Hedman Partnersilta kiristyskirje

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Kapteeni Flint, 24.04.2015.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. jdee-

  Rekisteröitynyt:
  23.07.2008
  Viestejä:
  1 222
  Eiköhän MAO käsittele vain riitaisat asiat. Tässä kohtaa oli kyse tarkistuksesta kuuluuko IP vastaajan liittymälle tietyllä hetkellä. Se joskus aiemmin luovutettu liittymätunnus ei siinä kohtaa ole oleellinen.

  Itse asiassa en tiedä onko se MAO:n asia enää ollenkaan mitä tietoa operaattori luovuttaa sen jälkeen kun määräys on siltä saatu? Se tekee päätöksen lain mukaisesti, mutta jos operaattori luovuttaa jotain muuta kuin MAO:n määräämää tietoa se ei ole enää MAO:n asia?
   
  Viimeksi muokattu: 03.12.2017
 2. jdee-

  Rekisteröitynyt:
  23.07.2008
  Viestejä:
  1 222
  Okei? Mun mielestä aivan loistava huomio, koska itse en ainakaan ollut bongannut, että kyseinen liittymätunnus olisi tullut aiemmin esille näissä käsittelyissä. Nyt se tuli, koska Telia toimitti kyseisen tarkistuksen.

  Se taas on omasta mielestä aika toisarvoista miksi kyseinen asiakirja salattiin, vaan oleellisempi on se MAO:n selostus siitä.

  "Markkinaoikeuden päätöksen johdosta IP-osoitteen 88.192.56.172 liittymätunnus ja siihen liittyvät tilaajatiedot edellä mainittuna ajankohtana on selvitetty ja luovutettu Scanboxille."
   
  Viimeksi muokattu: 03.12.2017
 3. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 604
  Laitoin nyt markkinaoikeuteen kyselyä, että miksi kyseinen asiakirja on salattu ja kuka sitä salaamista on vaatinut. Pyysin vielä, että jos on mahdollista laittaa se anonymisoituna tulemaan nähtäväksi.
   
 4. Jankuttaja

  Rekisteröitynyt:
  11.10.2014
  Viestejä:
  2 086
  Käsittääkseni kynnys jonkin materiaalin salassapitämiseksi vaikkapa liikesalaisuuteen vedoten on aika alhainen, jos vastapuoli ei esitä vastalausetta.
   
 5. electron06

  Rekisteröitynyt:
  12.11.2006
  Viestejä:
  3 979
  Näin itsekin käsitin tämän. MAo tai vastaajan avustaja ei tähän puuttunut. Eikös tämä asia purkaantunut lähinnä MUROn ansiosta.
   
 6. DrVatanen

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2001
  Viestejä:
  6 397
  Eipä siitä kai kenellekään haittaa ole, että näitä täällä sherlockoidaan. Mutta tässä tapauksessa en vain usko sieltä mitään löytyvän, koska tämä juttu on jo käsitelty, ratkaistu ja vastaajan oikeusapukin on siis kyseisen paperin nähnyt, ihan sellaisena kun se on oikeudelle toimitettu. Jos siellä jotain vastaajan kannalta edullista olisi ollut, niin kyllä siihen varmaan oltaisiin puututtu.

  Ei se tolkuttoman korkea ole. Mutta kyllä siellä silti pitää olla jotakin selkeästi osoitettavaa ja lain puitteisiin mahtuvaa, Suomessa asiakirjat kun kuitenkin ovat oletuksena julkisia. Se on periaate, josta meillä ollaan aika ylpeitä ja siitä pidetään sen takia myös aika tiukasti kiinni.

  Tässä on nyt eri pahvi kyseessä. Tämä dokumentti, josta tässä nyt porukalla mälvätään, liittyy tuohon syyskuussa ratkaisun saaneeseen juttuun, ei tähän hiljan kaatuneeseen haasteeseen.
   
  Viimeksi muokattu: 03.12.2017
 7. jdee-

  Rekisteröitynyt:
  23.07.2008
  Viestejä:
  1 222
  Eiköhän tässä keskustella noin yleisesti yksityisyyden suojan kannalta. Itsellä siis ei ainakaan ollut pointtina kyseisen päätöksen kumoaminen. Noi luovutetut liittymätunnukset on kuitenkin asia, joka kannattaa ehdottomasti tsekata vaikka sieltä viestintäviraston ja tietosuojavaltuutetun kautta, että onko ne liittymänhaltijalle/omistajalle kuuluvia asioita, joita ei tulisi luovuttaa yhteystietoina. Taikka sitten Telia voisi tämänkin ilmoittaa selvästi sivuillansa, että mitä kaikkea yhteystieto heidän mielestään kattaa.

  Ja miksi toi päätös on mielenkiintoinen, niin HP on voinut siitä rohkaistua ja tuoda seuraavaksi muutakin hallusta löytyvää "yhteystietoa" esiin.
   
  Viimeksi muokattu: 03.12.2017
 8. constructor

  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Viestejä:
  416
  Oletetaan että sait kirjeen ja tiedät että olet syyllinen. Miten pitäisi reagoida? Vastuun pakoilu on merkki löyhästä moraalista, mutta siihen kehotetaan täällä. Miten toimii warettaja joka haluaa kantaa vastuun teostaan?
   
 9. amish125frat

  Rekisteröitynyt:
  14.06.2013
  Viestejä:
  185
  Vaadittu korvaussumma on huomattavasti oikeaa vahinkoa suurempi, joten en ainakaan itse koe sitä oikeutetuksi. En siis itse ole saanut kirjettä.
   
 10. reynolds

  Rekisteröitynyt:
  15.01.2011
  Viestejä:
  268
  Jos lakimieheltä on turha kysyä moraalista, niin miksi moraalista pitää kysyä henkilöltä joka saa lakimieheltä kirjeen?
   
 11. constructor

  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Viestejä:
  416
  En sano että summa on oikeitettu. Kysyn että miten toimia jos haluaa maksaa rikkomuksestaan MAO:n hinnaston mukaan. Jos tämä on mahdotonta tai johtaa xk€ uhkaan niin ei liene vaihtoehtoja.

  Kyse on siitä että nykytilanne ei ehkä mahdollista sopua. Juridisesti tämä on tilanne jonka ei uskoisi olevan mahdollista Suomessa.

  Tästä on kyse.
   
  Viimeksi muokattu: 03.12.2017
 12. Fum

  Rekisteröitynyt:
  11.01.2017
  Viestejä:
  142
  Sä olet kyllä todella hämmentävä kirjoittaja. Usein puhut ihan asiaa, mutta silloin tällöin tällaiset järjettömät ulostulot ja syyllistämiset heittää koko homman päälaelleen. Trollitutkani - tekijänoikeus tai foorumisellainen - ei oikein tiedä mitä ajatella.
   
 13. Jankuttaja

  Rekisteröitynyt:
  11.10.2014
  Viestejä:
  2 086
  Maksaa kohtuullisen hyvityksen oikeudenomistajalle. Valitettavasti kiristäjät eivät anna tähän mahdollisuutta, joten lisäkirjeitä ja mahdollisesti haaste markkinaoikeuteen saattaa silti kolahtaa postiluukusta.
   
 14. DrVatanen

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2001
  Viestejä:
  6 397
  Taisin täällä jo aiemmin väläyttää tuota skenaariota, josta @constructor ilmeisesti puhuu.

  Homman ei tarvitse edes alkaa sillä, että laittaa suoraan MAOn "hinnaston" mukaisen summan rahaa trollien tilille, vaan vastasopimusehdotuksen tekemisellä. Kuvitellaan vaikka skenaario, jossa trolli vaatii joltakulta tonnia rahaa yhden Scanboxin elokuvan ja kahden Black Sails -jakson lataamisesta. Summa on siis muotoiltu 200 euroksi hyvitystä ja päälle on survottu 800 euroa "kuluja". Tällöin voisi kirjoittaa hessuille seuraavanlaiset terveiset:

  Markkinaoikeuden/KKO:n mukaan käypä hyvitys yhdestä tv-sarjan jaksosta on 50 euroa ja kokoillan elokuvasta taas 100 euroa. Tästä on jo olemassa lainvoimaisia ratkaisuja. Olen täten valmis korvaamaan teille käypänä hyvityksenä yhteensä 200 euroa. Loppua kirjeessä vaatimaanne summaa en voi maksaa, koska en tiedä mistä se koostuu. Jos haluatte minun maksavan loput vaatimastanne summasta, olkaa hyvä ja toimittakaa minulle tili- ja oikeuskelpoiset tositteet siitä, mistä kirjeessänne mainitsemat "kulut" koostuvat.

  Tämän jälkeen trolli todennäköisesti joko a) toimittaa ne käyvät kuitit (joita trollilla ei *todennäköisesti* ole), b) uhittelee oikeudella, c) suostuu ehdotukseen mutta vaatii NDA:n allekirjoittamista, ettei hyvä keino selvitä halvalla leviä laajemmalle, tai d) antaa asian olla ja luikkii koloonsa.

  Vaihtoehdon A tapahtuessa kirje kannattaa tietysti maksaa täysimääräisenä. B:n tapahtuessa voi asian kuitata tyynesti toteamalla, että haastakaa sitten. Jos trolli valitsee oven C, vaitiolovelvollisuuslapun allekirjoitukseen ei tietenkään tarvitse tai pidä suostua, että tempun tuloksen voi julkistaa. Se parisataa euroa on kuitenkin maksettava, ellei trolli sitten kieltäydy diilistä kun ei saa sitä NDA:ta. Ja D? Ei muuta kuin pitämään asiasta mahdollisimman isoa meteliä, käyty kirjeenvaihto julkiseksi jne.

  Jos oikeussaliin mentäisiin, siellä riideltäisiin enää vain rahasta. Kantajan vaatimuksena olisi todennäköisesti tuttu alkuperäinen kirjeen vaatimussumma x10 + oikeuskulut, vastaaja pitäytyisi vastaehdotuksessaan mutta vaatisi lisäksi omia oikeuskulujaan kantajan korvattavaksi. Oikeuden pitäisi tässä tapauksessa arvioida vain sitä, oliko vastaajan tarjoama vastaehdotus kohtuullinen, ja jos ei ole, mikä voisi olla. Ja jos oikeus katsoo että vastaehdotus oli kohtuullinen, siinä tapauksessa aivan mahdollinen lopputulos olisi, että kanne asian ratkaisemiseksi ei olisi ollut tarpeen, jolloin vastaaja maksaa kantajalle sen parisataa euroa ja kantaja puolestaan kuittaa molempien kulut.

  Onko se *varma* lopputulos? Ei tietenkään. Mutta jos mielessä kutkuttelee ajatus siitä, että ottaa trollia palleista kiinni ja kokeilee rimpuileeko trolli irti, niin tuo olisi se sivuunkirjoittaneen suosittelema keino sitä yrittää - jos kantti vaan kestää.
   
  Viimeksi muokattu: 04.12.2017
 15. Mosu2016

  Rekisteröitynyt:
  05.02.2016
  Viestejä:
  256
  En tiedä kuka operaattori, mutta koska trollien "lokeissa" eli "typed-up-chartseissa" ei lue kuin pelkkä IP-osoite on operaattorin mahdotonta tietää, mikä liittymä on syyllinen, jos niitä on NATitettu useita samalle osoitteelle esim mobiililiittymässä. Käsittääkseni osoitteita on mobiililiittymistäkin jaettu ihan surutta, koska trolleja ei kirjeiden lähettely syyttömille haittaa, eikä operaattorilla ole pokkaa sanoa etteivät tiedä tekijää, vaan jakavat vaan jotain mahdollisia nimiä.

  Ehkäpä toiveajattelua, mutta ehkäpä jotain operaattoria hieman kolkuttelee se, ettei tiedä menikö trolleille oikeat yhteystiedot?

  Lisäys: Siis trolleillahan on tiedot tietoliikenneportista, mutta sitä ei ole nimien luovutuspyynnöissä MAOlle, varmaankin jotta saataisiin operaattorilta enemmän nimiä. (Joiden joukossa siis myös syyttömiä) Muutenhan ei olisi mieltä deletoida tietoa portista nimihakemuksessa.

  TOT-Pentin hakemuksessahan oli mukana myös porttitiedot, josta paljastui, ettei 2/3 lataajien portti ollut tiedossa. Suurin osa IPistä oli siis kerätty parvesta, eikä tietoliikenneporttia oltu edes talletettu lokeihin, varmaankin siksi kun yhteyttä ei oltu edes saatu...
   
  Viimeksi muokattu: 04.12.2017
 16. Jankuttaja

  Rekisteröitynyt:
  11.10.2014
  Viestejä:
  2 086
  Mistä olet sellaisen käsityksen saanut? Jos operaattori ei voi IP-osoitteen omistajaa määritellä, niin sitten mitään osoitetta ei pitäisi antaa. Laintulkinta on kohtuu selkeä siinä, että tietojenluovutuksen pitää kohdistua oikeaan liittymään.

  Mitä tulee tekniseen mahdollisuuteen selvittää NATin takana oleva IP-osoite, auttaisiko siinä vaikkapa käytetty portti?

  Edit: Hävisikö ketjusta useita viestejä?
   
  Viimeksi muokattu: 04.12.2017
 17. Mosu2016

  Rekisteröitynyt:
  05.02.2016
  Viestejä:
  256
  Nyt kyllä toistan itseäni, mutta en vain tajua tätä juttua.

  Minkä takia Telia logittaa asiakkaidensa MAC-osoitteita ja päätelaitteen nimiä?
  Mihin tarkoituksiin näitä ja muitakin kerättyjä tietoja käytetään?
  Kuka näihin tietoihin pääsee käsiksi Telialla?
  Miten ja minkälaisilla ehdoilla tällaisia tietoja voidaan luovuttaa ulkopuolisille?

  Miksei näitä asioita ole ilmoitettu Telian rekisteriselosteessa?
  Mitä muuta tietoa Telia kerää asiakkaistaan?
  Miksi asiakas ei voi tarkastaa omia tietojaan?
  Miksi operaattori ei kerro asiakkaalle, että heidän tietonsa on luovutettu trolleille?
  Minkä takia Telia valehtelee, että kyseessä oli yksittäistapaus, kun aiemmissakin oikeuskeisseissä on maininta liittymätunnuksesta?
  Vai olisiko kyse siitä, että pressitiedotteen laatija puhuu vastoin parempaa tietoaan ja toivoo ettei kukaan tarkasta asiaa?

  Ylipäänsä tietojen olemassaolo ja luovuttaminen eteenpäin osoittaa ihan massiivista piittaamattomuutta tietoturvasta. Telian asiakkaana on varmaan myös yrityksiä. Asiakkuutta kannattaisi harkita kun Telia todistetusti jakaa asiakkaidensa sisäverkon tietoja Filippiineille ja Neitsytsaarille. Hakemukset ovat kulkeneet lakiosaston läpi ja viimeistään kun lausuntoja MAOlle on kirjoitettu Telian puolella olisi jollain pitänyt lamppu syttyä. Johan on saatana. Toiminta osoittaa, ettei Telialla tunneta oman alan lainsäädäntöä. Asiakkaan tietoturva ei vaan kiinnosta.

  Mitä jos laitenimien joukossa on esim access pointteja joissa on tiedossa olevia haavoittuvuuksia? Mitä jos Patrick tai Michael päättävät myydä tiedot Venäjälle? Noita yhteystietoja on luovutettu maailmanlaajuisesti miljoonittain, kuka luulee etteivät trollit yritä kapitalisoida niitä? Helvetin hyvä että EU ottaa tiukemman linjan tietoturvaan.
   
 18. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 604
  Hankala sanoa tuohon, kun ei itsellä asiantuntemus riitä, mutta ainakin tuossa kirjetyöryhmän kokouksessa on ollut mukana DNA:n, Elisan ja Telian edustajat. Siellä on pohdittu käytettäväksi nyt ilmennyttä Telian tietovuotoa ihmisten parempaan yksilöintiin.

  "Keskusteluun nousi myös kysymys siitä, onko mahdollista yksilöidä teleliittymän haltijaa tarkemmin se henkilö, jonka väitetään teoksia jakaneen. Operaattoreilla on tieto nk. MAC-osoitteesta viestinnän välittämiseksi mutta sillä ei ole tarvetta käsitellä sitä, eikä tietoa näin ollen tallenneta operaattorien järjestelmiin. Mikä yksilöidymmät tiedot saadaan, sen täsmällisemmin vaatimus voidaan osoittaa sille, jonka väitetään loukanneen tekijänoikeutta.

  Tietoliikenneportin osoittava numero voisi myös kuulua luovutettaviin tietoihin, jotta kirjeen vastaanottajalla on mahdollisuus tehdä omia selvityksiään."

  Anna Vuopala ei ole vielä vastannut mitä mieltä hän on siitä, että nykyistä lainsäädäntöä ollaan rikkomassa tai että vastaako tämmöinen pohdinta tulevan GDPR:n henkeä.
   
 19. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 604
  Tässä asiassa EU on kyllä paikallaan, siinä olet oikeassa. Odottelen nyt mitä Telia vastaa eiliseen kyselyyni, nimittäin kun eivät nyt enää voi piiloutua yksittäistapauksen tai kesätyöntekijän inhimillisen erehdyksen piikkiin.
   
 20. Mosu2016

  Rekisteröitynyt:
  05.02.2016
  Viestejä:
  256
  Olen saanut sellaisen käsityksen siitä, että kun vuodesta toiseen myös mobiililiittymien nimiluovutushakemuksissa on ollut Hedman Partnersilla vain pelkkä IP-osoite. Jos pelkällä osoitteella ei saisi operaattorilta tietoja, HP olisi varmaan lisännyt portin hakemukseen. Voidaan siis päätellä, että operaattori luovuttaa tietoja pelkän IP-osoitteen perusteella. Samalla tiedetään, että TOT-Pentillä oli porttinumerot excelissä, ja niistä suurin osa oli nolla.
  Toisaalta tiedetään että Patrickin lokitietoihin talletetaan myös porttinumero, koska oikeudessa esillä ollessa lokeissa on portti ollut näkyvissä. (Tai siis, voihan koko loki olla huijausta, mutta jos oletetaan etteivät ne ole täysin tuulesta temmattuja)


  Jos operaattori on NATittanut liittymän, pitäisi trollien ilmoittaa operaattorille portti, jotta operaattori voisi selvittää liittymän maksajan. Koska näin ei kuitenkaan tapahdu, oletan että portin deletoimisella tietohakemuksissa on trolleille jotain hyötyä.
   
 21. constructor

  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Viestejä:
  416
  En oikein ymmärtänyt että millainen logiikka tässä on takana, koska mainittuja 800 Euron kuluja ei oikeastaan voi olla olemassa vaikka miten päin asiaa kääntelisi. Eikös MAO:n tietojenluovutuspäätöksessä kysytä kerrallaan kymmeniä tai satoja henkilötietoja. Jos näin, niin kyseiset kulut pitäisi jollain tavalla jyvittää per saadut henkilötiedot. Jos yllä oleva pitää paikkansa, niin kuluja per henkilötieto ei voi olla ~satasta enempää.

  Onko jollakin parempi mielikuvitus kuin itselläni että mitä nuo muut kuluerät voisivat olla, jos ollaan maksettu MAO:n hinnaston mukaan ennen kuin juttu on laitettu vireille Markkinaoikeuteen.
  Jos tällaista ymmärrystä ei ole, niin tuo vaihtehto a) voi tuskin toteutua.

  [EDIT] Jos tämän kaltaisessa tilanteessa kuitenkin mentäisiin oikeuteen, niin luultavasti kulun jäisivät murto-osaan siitä normi ~30k€:sta koska vastaajan syyllisyyttä ei tarvitse todistella. Ainoa ratkaistava asia olisi juuri nuo kohtuulliset valvontakulut. Ideaalitapauksessa kuluja voisi ehkä tulla tuo 100€ lisää ja lopputulemana saataisiin MAO:n vahvistama hinnasto valvontakuluille.

  Jos tarinalla olisi onnellinen loppu, työkalupakissa olisi yksi erittäin tehokas keino lisää ja voitaisiin ehkä jo puhua oikeuden toteutumisesta. Uskoisin että maksuhalukkuutta löytyisi jos korvaussumma olisi jollain tavalla järjellinen.
   
  Viimeksi muokattu: 04.12.2017
 22. Jankuttaja

  Rekisteröitynyt:
  11.10.2014
  Viestejä:
  2 086
  Porttitietoa voidaan teoriassa käyttää haasteessa aihetodisteena, eikä sitä haluta vuotaa kirjeen vastaanottajille. Tämä ei kuitenkaan tarkoita etteikö sitä voisi antaa operaattorille tarkentavana tietona. Mutta meillähän ei ole näyttöä suuntaan tai toiseen, ovatko operaattorit antaneet NATitettujen liittymien tietoja lainkaan, tai onko sellaisia liittymiä riittävän monta jotta hakijoiden kannattaisi alkaa antamaan operaattoreille portin numeroita.
   
 23. Jankuttaja

  Rekisteröitynyt:
  11.10.2014
  Viestejä:
  2 086
  Mikä taisikin olla koko homman pointti. Koska kulut ovat tekaistuja, mitään kuittejakaan ei tietenkään koskaan toimiteta, ja näin ollen vaihtoehto on täysin teoreettinen. Siksi tarjoutumalla maksamaan kaikki vaaditut kulut kuitteja vastaa ei voi menettää mitään.
   
  Viimeksi muokattu: 04.12.2017
 24. tsn81

  Rekisteröitynyt:
  13.03.2003
  Viestejä:
  1 748
  Paitsi, että tuossa tulee tunnustaneeksi teon ja saamaan HP:n mahdollisesti kiinnittämään itseensä enemmän huomiota. Eli sillä tavalla saattaa "menettää" jotain. Aiemmin olit yksi vastaamattomasta massasta, nyt olet yksi ryhmästä jotka ovat jotain kirjeeseen vastanneet.
   
 25. Hasturinpoika

  Rekisteröitynyt:
  20.10.2011
  Viestejä:
  672
  "Markkinaoikeudessa hakemuksesta vireille tulevista muista kuin markkinaoikeudellisista asioista peritään vuoden 2016 alusta lukien hakemusmaksua 250 euroa."

  http://www.markkinaoikeus.fi/fi/index/markkinaoikeus/oikeudenkayntimaksu.html

  Tuosta ei tule kovin montaa senttiä/henkilö. Toinen asia on sitten mitä palveluntarjoajat perii yhden IP:n hakemisesta, kun noitakin haetaan tuhansia/MAO:n päätös.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti