Hedman Partnersilta kiristyskirje

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Kapteeni Flint, 24.04.2015.

 1. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 225
  Laitoin sivuille nähtäväksi yhden Telian tietojenluovutuksen rullaa alas. Mielestäni on aivan käsittämätöntä, että Telia kertoilee semmoistakin tietoa, mitä siltä ei edes kysytä.
   
 2. jdee-

  Rekisteröitynyt:
  23.07.2008
  Viestejä:
  1 218
  Näköjään lukee. Tossa puhutaan tilaajatiedoista ei yhteystiedoista. Ja että tieto esiintyy sellaisenaan heidän järjestelmässään. Ehkä HP on ollut ovela ja vaatinut tilaajatietoja eikä yhteystietoja juuri tästä syystä, että tietoa saattaisi irrota enemmän.
   
  Viimeksi muokattu: 21.11.2017
 3. peternorth

  Rekisteröitynyt:
  16.12.2015
  Viestejä:
  298
  Tämän takia vissiin Joni paukutteli propagandatilaisuudessaan henkseleitä, että nyt niillä on joku ässä hihassa.
   
 4. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 225
  Katselin noita MAO:n päätöksiä ja kyllä niissä puhutaan käyttäjän ja tilaajan yhteystiedoista. Yhteystieto on tieto, jolla ihmiseen saadaan yhteys, kaikki muu tieto on aivan liikaa annettu Hedman Partnersille. Lisäksi on ollut nopeaa toimintaa, tietopyyntö on tullut 19.9. ja vastaus annettu 20.9.2017.
   
 5. jdee-

  Rekisteröitynyt:
  23.07.2008
  Viestejä:
  1 218
  Just noin. Mutta HP:han tekee sen pyynnön operaattorille sen jälkeen kun se saa myönteisen päätöksen. Se on voinut vääntää ne tilaajan yhteystiedot tilaajatiedoiksi siinä omassa pyynnössään ja katsella jospa vaikka menisi läpi. Tai sitten operaattori tehnyt sen väännöksen itse. Tossa kuitenkin viitataan Mikko Junnon pyyntöön.

  Toki ton "legal counselin" vois olettaa ymmärtävän mitä pitää luovuttaa ja mitä ei :)
   
  Viimeksi muokattu: 21.11.2017
 6. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 225
  Siis todellakin pitäisi! Noissa päätöksissä lukee selkeästi, että käyttäjän ja/tai tilaajan yhteystiedot, niissä ei puhuta yhdessäkään tilaajatiedoista.
   
 7. reynolds

  Rekisteröitynyt:
  15.01.2011
  Viestejä:
  259
  Onkohan Telia rikkonut lakia tässä asiassa?
   
 8. jdee-

  Rekisteröitynyt:
  23.07.2008
  Viestejä:
  1 218
  Niin. Enkä nyt itse asiassa tiedä luovuttaako operaattori automaattisesti ne yhteystiedot kun hakija saa myönteisen päätöksen vai tekeekö hakija vielä pyynnön niistä itse. Jostain syystä aina olettanut, että hakija vielä esittäisi niistä pyynnön.

  Tossa RouVixin lainaamassa tekstissä myös DNA olis käyttänyt ilmaisua "tilaajatiedot". Mutta ei ole luovuttanut niitä koskien muuta kuin yhteystiedot.

  Mihinköhän tietoihin ne MAC-osoite ja client-nimi lasketaan. Niitä on aika mahdoton saada tilaajatietoihin. Tilaajatietohan on tavallaan operaattorin tietoa. Liittymätunnus ainakin. MAC on tieto, johon operaattorilla on pääsy vain koska käyttäjä antaa sen tiedon operaattorin nähtäväksi tietyllä hetkellä. Siinä uskossa, että se tieto ei tule operaattorilta eteenpäin menemään.
   
  Viimeksi muokattu: 21.11.2017
 9. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 225
  Jos joku viisaampi osaisi tähän vastata. Ainakin on antanut enemmän tietoa, kuin markkinaoikeus on määrännyt.
   
 10. reynolds

  Rekisteröitynyt:
  15.01.2011
  Viestejä:
  259
  http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2014/20140917

  Lain tavoitteet
  Lain tavoitteena on edistää sähköisen viestinnän palvelujen tarjontaa ja käyttöä sekä varmistaa, että viestintäverkkoja ja viestintäpalveluja on kohtuullisin ehdoin jokaisen saatavilla koko maassa. Lain tavoitteena on lisäksi turvata radiotaajuuksien tehokas ja häiriötön käyttö sekä edistää kilpailua ja varmistaa, että viestintäverkot ja -palvelut ovat teknisesti kehittyneitä, laadultaan hyviä, toimintavarmoja ja turvallisia sekä hinnaltaan edullisia. Lain tavoitteena on myös turvata sähköisen viestinnän luottamuksellisuuden ja yksityisyyden suojan toteutuminen.
   
  Viimeksi muokattu: 21.11.2017
 11. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 225
  Laitoin nyt tuonne Telian tietojenluovutuksen alle DNA:n vastaavan ja tilaajatiedoista siinäkin puhutaan, vaikka markkinaoikeus päätöksessään puhuu tilaajan ja/tai käyttäjän yhteystiedoista. DNA ei kuitenkaan ole laverrellut liikoja lausumassaan.

  Katsotaan jos tulee Telialta vastausta tai markkinaoikeudesta niitä päätöksiä, niin sitten voi tuohon tarkemmin ottaa kantaa.
   
 12. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 225
  Voi muuten olla, että osuit tässä oikeaan, että Hedman Partners on nimenomaan pyytänyt tilaajatietojen tarkastusta ja Telia on mennyt halpaan, DNA taas ei.
   
 13. DXpert

  Rekisteröitynyt:
  01.03.2017
  Viestejä:
  71
  Tekijänoikeuslain 60 a §:ssä puhutaan yhteystiedoista. Tässähän on tarkoitus vain selvittää, kenelle IP-osoite ja tähän liittyvä päätelaite kuuluvat - tarkemmin, kuka on tehnyt sopimuksen teleyrityksen kanssa. Eli etsiä se päätelaiteen omistaja, jonka laitteesta esitettyä "rikollisuutta" on ehkä tapahtunut. Ja tämä osoitetieto löytyy siis sopimuksesta (laskutustiedoista) ja tämä yhdistetään IP-osoitteeseen.

  Teleyrityksellä voi olla teknisistä syistä paljon muutakin tietoa sopimuskumppanista tietokannoissaan ... mutta ne eivät ole "yhteystietoja". Näitä sitten käytetään esim. reitittämisen, laskutuksen yms. tarpeisiin. Näitä tietoja teleyrityksen asiakas ei ole itse antanut, ne on teleyritys itse saanut selville viestiliikenteen perusteella.

  Mikä sitten on "yhteystieto", "tilaajatieto" tai "välitystieto"? Tarkkaa määrittelyä laista ei löydy, mutta useimmissa tapauksissa yhteystieto käsitetään yrityksen nimeksi/henkilön nimeksi ja osoitteeksi. Sähköpostikin menee joskus tähän samaan sarjaan. Joissain tapauksissa tilaajatieto käsitetään edellisen synonyymiksi, "tilaajan yhteystiedot". Välitystieto on esim. sitä tietoa, "mihin liikenne kulkee ja milloin ja kuinka kauan". Ja esim. puhelimessa vastaanottajan numerotietoja yms.

  Toinen asia on, että tässä pitäisi "ihan oikeasti" etsitä sitä laitetta, josta esitetty rikos tai rikkomus on tehty. Eihän teleyrityksen kanssa sopimuksen tehneellä henkilöllä ole välttämättä mitään tekemistä asian kanssa. Ja jos laite on "jossain", eihän tämäkään kerro sen käyttäjästä tai käyttäjistä yhtään mitään. Ja sitten pitäisi tutkia, kuka sitä on käyttänyt ... mutta tähänhän ei ole tarvetta, kun kysymys on pelkästään rahastuksesta.

  Voidaan kuitenkin perustellusti epäillä, että esim. MAC-osoitteen tai client-nimen antaminen kolmannelle osapuolelle rikkoo näiden omistajien yksityisyyden suojaa. Nämähän eivät millään lailla liity päätelaitteen omistajan tunnistamiseen - vaan enemmänkin päätelaitteen omistajan teknisen ympäristön tietoihin ja yhteydenpidossa käytettyihin laitteisiin. Ja eihän näitä edes MAO ole määrännyt annettavaksi. Ja jos näiden tietojen antaminen voidaan aukottomasti näyttää toteen - reklamaatio tästä tietosuojavaltuutetulle kärkevien terveisten kera. Asian lainmukaisuutta kannattaa ainakin kysyä.
   
 14. pampula

  Rekisteröitynyt:
  08.02.2017
  Viestejä:
  20
  Alkaa kyllä kuulostaan siltä että Telian liittymiin en taida tulevaisuudessa koskea.
   
 15. samuli66

  Rekisteröitynyt:
  26.04.2015
  Viestejä:
  98
  Telia kannattaa laittaa boikottiin ja ne joilla on telia kannattaa vaihtaa heti DNA tai Elisa. Kun tarpeeksia asiakkaita lähtee pysyvästi pois niin Teliakin palaa ruotuun.
   
 16. DrVatanen

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2001
  Viestejä:
  6 340
  Toisaalta Telia säilyttää käyttäjiensä lokitietoja kolmesta suuresta selvästi lyhimmän ajan, vain 3kk. (Pl. tietysti lakisääteiset viranomaistarpeisiin talletetut, joihin yksityisillä toimijoilla ei ole pääsyä - HP:kin joutuu tehtailemaan turvaamistoimihakemuksia etteivät tiedot karkaa tavoittamattomiin.) Että jotain hyvää, jotain pahaa.

  Lisäksi toistetaan se aiempi huomio, että tuossa MAC-osoitteen ja koneen nimen luovuttamisessa voi olla kyse vain yksittäisen pyynnönkäsittelijän erehdyksestä eikä mistään koko firmaa koskevasta yleisestä ohjeesta. Ainakin siihen asti kannattaa siis olla sauhuamatta liikaa kunnes saadaan vastauksia, että mistä tuo ylimääräisten tietojen luovuttaminen lopulta johtui.

  Ja jos kyse on ihan ylempää tulleesta ohjeesta eikä inhimillisestä erehdyksestä, niin sitten voi tietysti itse kukin arpoa, että mitä asiakkuudellaan tekee. Mutta tutkiminen ennen hutkimista on aina suositeltavaa.
   
  Viimeksi muokattu: 21.11.2017
 17. erghasor

  Rekisteröitynyt:
  14.09.2017
  Viestejä:
  168
  Tietyssä mielessä sekin on firman vika, jos näin tärkeässä asiassa käsittelijöitä ei ole ohjeistettu riittävän hyvin.
   
 18. jdee-

  Rekisteröitynyt:
  23.07.2008
  Viestejä:
  1 218
  Mitä toi liittymätunnus käytännössä erottelee? Haltijoita se ei ainakaan erottele, koska Telian sivuilla mainitaan kuviosta näin:

  "
  1. Määräyksessä olleelle IP-osoitteelle haetaan liittymätieto kysytyltä ajankohdalta
  2. Liittymälle haetaan käyttöaikaa vastaava haltijatieto"
  Liittymätieto voi kuulua eri henkilölle eri ajankohtina. Haltija voi tietenkin vaihtua, mutta voiko omistaja, jos liittymä siirtyy uudelle omistajalle? Laajempi tieto se on kuitenkin kuin haltijan yhteystieto.

  Koitin etsiä tota liittymätunnusta Telian sivuilta omista tiedoista ja laskuista, mutten löytynyt. Tämä tosin mobiililiittymä.

  Onhan se. Sitä suurempi vika, jos kyseessä ollut vahinko. Tekijänoikeuskirjetyöryhmässä DNA:n edustaja taisi todeta, että operaattorilla ei ole tarvetta käsitellä kyseistä tietoa eikä sitä tallenneta. Eli:

  "Operaattoreilla on tieto nk. MAC-osoitteesta viestinnän välittämiseksi mutta sillä ei ole tarvetta käsitellä sitä, eikä tietoa näin ollen tallenneta operaattorien järjestelmiin."

  Nyt se tieto on kuitenkin ollut operaattorilla ja se on luovutettu. Tai näin ainakin väitetään haasteessa. Asiakkaiden MAC-osoitteisiin ei luulisi olevan pääsy ihan perus tilaajatietoja hakemalla. Toisaalta täytyyhän sieltä hakea myös se tieto että mille liittymälle kyseinen IP on luovutettu kyseisellä hetkellä ja sitten vasta verrata sitä tilaajatietoihin.
   
 19. reynolds

  Rekisteröitynyt:
  15.01.2011
  Viestejä:
  259
  Mistäs näitä vastauksia tullaan saamaan ja milloin?
   
 20. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 225
  Katsoin tuosta omasta laskustani, niin siinä on liittymänumero xxx-xxxxxx / tarkka kotiosoitteeni sekä pääkäyttäjätunnus, joka on muodostettu nimestäni xxxxx-nro / oma nimeni. Yhteys kotiin M Valokuitu 35-50M 4,90e/kk. Sinänsä edullinen ja toimiva, joten harmi jos Telia sössii tämän antamalla tuon liittymänumeron ja pääkäyttäjätunnuksen yhteystietoja luovuttaessaan, koska siihen riittää nimi ja kotiosoite.
   
 21. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 225
  Tänään olen ainakin itse pyytänyt sekä Telialta että markkinaoikeudelta. Sitä taas ei tiedä vanha Erkkikään milloin niitä vastauksia saadaan.;)
   
 22. reynolds

  Rekisteröitynyt:
  15.01.2011
  Viestejä:
  259
  Jep, mutta Telia tuskin vastaa, ainakaan rehellisesti. Vastaus, jos sellainen heruu, on luultavasti lässytystä asian vierestä. Henkilö jonka tietoja on luovutettu pitäisi tätä asiaa kysyä Telialta.
   
 23. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 225
  Pyysin sen markkinaoikeuden päätöksen, johon Hedman Partners viittaa eli voihan olla, että markkinaoikeus on määrännyt luovuttamaan nuo lisätiedot. Kunhan saamme vastauksia, tiedämme paremmin. Toki henkilön, jota tämä asia nyt varsinaisesti koskee, kannattaa asiasta ottaa tarkkaan selkoa itse.

  Se tietenkin vielä, että operaattoreilla olisi valta valittaa näistä päätöksistä, eli pitää paremmin asiakkaidensa puolta. Asiakkailta ei missään vaiheessa kysytä, että sallitteko, että tietojanne luovutetaan kolmansille osapuolille.
   
 24. Jankuttaja

  Rekisteröitynyt:
  11.10.2014
  Viestejä:
  2 077
  Kysy Telialta. Mitä useampi eri henkilö Telialle sauhuaa asiasta, sen todennäköisempää on että jonkinlainen vastaus tulee. Myös tiedotusvälineisiin voi ottaa yhteyttä.
   
  Viimeksi muokattu: 21.11.2017
 25. reynolds

  Rekisteröitynyt:
  15.01.2011
  Viestejä:
  259
  Aivan kuin olisivat yhdessä sopineet ettei yksikään ilmoittele ja kysele asiakkailtaan mitään.
   
  Viimeksi muokattu: 21.11.2017

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti