Hedman Partnersilta kiristyskirje

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Kapteeni Flint, 24.04.2015.

 1. Tuco Salamanca

  Rekisteröitynyt:
  23.03.2016
  Viestejä:
  20
  Onko kukaan tuon viestipohjani oikeusasiamiehelle lähettänyt saanut vastausta vielä ?

  http://murobbs.muropaketti.com/thre...iristyskirje.1213329/page-373#post-1717061020  Itselleni ei ainakaan ole tullut vielä mitään vastausta. Alkaa mietitettyy meniköhän viesti edes perille alunperin.


  Toivottavasti mahdollisimman moni kävisi tuon tekemäni kantelupohjan pistämässä oikeusasiamiehelle, niin saataisiin mahdollisesti muutos tähän markkinaoikeuden toimintaan.
   
  Viimeksi muokattu: 07.04.2016
 2. nnynas__

  Rekisteröitynyt:
  18.02.2016
  Viestejä:
  79
  En kyllä ihan ymmärrä näitä ohjeita repiä kirje tai heittää se roskiin. Jos kirjeen säästää niin asian selvittely aiemmin tapahtuneilta osin helpottuu mahdollisessa myöhemmässä vaiheessa. Mieluummin siis säästäisin kuin tuhoaisin.
   
 3. DrVatanen

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2001
  Viestejä:
  6 350
  Samaa mieltä, joskin voin kyllä ymmärtää ohjeen psykologian kannalta. Se, että ensin sanotaan "ei huolta, kunhan kokeilevat", mutta sitten kuitenkin kehotetaan säästämään kirje voi kuulostaa jonkun korviin ristiriitaiselta. Jos asia ei ole sellainen, mitä kannattaisi isona juttuna pitää, miksi kuitenkin kehottaa säästämään kirje? En nyt sano, että kaikki ovat niin tyhmiä, etteivät ymmärrä tuota "vastaisen varalta" -näkökulmaa, mutta kyllä heitäkin varmasti ja valitettavasti on.

  Ja onhan ne tiedot aina varmaankin kirjeen lähettäjällä tallessa. Ja tuskinpa niin härskisti sentään toimivat, että menisivät mahdolliseen haasteeseen vielä lyömään lapinlisää... siis poislukien vaaditun rahan määrä. Toki tuossa voisi olla hyvä argumentti kirjeen säästämisen kannalta, ainakin niin kauan kun lakituvassa vaadittua korotusta alkuperäiseen maksuvaateeseen ei olla todettu oikeudellisesti kestäväksi. Eivät ainakaan voisi väittää, että tätähän me vaadittiin jo alunperin, jos käy ilmi että vastaanottaja on hävittänyt kirjeet.
   
 4. taxman

  Rekisteröitynyt:
  16.01.2001
  Viestejä:
  3 149
  Esityksessä lukeen aivan selvästi, että 2000 euron maksua ei peritä mikäli jompi kumpi osapuoli on yksityishenkilö. Tämä tarkoittaa sitä, että HP:n ei tarvitse maksaa tätä maksua, mikäli se haastaa yksityishenkilön oikeuteen.

  Olet aivan liian luottavainen sen suhteen, että eduskunta säätäisi järkeviä lakeja ellei heitä paimenneta jatkuvasta. Tämäkään ei aina riitä.
   
 5. DrVatanen

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2001
  Viestejä:
  6 350
  Kannattaa huomioida, että tuo tulevaisuusvaliokunnan esitys on vasta nimenomaan esitys, ei lopullinen lakiteksti. Mielestäni sen kontekstista tulee hyvin selvästi ilmi, että nyt ollaan nimenomaan lieventämässä yksityishenkilöihin, ei yrityksiin kohdistuvia käsittelymaksuja, erityisesti kun lukee ajatuksella tämän kohdan:

  Lisäongelmia aiheuttaa se, että markkinaoikeus otti vuoden 2016 alusta käyttöön uudet käsittelymaksut. Kantajan ollessa yritys käsittelymaksu on 2000 €. Tämä kustannus on kohtuuton yksityishenkilöille, joiden asiat koskevat muutaman euron tai muutaman kymmenen euron tuotetta ja joidenkin satojen eurojen korvausvaatimuksia.

  Toistetaan, tuossa puhutaan nimenomaan yksityishenkilöihin, ei yrityksiin kohdistuvista käsittelymaksuista. Vastaajahan ei käsittelymaksuja maksa nytkään, joten miksi lainsäätäjän tulisi olla huolissaan tilanteista, joissa kantajana on joku yritys ja vastaajana yksityishenkilö?

  Hedman Partners on yritys, joten jos lainsäätäjien tavoite toteutuu tässä merkityksessään, se ei pääse edelleenkään halvalla silloinkaan kun se haastaa yksityishenkilöitä oikeuteen. Tietysti jos lakitekstiin jotenkin eksyy sanasta sanaan tuo muotoilu, "markkinaoikeuden käsittelymaksua ei tulisi käyttää tapauksissa, joissa osapuolena on yksityishenkilö", ollaan eittämättä varsin huolestuttavassa tilanteessa. Mutta tästähän ei kannata liikaa alkaa hermoilemaan ennen kuin näkee luonnoksen lopulliseksi lakitekstiksi, mitä tämä lausunto ei ole.


  Asiasta kukkaruukkuun, sivuunkirjoittaneelle huomattavasti mielenkiintoisempi kohta on tuo mahdollinen mekanismi, joka siloittelisi yksityishenkilöön kohdistuvia korvauskäytäntöjä. Huolestuttavaa on tietenkin, jos se tekee moisesta korvauskäytäntö-mekanismista käytännössä kumileimasimen - eli Joni tai vastaava voisi viedä käsittelevään elimeen sen IP-listansa ja sieltä lykätään suorilta postiin kasa lainvoimaisia maksuvaatimuksia. Toisaalta taas, tilanne voi myös muuttua huomattavasti paremmaksi, jos samalla säädetään näistä teoista kohtuullisen kiinteä "hinnasto" teon vakavuuden mukaan (ts. yksittäislataus korkeintaan kymppejä) ja myös määrätään mihin maksun tulisi suuntautua (oikeille tuotantolafkoille, ei bulvaaneille). Tuo taas tekisi to-trollauksesta käytännössä mahdotonta, vaikka systeemi vähän löyhiä päätöksiä tuottaisikin.
   
 6. runneltu

  Rekisteröitynyt:
  25.11.2015
  Viestejä:
  157
  vaikka laki muuttuisi mihin suuntaan hyvänsä, en edelleenkään aio maksaa sentin senttiä kenellekään minkään tv-sarjan tai elokuvan lataamisesta tai jakamisesta. saavat lähettää postia, kirjeitä, vaatimuksia jne.. en maksa vapaaehtoisesti. ainoa keino jolla saavat rahansa on suora ulosmittaus palkasta tai oikeastaan tuesta koska jään välittömästi pois töistä jos minut todetaan syylliseksi, valtion piikkiin menee joka tapauksessa. töihin pääsen takaisin heti kun valtion tuella "velka" on kuitattu. en hyväksy millään tavalla tätä kotilataajien ajojahtia ja kohtuuttomia hyvityksiä hämärämiehille ja tahoille joita kukaan ei edes kyseenalaista. oli summa sitten kymppi tai kaks, en maksa vapaaehtoisesti ja myönnä samalla syyllisyyttä. en ole mihinkään laittomaan syyllistynyt ja en hyväksy mitään päätöksiä joita saadaan aikaan HP:n "todisteilla" ilman poliisitutkintaa. jos HP:n jutut menee läpi niin silloin alan valvomaan ylinopeuksia ja alkoholin tarjoilua päihtyneille ja alan pyörittämään aivan vastaavaa kiristysbisnestä kuin HP jos markkinaioikeus hyväksyy HP:n käytännöt.

  mikään media ei edelleenkään ole penkonut tämän jutun taustoja ja markkinaoikeus on aivan mankelissa, heittopussi tässä koko hommassa ja aivan sama ihmisten yksityisyydensuojalle kunhan raha liikkuu pöytälaatikosta toiseen. käsittämätöntä kansalaisten luottamuksen johdonmukaista pettämistä.
   
