Huijaako katsastus autoon olemattomia vikoja?

Viestiketju alueella 'Autot ja muut moottoriajoneuvot' , aloittaja pitsa, 11.01.2014.

 1. pitsa

  Rekisteröitynyt:
  11.01.2014
  Viestejä:
  1 000
  Hei. Käytin omaa autoani leimalla ja yllättäen sieltä tulikin hylky.

  Edellisessä katsastuksessa ei ollut mitään valitettavaa, läpi meni vuosi sitten kaikin kehuin, mutta nyt oli löytynyt väljää alustan nivelistä ja puslista. Myös jarrulevyt oli loppu. Vuoden aikana en ole edes paljoa ajanut, joten ihmetyttää että miten sieltä on näin nopeasti useat helat menneet väljiksi.

  Autofriikkinä pidän autoani tiptop kunnossa ja osaan väkisinkin kuulla pienimmätkin kolinat alustasta ja korjata niitä tarpeen mukaan. Nyt ei kuulu mitään kolinaa edes isommista kuopista ajettaessa. Alusta on niin mukava kuin tämän kaliiberin autolta pitääkin odottaa. Katsastuksen jälkeen kotona nostin auton ilmaan ja ravistelin renkaita minkä jaksoin eikä pienintäkään väljää tuntunut. Tosin, vaikka olenkin bensalenkkari, niin en ole autoalan ammattilainen, eli voi olla että puslat on loppu, mutta minä en sitä vain nyt tunne. Tosin, aikaisemmat välykset alustan osissa olen tuntenut....

  Mutta mitä tulee jarrulevyihin. Uudet ovat 20mm ja min. paksuus 18mm. Mittasin levyt ja ovat aika lähellä 20mm. Tässä ei pitäisi olla enää tulkinnan varaa.

  Eli tyhmästä päästä kärsii jälleen koko rahapussi. Miksi menin kylän halvimmalle katsastus asemalle? Tulee vain mielee, että halvan hinnan vuoksi pitää rahastaa uusintatarkastuksella. Ehkä katsastajan saunakaverina on muutama kylän varaosamyymälä ja korjaamo. Pomo antaa varmasti hyvä boonukset jokaisesta hylätystä autosta.

  Tiedän, että katsastuksen päätöksestä voi valittaa, mutta se maksaa suht paljon rahaa ja lopputuloksesta ei voi olla edes varma.

  Käännän vielä puukkoa omassa haavassani. Kaveri vei aikanaan autonsa samalle asemalle määräaikais katsastukseen ja joutui muutoskatsastamaan autonsa madalletun urheilualustan. Auto vaan sattui olemaan jo tehtaalta tullessaan sportti malli sillä matalemmalla alustalla. :smoke:
   
 2. Tomppa5000 Banned

  Rekisteröitynyt:
  18.10.2005
  Viestejä:
  2 956
  Viimeistään tässä vaiheessa trollitutka huusi punaisena. Ihan hyvä yritys.
   
 3. eskoo

  Rekisteröitynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  64
  Mulla on samanlainen tarina. Paikallinen konttori hylkäsi golf IV takatukivarren puslat ja sanoi että varmasti pitää järkyttävää kolinaa. Itse en minkäänlaista kolinaa ollut havainnut mutta ajattelin että kait se ammattimies tietää.

  Ostin sitten osat ja jouduin pajalle viemään kun vanhat olivat niin jumissa ja kireät että en saanut vaihdettua. Pajalla sanoivat että kannattaa viedä uusintakatsastukseen tällaisenaan, että ei täällä mitään ylimääräistä väljää ole. Uusintakatsastuksesta läpi heittämällä, oli eri mies tarkastamassa.

  Mitäs tällaisissa tapauksissa olisi edes tehtävissä? Itse otin vain nöyrästi laput kouraan enkä tästä meteliä nostanut.
   
 4. pitsa

  Rekisteröitynyt:
  11.01.2014
  Viestejä:
  1 000
  Ok, minäkin olen jo ajan varannut pajalle kun puslat niin jumissa. Täytyykin sanoa niille, että katsokaa että onko siellä oikeasti väljää. Mutta mistä tiedän ettei ole juuri katsurin kytky korjaamo.

  Trafille voi valittaa katsastuspäätöksestä: Trafi.fi - Oikaisuvaatimus

  Maksaa sen verran että sillä rahalla korjaa jo pari niveltä
   
 5. nerd83

  Rekisteröitynyt:
  12.07.2009
  Viestejä:
  421
  Konttoreissa on eroja. Emännän Corollassa on aina ollut jarrujen kanssa hankaluuksia, kun eivät ole riittävän tasapainossa. K1 asemalla ottivat kerran kesken katsastuksen Toyotan pienelle lenkille maantielle ja tekivät muutaman todella tehokkaan jarrutuksen, jonka jälkeen jarrut menivät vaadittavien prossenttien sisään.
   
 6. eskoo

  Rekisteröitynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  64
  Tuli melko kalliiksi tämä mun tapaus vieläpä. Osat 60e, turha uusintakatsastus 40e, ajamista sinnetänne yli 100km, ja yksi menetetty työpäivä.

  Kyllä nämä tapaukset pistävät sylettämään aika huolella...
   
 7. Henkka77

  Rekisteröitynyt:
  10.10.2005
  Viestejä:
  9 871
  Luultavasti on. Omistaja on varmaan katsastajan veli/serkku/huonekaveri tjsp.

  Jos kaikkea pitää epäillä ja joka paikassa oletusarvoisesti huijataan niin aja bussilla. :rolleyes:
   
 8. pitsa

  Rekisteröitynyt:
  11.01.2014
  Viestejä:
  1 000
  Jep, pistää vihaksi. Kallista tuo on menettää työpäivän palkka. Ja jos Trafille valittaa ja ne hyväksyy valituksen, niin mitä ne korvaavat? Eivät mitään (kai). Säästyy remppa ja uusintakatsastuksen hinta, mutta se on pieni raha verrattu menetettyyn päiväpalkkaan. Ja silti pitää ajaa Trafin tarkastukseen ja toki maksaa Trafille tästä ilosta.

  Katsastussedällä on melkoinen valta käsissään. Hän kun kirjoittaa papereihin että pitää vaihtaa pusla tai muutoskatsastaa alusta, niin on helpompi ja halvempi tehdä näin, kuin alkaa valittamaan väärästä päätöksestä.
   
 9. nerd83

  Rekisteröitynyt:
  12.07.2009
  Viestejä:
  421
  Paljon on noista juttua kuullut. Osa kokemuksia kavereita ja tietenkin myös täällä netissä lukemattomia keskusteluja katsastuspäätöksistä.

  Omat kokemukset katsastuksesta pääosin hyviä ja luotettavan tuntuisia. Toki on vuosien aikana tullut niitäkin inssejä vastaan, jotka selvästi ovat pahalla päällä ja pyrkivät löytämään kaikkea mahdollista huomautettavaa. Kerran, vuosia vuosia sitten, vilkku ei toiminut joka kerta! No aivan varmasti se toimi kun mentiin yhdessä sitä lähemmin tarkastelemaan ihan rauhassa. Joka kerta toimi. Tämä kaveri jäi mieleen, kun käyttäytyi muutenkin hyvin omituisesti ja ei niin ystävälliseti.

  Vuosi pari sitten kun Bemaristani löytyi katsastuksessa väljää koiranluusta, niin katsastaja näytti minulle auton alla pettäneen osan samalla kun nytkytti autoa. Siinä näin selvästi pallonivelessä olevan välyksen. En tiedä kaikkia hylsy kriteereitä, mutta Bemua ei tuon takia hylätty, tuli vain merkintä että osa vaihdettava.
   
 10. ApeeApina

  Rekisteröitynyt:
  26.09.2008
  Viestejä:
  1 244
  Olen kuullut ns. hylkykiintiöistä näillä katsastusasemilla, jos sellaset tosiaan on niin pakko kai niiden on alkaakin keksimään vikoja jos kiintiöt vajaana ja näytille tulee vain hyväkuntoisia autoja? Oletteko muuten huomanneet eroja katsastusajankohdalla? Oma paskakottero joka piti leimata helmikuussa meni aina läpi vaikka vikoja olikin mutta taas joskus syksyllä tuntui olevan niin pirun tarkkaa että hylky tuli pienimmistäkin.
   
 11. Duke Nukum Banned

  Rekisteröitynyt:
  14.01.2013
  Viestejä:
  572
  On nuo kyllä vähän arvelluttavia välistä. Itselläni oli joskus yhtenä vikana, että valot osoittivat minne sattuu. Oli yksi "pikkuvioista" joita oli sitten liikaa. Noh, korjasin muut viat mutta noihin valoihin en koskenut. Uusintatarkastuksessa juuri kun oli tarkastamassa valoja niin meinasin sanoa etten niille mitään kerennyt tekemään mutta otti laitteensa niin nopeasti etten kerennyt sanoa. Katsoi valoja ja sanoi "joo nämä on hyvät" ja siirtyi seuraavaan kohteeseen.
  Tuli kyllä vähän WTF olo. Ja oli sama mies molemmilla kerroilla vielä.
   
 12. Henkka77

  Rekisteröitynyt:
  10.10.2005
  Viestejä:
  9 871
  Varmaan samasta legendakortista kuin poliisien sakotuskiintiöt. :rolleyes:
   
 13. Pakana

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2000
  Viestejä:
  4 474
  Kyllä siinä sillätavalla on perää että seuraavat noita. Jos joku konttori antaa huomattavasti keskimääräistä vähemmän hylkyjä pitää selvitellä siihen syytä.
   
 14. Rubbish

  Rekisteröitynyt:
  03.06.2003
  Viestejä:
  3 873
  Itse käytän autoa vain sellaisilla asemilla missä uusintatarkistus on ilmainen. Oletan näin että eivät "huvikseen" hylkäile, koska se aiheuttaisi vain kustannuksia.
   
 15. konvehteja

  Rekisteröitynyt:
  27.12.2012
  Viestejä:
  4 166
  Vaikka nyt tuntuu olevan melkoista simputusta, niin kyllä se vielä mielivaltaisempaa oli silloin 90-luvulla. Aikana ennenkuin katsastustoiminta vapautettiin. Inssit tunsivat olevansa jumalanveroisia ja silloin katsastustapahtumaa sai tosissaan pelätä. Huonompana päivänä saattoi hylätä kaikki autot. Silloin ei vielä ollut välttämättä edes jarrudynoja jokakonttorilla ja jarruista hylättiin ihan perstuntuman mukaan. Muistaakseni taisi paikallisella konttorilla olla pätkä soratietä, jossa lukkojarrutuksen perusteella kävi jälkiä katsomassa. Niveliä kammettiin sorkkaraudalla ja niitäkin saatettiin rankata väljiksi aivan mielivaltaisesti. Eräältä tutulta veti vittuunnuksissaan käsijarrun aivan paskaksi, että joutui uusimaan kahvaa myöten osia autoon.

  Oli se katsastus sentään silloin halvempaa. Taisi vielä 90-luvun alkupuolella olla 50mk:n paikkeilla. Katsastustoiminnan vapauduttua hinta pomppasikin nopeasti sataseen ja siitä jokavuosi kallistuen.
   
 16. ApeeApina

  Rekisteröitynyt:
  26.09.2008
  Viestejä:
  1 244
  Niin, eli silloinhan niillä on tietty hylkykiintiö joka pitää saada täyteen kun ei saa tulla liian paljon hyväksyttyjä muttei liian vähänkään. Ja joillekin epäonnekkaille pakko napsahtaa silloin se "tavallista tarkempi" syyni.
   
 17. tuoppi`

  Rekisteröitynyt:
  29.03.2002
  Viestejä:
  5 299
  Nykyäänhän tilanne on sillä tavalla hyvin, että katsastusaseman voi valita.
  Eli kannattaa äänestää jaloillaan jos katsastusasemalla on tuollaista toimintaa. Vielä kun useimmat jakaa kokemuksiaan tutuille ja nettiinkin, niin pakkohan noiden katsastusasemien on pakko pitää järki mukana toiminnassaan ettei kaikki asiakkaat karkaa kilpalijoille.
   
 18. Tahein

  Rekisteröitynyt:
  19.01.2011
  Viestejä:
  214
  Ja jatkossa vieläkin paremmin.

  Uusi ajoneuvojen katsastustoiminnasta annettu laki tulee voimaan 1.7.2014.

  Katsastuslain uudistus mahdollistaa auton huoltamisen, korjaamisen ja katsastamisen samalla kertaa samassa paikassa. Jatkossa on myös mahdollista viedä määräaikaiskatsastuksessa hylätty auto jälkitarkastukseen mille tahansa katsastustoimipaikalle.
   
 19. Petoz

  Rekisteröitynyt:
  02.04.2008
  Viestejä:
  1 680
  Onhan noissa kaikenlaista kyllä. Paikallinen autojobbari vie aamulla autot pihaan ja hakee illalla, kaikissa on leima ilman huomautettavaa. Joskus tuli ostettua auto siltä ja se auto oli leimattu samalla viikolla. Kumma vaan kun takajarrut laahas, koiranluu POIKKI, puslia halki jne :)

  Noh sain kyllä rahat takas ja vielä extraakin, olis pitän kyll varmaan ilmoittaa johonkin tuosta toiminnasta..
   
 20. DocWeird

  Rekisteröitynyt:
  02.02.2010
  Viestejä:
  5 707
  Entiseen aikaan, tuossa vapauttamisen ja nykytilanteen välissä, oli kaikkein paras; hävittämällä rekisteriotteen sai "nollata" katsastuksen uudelleen ja katsastaa asemalla jossa ei ollut jotain "maanantai k*sipäätä* töissä.
   
 21. Tahein

  Rekisteröitynyt:
  19.01.2011
  Viestejä:
  214
  Niin tosiaan tuo korjaamoiden katsastustoiminta epäilyttää ja paljon, mutta tämä seuraava kohta tuo varaa valita enemmän

  Jatkossa on myös mahdollista viedä määräaikaiskatsastuksessa hylätty auto jälkitarkastukseen mille tahansa katsastustoimipaikalle.
   
 22. Hanzamann

  Rekisteröitynyt:
  18.06.2002
  Viestejä:
  384
  Juuri näin, kannattaa mennä itsekkin sinne auton alle katsomaan, kun katsastusmies sanoo jonkun olevan siellä vialla.
  En minäkään muuten mene sinne alle palloilemaan vaan katson sivussa olematta tiellä, mutta ne viat käyn katsomassa ettei vääriä osia osta ja vaihda.
   
 23. sutenööri

  Rekisteröitynyt:
  03.03.2008
  Viestejä:
  436
  Saahan sen nykyäänkin viedä toiselle asemalle, jos ei ensimmäisen päätös miellytä:confused:
   
 24. konvehteja

  Rekisteröitynyt:
  27.12.2012
  Viestejä:
  4 166
  Niin tuollatavoin sai ne hyväksytystä katsastuksesta tulleeet korjauskehoitukset poistettua.
   
 25. DocWeird

  Rekisteröitynyt:
  02.02.2010
  Viestejä:
  5 707
  Nimenomaan - kaikenlaisia ihme vinkumisia joita saa sitten seuraava katsastaja (tai poliisi tien päällä, jos viitsii) ihmetellä...
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti