Hyvä kolvi

Viestiketju alueella 'Elektroniikka ja HW-modifiointi' , aloittaja Sirne, 26.01.2017.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Sirne

  Rekisteröitynyt:
  12.01.2015
  Viestejä:
  1 443
  Pitäisi saada vähän tietoa mistä ja minkälainen kolvi kannattaisi hankkia, verkkiksen 60w halpiskolvi lentänee roskikseen kun ei sillä tunnu edes kunnolla juotostina sulavan, eikä piirilevyltä juotettua mitään irti.. Eli joku asiasta tietävä voisi neuvoa?
   
 2. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 158
  Viimeksi muokattu: 26.01.2017
 3. tonskulus

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2002
  Viestejä:
  2 869
  Niissä halppiskolveissa on usein kärki huonoa materiaalia (pinnaltaan), niihin muodostuu nopeasti eristävä oksidi tms kerros joka estää tinaa sulamasta. Kärki on useinmiten pinnoitettua kuparia, ja pinnotteissa on sitten niitä laatueroja..
  Halppiskolveissa ei sitäpaitsi ole termostaattiakaan, joten kärki helposti ylikuumenee ja se nopeuttaa oksidoitumista ja kulumista.

  Kyllä niissä se teho todennäköisesti pitää paikkaansa, sitä hyödynnettävissä olevaa tehoa vaan ei saada mainitusta syystä siirtymään kunnolla kuumennettavaan kohteeseen.

  Ensiapuna, putsaa se kärki kunnolla vaikka teräsvillalla / hienolla hiomapaperilla ja sulata siihen heti tinaa kun kolvi lämpenee riittävästi. Sula tinakerros siirtää lämmön myös tinattaviin kohteisiin hyvin. Kärkeä tulee jatkuvasti myös putsata, siinä pitää olla alati ohut kerros "tuoretta" tinaa. Tämä estää hapen pääsyn kärkeen ja siten oksidoitumista ei pääse tapahtumaan. Lisäksi sula tinakerros siirtää lämmön tehokkaasti myös juotettavaan kohteeseen. Kärkeä ei kuitenkaan saa hioa niin paljoa että pinnoite menee puhki, paljas kupari näet "syöpyy" nopeasti kuumuudessa.

  Hätätilassa noilla halppiksilla nyt jotain tekee, ei niistä tosin pidempään käyttöön ole. Eivät ole kovin kestäviäkään.. mulla aikoinaan jäi muutamaksi tunniksi halppiskolvi päälle niin siitä suli kuumennusosa kahvaosastaan irti :D
   
  Viimeksi muokattu: 27.01.2017
 4. velleri

  Rekisteröitynyt:
  27.02.2005
  Viestejä:
  14 247
  Jep tärkeimpiä mainittu. Jotain lisään vielä: Halvimpien roskien pinnoite on juotetta. Alla pelkkä kupari. Kupari sekoittuu korkeassa lämpötilassa herkästi juotteeseen ja siten juotoksista tulee kuraa, kuten kärjistäkin. Paremmissa on jonkinlainen rautapinnoite. Laadukkaissa sitten joku "supertarkaan" varjeltu resepti. Kärkien myyntiinhän juotinten kate tavallisesti perustuu. Tai sitten siihen, että "kärkiä ei enää saa, osta uusi"...

  Mutta 0e kolviin kärjeksi käy sopiva M-jotain patarautaruuvi, niin lyhyenä kuin vaan on mahdollista. Kestää ikuisuuden, mutta lämmönjohtuminen on heikkoa. Rosteriruuvi ei käy. Kärjen malli sitten sopivaksi sivuleikkureilla. Kolvi mielellään delta, tms. antiikkipaske, jossa lämpötila on "riittävä"...
   
 5. RomanWesley

  Rekisteröitynyt:
  26.02.2014
  Viestejä:
  296
  Ostin toissapäivänä motonetistä dremelin kaasukolvin (49,90€) ja pitää sanoa että olen tyytyväinen.

  Aiempi (edit:johdollinen) bilteman halvin oli aivan paskaa eikä isoimpia tinaknöölejä edes sulaksi saanut, sekä johto oli lyhyt, jäykkä, ja tästä syystä hankala.

  Tutkailin hieman noita johdottomia, ja yksi vaihtoehto oli puuilosta n. 40€ (ei tarkkaa muistikuvaa), mutta nyt päätin että kympit sinne tänne on aivan sama kunhan saa laatua. Ja dremeliin noin yleisesti voi mielestäni luottaa.

  Mukana tuli 6 eri päätä (katkaisu, puhallus ym). Varakärjet maksoi n. 12e /2kpl (paketissa oli 1kpl). Butaani maksoi 3e ja sillä pärjää aika pitkään.

  Todella näppärä käyttää mielestäni. Pitää vain (kuten ilmeisesti kaikissa kaasukolveissa) huomioida että kärjen liekki-aukko suunnataan ylöspäin ettei se tohota piirilevyyn/työstettävään kohteeseen.
   
  Viimeksi muokattu: 23.02.2017
 6. TeknoR

  Rekisteröitynyt:
  10.08.2002
  Viestejä:
  16 460
  wellerin kaasukolvi on kanssa ihan toimiva. ei mikään supertehokas tietenkkään, mutta kyllä silläkin kolvailee.
   
 7. velleri

  Rekisteröitynyt:
  27.02.2005
  Viestejä:
  14 247
  Portasolin ikävä kyllä osti weller pois tekemästä laatua :( Wellerin pyropen oli aikoinaan heidän paras (ja ainut?) malli, josta ei kyllä kehuttavaa löydy. Ei sitten mitään, verrattuna vielä ryöstöhintaankin...
   
 8. Jani R-K

  Rekisteröitynyt:
  21.03.2015
  Viestejä:
  305
  Ei kaasu kolvi kyllä ole munkaan mielestä ainoaksi kolviksi sopiva vaihtoehto, ainoastaan silloin se on kiva jos joutuu sähköverkon ulottumattomissa kolvailemaan. Joskus kaasu kolvin omistaneena ei ole ikävä tullu, mitä välillä on joutunu tienpäällä tinailemaan niin siihenkin paremmin soveltunu halpis 40w verkkosähkö kolvi ja pikku inventteri johon autosta sähköt.
  Kotona sitten halvahko säädettävä juotin asema.
   
 9. velleri

  Rekisteröitynyt:
  27.02.2005
  Viestejä:
  14 247
  Superproota kulunut n. 2,5 kappaletta, lähimmä kuuma"ilma" -kärkeä käyttäen.

  Ensimmäisessä oli sama vika, kuin tuossa viimeisessä; kaasua ei saa tarpeeksi pienelle. Eka "hukkui", kun oli kaverin isäpuoliskon paatissa, joka upposi. Puuveneet ovat perseestä. Se syöpyi sisuskaluiltaan niin jumiin, ettei "on/off" -lärpäkettä saanut enää siirrettyä. Toka hävisi johonkin, ehkä "mestarit" (kusipääremppaajat) veivät sen, kuten myös mitä ilmeisemmin alurunkoisen mattopuukon.

  Tuo kolmas kärsii ehkä pahiten ylisuuresta kaasunsyötöstä. Kellään SuperPro -malliin ohjeita, että miten sen voi hajottamatta purkaa?
   
  Viimeksi muokattu: 12.03.2017
 10. winlin

  Rekisteröitynyt:
  13.04.2007
  Viestejä:
  417
  Nakkaanpa vaikka tähän ketjuun, onko tuosta kokemuksia:
  https://www.uraltone.com/juotosasema-937d-saadettava-digitaalisella-naytolla-60w-16182.html
  Tai joku muu n.100eur hintaluokan, satunnaiseen harrastekäyttöön sopiva mutta kuitenkin pomminvarmasti toimiva kapine?

  Ja tiedän, markalla saa markan vehkeen mutta en nyt viitsisi laittaa satoja € juotoskolviin/asemaan.

  Nykyinen tuollanen:https://gsmserver.com/proskit-6pk-976esd-nb-temperature-controlled-soldering-stantion-220v/
  Tuo vanhus alkaa pätkiä ja uusi saisi olla vähän tehokkaampi.
   
  Viimeksi muokattu: 22.06.2020
 11. winlin

  Rekisteröitynyt:
  13.04.2007
  Viestejä:
  417
 12. Occurrence

  Rekisteröitynyt:
  23.06.2007
  Viestejä:
  785
  Itellä on Industa 550 joka oli eräänlainen pikaostos Motonetistä. Se on periaatteessa aivan käypäinen digitaalisella säädöllä ja jopa rengassydänmuuntajalla (=pienemmät häiriöt). Ongelma siinä kuten melkein kaikissa Kiinan juottimissa on johto mikä on lyhyt eikä kovin taipuisa. Wellerien ja vastaavien pro-laitteiden silikonikaapeli on aivan ehdoton. Tönkkö lyhyt muovijohto vie hermot.
   
 13. Tina Silta

  Rekisteröitynyt:
  18.03.2003
  Viestejä:
  3 768
  Eiköhän noissa kaikissa kiinalaisissa hyihui-kolveissa ole sama kahva eri värisinä ja tehokin on näin ollen sama riippumatta siitä mitä on luvattu.

  Itsellä on Quick 706 samalla kahvalla ja kyllä sillä pärjää, alle satasella tuli Aliexpressiltä.
   
 14. winlin

  Rekisteröitynyt:
  13.04.2007
  Viestejä:
  417
  Kiitos Tina.
  Tilasin Ebaysta Quick 706.
   
 15. winlin

  Rekisteröitynyt:
  13.04.2007
  Viestejä:
  417
  Eipä mennyt niinkuin elokuvissa. Tilauksen & maksun jälkeen myyjä kertoi yllättäen että uudessa tuotteessa on naarmuja. Vastasin että ei haittaa kunhan kolvi vain toimii. Sen jälkeen ilmoitti että lähetyskulut ovatkin suuremmat kuin mitä ilmoituksessa kerrottiin, haluatko maksaa xx.xx usd lisää. Tässä vaiheessa huumorintajuni loppui ja kerroin että perutaanpa kaupat ja palautat suoritukseni. Informoin myös että kun seuraavan kerran tekee myynti-ilmoituksen niin voi olla viisainta että tavarankuvaus pitää paikkansa. Luultavasti ei mitään hätää, palautus näkyy jo Paypalissa ja toivottavasti kohta myös luottokortilla johon Paypal-tilini on liitetty. Ei *ittu, mitähän tuollasen *aatana* tollon päässä mahtaa liikkua? Olen normaalisti varsin rauhallinen persoona mutta voin kyllä kertoa ettei minulle *ittuile kukaan. Ihan vain vertailun vuoksi myin puhelimitse parikymmentä vuotta vuotta sitten moottorikelkkani yli 500km päähän. Kerroin omasta mielestäni kelkan kunnon, ostajan saapuessa ihasteli kapineen kuntoa eikä edes yrittänyt tinkiä. Oli vissiin hänen mielestään parempi kuin mitä olin kertonut. Pääasia että oli tyytyväinen eikä tullut *itutusta ja yli 1000km hukkareissia. Silloin tuli itsellekkin ihan hyvä mieli.
   
 16. winlin

  Rekisteröitynyt:
  13.04.2007
  Viestejä:
  417
 17. Tina Silta

  Rekisteröitynyt:
  18.03.2003
  Viestejä:
  3 768
  Päätä edes mitä haluat, ensin kattelet kolvi+hotair komboa ja nyt kolvi+imu komboa.

  Tosiaan useimmilla kuljetusfirmoilla on suomalaiset osoitteet "remote area surcharge" -listalla, johon lähetys maksaa extraa. Muistaakseni oma laitos tuli fedexillä, jolla lisämaksua ei ainakaan silloin ollut.
   
 18. winlin

  Rekisteröitynyt:
  13.04.2007
  Viestejä:
  417
  Kolvi+hotair kombo, jos siinä sivussa tulee myös imu niin ei ole haitaksikaan.
  Kolvin teho yli 50W ja siihen tulee saada erilaisia vaihtokärkiä.
  50W ei mitenkään riitä esim. 10 AWG hienosäikeiselle silikonijohtimelle johon juotetaan liittimet päihin.
  Tähän asti käyttänyt liittimen & johtimen pään kuumennukseen erillistä pientä kaasupoltinta, hankalaa.
  Ylläolevaan ongelmaan ajattelin että aseman mukana tuleva hotair liittimen lämmitykseen olisi ratkaisu?
  Toisaalta tarve on myös mm. läpiladottavien "normaali", ei siis smd-komponenttien juottamiseen.
  Käyttö satunnaista mutta pitää toimia kun tarvitaan.
   
 19. Occurrence

  Rekisteröitynyt:
  23.06.2007
  Viestejä:
  785
  Kuumailmalle ei paljon käyttöä ole jos ei pintaliitostinailua harrasta. Kutistesukkia tietysti kiristelee helposti.

  Tinaimu on kanssa vähän sellainen harvemmin tarvittu juttu jos ei huoltotoimintaa harrasta. Aika vähän tarvii loippuviimeksi irrotella ja silloin manuaalinen tinaimupumppykynä ja imusukka on ihan toimiva ratkaisu.

  tarkoitan että ominaisuudet mitä ei oikeasti tarvi on turhia ja raha kannattaa sijoitta vaikka siihen silikonikaapeliin tai vaikka parempaan yleismittariin.
  Itellä oli käytössä pari kymmentä vuotta Wellerin WTCP-S. Lämpöelementti kun siitä hajosi niin ostin elementin hinnalla Kiinan aseman. Jos pitäisi enemmän juotella niin heti olisi Weller pöydällä. Kyllä ero vaan on aika suuri mutta kiinan asemallakin pärjää ihan mukavasti paitti se fidun johto.

  Jos jotain kehittyneempä katselisin niin sellainen asema missä on kärynpoisto juottimesta ja kunnon suodatin tai liitäntä eriliseen filtteriin. Käryt on oikesti syöpää ja muita sairauksia aiheuttavia.
   
 20. winlin

  Rekisteröitynyt:
  13.04.2007
  Viestejä:
  417
  Viimeksi muokattu: 05.07.2020
 21. jounika

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2009
  Viestejä:
  4 749
  Onko juotettavia liittimiä? Itse olen törmännyt joko crimpattaviin tai ruuvattaviin. Ja ruuviliitosrimaan piuha varustetaan tietenkin crimpattavalla ferrulella, eristetty tai eristämätön.

  Toi piuhan juotos on vaan niin kehno, jos liitin vaatii juotoksen, liitin vaihtoon.
   
 22. winlin

  Rekisteröitynyt:
  13.04.2007
  Viestejä:
  417
  RC-auton LiPo-akkujen -> noparin -> moottorin välisten johdinten juotettavia liittimiä.
  Tosin tämä harrastus on jäänyt taka-alalle mutta eihän sitä koskaan tiedä..
   
 23. Duunari

  Rekisteröitynyt:
  05.05.2002
  Viestejä:
  1 646
  Minulta porsi just 968 ilman plussaa.
  Kuumapuhallin alkoin puhkua täysillä vaikka kaikki kytkimet nollilla.
  Hyvä että tuo oli ohjatussa pistorasiassa eli olen itse aina paikalla kun laite saa virtaa, ei palanut mökki.

  Imuria ei tullut 10v käytettyä kun pari kertaa. Kolvi vaihtui heti parempaan.

  Uusi juotinasema haussa, puhallin tulee erikseen.
   
  Viimeksi muokattu: 04.08.2020
  ampula tykkää tästä.
 24. winlin

  Rekisteröitynyt:
  13.04.2007
  Viestejä:
  417
  Ok, hyvä tietää.
  Millaisen kolvin hommasit alkuperäisen tilalle?
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti