Kun haluan katsoa scifiä niin haluan sen olevan edes jollain tavalla aivoja ruokkivaa materiaalia. Vaikka pidän noista kaikista sarjoista, ne ei ole suunnattu älykkäälle katsojalle. Nautittavaa viihdettä, vaan ei sitä mitä haen.
edit: ei mikään tarkoitus loukata ketään, yritän vaan selventää mitä haen. Ehkä näitä sarjoja ei vaan ole tehty.
Viimeksi muokattu: 03.07.2017
Viimeksi muokattu: 05.07.2017
Perustuen mihin? Tuohan on viimeaikojen dystopiakuvauksista onnistuneimpia elokuvatkin mukaan laskettuna. Hyvin näytelty, hyvin käsikirjoitettu, luotu maailma on mielenkiintoinen ja loogisesti kestävä (mitä ei voi kaikista scifisarjoista sanoa). Lisäksi se on kantaa ottava tavalla, joka stimuloi keskustelua takuulla sarjan jälkeen. On lähes uskomatonta miten ajankohtainen yli 30 vuotta vanhaan kirjaan perustuva sarja voi olla (ISIS, "toisen pallonpuolikkaan" sukupuolipolitiikka ylipäätään, alt-rightin nousu länsimaissa, Yhdysvalloissa jo pidempään jatkunut fundamentalistisen kristinuskon nousu poliittiselle areenalle jne...).
Jos tuo nyt ei ihan perinteistä scifiä olekaan, niin suosittelen kyllä katsomaan koko tuotantokauden verran.
Viimeksi muokattu: 13.07.2017
Yleensä näissä scifi (ja muissakin) sarjoissa on se ongelma, että sarjasta pitää tehdä ensin tehdä todella hyvä pilotti, jotta kanavapomot päästävät sarjan ekan kauden tuotantoon. Ensimmäiseen kauteen panostetaan että saadaan jatkuvuutta ja ekalla kaudella rakennetaankin pohja myöhempiä varten. Ensimmäinen kausi pitää päättää cliffhangeriin, että toinen pääsee vauhtiin ja saa luvan tuotantoon. Seuraavilla kausilla tehdään samaa ja homma alkaa puuduttamaan varsinkin kun käsikirjoittajilta loppuu ideat heti ekalla kaudella. Lisäongelmana tässä on tehdä juonesta sellainen, että sitä voidaan jatkaa maailman tappiin, jos vaikka sarja elääkin vuosikausia.
Babylon 5 oli käsikirjoitettu alunperin kokonaan ja välillä tuotantokausia vähennettiin ja sitten lisättiin. Tämä näkyi sarjassa pääjuonen etenemisen kiihtymisenä ja hidastumisena. Star Trek TNG oli täysin päinvastainen, jossa jokainen jakso oli lähes irrallinen toisistaan ja pitkäkestoinen isompi juoni tuli taustalla puolivahingossa. TNG:ssä oli useita käsikirjoittajia ja ohjaajia. Joitain jaksoja tehtiin jopa suuren yleisön tekemien käsikirjoitusten pohjalta. Sinänsä hassua oli myös, että alkuperäisen sarjan luoja Gene Roddenberry pilasi pari ensimmäistä kautta TNG:stä kirjoittamalla käsikirjoituksia uusiksi tai korvasi ne omillaan ja toimittamalla uudet käsikirjoitukset näyttelijöille kuvauspäivän aamuna. TNG lähteekin kunnolla käyntiin vasta Roddenberryn poistuttua taustalta toisen kauden jälkeen. Sinänsä hassua, että kun tänä päivänä katsoo, niin TNG on kestänyt paljon paremmin aikaa, kuin Babylon 5. Pohdittiin tätä kaverin kanssa. Mahdollisesti tämä johtuu siitä, että TNG:n miljöö luotiin mahdollisimman neutraaliksi ja sellaiseksi, jossa henkilö voisi käytännössä asua vuosikausia (kuten oikea miehistö). Babylon 5 taas tehtiin niin, että katsojalle tulee ensimmäisten sekuntien aikana ilmi ohjelman olevan Scifiä. Tämä kompastuskivi voi tulla vastaan myös uusimpien Star Trekkien kohdalla (uudet leffat ja discovery). JJ Abrams teki Enterprisen komentosillasta sellaisen, ettei siellä kukaan voisi olla tuntia pitempään ilman migreeniä ja discovery näyttää jatkavan samalla tiellä. Nykyisin pyritään käyttämään sisustuksessa paljon epäsuoraa valoa ja heijastamattomia pintoja näyttöpäätteissä sun muissa, mutta JJ Abramssin tulevaisuus näyttää päinvastaiselta.
Fringe alkoi hyvin ja eka kausi oli viihdyttävä. Myöhemmin kuitenkin alkoi paistamaan pahasti läpi ideoitten vähyys ja väkisillä sarjan venyttäminen. Parempi olisi vaan ollut lopettaa ajoissa. Vaikka alkuun tykkäsinkin sarjasta, en jaksanut enää viimeisiä jaksoja/kautta katsoa.
Itse olen scifinpuutteessa kattonut väkisillä Netflixistä mm. The 100 ja Falling skies. Kumpikaan ei hirveästi säväyttänyt, mutta kun paljon muutakaan ei ollut tarjolla. 100 vaikutti alkuun teinidraamaihmissuhdescifiltä, mutta onneksi se kuitenkin lähti siitä ryömimään eteenpäin muutaman jakson jälkeen. Falling skies vaikutti siltä, että se oli koko ajan lopetusuhan alla. Onneksi molemmat tajuttiin kuitenkin lopettaa, vaikka etenkin 100:ssa viimeinen kausi tuntui olevan vähän ylimääräinen.
Viimeksi muokattu: 28.07.2017
Kiitän vastauksesta ja ilmiselvästä linkistä, joka oli kuitenkin oikeassa paikassa, koskapa tuli nyt perehdyttyä koko artikkeeliin ensimmäisen kerran kun ei jostain syystä saanut nukuttua viime yönä.
Jotenkin harmi ettei sarjaa tehty loppuun.
Myönnän olevani koukussa avaruus-scifin sarjaan. Jotain omituista vetovoimaa tässä Firefly -sarjassa on.
Viimeksi muokattu: 12.08.2017