 7. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 279
  Tosi hyviä kommentteja tässä. Olisi hyvä, että koska Turre Legalin Herkko Hietanen on ollut siellä asiantuntijan roolissa, tulisi kertomaan mitä vaikutuksia tällä ehdotuksella olisi tavallisen kansalaisen näkökulmasta katsottuna.

  Se on totta, että ensiksi annetaan ymmärtää, että yksityishenkikölle 2000 euron korvaus on kohtuuton, mutta tuo "markkinaoikeuden käsittelymaksua ei tulisi käyttää tapauksissa, joissa osapuolena on yksityishenkilö" ikäänkuin antaisi saman oikeuden yrityksellekin.

  Eduskuntaa pitää varmasti paimentaa näissä asioissa, ettei lakiin tulisi taas näitä porsaanreikiä.

  Mediaa ei jostain syystä kiinnosta tämä juttu. Joko he eivät ymmärrä asiaa (kuten en itsekään ennen kirjeen saantiani ja tänne eksyttyäni), että tässä on maailmanlaajuisesta rahastusbisneksestä kysymys.

  Kirjoitan nyt ainakin omalta osaltani kirjeen tuonne tulevaisuusvaliokunnan jäsenille, että ovatko he tarpeeksi perehtyneet tähän asiaan tavallisen kansalaisen oikeusturva huomioiden.
   
 8. mr399

  Rekisteröitynyt:
  08.04.2016
  Viestejä:
  11
   
  Viimeksi muokattu: 17.04.2016
 9. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 279
  Laitoin nyt tuommoisen kirjeen menemään. Toivotaan nyt, että siellä edes joku ottaisi asian tarkempaan syyniin. Jokaisen kannattaisi lähestyä näitä, koska siellä eduskunnassa niitä lakeja kuitenkin säädetään. Tietenkin jos tulevaisuudessa siellä olisi oikeasti tekijänoikeuteen perehtyneitä kansanedustajia, niin silloin voisi toivoa paremmasta olla.


  8. huhtikuuta 2016 14:13:39
  Vast.ott.: [email protected] ([email protected]); [email protected] ([email protected]); [email protected] ([email protected]); [email protected] ([email protected]); antti.lindtm[email protected] ([email protected]); [email protected] ([email protected]); [email protected] ([email protected]); [email protected] ([email protected]); [email protected] ([email protected]); [email protected] ([email protected]); [email protected] ([email protected])


  Hei!
  Koska olette tulevaisuusvaliokunnan jäseniä, lähestyn teitä tekijänoikeuslain tiimoilta.

  Oletteko tietoisia, että Suomessa on menossa tällä hetkellä rahastusbisnes, joka vaatii hyvityksiä tavallisilta kansalaisilta? Olen kirjoittanut siitä tarkemmin blogissani "Hedman Partners -kirje". http://www.ritvapuolakka.fi/425806078

  Nyt luin tulevaisuusvaliokunnan lausunnon (TuVL 1/2016 vp) https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lausunto/Sivut/TuVL_1+2016.aspx , jossa kyllä näytettäisiin ajavan yksityisen ihmisen asiaa, mutta kuitenkin tuolla sanotaan näin:
  "Lisäongelmia aiheuttaa se, että markkinaoikeus otti vuoden 2016 alusta käyttöön uudet käsittelymaksut. Kantajan ollessa yritys käsittelymaksu on 2000 €. Tämä kustannus on kohtuuton yksityishenkilöille, joiden asiat koskevat muutaman euron tai muutaman kymmenen euron tuotetta ja joidenkin satojen eurojen korvausvaatimuksia.

  Tulevaisuusvaliokunnan mielestä ottaen huomioon teollis- ja tekijänoikeuksien merkitys ja luonne markkinaoikeuden käsittelymaksua ei tulisi käyttää tapauksissa, joissa osapuolena on yksityishenkilö."

  Jos tuota viimeistä lausetta tarkoin ajattelee, niin se tarkoittaisi, että silloin kun osapuolena on yksityishenkilö, käsittelymaksua ei tulisi käyttää, jolloin yritys säästyisi myös tältä käsittelymaksulta. Oletteko tarkoittaneet asian näin? Jos ette, niin kannattaa tarkoin katsoa, etteivät kaikenlaiset porsaanreiät lisäisi rahastusbisneksen helpottamista ja oikeuden hyödyntämistä omiin tarpeisiinsa.

  Toivon, että kiinnitätte erityistä huomiota asian valmisteluun, koska nämä rahastuskirjeet tulevat varmasti lisääntymään ja viime tietojen mukaan niitä olisi lähetetty jo 20 000 suomalaiselle perheelle, jolloin ne aiheuttavat kohtuutonta kärsimystä tavallisille kansalaisille.

  Jos on tekijänoikeutta loukannut, niin toki on korvausvelvollinen, mutta ei missään tapauksessa satakertaista hintaa, eikä niin että tästä hyötyvät asianajotoimistot sekä nämä IP-osoitteiden kalastelijat, jolloin varsinainen tekijänoikeuden omistaja saa vain murto-osan hyvityksestä itselleen.

  Tuolla MUROBBS-palstalla on erittäin hyvää keskusteluja asiasta. Laitan yhden tärkeän kommentin, joka ehkä aukaisisi silmiänne, minkälaisesta toiminnasta on kysymys.http://murobbs.muropaketti.com/thre...iristyskirje.1213329/page-261#post-1716539733

  Huomautan vielä, että tässä on kansainvälisestä rahastusbisneksestä kysymys ja se on siis rantautunut Suomeenkin. Markkinaoikeus velvoittaa epämääräisten lokitietojen perusteella operaattorit luovuttamaan IP-osoitteen haltijan yhteystiedot kolmannelle osapuolelle yksilönoikeudet unohtaen. Kuitenkaan operaattoreilla ei ole antaa ihmiselle lokitietoja esim. vuoden päästä, jotta kirjeen saaja voisi verrata näiden lokitietojen yhteneväisyyttä toisiinsa.

  Ystävällisin terveisin,
   
 10. Jeesus Nasaretilainen

  Rekisteröitynyt:
  24.03.2016
  Viestejä:
  9
  Ei multa ihan hirveästi heru luottamusta tälle Turrellekaan. Ihan samalla asiallahan he rahastavat, olkoonkin, että HP tekee sen vielä röyhkeämmin. Otaksun, että koreografiat on sovittu ennen kuin tätä kiristysbisnestä on edes aloitettu. Ihan mielelläni olisin tässä asiassa väärässä, mutta enpä usko olevani.

  Tuntuu jotenkin täysin scifiltä, että tällainen touhu on tämän päivän Suomessa laillista, vaikka kyse on aivan ilmiselvästi pelkästä kiristyksestä. Miten helvetissä lainsäädännössä voi olla tällainen aukko? Sen nyt ymmärtää, että tällaiset ammatissaan lahjattomat pellet tekevät mitä vaan helpon rahan vuoksi maineestaan piittaamatta, mutta tällaisessa valtiossa, jossa suurin piirtein vessassa käyntikin on valvonnan, byrokratian ja anomusten takana, niin tällaiset ammattikonnat saavat temmeltää ihan miten lystäävät, ja vielä lain ja lakimiesliiton siunauksella. Ei helvetti...
   
 11. Pääsiäinen

  Rekisteröitynyt:
  23.03.2016
  Viestejä:
  678
  Hyvä kirjoitus Dame :)
   
 12. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 279
  Kiitos Pääsiäinen ja se poiki jo tulostakin!:)


  Viestiini vastasi vihreiden kansanedustaja Olli-Poika Parviainen näin:

  "From: [email protected]
  To: [email protected]
  Subject: VS: Tekijänoikeuslakiin oikeutta ja kohtuutta
  Date: Fri, 8 Apr 2016 11:32:27 +0000

  Hei,

  valiokunta keskusteli tästä asiasta laajasti ja kuulimme mm. tekijänoikeusasioihin erikoistuneen Turre Legalin edustajaa asiassa. Lausunnon tavoitteena oli juuri korostaa sitä riskiä mikä syntyy, jos oikeusjärjestelmäämme ryhdytään ylikuormittamaan näillä vaatimuksilla joihin nuo Hedmanin lähettämät kirjeetkin liittyvät.

  Käsittelymaksun osalta kyse oli nimenomaan niistä henkilöistä, joihin kirjekampanja nyt kohdistuu. Heihin kohdistuu nyt tehtyyn rikkeeseen nähden kohtuuttomia vaatimuksia.

  Henkilökohtaisesti olen seurannut asiaa jo pitemmän aikaa, ja oikeudenhaltijoiden ja kirjeitä tehtailevan asianajotoimiston toiminta näyttäytyy jonain aivan muuna kuin pelkästään tekijänoikeuksien valvontaan tähtäävänä.

  Ystävällisin terveisin
  Olli-Poika Parviainen
  Kansanedustaja, Vihreät"


  Kun kysyin häneltä, voinko julkaista hänen vastauksensa MUROBBS:ssä, Olli-Poika vastasi:


  "From: [email protected]
  To: [email protected]
  Subject: VS: VS: Tekijänoikeuslakiin oikeutta ja kohtuutta
  Date: Fri, 8 Apr 2016 12:16:32 +0000

  Hei,

  viestin voi julkaista. Seuraan ko. palstan keskustelua jonkin verran. Tosiaan keinomme puuttua suoraan asiaan ovat rajalliset ja Tulevaisuusvaliokunta on vain lausunnonantaja, mutta yleisviestinä siis että tilanne on tiedostettu ja sitä seurataan. Vaikka tekijänoikeuslakia on tietenkin kunnioitettava, on tämä tilanne monille täysin kohtuuton ja koko oikeusjärjestelmällemme potentiaalisesti suuri haaste.

  Terveisin

  OPP"
   
 13. electron06

  Rekisteröitynyt:
  12.11.2006
  Viestejä:
  3 811
  Hienoa Dame!! :hammer:
   
 14. Hienoa toimintaa. :)
   
 15. Pääsiäinen

  Rekisteröitynyt:
  23.03.2016
  Viestejä:
  678
  Kiitos kansanedustaja Olli-Poika Parviainen vastauksestanne :)

  Oli kyllä mahtavaa lukea hänen vastauksensa, miten Hedmanin toiminta on heille tuttua ja käyttääpä hän vielä oikeaa sanaakin asiasta, eli "tehtailu" :D

  Jonille ja muille HP:n "lahkolaisille" jotka seuraatte tätä keskustelua; Teidän toimintanne on huomioitu korkealla tasolla.

  Kiitos myös Damella kansalaisrohkeudesta :)
   
 16. G-MIES JERRY COTTON

  Rekisteröitynyt:
  20.03.2001
  Viestejä:
  10 629
  Toivottavasti Olli-Pojalla (tämä ei vissiin ole pilkkanimi, toisin kuin paljon viljelty Joni-poika? :D) on enemmän muskelia eduskunnassa kuin Jyrki Kasvilla aikoinaan.
   
 17. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 279
  Kiitos vaan kaikille teille myös, samassa veneessä ollaan! En minä olisi näitä asioita tajunnut, jos en olisi mielipiteitänne asian tiimoilta lukenut.:hammer:

  Hienoa oli tosiaan lukea, että lainsäätäjämme ovat tiedostaneet homman nimen ja yrittävät saada asiaan oikeutta ja kohtuutta.
   
 18. Jeesus Nasaretilainen

  Rekisteröitynyt:
  24.03.2016
  Viestejä:
  9
  Erinomaista, että asian todellinen laita on tiedostettu ainakin jossain sellaisessa elimessä, jolla on mahdollisuus vaikuttaa asioihin. Minä tosin olen tyytyväinen vasta sitten, kun nämä HP:n sikailijat seisovat itse syytettyinä ja minä istun siellä istunnossa yleisön joukossa 3D-lasit päässä ja popcornit sylissä.

  Kiitos Dame Ednalle aktiivisuudesta asiassa. Vaikka latailut ja TO-asiat eivät kiinnostaisikaan, niin kansalaisen oikeusturva ja yksityisyyden suoja koskee meitä kaikkia. Niitähän tässä räikeästi poljetaan, eikä sellaista tarvitse kenenkään sietää.
   
 19. runneltu

  Rekisteröitynyt:
  25.11.2015
  Viestejä:
  157
  olipas hienoa saada vastaus ja vieläpä noin pikaisesti. kenties asiasta voisi lähestyä myös muita valiokuntia, mikähän niistä käsittelee oikeusturvaa ja/tai yksityisyydensuojaa?
   
 20. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 279
  Minäkin olin kyllä ihmeissäni, että Olli-Poika vastasi viestiini alle puolen tunnin sisällä siitä, kun lähetin sen. Kellonajat näyttävät olevan päin /cettä, johtuen ilmeisesti tuosta PIA:sta.

  Hienoa toimintaa kansanedustajalta ja suoraa puhetta, eikä mitään pilipali-kapulakieltä. Meitä varten ja meidän äänestämiämme he ovat siellä eduskunnassa ja ehkäpä nämä nuoret ottavat työnsä nimenomaan kansan edustajina.
   
 21. shredderi

  Rekisteröitynyt:
  17.09.2011
  Viestejä:
  39
  Kiitos Dame Edna kirjeestäsi ja kiitos Olli-Pojalle pikaisesta vastauksesta! :)
   
 22. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 279
  Onko täällä semmoista tykkää-nappia? :)
   
 23. DrVatanen

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2001
  Viestejä:
  6 350
  Kylläpäs lämmitti mieltä tuo Parviaisen vastaus. Rohkaisee ehdottomasti jatkamaan omaakin myyräntyötä. Ja osa palstaveljistä oli jo toivottamassa Damea sinne missä pippuri kasvaa...

  Olisi mielenkiintoista tietää, mistä asia on jo eduskunnankin korviin kantautunut. Jotenkin epäilen, ettei välttämättä pelkästään yksittäisiltä huolestuneilta kansalaisilta. Tiedä vaikka asiaan puuttumisen lähteenä olisi itse Markkinaoikeus. MO:n ylituomari oli huolestunut siitä, miten oikeus kuormittuu jo silloin syksyllä, kun näistä ensimmäisistä haasteista uutisoitiin.

  Tämä luo toivoa siis myös sille, että MO:ssakin ymmärtävät asian oikean laidan, ja tajuavat että voivat itsekin vaikuttaa tilanteeseen antamalla ratkaisuja, jotka eivät rohkaise trolleja suoltamaan haasteita liukuhihnalta. Rangaistusasteikon alapää on siihen riittävän matalalla. Puhumattakaan siitä, että se kutittelisi varmasti myös tavallisen kansan oikeustajua.
   
 24. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 279
  Tämän ketjun aloittaja Kapteeni Flint ansaitsee suurimmat kiitokset, kun toi asian alunperin keskusteluun lähes vuosi sitten. Monia, monia muita kommentoijia ja kirjeen saajia on kiittäminen, että tämä asia on nyt tiedostettu eduskunnassa asti.

  Tämä Olli-Pojan vastaus oli kyllä päivän pelastus, että jo noin korkealla tasolla ollaan huolissaan tästä kehityksestä.
   
 25. Käpytikka

  Rekisteröitynyt:
  28.03.2016
  Viestejä:
  33
  Suurkiitos Dame Edna, DrVatanen ja Olli-Poika Parviainen !:hammer: Kapteeni Flint !! + muut taustavaikuttajat

  Asia pitää tosiaan nostaa päivänvaloon. Ei nuolaista ennnekuin tipahtaa mutta oli tosiaan huojentavaa että ylempikin taho on ollut tietoinen asiasta...

  Mielenkiintoista olisi tietää mitä taloudellista ja henkistä vahinkoa nämä tekijänoikeusjengit ovat jo ehtinyt aiheuttamaan suomalaisissa perheissä. Voiko heitä asettaa vastuuseen kun kansalaiset ovat peloissaan maksaneet syyttä suotta, siis tietenkin "vapaaehtoisesti". Voiko valheellisin, uhkailuun perustuvin keinoin jo maksettuja varoja velvoittaa palautaa ihmisille. Itse en edes harkinnut maksavani. Nyt pitäisi jotenkin saada kirjeensaajille tieto että jäädyttävän kiristysrahojen maksamiset. Kuinka monet tämäkin ketju oikeesti lopulta tavoittaa.? ...

  Nämä viimeisimmät viestit toivat valoa synkkyyteen !!

  KIITOS !
   
  Viimeksi muokattu: 08.04.2016

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti