Harava-antenni ja kanavaongelma

Viestiketju alueella 'Viihde-elektroniikka, kamerat ja Hifi' , aloittaja Sande, 11.03.2018.

 1. Sande

  Rekisteröitynyt:
  10.10.2000
  Viestejä:
  201
  Mulla vanha talo ja vanha systeemi, harava-antenni pihalla :D Tuulisella säällä joskus on etenkin Maikkari eli kolmoskanava temppuillut, pikselimössöä ollut, mutta ei usein. Antennijohdon pää oli osittain rikki, se muovi puuttui, ostin uuden ja laitoin, ei apua. Hain kanavat uudelleen niin ei löytänyt enää lainkaan kanavia 1-5. Nelonen alkoi vähän aikaa sitten näkyä HD:nä, hyvä.

  Voiko johtua antennijohdosta moinen? Sub-kanavasta eli kuutosesta alkaen näkyy kanavat ihan normaalisti.

  Auttaisiko tällaiseen antennivahvistin? Ei ole sellaisista kokemusta. Kiva olisi saada tuo Maikkarikin näkymään.

  Töllö on reilun vuoden vanha ja teräväpiirto, ei Smart TV kuitenkaan.
   
 2. jhelmine

  Rekisteröitynyt:
  12.12.2015
  Viestejä:
  74
  Onkohan antennikaapeliin päässyt vettä? Ylimääräinen kosteus siellä käytännössä heikentää signaalin siirtymistä. Ainakin jos olisi kyse katolla olevasta johdon päästä, jossa on muovit rikki... Oliko sittenkin sisällä se johdon pää? Se ei ole niin herkkä kosteudelle. Saattaa ne liitoksetkin olla vanhassa syteemissä olla jo hapettunnu -- taas lähinnä ne katolla olevat liitokset.
  Antennivahvistimesta on ehkä apua, jos alastulokaapeli on pitkä. Sillä on tarkoitus kumota kaapelissa tapahtuva häviö. Toisaalta ylimääräinen vahvistin tuo omat häiriönsä (kohinaa). Antennivahvistimen hankinta tulee vasta, kun muut kohdat systeemissä on kunnossa ja sekin vahvistin menee katolle heti antennin juureen ja tehon syöttö on sisällä (jos TV:stä ei saa mastovahvistimelle sopivaa syöttöä, todennäköisesti ei).

  Entä jos harava-antennin suunta on tuulissa päässyt kääntymään? Kun ei tiedä tarkempaan olosuhteista, niin voi lähinnä ehdotella tarkistettavia kohteita. Yksi muutoksia tekevä asia on mahdollinen 700 MHz 4G lähellä tai 800MHz on uudelleen suunnattu/tullut uusi tukiasema. Se saattaa häiritä vastaanotinta.
   
 3. Tiihokatti

  Rekisteröitynyt:
  21.02.2012
  Viestejä:
  3 580
 4. Tommi_82

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2003
  Viestejä:
  3 309
  Tuohan on edullinen, pitää hankkia itsekkin!
  Pelkkä vahvistin maksaa jo saman tai vähän enemmänkin ja taitaa olla vielä ilman virtalähdettä...
   
  Viimeksi muokattu: 12.03.2018
 5. Tiihokatti

  Rekisteröitynyt:
  21.02.2012
  Viestejä:
  3 580
  Tuon setin alkuperäinen hinta taisi olla yli satku, mistä se sitten alkoi laskemaan ajan myötä. Itse ostin 50€:lla viime kesänä kun hinta tipahti 75€:sta.
   
 6. Tommi_82

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2003
  Viestejä:
  3 309
  Vasta viikonloppuna laskeskelin satshopista antennin ja suotimen (ei vahvistinta) ja kaapelia niin muistaakseni lähemmäs 80€ olisi tullut maksamaan. Tuon käyn poistamassa heti huomenna kun sattuu olemaan dna liikkeen suunnalla muutakin käyntiä.
  Samalla FM antenni hankintaan jostain niin pääsee antennihommiin heti kun lumet sulaa katolta.
   
 7. Sande

  Rekisteröitynyt:
  10.10.2000
  Viestejä:
  201
  Niinpä, uusi kanavahaku tosiaan hukkasi Maikkarin kokonaan. Pihalla olevasta harava-antennista tulee antennijohto seinän läpi nurkasta, ja ulkona johto on yhdestä kohtaa teipattu kun oli sen verran pinnassa että ruohonleikkurilla huratettiin siitä yli. Kaapeli kulkee enimmäkseen maan alla, tosin ei kovin syvällä. En tiedä millainen homma olisi uusia koko kaapeli, ennen kesää ei kuulosta mielekkäältä :D

  Digita taitaa olla lähetysten takana, jostain luin että ostamalla DNA:n maksukortin näkyisi myös kolmoskanava, mitään maksukanavia en sinällään halua.

  Vanha Topfieldin digiboksi ei löydä yhtään kanavaa enää. En oikein tiedä mitä tässä nyt tehdä. Olisi mukava saada tuo kolmoskanava näkymään, YLEn kanavia on tullut muutenkin katsottua teräväpiirtona niin ettei 1 ja 2 -kanavien häviäminen haittaa.
   
 8. markku69

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  1 195
  Ihme jos näkyy mitään, kun talon antenni"verkossa" suunnilleen kaikki pielessä mitä voi olla. Antenni "pihalla", eli se ei siis ole katolla. Johto (luultavasti joku Taloustalon 20 metrinen sisäkäyttöön tarkoitettu 3mm paksu jatkojohto-"Elexi") tulee seinän läpi suoraan ilman antennirasiaa ja varmaan jollain markan muovikuorisilla jaottimilla vielä pilkottu miljoonaan osaan, ja liittimet luultavasti väärin asennettu. Johdon yli ajettu ruohonleikkurilla ja korjattu teipillä. Ei-maahan asennettavaksi tarkoitettu kaapeli asennettu maahan. Vahvistin vain lisää häiriöitä, jos koko muu asennus on päin persettä.
   
  Viimeksi muokattu: 13.03.2018
 9. Sande

  Rekisteröitynyt:
  10.10.2000
  Viestejä:
  201
  Sen verran korjaan että digiboksi löysi jopa muutaman kanavan, Jimin, TLC:n ja pari muuta :D

  Vuokratalo, kuuluuko mikä vuokraisännälle noista? Tässä asuttu vuosia ja töllö näkynyt ihan hyvin vaikka olisikin kaikki päin persausta. Ainoastaan harvakseltaan ollut häiriöitä parin kanavan osalta.

  Vuokraisäntä tuskin ainakaan on halukas juuri mitään tekemään enkä itsekään halukas sijoittamaan mutta pitäähän kanavat näkymään saada. Mikä siis helpoin tapa?
   
 10. markku69

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  1 195
  Kiinteistön omistajalle kuuluu kiinteistön antenniverkon kunnossapitovastuu.

  Jos kukaan ei ole halukas tekemään mitään, eikä laittamaan rahaa, niin helpoin ja ainoa tapa saada kanavat näkymään on muuttaa sellaiseen taloon, jossa kiinteistön omistaja pitää omistamansa kiinteistön kunnossa myös antenniverkon osalta.
   
 11. Sande

  Rekisteröitynyt:
  10.10.2000
  Viestejä:
  201
  Epäilen vuokraisännän halukkuutta asiaa korjata, tottakai kysyn, ja hänellehän se kuuluu. Harmi kun kaikki tarvittavat kanavat näkyivät ihan viime päiviin saakka, miksi lie kolmoskanava kadonnut.

  DNA:n sivuilla lukee: "
  MTV3 HD* 23
  *Vaatii Antenna Ready HD-laitteen sekä VHF-antennin"

  Televisio on ok mutta antennista en tiedä. Pitää ehkä hankkia tuo DNA:n edullinen paketti. Näkyykö sen avulla sitten esim. nelonen HD:nä ei selvinnyt tuosta, ei kun tuossa taitaakin olla sekä UHF että VHF samassa.

  Mistä aloittaa, sitä tässä pohdin ja kyselinkin.

  Siis mitä hvettiä? " Viestintäviraston määräys 65 edellyttää, että UHF- ja VHF-lähetteiden vastaanottoon käytetään erillisiä antenneja." (http://www.hdtvopas.fi/ukk)
   
  Viimeksi muokattu: 13.03.2018
 12. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 845
  Osta se DNA:n antennipaketti. Siinä saa halvalla hyvän mastovahvistimen (UHF+VHF), verkkolaitteen ja VHF-antennin.

  UHF-antenniksi sitten hommaa vaikka tämä:

  https://www.satshop.fi/antennas/ter...2-antenna-16db-24-elements-lte-protected.html

  Muutaman F-liittimen tarvinnee lisäksi.

  Maa-asennuksen kestävä antennikaapeli maksaa noin 1,5 euroa metriltä. Esim:

  https://www.satshop.fi/liittaminen/tv-antennikaapelit/rg11pe-cu-1m.html

  Voihan sen maa-antennikaapelin hommata jo nyt ja asentaa muuten paikalleen mutta jättää sen maahan kaivaminen sinne aikaan kun lumi ja routa on sulanut.

  Useimmiten DNA:n VHF-lähettimet ja Digitan UHF-lähettimet sijaitsevat eri suunnissa. Yhdellä antennilla niitä on silloin usein mahdoton ottaa vastaan. Lisäksi nuo erilliset antennit ovat tehokkaampia ja niille voi etsiä erikseen parhaan paikan VHF- ja UHF-vastaanottoon.

  Toki yhdistelmäantenni toimii hyvin jos sattuu asumaan lähellä niitä DNA:n ja Digitan mastoja ja sattuvat olemaan vielä samassa suunnassa.

  Nelonen HD näkyy Digitan UHF verkosta ja MTV3 ja Ylen HD-kanavat taas VHF verkosta.

  Ennen kuin antenneja tilaat niin katso DNA:n kartasta oletko DNA:n VHF-verkon alueella ja tsekkaa myös se näkyykö alueella se Digitan UHF-muksi josta Nelonen HD tulee.

  Noin sadalla eurolla nuo tarvikkeet saa hommattua. Luulisi että vuokraisäntä ne maksaa jos asukas ne hommaa ja asentaa toimintaan. Se maksaa viitisen sataa euroa antenniliikkeestä käyvät samat vehkeet asentamassa paikoilleen.
   
 13. Sande

  Rekisteröitynyt:
  10.10.2000
  Viestejä:
  201
  Kiitos paljon neuvoista, varmaankin pitää toimia noin.

  Niin kiire ei ole enää koska tänään taas näkyvätkin kaikki kanavat, vaikka en mitään ole asian eteen ehtinyt tehdä. Mistä lie johtuu.
   
 14. EeTee80

  Rekisteröitynyt:
  26.03.2015
  Viestejä:
  104
  Hieman aiheen sivusta mutta meillä huomattu nyt talvipakkasilla ongelmaa DNA:n HD kanavien näkymisessä. Eli noin -5 tai kylmempää niin kanavat pätkii aika huolella tai häviää näkyvistä kokonaan, ainakin hetkellisesti. Samalla huomattu myös makkarin tv:ssä pikselöitymistä (ei hd kanavia). Kesällä/plussakeleillä kaikki ok. Samaan aikaan huomasin että 4G modeemin signaali paranee mitä kylmempää/selkeämpää? Tällä(kin) ilmeisesti vaikutusta asiaan.. Eli rautapuoli siis kunnossa koska näkyvyydessä ei mitään vikaa sinänsä kunhan sääolosuhteet kohdallaan. Liekkö tuolle mitään tehtävissä vai kärvisteltävä vaan 480 laadulla? Digitan HD kanava(t) eli käytännössä Nelonen HD näkyy mainiosti keliolosuhteista riippumatta.
   
 15. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 845
  Liittynee hyvin todennäköisesti siihen että 4G käyttöön vietiin tv-taajuuksista 800 MHz ja ollaan pian viemässä myös 700 Mhz taajuus. Ne 4G vehkeet sitten sotkevat tv-kuvan vastaanoton.

  Ongelma korjaantuu tuollaisella suodatimella:

  https://www.satshop.fi/405202.html

  Tuollaiset pistää sekä UHF että sen lisäksi VHF antenniin jos on sellaiset. Yksi riittää jos on yhdistelmäantenni.

  Televisiossa on signaalivoimakkuusmittari jossakin valikossa. LTE 4G häiriössä se laatu pomppii ylös- alas joskus nollan ja sadan välillä.

  Sitä minä en ymmärrä tarkemmin miksi myös VHF antenniin tarvii tuon LTE suodattimen. Näin se kuitenkin vain on että ongelma on usein poistunut kun siihen lisännyt toisen LTE suodattimen. Tämä siis vaikka käytössä on ollut laadukas erillisillä UHF- ja VHF-tuloilla varustettu antennivahvistin.
   
 16. EeTee80

  Rekisteröitynyt:
  26.03.2015
  Viestejä:
  104
  Ok, kiitos infosta. Täytyy joku antennimies kutsua paikalle, minä en katolle kiipeä :D Ei kuitenkaan mikään hirveen kallis investointi todnäk ole.

  edit: Huomasin tuollaisen sivun; http://taajuustalkoot.fi/ ja laitoin sinnekin viestiä aiheesta, katsotaan palataanko sieltä asiaan. Vaikuttaa ainakin osuvan juuri minun ongelmaani.
   
  Viimeksi muokattu: 17.03.2018
 17. EeTee80

  Rekisteröitynyt:
  26.03.2015
  Viestejä:
  104
  Jaahas, jotenkin en ole yllättynyt kun tuolta Taajuustalkoista tuli vastaus että ei kuulosta LTE häiriöltä. Kehotti vielä ottamaan yhteyttä johonkin Digitan omiin asentajiin. Joo, sieltä varmaan tuleekin sitten puolueetonta palvelua.. Kuulostikin vähän liian hyvältä ollakseen totta että joku sen muka maksaisi. Palvelussa siis ymmärtääkseni kyse siitä että jos todetaan häiriön aiheutuvan LTE:stä niin ne asentaa sen/ne suotimet ilmaiseksi. Humpuukkia sanon minä.
   
 18. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 845
  Taajuustalkoot-"palvelu" on kusetusta.

  Sieltä palvelusta jos tilaa asentajan korjaamaan 4G taajuuksien aiheuttaman vian tv-kanavien näkyvyydelle, niin lasku tulee kokonaisuudessaan kiinteistön omistajalle jos antenniasenteja ei pysty varmuudella dokumentoimaan ja toteamaan että kyseinen vika on 4G verkon taajuuksien aiheuttama.

  Jos vika esiintyy esimerkiksi noin kerran viikossa kun naapurin skidi latailee jotain pelejä netistä, niin antenniasentajan pitäisi olla viikon tai mahdollisesti useammankin siinä kohteessa mittarin kanssa mittaamassa. Lasku olisi aika mellevä kun siitä laskuttaisi esimerkiksi 100 euroa tunnilta arkipäivisin ja öisin ja viikonloppuisin esimerkiksi 200 euroa tunnilta.

  Oman kokemuksen mukaan tv-kanavat menevät sekaisin jo 3G taajuuksilla kun tv-antennin vieressä on 3G-mokkulan antenni ja tv-antennin signaali ei ole valmiiksi täydellinen. Vielä enemmän ne menevät sekaisin 4G vehkeiden 800 Mhz päätelaitteista.

  Taajuustalkoot-"palvelun" kusettajat ovat taas sitä mieltä ettei 4G taajuudet voi aiheuttaa häiriötä muuta kuin parin sadan metrin säteellä 4G tukiasemasta.

  Itse olen taas ihan itse kokenut miten 30 kilometrin päässä 3G-tukiasemastakin tv-kanavat muuttuvat lego-palikkahelvetiksi kun pistää internetistä lataukset tulille ja 3G suunta-antenni on tv-antennin vieressä antennimastossa.

  Helpompi ja halvempi ostaa nuo muutaman kymmenen euron hintaiset LTE-suotimet itse ja maksaa niiden asennus jollekkin ellei itse uskalla katolle kiivetä kuin alkaa Taajuustalkoot-"palvelun" apinoiden kanssa siitä vääntämään.
   
 19. EeTee80

  Rekisteröitynyt:
  26.03.2015
  Viestejä:
  104
  Juu, näin täytyy tehdä. Pääsee varmaan aika paljon halvemmalla. Jospa tämä talvi tästä antaisi periksi muutenkin niin voisi venyttää "projektia" syssymmälle.
   
 20. jhelmine

  Rekisteröitynyt:
  12.12.2015
  Viestejä:
  74

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti