Hedman Partnersilta kiristyskirje

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Kapteeni Flint, 24.04.2015.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. hubahaba

  Rekisteröitynyt:
  13.04.2017
  Viestejä:
  135
  http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2371384

  "Uusi, kasvava ilmiö on digitaalisuuden hyödyntäminen rahanpesussa. Esimerkeiksi käyvät virtuaalivaluutta ja ylikansallinen rahapelaaminen. KRP on ryhtynyt selvittämään virtuaalivaluutan käyttöä rahanpesussa.

  Raha liikkuu vikkelään muutenkin kuin bitteinä. Pirjo Jukarainen toivoo, että epäilyttävät varat voitaisiin jäädyttää niitten alkuperän selvittämistä varten esimerkiksi 30 päiväksi. Nyt se on mahdollista vain viideksi päiväksi.

  Myös kiinteistönvälittäjien ja asianajajien asiakasvaratilien valvonnan suhteen lainsäädännössä on aukkoja.

  Jukarainen myöntää, että siihen nähden, kuinka paljon rikollisesti hankittua omaisuutta saadaan takavarikoiduksi, "tilanne on aika kurja""
   
 2. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 855
  Tämähän mielenkiintoinen uutinen. Voisitko kopioida sen tänne kokonaan, kun pitäisi olla tilaava asiakas, jotta saisi koko jutun luettavakseen.
   
 3. hubahaba

  Rekisteröitynyt:
  13.04.2017
  Viestejä:
  135
  Avoimet rajat on yhtä kuin vapaa tie järjestäytyneille rikollisryhmille - kartalla kaupunkikohtainen jengimäärä

  Tällä ei ole oikeastaan mitään tekemistä kiristyskirjeiden kanssa, mutta olkoon nyt kiinnostuneille vielä näkyvissä spoiler-tageissa.
  - V10

  KRP:n mukaan Suomessa toimii 83 rikollisjengiä. Määrä on kaksinkertaistunut vajaassa 10 vuodessa. Kokonaiskuvassa päijäthämäläisten jengien määrä on pieni. Suuri puolestaan on tapojen määrä, joilla jengit pesevät rikoksilla hankittua rahaa. KRP kummastelee kiinteistönvälittäjiltä tulleitten rahanpesuilmoitusten määrää.
  [​IMG]
  Kuvan Ferrari ei liity juttuun. Kuva: ESS / Arkisto
  Järjestäytyneitten rikollisryhmien määrä Suomessa on kaksinkertaistunut alle kymmenessä vuodessa. KRP:n tutkijan mielestä kasvun taustalla on sama syy, joka 1990-luvun alussa toi ensimmäiset jengit Suomeen: raja-aidat ovat kaatuneet ja liikkuminen helpottunut.

  KRP:n tuoreen listauksen mukaan Suomessa toimii 83 rikollisjengiä. Niistä neljä on päijäthämäläisiä. Vuonna 2005 jengejä oli noin 20.

  Uutta jengien toiminnassa on ulkomaalaistaustaisten jäsenten rekrytoiminen. Nämä tuovat mukanaan uudenlaisia, nykyistä raaempia toimintatapoja.

  Paperittomia ulkomaalaistaustaisia puolestaan uhkaa uhriutuminen. Viitteitä ihmiskaupasta on olemassa. Jengit teettävät heillä työtä heikoin ehdoin.

  Eurooppalainen yhteistyö liikkuvassa maailmassa on elintärkeää. Enää ei riitä, että suomalainen poliisi tuntee vain omat rosvot. Erikoistutkija Tuija Hietaniemi
  Kun erikoistutkija Tuija Hietaniemi 1990-luvun puolivälissä kokosi ensimmäistä jengiraporttiaan KRP:ssä, hän näki rautaesiripun putoamisen ja yleensä Euroopan avautumisen vaikuttaneen jengien rantautumiseen Suomeen. Jengien lukumäärä tällä vuosituhannella on kasvanut samasta syystä.

  Suomi ratifioi Schengenin sopimuksen 2001.

  Lahdessa vähän toimijoita
  Lahdessa on KRP:n mukaan vain kaksi jengiä, kun niitä Jyväskylässä ja Tampereella on viisi. Syyksi tutkija arvelee lahtelaisjengien vahvaa asemaa. Hämeen poliisilaitoksen mukaan jäseniä niissä on parikymmentä.

  Suomi on markkina-alueena pieni, "mielenkiintoinen rajamaa". Uusin jengitulokas on Satudarah, joka ottaa jäsenikseen myös etnisten ryhmien edustajia. Hietaniemen mukaan Suomessa toimivissa jengeissä on "jokunen" ulkomaalaistaustainen jäsen.

  - Uskon, että ulkomaalaistaustaisten takia teot muuttuvat aiempaa raaemmiksi. Heillä on uusia kontakteja ja väkivaltakapasiteettia.

  Tutkija huomauttaa, että vuoden 2015 turvapaikanhakija-aalto ei yksin selitä ulkomaalaistaustaisten jäsenten lisääntymistä.

  - Turvapaikanhakija ei ole rikollinen, mutta rikollisryhmät hyödyntävät heitä, Hietaniemi muistuttaa.

  Tietyt kansallisuudet ovat muita useammin rikoksentekijöinä. Vuonna 2014, ennen "turvapaikanhakijahässäkkää", irakilaistaustaiset tekivät enemmän törkeitä huumausainerikoksia kuin virolaiset.  [​IMG]

  Rajat auki myös viranomaisille
  Lähi-itä on läsnä myös Suomessa. Erikoistutkija Tuija Hietaniemi pitää tärkeänä, että poliisi ymmärtää, miten klaanit ja perheet siinä ympäristössä toimivat.

  - Eurooppalainen yhteistyö liikkuvassa maailmassa on elintärkeää. Enää ei riitä, että suomalainen poliisi tuntee vain omat rosvot.

  Hietaniemi peräänkuuluttaa tutkimusta siitä, miksi tietyt kansalaisryhmät altistuvat seksuaalirikoksiin. Aihe on tabu, siitä puhutaan liian vähän, hän sanoo.

  Euroopan poliisivirasto Europol on selvittänyt, että järjestäytynyt rikollisuus yhä useammin on hankekohtaista. Suomessakin on rikollisauktoriteetteja, jotka eivät kuulu mihinkään ryhmään, tutkija kertoo.

  Seitsemän EU-valtion OCP-raportti järjestäytyneestä rikollisuudesta kahden vuoden takaa päättelee, että Suomi ja Ruotsi ovat ennen muuta moottoripyöräjengien ja venäläisryhmien aluetta.

  Jengit ovat tyypillisesti tehneet tiliä huumekaupalla, petoksin ja väärennöksin. Uusiutuvaan energiaan ja jätteitten käsittelyyn liittyvä hämärätoiminta on selvästi kasvussa. Tätä on tutkittu Poliisiammattikorkeakoulussa (Polamk).

  Jätteellä tehdään rahaa esimerkiksi siten, että Euroopasta rahdataan ongelmajätteitä Afrikkaan tai Baltian maihin ympäristöön dumpattavaksi ongelmajätteiden korkeiden käsittelykustannusten välttämiseksi. Ainoa kustannus on rahti.

  OCP-raportti arvioi jengien rikollisen toiminnan taloudellisen hyödyn olevan koko EU:ssa 110 miljardia euroa.

  Fyysistä ja virtuaalivaluuttaa
  Suomessa rikollisin keinoin hankittu, pestävä raha on peräisin lähinnä vero- ja kirjanpitorikoksista sekä huumausainerikoksista. Meillä voidaan pestä myös kansainvälisellä ihmiskaupalla saatua rahaa.

  Yhteenlasketun rikoshyödyn arvioiminen luotettavasti on mahdotonta, sanoo projektipäällikkö, hallintotieteiden tohtori Pirjo Jukarainen Poliisiammattikorkeakoulusta.

  Rahaa pestään muun muassa sijoittamalla, maksamalla pimeää palkkaa, ostamalla kiinteistöjä, valuuttaa tai autoja ja muita arvoesineitä.

  Hämeen poliisi on jengien rikoksia tutkiessaan tehnyt havaintoja rakennusbisnekseen osallistumisesta.

  Suomessa suurimmat rahanpesuriskit liittyvät Jukaraisen mukaan kiinteistöihin, käteisen kuljettamiseen yli EU:n avointen sisärajojen, peiteyhtiöihin, verkkoasiointiin ja asiakasvaratileihin.

  Uusi, kasvava ilmiö on digitaalisuuden hyödyntäminen rahanpesussa. Esimerkeiksi käyvät virtuaalivaluutta ja ylikansallinen rahapelaaminen. KRP on ryhtynyt selvittämään virtuaalivaluutan käyttöä rahanpesussa.

  Raha liikkuu vikkelään muutenkin kuin bitteinä. Pirjo Jukarainen toivoo, että epäilyttävät varat voitaisiin jäädyttää niitten alkuperän selvittämistä varten esimerkiksi 30 päiväksi. Nyt se on mahdollista vain viideksi päiväksi.

  Myös kiinteistönvälittäjien ja asianajajien asiakasvaratilien valvonnan suhteen lainsäädännössä on aukkoja.

  Jukarainen myöntää, että siihen nähden, kuinka paljon rikollisesti hankittua omaisuutta saadaan takavarikoiduksi, "tilanne on aika kurja".

  Esimerkiksi arvoauton siirtäminen tutun tai vieraan bulvaanin nimiin on vaikea osoittaa oikeudessa rahanpesuksi. Syyttäjän on kyettävä näyttämään, että bulvaani on ollut tietoinen rahojen rikollisesta luonteesta.

  Eduskunnan keskiviikkona hyväksymä hallintarekisterilaki ei sekään ilahduta tutkijaa.

  - Rekisteri vähintäänkin hidastaa viranomaisten tiedonsaantia epäilyttäviä tapauksia selvitettäessä. Se lisää rahanpesun riskiä, Jukarainen harmittelee.  [​IMG]

  Rahanpesukoneessa epäillään usein olevan kiinteistöjä
  Yksi tyypillinen, suurta yleisöä puhuttava rahanpesun muoto on kiinteistösijoittaminen. Sen laajuudesta ei ole saatavilla luotettavaa tietoa.

  OCP-raportin mukaan takavarikot kohdistuvat pääosin irtaimeen, kuten autoihin ja veneisiin. Kiinteistöjen osuus on vain kuudesosa.

  Suomessakaan ei ole tutkittua tietoa siitä, kuinka paljon hämärärahalla on tehty kiinteistökauppaa.

  - Jos sitä tapahtuu maailmalla, miksei Suomessakin, sanoo ylitarkastaja Vesa Härmälä Etelä-Suomen avista. Avi valvoo kiinteistönvälittäjien lisäksi muun muassa kirjanpitäjiä ja valuutanvaihtajia.

  Se ainakin on varmaa, että KRP:n rahanpesun selvittelykeskus saa hyvin vähän ilmoituksia epäilyttävistä kiinteistökaupoista - viime vuonna vain 11 kappaletta.

  Rahanpesulaki määrittelee välittäjien ohella ilmoitusvelvollisiksi muun muassa pankit, vakuutusyhtiöt ja kirjanpitäjät.

  - Jos kiinteistökaupan rahoittaa pankki, on luontevampaa, että se ilmoittaa epäilemästään rahanpesusta, sanoo Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

  KRP:n rahanpesun selvittelykeskuksen päällikkö Pekka Vasara on tulkinnasta eri mieltä.

  Myös Vesa Härmälä muistuttaa, että ilmoitusvelvollisuus on itsenäinen. Välittäjä ei voi luottaa siihen, että esimerkiksi pankki on jo tehnyt ilmoituksen. Tätä avi on korostanut välittäjien koulutuksessakin.

  - Ilmoituksen tekeminen KRP:lle ei edellytä konkreettista rikosepäilyä. Rahanpesuilmoitus ei vertaudu rikosilmoitukseen, Härmälä tähdentää.

  Uuden rahanpesulain on määrä tulla voimaan ensi kuussa. Se tuo aville ja muille valvoville viranomaisille laajat sanktio-oikeudet. Sanktiovalikoima kattaa monia eri keinoja aina yrityksen johdon toiminnan rajoittamisesta uhkasakkojen ja rikemaksujen kautta julkisiin varoituksiin sekä äärimmäisen ankariin seuraamusmaksuihin.

  Kansalainen: Valvo päättäjiä
  Pekka Vasaran ei ota suoraa kantaa siihen, onko Päijät-Hämeessä selvittelyn alla kiinteistökauppoja. Vihjeitä hämäräkaupoista tulee eri tahoilta. Esimerkiksi verottajan epäily kauppojen rahoituksesta voi johtaa rahanpesun jäljille.

  Kiinteistössä rahat olisivat kyllä hyvässä tallessa, mutta niihin liittyy ongelmiakin.

  - Kauppa pitää rekisteröidä. Kiinteistö on vaikea omistaa niin, ettei poliisi raivokkaasti työtä tehden pääsisi jäljille, Vasara sanoo. Arvometalleissakin rahat ovat tallessa. Niitten etuna on helppo kuljetettavuus.

  Viime vuonna KRP:lle tehtiin 31 000 rahanpesuilmoitusta. Niistä 40 prosenttia koski rahapelejä. Määrä kasvoi tuntuvasti edellisvuodesta.

  - Veikkauksella on omia pankkitilin kaltaisia pelitilejä, joiden sisällä tapahtuvaa rahaliikennettä poliisin on vaikea suoraan selvittää. Niillä voidaan hallinnoida isojakin summia.

  Järjestäytyneen rikollisuuden liikevaihto on kasvanut. Pekka Vasaran mukaan toiminta on laajentunut huumekaupasta talousrikoksiin, kuten rakentamiseen, asekauppaan ja ovimiehiin. KRP:lle tehdyissä ilmoituksissa muutos ei kuitenkaan näy.

  - Tarvitsemme enemmän yhteistyötä verottajan ja muitten viranomaisten kanssa.

  Pekka Vasara viittaa Vaasan yliopiston juuri valmistuneeseen tutkimukseen piilokorruptiosta ja heittää pallon myös tavallisille kansalaisille.

  - Toivon kansalaisten ilmoittavan korruptiivisista asioista. KRP ei voi tuntea yksittäisen paikkakunnan asioita.

  Rikollinen raha
  KRP jäljittää
  Rikollisjengit hankkivat varoja muun muassa myymällä huumeita ja tekemällä talousrikoksia.

  Talousrikoksia tehdään tyypillisesti rakennusalalla.

  KRP:n mukaan Suomessa toimii 83 jengiä.

  Määrä on kaksinkertaistunut vajaassa 10 vuodessa.

  Huume- ja muuta rikollisesti hankittua rahaa pestään sijoittamalla kiinteistöihin, rahastoihin, arvoautoihin ja muuhun irtaimeen, ostamalla valuuttaa ja pelaamalla.

  Rahanpesulle tyypillistä varojen siirtely maasta toiseen.

  Virtuaalivaluuttojen käyttö rahanpesussa yleistynyt.

  Rahanpesulaki määrittelee tahot, jotka ovat velvollisia ilmoittamaan KRP:lle epäilemästään rahanpesusta.

  Viime vuonna KRP:lle tehtiin 31 000 rahanpesuilmoitusta.

  Niistä lähes puolet koski yleistä maksujenvälitystä (myös valuutanvaihto).

  Rahapelejä koski 40 prosenttia ilmoituksista.

  Joka kymmenes ilmoitus pankilta.

  Ilmoitusvelvollisista kiinteistönvälittäjiltä tuli 11 ilmoitusta. Määrää pidetään pienenä.

  Ilmoituksen tekeminen ei edellytä konkreettista rikosepäilyä.


  Mikko Kivelä
  [email protected]
  facebook twitter linkedin
   
  Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 21.05.2017
 4. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 855
  @hubahaba. Kiitos uutisesta! Pystytkö lyhentään lainausta ja ottamaan nuo muut uutiset pois? Hyvä, että rahanpesu on huomioitu näissä: "Rahanpesulle tyypillistä varojen siirtely maasta toiseen." ja että nämä asiakasvaraintilit on mainittu.
   
 5. TaxiM Banned

  Rekisteröitynyt:
  12.12.2012
  Viestejä:
  1 652
  Hei haba nyt jotain järkee tuohon touhuun. Sä postaat aika paljon suhteessa siihen minkä verran sitä oikeesti järkevää sisältöä sulla on. Ei pahalla mut ajattele meitä muita ihmisiä jotka ei haluta mitään helvetin pitkiä vuodatuksia joka päivä vaan sitä oikeaa asiaa. Jos mikään ei ole muuttunut niin älä postaa. Jos sulla taas on jotain oikeeta annettavaa niin anna tulla. Tuon edellisenki oisit voinu postata pelkkänä linkkinä.

  Toimit tällä hetkellä siis melkosena asiakeskustelun torppaajana pitkine "turhine" jaaritteluinesi. Kaikki oikea asia hukkuu sinne sekaan sitten niin sitähän kukaan tuskin haluaa.

  Edelleen, ei pahalla. Toivon että tuunaat vaan pari kliksua sitä että millä tavalla osallistut keskusteluun.
   
  Viimeksi muokattu: 21.05.2017
 6. reba

  Rekisteröitynyt:
  04.11.1999
  Viestejä:
  352
  Uutinen on maksumuurin takana ja ei näy kokonaisuudessaan pelkällä linkillä.
   
  Viimeksi muokattu: 21.05.2017
 7. TaxiM Banned

  Rekisteröitynyt:
  12.12.2012
  Viestejä:
  1 652
  Ok. No sit spoilereihin. Säkin varmasti ymmärrät pointin siitä millanen tästä palstasts tulee jos kaikki kopsailee kokonaisis artikkeleita mitkä vähänki sivuaa aihetta.
   
 8. reba

  Rekisteröitynyt:
  04.11.1999
  Viestejä:
  352
  Kyllä, samaa mieltä tuosta.
   
 9. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 855
  Sinänsä hubahaba teki vaan töitä käskettyä. En huomannut sanoa, että laittaa spoileriin eli lainauksen alkuun ja loppuun sana spoiler hakasulkeisiin, niin pitäisi onnistua.

  Mielenkiintoisen tuosta artikkelista teki nimenomaan se, että siinä otettiin kantaa asiakasvaraintileihin, joista olen näiden trollien osalta kirjelmöinyt KRP:lle.

  "Suomessa suurimmat rahanpesuriskit liittyvät Jukaraisen mukaan kiinteistöihin, käteisen kuljettamiseen yli EU:n avointen sisärajojen, peiteyhtiöihin, verkkoasiointiin ja asiakasvaratileihin."
   
  Viimeksi muokattu: 21.05.2017
 10. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 855
  Tosiaan jutussa keskityttiin rikollisjengeihin, mutta kun sitä ei kokonaisuudessaan nähnyt maksumuurin takia, oli hyvä nähdä koko artikkeli. Se, että asianajajien asiakasvaratilit on huomattu ongelmallisiksi kansainvälisessä rahanpesussa, oli hyvä uutinen, koska näiden trollien olisi myös hyvin helppo tämän tilin avulla suorittaa kansainvälistä rahanpesua.
   
 11. KingLizard

  Rekisteröitynyt:
  05.08.2016
  Viestejä:
  59

  Tänäänkö saa taas jännittää...
   
 12. reynolds

  Rekisteröitynyt:
  15.01.2011
  Viestejä:
  279
  Tänäänkö markkinaoikeus julkaisee tämänkertaisen arpajaisen tuloksen?
   
 13. KingLizard

  Rekisteröitynyt:
  05.08.2016
  Viestejä:
  59
  Juuh.. tänään pitäisi ilmestyä.
   
 14. Jankuttaja

  Rekisteröitynyt:
  11.10.2014
  Viestejä:
  2 111
  Julkaiseeko netissä vai pitääkö sitä kysellä erikseen?
   
 15. KingLizard

  Rekisteröitynyt:
  05.08.2016
  Viestejä:
  59
  Käsittääkseni kaikki tapaukset julkaistaan ainakin finlex:in sivuilla.
   
 16. samuli66

  Rekisteröitynyt:
  26.04.2015
  Viestejä:
  98
  Dnro 2016/137 tuolla ei löydy netistä mitään ja tuomio on tullut jo? mutta mistä sen voi lukea?
   
  Viimeksi muokattu: 22.05.2017
 17. Rumsfeld

  Rekisteröitynyt:
  27.04.2016
  Viestejä:
  127
  Toivottavasti Hedarit joutu maksupojiksi...
   
 18. cydrex

  Rekisteröitynyt:
  17.11.2016
  Viestejä:
  904
  eiklhän kaikki toivo tätä ^
   
 19. Rumsfeld

  Rekisteröitynyt:
  27.04.2016
  Viestejä:
  127
  Joni...:D
   
 20. Jankuttaja

  Rekisteröitynyt:
  11.10.2014
  Viestejä:
  2 111
  Hedarit saa tuntipalkkansa riippumatta siitä miten oikeusjutussa käy. Mutta voi sitä ilon ja onnen päivää jos Joni saa taas turpaansa!
   
 21. cydrex

  Rekisteröitynyt:
  17.11.2016
  Viestejä:
  904
  jep, jokainen hävitty juttu on scamboxilta iso lohko pois rahaa. eiköhän hävitty juttu myös scamboxin motivaatiota laske maoon juttujen menemisestä....
   
  Viimeksi muokattu: 22.05.2017
 22. reynolds

  Rekisteröitynyt:
  15.01.2011
  Viestejä:
  279
  Mistäs tämä tieto on peräisin, että markkina"oikeus" antaa tänään päätöksen ko. asiaan?
   
 23. cydrex

  Rekisteröitynyt:
  17.11.2016
  Viestejä:
  904
  sieltä annetaan julkinen päätös 2kk jälkeen ellei ole salassapitosopimusta tehty.
   
 24. reynolds

  Rekisteröitynyt:
  15.01.2011
  Viestejä:
  279
  Eikös aavian keississä markkinaoikeudelta mennyt reilusti yli kolme kuukautta päätöksen antoon?
   
 25. KingLizard

  Rekisteröitynyt:
  05.08.2016
  Viestejä:
  59
  20.-21.3.2017, klo 10.00
  Dnro 2016/137
  Scanbox Entertainment A/S / X
  - tekijänoikeutta koskeva riita

  Markkinaoikeus antaa päätöksensä kahden kuukauden kuluttua jutun käsittelystä.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti