dktha

  Rekisteröitynyt:
  28.11.2005
  Viestejä:
  3 975
  Jos nyt tuosta diagrammista yrittää saada selkoa, niin nuo X1 slotit on kytketty piirisarjaan ja X16 slotit on kytketty prosessoriin. Joten pitäisi toimia niinkuin sanoit sitten kun äänikortti on jommassa kummassa X1-slotissa. Vaikkakin tuo ero X8 ja X16 välillä PCIe 3.0:ssa on varmaan aika olematon.

  [​IMG]
   
 11. contay

  Rekisteröitynyt:
  02.11.2014
  Viestejä:
  1 492
  No niin. Itsellä tulee noudettua tänään postista 4930K ja Rampage IV BE. Coolerina on Noctuan D14 ja kotelo "hyvin ilmava". Tossa vähän tuli jo vinkkiä ja suuntaa että 4.3GHz voi aloittaa kokeilun.

  Aikasempaa kellotuskokemusta on vaan Haswellin lga1150-siruista (4670K, 4770K ja 4790K). Onko jotain spesifiä mitä tulisi ivy-e:llä huomioida kun lähden hakemaan voltteja ja multiplieriä?
   
 12. contay

  Rekisteröitynyt:
  02.11.2014
  Viestejä:
  1 492
  Vähän tossa testailin ja Noctualla pääsin järkevästi 4,2 GHz. Nyt sitten Corsairin 100i GTX ja 4,4GHz/1,38V on tällä hetkellä vakaana. Toki, selkeästi tämä on vähän äänekkäämpi, mutta luurit päässä ei haittaa.

  Mietin että pitäisikö nyt lähtee hakeen vakauden kautta minimivoltteja vai nostaa vielä kelloja.
   
 13. mikemakela

  Rekisteröitynyt:
  23.08.2013
  Viestejä:
  130
  Joko tämä ketju kuollut vai onko enemmän tietäviä vielä liikkeellä.:comp:
  Ostin itselleni nyt kesän kunniaksi 4930k ja rampage IV extremen. Jäähyttimenä toimii Scythe Mugen 4 kahella rupelilla. Nyt olisi aika alkaa kellottelemaan. (Tai no sitten kun olen kotona täältä kanarialta) :eat:
  Minkälaisilla asetuksilla olette lähteneet liikkeelle ja miten olette nostaneet kelloa? (Voltit,kertoimet ja muut asetukset)?
  Itselläni on pikkuruisen kellotuksen makua 1366 lankulta.

  Mitenkäs voltit vaikuttaa kertoimiin ja bclk taajuuteen.

  Voltit-BCLK
  BCLK-Kertoimiin
  Kertoimet-Voltteihin
  ??:think:

  Kiitos jo etukäteen.
   
 14. dktha

  Rekisteröitynyt:
  28.11.2005
  Viestejä:
  3 975
  Lähdetään siitä että BCLK:ta ei nosteta, ainoastaan voit muuttaa strapin esim. 1.00 = 100 MHz BCLK tai 1.25 = 125 MHz.

  Noita prossuja on suhteellisen helppo kellottaa, laita vaikka ensin XMP päälle, laita Vcore 1.35 V ja sitten nosta kerrointa kunnes ei ole enää vakaa. VCCSA-jännite pitää näillä prossuilla säätää kohdalleen tapauskohtaisesti, koska liikaa tai liian vähän aiheuttaa epävakautta. Varmaan 4.4 - 4.5 GHz kelloilla aletaan jo olemaan lähellä maksimeita.
   
 15. mikemakela

  Rekisteröitynyt:
  23.08.2013
  Viestejä:
  130
  Minkälaisia voltteja tämå VCCSA kestää. Volttihaarukka (0.9v - 1.5v)? vai mitenkäs? Mikä voltti määrä on turvallinen?
  Onko alijännite pahasta?
  Prossun alijännittys?

  Ps. Jokunen 4.2-4.5Ghz ois sweetspot itselleni.:kahvi:
   
 16. dktha

  Rekisteröitynyt:
  28.11.2005
  Viestejä:
  3 975
  Muistelen, että omalla prossulla vakio oli 0.95 V ja sitä piti nostaa 1.00 V asti. 1.2 V ja siitä yli alkaa mennä yli turvallisen. Alijännite ei ole pahasta mutta saattaa aiheuttaa ongelmia.

  Mennee kohta 4960X takaisin pelikoneeseen, niin josko jaksais katsoa nuo miten ne oli.
   
 17. Disu

  Rekisteröitynyt:
  22.08.1999
  Viestejä:
  1 413
  Vieläkös porukoilla on vielä näitä prossuja? Tähän ketjuun kun ei ole montaa viestiä tullut :)

  Itsellä pyörii nyt 4930k 4.4GHz 1.26v
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti