Helsingin Sanomien/Sanoma-konsernin syöksykierre

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja TheThh, 17.08.2015.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Mete

  Rekisteröitynyt:
  09.05.2008
  Viestejä:
  1 096
  Jos Sanoma nyt sukeltaa ja MTV sitäkin kovemmin, niin kuka nousee? Kai ne tilaajat ovat jonnekin muualle siirtyneet?
   
 2. Zepi

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2000
  Viestejä:
  10 294
  Valtaosa lukee varmasti vaan facebookista oman kuplansa linkittämää klikkihuorauskamaa, joka tuntuu vuosi vuodelta menevän surkeampaan suuntaan melkein riippumatta alkuperäislähteestä.

  Itse en tiedä yhtään realistista kotimaan asioista uutisoivaa vaihtoehtoa hesarille. Heillä sentään on jonkin verran ihan oikeaa toimitetua sisältöäkin. Ne pelkkään nettiin tulevat sähkeet voi jättää lukemattakin jos siltä tuntuu.
   
 3. lallijuoppo

  Rekisteröitynyt:
  30.07.2009
  Viestejä:
  629
  Minulla on kyllä kehittynyt suuri ongelma siitä, että en todellakaan enää tiedä onko jokin juttu olevinaan satiiria vai täysin tosissaan tehty. Niin käsittämättömiä kirjoituksia on silmien eteen osunut.
   
 4. sranat

  Rekisteröitynyt:
  04.01.2008
  Viestejä:
  2 113
 5. byrokraatti Banned

  Rekisteröitynyt:
  16.08.2009
  Viestejä:
  1 123
  HS:n verkkosivujen vain tilaajille -uutisten lisäys tulee varmasti osaltaan vauhdittamaan hesarin verkkosivuvierailumäärien romahdusta tulevaisuudessa.
   
 6. JCSH

  Rekisteröitynyt:
  02.02.2009
  Viestejä:
  10 283
  Kaikki sanomalehdet on tuossa jamassa. Siis länsimaissa, Intiassa ja Kiinassa vissiin lehdillä menee lujaa.

  Nuoret eivät enää tilaa sanomalehtiä vaan lukevat uutiset internetistä. Yleensä ilmaiseksi.
  Sanomalehdet sössi tuon aika pahasti kun aluksi laittoivat kaiken ilmaiseksi nettiin. Seurauksena on sukupolvi joka ei ole tottunut maksamaan nettiuutisista ja sitten ei myöskään kovin hevillä hyppää mukaan maksullisiin tilauspalveluihin. Joten sanomalehdet on kusessa, nuoret eivät enää tilaa lehtiä, eivät fyysisiä tai elektronisia ja nettimainonta ei tuota läheskään niin paljon rahaa kuin lehtien tilaukset.
   
 7. FireFly classic

  Rekisteröitynyt:
  16.01.2001
  Viestejä:
  8 037
  Itse voisin aivan hyvin jo tilata lehden ja maksaa siitä kun elämä on jo vakiintunut opiskeluaikojen jälkeen, mikäli vain löytyisi sellainen joka välittää asiallista tietoa hyvän journalistisen tavan mukaan. Mutta koska tarjolla on pelkkää paskaa, tyydyn ihan suosiolla siihen mitä netistä sattuu saamaan.
   
 8. Bladekill

  Rekisteröitynyt:
  31.07.2013
  Viestejä:
  153
  Osa siirtyy hautaan, osa vaihtoehtoismedioiden kelkkaan, nuoremmat sukupolvet osaavat englantia erinomaisesti ja ovat syntyneet digitaaliseen maailmaan missä uutisista ei makseta joten heillä ei lienee kauheasti syitä tilata kotiinsa paperiroskaa.
   
 9. "journalisti"

  Rekisteröitynyt:
  19.11.2017
  Viestejä:
  3
  Olisi toivottavaa, että suomalaisessa mediassa uutisointi ajankohtaisista asioista olisi laadukasta, puolueetonta ja neutraalia. Helsingin Sanomia pidetään yhtenä maamme luotetuimmista medioista, mutta mikäli asia on näin, on journalismin taso Suomessa kovin heikko. Tämän suhteen ei suinkaan ole tarpeellista kritisoida kaikkia paikallisia medioita, kuten Seiska-lehteä, koska Seiska ei yritä olla mitään muuta kuin menestyksekäs viihdelehti. Helsingin Sanomat on brändännyt itsensä Suomen johtavaksi sanomalehdeksi, mutta kuitenkaan onnistumatta täyttämään hyvän sanomalehden kriteerejä.


  Esimerkkejä huonosta uutisoinnista:
  • Lainausmerkkien käyttö ja kontekstin vaihtaminen: puhekielestä irrotetulla lauseella saadaan tarkoituksenhakuisesti muutettua viestin merkitystä (tyypillisesti provosoivampaan suuntaan)
  • Spekuloinnit tapahtumilla ja hypoteettisten ratkaisujen pohtiminen
  • Nimettömien lähteiden käyttö. Usein alkuperäinen uutinen pohjautuu toisen lehden artikkeliin, jossa on lainattu nimetöntä lähdettä (ts. ei ole edes suoraa kontaktia lähteeseen, eikä siten kykyä arvioida sen luotettavuutta)
  • "Klikkiotsikointi"
  • Objektiivisuus/puolueellisuus uutisoinnin osalta: mistä kirjoitetaan, mistä ei kirjoiteta, mitä vääristellään (eli miten kirjoitetaan)?
  • Tunteisiin vetoava kirjoitustyyli ja kuvitus uutisoinnissa (ei neutraalinen)
  • Yksipuolinen uutisointi, monesti näkökulmia on useita
  • Korjausten tekemättä jättäminen tai korjauksista tiedottamatta jättäminen
  • Yksipuolisten lähteiden valikoiminen omaa agendaa tukeakseen
  • Kommenttien sensuroiminen


  Yksi selkeimpiä huonon journalismin aiheita on ollut uutisointi Yhdysvaltojen politiikasta. Trump ymmärrettävästi herättää monenlaisia mielipiteitä ja tunteita, mutta onko Suomen johtavan mediankaan toiminta enää millään mittarilla kohtuullista?

  Alla on listattu 159 Helsingin Sanomien julkaistua uutista viimeisen puolentoista vuoden ajalta. Ulkopuolisena henkilönä olisi hyvin vaikea kuvitella näiden uutisten edustavan Suomen laadukkainta journalismia. Kun tätä kokonaisuutta edes hieman viitsii tutkia ja pohtia, herättää tällainen uutisointi monia vakavia kysymyksiä. Toisekseen, kuinka moni lukijoista edes ymmärtää kuinka vääristyneen viestin mediasta voi saada? Kuinka moni on ylipäätänsä kriittinen lukija, joka ei sokeasti anna median vaikuttaa vallitseviin käsityksiin vaan suhtautuu uutisointiin analyyttisesti?

   
  Viimeksi muokattu: 19.11.2017
 10. "journalisti"

  Rekisteröitynyt:
  19.11.2017
  Viestejä:
  3
  Loput datasetistä:

   
 11. Tonto-

  Rekisteröitynyt:
  30.03.2008
  Viestejä:
  4 310
  Uutismedian tehtävä ei ole ollut pitkään aikaan tai kenties ikinä pelkkä totuuden raportointi vaan myös vahvistaa sekä heikentää mielikuvia. Mm. Ylen entinen päätoimittaja Atte Jääskeläinen tokaisi suorassa tv-lähetyksessä sipilä-gaten yhteydessä, että hän kielsi tarkoituksella uutisoinnin pääministerin sukulaisten kytköksistä Talvivaaraan, koska uutisointi olisi vahvistanut hänen mielestään vääränlaisia mielikuvia pääministeristä.
   
  Viimeksi muokattu: 19.11.2017
 12. "journalisti"

  Rekisteröitynyt:
  19.11.2017
  Viestejä:
  3
  Valitettavasti asia on juuri näin. Ihmisten tulisi kuitenkin vapaammin kritisoida mediaa ja osoittaa sen puolueellinen toiminta julkisesti, jotta myös muut ihmiset helpommin tunnistaisivat vääristetyn sanoman. Näin ei kaikki jäisi medialukutaidon varaan, joka useimmilla on heikko.
   
 13. taikahiippa Banned

  Rekisteröitynyt:
  06.11.2017
  Viestejä:
  160
  HS:n journalistinen taso on Suomen paras ja maailmanlaajuisesti kärkipäätä. Kertokaa toki medioita, joiden journalistinen taso on parempaa? Ei se ole HS:n vika jos Trump ja venäläiset ovat hölmöjä ja järjestävät jatkuvalla syötöllä uutisia jotka esittävät heidät epäedullisessa valossa.
   
 14. AverageWhiteMale

  Rekisteröitynyt:
  27.07.2010
  Viestejä:
  27
  Asennevammaisten femi-puna-viher-mamutus-homotus toimittajien aivopesua ja propagandaa, Suomen oma Pravda. Ei pysty lukemaan. Samaan tulokseen on tullut moni muukin, kun katsoo tilaajamäärän kehitystä. Ansaitsee täysin itse aiheuttamansa alamäen. Ei pärjäisi noinkaan hyvin ilman "innovointitukea" valtiolta, joka on eräänlainen ylevero.
   
 15. Asiaintuntija

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2014
  Viestejä:
  7 059
  No listaapas arvon "journalisti" 159 uutisoimatta jäänyttä Trumpiin positiivisesti liittyvää uutista?

  Tai alkuun vaikka kymmenen?

  Vaikea tuosta paskapäästä on positiivisia uutisia ammentaa. Tai edes "neutraaleja".
   
  Viimeksi muokattu: 19.11.2017
 16. Kala-Kalle

  Rekisteröitynyt:
  13.01.2016
  Viestejä:
  1 625
  En usko, että arvon "journalisti" alkaa listaamaan mitään, on jo jollain muulla forumilla yrittämässä :D Eiköhän nuo kolme postausta jo riittäneet täällä ja täällä on jo apurit jeesaamassa :)
   
 17. ?

  Rekisteröitynyt:
  20.06.2007
  Viestejä:
  7 281
  HS on hupilehti ja suoltaa paljon propagandaa ja muuta paskaa.
   
 18. shaminy

  Rekisteröitynyt:
  10.12.2000
  Viestejä:
  8 269
  Katos katos, taas uus ryssätrolli alteri. Tuollainen postaus vain todistaa että HS on oikealla asialla.
   
 19. pagi

  Rekisteröitynyt:
  30.11.2016
  Viestejä:
  1 244
  Miksi kukaan jaksaa sijaisloukkaantua Trumpin puolesta noin paljon? Ja onkohan ketjun aloittaja edes lukenut kaikkia juttuja vai vain hakenut jollain työkalulla kaikki joissa otsikossa on avainsana. Nopeana esimerkkinä yhdessä väitettiin Trumpin vastaavan perussuomalaisia, jos suomalaisista puolueista pitäisi valita niin eikö ps ole itsestäänselvä aloitusarvaus? En ole itsekään lukenut juttua mutta tuskin ainakaan otsikko ketään loukkaa
   
 20. Asiaintuntija

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2014
  Viestejä:
  7 059
  HS:llä on tietty agenda, osittain johtuen siitä, että muunlaisia kuin vihervasemmistolaisia toimittajia on yksinkertaisesti heikosti saatavilla tässä maassa, mutta Trumpiin liittyvät uutiset eivät ole se parhain esimerkki tästä agendasta. Trumpia kyllä käsitellään mediassa juuri sillä tavalla kuin kuuluukin, ja jokaisen negatiivisen uutisen se on kyllä ihan itse tilannut omalla toiminnallaan.
   
 21. hennpecked

  Rekisteröitynyt:
  15.12.2012
  Viestejä:
  1 254
  Trumpista voi olla montaa mieltä, mutta häneen liittyvä uutisointi kertoo tosiaan aika hyvin suomalaisen median tilan. Suomessa ei enää oikeastaan ole todellista tutkivaa journalismia, joka kaivaa likaiset yksityiskohdat esiin ja kertoo asiat "as it is". Kaikki valtavirran mediat ovat yksi toisensa jälkeen muuttuneet uutistoimistoista mielipiteiden muokkaajiksi.

  Ehkä pahinta nykytilanteessa on se, että monissa asioissa uutisointi olevan harvinaisen yksimielistä. Jopa niin yksimielistä, että tulee väkisinkin mieleen, johdetaanko suomalaisen mediakentän suurempia linjauksia jostakin ylhäältä?
   
 22. smee

  Rekisteröitynyt:
  14.05.2009
  Viestejä:
  13 600
  Eiköhän tuossa Trump ole aiheena aika sivuseikka. Tuo nyt on ollut jo vuosia venäläisen vaikuttamisen strategia, että levitetään eri verukkeilla epävarmuutta ja epäilyksiä kaikkia perinteisiä tietolähteitä kohtaan, jotta heidän omat propagandakanavansa saavat jalansijaa. Murossakin eri venäläismieliset altterit ovat avanneet lukuisia triidejä joissa ulistaan HS:sta ja muista medioista. Kun heittää tarpeeksi paskaa, joku pökäle tarttuu.
   
 23. Tonto-

  Rekisteröitynyt:
  30.03.2008
  Viestejä:
  4 310
  Trump on hyvä esimerkki Hesarinkin asenteellisuudesta Trumpia vastaan. Jokaisessa uutishuoneessa tehdään aina arvio uutisten julkaisukelpoisuudesta sekä sen uutisarvosta ja Hesari toistuvasti osoittaa antavansa arvoa hyökkäyksille Trumpia vastaan.

  Otetaan vaikka esimerkiksi se taannoinen karppien tukehduttaminen, kun Japanin vierailulla Presidentti Abe ruokki Trumpin kanssa kaloja kameroiden edessä ja osa uutismediasta teki tilaisuudesta uutisen yhdistämällä Trumpin mm. ruokkimiensa kalojen tappamiseen. Todellisuudessa presidentti Abe syyllistyi tilaisuudessa yhtä paljon kalojen vahingoittamiseen kuin Trump. Tuolla uutisella ei ollut mitään arvoa kenellekään, mutta mielikuvilla, joita uutisella luodaan ja tuetaan, on. Eli Hesarikin tukee tietoisesti negatiivisia mielikuvia Trumpista puolitotuuksista uutisoimalla.
  Näiden klikkiuutisten promotoiminen totuutena taas provosoi uutisen sisällön läpi näkeviä ihmisiä ja siksi niistä jopa suututaan. Trumpiakin kohtaan on helppo tuntea sympatiaa, kun hänestä levitetään räikeitä valheita. Itse asiassa uskon, että juuri sen takia Trump voitti vaalit.

  Medialukutaidon kannalta uutista lukiessa onkin aina oleellisempaa kysyä, mitä uutisella pyritään viestimään, kuin mikä sen uutisen viesti on.
   
  Viimeksi muokattu: 19.11.2017
 24. Jankuttaja

  Rekisteröitynyt:
  11.10.2014
  Viestejä:
  2 114
  Nillitys siitä, että Trumpista tehdään vain negatiivisia juttuja on vähän sama kuin se että Nokian taannoin saastuneestä vedestä kirjoitetaan vain negatiivisia juttuja, viimeksi tänään Ylessä. Miksi ei uutisoida niistä positiivisista asioista joita paskaveden juottamisesta on Nokialaisille seurannut?
   
 25. taikahiippa Banned

  Rekisteröitynyt:
  06.11.2017
  Viestejä:
  160
  Ei sotketa tätä ketjua vainoharhaisilla ajatuksilla, vaan yritetään pysyä reaalimaailmassa. Listaa nyt sitten niitä medioita joissa on parempi journalistinen taso? Esim. Yle tekee erinomaista tutkivaa journalismia, kuten vaikka MOT-ohjelma, viimeksi oli mukana myös paratiisiin papereista kertovassa ohjelmassa.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti