Insinööri AMK opiskelusta ja työstä?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja mokokoko, 02.06.2017.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. mokokoko

  Rekisteröitynyt:
  02.06.2017
  Viestejä:
  3
  Yritin googlailla tietoa, mutten löytänyt vastausta kaikkiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Olen siis vaihtamassa alaa insinööriksi. Valmistuessa olisin yli 30-vuotias. Mahdollinen urakehitys ei näillä näkymin kiinnosta. Olisin valmis tekemään perusduunia sellaisella 2500e kk-palkalla (alkuun voi olla pienempikin). Haluan vain että pystyn markkinoimaan itseäni töihin jollain hieman konkreettisemmalla osaamisella, kuin mihin nykyinen "huuhaa"-tutkintoni antaa mahdollisuuden. Matemaattiset aineet ovat aina olleet suht vahvoja (aikaa sitten lukiossa ja ylioppilaskirjoituksissa kymppiä ja laudaturia). DI:ksi ei kuitenkaan ole voimavaroja opiskella ja haluaisin mieluiten linjan jossa pärjää kohtuullisella työmäärällä. Sitten kysymyksiä:

  *Mitkä ovat työllistävimmät insinöörikoulutukset (ja niiden sisäiset suuntaukset)? Sähkö ja talotekniikka ovat ilmeisesti ainakin hyvin työllistäviä, mutta kumpi niistä on parempi ja mitkä suuntaukset siellä parhaita? Muita hyvin työllistäviä? Mistä saa parhaiten töitä jo opintojen aikana?

  *Onko noiden hyvin työllistävien linjojen välillä suuria eroja opintojen vaikeudessa, matematiikan raskaudessa ja/tai siinä kuinka paljon "duunarityyppistä" hommaa niihin kuuluu (itse en todellakaan ole mikään "käsityöläinen" ja ns. amishommat aiheuttaisivat luultavasti hankaluuksia). Mitä linjoja kannattaa välttää jos ei ole tuollainen "käsityöläinen"?

  *Kuinka suurissa vaikeuksissa työllistyä on YLI 30-vuotias valmistunut, jolla ei ole muuta alan työkokemusta kuin (toivottavasti!) opintojen loppupään kesähommia?

  *Millaiset mahdollisuudet insinöörin on (ainakin jossain vaiheessa työuraa) löytää paikka, jossa voi tehdä osa-aikatyötä?

  *Osaako joku kertoa Metropolian insinöörikoulutuksien tämän hetkisestä tilasta? Kuinka pitkiä päiviä, kuinka paljon läsnäolopakkoa? Entä onko monimuotokoulutus enemmän päivisin, vai iltaisin ja viikonloppuisin? Ja odotetaanko monimuodossa aikaisempaa työkokemusta tai osaamista? Kannattaako mennä nuorten linjalle, jos aikaisempaa osaamista ei ole? Onko monimuodossa järjettömästi kirjoitustehtäviä? Ja millaiset ikäjakaumat noissa on?

  Kiitos vastauksista jo etukäteen!
   
 2. JuhaH

  Rekisteröitynyt:
  30.01.2003
  Viestejä:
  1 873
  Itse valmistuin Metropoliasta (silloinen EVTEK) 17-vuotta sitten kiinteisötekniikan linjalta (suuntautumisvaihtoehto sähkö) ja meillä kaikilla oli valmistumishetkellä vakityö. Nyt alla on muutama hiljaisempi vuosi, mutta työllisyystilanne sähköinsseillä on ollut noina hiljaisempinakin vuosina ainakin pk-seudulla hyvä ja tällä hetkellä sähköinsseita, myös "nuoremmista", on kova pula. En jaksa uskoa että ikä olisi suurempi ongelma työllistymisellevaikka olisit 50v. CV:ssä näyttää pahalta lähinnä pitkät toimettomuusjaksot opiskelun jälkeen. Osa-aikaisuus on ainakin suunnitteluhommissa ihan arkipäivää, mutta tuohon tulee toki olla joku järkevä syy (esim pienet lapset). Meillä vietettiin päivälinjalla luokkakaverin 50v juhlia, ja ikähaarukka oli muutenkin todella lavea. Iltalinjalla suht sama, mutta sieltä puuttuu parikymppisten ikäryhmä. Ainakin tuolloin iltalinja sisälsi vähemmin "turhaa", niin opiskeluun liittyvää, kuin ulkopuolistakin, joten se voi olla mielekkäämpi jos parikymppisten opiskelijariennot ei kiinnosta.

  Aikoinaan Metropoliasta pääsi läpi perusjärkevä kaveri pienellä viitseliäisyydellä, eli linjan läpäiseminen on lopulta todella helppoa, mutta nykytilasta en tiedä.
   
  Viimeksi muokattu: 03.06.2017
 3. finnleo

  Rekisteröitynyt:
  13.07.2009
  Viestejä:
  664
  Uskoisin että ala kuin ala on työllistävä, jos osaamista löytyy. Tee projekteja, työharjoittelua hyvissä firmoissa, hanki osaamista ja kontakteja. Rakennusalan insinööreille ainakin tällä hetkellä käsittääkseni kysyntää ja automaatiotekniikka voisi olla hyvä myös.
   
 4. Puttis_

  Rekisteröitynyt:
  05.06.2016
  Viestejä:
  11
  Metropoliassa on monissa aineissa läsnäolopakko päiväopetuksessa. Monimuotokoulutus on vapaampaa ja opetus pääasiassa iltaisin klo 17-20.30. Monimuodossa on enemmän itsenäistä opiskelua(ryhmätöitä ja esseitä). Monimuodossa ikäjakauma on huomattavasti laajempi.

  AMK opiskelu ylipäätään on helppoa viitseliäälle kaverille. Ilmeisesti asut PK-seudulla niin täällä tuskin tarvitsee tyytyä alle 3000€ kk bruttopalkkaan vastavalmistuneena.
   
  Viimeksi muokattu: 03.06.2017
 5. mokokoko

  Rekisteröitynyt:
  02.06.2017
  Viestejä:
  3
  Kiitos vastauksista. Olen eri puolilta lukemani perusteella kallistumassa varmaan joko LVI-tekniikkaan tai sähkö- ja automaatiotekniikkaan.

  Satutko tietämään millaisen taustan porukkaa tuolla monimuotopuolella keskimäärin on? Ei kiinnostaisi mennä samaan joukkoon esim. 10-vuotta amispohjalta jotain asentajan hommia tehneiden ihmisten kanssa, joille jotkut materiaalit ja kokoonpanot ovat arkikieltä. Tai jos isolla osalla on valmis työpaikka alla, missä tehdä kaikki projektit yms.

  Ja tiedätkö onko nykyään päivälinjalla insinööreillä kuinka paljon opetusta keskimäärin? Pari tuttua on Metropoliassa muiden alojen päivälinjoilla ja heillä ollut koulua vain 2-3 päivää viikossa. Tuo nyt menisi vielä läsnäolopakotettunakin.
   
 6. mooglez

  Rekisteröitynyt:
  30.12.2002
  Viestejä:
  1 000
  Itse suoritin Metropoliassa (Leppävaara) monimuotokoulutuksessa tutkinnon 2013-2015 välillä, ja aloittaessani olin 33v
  Mainitsemisen arvoisena pitäisin, että monimuotokoulutuksessa oleva voi myös osallistua normaaleihin päiväkursseihin ihan vapaasti, ja näin itse pääasiassa teinkin.

  Päiväkursseilla oli muutama luokka, joihin oppilaat oli sijoitettu aikaisemman koulutuksen mukaan. Eli lukiotaustaiset olivat omilla luokilla ja amistaustaiset omilla.
   
  Viimeksi muokattu: 03.06.2017
 7. Tauno Piirto-Rajala

  Rekisteröitynyt:
  10.08.2014
  Viestejä:
  93
  Automaatiotekniikka.

  Osaaville PLC-ohjelmoijille löytyi kysyntää valmistuessani 2011, ja löytyy edelleen. Kysyntä ei ainakaan toistaiseksi ole ollut riippuvainen taloussuhdanteista.
   
 8. Puttis_

  Rekisteröitynyt:
  05.06.2016
  Viestejä:
  11
  Varmaan alakohtaisia eroja löytyy pohjakoulutuksen suhteen, mutta aika laidasta laitaan löytyy porukkaa. Joillakin saattaa olla jo joku toinen insinööritutkinto ja ovat vaihtamassa alaa. Pääasiassa kuitenkin taitaa monet olla työssäkäyviä ja siksi valinneet monimuoto-opiskelun. Turha murehtia siitä ettei jotkut asiat olisi tuttuja, sillä varmasti mielekkäämpää on opiskella uusia asioita kuin kerrata vanhoja.

  Opiskelin monimuotona päiväopintojen lisäksi, joten en osaa noihin monimuotopuolen projekteihin vastata.

  Kuten varmasti tiedätkin niin opiskelumäärät vaihtelevat jaksoittain. Välillä on 8-17 päiviä ja välillä tyyliin 9-12 ja joissakin jaksoissa voi olla vapaapäiviä.
   
 9. mokokoko

  Rekisteröitynyt:
  02.06.2017
  Viestejä:
  3
  Tämä mahdollisuus opiskella ristiin päivä- ja monimuotototeutuksissa kuulostaa aivan mahtavalta. Tietääkö joku tämänhetkinen opiskelija, onko tuo mahdollisuus vielä voimassa? Entä voiko kursseja ottaa myös toisista insinöörikoulutuksista (esim. yrittää vaikka alkaa opiskelemaan eri linjaa kuin mihin pääsi sisään)?
   
 10. alib00ber

  Rekisteröitynyt:
  12.08.2015
  Viestejä:
  128
  Aikanaan opiskelin tuotantotaloutta (amk) Metropoliassa, päiväopetuksena ihan täyspäiväisesti siis. Kuitenkin osa kursseista oli myös yhteistyössä aikuispuolen opiskelijoiden kanssa (iltaopetus), että ainakin jonkinlaista perspektiiviä sai siihenkin puoleen. Näistä opinnoista tosin on jo n. 10v ja meininki saattanut muuttuakin niin hakuvaatimusten että opintojen tason suhteen, mutta ajattelin kirjoittaa muutaman kommentin silti.

  Ite olin koulussa aloittaessani 18-vuotias junnu ja kanssani aloitti myös muutamia alle 30 tai yli 30v jamppoja/naikkosia. Suurinosa oli jotain parin välivuoden pitänyttä tai jotain toista koulutusta aiemmin kokeillutta. Aikuispuolella oli homma vielä enemmän kirjavaa etenkin taustan suhteen, oli ties minkäikäistä porukkaa, kaikenlaista taustatutkintoa ja työkokemusta - välillä jopa ihmetytti että mitä oikein teen samalla kurssilla jonkun 40v ambulanssikuskin kanssa. Tämä toki sinänsä rikasti etenkin näiden iltakurssien keskusteluita, kun monilla oli antaa kommenttia ihan käytännön kokemuksen perusteella. Työllistymisen kannalta lähinnä tietoutta näistä päiväopintojen suorittajista ja kyllä käytännössä kaikki jonkinlaisiin "alanhommiin" pääsivät ennemmin tai myöhemmin. Ne jotka eivät päässeet kiinni näihin koulutusta vastaaviin tehtäviin oli enemmän tai vähemmän motivaatio-ongelmaisia, määrätiedottomia ja ehkä saattoi olla jotain muutakin taustalla (ihan vaan oma mielipide kun olen syitä näihin pohtinut). Tuotantotalous tosin on yhtälailla vähän "huuhaata", kun antaa valmiudet moniin juttuihin, ja erityinen syventyminen tapahtuukin sitten varsinaissa työtehtävissä opintojen jälkeen.

  Palkan suhteen AMK-pohjallakin pääsee jo lähtöpalkoiltaan 2500e+/kk ansioihin suhteellisen helposti, oli koulutusohjelma sitten mikä tahansa. Matematiikkajuttuja ei kannata stressata, jos pääset pääsykokeet läpi tulet clearaamaan kurssitkin suht helposti - riittää vaan että jaksat tehdä töitä sen kurssin ajan (motivaatio valmistua). Ite suosittelen kyllä päiväopetusta, koska silloin voit hoitaa opiskelun todnäk nopeammin kuin iltaopiskeluna. Toki tulotaso kärsii opiskelujen ajan, mutta se on sijoitus tulevaisuuteen.
   
 11. mooglez

  Rekisteröitynyt:
  30.12.2002
  Viestejä:
  1 000
 12. CFGauss

  Rekisteröitynyt:
  18.04.2011
  Viestejä:
  504
  Kumpikin varmaan ihan hyvä vaihtoehto, mutta itse LVI-puolella olevana voin sanoa, että alalla on tällä hetkellä työvoimapula. Jos et tältä alalta työllisty niin sitten et miltään. Monimuotopuolesta en tiedä, mutta on päiväpuolellakin varmaan neljännes tai kolmannes sellaisia jotka ainakin jonkun aikaa asentajan toimineet. Kaikki isot projektit Metropoliassa tehdään koulun määrämissä ryhmissä eli siitä ei ainakaan kannata huolestua.

  Opetusta on varmaan semmoinen 20-25 tuntia viikossa keskimäärin. Todella vähän omasta mielestä, ja itekin oon samalla tehnyt alan hommia osa-aikaisena. Tunnit sitten jakatuvat yleensä niin, että 3-4 päivänä viikossa koulua. Jos haluat tehdä oman alan hommia jo toisena kouluvuonna valitse talotekniikka.
   
 13. Naatiskelija

  Rekisteröitynyt:
  06.05.2017
  Viestejä:
  3
  Talotekniikan ja nimenomaan LVI-puolen inssinä sanon itsekin että töitä riittää jos on edes vähää alusta yhteistyökykyinen ihminen. Suunnittelussa, urakoinnissa ja valvonnassa riittää hommia moneen makuun. Suosittelen alaa lämpimästi.
   
 14. baatsi

  Rekisteröitynyt:
  15.06.2017
  Viestejä:
  1
  Kompattava edellisiä, eli sähkö- ja automaatiopuolella löytynee hommia. AMK-inssiksi saa itsensä luettua aika laput silmillä perusskarppi kaveri, mutta koulusta saa irti juuri sen verran kun tahtoo eli kannattaa tosiaan olla aktiivinen ja käyttää aika fiksusti - harjottelupaikoista/projektitöistä firmoille jalkaa oven väliin kun tekee hommansa kunnolla.
   
 15. mvirtanen

  Rekisteröitynyt:
  22.05.2017
  Viestejä:
  20
  Lainataanpas vanhaa ketjua.

  Opiskelin itseni koneinsinööriksi ollen aiemmin metallialan hommissa duunarina ja olen nyt tehnyt mekaniikkasuunnittelijan töitä, mutta koko ajan tuntuu siltä, että nämä hommat eivät vain ole minua varten. Tai toisinpäin: Aiemmissa töissäni suoriuduin aina omasta mielestäni tosi hyvin, mutta uskon että luonteeni puolesta olen ehkä kuitenkin hieman duunarihenkinen. Eli älykkyyteni piisaa kyllä mennen tullen vaativiinkin hommiin sinänsä, mutta paineensietokykyni ei ole kovin hyvä enkä osaa nauttia yhtään tiukoista aikatauluista ja suuresta vastuun määrästä. Öisin mietin työasioita ja työt seuraavat kotiin. Lomallakin on vain mielessä, mikä anarkia mahtaa olla, kun palaa takaisin töihin.

  Nyt olen sitten alkanut miettiä, että minkälaisia muunlaisia hommia tällä koneinssin tutkinnolla voisikaan tehdä? Jokin duunarimaisempi homma voisi sopia luonteelleni paremmin, mutta ei sen tarvitse olla duunarin homma (suorittavaa työtä). Vastuuta saa olla, mutta että olisi jokin spesifi alue johon saisi rauhassa perehtyä ja sitten ottaa vastuuta tietystä kentästä.

  Eli en haluaisi kuitenkaan palata enää duunarin hommiin, etten olisi käynyt inssin tutkintoa turhaan - mutta kun katson avoinna olevia duunimahiksia, siellä on käytännössä melkein pelkästään suunnittelijan töitä tarjolla tällä hetkellä. Uskoisin nykyisessä työssä saaneeni sen verran laajan läpileikkauksen suunnitteluun, että alan olla melko varma siitä, että seuraavaksi haluaisin tehdä jotain muuta. Mutta mitä? Ideoita, ehdotuksia?

  En kuitenkaan ensisijaisesti haluaisi enää lähteä kouluttautumaan, vaan mietin vain, mitä muita mahdollisuuksia tällä koulutuksella voisi löytyä.
   
 16. apche

  Rekisteröitynyt:
  21.01.2004
  Viestejä:
  567
  Oletko kauan ollut noissa mekaniikkasuunnittelijan tehtävissä? Onko ensimmäinen paikka jossa insinöörin papereita tarvitaan?
  En nimittäin heittäisi heti kirvestä kaivoon. Asiantuntijatehtävät kun vaatii huomattavasti pitemmän perehtymisen kuin duunarihommat. Saattaa mennä vuosia ennen kuin koet itsesi ammattilaiseksi. Ei se kyllä herkkua ole ole koskaan :P
  Niin ja mainitsit tuon anarkian lomilta paluun jälkeen. Olisiko jotain vikaa firman johdossa, jos tuolta tuntuu?
   
 17. Calle

  Rekisteröitynyt:
  22.08.2003
  Viestejä:
  1 876
  Itsellenikin tuli ekana mieleen, että vika voi hyvin olla myös työpaikan kulttuurissa ja johtamisessa. Kannattaa kokeilla jotain toista työnantajaa, samalla saanee palkkaakin hieman hilattua ylemmäs.
   
 18. mvirtanen

  Rekisteröitynyt:
  22.05.2017
  Viestejä:
  20
  Joo, näinkin voi kyllä ehkä ollakin. Kyllähän tämä ensimmäinen sellainen työ on itselleni ollut: pari vuotta näitä hommia tässä on jo tehty, mutta melkoista pakkopullaa alkaa olla tämä työ tällä hetkellä. Monta kertaa olen jo ajatellut työpäivän aikana näitä samoja "onpa ainakin töitä", "ei se koskaan herkkua ole", "totut ajan oloon", "mitä sä sitten tekisit ellet tätä?" -mantroja, mutta nekin tahtoo olla loppuun kulutettu. Totta kai voisin vaihtaa työpaikkaa ja ottaa riskin, mutta mikäli mikään ei muutu, niin pahimmassa tapauksessa se on puolen vuoden koeaika uudestaan ja yhä suurempi vitutuksen tunne siitä, että ei halua enää näitä hommia tehdä. Parhaassa tapauksessa taas voisi mennä paljonkin mielekkääseempään suuntaan, se on totta.

  Mutta alkuperäinen funtsinta oli, mitä tällä koulutuksella muuta voisi tehdä. Projektimanagerointi ei kiinnosta, vaikka siihen luonnollisesti moni lähtee suunnittelukokemuksen jälkeen. Esimieshommat eivät myöskään kiinnosta, pienellä varauksella (jos saisi kattavan perehdytyksen, mutta eipä noihin hommiin oteta ketään oppimaan.) Sitten on projektin johto ja projektointi ylipäätään, ja näkemäni perusteella haluan pysyä näistä hommista mahdollisimman kaukana, totally no go. Sen sijaan kiinnostaisi esimerkiksi kaikenlainen vaikkapa virtaussimulointi, simulointi, lujuuslaskenta, jokin tämmöinen spesifimpi alue, johon voisi rauhassa perehtyä kunnolla ja ottaa siitä kentästä vastuuta ja koppia isomminkin. Koodauskin on käynyt mielessä vaihtoehtona; siinä ei varmasti haittaa olisi siitä, että on insinööri, mutta en osaa yhtään, joten alusta tulisi aloittaa opettelemaan. Työlästä. Tuotannonkehitys olisi yksi mahdollisuus, mutta kokemusta Lean- ja yms. työkalujen käytöstä ei ole, joten ei niihinkään hommiin tällä kokemuksella niin vain mennä. Tätä pohdintaa siis tässä ajattelin, että jos täältä saisi näkemyksiä näihin(kin).
   
 19. marduk

  Rekisteröitynyt:
  15.01.2003
  Viestejä:
  189
  Käy opettajantutkinto ja lähde amitsuun opettajaksi.
  Käy joku "helppo" maisterintutkinto tai YAMK-tutkinto ja mene amk:iin opettajaksi.
  Jos mahdollista mene takaisin duunariksi ja mietit siellä uusiksi vaihtoehdot.
  Konepuolen inssitutkinto käy aika moneen muuhunkin.

  Esim: https://paikat.te-palvelut.fi/tpt/9...an&announced=0&leasing=0&english=false&sort=1

  Katsastaja https://paikat.te-palvelut.fi/tpt/9...an&announced=0&leasing=0&english=false&sort=1

  Työnjohtaja päällystyksen liiketoimintaan, YIT Oyj, Lahti
  https://paikat.te-palvelut.fi/tpt/9...ii&announced=0&leasing=0&english=false&sort=1

  Lisää hakutuloksi --konetekniikka-- https://paikat.te-palvelut.fi/tpt/?...ka&announced=0&leasing=0&english=false&sort=1

  Lisää hakutuloksi --koneteknii-- https://paikat.te-palvelut.fi/tpt/?...ii&announced=0&leasing=0&english=false&sort=1
   
 20. Muroville

  Rekisteröitynyt:
  16.11.2011
  Viestejä:
  17
  Omalla kokemuksella AMK-insinöörinä voinen todeta, että koulusta ei jäänyt mitään muuta käteen kuin yhteiskunnan "hyväksyntä" eli lappu, että olen jonkin arvoinen. Siitä sitten vain tällä hyväksynnällä etsit mieleistä työtä ja opettelet sitten ihan itse kaiken tarvittavan.
   
 21. apche

  Rekisteröitynyt:
  21.01.2004
  Viestejä:
  567
  Eiköhän se ole ihan sama juttu DI:n opinnoissakin. Itse ajattelen, että usean alan opinnot vain testaa että suoriutuuko henkilö haasteista. Niitä nimittäin työelämässä riittää ja monesti kertaluokkaa enemmän kuin jossain AMK/Yliopisto -opinnoissa.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti