Hyvät kiintolevyt, onko niitä?

Viestiketju alueella 'Massamuistit' , aloittaja Montmori, 24.05.2013.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Montmori

  Rekisteröitynyt:
  06.07.2012
  Viestejä:
  69
  Tuntuu että jokaisen valmistajan levyistä kuulee vain valitusta.

  Onko olemassa jotain hyvää valmistajaa, tai edes yksittäistä kiintolevymallia jonka voisi ostaa huolestumatta että se hajoaa seuraavan 5 vuoden sisään normaalikäytössä?

  Itse olen huomannut Samsung levyjen olevan hyviä, lämpenevät vähän, ja ovat todella hiljaisia. Mutta toisaalla taas Samsung levyistä itketään kuorossa ja suositellaan esim WD:tä, josta itselläni taas on huonoja kokemuksia (äänekäs, kuuma, hajoileva).

  Mikä siis olisi hyvä valmistaja tai kiintolevymalli? Suhteellisen halpa sellainen myös (€/GB suhteessa), en aio ostaa mitään ylikallista kuitenkaan ihan näin normaalikäyttöön.
   
 2. Juzt

  Rekisteröitynyt:
  28.09.2001
  Viestejä:
  6 186
  Riippuu vähän mitä huolestumisella tarkoittaa... sellaista mallia jonka kanssa varmuuskopioista huolehtimiseen ei ole tarvetta ei ole, eikä ole ikinä ollutkaan.

  Muuten kyllähän noista suurin osa kestää ihan hyvin. Kiintolevy nyt on vaan sellainen peruskompo nykyään, että harvoinpa niistä niin hirveästi kokemuksia jaetaan jos toimii, sitten jos ongelmia tulee niin ne tuodaan esiin.

  Jotain heikkenemistä on toki voinut tapahtua kun elektroniikan kertakäyttöisyystrendi on muutenkin edennyt. Tuntuu ettei nykyään kukaan halua maksaa vitostakaan enempää kestävämmästä tuotteesta, kun "se on kuitenkin vanha jo muutaman vuoden päästä".

  Itse katsoisin lähinnä takuuaikaa valintaa tehdessä. Jos valmistajat joutuisivat virheensä korvaamaan, niin ehkä trendi joskus kääntyy.
   
 3. Hans Niskatuki Banned

  Rekisteröitynyt:
  13.03.2005
  Viestejä:
  2 173
  Netistä löytyy saitteja, joille on ynnäilty vikaantumis- ja palautusprosentteja joidenkin merkkien ja mallien osalta. Tosin nuo tulevat viiveellä. Joissain levyissä on saattanut ollut firmisongelmia, joissain laakeriongelmia. Merkit, mallit ja tuotantolinjat elävät koko ajan. Joten tuurilla laivat seilaavat ja tuurilla kiintolevyt kestävät.

  Ja kuten aina olen sanonut, mikä tahansa elektroninen laite voi hajota milloin vain. Joten kiintolevyjen osalta pitää aina varautua levyrikkoon backupein.
   
 4. lein

  Rekisteröitynyt:
  03.11.2011
  Viestejä:
  2 649
  Tuossa olisi palautustilastoja muistaakseni vuoden käytöstä.

  Components returns rates (7) (page 6: 3.5" hard drives) - BeHardware

  Toki vikaantumistodennäköisyys voi olla moninkertainen eri kiintolevyjen välillä, mutta silti ne kaikki voivat hajota käytössä, joten et yksinkertaisesti voi ostaa kiintolevyä ja huoletta luottaa sen toimivan.
   
 5. Damsteri

  Rekisteröitynyt:
  02.01.2008
  Viestejä:
  4 902
  Kaikki levyt hajoaa, ne on mekaanisia laitteita. Vaikka ostaisi sen parhaan levyn 5v takuulla, niin sekin voi levitä täysin viikon käytön jälkeen. Se on tuurista kiinni missä kohtaa se leviää ja mitä pidempi takuu, niin sitä kauemmin se keskimäärin kestää. Yleensä levyt hajoaa joko ensimmäisen kk sisään, jos on joku valmistusvirhe, tai sitten kestää niin kaun kuin on tarkoitettu, eli yleensä vuosia.

  Ainoa mitä voi tehdä on ostaa levy jolla on pitkä takuu ja huolehtii varmuuskopioista (ja käyttää RAID:ia). Sellaista levyä joka varmasti kestäisi kun ei ole olemassa. Levyn vikaantumista jos pelkää niin paras ratkaisu olisi ostaa esim. kaksi yleistä levyä ja pistää RAID-1:een. Sitten jos toinen leviää, uuden vastaavan saa nopeasti kun levy oli yleistä mallia. Silloin voi jatkaa käyttöä suoraan ehjällä levyllä kun levy hajoaa. Jos taas käytät vain varmuuskopioita, niin silloin yleensä joudut odottamaan että saat uuden levyn ja voit sitten palauttaa ne varmuuskopiot, ellet ota varmuuskopiolevyä normikäyttöön ja hommaa uutta tilalle siihen rooliin.

  Levyt hajoaa joskus, tärkeintä on yrittää että ne hajoaa takuun sisällä, jotta saa sen hajoamisen takuun piikkiin. Ettei vaan käy niin että ostat marketista levyn 1v takuulla säästäen 10€ ja sitten se leviää 13kk käytön jälkeen, kun taas 3v takuulla olevasta levystä olisit saanut uuden levyn tillalle.
   
 6. ZZRX

  Rekisteröitynyt:
  08.05.2007
  Viestejä:
  415
  Enterprise luokan levyissä on parempi kestävyys, mutta hintakin on suurempi.
   
 7. Montmori

  Rekisteröitynyt:
  06.07.2012
  Viestejä:
  69
  Mikä laite pitää ostaa, jotta voisin liittää useamman kuin 4 kiintolevyn RAID1 tilaan? Sillä minun emolevyssäni on vain 4 paikkaa kovalevyille.

  Haluaisin tehdä vaikka 2x RAID1, ja tuon lisäksi 2 kovoa joiden rikkoutumisella ei ole merkitystä. Eli tuohon tarvitsee yhteensä 6 kovalevyä, mutta paikkoja on vain 4.

  Kuinka kauan siinä kestää, kun rikkoutunut kovalevy vaihdetaan? Tarkoitan sitä aikaa, kun kovalevyn data kopioidaan. Miten kopiointi tehdään, automaattisesti käyttöjärjestelmän avulla? Voiko konetta käyttää normaalisti sen aikana?

  Tekeekö RAID1 lukemisesta 2x nopeampaa?

  Onko mahdollista että toinen kovalevyistä kirjoittaisi dataa väärin eikä sitä virhettä huomattaisi? Miten tuossa RAID1:ssä siis voidaan tietää että levy on rikki, muutoin kuin silloin jos se on fyysisesti toimintakyvytön? Eli mistä tiedän milloin levy pitää vaihtaa?
   
 8. Diuziac

  Rekisteröitynyt:
  22.10.2007
  Viestejä:
  774
  Pitäisi saada uusi perushyvä kovalevy, mutta sopivaa ketjua ei löytynyt, joten pöllitään tämä. :D

  Käyttötarkoitus: yleinen varastolevy SSD:n rinnalle, kuvankäsittely sekä ehkä joskus jopa pelaaminenkin. Väh. 2tb.

  Muuta huomioitavaa: Mielellään mahdollisimman hiljainen! Levy tulee viettämään suurimman osan elinajastaan lepotilassa, ja se herätetään vain silloin, kun sitä todella tarvitaan.

  Hintaluokka: Missä luokassa on tällä hetkellä paras €/gb-suhde? Ja mistä saa halvimmalla? :)
   
 9. Montmori

  Rekisteröitynyt:
  06.07.2012
  Viestejä:
  69
  Voisitko kertoa miten yksittäinen kiintolevy laitetaan lepotilaan? Vai meneekö se automaattisesti jos sitä ei käytetä? En ainakaan ole omista kiintolevyistäni huomannut tuommoista toimintoa, mutta ihan mielenkiintoinen idea kyllä.
   
 10. Diuziac

  Rekisteröitynyt:
  22.10.2007
  Viestejä:
  774
  Elikkä siis, kyseessä on käyttöjärjestelmän (Win7) ominaisuus, joka sammuttaa kiintolevyt silloin, kuin niitä ei tarvita. Virallinen termi ei ehkä ole lepotila, mutta parempaakaan en tähän hätään keksinyt.

  Sen saa päälle näin: (vaikka ainakin minulla tuo oli päällä oletuksenakin...)
  Control Panel -> Hardware and Sound -> Power Options -> Change plan settings -> Change advanced power settings -> Hard Disk -> Turn of hard disk after ...

  Todennäköisesti tätä ei saa päälle ainoastaan yksittäiselle levylle, jos sitä tarkoitit, vaan asetus koskee kaikkia sisäisiä kiintolevyjä. Itse pidän ominaisuudesta suuresti, sillä kiintolevy on koneeni ainoa korvin kuultava komponentti, ja huoneen melutasossa huomaa aina muutoksen kun kiintolevy hurahtaa päälle. :D

  --

  Mutta niin, onko 5200 rpm vs 7200 rpm levyjen melutasossa/nopeudessa merkittäviä eroja, ja kumpikohan sopisi paremmin noihin ylhäällä mainittuihin kriteereihin? :)
   
 11. lein

  Rekisteröitynyt:
  03.11.2011
  Viestejä:
  2 649
  5400rpm on hiljaisempi ja hitaampi ja 7200rpm on taas äänekkäämpi ja nopeampi.

  Hiljaiseksi varastolevyksi suosittelisin tätä.

  Western Digital 3TB Caviar Green, 3.5", IntelliPower, 64MB, Sata3 | 129.90e - Jimms.fi

  Valinta riippuu kuitenkin hieman suunnitelmistasi kuvankäsittelyn ja pelailun suhteen, koska tuo on tosiaan hitaampi, vaikkeikaan ero ole parin kymmenen prosentin luokkaa suurempi, joten esimerkiksi pelien latausruuduissa voi kestää sekunnin tai parin kauemmin 7200rpm lättyyn verrattuna.
   
 12. Montmori

  Rekisteröitynyt:
  06.07.2012
  Viestejä:
  69
  Eikö tuo kuluta levyjä sitten aika reippaasti, jos niitä käynnistellään montakin kertaa päivässä? Jostain muistan kuulleeni, että levyt kestävät vain tietyn määrän käynnistyksiä.

  Vain 2 vuoden takuu? Eikö noissa yleensä ole vähintään 3 vuotta? Hieman epäilyttää tuon takia.
  Edit: huomasin sattumalta tuon kiintoleyn tuossa listassa: http://www.behardware.com/articles/881-6/components-returns-rates-7.html
  [FONT=Arial, Helvetica]
  Ei hyvältä vaikuta.
  [/FONT]
   
 13. nauhanjatke

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2003
  Viestejä:
  493
  Itsellä 1kpl samsung spinpoint F1 1TB ja 3 kpl F3 1tb pyöriny enemmän tai vähemmän 24/7 4 vuoden päivät eikä mitää vikaa vielä. Ihan näin niinku kokemuksena samsungin levyistä.
   
 14. nauhanjatke

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2003
  Viestejä:
  493

  Esim tälläinen laite mahdollistaisi tarvitsemasi ominaisuudet. Intel SASUC8I - 2-kanavainen SAS/SATA RAID-ohjain PCI Express x8 -väylään. | Tuotekuvasto | Verkkokauppa.com

  Lisäksi jos ohjaimen mukana ei toimiteta SAS->SATA kaapeleita, tarvitsee vielä http://www.verkkokauppa.com/fi/product/9698/cgftm/DeLOCK-Mini-SAS-36pin-SFF8087-4-x-SATA-kaapeli-50cm

  Vaihtoehtoja on monia, mutta jos on kyse vain RAID1 tason ratkaisusta, niin halvatkin ohjainkortit riittänevät. Mikäli ohjain havaitsee jotain vikaa RAID1:n toisessa levyssä tai jos levy hajoaa, vähän ohjainkortista riippuen käyttikseen asennettu monitorointisofta ilmoittaa tästä ja tässä kohtaa levy tulisi vaihtaa. Koneen tai datan käyttö ei keskeydy, kun levyn vaihdon jälkeen data peilataan uudelle levylle. Datan käyttö saattaa tosin hidastua hieman, kun tämä on käynnissä. Levypakan (RAID:n) uudelleenrakennukseen kuluva aika riippuu datamäärästä, kovalevyistä ja käytettävästä ohjainkortista, jne. Datan kopioinnin hoitaa tyypillisesti ohjainkortin piiri itse.

  RAID1 ei nopeuta lukunopeutta yhtään.

  Mikäli on tarvetta SATAIII liittimillä varustetuille ohjainkorteille, hinta nousee noin tuplasti.

  Sitä voi sitten myös miettiä, että mihin tarvitsee ylipäätään RAID:a ja onko valmis maksamaan siitä useita satoja euroja ja onko se viisasta....
   
  Viimeksi muokattu: 03.06.2013
 15. lein

  Rekisteröitynyt:
  03.11.2011
  Viestejä:
  2 649
  Joitain tuhansia tuo arvioitu määrä oli muistaakseni, eli pari käynnistystä päivässä ei ole ongelmallista.

  Kiintolevyvalmistajat laskivat takuitaan olikohan se nyt vuoden vaihteessa, eli 2 vuotta on tällä hetkellä ihan normaali takuu ja olihan tuossa kolmen vuoden takuu ennen tuota muutosta. Nykyään kolme vuotta taitaakin olla merkki vähän normaalia paremmasta kiintolevystä.

  Tuo oli noista neljästä kolmen teran kiintolevystä silti luotettavin ja prosentti per tera vaikuttaisi tyypilliseltä suhteelta, eli vaikkei tuo ole kaikista luotettavimmasta päästä, niin ei sen luotettavuus ole nähdäkseni merkittävä ongelma. Toki tuon listan mukaan 2 teran vihreä olisi hieman parempi luotettavuuden suhteen, mutta noin 30 euroa lisäterasta on mielestäni sen arvoista.
   
 16. Diuziac

  Rekisteröitynyt:
  22.10.2007
  Viestejä:
  774
  Jeps, itsekkin tuota hieman mietin, mutta kun keskivertopäivänä tuo levy käynnistyy ehkä kolme tai neljä kertaa, ja on sammuksissa 20h+, niin aika vaikea sanoa että onko tuosta kestävyyden kannalta enemmän hyötyä kuin haittaa. Runkkaavathan monet muutenkin koneitaan ja läppäreitään päälle ja pois, eivätkä ne silti mihinkään hajoa. ;)


  Mitä nyt itse nopeasti katselin, niin tällä hetkellä vaihtoehdot taitavat olla
  Western Digital Caviar Green 3 TB SATAIII 64 MB - 3.5" kiintolevy. | Tuotekuvasto | Verkkokauppa.com
  ja

  Seagate Barracuda 3 TB 64 MB 7200 RPM 3.5" SATA III (6 Gb/s) kovalevy. | Tuotekuvasto | Verkkokauppa.com

  Molemmat ovat tuolla listalla, mutta minkäs teet. :( Parin kuukauden sisällä loppuu varmuuskopioitu tila, ja sen jälkeen on pakko saada uutta kiekkoa koneeseen.

  Jep, tämän verran olinkin jo päätellyt. :D Mutta jos nyt vielä unohdetaan se pelaaminen, ja mietitään pelkästään kuvankäsittelyä, niin onko WD Greenillä havaittavaa hidastelua virrattuna Seagateen? Vai pitääkö vain kävellä kauppaan heittämään noppaa? :think:
   
 17. lein

  Rekisteröitynyt:
  03.11.2011
  Viestejä:
  2 649
  Et tule löytämään kiintolevyä, jolla ei olisi mahdollisuutta hajota, joten ei noille palautusprosenteille kannata liikaa painoarvoa antaa, kun ne ovat nähdäkseni vielä normaalin rajoissa.

  Benchmark Results: PCMark 7 : Hitachi's 4 TB Hard Drives Take On The 3 TB Competition

  En kuvankäsittelystä pahemmin tiedä, joten siinä on revikka, josta löytyy molemmat lätyt. Kiintolevynhän nopeus koskee ainakin kuvien availemista ja tallennusta, joten niiden kestossa olettaisin ainakin näkyvän parin kymmenen prosentin eron.
   
 18. leripe Banned

  Rekisteröitynyt:
  06.07.2012
  Viestejä:
  1 365
 19. lein

  Rekisteröitynyt:
  03.11.2011
  Viestejä:
  2 649
  Itselläni on kaksi 3 teran punaista ja yksi 3 teran vihreä. Omasta mielestäni nuo punaiset tuottavat enemmän humisevaa ääntä vihreään verrattuna. Punaiset ovat myös raidiin/nassiin optimoituja, minkä seurauksena niiden hakuajat ovat tyypillistä korkeammat, mutta ovathan ne lukunopeuksiltaan hyviä. Toimivathan ne silti ihan kunnollisina normikovoinakin ja tosiaan luotettavuutta on niissä paranneltu.

  Tuo vihreän ns. ongelma on aggressivinen lukupäänparkkeeraus, mikä käytännössä tarkoittaa lukupään parkkeeravan 8 sekunnin inaktivisuuden jälkeen, millä pyritään laskemaan virrankulutusta. Tuota aikaa voidaan pidentää ohjelmalla 300 sekuntiin asti, mutta tämä ei ole tarpeellista, jos levyä ei käytetä aktiivisesti, minkä lisäksi ei ole selvää voiko tuon arvon muokkaus evätä takuun. Tuosta ominaisuudesta tulee ongelma, kun levyltä luetaan tai sille kirjoitetaan dataa säännöllisesti, mutta harvemmin kuin 8 sekunnin välein, jolloin se parkkeeraa lukupäätä tiuhaan tahtiin. Varastolevyksihän vihreät on tarkoitettu WD:n mielestä, joten tähän ne sopivatkin hyvin, minkä lisäksi ne ovat tarpeeksi nopeita käyttölevyiksi, vaikkakaan eivät tähän suoranaisesti tarkoitettu.
   
 20. Diuziac

  Rekisteröitynyt:
  22.10.2007
  Viestejä:
  774
  Kappas, tuo CDONin 3tb RED on kyllä sekin houkutteleva vaihtoehto. :D

  Eli kun kovo tulisi varasto/kuvankäsittelylevyksi ja viettäisi suurimman osan vuorokaudesta sammutettuna, niin kannattaako ostaan RED van GREEN? :D
   
 21. lein

  Rekisteröitynyt:
  03.11.2011
  Viestejä:
  2 649
  "Your NAS systems is always on, a highly reliable drive is essential. With a 35% MTBF improvement over standard desktop drives, the WD Red drive is designed and manufactured to be a more reliable and robust solution."
  "Reduce your electricity bill and carbon footprint with WD Red drives. Innovative technology reduces power consumption and lowers the operating temperature, resulting in a more reliable and affordable solution for always on 24x7 NAS environments."

  WD Red

  En tiedä onko tuolla käytännön merkitystä, mutta hieman epäilen punaisen sopivuutta vähän väliä sammuteltavaksi kiintolevyksi.
   
 22. E.T

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2000
  Viestejä:
  10 082
  Samoin näissä hajoamisprosenteissa on aina paljon tuntemattomia muuttujia.
  Esimerkiksi kiintolevyjen kohtelu kuljetuksen aikana on yksi iso tuntematon.
  Periaatteessa kaupalle voisi tulla vaikka kokonainen erä kiintolevyjä jotka ovat hajoamisherkkiä kuljetuksen aikaisen kolhimisen takia.
  Olisikin ehkä hyvä tilata esim. RAID1:n levyt eri kaupoilta.

  Samoin ennen varsinaista käyttöä kiintolevyä voisi yrittää rasitustestata noiden kolhujen ja piilevien valmistusvikojen varalta.
  Esim. HDDScanin Butterfly read pitäisi olla hyvä siihen.


  Älykkäästi toteutettuna se kyllä nopeuttaisi huomattavasti.
  Pienien tiedostojen tapauksessa toinen kiintolevy voi tavoittaa sen lyhyemmällä hakuajalla/yhtä aikainen pienten tiedostojen luku jaetaan levyjen kesken.
  Isommilla tiedostoilla taas olisi mahdollista lukea tiedoston eri osia yhtä aikaa kummaltakin levyltä.
   
 23. Montmori

  Rekisteröitynyt:
  06.07.2012
  Viestejä:
  69
 24. JeppeXD

  Rekisteröitynyt:
  24.02.2010
  Viestejä:
  827
  Itse ostin alennuksesta WD Green 3Tb noin 120 eurolla. Todella hiljainen on ollut. Ja kun käynnistyy, pitää vähemmän meteliä kuin muut levyt.
   
 25. bastard0

  Rekisteröitynyt:
  16.08.2001
  Viestejä:
  1 456
  Itse luulen, että WD Greenin palautusprosenttia nostaa se, että NASit hylkivät niitä, joten käyttäjät ovat pistäneet sinällään ihan toimivat levyt takuuseen koska ne eivät sovellu NAS-käyttöön.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti