Ghettoblaster- projekti

Viestiketju alueella 'Viihde-elektroniikka, kamerat ja Hifi' , aloittaja Tubulaari, 03.05.2011.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Disease

  Rekisteröitynyt:
  22.08.2002
  Viestejä:
  25
  Dodiih, päästy vähän enemmän rakentelun makuun ja testiajojakin suoriteltu jo kiitettävän monta tuntia. Refleksiputken myötä äänenpaine kasvoi niin maan julmetusti ja bassotkin potkii jo kohtalaisen miehekkäästi 4" elementeiksi.. ei meinannut kotelo pysyä enää muodossaan ja varsinkin takaseinä paisui ihan palloksi yli puoliteholla paukuttaessa joten vanerivahvikkeet otettiin käyttöön. vanereiden ja seinämien väliin laitoin 8mm vaimennusmattoa joka puristuu ihan millin ohueksi väkisin vääntäessä ja näin ollen päästiin resonansseista lähes kokonaan eroon, kantokahvan hitsaan vielä kunhan kotikonnuille taas eksyn.. tällä hetkellä kun tumppaa vaikka kengän väliin soittaessa niin pääsee nauttimaan puhtaammista soundeista.

  Yhden TDA7942 pohjaisen vahvistimen sain jo savuamaan mutta soi vielä molemmat kanavat kyllä hyvin. otin varalta vanhemman samalla piirillä olevan jämävaffarin käyttöön mutta tässä on mieletön häiriöääni bluetoothilla soittaessa ettei pienemmillä volakoilla kehtaa edes kuunnella. tarkoitus olisi että tilaisin TPA3116-piirillisen levyn kiinanpojalta kun saisi valmiiksi bass/treble/vola-potikat jos joskus vaikka isompaa purkkia innostuu kasaamaan olisi valmiina subilähtökin piripolkan soittoa varten. tähän liittyen kyssärinä että mahtaako tuo bassopotikka näissä olla ainoastaan subilähdölle vai vaikuttaakohan kaikkiin kanaviin?

  http://www.ebay.com/itm/TPA3116-2-1...147431&hash=item4d5de2c0df:g:ZT4AAOSwwvZZVrLp
  http://www.ebay.com/itm/TPA3116D2-5...069390?hash=item4403a742ce:g:IzQAAOSwZQRYfzlU

  Harmillisena sivuhuomiona katsoin että syö maksimissaan vain 24V sisään kun 7942 ottaa sen 25V joka on lähes täydelle 6S akulle ihanteellinen, dcdc-muuntimista ei minkäänlaista kokemusta ole mutta tällaisen jos tumppaa väliin pitäisi saada helposti pelittämään?
  http://www.ebay.com/itm/Adjustable-...542359&hash=item2a5cbb770c:g:RVUAAOSwbdpWWNHv
  jos säätää vaikka 20V jännitteelle kun pitää sen +2V tulla lähteeltä niin luulisi olevan ok.. tarkoitus olisi ettei alle 22.2V päästäisi akkua jatkossa enään missään vaiheessa.

  Akun kestosta sen verran että oli kovassa käytössä provinssin/ilosaaren/mökkireissun lataamatta ja jännitettä oli siltikin vielä 22.6V akussa joka kuulosti aika huikealta kun tuli tuolla festareilla varsinkin melko perkeleen lujaa soitettua (ei ole vielä mitään varoituskilkkeitä kiinni niin hieman huolissaan olin koko ajan syväpurkautumisesta.) sittemmin unohdin virrat päälle melkein pariksi viikoksi ja akku oli päässyt täysin nollille purkautumaan (kyllä.. täysin nollille.) laturihan tuo ei enään suostunut edes yrittämään latausta LiPo-moodissa mutta kun nimh-akkuna latasin 0.05A virralla niin kauan että pääsi 18V tienoille tunnisti laturi sen jälkeen AUTO-tilassa sen 5S-akuksi ja 20-21V tienoilla heräsi vielä viimeinenkin kenno ja sain balanssipiuhankin jo kiinni ja lataamaan normaalisti täyteen. jännite on säilynyt vielä kennoissa ihan normaalisti ja akku pelittää kuin kaupan hyllyltä suoraan. :)

  Pari kuvaa vielä nykymuodossaan olevasta räpöstyksestä.. hieman tiukkaa on sisällä ja tavarat sikin sokin kun ei vielä loppusijoituspaikat ole visioituneet.. refleksiputkesta voisin vielä sen verran kysyä kun en mitään laskelmia ole tehnyt saatikka jakotaajuksien kanssa leikkinyt että mahtaako olla turhan pitkä vielä? tilaa takaseinän vaimennusmaton ja putken pään välillä on ~2cm. kokeilin täyttää vaimennusvillalla vielä lopun "turhan" ilmatilan sisältä ja totesin että jos putken eteen laittaa vanua muuttuu todella paljon tunkkaisemmaksi ääni mutta pienen tilan kun jättää paranee huomattavasti.. jostain muistan lukeneeni ettei putken sijoittelulla ole niinkään väliä mutta tilaa pitäisi jättää sen eteen tietyn verran.

  [​IMG]
  [​IMG]

  takaseinä "hieman" pullistunut kun luukutteli ilman vahvistuksia, kansi painaa sen onneksi paikoilleen ja matto imee viimeisetkin räminät.. pitää ehkä vielä raaskia pari reikää porata keskelle vaikka esteettistä silmää häiritsee jo nyt 4 pulttia kulmissa.

  keep on blasting! harmillisen vähän tullut päivityksiä tänne viime aikoina, liekö foorumi kuollut vai eikö blasterit enää kiinnostaa
   
 2. jounika

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2009
  Viestejä:
  4 749
  Kyllä sen 3116 vahvistimen pitäisi 26 volttia sietää, se on piirin maksimijännite. 5532 oparikin sietää enemmän, eikä siinä luulisi mitään rajoittavaa komponenttia olevan, mikä rajoittaisi 24 volttiin. Elkot kannattaa katsoa, jos siinä on jotain kökköjä 25 volltisia, niin ne kannattaa vaihtaa kunnollisiksi 35 volttisiksi.
   
 3. Nenola

  Rekisteröitynyt:
  31.01.2008
  Viestejä:
  218
  Nuo vahvareiden potikat voi pieni arvoitus olla, eihän tuossa toki paljon häviä jos kokeilee mitä sieltä tulee. Hieno olis kun löytyis sellainen missä olisi ainakin pääkanavien alarajataajuus säädettävissä. Tosin jos blasterikäyttöön subbaria suunnittelisin niin ehkä helpoin olisi tehdä tavallaan 1.1 systeemi stereovahvistimella. Jonkun piirikortin hommasin missä pitäis olla stereosignaalin jako pääkanaviin ja subbariin sekä jotain säätöjä, se projekti tosin ollu telakalla jo pitkään niin ei voi sanoa miten se käytännössä toimii.

  Mitä tuossa nopeasti laskin tuota Diseasen koteloa niin 6,5 litraa jää tilaa, siitä ehkä rojun takia litra pois niin tuollainen 2" putki 10cm pitkänä tuottaa aika nätin vasteen viritystaajuuden ollessa n. 83hz

  Joo aika hiljaista tosiaan täällä ollut, itelläkin tuo eka salkkublasteri ollut valmiina ja riittäny hyvin. Toista kävin rakentamaan vanhan kasettisoitinradion kuoriin mutta siinä tuotti harmaita hiuksia ensin kotelon tiivistys. Se alkaa olla ok mutta pitäis vielä akkukotelo modata jotta akut voisi sujauttaa samasta luukusta mistä D-paristot aikoinaan.

  Kolmantena projektina on pieni työpöytä/matka"blasteri" mihin tulee vain 2" elementit ja ehkä passiivit. Vahvistimeksi joku 5 voltilla toimiva ja virtapuolelle yksi tai kaksi 18650 li-ion akkua kytkettynä varavirtalähteen elektroniikkaan. Tätä saisi sitten helposti ladattua vain usbin kytkemällä.
   
 4. Disease

  Rekisteröitynyt:
  22.08.2002
  Viestejä:
  25
  Dodiih, pistelin hitusen kalliiman levyn tilaukseen jos vaikka laatu pesis kiinalaiset räpellykset eli: http://www.ebay.com/itm/Douk-Audio-...760436&hash=item419f52689c:g:HSQAAOSw5ZBWNwvF
  luvataan kuitenkin se 25V tehonkestoksi niin ei tarvitse stressailla onko akku täynnä vai ei ilman erillisiä kilkkeitä välissä.

  Vanha TDA7942 menee joutilaan proson libra keskikaiuttimen sisään ja siitä kaverille mukavasti valmis blasteri ilman suurempia työvaiheita.. mutta siitäkin pakko vähän kysellä.. elikkäs testiajot käytiin jo paukuttamassa vahvistimen kanavat sillattuina että maksimaalinen äänenpaine saatiin molemmista tuhnu elementeistä ulos mutta väkisinkin ajatus pakoili siihen että mullahan on samaan sarjaan kuuluvat etukaiuttimetkin joista saisin valmiit jakosuotimet molempiin kanaviin stereokuvan luomiseksi.. ainut vaan että diskantti ajettaisiin sitten vain toisesta kanavasta ulos ellei ole mahdollista että siltaus tapahtuisikin jakosuotimien jälkeen jotta twiitterikin toistaisi molempien kanavien ylä-äänet, mistään en löytänyt faktatietoa onko moinen mahdollista mutta onneksi on muron viisaat täällä ketjussa meitä töhöjä neuvomassa. ;)

  Kiitoksia vielä paljon porukalle kun jaksatte näihin vastailla
   
 5. jounika

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2009
  Viestejä:
  4 749
  Noo, kiinanpoikien tuote se tuokin on :D
   
 6. Disease

  Rekisteröitynyt:
  22.08.2002
  Viestejä:
  25
  Tuli huomattua :D

  Eipä riittänyt 50W luukuttamaan 25W 4" laajakaistaa lähimainkaan niin lujaa kuin TDA7492 kiinanviritys. Subikanavassakaan ei tehoja lähimainkaan tarpeeksi yllätys yllätys ja kaiken lisäksi vielä jakotaajuudet ja bluetooth aivan täyttä p*skaa. Elettävää kesää ajatellen pitikin tilata pari kappaletta TDA7942:sia nykyiseen matolaatikkoon ikäänkuin varaosiksi kun tuli edelliset lahjoitettua pois uudesta vahvarista innostuneena ja pistää uusi paranneltu malli mökamasiinasta ajatushautomoon.

  Tällä kertaa päätetty paneutua hieman enemmän "laatuvermeisiin" ja tottakai.. think bigger!

  Ensimmäisenä aihio: .50 ammuslaatikko osoittautui turhan ahtaan puoleiseksi jo pelkästään nykyisille hyväksi todetuille TB:n 1320SIF -laajakaistoille joten isommaksi on mentävä.. Militanttifriikki kun on niin ammuslaatikkohan se on oltava, helppoja kuljettaa, vesitiiviitä, kestää kolhuja ja kaiken lisäksi onhan ne pirun tyylikkäitä. Alunperin katselin M548/M592 -malleja joiden vetoisuus lähentelee jo huimaa 35L mutta euroopasta ei mikään pulju moisia Suomeen postittele ja rapakon takaa alkaa postikulut olemaan jo puolet budjetista joten luultavasti kallistun PA-120 malliin joka sekin on vetoisuudeltaan jo yli tuplat nykyisestä.
  https://www.us-eagle.fi/epages/us-eagle.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2015060207/Products/627908

  Virtalähdettä päivitetty järeämmäksi: 6S 10A LiPo -akku

  Vahvistimen virkaa tulee toimittamaan Suren AA-AB32971 (2x100W 4ohm)
  https://www.soundimports.eu/en/2x100w-class-d-audio-amplifier-board-t-amp.html

  Äänilähteeksi:
  https://www.soundimports.eu/en/bluetooth-40-audio-receiver-board-aptx-edr-12-vdc.html

  Näiden kahden väliin volume-controllia ettei tarvitse jatkuvasti luurista säädellä ärsyttävän isoissa naksuissa:
  https://www.soundimports.eu/en/digitally-controlled-stereo-electronic-audio-volum.html

  Nämä vaativat 12V sisääntulon joten suoraan en ole kytkemässä LiPoon kiinni luonnollisesti vaan väliin tulee DCDC-muunnin:
  https://www.ebay.com/itm/DCDC-BUCK-...465799?hash=item3f858bb747:g:3xYAAOSwkBZZo9K9

  Elementteinä jatkaa hyväksi havaitut Tang Bandin 1320SIF 4" -laajakaistat.

  Sitten ne tärkeimmät.. eli kytkentäapuja tarvitaan kun ei tuo sähköosaaminen ole vieläkään vaaditulla tasolla: ohessa pieni piirrustus kytkentäkaaviosta josta saa poimia epäkohdat ja antaa risut+ruusut. Eniten huolettaa että voinhan kytkeä vahvistimen suoraan rinnan dcdc-muuntimen kanssa LiPoon kiinni sekä BT-/Volume-boardin rinnan suoraan muuntajan ulostuloon joka säädetään 12V-alueelle (kai tuo osaa pitää ulostulon 12V:ssa vaikka jännite LiPolta 22-25.2V välillä?) Kaiuttimet on tosiaan 8ohmisia 25W RMS (50W peak) joten vahvistimessa pitäisi paukkuja niille piisaa vaikka neljän ohmin kuormaan onkin specsattu. Tarkoitus olisi lisätä molempien laajakaistojen rinnalle (rinnan kytkien siis) vielä kaksi peerlessin 8ohmista minisubia (https://www.soundimports.eu/en/sds-p830855.html) että saisi vahvistimelle sopivan 4ohm kuorman sekä viimeisetkin voimat lypsettyä reservistä. Mukavasti näille jäisi vajaan 10litran oma erillinen kammio nykyisillä suunnitelmilla joten pitäisi sopivasti taajutettuna (vinkkejä jakosuotimeen kaivataan) soida melkoisen muikeasti refleksiputken kera edes vähän lisäbassoa tuoden.  P.s on muuten ensimmäinen koskaan piirretty kytkentäkaavio :)
  P.p.s perkeleen perkele.. tilasin kaikki hilavitkuttimet euroopasta että saisi mahdollisimman nopeaan uuden blasterin tulille lisähinnoista viis kun ei kiinanpojan vauhtiin ja laatuun ole luottaminen.. Hakkurin piti tulla Italiasta ja tottakai viimeisimpänä tuli inffo siitä että tuote on postitettu.. NO SAATANA KIINASTA TIETENKIN!.. kai se on jostain luotettavammasta lähteestä haettava kun eivät liian kalliita tuppaa olemaan mutta hieman sylettää myyjän toiminta että lähes kymmenkertainen hinta postien kera nyhtää kun olisin voinut suoraan sen sieltä kiinasta itsekin tilata.

  Mukavaa kesää kaikille :)
   
 7. 0nanias

  Rekisteröitynyt:
  28.11.2010
  Viestejä:
  432

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti