Hedman Partnersilta kiristyskirje

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Kapteeni Flint, 24.04.2015.

 1. DrVatanen

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2001
  Viestejä:
  6 379
  Ei ole mitään lisättävää yläpuolella jo annettuihin neuvoihin ja spekulaatioihin, mutta kertoisitko, miten pitkä aika itse teosta on tällä hetkellä? Ei siis kirjeen vastaanottamisesta, vaan kirjeessä ilmoitetun epäillyn latauksen ajankohdasta?

  Tekijänoikeusrikkomus kun vanhenee rikosoikeudellisesti kahdessa vuodessa teon tapahtumahetkestä. (Eikä tässä edelleenkään ole mitään syytä olettaa, että näitä tekijänoikeusrikoksina käsiteltäisiin.) Siviilipuolen MAO-haasteen vastaanottaminen on toki teoriassa mahdollista jopa viisi vuotta teon jälkeen - vaikkei sillä silloin ole enää mitään käytännön edellytyksiä mennä läpi. Ja jo tuo kahden vuoden rajapyykki vaikeuttaa asioita melkoisesti.

  Että onhan se hyvin erikoista, että näin vanhoja vielä lähtevät kaivelemaan. Tosin jos kyse on Crystaliksesta, niin sehän on puhdas trollipulju vailla muuta liiketoimintaa (toisin kuin Scanbox), joten tuo iltalypsy -selitys on jollakin tapaa järkeenkäyvä. Ellei sitten kyse ole jostain 4D-shakkisiirrosta, jonka perusteella vielä valitaan joku haastettava vähän kauempaa ja yritetään luoda vaikutelmaa, että näinkin pitkän ajan päästä voi vielä joutua ongelmiin. Huolimatta siitä, että turpaanhan tuollaisessa jutussa tulisi.
   
  Viimeksi muokattu: 21.03.2017
 2. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 484
  Mitä mieltä olette muuten tästä, kun eräs henkilö lähestyi sähköpostilla ja kertoi, että hänen yhteystietonsa on luovutettu, vaikka hänellä on työpaikastaan johtuva turvakielto?

  Neuvoin kysyjää pyytämään päätöksen markkinaoikeudelta ja sen jälkeen kysyä operaattorilta, miksi hänen tietonsa on luovutettu turvakiellosta huolimatta.

  Katsoin maistraatin sivuilta ja mielestäni turvakiellon pitäisi suojella sen statuksen saanutta henkilöä. http://www.maistraatti.fi/fi/Palvelut/kotikunta_ja_vaestotiedot/Turvakielto/. Vai meneekö tässäkin tapauksessa tekijänoikeudet ihmisen turvallisuuden edelle?
   
 3. DrVatanen

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2001
  Viestejä:
  6 379
  Tuossahan se vastaus lukee heti ensimmäisessä kappaleessa.

  Jos henkilöllä on perusteltu syy epäillä oman tai perheensä turvallisuuden olevan uhattuna, maistraatti voi hänen pyynnöstään määrätä, ettei hänen kotikunta- tai osoitetietojaan saa antaa väestötietojärjestelmästä muille kuin viranomaisille.

  Operaattorin asiakastietokanta on eri asia kuin väestötietojärjestelmä. Jos liittymänhaltija on mennyt antamaan sinne varsinaisen osoitteensa eikä yhteysosoitettaan, niin eipä mikään laki estä luovuttamasta sieltä tietoja eteenpäin. Varsinkin kun siellä tuskin edes lukee mitään turvakiellosta.
   
 4. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 484
  Tarkemmin en tiedä tästä, mutta uskoisin, ettei maistraatti kovin helposti turvakieltoja anna (?) ja jos tämä vielä on henkilön työpaikasta johtuen saatu, niin ainakin itsestäni oudolta tuntuu, että asianajotoimisto yhteystiedot operaattorilta saa mahdollisen tekijänoikeusrikkomuksen takia.
   
 5. DrVatanen

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2001
  Viestejä:
  6 379
  Vihelsikö arvon daamilta nyt koko pointti iloisesti pään yli?

  Turvakielto koskee väestötietojärjestelmää. Operaattorin asiakastietokanta ei ole millään lailla kytköksissä väestötietojärjestelmään. Siellä olevat tiedot on saatu asiakkailta itseltään. Ja jos asiakas on sinne luovuttanut varsinaisen osoitteensa, niin sitten se on siellä, ja se voi sieltä levitä. Operaattorin tietokannan tiedot eivät päivity mitenkään automaattisesti silloin kun väestötietojärjestelmään tulee muutoksia, kuten esimerkiksi merkintä turvakiellosta. Se on kiellon saajan itsensä vastuulla päivittää laskutusosoite joksikin muuksi kuin siksi turvatuksi osoitteeksi.

  Rautalankaa: Herra Möttösellä on turvakielto, joka estää osoitteen antamisen väestötietojärjestelmästä. Herra Möttönen kuitenkin korkeimman omasuullisesti ilmoittaa osoitteensa rouva Puolakalle, että voi saada tältä jatkossakin joulukortteja, muttei kuitenkaan mainitse mitenkään turvakieltoaan. Sitten rouva Puolakan oven taakse tulee poliisi, joka tiedustelee, tiedättekö missä tällainen herra Möttönen asustaa. Tai no, ei sen tulijan tarvitse poliisikaan olla. Se voi olla kuka hyvänsä. Turvakiellosta autuaan tietämätön rouva Puolakka antaa osoitteen. Syyllistyykö rouva Puolakka mielestäsi laittomaan tekoon?

  Oikeuskaan ei syyllisty laittomuuksiin määrätessään turvakielto-osoitteita luovutettavaksi, koska ei oikeus sen IP-osoitteen pohjalta tiedä kenellä on kielto ja kenellä ei ole.
   
 6. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 484
  Toivotaan, että tämä vastauksesi auttaa kirjeensaajaa, joka minua lähestyi. Minä en tarkemmin tiedä, mitä tietojaan hän on antanut eteenpäin ja mitä ei.
   
 7. DrVatanen

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2001
  Viestejä:
  6 379
  Pointtina on joka tapauksessa se, että turvakielto estää osoitteiden luovuttamisen väestötietojärjestelmästä. Trollit sen sijaan saavat uhriensa osoitteet operaattoreiden asiakastietokannoista, jotka eivät ole millään lailla kytköksissä väestötietojärjestelmään. Jos kirjeensaaja saa netti/puhelinlaskunsa siihen omaan, oikeaan, turvakiellolla suojattuun osoitteeseensa, hänellä ei pitäisi olla asian tiimoilta mitään ihmeteltävää.
   
  Viimeksi muokattu: 22.03.2017
 8. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 484
  Paitsi, jos ihmisen työ ja turvallisuus vaarantuu sen takia, että hänen tietonsa on trollille annettu. Siksi olisikin niin tärkeää, että yksityisyyden suojastamme pidettäisiin tarkempaa huolta oikeuden varjelemana. Turvakiellolla ei siis periaatteessa ole mitään merkitystä, kun sen kansainväliset rahastajat voivat ohittaa markkinaoikeuden päätöksellä, eli määrätä operaattorit luovuttamaan ihmisen tiedot, operaattorien sitä vastustamatta.
   
 9. DrVatanen

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2001
  Viestejä:
  6 379
  Niin. Kunhan nyt joku ensin keksii keinon, miten saadaan väestötietojärjestelmään merkityt tiedot päivittymään automaattisesti kaikkiin mahdollisiin yksityisten palvelunharjoittajien ylläpitämiin tietokantoihin.
   
 10. Itse_asiassa

  Rekisteröitynyt:
  22.03.2017
  Viestejä:
  6
  Kyllä ne turvakieltotiedot sieltä operaattorin asiakastiedoista löytyy, mutta tuskinpa noita henkilötietoja sieltä käydään yksitellen kaivelemassa kun voi ihan listan mukaisesti tietokannasta tulostaa ip-tiedon perusteella suoraan exceliin. Tällöin tuo turvakieltotieto ohitetaan sopivan tietämättömästi.

  Lähinnä odottelinkin milloin tällainen turvakieltotapaus tulee esiin koska tuo menettely osoitetietojen kaivamikseksi on niin epätäydellinen näiden suhteen. Nyt sitten kosahti. Yksi syy enemmän operaattoreille ruveta pistämään hanttiin MAO päätöksiin. Jos aikaisempi menettely ei toimi niin pelkästään noiden tuhansien rivien kaiveleminen aiheuttaa aivan suunnattoman kasan työtä josta eivät pysty laskuttamaan sitä 100€ tunnilta.

  Selkeä virhe operaattorin osalta.

  TV: Entinen operaattorityöntekijä
   
 11. DrVatanen

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2001
  Viestejä:
  6 379
  Pystytkö sanomaan, päivittyvätkö tiedot automaattisesti? Ja ihan reaaliajassa? Eli virkamies lisää merkinnän väestötietokantaan, ja se on tuota pikaa levinnyt kaikkiin muihinkin kuviteltavissa oleviin tietokantoihin? Vai vaatiiko merkintä operaattorin tietokantaan saamiseksi aktiivisuutta esimerkiksi asiakkaalta itseltään?

  Se on tietysti pienimuotoinen skandaali, jos tieto on operaattorin tietokannassa ollut - joko asiakkaan ilmoittamana tai muuten - ja osoite on jotenkin siitä huolimatta päätynyt trollille. Silloin voi syyttävän sormen osoittaa operaattoriin.
   
  Viimeksi muokattu: 22.03.2017
 12. Itse_asiassa

  Rekisteröitynyt:
  22.03.2017
  Viestejä:
  6
  Tuohon en osaa suoraan vastata, mutta veikkaanpa että jos kyseessä on esim. Puolustusvoimien työntekijä niin tuskinpa näiden tietojen ilmoittamisissa vitkutellaan tai sitten tiedot nimenomaan siirtyvät automaattisesti. Tällaisenkin tapauksen ollessa kyseessä eroa väestönrekisterikeskukseen saattaa olla. Veikkaan kuitenkin että työpaikasta johtuvat ilmoitettaisiin välittömästi tai nimenomaan automaattisesti. Ednan mainitsemassa tapauksessa kuulostaisi olevan kyse tapauksesta jossa henkilö on ollut tietoinen että operaattorilla tieto on olemassa.
   
 13. DrVatanen

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2001
  Viestejä:
  6 379
  Eikös tuo käytännössä vaatisi sitä, että väestötietokantaan olisi merkittynä ns. perustietojen lisäksi myös kaikki mahdolliset henkilön puhelin- ja nettiliittymät, bonuskortit, lehtitilaukset ja vastaavat? Voin meinaan sanoa, ettei noita tosiaankaan löydy yleisestä väestötietojärjestelmästä.

  Toinen vaihtoehto on sitten se, että näissä kolmannen osapuolen järjestelmissä on toiminto, joka ottaa säännöllisin väliajoin hetun pohjalta yhteyttä väestötietokantaan ja kopioi sieltä tiedot ajan tasalle. Jos näin, niin aika pitkälle ollaan kehitytty muutaman vuoden takaisesta, jolloin sitä pidettiin useimmissa paikoissa vielä täytenä utopiana.

  Kaiken järjen mukaan noiden tietojen päivittyminen enemmän tai vähemmän vaatii edelleen sen henkilön aktiivisuutta, jota tiedot koskevat. Hänen pitää vähintäänkin kiellon hakemisen yhteydessä ilmoittaa, mihin kaikkiin paikkoihin hän haluaa kiellosta ilmoitettavan. Kun tuskin kukaan kummassakaan päässä alkaa noita manuaalisestikaan päivittelemään.
   
  Viimeksi muokattu: 22.03.2017
 14. Itse_asiassa

  Rekisteröitynyt:
  22.03.2017
  Viestejä:
  6
  Joo alkaa jo väsymys viemään aivoista kaiken toiminnan. Turvakieltohan siis koskee yksityishenkilön tietoja. Tällöin tietenkin kun turvakielto asetetaan joudutaan muuttamaan esim puhelinnumero. Toki tällöin asiakkaan on itse oltava yhteydessä. Mitä siis yritin hakea takaa niin en tiedä että onko tässä vaiheessa tiedot turvakiellosta saatavilla valmiiksi vai pitääkö ne erikseen hakea.
   
 15. jdee-

  Rekisteröitynyt:
  23.07.2008
  Viestejä:
  1 222
  Muakin kiinnostaisi tietää miten toi tapahtuu. Yksityinen firma, jolla oma asiakastietokanta, niin miten se turvakieltomerkintä siirtyy sinne väestötietojärjestelmästä. Ellei operaattori itse synkkaa tietojaan heidän kanssaan. Toisinpäin se on hieman hankalaa, koska erilaisia yritysten asiakastietokantoja on melkein yhtä paljon kuin yrityksiäkin.

  Tollainen "Väestötietojärjestelmän turvakiellon käytännesäännöt" löytyi vuodelta 2013:

  http://docplayer.fi/26612761-Vaesto...akiellon-kaytannesaannot-dnro-715-420-13.html

  Siellä tollainen maininta:

  "Maistraatin tulee kiinnittää hakijan huomiota siihen, että väestötietojärjestelmään merkitty turvakielto koskee vain väestötietojärjestelmää ja siitä tapahtuvaa tietojenluovutusta. Tieto turvakiellosta ei siten välity muille viranomaisille tai yrityksille, esimerkiksi Itella Oyj:lle, jonka kanssa Väestörekisterikeskus ja maistraatit keräävät yhdessä osoitetietoja."
   
 16. DrVatanen

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2001
  Viestejä:
  6 379
  Tämä on tosiaan se, mistä minullakin on ihan faktatietoa. Turvakielto koskee oletuksena vain ja ainoastaan väestötietojärjestelmää. Se on ihan haihattelua, jos kuvittelee sen olevan joku yleinen yhteystietojen salaus, jonka seurauksena ihminen on automaagisesti piilossa kaikilta mahdollisilta lähestymisyrityksiltä. Jos kiellon haluaa joidenkin muiden henkilötietoja käsittelevien tahojen tietoon, niin se vaatii sitten vähän omaa aktiivisuutta. Tai no, oikeastaan aika paljonkin.

  Tietysti jos tässä tapauksessa kyseinen henkilö on pitänyt huolta, että tieto turvakiellosta on toimitettu operaattorille, niin sitten on paikallaan kysellä, että mitäs hemmettiä tämä nyt on.
   
 17. osmankäämi

  Rekisteröitynyt:
  19.01.2017
  Viestejä:
  3

  Otinkin tämän jo pari kk sit täällä esille mutta kukaan ei silloin tarttunut. Vastaus kysymykseesi on että ei päivity automaattisesti vaan asiakas soittaa itse ja pyytää että tieto lisätään järjestelmiin. Tätä ei edes tarkasteta ketkä ovat tällaisen turvakiellon saaneet vaan lisätään mukisematta. Näihin muutenkin suhtaudutaan tietyllä vakavuudella aina ja tiedän pari tapausta jossa osoitteen lipsauttaminen puhelimessa on päätyny lopputiliin.
   
 18. Pääsiäinen

  Rekisteröitynyt:
  23.03.2016
  Viestejä:
  678
  EDIT: vastasin väärään viestiin
   
  Viimeksi muokattu: 22.03.2017
 19. Pääsiäinen

  Rekisteröitynyt:
  23.03.2016
  Viestejä:
  678
  Mikäli henkilö on ilmoittanut operaattorille, että hänen osoitteellaan on turvakielto ja esittää maistraatin antaman todistuksen siitä operaattorille (jos operaattori sitä pyytää), operaattori ei saa luovuttaa tieto eteenpäin kuin viranomaiselle.
  Turvakiellolla on merkitystä ja se, että turvakielto-osoite on operaattorilla, operaattorin pitäisi kyllä tietää miten silloin toimintaan kun siihen osoitteeseen kohdistetaan pyyntö
   
 20. DrVatanen

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2001
  Viestejä:
  6 379
  Tästä turvakielto-debatista puuttuu nyt yksi oleellinen tieto, ennen kuin siitä voi vetää yhtään pidemmälle meneviä johtopäätöksiä. Se, onko kirjeensaaja ilmoittanut operaattorille turvakiellostaan vai ei.

  Jos on, niin sitten pitäisi operaattorin päässä jonkun pallin heilua. Jos ei ole, niin sitten kyseinen kirjeensaaja ei ole sisäistänyt ihan kokonaan sitä, miten turvakielto toimii.
   
 21. Pääsiäinen

  Rekisteröitynyt:
  23.03.2016
  Viestejä:
  678
  Tässäpä se jutun pointti onkin DrVatasen esiintuomana ja tuo ratkaiseekin kuka on tehnyt virheen. Turvakiellon saaja on velvollinen tiedottamaan osoitteensa saajalle turvakiellosta, ei turvakiellon myöntäjä.
   
 22. MuroBBuser76

  Rekisteröitynyt:
  21.03.2017
  Viestejä:
  2
  Moi! Siitä on yli 2v siitä eka kirjeessä mainitusta lataus ajankohdasta.
   
 23. DrVatanen

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2001
  Viestejä:
  6 379
  Siinä tapauksessa olisi mielenkiintoista tietää, mainitaanko kirjeessä mahdollisuus viedä asia poliisitutkintaan, koska teko on aika varmasti niiltä osin vanhentunut.

  Selvyyden vuoksi, siviilioikeudellista haasteaikaa on kuitenkin vielä jäljellä, mutta melko epätodennäköinen sekin vaihtoehto on näin pitkän ajan kuluttua.
   
  Viimeksi muokattu: 22.03.2017
 24. Dame Edna

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2016
  Viestejä:
  4 484
  Tämä on tosiaan jäänyt paitsioon. Nyt asia tuli tarkemmin ajankohtaiseksi, kun minua tästä henkilökohtaisesti lähestyttiin.

  Vuosi sitten, kun aloittelin kirjoittamaan täällä, niin sähköpostiini tuli myös joltakin aiheesta. Hän oli hyvin pettynyt operaattorin toimintaan, koska oli sinne ilmoittanut turvakiellosta, mutta siitä huolimatta tiedot oli vuodettu eteenpäin. Miten asia sitten eteni, niin siitä ei ole tarkempaa tietoa.
   
 25. Aldor

  Rekisteröitynyt:
  15.06.2007
  Viestejä:
  222
  Elisan järjestelmissä turvakielto ainakin näkyy erittäin selvästi asiakastietojen kohdalla, asiakastiedot myös päivittyy automaattisesti esim osoitteenmuutoksen kohdalla. Sitä, päivittyykö tieto turvakiellosta automaattisesti, en tiedä.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti