Hedman Partnersilta kiristyskirje

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Kapteeni Flint, 24.04.2015.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. tunnus18

  Rekisteröitynyt:
  25.01.2017
  Viestejä:
  43
  Sehän on aivan sama miten ne käsittelevät asiaa siellä hallituksessa, jollei siellä saada teknisiin tulkintoihin parvista, jakomääristä mitään maanläheisyyttä. Aivan utopisia oletuksia jakomääristä (jotka saadaan kuulostamaan TODELLA isoilta) kun lukenut nuita tänne postattuja kuvia. Tosin tekijänoikeustrollit ajaa sitä julkista levittämistä eikä varsinaisesti sitä kuinka paljo jaettiin.. mutta sitten herää kysymys miksi utopisilla jakomäärillä pelotellaan..

  Tuskinpa ne siellä hallituksessa tyrmää itse ohjelmaa, vaikkei sitä muut taida olla nähnyt kuin sen tekijät?
   
 2. peternorth

  Rekisteröitynyt:
  16.12.2015
  Viestejä:
  317
  Mielenkiintoista tosiaan nähdä, nyt kun trolleilla alkaa polttamaan maa jalkojen alla, että onko pistetty oikein urakalla kaikille ns. varmoille tapauksille haastetta menemään. Toinen vaihtoehto on vaan venailla mitä tässä tulee tapahtumaan sen noin kuukauden sisällä.
   
 3. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 791
  Riita-asioissa se menee niin, että jos olet vähävarainen, niin sinulla on mahdollisuus oikeusapuun, joka maksetaan joko kokonaan tai osittain valtion varoista. Voi mennä vaikka muuallekin, kuin oikeusapuun, lakifirmat sitten hakevat sen oikeusapupäätöksen.

  Jos häviää, niin vähävaraisen ei tarvitse maksaa niitä omia kulujaan, vaan ne menee valtiolta, mutta kaikki sen vastapuolen kulut, mitä tuomitaan, jää sinulle. Ne on maksettava, mutta jos ei ole rahaa, niin hankala maksaa. Tietenkin jos ne viedään ulosottoon, niin silloin voidaan suojaosuuden päältä periä kaikki. Sekään ei vielä maata kaada, vaan toimeentulossa sitten otetaan nämä ulosotot menona huomioon.

  Sitten on viimeinen hyvä keino, velkajärjestely. Hakee velkajärjestelyä, niin perintä loppuu sillä hetkellä ja sinulle määrätään selvittäjä, jolloin katsotaan maksuvara, vaikka 20e/kk viiden vuoden ajan ja tämä sitten viedään tuomioistuimeen vahvistettavaksi, jota trollit tietenkin vastustavat, mutta se päätös annetaan kuitenkin tämän vähävaraisen maksukyvyn mukaisesti.
   
 4. giganord

  Rekisteröitynyt:
  23.01.2017
  Viestejä:
  3
  Nykyään BitTorrent tekniikan yhteydessä käytetään usein magnet-linkkejä. Olet etsimässä netistä, esimerkiksi puhelimeesi, rootattua Android firmwarea. Nehän monesti löytyy venäläisten/kiinalaisten foorumeiden kautta, joten et kiinnitä huomiota postauksen satunnaisuuteen. Koska virustorjunta on kunnossa, ei sivulta hankittu tiedosto pääse isompia vahinkoja aiheuttamaan vaikka sattuisikin väärä. Klikkaat siis hakukoneesta löytämäsi postauksesta linkin auki. Metadatan saapumisessa koneelle kestää hetken, näet vain magnet URL:in joka on melkoista sössöä, poistut kahville, TV:n ääreen tms. Iltasemmalla palaat takaisin huomatakasesi että on lähtenyt imuttumaan jotain ihan muuta, ja peruutat latauksen. Tällä välin avulias valvontafirma on tehnyt lataamastasi ja samalla jakamastasi 10% pätkästä jo ison liudan onnistuneita testilatauksia. Latautunut data ei toki ole yhtenäinen osa videoa, vaan osia videosta sieltä täälä. Ainoa tapa valvontafirmalla varmistua jakamisen määrästä on päästä jokaisen P2P parvessa olevan noden väliin (nimensä mukaisesti). Tuon valvonnan puuttuminen tuskin automaattisesti meinaa että voidaan olettaa kaikki ladattu jaetun kaikille parvessa.

  Jos jollaki on lähellä sydäntä tuo graafien piirtely ni siitäki saa selkeästi ymmärrettävän skenaarion.
   
 5. Teerex

  Rekisteröitynyt:
  23.01.2017
  Viestejä:
  57
  Anteeksi tietämättömyyteni mutta missähän ajassa tällainen rikkomus vanhenee. Kyselen vain kun olen niin utelias ihminen. Hyvitän tyhmyyteni kertomalla, että MTV:n mukaan Suomi on jälleen kolmanneksi vähiten korruptoitunut maa maailmassa. Vaikea uskoa mutta kun oikein mediassa näin väitetään. Ei kait tämä varsinaisesti trollaus-bisnekseen liity, vai liittyisikö sittenkin?
   
 6. john^^

  Rekisteröitynyt:
  16.12.2003
  Viestejä:
  332
  He kyllä varmasti käyttävät kaiken mahdollisen teknisen avun hyödyksi ja heitä on tiedotettu Muropaketin löydöksistä ( DHT nodet, Reverse DNS, eu TELE 2 päätökset jne ).

  Sain sellaisen käsityksen nimeltä mainitsemattoman OKM:nnän hallitusneuvoksen
  puheista, että asia tutkitaan perinpohjaisesti!

  Kiitos @Grim_Reaper loistavasta selonteosta!

  @Teerex tämä ei ole rikkomus, vaan riita asia. Ei vanhene.
   
 7. SakkeS

  Rekisteröitynyt:
  25.01.2017
  Viestejä:
  1
  Laittelinpa itsekin tuossa eilisiltana OP:lle viestiä. Kaikki perheen vakuutukset ja merkittävä osuus pankkipalveluista on keskitetty kyseiseen yritykseen jo parinkymmenen vuoden ajan. Harmittavaa mikäli joutuu siirtämään kaikki muualle, mutta vastuullisuus ja rehellisyys on tärkeintä eikä tällaisessa tapauksessa moraalini anna joustaa asian suhteen.

  Mielenkiinnolla odotan mitä OP vastaa. Laittakaapas muutki viestiä, jos te tai sukulaisenne olette saaneet kirjeen perusteettomasti ja haluatte Osuuspankin lopettavan yhteistyön näiden hämärähemmojen kanssa. Jos nyt siis edes tekevät enää yhteistyötä, mutta asia on hyvä selvittää.
   
 8. DrVatanen

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2001
  Viestejä:
  6 461
  Kyllä vanhenee. Oikeuksienhaltijalla on kaksi vuotta aikaa tehdä tutkintapyyntö, muuten tekijänoikeusrikkomus vanhenee rikosoikeudellisesti.

  Ja oikeus vaatia siviilioikeudellisia korvauksia (eli viedä juttu MAOon) vanhenee rikkomuksen ollessa kyseessä kolmessa vuodessa.
   
 9. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 791
  Hyvä!:) En jaksa uskoa, että virkamiehet enää perääntyvät tässä, koska tieto on mennyt niin moneen paikkaan ja monen ihmisen taholta.
   
 10. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 791
  Miten muuten, kun markkinaoikeudesta on massapäätöksellä määrätty operaattori luovuttamaan IP:n perusteella omat henkilötiedot, ja kun tästä päätöksestä ihmisellä ei ole ollut 60 vrk:n aikana mahdollisuus valittaa, (kun tieto asiasta on tullut vasta vuodenkin päästä sovitteluehdotuksen muodossa), niin onko se päätös alunperinkään lainvoimainen, kun ihminen, jota asia koskee, ei edes ole voinut käyttää laillista oikeuttaan valittamiseen?
   
 11. Satunnainen ohikulkija

  Rekisteröitynyt:
  13.04.2016
  Viestejä:
  477
  On. Juridisesti tuo menee aika lailla siten, että vaikka operaattori kohteliaisuudesta asiakastaan samantien aiheesta informoisikin, ei sillä asiakkaan tekemällä valituksella olisi käytännössä mitään painoarvoa. Kyseisen operaattorin pitäisi tuo valitus tehdä.
   
 12. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 791
  Kyllähän se DNA minullekin sitä jankutti, että kun heidät määrättiin, mutta on tosiaan lainsäädäntöä, että itsesi tietoja määrätään antamaan kolmannelle osapuolelle, itsesi siitä mitään tietämättä, tai mitenkään pystymättä asiaan vaikuttamaan.
   
 13. Trollipena

  Rekisteröitynyt:
  12.11.2016
  Viestejä:
  195
  Oletteko ajatelleet miten älytön väite se onkaan että Tecxipio muka tekisi koelataukset kaikilta "Ware-Pettereiltä"? Heidän valvontasofta on kuitenkin logannut valvottujen teoksien jakoja varmuudella miljoonia, ellei kymmeniä miljoonia kertoja.

  Kuinka ihmeessä he siis tarkastavat jokaisen koelatauksen ennen kun myyvät IP-osoitteet eri maiden Joni Hatanmaille???? On erittäin naiivia edes ajatella että Tecxipio toimisi näin.

  Jos koelataukset oikeasti tehtäisiin ja ne varmistettaisiin jokaisen IP:n kohdalla niin kirjeitä ei päätyisi ainakaan niin paljoa syyttömille kuin nykyisellään

  Edit: lisään vielä sen verran että elokuvien ja sarjojen kohdalla koelatauksien tarkastaminen jopa voisikin olla melkolailla nopeaa tehdä. Mutta entäs sitten kun Patzerin pojat alkavat tarkastamaan jokaisen barely legalin ja "teen big tits anal gangbang" luokan elokuvan koelataukset niin aika vaikeaa on sekunnin klipistä varmistaa että on juuri siitä tietystä teoksesta kyse :D
   
  Viimeksi muokattu: 25.01.2017
 14. cydrex

  Rekisteröitynyt:
  17.11.2016
  Viestejä:
  904
  tiedostosta voi tehdä sen koepalan kokoisen virtuaalisen sormen jälken josta valvontasofta sitten kattoo mutta ei ne mitään koelatauksia tee....
   
 15. Grim_Reaper

  Rekisteröitynyt:
  08.01.2017
  Viestejä:
  22
  Uuutta putkeen!

  Päivitettyä versiota tarjolla. Lisäsin tekstiin enemmän tuota Excipio/Maverick Eye/Guardaley kuviota ja höystin niitä linkeillä artikkeleihin. Lisäsin myös hyvin yksinkertaisen kuvauksen DHT:n toiminnasta ja Shodan kuvakaappauksen. Hetken asiaa mietittyäni päätin tuoda myös tuon lapsipornoasian esille, vaikka siitä ei vedenpitäviä todisteita ollutkaan. Vaikka osoittautuisi, että tiedostot eivät olleet mitä nimikkeet ilmaisevat, kertoo se kuitenkin, että kaikkia mahdollisia torrentteja seurataan ja levitetään ilmeisen mekaanisesti. Lisäksi tein pieniä muovauksia teksiin sinne tääne.

  Kiitoksia kommenteista kaikille! Alan tuuppimaan kirjettä ehdottamiinne osoitteisiin. Katotaan saadaanko kalaa ;)

  --

  Olen pidemmän aikaa seurannut tekijänoikeusvalvonnan varjolla toimivan kiristyskirje-bisneksen rantautumista kotimaahamme. Valitettavasti näyttäisi siltä, että Suomi ja sen oikeusjärjestelmä ovat erittäin otollinen kohde näille ulkomaalaisille onnenonkijoille. Mitä enemmän asiaan olen perehtynyt, sitä epäuskoisempi olo minulle on tullut. En voi ymmärtää kuinka oikeusjärjestelmä voi hyväksyä tällaisen menettelyn. Tässä toiminnassa ei todellakaan ole kyse tekijänoikeuksien valvonnasta vaan ainoa tavoite on taloudellisten etujen saavuttaminen siviilioikeutta härskisti hyväksikäyttämällä. Surullisinta tässä tapauksessa on se, että markkinaoikeus voisi viheltää tämän pelin poikki välittömästi, jos se olisi tehtäviensä tasalla ja noudattaisi Suomen lainsäädäntöä päätöksissään. Markkinaoikeus kuitenkin mahdollistaa kiristäjien bisneksen joko osaamattomuuttaan tai välinpitämättömyyttään.

  Ilmiö on mitä todennäköisemmin teille jo tuttu, mutta lyhyesti ilmaistuna kupletin juoni on seuraava. Saksalainen valvontayritys kerää valvontasovelluksellaan IP-osoitteita, jotka osallistuvat elokuvia tai sarjoja jakaviin torrent-parviin. Yritys toimittaa Suomalaiset IP-osoitteet paikalliselle asianajotoimistolle. Suomalainen asianajotoimisto hakee markkinaoikeudelta päätöksen, jonka mukaan teleoperaattorin on selvitettävä mille liittymälle IP-osoitteet ovat väitetyn tekijänoikeusrikkomuksen aikana kuuluneet ja luovutettava liittymänhaltioiden yhteystiedot. Tämän jälkeen asianajotoimisto lähettää liittymänomistajille maksuvaatimuksen, jossa pelotellaan markkinaoikeuteen haastamisella ja suurilla oikeudenkäyntikuluilla. Asiaan vihkiytymättömän korvaan tämä kuulostaa varmasti lailliselta ja toimivalta järjestelyltä. Jos kuitenkin viitsii raapaista hieman pintaa syvemmältä, paljastuu läpeensä mätä toiminta. Tätä toimintaa Suomessa harrastavat ainakin seuraavat tahot

  • Asianajotoimisto Hedman Partners Oy (Y-tunnus: 09990004)
   • Asianajaja Joni Hatanmaa
   • Legal Trainee Eetu Ahonen
  • Tekijänoikeusvalvonta Adultia Oy (Y-tunnus: 26822635)
   • Tommi Haaja
  • B-laki Oy aputoiminimellä Tekijänoikeusturva TOT(Y-tunnus: 08402442)
   • Pentti Viljakainen

  Tässä vyyhdissä on niin monta epäkohtaa, että niitä ei ole helppoa jäsentää selkeäksi kokonaisuudeksi. Esitän tekstissä joukon väittämiä, jotka olen tiivistänyt seuraavaan luetteloon. Tarkemmat selostukset ja perustelut löydätte, kun jatkatte kirjeen lukemista.
  1. Tekijänoikeuskirje-bisnes on maailmanlaajuinen ilmiö
  2. Markkinaoikeus tekee tietojenluovutuspäätökset liian kevyin perustein
  3. IP-osoite ei ole yksiselitteinen henkilötieto
  4. Valvontaa ei suorita viranomainen.
  5. Valvontaa suorittava yritys osallistuu aktiivisesti materiaalin levittämiseen
  6. Korvaukset ovat kohtuuttomia
  7. Viattomat ihmiset saavat kirjeitä
  8. EU:n lainsäädäntö kieltää IP-osoitteiden säilyttämisen
  1. Tekijänoikeuskirje-bisnes on maailmanlaajuinen ilmiö

  Tekijänoikeuskirjeet eivät ole mikään uusi ilmiö vaikka ovatkin saapuneet Suomeen vasta parin viime vuoden aikana. Maailmalta löytyy mielenkiintoisia esimerkkejä mm. Yhdysvalloista, Iso-Britanniasta, Ruotsista ja Australiasta. Näiden tekijänoikeushuijauksien taustalla on usein samat henkilöt ja yritykset. Maailmalla tekijänoikeuksien valvontaa on suoritettu mm. Tecxipio GmbH, Guardaley Ltd sekä Maverick Eye Ltd nimien alla. Toimintaa varten on perustettu useita pöytälaatikkoyrityksiä, jotka ostavat yksittäisten elokuvien tai tv-sarjojen oikeuksia, mutta joilla ei ole mitään muuta liiketoimintaa. Tällaisia ovat mm. Crystal Bay Corporation, Crystalis Entertainment, Interallip LLP ja Copyright Collections Ltd. Esimerkiksi Pentti Viljakaisen edustaman Interallip LLP:n omistaa Seychellien saarivaltioon rekisteröity Mavericke Eye Ltd ja sekä Dominican saarivaltioon rekisteröity Digitalmedia Corp. Ulkomailla kirjeiden todellinen tarkoitus on käynyt ilmi ja tekijänoikeuskirjeiden lähettäjien bisnes on kuivunut kokoon ja joissain tapauksissa kirjeiden lähettäjät ovat itse päätyneet syytettyjen penkille. Ruotsissa kansalaiset nousivat puolustamaan yksityisyyden suojaa ja teleoperaattoreilta löytyi sen verran selkärankaa, että eivät suostuneet yhteystietoja luovuttamaan. Yhdysvalloissa oikeus on vaatinut tarkempia todisteita valvonnasta sen jälkeen kun kävi ilmi, että oikeudessa oli esitetty väärennettyjä asiantuntijalausuntoja valvontasovelluksen toimivuudesta. Britanniassa valtio on antanut virallisen ohjeistuksen kuinka pitäisi toimia, jos saa tällaisen kiristyskirjeen. Toivottavasti Suomessa nähdään samanlaisia toimenpiteitä mahdollisimman nopeasti.


  2. Markkinaoikeus määrää teleoperaattorit luovuttamaan yhteystiedot liian kevyin perustein

  Markkinaoikeus on määrännyt teleoperaattoreita luovuttamaan liittymänomistajien yhteystiedot vedoten tekijänoikeuslain pykälään 60a.

  “Tekijällä tai hänen edustajallaan on oikeus tuomioistuimen määräyksellä salassapitosäännösten estämättä yksittäistapauksessa saada lähettimen, palvelimen tai muun sellaisen laitteen ylläpitäjältä taikka muulta välittäjänä toimivalta palvelun tarjoajalta yhteystiedot sellaisesta teleliittymästä, josta tekijän oikeuksien suojan kannalta merkittävässä määrin saatetaan yleisön saataviin tekijänoikeudella suojattua aineistoa ilman tekijän suostumusta. Tiedot tulee antaa ilman aiheetonta viivytystä.”

  Asianajotoimistot ovat tähän mennessä hakeneet kymmenien tuhansien osoitteiden luovutusta. Esimerkiksi markkinaoikeuden 7.7.2016 antamissa päätöksissä MAO:423/16, MAO:424/16 ja MAO 425/16 todistusaineistona oli yhteensä 4871 TeliaSonera Finland Oyj:n, DNA Oy:n ja Elisa Oyj:n IP-osoitetta. Tahti on kiihtynyt entisestään, sillä 29.7.2016 annetun päätöksen MAO:472/16 todistusaineisto sisälsi pelkästään TeliaSonera Finland Oyj:n IP-osoitteita 3163 kappaletta. Eri lähteiden mukaan näitä tietojenpyyntöhakemuksia on ollut vuonna 2016 yli 200 kappaletta. Lienee sanomattakin selvää, että markkinaoikeus ei ole voinut erikseen arvioida jokaisen yksittäistapauksen merkittävyyttä. Laissa nimenomaan sanotaan, että osoitetiedot voidaan luovuttaa yksittäistapauksissa. Yksittäisille osoitteelle ei selvästikään ole uhrattu sekuntiakaan vaan hakemukset on päästetty massana läpi. Kaikkia väitettyjä rikkomuksia ei ole voitu tutkia sillä tarkkuudella, että voitaisiin todeta niiden ylittävän merkittävyyskynnyksen. Itse asiassa ei ole edes voitu tutkia onko kyseistä rikkomusta ylipäätään tapahtunut. Kirjeenlähettäjähän ei välitä siitä onko tieto paikkansapitävää. Laajalla IP-osoite listalla pyritään saamaan mahdollisimman paljon yhteystietoja ja potentiaalisia maksajia. Tekijänoikeuslain pykälä 60a jatkuu

  “Edellä 1 momentissa tarkoitettuja yhteystietoja saaneeseen tekijään tai hänen edustajaansa sovelletaan, mitä tietoyhteiskuntakaaressa (917/2014) säädetään viestinnän luottamuksellisuudesta ja yksityisyyden suojasta, viestien ja tunnistamistietojen käsittelystä, tietoturvasta, ohjauksesta ja valvonnasta, pakkokeinoista sekä rangaistuksista”

  Laki toteaa, että saatuja tietoja pitää käsitellä luottamuksellisesti eikä niitä saa käyttää muuhun tarkoitukseen kuin asianomaisen tekijänoikeuksien valvontaan. Myös markkinaoikeuden tekemissä tietojenluovutuspäätöksissä todetaan, että asianomainen saa käyttää luovutettuja tietoja vain omien tekijänoikeuksiensa loukkausten selvittämiseen. On melko naiivia olettaa, että yhteystiedot pysyisivät vain asianomaisen hallussa. Tästähän saatiin esimerkki vielä markkinaoikeuden ratkaisua odottavassa tapauksessa, jossa Scanbox Entertainment oli hakenut osoitetietojen luovutusta, mutta Crystalis Entertainment oli mukana haasteessa. Mistä Crystalis Entertainment olisi saanut IP-osoitteen yhteystiedot ellei Scanboxia edustavalta Hedman Partnersilta? Tämä on selvä todiste, että yhteystietoja ei käsitellä lain määrittämällä tavalla. Tallennettujen IP-osoitteiden tai luovutettujen yhteystietojen käyttöä on mahdotonta valvoa. On hyvin todennäköistä, että yhteystietoja luovutetaan myös Karlsruhessa toimivalle Tecxipio valvontayritykselle. Yhteystiedot määrätään luovutettavaksi, jotta asianomainen voisi selvittää ja sovitella tekijänoikeusrikkomuksen. Kiristyskirjeiden lähettäjät kuitenkin lähettävät kohtuuttoman maksukehotuksensa suoraan liittymänomistajalle ja sysäävät selvitysvastuun hänelle.

  3. IP-osoite ei ole yksiselitteinen henkilötieto

  IP-osoite voidaan yhdistää tiettyyn liittymään tiettynä aikana. Tämän tiedon avulla voidaan selvittää liittymänhaltijan yhteystiedot. IP-osoite ei kuitenkaan yksilöi henkilöä, sillä liittymää käyttää suurella todennäköisyydellä useampi henkilö. Onkin hyvin arveluttavaa, että kirjeiden lähettäjät eivät toteuta markkinaoikeuden päätöksessä olevaa selvitysvaatimusta vaan siirtyvät suoraan lähettämään maksuvaatimuksia liittymänomistajalle. Kirjeissä painotetaan, että liittymänomistaja on ensisijaisesti epäilty ja vastuussa tekijänoikeusrikkomuksesta. Tämä on täyttä valetta, mutta sillä pyritään pelottelemaan asiasta tietämättömiä maksamaan.


  4. Valvontaa ei suorita viranomainen.

  Suomessa esillä olevissa tapauksissa valvonnan on suorittanut saksalainen Tecxipio GmbH. Yritys tunnettiin aiemmin nimellä Excipio GmbH, mutta se brändättiin uudelleen viime vuoden lokakuussa. Yrityksen käyttämä valvontaohjelma on kyseenalaistettu useassa eri maassa, joten nimenvaihto ei sinällään ole mikään yllätys. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on paljastunut väärennettyjä todistajalausuntoja ohjelman toiminnasta. Yli 600 tapauksessa Crystal Bay Corporationin toimittaman asiantuntijalausunnon oli allekirjoittanut kuvitteellinen henkilö Darren M. Griffin[1]. Australiassa oikeudessa kyseenalaisettiin valvontaohjelman tarkkuus ja aikaleimat. Maverick Eyen asiantuntijana toiminut Daniel Macek ei pystynyt vahvistaa ohjelman toimintaa tältä osin[2]. Samaisen Macekin todistuksia on kuultu myös Suomessa käydyissä oikeudenkäynneissä, mutta tällä kertaa Crystal Bay Corporationin nimissä. Muissa esillä olleissa oikeustapauksissa asiantuntijalausunnon on antanut joko ohjelmiston kehittäjä Michael Patzer tai valvontayrityksen palkkaama asiantuntija. Ohjelman toimivuutta ei ole todettu ulkopuolisen tahon toimesta. Onkin hyvin erikoista, että markkinaoikeus hyväksyy epämääräisen excel-taulukon todisteena. Kuvassa 1 on esitetty pieni ote esimerkkinä todistusaineistosta.

  [​IMG]
  Kuva 1 Ote todistusaineistosta, jota on käytetty yhteystietojen luovuttamiseen.

  Kuvassa esitetystä listauksesta näkee saman tien, kyseessä ei ole NARS-ohjelman alkuperäinen lokitiedosto, vaan excel tiedosto, joka on muokattu sopivaan esitysasuun. Listassa parvien koot eivät vaihdu satunnaisesti vaan käyttäjämäärissä näkyy paljon samoja lukuja. Tämä johtuu siitä, että valvontayritys laskee käyttäjien teoreettisen maksimimäärän ja laittaa sen jokaisen IP-osoitteen kohdalle, joka parvessa päivän aikana esiintyy. Eli IP-osoitteet jotka ovat piipahtaneet parvessa muutaman minuutin saavat osakseen saman käyttäjämäärän kuin ne jotka viettävät parvessa kuukausia. Tämän lisäksi on laskettu teoreettinen kokonaisyleisö, joka koostuu kaikkien parvien IP-osoitteista. Molemmat luvut ovat täysin teoreettisia eivätkä kerro kuinka paljon dataa on liikkunut vai onko sitä liikkunut laisinkaan. Ylipäätänsä parven koolla ei pitäisi olla mitään merkitystä siinä vaiheessa kun arvioidaan teon merkittävyyttä. Korkeintaan se osoittaa sen, että teosta olisi jaettu ilman kyseisen IP-osoitteen osallistumistakin. Lisäksi on täysin mahdollista, että tracker ottaa yhteyden IP-osoitteeseen, joka ei jaa kyseistä teosta. Markkinaoikeus ei ole kyseenalaistanut näitä todistuskappaleita. Markkinaoikeuden tuomarit eivät selvästi ymmärrä edes torrent teknologian perusteita, jos näkevät teoreettisten kokonaisyleisöiden olevan riittävä todiste jakamisen merkittävyydestä. Markkinaoikeuden ylituomari Kimmo Mikkola kommentoi Keskisuomalaisen haastattelussa näin:

  ”Kun tällainen pyyntö tulee meille, harkinnanvaraa ei jää. Pyynnön laatijan väittämä on, että rikkomuksia on useampia. Emme pysty tarkalleen tietämään, mikä on todellisuus.”[3]

  Markkinaoikeus tekee siis luovutuspäätöksen ilman varsinaisia todisteita. Yhteystietojen luovuttamista massapäätöksillä ei yksinkertaisesti voi hyväksyä. Mikä estäisi syöttämästä satunnaista IP-osoitetta näiden väitettyjen rikkomusten joukkoon? Markkinaoikeuden on vaadittava yksityiskohtaisempia todisteita ennen luovutuspäätöksen tekemistä. Jos markkinaoikeudelta ei löydy tarvittavaa tietoteknistä osaamista asian tiimoilta, on sen hankittava asiantuntijoita tulkitsemaan hakemuksia. Ulkomailla kirjeiden lähettäjät ovat perääntyneet vaatimuksistaan siinä vaiheessa kun oikeus on vaatinut valvontaohjelman alkuperäisiä lokitiedostoja nähtäväksi.

  5. Valvontaa suorittava yritys osallistuu aktiivisesti materiaalin levittämiseen

  Valvontayrityksen tehtävänä on saada haltuunsa mahdollisimman monta IP-osoitetta ja se käyttää kyseenalaisia menetelmiä saavuttaakseen tämän tavoitteen. Kuten edellisessä kohdassa mainittiin, liittymänomistajien osoitetietojen luovutusta perustellaan nimikkeiden jakamisella suurelle yleisölle. Tecxipio ei liity olemassa oleviin parviin ainoastaan sivusta seuraajaksi vaan se osallistuu aktiivisesti torrenttien ylläpitämiseen. Ilman tätä tekohengitystä iso osa torrenteista katoaisi huomattavasti nopeammin. Tecxipio pyrkii pitämään parvien koot mahdollisimman suurina ja torrenttien saatavuuden maksimissaan. Torrent parvien tilaa voi tarkastella esimerkiksi iknowwhatyoudownload.com palvelun avulla. Tietotekniikkaan keskittyvällä Murobbs-keskustelupalstalla huomattiin, että eri elokuvien ja sarjojen torrent parvissa esiintyi erittäin paljon IP-osoitteita 185.34.3.* aliverkosta. Tuon aliverkon tarkempi tutkiminen osoitti, että Michael Patzerin oma henkilökohtainen kotisivu sijaitsi tuossa samassa osoiteavaruudessa. Tämä on esitetty kuvassa 2.


  [​IMG]
  Kuva 2 Ote michael-patzer.com domainin tiedoista. Kuvasta näkyy, että verkkosivu sijaitsee 185.34.3.* osoiteavaruudessa. Samaa mail serveriä käyttää myös Patzerin valokuvaussivusto luxury-shootings.com


  Yhteys Tecxipioon löytyi, kun palstalla aloitettiin tutkia luxury-shootings.com domainia, joka käyttää samaa mail serveriä kuin michael-patzer.com. Yhteinen mail server todistaa, että sivustot ovat saman tahon omistuksessa. Patzerin valokuvaussivuston IP-osoitteen omistaa Excipio Gmbh. Sivuston tiedot esitetty kuvassa 3.

  [​IMG]
  Kuva 3 Ote Patzerin luxury-shootings.com valokuvaussivuston tiedoista. IP-osoitteen omistaa Excipio Gmbh.


  Nyt oli osoitettu, että 185.34.3.* aliverkko todellakin kuului Tecxipiolle. Tämän löydöksen tultua ilmi keskustelupalstalla, kaikki edellä mainitut sivut siirrettiin pois Tecxipion verkosta parin päivän sisällä. Tämä herätti epäilyksiä entisestään. Sivustojen vanhat osoitteet jäävät kuitenkin näkyviin ja ne voi tarkistaa esimerkiksi myip.ms palvelusta. Vanha ja uusi osoite on esitetty kuvassa 4.


  [​IMG]
  Kuva 4 Michael-Patzer.com ja Luxury-shooting.com IP-osoite historia.


  Seuraavaksi aliverkkoa alettiin tutkimaan Shodan palvelun avulla. Kävi ilmi, että tutkitusta aliverkosta oli auki yli 2000 julkista DHT nodea, jotka osallistuivat erittäin laajan torrent-materiaalin ylläpitämiseen. DHT nodea voidaan pitää eräänlaisena tiedonvälittäjänä. Torrent teknologiassa voidaan käyttää ns. trackereitä, jotka pitävät kirjaa eri clientien sijainnista ja auttavat näitä ottamaan yhteyden toisiinsa. Tiedonvaihto onnistuu myös ilman trackereitä käyttämällä DHT-tekniikkaa(Distributed hash table). Tässä menetelmässä ei ole yhtä keskeistä trackeriä, joka mahdollistaa clientien kommunikoinnin, vaan tieto välitetään DHT nodelta toiselle kunnes viesti saavuttaa oikean osoitteen. Jokainen BitTorrent client toimii omana nodenaan ja vastaa kommunikoinnista lähimpiin nodeihin. Parhaimmillaan tästä Excipion aliverkosta oli enemmän DHT nodeja auki kuin koko Suomesta yhteensä. Vaikka näistä nodeista ei ladattaisikaan materiaalia, ne auttavat parvea saamaan mahdollisimman suuren yleisön. Näkymä Shodan palvelusta ja Tecxipion verkosta on esitetty kuvassa 5.


  [​IMG]
  Kuva 5 Shodan palvelu näyttää 185.34.3.* aliverkosta auki olevat julkiset DHT nodet.

  Tecxipio siis kauppittelee keräämiään IP-osoitteita tekijänoikeuksien omistajille ja asianajotoimistoille samalla kun se itse mahdollistaa elokuvien ja sarjojen leviämisen mahdollisiman laajalle. Yhdysvalloissa oikeus on katsonut tämän “honey pot” menettelyn lainvastaiseksi[4,5]. Excipion omien sanojen mukaan valvontaohjelma ei osallistu lataamiseen, mutta näiden todisteiden perusteella sen toimintaa voidaan verrata esim. Pirate Bayn kaltaiseen trackeriin, koska se osallistuu tuhansilla nodeillansa parville kriittisen tiedon välittämiseen. Kyseessa ei todellakaan ole tekijänoikeuksien valvominen vaan niiden varjolla rahastaminen. Varsinkin kun Tecxipio seuraa ja samalla auttaa levittämään myös paljon materiaalia, johon sillä ei ole oikeuksia. Seuraava pointti ei enää varsinaisesti liity tekijänoikeuskirjebisnekseen, mutta mielestäni se on silti tuotava esille. Erästä aliverkon IP-osoitetta tutkiessa iknowwhatyoudownload.com palvelusta kävi ilmi, että Tecxipio osallistuu tahallaan tai tahattomasti myös lapsipornon levitykseen. Palvelun tulostama teksti on näytetty kuvassa 6. Poliisin on tutkittava asia tarkemmin, sillä on sanomattakin selvää, että kukaan yksityishenkilö ei tällaiseen halua sotkeutua. Vaikea uskoa, että Texcipiokaan tähän haluaisi sekaantua, mutta tämä osoittaa ainakin sen, että torrent liikennettä seurataan ja levitetään erittäin laajasti ja mekaanisesti.

  [​IMG]
  Kuva 6 iknowwhatyoudownload.com palvelun ote staattiselle IP-osoitteelle 185.34.3.132.

  Näiden todisteiden lisäksi palstalla huomattiin, että joidenkin Excipion käyttämen IP-osoitteiden reverse DNS osoitteet oli valheellisesti laitettu osoittamaan useiden suomalaisten ja eurooppalaisten operaattoreiden osoitteisiin. Ei mennyt kuin päivä tästä havainnosta ja Excipio vaihtoi nämä osoitteet hölynpölyksi. Tästä on näytetty esimerkki kuvassa 7.

  [​IMG]
  Kuva 7 Esimerkki reverse DNS osoitteen muutoksesta Murobbs palstalla tehdyn löydöksen jälkeen.

  Yksinkertaistetusti voidaan sanoa, että DNS osoite on ns. selkokielinen nimi IP-osoitteelle. Esimerkiksi markkinaoikeus.fi:n DNS osoite on 131.207.23.130. Ja täten 131.207.23.130 osoitteen reverse DNS on markkinaoikeus.fi. Reverse DNS osoitteen käyttö ei ole pakollista, mutta sitä pidetään vakiintuneena käytäntönä. Väärennettyjen reverese DNS osoitteiden käyttö kuitenkin herättää epäilyjä. Excipio on pyrkinyt tekeytymään operaattoreiden käyttäjäliittymäksi ja salaamaan osallistumisensa materiaalin ylläpitämiseen.

  Nämä todisteet on hankittu hyvin lyhyessä ajassa internetin julkisia palveluita käyttäen joulukuussa 2016. Tammikuun 2017 alkupuolella 185.34.3.* aliverkko hiljeni täysin. Voidaan siis olettaa, että asiassa ollaan oltu oikeilla jäljillä. Mikäli esimerkiksi keskusrikospoliisi ottaisi asian tutkittavakseen, löytyisi todisteita varmasti huomattavasti enemmän. Poliisi on aikaisemmin todennut, että ei ota kantaa aiheeseen, koska kyseessä on riita-asia. Näiden todisteiden valossa kuitenkin voidaan todeta, että että kirjeiden lähettäjät pyrkivät tarkoituksenmukaisesti kasvattamaan parvien kokoa ja käyttävät tätä todistusaineistona markkinaoikeudessa. Mielestäni poliisin tulisi tutkia asiaa tarkemmin.

  6. Korvausvaatimukset ovat kohtuuttomia

  Alun perin kirjeissä vaaditut korvaus summat olivat 600€ ja 3000€ välillä. Tällä hetkellä Hedman Partners pyytää korvauksia 50€/jakso ja 100€/elokuva. Tämä on linjassa markkinaoikeuden päätöksen kanssa. Näiden markkinaoikeuden kohtuulliseksi katsomien korvausten lisäksi vaaditaan kuitenkin 400€ valvonnan kustannuksista sekä 50€ korvaus per nimike. Helsingin sanomien artikkelissa[6] arvioidaan, että kirjeitä on lähetetty ainakin 60 000 kappaletta. Tämä tarkoittaisi, että valvonnan kustannukset olisivat 60 000*450€=27 000 000€. Vertailun vuoksi Scanbox Entertainmentin liikevaihto vuonna 2015 oli alle 2 miljoonaa euroa ja tulos vaivaiset 13 000€. Hedman Partnersin liikevaihto vuonna 2015 oli puolestaan hieman päälle miljoona euroa ja liikevoitto 78 000€. Voidaan siis todeta, että valvonnan väitetyillä kustannuksilla ei ole mitään perustaa.

  Scanbox Entertainmentillä on kattavaa jakelutoimintaa, joten tekijänoikeusvaatimusten lähettäminen olisi täysin oikeutettua, jos todisteet olisivat vedenpitäviä ja vaatimukset kohtuullisia. Crystalis Entertainmentillä ei puolestaan ole jakelutoimintaa eikä se esitä materiaalia missään. Yritys on ostanut Starz Entertainmentilta P2P-oikeudet muutamiin sarjoihin, mutta sillä ole tuloja näiden sarjojen esittämisestä. Tekijänoikeuslain mukaan korvauksen suuruuden tulisi olla suhteessa menetettyyn ansioon. Kuinka Crystalis voi olla oikeutettu tuhansien eurojen korvauksiin, jos sille ei ole aiheutunut minkäänlaisia ansionmenetyksiä väitetyistä tekijänoikeusloukkauksista? Crystalis Entertainment on pelkkä pöytälaatikkoyritys, joka on perustettu vain ja ainoastaan tekijänoikeuskirjeiden lähettämistä varten. Yrityksen omistavat samat tahot, jotka vastaavat myös tekijänoikeusvalvonnasta.


  7. Viattomat ihmiset saavat kirjeitä

  On tullut esille lukemattomia tapauksia, joissa täysin viaton, asiasta mitään tietämätön, henkilö on saanut tällaisen kiristyskirjeen. Suurin syy tähän on se, että kirjeiden lähettäjiä ei kiinnosta kuka väitetyn rikkeen on suorittanut. He haluavat yksinkertaisesti mahdollisimman monta kirjettä maailmalle. Vauhti korjaa virheet ja määrä laadun. Kun otetaan huomioon parissa viime kohdassa tuodut seikat, tämän ei pitäisi olla mikään yllätys. IP-osoitteiden keräysprosessille ei suoriteta minkäänlaista laadunvarmistusta, eikä mikään estä kirjeenlähettäjää lisäämään satunnaisia IP-osoitteita excel-taulukkoihinsa. Kirjeiden lähettäjiä ei kiinnosta onko heidän väitteensä paikkansa pitävä. Osa viattomista kirjeensaajista säikähtää ja maksaa vaikka eivät ole tehneet mitään väärää. Tällaista toimintaa ei yksinkertaisesti voida sallia.


  8. EU:n lainsäädäntö kieltää IP-osoitteiden säilyttämisen

  EU-tuomioistuin antoi 21.12.2016 niin kutsutun Tele2-päätöksen(C-202/15), jossa käsitellään operaattorin velvollisuutta tallentaa käyttäjien tunniste- ja paikkatietoja. Päätöksessä todetaan, että teleoperaattoreilla ei ole oikeutta säilyttää osoitetietoja muuta kuin teknisen toimivuuden tai laskutuksen varmistamiseksi. Poikkeuksena tähän on vakavan rikollisuuden tai terrorismin estäminen. Tässäkin tapauksessa tallentaminen olisi aloitettava vasta konkreettisen rikosepäilyn yhteydessä. Tähän asti tietoyhteiskuntakaari on edellyttänyt operaattoreita tallentamaan tunnistetiedot. EU-tuomioistuimen päätöksen mukaan näitä tallennettuja tietoja ei kuitenkaan saa käyttää muuhun kuin teknisen toimivuuden tai laskutuksen varmistamiseen. Näiden tietojen avulla ei voida enää luovuttaa yhteystietoja rikkomatta Euroopan unionin lakia.  Tämä asia on saanut viime aikoina paljon julkisuutta. Vihdoin media on uutisoinut asiasta myös objektiivisemmin ilman sensaatiohakuisia otsikoita jättikorvauksista. Toivon, että te voitte omalta osaltanne edistää tämän ilmiön tuhoamista Suomesta.


  Terveisin

  xxx


  Artikkelit

  [1] Fight copyright trolls, Why the FBI should investigate the guardaley racket
  Saatavilla: https://fightcopyrighttrolls.com/2016/11/12/why-the-fbi-should-investigate-the-guardaley-racket/


  [2] The Sunday Morning Herald, Pirate hunter Daniel Maceks evidence integrity under fire in Australian landmark web-piracy case
  Saatavilla: http://www.smh.com.au/digital-life/...landmark-web-piracy-case-20150217-13hlnd.html


  [3] Keskisuomalainen, Piratismista voi pätkähtää karhukirje – lakifirmat suitsivat laitonta lataamista.
  Saatavilla: http://www.ksml.fi/kotimaa/Piratismista-voi-pätkähtää-karhukirje-–-lakifirmat-suitsivat-laitonta-lataamista/730403


  [4] Tietoviikko, Juristit käärivät 6 miljoonaa kiristämällä pornon lataajia – joutuivat itse syytettyjen penkille.
  Saatavilla: http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/j...ajia-joutuivat-itse-syytetyn-penkille-6608647


  [5] United States Department of Justice, Attorneys Indicted for Multimillion Dollar Scheme to Fraudulently Obtain Settlements from Victims who Downloaded Pornography
  Saatavilla: https://www.justice.gov/usao-mn/pr/...e-fraudulently-obtain-settlements-victims-who


  [6] Helsingin sanomat, Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”.
  Saatavilla: http://www.hs.fi/talous/art-2000005052577.html


  EDIT: Korjattu otsikoiden numerointi. Kiitos huomautuksesta Dame Edna.
   
  Viimeksi muokattu: 25.01.2017
 16. Trollipena

  Rekisteröitynyt:
  12.11.2016
  Viestejä:
  195
  Flintin tuomiosta:
  "27. Todistaja B on kertonut, että hän on Excipion alihankkijan palveluksessa suunnitellut BitTorrent-vertaisverkkojen valvontaan NARS-ohjelman. Todistajan mukaan Excipio on valvonut BitTorrent-vertaisverkkojen liikennettä ja laatinut tilastoja niissä havaituista tekijänoikeuden loukkauksista. Valvontaa on kohdennettu IP-osoitteisiin, jotka on saatu yhtiön asiakkailta. Tämän jälkeen BitTorrent-internetsivustoilta on etsitty asiakkaiden teokset ja niiden kautta muodostettu yhteys IP-osoitteisiin, joista on koeladattu 16 kilotavun suuruinen otos. Ladatun tiedoston sisältöä on verrattu äänen ja kuvan osalta tekijänoikeuden haltijoiden toimittamien teosten mallikappaleiden sisältöön. NARS-ohjelma on tallentanut IP-osoitteen koko liikenteen protokollatietoineen ja tarkastanut kellonaikojen oikeellisuuden GPS-järjestelmän avulla"

  Hoitaako NARS tuon sisällön vertaamisen automaattisesti vai mitä tarkoitat?
   
 17. Monse88

  Rekisteröitynyt:
  15.10.2016
  Viestejä:
  19
  Grim_Reaper tekis mieli halata, ihan vitun mahtavaa työtä kyllä!
   
 18. Herskamonni

  Rekisteröitynyt:
  25.11.2015
  Viestejä:
  130
  Jokainen torrent-ohjelma tarkastaa vastaanotetun datan oikeellisuuden. Eiköhän NARS käytä näitä vakiofunktioita tarkastamiseen. Tuo 16 kilotavua taas taitaa olla vedetty perseestä yksinkertaistamisen takia, sillä vastaanotettujen palasten koot voi määrittää torrent-tiedostoa luotaessa itse, ja jos palasen koko on määritetty 2 megatavuun niin silloin se käsittääkseni tarkastetaan 2 megatavun otoksilla ja koelatauksilla.

  Muok: Tietenkään ohjelma ei tiedä sitä, sisältääkö torrent-tiedosto Linux-asennuslevykuvan vai pornoa. Vain sen että kaikki nollat ja ykköset latautuivat oikeassa järjestyksessä.
   
  Viimeksi muokattu: 25.01.2017
 19. *Nothingworth*

  Rekisteröitynyt:
  01.02.2003
  Viestejä:
  38
  Eikös tässä ole viellä ihan mahdollista että joku olisi klikannut bittorent tiedostoa esim. yllä mainittu barely legalin "teen big tits anal gangbang".torrent ja sen alta kuitenkin paljastuisi ihan jotain muuta esimerkiksi kotivideo joka olis ihan salittu. eihän se tiedosto nimi joka saitilta löytyy aina vastaa sen torrent tiedoston sisältöä eikö noita nyt voi muutenkin ihan itse nimetä ketä noita torrenteja jakelee. tuskin MAO on katsonut kaikkia tiedostoja että niiden alla oleva torrent edes on tekijänjoikeudellista materiaalia ja pitäisikö lataajan tietää mitä tiedosto sisältää ennen kun sen on edes ladannut. tai jos vaikka joku on ladannut kotivideota ja sen sisältö onkin ¨tekijänoikeudellista materiaalia¨ olisi omasta mielestäni myös äärimmäisen tärkeää että kyseiset lataukset tarkistettaisiin Mao:n toimesta todeksi että sieltä löytyy se tiedosto mikä siihen on kirjoitettu. eikö Chisu gatein tapaus ollut vastaava että tiedosto piti olla toimiva chisun levy mutta olikin jotain muuta. koska netistä luettuani monet tekijänoikeustahot ovat jakaneet kyseisiä ohjelmia omilla sivuillaan ja kehottaneet ihmisiä käyttämään torrent ohjelmia/p2p ja monet tiedostothan ovat myös laillisia joukossa. pitäisikö aina tietää että kyseessä on niin sanottu laitonlataus.
   
  Viimeksi muokattu: 25.01.2017
 20. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 791
  Moi!

  Onko tarkoituksella noi alaotsikot numeroitu noin?

  1.1.

  2.2.

  3.3.

  ..
   
 21. jon bon joni

  Rekisteröitynyt:
  22.01.2017
  Viestejä:
  27
  Samasta Flintin päätöksestä:

  32. Asiantuntijat D ja E ovat 15.4.2016 päivätyssä tiedostoanalyysiä koskevassa lausunnossaan vielä analysoineet edellä todettuja Excipion IP-osoitteen 192.168.xxx.xxx ja vastaajan IP-osoitteen 84.250.xx.xxx välisiä yhteydenottoja edellä mainittuina ajankohtina 6.1.2015, 5.2.2015 ja 29.3.2015. Analyysin lopputuloksena asiantuntijat ovat todenneet, että heidän käyttöönsä toimitetut kolme pcap-tiedostoa ovat kuvanneet edellä kohdassa 31 mainittujen tiedostojen osien siirtoja, koska BitTorrent-tiedoston metatiedoissa esiintyvä info_hash-arvo on sama kuin tietoliikennetallenteessa esiintyvä arvo. Näin ollen asiantuntijoiden mukaan samalla hash-arvolla olevaa sisältöä on jaettu pcap-tiedoston sisältämässä tietoliikenteessä. Lisäksi asiantuntijat ovat todenneet, että tiedostojen sisältö on ollut torrent-kuvauksen mukainen eli sisältänyt videona ladattujen tiedostonimien osoittaman sisällön. Vielä asiantuntijat ovat todenneet, että videotiedostojen resoluutiot ovat olleet 1280 x 738, 720 x 404 ja 1280 x 536 ja että missään tiedostoista ei ole havaittu kopiosuojausta. Kaikki tiedostot ovat siten olleet toistettavissa ilman erillistä käyttäjä- tai palvelutunnistusta tai erillisiä salausavaimia.
   
 22. NiceMan

  Rekisteröitynyt:
  13.09.2003
  Viestejä:
  1 694
  https://www.google.fi/search?q=how+...firefox-b&gws_rd=cr&ei=5PSIWL_oMcSusQGY7Jq4AQ

  Löytyy kymmeniä, satoja sivuja asiasta ja kuin hetken etsii niin löytyy valmiita ohjelmiakin jotka hoitavat odottaessa murtamisen vaikka naapurin wlaniin... Kerrostalossa voi olla että läheisyydessä on esim 20 wlan verkkoa ja jos jaksaa kaikki avata niin voisi naapureiden kautta käyttää nettiä...
   
 23. Wulfgraf

  Rekisteröitynyt:
  19.02.2013
  Viestejä:
  189
  Äidille tuli kolmas kirje Kaksi edellistä olil TOTILTA ja nyt Headman partnersilta. äiti ei ole ladannut mitään kyseessä 72 vuotias nainen. Mitenkä tuohon pitäisi reagoida äiti on nimittäin lähettämässä kirjettä tuonne.
   
 24. tunnus18

  Rekisteröitynyt:
  25.01.2017
  Viestejä:
  43
  @Grim_Reaper, tälle sosiaalisessa mediassa näkyvyyttä, ja joku tolkun teknikko selvittämään asiasta päättäville tahoille, että miten torrentit teknologia toimii ilman utopisia tulkintoja parvista ja oletetuista jaoista.

  Hieno tiivistelmä asiasta, ensimmäisen postauksen voisi jo melkein tuolla korvata..
   
 25. john^^

  Rekisteröitynyt:
  16.12.2003
  Viestejä:
  332
  Moi! @Wulfgraf sait yksityisviestiä.

  Kirjeeeseen ei tule reagoida mitenkään!
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti