Hedman Partnersilta kiristyskirje

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Kapteeni Flint, 24.04.2015.

 1. djtob

  Rekisteröitynyt:
  15.06.2009
  Viestejä:
  379
  Naurattaa, kun jotkut harhaisesti ihmiset kertovat, ettei heillä ole mitään salattavaa. Mutta ihan oikeasti yksityisyys on tärkeää.

  Tässä pari juttua luettavaksi, että miksi yksityisyyttä ei kannata vähätellä missään asiassa.

  https://tietosuoja.fi/artikkeli/-/a...n-salattavaa-maailman-toiseksi-yleisin-valhe-

  https://www.talouselama.fi/uutiset/sinullako-ei-muka-salattavaa/3c311d3d-1d11-3d64-b826-552e4f0b0936

  https://interactive.sanoma.fi/arkku/files/24040228HS20130908SI1YO03pbhsaara.pdf

  Viranomaisetkin voivat olla likaisia.

  Benjamin Franklin kertoi tämän asian kauan aikaa sitten:

  "Ne, jotka luopuvat jostakin vapaudestaan saavuttaakseen turvallisuuden, eivät ansaitse vapautta eivätkä turvallisuutta."
   
  ichijiro ja Dame Edna tykkäävät tästä.
 2. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 474
  Omalla kierolla tavallaan Hedman Partners teki meille kansalaisille palveluksen muistuttamalla, ettemme ole turvassa, koska meitä vakoillaan koko ajan. Kaikissa näissä oikeuteen viemissään keisseissä on aihetodisteina ollut ihmisen vakoilua verkossa. Milloin joku on arvostellut jotakin Torrent-ohjelmaa, milloin on katseltu aiheeseen sopivia videoita youtubesta, milloin on käytetty työssään määrättyä ohjelmistoa, milloin on sopiva t-paita ollut päällä facebook-kuvissa jne. Ihmisen voi siis liittää ihan mihin vaan, vain mielikuvitus on rajana.

  Oikeastaan ihmisestä saa aika paljon selville, jos hän käyttää nettiä ja aika hankala nykyisin on olla käyttämättä nettiä, koska sen avulla hoidat päivittäiset asiasi. Tietoturva on tärkeä asia ja onneksi tänä päivänä lapsemme oppivat nämä jo pienestä pitäen. Tästä kirjerumbasta huomasi, että seniorikansalaiset olivat aivan hukassa. Kiihkeimpinä aikoina sain useita yhteydenottoja päivässä, kun heille oli tullut tämmöinen kirje, eivätkä he tajunneet mistä on kysymys. Samoin kävi minulle, en edes tiennyt mikä BitTorrent on, mutta sitten minua opastettiin täällä. Anna Vuopala on siinä mielessä nainen paikallaan, että hän otti ihmisten huolet tosissaan ja se nähtiin nytkin tuossa KTC:n tapauksessa. Tietenkään hänkään ei olisi tehnyt asialle mitään, jos siitä ei olisi mennyt infoa hänelle.

  Trollaus ei ole kokonaan loppu, joten toimenpiteitä sen kitkemiseksi Suomessa edelleen tarvitaan. Kun huomaatte jonkin epäkohdan, eli jos teille tulee vaatimuskirje semmoisesta, josta vaan yhdelle on haettu yhteystieto laillisia kanavia pitkin, niin reagoikaa heti. Hatanmaa selitti Ilta-Sanomien jutussa, että uusia oikeusjuttuja olisi tulossa, eli jos näin on, niin tarkistakaa ensin kaikki perusasiat, että ne ovat kunnossa.

  Muistakaa tämä Asianajajaliiton valvontalautakunnan moite: "Valvontalautakunta katsoo, että käyttämällä yhdelle päämiehellensä hyvin rajattuun käyttötarkoitukseen määrättäväksi annettuja yhteystietoja myös toisten päämiestensä etujen ajamiseksi Hatanmaa ei ole noudattanut tekijänoikeuslakia eikä markkinaoikeuden määräystä. Hakemalla yhteystiedot vain yhden päämiehensä nimissä ja puolesta Hatanmaa on poistanut markkinaoikeudelta mahdollisuuden arvioida, olisiko yhteystietoja määrätty luovutettavaksi merkittävyyskynnyksen ylittymisen vuoksi ja muiden luovuttamisen edellytysten täytyttyä myös sille Hatanmaan päämiehelle, jonka asiamiehenä Hatanmaa ei ole markkinaoikeuteen tehdyssä hakemuksessa esiintynyt. Hatanmaan päämiesten suostumus tietojen keskinäiseen jakamiseen ei ole oikeuttanut Hatanmaata käyttämään tietoja edellä kuvatuin tavoin niiden antamisen tarkoituksen vastaisesti, sillä kyse ei ole Hatanmaan päämiesten suojatusta tiedosta ja niiden suorittamasta harkinnasta yhteystietojen luovuttamisen edellytysten täyttymisestä. Hatanmaan menettelyä on pidettävä hyvän asianajajatavan vastaisena."
   
  nonniiii ja djtob tykkäävät tästä.
 3. cydrex

  Rekisteröitynyt:
  17.11.2016
  Viestejä:
  900
  Dame Edna tykkää tästä.
 4. erghasor

  Rekisteröitynyt:
  14.09.2017
  Viestejä:
  196
  Ongelmaksi tämä muodostuu viimeistään siinä vaiheessa, kun puutteellisen vakoilutiedon perusteella tehdään (tahallaan tai vahingossa) ihan vääriä johtopäätöksiä.

  Tässä oli paljonkin ajatuksia herättävä juttu mainoksia varten tapahtuvan verkkovakoilun toiminnasta:
  https://privacyinternational.org/fe...ng-company-all-my-data-and-heres-what-i-found

  Hyvinkin tarkkaa luokittelua tehty ilmeisen hatarien tietojen pohjalta.

  Ja huvittaa kyllä edelleen se useilla sivuilla oleva "We respect your privacy", ja sitten kun klikkaa "Options", niin näkee, että sivusto olisi noin vain lähettänyt tiedot jopa sadoille vakoiluun erikoistuneille firmoille, ellei sitä itse erikseen kiellä.

  Ja kyllä, tiedän, eihän tämäkään vakoilua täysin estä, mutta mielestäni on vieläkin tärkeämpää, että mahdollisimman moni kuluttaja lähettää sivustoille viestin "Ei, minä(kään) en halua tätä."

  Ja toinen huvittava on se "But you will still see ads, but they're not relevant!" - no ei kai se kielto sivustoa sitten haittaa, jos te kuitenkin saatte mainosten näyttämisestä rahaa?

  Mikäli vakoilua haluaa vähentää, niin yksi hyvä sivu lähteä liikkeelle on http://www.youronlinechoices.com/fi/omat-mainokset jolta voi kieltää vakoilun listatuilta firmoilta. Toki monet firmat haluavat, että vakoilu pitää kieltää jokaisen sivun kohdalla erikseen. Sekin pitää toki muistaa, että nämä asetukset ovat (ylensä) selain & laitekohtaisia.
   
  Viimeksi muokattu: 18.11.2018
  Dame Edna tykkää tästä.
 5. Better Call Saul

  Rekisteröitynyt:
  19.11.2018
  Viestejä:
  1
   
  Metacortex ja Dame Edna tykkäävät tästä.
 6. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 474
  Kiitos linkistä! Tulee niin Kapteeni Flint mieleen.;)
   
 7. Taker

  Rekisteröitynyt:
  15.02.2007
  Viestejä:
  949

  Tuossa loistavasti koottuna koko tämä kiristyskirje trollaus yhdysvaltalaisen puolustusasianajajan Christopher Lynchin todistuksesta.

  Juu tuo on kutakuinkin samaa asiaa mitä täällä on jo käsitelty aiemminkin, mutta tuossa tuo kusetus on koottuna kutakuinkin maallikonkin ymmärrettävässä olevassa paketissa.
   
  Dame Edna tykkää tästä.
 8. sivustaseuraaja66

  Rekisteröitynyt:
  12.06.2017
  Viestejä:
  215
  Hyvää kamaa. Jenkeissäki kunnolla vastustetaan tätä. Onkohan oikeasti koskaan otettu tutkinnan alle tämän Saksalaisen IP keräys firman softaa tai "experttejä". Kuka tahansahan voi kehittää muka tuollaisen softan ja alkaa hakea ip:n omistajien tietoja eri maista. Tuo koko homma olisi pitänyt torpata jo alkuun kun tätä ip osoitteiden keräystä ei suorita mikään viranomainen tai joku yritys joka on oikeasti viranomaisten valvonnassa.
   
  Dame Edna ja Taker tykkäävät tästä.
 9. Taker

  Rekisteröitynyt:
  15.02.2007
  Viestejä:
  949
  Onhan noita yritetty tutkia, mutta heti kun sitä on yritetty on se erehtymätön ja taatusti olemassa oleva vakoilusovellus(satunnaisluku generaattori) kadonnut ja tilalle on tullut uusi firma "uudella" sovelluksella.
   
 10. djtob

  Rekisteröitynyt:
  15.06.2009
  Viestejä:
  379
  En kyllä nähnyt muuta linkkiä kuin sen, että ne sisälsivät avoimet työpaikat tai mobiiliuutiset Muropaketin etusivulle? Olisiko suoraa linkkiä?
   
 11. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 474
  Tarkistetaan tässä vähän näitten taustoja, niin laitan tännekin nähtäville. Eli kuten tiedämme, niin pornokiristyksen aloitti Hedman Partners ja teki tätä vuoteen 2014 ja 2015 lähtien tätä homma hoiti Adultia.

  International Content Holding ja LFP Video Group ja LFP Internet Group.

  Ensimmäinen tietojenluovutuspäätös on 4.12.2013 dnro 2013/545 ja sillä saatiin 50 IP-osoitetta. Hakijoina olivat asianajaja Esa Halmari ja lakimies Joni Hatanmaa Asianajotoimisto Hedman Partners Oy:stä. Näitä on siis kiittäminen lähes viisi vuotta jatkuneesta suomalaisten piinaamisesta.
   
 12. erghasor

  Rekisteröitynyt:
  14.09.2017
  Viestejä:
  196
  Ei se ole tyhmä joka pyytää vaan...

  No, siitä voidaan väitellä, annettiinko yhteystietoja alussa kevyemmin perustein kuin mitä laki edellytti. Itse kohdistaisin syyttävän sormeni pääsääntöisesti niihin tahoihin, jotka tekivät lakimuutokset, jotka tämän bisneksen aikanaan mahdollistivat.

  Hedman Partners? Sanotaan suoraan, että jos johonkin voi luottaa niin siihen, että aina löytyy alhaisen moraalin tyyppejä, jotka haluavat tehdä helppoa rahaa muiden kustannuksella. Hedarit nyt vaan lähtivät rohkeasti apajille ensimmäisinä.

  Kyllä, hedarit on olleet iso ongelma, mutta itse aiheuttajat ovat jossain aivan muualla.
   
  Viimeksi muokattu: 21.11.2018
  Dame Edna tykkää tästä.
 13. jdee-

  Rekisteröitynyt:
  23.07.2008
  Viestejä:
  1 222
  TTVK:han haki yhteystietoja käräjäoikeuden kautta jo aiemmin :) Tosin lopetti useamman IP:n hakemukset, kun asiasta nousi kohu Chisugaten myötä. Se kuitenkin touhun kirjaimellisesti aloitti. 1.9.2013 lähtien hakemukset siirrettiin markkinaoikeuteen. Sinnekin TTVK postitti ekat hakemukset heti syyskuussa. Siinä kohtaa enää yksi IP kerralla. HP:n eka hakemus jätettiin lokakuussa.

  Ehtiköhän joku muu taho kuin TTVK jättää käräjäoikeudelle hakemuksia jo ennen 1.9.2013?
   
  Viimeksi muokattu: 21.11.2018
 14. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 474
  Jätin TTVK:n pois, koska markkinaoikeudessa sillä oli yhdessä päätöksessä aina vain yksi IP-osoite.

  Haluan tarkentaa, jottei ulkopuoliset lukijat pääse väärään käsitykseen, eli TTVK:llakin oli kyllä hakemuksiin perustuvia päätöksiä markkinaoikeudessa, mutta ne eivät olleet massahakemuksia, eli niissä oli ainoastaan yksi epäilty jakaja/päätös.

  Kun @Jankuttaja kanssa halusimme keskittyä nimenomaisesti massahakemuksiin, TTVK ei kiinnostanut meitä, koska tekijänoikeustrollaus oli asia, johon halusimme saada IP-osoitteiden yhteystietojen luovutusmäärän.

  Sitä en tosiaankaan tiedä mitä aiheita TTVK:ssa käräjäoikeuden aikoihin on ollut. Markkinaoikeudessa havaintojeni mukaan niissä ei kuitenkaan ollut pornosta kysymys, joten Hedman Partners saa tässä kunniamaininnan, jollei toisin todisteta;)
   
  Viimeksi muokattu: 21.11.2018
 15. Juha Jyväskylästä

  Rekisteröitynyt:
  05.07.2009
  Viestejä:
  191
  :D KTC :D pysäytettiin alkumetreillä, vieläkö sais Hedarikkin poistumaan takavasemmalle häpeämään...:eek:
   
  Taker ja Dame Edna tykkäävät tästä.
 16. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 474
  KTC:n osalta tehtiin kyllä hyvää työtä!:D

  Hedman Partnersilla on yksistään markkinaoikeuden päätöksillä 100 000 IP-osoitteen yhteystiedot edelleen hallussaan, joten sen kanssa on vielä tekemistä. Se on kuitenkin tehnyt virheitä, joiden perusteella tuo yhteystietojen käyttö vähenee huomattavasti.

  Esim. omassa kirjeessäni, vaikkakin oikeudenhaltija on sama eli Scanbox, Hedman Partners ei ole hakenut yhteystietojen luovutuspäätöstä kuin toisesta leffasta, joten markkinaoikeus ei ole päässyt edes teoriassa tutkimaan merkittävyyskynnyksen ylittymistä yhteystietojen luovutukselle toisen vaatimuksen osalta. http://www.ritvapuolakka.fi/433353914

  Tämmöisiin laittomiin vaatimuksiin perustuvia kirjeitä on varmasti mennyt tuhansille, joten jos näistä yritetään vaatia enää yhtään mitään, niin heti kantelua Asianajajaliiton valvontalautakunnalle.
   
  Taker tykkää tästä.
 17. Juha Jyväskylästä

  Rekisteröitynyt:
  05.07.2009
  Viestejä:
  191
  Heti pistää kantelua, jos laitonta perintää yrittävät..... Kapuloita rattaisiin niin paljon, kun saa laitettuu...
   
  Viimeksi muokattu: 24.11.2018
  Taker tykkää tästä.
 18. Rumsfeld

  Rekisteröitynyt:
  27.04.2016
  Viestejä:
  117
  Mitäs Flintille mahtaa nykyään kuulua?
   
 19. cydrex

  Rekisteröitynyt:
  17.11.2016
  Viestejä:
  900
  joko trollaus vihdoin loppu vai onko joni, eetu ja porno tomppa vielä hommissa?
   
 20. Hasturinpoika

  Rekisteröitynyt:
  20.10.2011
  Viestejä:
  669
  Trollaus on kuin herpes, sitä voi hoitaa, mutta se palaa aina takaisin.

  Aina kun täällä on joku huutamassa, että trollaus on kuollut, niin se palaa aina takaisin jossakin yllättävässä muodossa. Hankala kyllä nähdä miten se on enää Suomessa kannattavaa bisnestä, kun MAO antaa enää murto-osan halutuista yhteistiedoista ulos.
   
  Lapland7, Taker ja Dame Edna tykkäävät tästä.
 21. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 474
  Olet oikeassa, tämä on semmoinen virus, joka tulee aina takaisin uudessa muodossaan ja siksi sitä vastaan pitää taistella koko ajan. Teimme @Don MC kanssa pitkän kirjelmän markkinaoikeuteen, jotta se alkaisi itse kitkemään tätä aiheuttamaansa ongelmaa. Laitan kirjelmän kokonaisuudessaan tähän luettavaksi:  TOIMENPIDEPYYNTÖ


  Jakelu:
  [email protected]
  [email protected]
  [email protected]
  [email protected]
  [email protected]


  Kohde:
  Asianajotoimisto Hedman Partners Oy, Pitkänsillanranta 3 A, 00530 Helsinki, asianajaja Joni Hatanmaa, lakimies Eetu Ahonen ja lakimies Mikko Junno

  Pyyntö: Luovutettujen henkilötietojen määrääminen käyttökieltoon

  Syy: Tekijänoikeuslakirikkomus / Tietosuoja-asetusten rikkominen / Luovutettujen henkilötietojen väärinkäyttö


  1. JOHDANTO

  Asianajotoimisto Hedman Partners Oy on toimeksiantajiensa puolesta lähettänyt maksuvaatimuksia, joissa se vaatii tekijänoikeushyvityksiä. Vaatimuksissa on esiintynyt myös oikeudenhaltijoita, joilla ei ole ollut oikeutta käyttää kirjeensaajien yhteystietoja. Kirjeissä on mainittu markkinaoikeuden diaarinumero päätöksestä, jonka pohjalta kirjeen vastaanottajan yhteystiedot on saatu teleoperaattorilta. Kyseisen päätöksen hakijana on tuolloin ollut vain yksi Hedman Partnersin kirjeessä vaatimuksia esittävä toimeksiantaja. yhteystietoja ei saa käyttää muiden kuin luovutuspäätöksen saajien hyväksi. Esille tulleissa tapauksissa Hedman Partners on käyttänyt yhteystietoja myös muiden toimeksiantajiensa sekä itsensä hyväksi, joten kirjeet ovat tällaisissa tapauksissa laittomia. Hedman Partners on syyllistynyt vakaviin tietosuoja-asetusten ja tekijänoikeuslain rikkomiseen sekä toiminut vastoin markkinaoikeuden määräyksiä.

  Koska Hedman Partners on tehnyt näin toistuvasti ja systemaattisesti ja koska varmuutta ei ole, monenko ihmisen osoitetiedot ovat päätyneet vääriin käsiin, eikä ole tietoa kenelle ne ovat päätyneet, pyydämme että markkinaoikeus määrää käyttökieltoon kaikki ne yhteystietojen luovutuspäätökset, jotka se on Hedman Partnersille antanut. Teleoperaattoreilta saatuja osoitteita on kymmeniä tuhansia ja joukossa on väistämättä myös tuhansia täysin syyttömiä kirjeensaajia, joita kaikkia uhkaa nyt tai tulevaisuudessa hankaluuksiin joutuminen näiden vääriin käsiin luovutettujen osoitteiden takia.

  Liitteenä on lista luovutuspäätöksistä joiden kohdalla Hedman Partners on toiminut asiamiehenä, kun yhteystietoja on määrätty luovutettaviksi (Liite 1 - Lista luovutuspäätöksistä.pdf). Näissä kaikissa on olemassa vaara, että yhteystietoja käytetään väärin ja/tai väärien tahojen toimesta.


  2. ESIMERKKEJÄ LAINVASTAISESTA TOMINNASTA

  Esimerkkikirjeiden kerääminen on osoittautunut hankalaksi, koska useimmat kirjeiden saajat eivät uskalla luovuttaa kirjeitään tarkasteltavaksi edes anonymisoituina. He sanovat pelkäävänsä joutuvansa Hedman Partnersin hampaisiin. Tämä on osaltaan myös osoitus siitä, miten uhkaavina nämä kirjeet koetaan. Ohessa selostus niistä muutamista, joita olemme saaneet. Raportteja olemme kuitenkin saaneet todella paljon useammasta kirjeestä, joissa on menetelty samalla tapaa väärin. On pääteltävissä, että Hedman Partners on toiminut näin aina kun siihen on ollut mahdollisuus ja että tämä toiminta on ollut systemaattista.

  Esimerkki 1 (Liite 2A - Esimerkkikirje 1.pdf)
  Kirjeessä mainitaan dnro 2016/231, jolla Scanbox Entertainment A/S on hakenut Elisa Oyj:ltä luovutettaviksi yhteystietoja. Kuitenkin kirjeessä on vaatimuksenesittäjänä myös Oy Atlantic Film Finland Ab, jolla ei ole oikeutta kyseisiin yhteystietoihin.

  Esimerkki 2 (Liite 2B - Esimerkkikirje 2.pdf)
  Kirjeessä mainitaan dnro 2016/31, jolla Crystalis Entertainent UG on hakenut Elisa Oyj:ltä luovutettaviksi yhteystietoja. Kuitenkin kirjeessä on vaatimuksenesittäjänä myös Scanbox Entertainment A/S, jolla ei ole oikeutta kyseisiin yhteystietoihin.

  Esimerkki 3 (Liite 2C - Esimerkkikirje 3.pdf)
  Kirjeessä mainitaan dnro 2016/575, jolla Crystalis Entertainent UG on hakenut Elisa Oyj:ltä luovutettaviksi yhteystietoja. Kuitenkin kirjeessä on vaatimuksenesittäjänä myös Scanbox Entertainment A/S, jolla ei ole oikeutta kyseisiin yhteystietoihin.

  Esimerkki 4 (Liite 2D - Esimerkkikirje 4.pdf)
  Kirjeessä mainitaan dnro 2016/228, jolla Crystalis Entertainent UG on hakenut Elisa Oyj:ltä luovutettaviksi yhteystietoja. Kuitenkin kirjeessä on vaatimuksenesittäjänä myös Oy Atlantic Film Finland Ab, jolla ei ole oikeutta kyseisiin yhteystietoihin.

  Useissa tietoomme tulleissa tapauksissa samassa kirjeessä väitettyjen tekijänoikeusrikkomusten välillä on saattanut kulua useita viikkoja tai kuukausia. Internet-liittymän julkinen IP-osoite on kuitenkin tänä aikana saattanut vaihtua useaankin otteeseen. Silti Hedman Partners käyttää yhden ainoan IP-osoitteen haun perusteella saatuja yhteystietoja.


  3. SUOMEN ASIANAJAJALIITON VALVONTALAUTAKUNNAN MOITEET

  Näistä väärinkäytöksistä on 19.1.2018 tehty kantelu Suomen Asianajajaliiton valvontalautakunnalle (Liite 3A - Kantelu valvontalautakunnalle.pdf), josta on tullut ratkaisu 14.6.2018 (Liite 3B - Valvontalautakunnan ratkaisu.pdf). Ratkaisussa Valvontalautakunta antaa moitteet Hedman Partnersin asianajaja Joni Hatanmaalle hyvän asianajajatavan vastaisesta toiminnasta.

  Koska toiminta on ollut paitsi moitittavaa, myös rikkomuksellista, päätimme tässä kirjeessä ilmoittaa toiminnasta myös Markkinaoikeudelle. MAOlla on oikeus saada tietää mitä sen päätöksin luovutetuilla osoitetiedoilla tehdään.

  Ote Valvontalautakunnan ratkaisusta:

  "Valvontalautakunta katsoo, että käyttämällä yhdelle päämiehellensä hyvin rajattuun käyttötarkoitukseen määrättäväksi annettuja yhteystietoja myös toisten päämiestensä etujen ajamiseksi Hatanmaa ei ole noudattanut tekijänoikeuslakia eikä markkinaoikeuden määräystä. Hakemalla yhteystiedot vain yhden päämiehensä nimissä ja puolesta Hatanmaa on poistanut markkinaoikeudelta mahdollisuuden arvioida, olisiko yhteystietoja määrätty luovutettavaksi merkittävyyskynnyksen ylittymisen vuoksi ja muiden luovuttamisen edellytysten täytyttyä myös sille Hatanmaan päämiehelle, jonka asiamiehenä Hatanmaa ei ole markkinaoikeuteen tehdyssä hakemuksessa esiintynyt. Hatanmaan päämiesten suostumus tietojen keskinäiseen jakamiseen ei ole oikeuttanut Hatanmaata käyttämään tietoja edellä kuvatuin tavoin niiden antamisen tarkoituksen vastaisesti, sillä kyse ei ole Hatanmaan päämiesten suojatusta tiedosta ja niiden suorittamasta harkinnasta yhteystietojen luovuttamisen edellytysten täyttymisestä. Hatanmaan menettelyä on pidettävä hyvän asianajajatavan vastaisena."

  Hatanmaa sanoo vastineessaan (Liite 3C - Hatanmaan vastaus Valvontalautakunnalle) etteivät päämiehet ole olleet tietoisia väärinkäytöksistä. Meidän on kuitenkin vaikea uskoa, että Hedman Partners voisi lähettää vaatimuskirjeitä päämiehen tietämättä asiasta. Jos näin todella on, niin Hedman Partnersilla on oltava jokin erityinen syy tekoihinsa. Todennäköisin syy on tällöin taloudellinen hyöty.


  4. TEKIJÄNOIKEUSKIRJEBISNEKSEN TAUSTAA

  Ulkomainen oikeudenhaltija (toimeksiantaja) on hankkinut itselleen oikeudet teosten levittämiseen vertaisverkossa. Toimeksiantaja on tämän jälkeen omilla tai ulkopuoliselta tilaamillaan mittauksilla havainnut, että henkilöiden internet-yhteyden IP-osoitteista olisi tekijänoikeuslain vastaisesti jaettu elokuva- tai televisioteoksia internetin vertaisverkossa. Toimeksiantaja on pyytänyt suomalaista asiamiestään, tässä tapauksessa Hedman Partnersia, saamaan markkinaoikeuden päätöksellä julkisten IP-osoitteiden perusteella internet-liittymien haltijoiden osoitetiedot teleoperaattoreilta (DNA, Elisa, Telia).

  Hedman Partners on näihin operaattoreilta saatuihin osoitteisiin massapostittanut nk. tekijänoikeuskirjeitä, joissa sanotaan internet-yhteyden haltijan olevan "ensisijainen epäilty" ja "vastuullinen asian selvittämiseen". Kirjeet on kirjoitettu lakimiesmäisesti ja sisältävät paljon sellaisia sananmuotoja, jotka herättävät vastaanottajissa mahdollisimman paljon epävarmuutta.

  Kirjeitä on myös lähetetty välittämättä siitä, onko internet-yhteyden haltija syyllistynyt tekoon vai ei. Hedman Partnersille on riittänyt kunhan julkinen IP-osoite on esiintynyt toimeksiantajan valvontalistalla. Kirjeissä on myös mainittu rahallinen "sovintoehdotus" eli maksamalla tietty summa, joka on ollut yleensä 600 eurosta useisiin tuhansiin euroihin, asia poistuisi pois päiväjärjestyksestä.

  Kirjeitä on lähetetty samoille vastaanottajille useita, toinen toistaan uhkaavampia sävyiltään, ja joissa uhataan rikostutkinnalla ja kalliilla oikeusprosesseilla, mikäli maksua ei suoriteta.

  Useimmat kirjeiden vastaanottajat - etenkin syyttöminä kirjeen saaneet - ovat kokeneet kirjeet ahdistavina ja pelkoa herättävinä. Tiedossa ei ole montako syytöntä kirjeensaajaa on maksanut pyydetyn summan. Jos ja kun tällaisia maksajia on vähintäänkin tuhansia, kirjeiden lähettämistä voidaan pitää petoksena.


  5. INTERNET-LIITTYMIEN IP-OSOITTEIDEN KELPAAMATTOMUUS TEKIJÖIDEN SELVITTÄMISEKSI

  Pelkän julkisen IP-osoitteen perusteella mahdollinen tekoon syyllistynyt on lähes mahdoton selvittää. Internet-liittymällä voi olla useita eri käyttäjiä samasta julkisesta IP-osoitteesta, jonka lisäksi internet-liittymän haltija ei lähes koskaan ole liittymän ainoa käyttäjä.

  Julkinen IP-osoite ei yksilöi henkilöä. IP-osoitetta ei voi pitää henkilötietona, eikä sitä siten voi yhdistää yhteen luonnolliseen henkilöön. IP-osoitetta voi käyttää useatkin laitteet - sekä talouden omat, että vierailevat - ja joilla jokaisella voi olla useita eri käyttäjiä. Myös internet-liittymien haltijoiden mahdollisesti salaamattomat WLAN-verkot voivat houkutella ulkopuolisia niitä käyttämään.

  Myös viime aikoina esillä olleet reitittimien haavoittuvuudet ovat aiheuttaneet monta väärä hälytystä ja moni syytön on joutunut ulkopuolisten tahojen hakkeroimaksi ja täten syyttömänä vaikeuksiin.

  Internet-liittymän julkinen IP-osoite on lisäksi useimmiten ns. dynaaminen, eli se on vaihtuva. Joskus se vaihtuu useita kertoja vuorokaudessa. Vaihtumiseen liittyy tiettyä liukumaa IP-tietojen päivittymisessä, josta johtuen pelkkä julkinen IP-osoite on internet-liittymän yksilöintikeinona epävarma ja virheiden mahdollisuus on suuri. Sekaan saattaa joutua paljon syyttömiäkin henkilöitä, ja näin on kaikesta päätellen myös tapahtunut.

  Sitä ei ole tiedossa miten toimeksiantajan valvontaohjelmisto nämä julkiset IP-osoitteet kerää. Osoitteet on kuitenkin kerätty Excel-taulukkoon, jota oikeudessa esittämällä Hedman Partners on saanut markkinaoikeuden määräämään yhteystiedot luovutettaviksi tämän toimeksiantajille.

  Koska IP-osoitteen perusteella ei voi varmuudella yksilöidä tiettyä internet-liittymää, eikä internet-liittymän perusteella voi yksilöidä tiettyä käyttäjää, on vaatimuskirjeiden lähettäminen internet-liittymien haltijoille alun perinkin hataralla pohjalla. Jos asiaan liittyy riski, että yksikin kirje saattaa mennä syyttömälle ihmiselle, ei näitä uhkaavasävyisiä kirjeitä pitäisi ollenkaan lähettää.


  6. LISÄTIETOA TEKIJÄNOIKEUSKIRJEISTÄ JA TOIMINNAN LAAJUUS

  Asiasta on pitkä keskustelu mm. MuroBBS-foorumilla: https://murobbs.muropaketti.com/threads/hedman-partnersilta-kiristyskirje.1213329/
  Foorumilla ollaan yleisesti tätä kirjebisnestä vastaan, koska se kohdistuu aivan liian moneen syyttömään henkilöön ja kirjeiden lähettäjien menetelmät ovat erittäin epämiellyttäviä.

  Foorumilla otetaan kantaa mm. siihen, että toimeksiantajat ovat näissä tapauksissa usein ulkomaisia ns. pöytälaatikkofirmoja, joiden ainoa toimintamalli on tällä tavoin taloudellisen hyödyn saaminen. Kyseessä ei ole nettipiratismin kitkeminen, vaan rahanteko. Nämä pöytälaatikkofirmat ostavat elokuvateoksen jakeluoikeudet vertaisverkkoihin, ainoana tarkoituksenaan napata jakelijoita kiinni ja kiristää heiltä rahaa. Myyntiä ne eivät harrasta, eikä sellaista toimintaa vertaisverkossa olekaan minkään elokuvayhtiön toimesta.

  Kohteina ovat nimenomaan ns. pienet tekijät, joiden internet-liittymää on saatettu käyttää yksittäisen elokuvateoksen tai televisiosarjan jakamiseen. Liittymää on myös voinut käyttää joku täysin ulkopuolinen, tai sitten koko havainto on ollut väärä ja toimeksiantajan järjestelmään on tallentunut väärän internet-liittymän haltijan tiedot. Vähänkin valistuneemmat tiedostojakajat eli "warettajat", joilla on lukuisia elokuvateoksia jaossa, ovat useimmiten piilottaneet yhteytensä VPN-suojauksella, eikä heidän IP-osoitteitaan näin olleen saada tietoon. Jäljelle jää teknisesti vähemmän orientoituneet, joiden pääintresseinä tuskin on elokuvien jakaminen netissä.

  IP-osoitteiden yhteystietoja on markkinaoikeus määrännyt luovutettavaksi vuosina 2013-2017 yhteensä noin 200 000 kpl. Kyseessä on siis jättimäinen kansalaisten rahastamisoperaatio, kun jokaisen tekijäoikeuskirjeen sovintoehdotuksen summana on 600 eurosta useisiin tuhansiin euroihin, joten lienee selvää ettei mistään pikkubisneksestä ole kyse.

  Luovutettujen yhteystietojen määrä on niin suuri, että lähes jokaisella suomalaisella on lähi- tai tuttavapiirissään vähintään yksi henkilö, joka tällaisen kiristyskirjeen on saanut.

  Kaikeksi onneksi markkinaoikeus päätöksellään 12.6.2017, 333/17 tiukensi otettaan, mutta mielestämme vieläkin yhteystietojen luovutuspäätöksiä tehdään aivan liian hatarin perustein ja todistein.


  7. LOPPUPÄÄTELMÄ

  Hedman Partners on toistuvasti ja systemaattisesti käyttänyt päämiehilleen luovutettuja yhteystietoja väärin. Tämä on tapahtunut joko Hedman Partnersin toimesta yksin tai yhdessä päämiestensä kanssa. Teoista ovat joka tapauksessa hyötyneet sekä päämiehet että Hedman Partners itse.

  Kyseessä on siis vakava tietosuoja-asetuksen ja tekijänoikeuslain rikkominen sekä markkinaoikeuden määräyksistä piittaamattomuus.

  Ottaen huomioon, mitä tässä kirjeessä on aiemmin mainittu IP-osoitteiden epävarmuustekijöistä, voidaan todeta, että kirjeiden vastaanottajien joukossa on varmasti tuhansia täysin syyttömiä ihmisiä. Jotta nämä ihmiset jatkossa suojeltaisiin väärinkäytöksiltä, pitäisi kaikki Hedman Partnersille asiamiehenä annetut yhteystietojen luovutuspäätökset määrätä käyttökieltoon.


  Kunnioittavasti,

  22.11.2018

  Don MC ja Ritva Puolakka

  ---

  Tähän markkinaoikeus vastasi, että jos haluamme, että asiaa aletaan hoitamaan, niin meidän pitää aloittaa oikeudenkäynti, jolloin asiakirjat kirjataan ja niistä tulee julkisia, jonka lisäksi siitä menee markkinaoikeuden maksu 500 tai 2000 euroa, eli juttu siis haluttiin vesittää sillä, että tämä olisi yksityisten kansalaisten päänvaiva. Ilmoitimme, ettemme ole mitään oikeudenkäyntiä nostamassa ja laitoin sinne menemään uuden kirjelmän:


  Markkinaoikeudelle

  la 24.11.2018, 6.17

  Markkinaoikeus;
  [email protected];
  [email protected];
  Kumpula Elisa (MAO);
  Parkkari Ville (MAO);
  [email protected];


  Hei,

  Olemme erään toisen yksityishenkilön kanssa lähestyneet markkinaoikeutta kirjelmällä, jossa esitimme huolemme Asianajotoimisto Hedman Partners Oy:n tavasta hoitaa ihmisten yhteystietoja, joita se on saanut markkinaoikeuden määräyksellä teleoperaattorilta. En laita tässä kirjelmässäni liitetietoja uudestaan, koska ne löytyvät aiemmasta kirjelmästämme. Uudistan nyt huoleni yksityisenä kansalaisena tähän asiaan. Siksi pyydän, että markkinaoikeus hoitaa itse tämän asian sisäisellä menettelyllä ja etsii ne lailliset keinot, joita sillä on käytettävissään näiden päätösten purkamiseksi tai käyttökieltoon saattamiseksi.

  Asianajotoimisto Hedman Partnersin asianajaja Joni Hatanmaa on saanut Asianajajaliiton valvontalautakunnalta moitteet, koska hän ei ole noudattanut tekijänoikeuslakia ja markkinaoikeuden määräyksiä. Nyt on Hedman Partnersilla markkinaoikeudessa meneillään oikeudenkäynti, joka pohjautuu samanlaiseen kirjeeseen, josta aiemmin Hatanmaa on saanut moitteet valvontalautakunnalta.

  Koska on selvää, että Hedman Partnersilla ei ole aikomustakaan noudattaa markkinaoikeuden määräyksiä, niin mielestäni markkinaoikeuden tulisi alkaa toimenpiteisiin, jotta sen päätöksillä Hedman Partnersille luovutetut 100 000 IP-osoitteen yhteystiedot saataisiin käyttökieltoon.

  Vaikka markkinaoikeus onkin tehnyt aikoinaan väärin, kun se massahakemusten perusteella on hyväksynyt 200 000 suomalaisen yhteystietojen luovutuspäätökset, tutkimatta merkittävyyskynnyksen ylittymistä jokaisen IP-osoitetteen kohdalla erikseen, niin se osoitti kuitenkin kunniallisuutta tiukentamalla otettaan 12.6.2017 päätöksellään 333/17.

  Nyt toivon, että markkinaoikeus osoittaisi uudestaan kunniallisuuttaan ja alkaisi itse niihin toimenpiteisiin, joita tämä asia vaatii.

  Ystävällisin terveisin,

  Ritva Puolakka
  Kansalaisaktivisti
   
  Viimeksi muokattu: 26.11.2018
  djtob, Taker, shaminy ja 3 muuta tykkäävät tästä.
 22. arskavaan

  Rekisteröitynyt:
  04.10.2018
  Viestejä:
  3
  Pitäisiköhän perustaa anti-trolling yhdistys joka ottaa asiaa hoitaakseen ja kerää varoja trollien vastaiseen kamppailuun...
  Vaikka en itse ole Hedmannin hampaissa voisin mielelläni laittaa jokusen roposen hyvän asian puolesta, esim 50-100 €.
  Tosin itsellä ei tällaisen yhdistyksen toimintaan muutoin aikaa riittäisi.
   
  Taker ja Dame Edna tykkäävät tästä.
 23. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 474
  Tästä oli pari vuotta sitten puhetta, muttei aktiivihenkilöitä löytynyt riittävästi yhdistyksen toimintaan, taloudellisia tukijoita olisi kylläkin ollut. Olin myös Effiin ja piraattipuolueeseen yhteyksissä, jotta niiden kautta oltaisiin voitu kerätä rahaa kiristyskirjeiden uhrien auttamiseksi, muttei sieltä mielenkiintoa löytynyt, joten kansalaisaktivismin voimin mennään.
   
 24. Don MC

  Rekisteröitynyt:
  19.09.2017
  Viestejä:
  114
  Antitrollingyhdistyksen jaksojäsenyys: 50€. Kokoillanjäsenyys: 100€.

  :)
   
  Dame Edna tykkää tästä.
 25. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 474
  Toivottavasti hyvää! Ainakin hyvän langan on saanut aikaiseksi ja siitä suuri kiitos. Olisimme silloin aikoinaan olleet valmita keräämään rahaa myös Flintin puolesta, mutten tiedä halusiko hän itse sitä, joten sekin kuivui kasaan.
   
  Taker tykkää tästä.

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti