Ihana kamala 80-luku

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja abneri, 11.02.2017.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. abneri

  Rekisteröitynyt:
  08.02.2017
  Viestejä:
  188
  Mutta miettikääs jos nyt omat mukulat olis sellaisia aikoja keskenään tietämättömissä mitä itse varmastikin olitte..
  Kesäisin n.10-vuotiaat pojankoltiaiset teki voileipiä ja mehua(appelsiini-mehukattia*huokaus*) evääksi ja aamuysiltä
  fillareilla Yyteriin.Matkaa n.5km eikä tietysti pyöräteistä tietoakaan,Kemiran rikkihapporekkojen sekaan vaan!
  Ehkä yks viidestä osas uida muttei se menoa haitannut vaan meressä remennettiin koko päivä.
  Eikä ikinä mitään kellekkään sattunut,rannalla vietettiin 6-8 tuntia ja sitten takas kotiin syömään.
  Tänä päivänä taitais kaikkien vanhemmat olla linnassa heitteillejätöstä,ainakin somekohu olis melkoinen..?
  Jotenkin silloin vaan kaikki oli niin samaa sakkia että koko ajan oli jengi kasassa,ketään ei jätetty omin nokkineen kikkailemaan..
  Samaten puukot ja sahat sun muut oli käytettävissä siinä koulunaloittamisiässä,tarviihan nuijapoikien ny puumiekkoja päästä
  tekemään!Ainoa sääntö oli että jäljet piti siivota varastosta eikä rivitalon pihamaata saanut sotkea vuolujätteillä.(naapurisovun kannalta kauaskatseinen sääntö)
  Jokusta itseaiheutettua pikkuvekkiä lukuunottamatta ei tässäkään tapauksessa mitään ongelmia ollut.
  Silloin ei varmaan oltu vielä katottu väkivaltavideoita tai pelattu pelejä niin paljoa että olis pitäny ruveta puukkohippasta veuhtomaan.. (SARKASMIVAROITUS)
  P.S. Voimakone : asiaa! :wink:
   
 2. seebra

  Rekisteröitynyt:
  08.05.2002
  Viestejä:
  4 288
  80-luku oli ehdottomasti leffojen kulta-aikaa! Yksikään elokuva ei ole lyönyt samalla tavalla jalkoja alta kuin Paluu tulevaisuuteen katsominen ensi-illassa. Ja lisäksi ilmestyi Die Hard, Beverly Hills Cop, Tappava Ase, Indyt, Poliisiopistot, RoboCop jne. Nykyiset elokuvat paria poikkeusta lukuunottamatta ei oikein pääse lähellekään, vaikka tänä päivänä kotoa löytyy oma teatteri jonka kangas ei paljoakaan häviä koossa silloiselle leffateatterille ja jonka veitsenterävä digitaalinen kuva ja äänentoisto on huomattavastikin parempia. Ehkä käsikirjoitukset on yksinkertaistuneet tai sitten on vain nähnyt liian moneen kertaan samat juonenkäänteet ja arvaa mitä tuleman pitää, ja se yhdistettynä ylenpalttiseen CGI-mättöön -> Zzzz
   
 3. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 862
  Kyllä sitä taitaa olla aika kullannut muistot. Jos nykyaikana katsot uudelleen vaikka nuo em. elokuvat, niin eivät ne nyt mitään maailmanhistorian sävähdyttävimpiä elokuvia ole vaan melkoista tusinatavaraa.

  Sama koskee myös niitä 1980-luvun tv-sarjoja tyyliin McGyver, Ritari Ässä, Bill Cosby, Miami Vice, Taisteluplaneetta Galactica, The Muppet Show etc. etc. etc.

  1980-luvulla tv- ja elokuvatarjonta oli Suomessa hyvin hyvin rajallinen. Vuosikymmenen alkupuolella Suomen televisiosta tuli noin kaksi kappaletta amerikkalaisia elokuvia viikossa. Mainostelevision leffa tuli muistaakseni ykköskanavalla maanantaisin yhdeksän aikaan illalla ja lauantai iltana tuli sitten Yleltä joku klassikkoleffa tyyliin "Hyvät, pahat ja rumat" tai "Likainen Harry". Tarjonnan vähäisyydestä johtuen ne elokuvat keräsivät tyypillisesti varmaan 1,5-2 miljoonaa katsojaa. Samasta syystä ne muutama tv-sarja keräsivät samanlaisen jättiyleisön ja niitä katsoivat kaikki vauvasta vaariin. Samanlaisia katsojamääriin Suomessa päästään enää ehkä kerran vuodessa kun tulee linnanjuhlien kättelyohjelma tai on joku olympialaisten suomalaisten suosikkilaji. Enää tv-leffat ja tv-sarjat saavat ehkä viidesosan siitä katsojamäärästä mitä siihen aikaan saivat.

  Televisiokanavia näkyi 1980-luvun alkupuoliskolla koko maassa vain kaksi kappaletta. Niiltäkin molemmilta kanavilta esimerkiksi puoli yhdeksän tv-uutiset näkyivät yhteislähetyksinä molemmilta kanavilta ettei vain kukaan katsoisi valtiollisten tv-uutisten aikaan mitään muuta ohjelmaa.

  1980-luvulla markkinointikoneisto toimi hyvin äärettömän harvalukuisessa mediassa. Kun tuli elokuviin joku Indiana Jones elokuva tai ET-leffa niin niistä jauhettiin kuukausia etukäteen lehdissä ja muualla ja sitten sen tultua jauhettiin vielä useampi kuukausi ja niiden leffojen tekijöiden haastatteluita oli sen ajan joka himskatin lehdessä joka viikko. Nykyinen hypetys ja sen toiminnan tehokkuus on pientä verrattuna siihen mitä se silloin oli. Varmaan se samanlainen hypetys vieläkin jossain Pohjois-Koreassa voisi toimia.

  Nykyaikana kotonakin kuvan- ja äänenlaatu on elokuvissa huikean hyvä verrattuna siihen mitä se 1980-luvulla oli edes elokuvateattereissa. 32 tuumainen putkitelkkari oli parasta ja suurinta mitä oli televisiokuvassa tarjolla normaaleille kuolevaisille ja sen kuvaputkitelevision reikälevy lomituksineen tuskin mitään 0,2 megapikselin kuvatarkkuutta parempaa tarjosi digitaalitekniikkaan suhteutettuna. Nykyinen fullhd-television 2,1 megapikselin kuvanlaatu on jotain huikeaa verrattuna 1980-luvun systeemeihin. Vielä paskempi se kuva oli niissä videovuokraamon VHS- ja Betamax-videoissa. Sellainen mielikuva että videovuokrauksen hinta oli 20 markkaa 1980-luvulla. Suhteutettuna elintasoon ja palkkatasoon niin vastaisi suunnilleen 20 euron hintaa nykyään. Hinnasta johtuen leffoja vuokrattiin usein isommalla kaveriporukalla yhdessä ja katsottiin sitten porukalla tai sitten parin naapurin kanssa kierrätettiin ne vuokravideot sen vuorokauden aikana. Kioskeillakin se vuokravalikoima oli luokkaa kolmekymmentä erilaista leffaa.

  1980-luvulta lapsuudesta mieleen kylmäsodan asetelma. Neuvostoliitoa koskeneita uusia tuli joka päivä ja tuli paljon enemmän mitä vaikkapa EU:ia koskevia uutisia nykyaikana tulee. Samoin Ronnie Reagan oli yhtä usein uutisissa kuin Trump nykyään useimmiten jossain karjapaimenen asussa. Ydinaseista ja ydinsodasta tuli tv-ohjelmia todella usein. Jäi siinä 7-8-vuotiaana elävästi mieleen ne dokumentit jossa näytettiin miten ydinpommista tulee ensin lämpöaalto ja 10-15 sekunttia myöhemmin perkeleellinen paineaalto ja polttaa kaiken tuhannen pillun päreiksi. Muistaakseni dokumenteissa näytettiinkin miten talotkin tuhoituivat ydinpommin testissä ja miten siat paloivat elävältä. Jotenkin se siinä iässä ahdisti kun mietti että jäi jos ydinpommin tai vetypommin tiputtavat päälle niin miten siinä kuolee ja miltähän se tuntuu. Perkeleellistä propagandaa syötettiin siihen aikaan myös suomalaislapsille television kautta. Muistan miten Reaganin Tähtien sota-ohjuskilpeakin mainostettiin jossain uutislähetyksessä lapsen piirtämällä piirroksella jossa sateenkaari kuvasi sitä ohjuskilpeä ja miten se torjuu ryssän ydinpommit ja miten lapsen piirtämä hahmo hymyilee sateenkaaren alla. Pakko tunnustaa että kyseinen kusetus meni kyllä ihan täydestä itselläkin alle kymmenvuotiaana läpi ja vasta jälkeenpäin olen ymmärtänyt että kyse oli ihan puhtaasta valehtelusta ja propagandasta ja eihän se teknologia edes toiminut vaan oli kusetusta. Tosin ilmeisesti en ollut ainoa kuka niihin satuihin uskoi kun Neuvostoliitossakin poliitikot ottivat sen tosissaan ja yrittivät hädissään panostaa Neuvostoliitossa vastaavan tekniikan kehittelyyn. :D
   
  Viimeksi muokattu: 13.02.2017
 4. MichaelMan

  Rekisteröitynyt:
  02.09.2004
  Viestejä:
  498
  32-tuumaisia putkitelkkareita myytiin "tavallisille kuolevaisille" lähinnä 2000-luvulla, ja sittenkin kyseessä taisi olla harvinainen laite. Tyypillinen putkitelkkari esimerkiksi reilut 10 vuotta sitten oli 28-tuumainen laajakuvatelevisio.

  1980-luvulla tyypillinen television koko oli jotain reilut 20 tuumaa tms. Vuosikymmenen alussa oli monilla vielä mustavalkotelevisiot käytössä. Vähän epäilen, oliko 32-tuumaisia televisioita tuohon aikaan käytännössä saatavilla. Ehkä johonkin erikoiskäyttöön kalliilla.

  Mitä TV-sarjoihin tulee, niin on totta, että tavallaan aika kultaa muistot, mutta sarjojen hyvyys pitää aina suhteuttaa ympäröivään todellisuuteen. 1980-luvulla viihdetarjonta oli vain pieni murto-osa siitä mitä nykyään on tarjolla, siis ihan promillen pienistä osista voidaan käytännössä puhua. Jos tarjolla on nuoren pojan näkökulmasta lähinnä vanhojen ihmisten ohjelmia ja sitten on MacGyver, niin onhan se MacGyver sitten aika kova juttu. Vaihtoehto sille MacGyverille oli sitten lähinnä oma 8-bittinen tietokone.
   
  Viimeksi muokattu: 13.02.2017
 5. Kala-Kalle

  Rekisteröitynyt:
  13.01.2016
  Viestejä:
  1 625
  -Salmiakki-Patu ja Black Pete ärrältä.
  -C-64 ja CVG-lehti
  -Ydinsota!
  -Tykärit olivat miljardi kertaa tehokkaampia kuin mikään nykyinen ilotulite. Näytti vielä pro-kamalta, kun ei ollut punainen, vaan valkoinen tiukka patukka, missä oli vihreällä teknisen näköistä tekstiä ja viralliset varoitukset.
  -Sukkahousuheavyn lisäksi electron, räpin ja manchester-soundin nousu. 1989 ehti vielä ilmestyä yksi kaikkien aikojen pop-albumeista: Stone Roses: Stone Roses ja tietty älytön liuta kaikenlaista helvetin hyvää musiikkia laidasta laitaan. Tulisi bänni jos tähän listaisi kaikki mikä kolahti :D
  -VHS
  -Videokamerat ja omat hienot filmit :D
  -Sähköposti ja BBS!
  -Top Secret! Kaikkien aikojen paras elokuva.
  -Imperiumin vastaisku. Kaikkien aikojen toiseksi paras elokuva.
   
 6. PuskaRusakko Banned

  Rekisteröitynyt:
  09.09.2016
  Viestejä:
  1 346
  • Täältä tullaan elämä elokuva Suomalaisesta nuorisosta
  • Grease musikaalielokuva on jäänyt mieleen
  • Rock radio by Heimo Holopainen alias Frank Pappa
  • Yöllä sitten kuunneltiin radiosta kuunnelmia, joidenka nimiä en enään muista
  • Levyraati ja Syksyn Sävel:D
  • Jerry Cottonia tuli luettua
   
 7. smee

  Rekisteröitynyt:
  14.05.2009
  Viestejä:
  13 600
  Hittimittari!
   
  Viimeksi muokattu: 13.02.2017
 8. Kala-Kalle

  Rekisteröitynyt:
  13.01.2016
  Viestejä:
  1 625
  Kuunnelmista tuli mieleen skifi-kuunnelma "Maata etsimässä" joka oli jännä kuin mikä :D
   
 9. Kala-Kalle

  Rekisteröitynyt:
  13.01.2016
  Viestejä:
  1 625
  ja Kiik rousböörg

   
  Viimeksi muokattu: 13.02.2017
 10. HiOct

  Rekisteröitynyt:
  10.06.2004
  Viestejä:
  222
 11. MichaelMan

  Rekisteröitynyt:
  02.09.2004
  Viestejä:
  498
  Oli kyllä jännä TV-sarja, taisi näin jälkikäteen ajatellen muistuttaa hieman Twin Peaksiä...

  Mutta aika hatarat on muistikuvat, kun tuon on joskus vajaat 30 vuotta sitten viimeeksi nähnyt. :)
   
  Viimeksi muokattu: 13.02.2017
 12. autsi

  Rekisteröitynyt:
  18.06.2008
  Viestejä:
  251
  Olikos tässä se joku aluksen tekoäly mikä muuttu pahaksi?

  Mistähän tän vois löytää?
   
  Viimeksi muokattu: 14.02.2017
 13. seebra

  Rekisteröitynyt:
  08.05.2002
  Viestejä:
  4 288
  Jep, Enkelit 1 ja 2. Loistava kuunnelmasarja edelleen. Itse löysin sen piraattilahdelta aikoiaan.
   
 14. Kala-Kalle

  Rekisteröitynyt:
  13.01.2016
  Viestejä:
  1 625
 15. furesis

  Rekisteröitynyt:
  04.07.2013
  Viestejä:
  3 518
  Kivaa varmaan muistella, mutta kukaan tuskin oikeasti haluaisi mihinkään mennesseen takaisin muuta kuin tilapäisesti käymään aikakoneella.

  Jos nyt hyppäisin vuoteen -85, niin alkuhuuman jälkeen iskisi vitutus kun tajuaisi, että ensimmäiseen kelvolliseen kännykkäänkin menisi vielä 15v, eikä sekään kelpaisi muuhun kuin soittamiseen. Olisi ihan kiva lähteä lähteä aikamatkalomalle, mutta ihan sama kuin etelänmatkan kanssa, niin koti-ikävä iskee jossain vaiheessa.
   
 16. smee

  Rekisteröitynyt:
  14.05.2009
  Viestejä:
  13 600
  Ei nyt ihan. Nokia 2110 tuli 1994 ja siitä ehkä pari vuotta aiemmin oli jo sen kokoisia kännyköitä, että niitä pystyi vyöllä kantamaan ilman että niiden mukanaolo häiritsi pahemmin.
   
 17. furesis

  Rekisteröitynyt:
  04.07.2013
  Viestejä:
  3 518
  Toki, mutta sekin taisi maksaa aika törkeästi, ja olisi kivaa jos jollain muullakin olisi kännykkä. 5110:n tulemisen myötä alkoi nopea yleistyminen, oisko ollu noin -98.
   
 18. ArhPos

  Rekisteröitynyt:
  21.11.2000
  Viestejä:
  247
  - Tietokonejengi (Whiz kids) tv-sarja oli ihan parhautta.
  - Radio-ohjelmassa soitetut tietokoneohjelmat, jotka pystyi äänittämään c-kasetille.
  - Emmanuelle telkkarista.
   
 19. Kala-Kalle

  Rekisteröitynyt:
  13.01.2016
  Viestejä:
  1 625
  Omasta puolestani sanoisin, että kyllä 1994 oli vähintään puolella kavereista jo kännykkä. Osalla 2110, se halvempi Nokialainen, mikä nyt olikaan tai sitten joko Ericsson tai Motorola. Ja parin vuoden sisällä palikka oli jo kutakuinkin kaikilla jotka tunsin.
   
 20. petepas

  Rekisteröitynyt:
  07.12.2005
  Viestejä:
  323
  Mahtava leffa mutta oli jo 70-luvulla. Kävin leffassa katsomassa...

  https://en.wikipedia.org/wiki/Grease_(film)

  Rakensiko kukaan fillareita? Meillä oli poikien tapana haalia fillarinraatoja ties mistä ja rakennella niistä kunnon Franken-fillareita. Mukavaa puuhaa.
   
  Viimeksi muokattu: 14.02.2017
 21. JimProfit

  Rekisteröitynyt:
  10.07.2003
  Viestejä:
  949
 22. Tuukki

  Rekisteröitynyt:
  26.01.2004
  Viestejä:
  243
  Tuo ois kyllä maksanu mansikoita tuohon aikaan, kun ite muistelen että omassa Pentium II oli 6,4 gigan levy joskus -98 tienoilla :)

  Eka tietokone tuli taloon 1989. Joku 286, 20Mb kovalevyllä ja ega-monitorilla - muistaa kuinka kiintolevyn lukupää piti "lukita" softalla ennen koneen sammutusta :D Peleistä Castle Adventure (https://fi.wikipedia.org/wiki/Castle_Adventure) ja Alley cat (https://fi.wikipedia.org/wiki/Alley_Cat) ovat ekat muistot. Myös Winter ja summer olympics, Ski or die, Space goose, Zany golf, Golden axe, Prince of persia jne. Monella kaverilla ei pc:tä ollut, mutta kummisetä järkkäsi pelejä aina tullessaan, se oli kuin jouluaatto.

  Tekstinkäsittelyä worksilla, sivuntaittoa Firsth publisherilla ja ohjelmointia basicilla, näitä tuli harrastettua jonkin verran

  Itse 80-luvun lopussa ala-asteella muistan, kuinka koulusta sai joka lukuvuosi kynät, kumit, vihkot ja uudet kirjat. Näitä ei enää paljon 90-luvun alun jälkeen jaeltu. Aikalailla samoja muistoja itsellä mitä muilla, irtokarkeista, tv-ohjelmista jne...
   
  Viimeksi muokattu: 14.02.2017
 23. Tuukki

  Rekisteröitynyt:
  26.01.2004
  Viestejä:
  243
  tuplat sitten....
   
  Viimeksi muokattu: 14.02.2017
 24. Oikeassaolija

  Rekisteröitynyt:
  11.09.2010
  Viestejä:
  287
  En tiedä minkä ikäinen olet tai millainen oli kaveripiirisi, mutta väittäisin että se hetki jolloin puolella kaikista 18..30-vuotiaista oli kännykkä, osui ehkä jonnekin 1997 tienoille. Kasuvauhti tuohon aikaan oli toki aika huima. Kirjoitin ylioppilaaksi vuonna 1995 ja silloisesta 120:sta abista tasan yhdellä oli puhelin mukana koulussa. Tämä siis vieläpä Etelä-Espoossa joka oli kohtuu posh alue.

  Mutta asiaan eli 80-lukuun. Olen itsekin jälkikäteen miettinyt kuinka painettiin menemään alle 10-vuotiaina aamusta iltaan pitkin maita ja mantuja syömättä ja juomatta eikä vanhemmilla ollut mitään tietoa olinpaikasta eikä keinoa ottaa yhteyttä. Haettiin vieläpä vähän erikoisempia ja jännempiä paikkoja jotka saattoivat olla vaarallisiakin. Hienosti silti pärjättiin, ei kaivattu tietokoneita eikä kännyköitä. Nyt jos tulisi heitetyksi ko. ajanjaksoon niin saattaisi tulla ikävä jostain hiukankaan harvinaisemmasta asiasta tietoa etsielssä. Jos ei kirjastosta löytynyt niin sitten kirjoitettiin kirje jonkin lehden palstalle ja odotettiin mahdollista vastausta viikkotolkulla. Ruokakaupassa saattaisi myös tulla onho olo, muunnissä olevien nimikkeiden määrä oli "vähän" pienempi, olivat lähinnä raaka-aineita ja mitään etnistä sapuskaa ei kannattanut haaveillakaan.
   
 25. HiOct

  Rekisteröitynyt:
  10.06.2004
  Viestejä:
  222
  Itse kirjoitin -95 ja silloin keväällä ostin 2110i mallin. Maksoi 6500 mk. Muistan vieläkin elävästi.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti