Ilmalämpöpumppu

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja -ATE-, 16.12.2009.

 1. gamelprutt Banned

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2014
  Viestejä:
  7 830
  Vastaan hieman vanhaan (keväältä) mutta kun ei muita kommentteja ole tullut. Kompura lämmitteli öljyt ennenkuin lähti pyörimään?

  @Resetor Eikö sen käyttäminen ole järkevää? Sehän pumppaa ulkoilmasta ilmaista lisälämpöä kämppään? Voi vaan olla haasteellista saada automatisoitua tuo muun systeemin kanssa yhteistoimintaan.
   
 2. Resetor

  Rekisteröitynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  2 805
  No tottakai käyttäisin sitä ilmalämpöpumppua, muttakun on Upovari jossa on jo lämpöpumppu. Eli jos pyöritän tuota ilmalämpöpumppua, niin kevennän vain Upovarin lämpöpumpun kuormaa, eli se käy harvemmin.

  Eli onko mitään järkeä pyörittää kahta lämpöpumppua, vai meneekö tässä mun järkeilyssä joku pieleen? Onko tuollainen lämmön talteenoton lämpöpumppu hyötysuhteeltaan parempi kuin ilmalämpöpumppu. Jotenkin kuvittelisi, että tehokkaampaa pumpata sitä lämpöä ulos menevästä +21c ilmasta, kuin ulkona olevasta vaikkapa -15c ilmasta. Vaikkakin tuo Upovari pumppuu sen lämmön varaajaan, jonka lämpötilaa en tiedä... Lienee 70-80c. Eli käytännössä 50c asteen ero yksikköjen välillä.

  En minä tiedä, että mitä haasteellista noiden kahden laitteen sovittamisessa on. Laittaa vaikka kummatkin +21,5c. Ilmakiertolämmitys kyllä tasaa sen lämmön.

  Ps. ei tuo minun toshiba ainakaan ilmaista lämpöä tee, kun ei ilman verkkovirtaa toimi.
   
 3. oldmonk

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2014
  Viestejä:
  1 903
  Mietipä mistä lämpö joka PILP:llä otetaan talteen tulee? PILP:iä voisi ajatella erityisen hyvän hyötysuhteen LTO:na. Ainoastaan järjestämällä PILP:iin reilun ilmamäärän "ohivirtauksen", voitaisiin lämpöä ottaa talteen oikeasti hyvällä hyötysuhteella myös ulkoilmasta. Tällaista ei tietääkseni missään PILP:ssä ole toteutettu.

  Lyhyesti, tottakai kannattaa käyttää sitä ILP:iä koko ajan. Merkittävän suuren osan lämmityskaudesta se kuitenkin "tekee" lämpöä mukavan hyvällä hyötysuhteella.
   
 4. gamelprutt Banned

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2014
  Viestejä:
  7 830
  Molemmissa laitteissa on lämpöpumppu, totta, mutta ne ottavat hieman eri lähteistä sitä lämpöä. Upovari poistoilmasta (riippuu siis ilmanvaihdon tehosta). Upovari ei sinänsä tuota uutta lämpöä, se vain vähentää poiston mukana harakoille menevää energian määrää. Jostain pitää tulla primäärienergiaa aina tilalle, jotta kämppäsi pysyisi lämpimänä. Siihen voi auttaa ILP, joka hakee sitä lämpöä ulkoilmasta. Parhaat malli jopa -30 C kelillä onnistuu tuomaan jotain, kiinamallitkin toimii -20 C asti jotenkuten. Sen jälkeen COP menee noin yhteen eli käytännössä lämmität kompuran sähköenergialla.

  Upovari toimii paremmalla hyötysuhteella koska siihen virtaava ilma on energiarikkaampaa (suurempi entalpia).

  Minä lämmittäisin Upovarilla käyttövettä, koska siihen se soveltuu hyvin. Ilpillä kävisin sitten hakemassa ulkoa ilmaista energiaa. Kovilla pakkasilla sitten loput sähköstä tai vaikka tulisijasta, jos sellainen huushollissa on.

  Kyllä sinun Toshibasi ilmaista lämpöä tekee, jos sen COP hyötysuhde on päälle yhden. Mitä se on varmasti aina tuonne noin -20C asti ja jopa alle. Se ottaa sähköä vaikkapa kilowatin ja käy ulkoilmasta nappaamassa sen avulla 1-2 kW lisää. Se on sitä ilmaisenergiaa.
   
 5. oldmonk

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2014
  Viestejä:
  1 903
  Oma 10v vanha Toshiba jaksaa nätisti -25C asti ja alikin. Vielä ei etelässä ole tullut pakkasta jossa COP laskisi alle yhden (mitattu aikanaan energiamittauksella) ja lämmöntuotta lakkaisi.
   
 6. garfield69

  Rekisteröitynyt:
  02.09.2002
  Viestejä:
  269
  ILPpi pitäisi hommata. Tulisi vanhaan rintamamiestalo-tyyliseen rakennukseen pelkän alakerran lämmitykseen ja mahdollisesti jopa viilennykseenkin. Kerroksessa on 2 puu-uunia, toinen pienempi tiiliuuni ja toinen isompi vuolukivinen takka/leivinuuni. Pinta-alaa arviolta n. 80-90m2. Joten suotavaa olisi että laite osaisi toimia yhteistyössä noitten uunien kanssa ilman suurempaa tarvetta säätää, eli haussa toimiva ns. takkatoiminto. Toshiballa (Arctic/Nordic) tuo ilmeisesti ainakin toimii, mutta mitenkäs Hitachit ja Panasonicit?
   
 7. oldmonk

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2014
  Viestejä:
  1 903
  Mikä on takkatoiminto, siis ILP:ssä?

  Jotenkin luulisi että mitä manuaalisemmin laitteen saa säädettyä, sitä parempi, automatiikasta on tuollaisessa sekalämmitystilanteessa yleensä vain ja ainoastaa haittaa...
   
 8. jinx1980

  Rekisteröitynyt:
  14.02.2003
  Viestejä:
  1 629
  Eikös se ole ILP:ssä sellainen että lämmitysmoodissa ollessa kun lämpötila on pyynnin sisällä - eli ei tarvetta lämmittää, niin jatkaa sisäyksikön puhaltimen pyörittämistä ja näin ollen levittää takan lämpöä ympäriinsä...

  Esim. omassa mitsussa (FD-35, 4 vuotta vanha) tuon (sisäyksikön föönin pöyrittämisen) saa aikaiseksi ko. tilanteessa vain kytkemällä viilenneyksen päälle ja nostamalla "pyynnin" tappiin, jotta ei oikeasti viilennä.

  rautalanka_esimerkki:
  - ILP:ssä pyyntinä 22C lämmityksellä
  - lämmitetään takkaa joka on esim. ILPin läheisyydessä
  - ILP toteaa että mitään ei tarvitse tehdä (sisäyksikkö ei siis pöyri lainkaan)
  - makkarit yms. ovat kylmiä kun lämmin ilma ei "kierrä" sinne
  - Laitetaan ILP:stä viilennys päälle pyynniksi vaikka 30C
  - ILP puhkuu takan lämmittämän ilman makkariin
   
 9. oldmonk

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2014
  Viestejä:
  1 903
  Ok. Vanha Toshiba jatkaa hönkimistä lämmöstä välittämättä kunhan laittaa puhalluksen manuaalille.
   
 10. Hulabalooka

  Rekisteröitynyt:
  05.05.2013
  Viestejä:
  74
  Eikös tuo "takkatoiminto" ole vain markkinamiesten nimeämä toiminto? Kyseessä siis moodi, jossa ilppi vain kierrättää ja puhaltaa ilmaa, ei lämmitä eikä viilennä. Kyseinen perusominaisuus löytynee kaikista markkinoilta olevista normi ilmalämpöpumpuista?!
   
 11. gamelprutt Banned

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2014
  Viestejä:
  7 830
  Ei löydy. Sisäilmayksikön pyöritys ilman lämmitystä on oikeasti hyödyllinen toiminto jos takka on sisäyksikön toiminta-alueella. Saman efektin tosin saa aikaiseksi normaalilla pöytätuulettimellakin. ILPin sisäyksiköt tosin suodattavat usein myös pölyä jne, sitä pöytätuuletin ei tee.
   
 12. Hulabalooka

  Rekisteröitynyt:
  05.05.2013
  Viestejä:
  74
  Ultimaten pumperoistako ei tuota pelkkää puhallus ominaisuutta löydy, vai onko jossain "merkki"tuotteessa vastaavia puutteita perusominaisuuksissa? Käsitykseni mukaan tuo takkatoiminto/ pelkkä ilmankierrätys/ puhallus löytyy ainakin Mitsu Electricin, Hitachin, Daikinin ja Green ilppien kaikista myynnissä olevista malleista?
   
 13. gamelprutt Banned

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2014
  Viestejä:
  7 830
  Taisi olla yksi niistä, Ultihan on vissiin Midea nykyään? Tsekkaa myös Mitsu Heavy, Fujitsu, Bosch, Samsung, Toshiba ja LG ennenkuin sanot, että "kaikissa on". Varsinkin Bosch ja Samsung myyvät hyvin nykyään.
   
 14. Hulabalooka

  Rekisteröitynyt:
  05.05.2013
  Viestejä:
  74
  ok, tämä oli minulle uutta tietoa, luulin tosiaan että kaikissa tuo peruspuhallus olisi.. En muuten sanonut, että kaikissa on, vaan sanoin "löytynee?", mutta se siitä. Mahtaako tuota LG:tä kukaan edes myydä tai tuoda maahan tällä hetkellä?
   
 15. jinx1980

  Rekisteröitynyt:
  14.02.2003
  Viestejä:
  1 629
  Veikkaan että ei löydy kaikista tai ainakaan löytynyt 5 vuotta sitten... Ja niistäkin missä löytyy niin se ei välttämättä (todennäköisesti läheskään kaikissa) toimi järkevästi kuten esim oma FD-35 (4v vanha eli ei oo "uutta mallia"). Ainoastaan sellainen on kunnollinen jonka saa "lämmitysmoodissa" jäämään puhaltamaan jos pyynti on saavutettu, muussa tapauksessa se sun himmeli ei aloita lämmittämistä sitten kun takasta joskus höökä loppuu.
   
 16. gamelprutt Banned

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2014
  Viestejä:
  7 830
 17. juhaaa

  Rekisteröitynyt:
  14.02.2009
  Viestejä:
  570
  Suomen eniten(?) myyty Mitsun FD25, niin siinä ei käytännössä ole, vaikka periaatteessa onkin. Joutuu pistämään jäähdytyksen päälle ja lämmöt täysille, niin kierrättää ilmaa. Toki tuo lienee poistunut myynnistä vuosi/pari sitten.
   
 18. Tyhmä

  Rekisteröitynyt:
  19.01.2003
  Viestejä:
  2 215
  Osaako joku vääntää minulle rautalangasta kuinka paljon esim. Mitsubishin FH25 pumppu eroaa nykyisin meillä käytössä olevasta Panasonic:kin CS E 9D KEW R 410 A pumpusta? Molemmista löysin kyllä jotain VTT mittauksia, mutta ei noista nyt näin maallikkona ottanut kovinkaan paljoa selvää. Mitsubishin lämpökertoimet kyllä näyttivät korkeammille useilla lämpötiloilla, mutta kuinkahan suuri ero on sitten käytännössä?

  Tässä siis linkki noihin löytämiini Panasonic:kin pumpun mittauksiin:

  http://www.ilmalampopumput.fi/files/panasonic-cs-e9dkew-cu-e9dke.pdf
   
 19. xana

  Rekisteröitynyt:
  05.12.2009
  Viestejä:
  1 702
  LG:n 10 vuotias ilp on alkanut pitämään kovaa ääntä. Ilmeisesti laakerit on vaihtoiässä. Nehän voi tietysti vaihtaa, mutta uusi ilp olisi järkevämpää hankkia.
   
 20. konvehteja

  Rekisteröitynyt:
  27.12.2012
  Viestejä:
  4 165
  Miksi vaihtaa toimivaa, jos pelkällä laakerinvaihdolla selviää? Sisäyksikkö siis ilmeisesti ääntää? Tosin joihinkin malleihin se laakerinvaihto on helvetinmoinen homma, jos laakereita edes enää löytyy.
   
 21. xana

  Rekisteröitynyt:
  05.12.2009
  Viestejä:
  1 702
  Ulkoyksikön laakerit pitää enemmän ääntä kuin sisäyksikkö. Uusi ilp on suunnitelmissa, koska ne ovat ilmeisesti vanhaa parempia energiatehokkuudeltaan.
   
 22. konvehteja

  Rekisteröitynyt:
  27.12.2012
  Viestejä:
  4 165
  Ulkoyksikön puhaltimeen ei laakereita pysty yleensä vaihtamaan, ja silloin pannaan uusi moottori tilalle., mutta jos ääni lähtee kompressorista, niin silloin kannattaa yleensä uusia koko laite. Ellei sitten kompressorin kumit ole murenneet, ja ääni tule siitä, kun kompura pärisee peltiä vasten.

  Vaikka uusi hieman energiatehokkaampi olisikin, niin uutta laitetta ja asennuskuluja saa kuolettaa seuraavat 10v pois. Jos pikkurahalla vanha saa vielä kuntoon, niin taloudellisesti järkevämpää on pysyä vielä siinä.
   
 23. xana

  Rekisteröitynyt:
  05.12.2009
  Viestejä:
  1 702
  Täytyy kutsua paikalle tuttu kylmäkoneasentaja; hän saa tutkia ilp yksiköt, että voiko ne kunnostaa.
   
 24. pokepeek

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2010
  Viestejä:
  190
  VTT:n tutkimus ilmalämpöpumppujen energiakulutusvaikutuksista pientaloissa:
  http://www.vtt.fi/inf/pdf/technology/2016/t262.pdf

  Lopputulema ei ole kovin yllättävä, eli oikein asennetulla ja käytetyllä ilmalämpöpumpulla voi säästää huomattavasti lämmityskuluissa.
   
 25. -ATE-

  Rekisteröitynyt:
  10.03.2003
  Viestejä:
  6 895
  Onko kukaan suihkinut itse öljyä laakereihin LG:n pumppuun ja auttaako yhtään ääneen?
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti