Ghettoblaster- projekti

Viestiketju alueella 'Viihde-elektroniikka, kamerat ja Hifi' , aloittaja Tubulaari, 03.05.2011.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Eihän se ihan mennyt niinkuin suunnittelin... mutta nyt on poppikone 99,9% valmis kesää varten.

  Alkuun piti tehdä 80-90-lukujen tyylinen ghettoblaster lastulevystä/puusta/mdf:stä ja tarroittaa se aidon näköiseksi.
  [​IMG]
  Painosta tuli kuitenkin ongelma, koska tilavuutta oli ~100 litran pintaan. Kokeilin vanhasta lipastosta otettuja lastulevyjä, varastosta löydettyä mäntylevyä ja ohuempaa MDF-levyä.
  Ohut MDF toimi hyvin painon suhteen, muttei kestävyyden.

  Lopulta päädyin uusiokäyttämään vanhahkot (2009?) Wharfedalen kaiuttimet jotka ovat tähän asti toimineen kotiteatterin surround-kaiuttimina (leffoja tulee harvoin katseltua joten ei ollut suuri menetys)
  Ylimääräiseksi jäi vielä keskiäänen virkaa toimittanu kaiutin ja pari pikkupurkkia sekä tornikaiuttimien wooferit ja toinen torni ilman diskanttia ja midbassoa. Josko rakentaisi toisen. Tai myisi halukkaille.
  [​IMG]

  Alkuun suunnittelin, että vahvistimena toimisi Ebaysta tilattu TDA7492P 50W+50W Bluetooth vahvistin. Tässä oli kuitenkin ongelmana suoraan piirilevylle juotetut matalat näppäimet ja käynnistyksessä/nappuloita painellessa/yhteyden muodostuessa kuuluva jumalattoman kova piippaus!
  Päädyin käyttämään 5 vuotta vanhaa koteloitua Suren 2x15W vahvistinta, jossa on virtakytkin ja digitaalinen potikka, erittäin simppeli ja toimiva ratkaisu.
  [​IMG]
  [​IMG]
  (Mahtavia kylmäjuotoksia tuli)

  Akuksi tuli HobbyKingiltä Turnigyn 3S 2200mAh. Jännite riittää ainakin ensitestien perusteella aivan mainiosti, vahvistin on mitoitettu 9-14 voltin jännitteelle.

  Kaiuttimet on jakosuotimien perässä, jotka pöntöissä alunperinkin olivat, tosin midbass- ja woofer-lähdöt on kytketty yhteen ja diskantille menee sitten omat piuhansa. Ihan ei alimpiin taajuuksiin nuo elementit pääse, mutta eipä ne wooferitkaan paljoa alemmas kuulu menevän.
  Aivan riittävää hifiä kun ottaa huomioon käyttötarkoituksen.

  Valmis tuotos näyttää tältä.
  Vahvistimen kotelo on liimattu kaiutinkoteloon kiinni ja vahvistin liukuu kotelon sisälle siististi. Akku on samassa nipussa, joten on helppo ottaa lataukseen.

  Sisääntulona toimii 3.5mm jakki, joten voi soittaa melkein millä tahansa vekottimella. (bluetoothia olisi voinu käyttää käytännössä vain puhelimella). Reikään tulee vielä tiiviste myöhemmin.
  (Kuvassa alareunassa) mahdollisesti sipaisen puoli senttiä vielä pois, jolloin päätylevy jää oikealle tasolle ja lähtee tuo naarmuuntunut osa viilusta pois.

  [​IMG]

  Vielä on tarkoituksena laittaa kantohihna kiinni, tiiviste tuolle johdolle, vahvistaa suojaritilä (reiät on jo valmiina) ja pieniä kosmeettisia virheitä korjailla.

  EDIT: Ensimmäisen kunnon testin perusteella ääntä ja soittoaikaa riittää vähän liikaakin. Täysille ei sisällä uskalla laittaa, puolen tunnin aikana akun jännite putosi 0,1 volttia kun kuunteli normaalilla voimakkuudella (~60dB metrin päähän)

  EDIT2: Parin tunnin sessiolla jännite putosi toisen 0,1 volttia, äänenvoimakkuus oli luokkaa 80-90 dB metrin päässä db-mittarilla mitattuna.
   
 2. Jipa

  Rekisteröitynyt:
  21.09.2002
  Viestejä:
  1 890
  Löyty vaatehuonetta siivotessa valmiihko lodja 6,5" Visattomalla (BG17).

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  Loota 4 mm vaneria nurkkarimoilla ja vahvikerinkulalla elementille. Verhoiluna ergonomisesti alkon kangaskassi ja alumiinipäädyt. Uusia sähköpalikoita ja niiden myötä kantta tuo huutais, mutta itse en jaksa nähdä vaivaa.

  20 €urolla saa noutaa Hervannasta.

  E: Jos jollain ei ole referenssikassia niin mitat n. 22x28x15 cm (LxKxS) ja painoahan tuolla ei ole oikeen mitään.
   
 3. mikiza

  Rekisteröitynyt:
  22.01.2012
  Viestejä:
  61
  Osaisko joku neuvoa yksinkertaisesti miten 2-kanavainen potentiometri kytketään sisääntulon ja vahvistimen väliin? Tai jos joku löytää simppelin kytkentäkaavion niin olisi kivasti avuksi.

  Lähinnä, että mistä välistä otetaan signaali vahvarille ja mikä kytketään maihin.
   
 4. jounika

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2009
  Viestejä:
  4 752
  Kun otat potikan nuppi itseäsi kohti ja potikan pinnit alaspin, niin signaalimaa tulee vasemmanpuoleiseen, tuleva signaali oikeanpuoleiseen ja vahvistimelle lähtee keskimmäisestä. Ja potikan arvon pitää olla järkevä, 10-100k luokkaa. Kannattaa huomata, että joissain vahvistimissa mitä tämänkin ketjun rakenteissa käytetään, on vain muutaman kilo-ohmin sisäänmenoimpedanssi, se vaikuttaa potikan toimintaan.
   
 5. mikiza

  Rekisteröitynyt:
  22.01.2012
  Viestejä:
  61
  Kiitoksia! Vähän tuollaista muistelinkin. Vaikka elektroniikkaa on tullut jonkinverran luettuakin, niin juurikin tuo signaalin ja maan välinen yhteys mietitytti, että pienentääkö olennaisesti jo muutenkin heikkoa signaalia. 50K tosiaan potikka
   
 6. jounika

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2009
  Viestejä:
  4 752
  Eipä se sitä tasoa muuten voi säätää kuin vaimentamalla maksimista pienemmäksi,
   
 7. Camel Carlino

  Rekisteröitynyt:
  01.11.2010
  Viestejä:
  514
  Olen miettinyt yhdistää 2 kärpästä samalla kertaa. Ostaisin boomboxia varten autokaiuttimet ja 2-kanavaisen digipäätteen. Ideana olisi mahdollisesti siirtää autoon ko välineet jos boomboxin käyttö kyllästyttäisi.

  Ajattelin jotain tämäntyylistä vahvistimeksi:
  http://www.autostudio.fi/autoon/vahvistimet/2-kanavaiset/jl-audio-xd200-4-vahvistin.html

  ja kaiuttimiksi:
  http://www.autostudio.fi/audison-avk6-6-5-2-tie-erillissarja.html
  http://www.autostudio.fi/focal-ps165fx-6-5-2-tie-erillissarja.html

  Herkkyys kaiuttimissa on 91dB. Mitä ajatuksia herättää? Onko esim. ko yhdistelmästä mahdollista saada toimivaa settiä ja kohtuullista äänenvoimakkuutta, (yli 100dB) ja kuinkahan ison koteloin nuo vaatisi?

  Tuon pohjalle pitäisi lähteä myös akkua miettimään. Tuo autovahvistin antaisi 60W 12.5V, tarvitteisko tuo erillistä DC-DC muuntajaa vai riittäisikö pelkkä 12v akku?

  Entä kuinka tehokkaan akun vaatisi jos noilla soittaisi sen 5-8h?


  Lipotkin voisi tulla harkintaan mutta saisin kuitenkin ne varmaan posahtamaan silmille.

  Toinen vaihtoehto olisi vahvistimeksi esim: http://store.accusafe.nl/modules/versterkers/sure-2-x-100watt-class-d-audio-amplifier-board mutta tuosta puuttuu suotimet joten olisi kaiuttimille huonompi vaihtoehto?
   
  Viimeksi muokattu: 23.05.2016
 8. Camel Carlino

  Rekisteröitynyt:
  01.11.2010
  Viestejä:
  514
  Ja tuosta autokaiuttimien järkevyydestä vielä niin testailin tuolla Focalin ja Audisonin arvoilla syöttää winISD:n lukemia ja arpoa käppyrää. Voiko näistä nyt päätellä yhtään mitään miten nuo tuollaisessa virityksessä soisivat ulkona. Ainakin keskenään näyttävät melko samanlaisilla samoilla tilavuuksilla ja viritystaajuuksilla.

  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 23.05.2016
 9. jounika

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2009
  Viestejä:
  4 752
  CC: Kyllähän nuo kaiuttimet varmaankin toimii ihan kohtuullisesti.

  Huomaathan, että tuo linkkaamasi suren vahvistin on 12 voltilla vain 2x 10 wattinen, sille tarvitsisi olla kunnon jännite, esim 6-8S Lipo, jolloin jännitettä olisi tehon aikaan saamiseksi. 30 voltilla saapi sellaisen 70 wattia per kanava.
  Tuossa autovahvistimessa taas on taas hyötysuhdetta huonontava jännitteenkohotin, jotta tehoa saadaan ulos. Eli se tarvitsee virtaa jännitteiden, piikeissä voi olla 30-40A:n luokkaa. Lyijyakuilla jos ruokkii, niin 20-30Ah voisi olla passeli. Keskimääräinen ottovirta reippaasti kuunnellessa (piikit 50W kanava) kuitenkin jotain 3-5 A:n luokkaa. Litiumakku olisi huomattavast kevyempi ja aika tumpelo saa olla, jos sellaisen saa poistumaan, mikäli kunnollinen akku, laturi ja johdotukset.
   
 10. Camel Carlino

  Rekisteröitynyt:
  01.11.2010
  Viestejä:
  514
  Nonii, saatiihan nyt joku vastaus.

  Toki niiden kaiuttimien täytyisi toimia hyvin, että viitsisi lähteä sijoittamaan niihin ja rakentelemaan vrt joku valmis laite. Olisko tuo pienemmän RMS omaava kaiutin parempi, mitä olet mieltä viritystaajuudesta?


  Jos nyt lähtisin akkupuolta miettimään kalliimmasta päästä niin mitä etuja esim tämä: http://www.autostudio.fi/autoon/optima-akut/optima-38ah-450cca.html toisi tavallisiin akkuihin verrattuina, esim ( https://www.motonet.fi/fi/tuote/9054030/Sznajder-40Ah330A-akku-P187xL127xK223-- ) ? Ja onko tavallisen akun käytössä tärkeää vain muistaa, että akun jännite ei laske alle jonkun arvon, joku jännitteenmittari siihen?

  E: On nuo kyllä jo melko möhkäleitä, Optiman paino: 11,6 kg. Jos ossais vaan tehä noista lipoista niin kyllähän painoa olis vähemmän.
   
  Viimeksi muokattu: 24.05.2016
 11. jounika

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2009
  Viestejä:
  4 752
 12. Borssikeitto

  Rekisteröitynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  135
  Suunnitelmissa noin 15l boombox. Tietoa näistä asioista ei yhtään. Kumpi on järkevämpi 2x visaton bg17 vai yksi bg20? Mikä nuista suren vahvistimista sopisi parhaiten nuista kaiutin vaihtoehdoista paremmalle. Kotelovaihtoehtona löytyisi tämäntapainen salkku, jossa päälyosa aukeaa: http://www.lorraine.co.uk/images/im_briefcase.gif
   
 13. JoonaX

  Rekisteröitynyt:
  11.11.2010
  Viestejä:
  53
  Tarkoitus olisi tehdä itsekkin ghettoblasteri. Minulla on hyllyssä kaksi Sonyn 6x9 kaiuttimia ylimääräisenä ja tarkoitus olisi käyttää niitä. Lisäksi minulla on http://store3.sure-electronics.com/4-x-100-watt-class-d-audio-amplifier-board-tda7498 vahvistin.

  Tuli pari ongelmaa vastaan. Minkä kokoinen kotelo noille kahdelle Sonyn kaiuttimelle kannattaisi tehdä ja mistä minä 36v akuston ja laturin keksin? Onko kenelläkään ideaa?

  Toki tuo vahvistin toimii myös pienemmällä volttimäärällä mutta vahvistimen antama watti määrä laskee.
   
 14. Digihetki

  Rekisteröitynyt:
  13.12.2012
  Viestejä:
  306
  Olisi tarkoitus tehdä karaoke ghettoblaster ja neuvoja kaivattaisiin!
  Löytyy jo 2.1 kaiuttimet ja vahvistin niille, mutta miten tuohon sotkisi mikrofonin mukaan?

  Ideana oli, että ostaisi mikrofonille oman vahvistimen, jonka ulostulon sitten sotkisi kaiuttimien sisääntulon kanssa. Toimisikohan?
   
 15. jounika

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2009
  Viestejä:
  4 752
  Kaiuttimien sisäänmeno? Ei niitä kaiutintasoisia voi yhdistellä. Mutta mikkivahvistimen lähtöä pystyt sotkemaan linjatasoisena vahvistimen inputtiin. Varmaan kannattaa mikkilinjaan oma tasonsäätö ja mastervolume.Signaaliyhdistykseen sarjavastusta, ei suoraan, jottei linjatasoisetkaan ole oikosulussa.
   
 16. HW77

  Rekisteröitynyt:
  19.09.2015
  Viestejä:
  1
 17. Yolopukki

  Rekisteröitynyt:
  21.12.2012
  Viestejä:
  25
  Tarkotus ois lähiaikoina viimein aloitella boomboxi-projektia. Suunnitteilla olisi sellaset setit, että yhteensä tulis 4 x 6.5" koaksiaalikajarit ja keskelle 10" subi. Kokoa boksille tulee jonkin verran, mutta ihan kokeilumielessä haluttaa rakennella (varsinkin kun kaiuttimet saa erittäin halvalla/osa löytyy jo ennestään). Äänilähteeksi tulossa Pioneerin automankka, ja koaksiaalit tulisi mankan vahvistimeen. Subille pitäis löytää joku edullinen pieni vahvistin. Suosituksia? Rca:lla siis luonnollisesti pitäisi saada mankkaan kiinni. Ja sitten pitäisi olla 12v akku ja laturi. Miten helpoin toteuttaa, että voi ladata boomboxin "ulkopuolelta"? Mikä akku soveltuisi parhaiten, että pystyy soittamaan myös toisinaan verkkovirran kautta, ja ulkokäytössä tietenkin akulla, sekä sellainen ettei ottaisi kovin itseensä jos sattuu ihan tyhjäksi menemään?

  Eniten siis akku- ja laturipuoli askarruttaa, sekä pieni vahvistin olis subille hakusessa.
   
 18. jounika

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2009
  Viestejä:
  4 752
  Ei voi. 13.2 volttia on latausjännite tuollaiselle. Lienee melkoinen balansoimaton pommimoska.

  Aika huono lähtökohta tuo autosoitin. Silloin subille varmaankin joku pieni 12 volttinen autopääte, 1-kanavainen D-luokkainen. Virtaa kuluu, joku 55Ah:n Optiman Yellowtop voisiolla sopiva. Ja siihen sitten laturi rinnalle. Toinen vaihtoehto olisi joku 6-8S 5-10Ah lipoakku, soittemelle riittävän tehonsiirtävä ISOLOITU dcdc-muunnin (kannattaa katsoa vicorin sivulta modulin viereen mahdollisesti tarvittava suodatus): http://www.ebay.com/itm/Vicor-V24C1...100W-DC-DC-Converter-Module-NEW-/300599378379 Subille vahvistimeksi vaikka joku soveltuva Sure: http://store3.sure-electronics.com/1-x-200-watt-class-d-audio-amplifier-board-t-amp
   
  Viimeksi muokattu: 18.07.2016
 19. Naftapeukku

  Rekisteröitynyt:
  18.07.2016
  Viestejä:
  8
  Kauan oli ollut mielessä tehdä omaa desingiä tällainen helposti mukana kulkeva ja järkevän kokoinen bluetooth mölisijä, joita marketit on pullollaan. WinIsd:llä eri variaatioita ruudulla pyöritellessä päädyin toteuttamaan kotelon passiivisäteilijöillä. Pääelementit olivat jo tässä vaiheessa tiedossa. Toisena vaihtoehtona oli mielessä kotelon sisältä ulos vedettävä jonkin sortin "teleskooppi" refleksiputki tilavuuden säästämiseksi, mutta se tuli kuopattua nyt toistaiseksi ja ehkä hyvä niin :rolleyes: Tavoitteena oli tehdä riittävän alhaalta toistava kaiutin, tinkimättä äänenpaineesta, sekä akun kestosta (mahdotonta). Painokin piti minimoida, kai jossain näistä osittain onnistuttiinkin. :)

  Sopivaksi aihioksi löytyi alumiini neliöputkea 150x150x5mm koossa ja oikea tilavuus 30cm pituuteen pätkästynä. Kevyehkö lähtökohta, ei vetele eikä resonoi. Pitäisi kestää myös käytössä.[​IMG][​IMG]

  Halusin tehdä tästä myös mahdollisimman helposti huollettavan, jos tarvitsee joskus vaihtaa komponenttia sisälle. Näin ollen tein päädyistä irroitettavat ja laitoin m5 kalustemuhvit joka sivulle. Valmiista 18mm bambu liimapuulevystä sahailin palat sisämittoihin, sekä jyrsin urat niihin tiivisteitä varten ja pyöristykset Vifan 4" passiivisäteilijöille. Lopuksi kevyt pyyhkäisy mirkalla ja mattalakka.[​IMG]

  Elementeiksi valikoitui siis Dayton audion nd91-4 3" laajakaistat neo-magneeteilla, jotka yllätti kyllä positiivisesti toistollaan tässä koossa. Kaveriksi näille tuli monacorin dt-28n hoitamaan ylärekisteriä -6db passiivisuotimella siitä mihin laajakaistat puutui. Kytky näillä on noin 2ohm.[​IMG][​IMG]Sitten se kaikki elektroniikka hässäkkä piti mahduttaa sisälle:
  - Turnigy multistar 4s 10c 10000mah, kuvauskoptereille yms. tarkoitettu kevyempi lipo
  - Sure 1x100w mono tpa3116d2, (täydellä akulla 16,8v pitäisi antaa datalehden mukaan 2ohm noin 60w)
  - Sure 4.0 apt-x bluetooth, oma isoloitu dcdc muunnin
  - Minidsp, volumen säätö ja usb läpivienti jakkilevyssä
  - balansoiva automaattilaturi lipolle
  - jännitevahti/hälytin (kennojen varausta pystyy tarkkailla kurkistus linssistä kotelon päältä)
  - 3.5mm audio sisääntulo, joka ohittaa samalla bt:ltä tulevan signaalin.
  - regulaattori dsp:lle
  - rele kaiutinlähdössä poistamassa poksahtelut
  + muuta pientä kilkettä

  Pommiltahan se näyttää, mutta kaiken sai mahtumaan lopulta.:D[​IMG]

  Keinonahkaa pintaan, kumitassut pohjaan, kantokahva ja ritilät suojaksi elementeille. Painoksi jäi 5,5kg ja tälläinen siitä tuli pienen hipostelun jälkeen.[​IMG][​IMG][​IMG]

  Tuli REW:llä mitattua vaste, tosin sisätiloissa niin vähän korostumia.
  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 29.12.2016
 20. Camel Carlino

  Rekisteröitynyt:
  01.11.2010
  Viestejä:
  514
  Korjasin linkit. :kippis:
   
 21. Camel Carlino

  Rekisteröitynyt:
  01.11.2010
  Viestejä:
  514
  Hieno on kaiutin kyllä. Paljonko tuli maksamaan?
   
 22. Naftapeukku

  Rekisteröitynyt:
  18.07.2016
  Viestejä:
  8
  Kiitti korjauksista! Noh olishan marsun stanmoren saanu edukkaammin, mutta se ei ollu lähtökohta tälle projektille:rolleyes: Myös ylimääräisiksi jääneitä osia pääsi hyödyntämään tässä kivasti.
   
 23. p0ju

  Rekisteröitynyt:
  19.11.2012
  Viestejä:
  156
  Saako tätä projektia plagioida, oma boombox tehty autohifistä ja moponakuista joista olisi aika päästä eroon.:tongue:
   
 24. Naftapeukku

  Rekisteröitynyt:
  18.07.2016
  Viestejä:
  8
  Saa toki, jos näkee että löytyy jotain jalostettavaksi asti. :kahvi:
   
 25. Bonantza_

  Rekisteröitynyt:
  11.02.2017
  Viestejä:
  6
  Katotaas jos vaikka joku täällä olis hereillä. Sain tuossa "valmiiksi" oman sätöksen ja mielipiteitä sekä kehitysideoita kaipailisin.

  speksit:
  Vahvistin TPA3116D2 2x 50W +100W
  Akut 2x 12V 5ah moottoripyörän geeliakkuja mallia biltema
  Diskantit ja keskiäänet lainattu kotihifi mööpeleistä n. 3ohm per kanava
  Subwoofer 8" bumper 4ohm
  Bluetooth vastaanotin mallia ebay
  Laatikko omavalmiste 8mm vesivaneeria jossa subi omassa kotelossaan ja loput romut omassa

  Painoa koko laitteella n. 15kg joka nyt kuulostaa melko painavalta kun kyseessä kuitenkin mukana raahattava tuote. Mutta eipä tuo paino mikään mahdoton ole kun löytyy nuo repun kantohihnat.

  Ollut nyt käytössä parissa opiskelijatapahtumassa ja kyllä tuolla kaikenlaisia katseita saa :D Kuvat puhukoot puolestaan:

  [​IMG]
  [​IMG]
  Ensin oli tarkoitus mennä kahdella 5,25" pioneerin autokaiuttimella mutta jäivät auttamatta pieniksi
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  Ekassa pidemmässä testissä havaitut "viat":

  1.Jostain syystä purkaa vain toista akkua (akut siis sarjassa 24V). Tänään koitin ladata samalla laturilla kuin ennenkin (12V 1A ylläpitolaturi) ja ekaa akkua latasi n. 2h mutta toisen väitti olevan täysi. Kun loota ei ole käytössä, katkaisijoilla katkaistaan piiri ennen ekaa akku ja vielä akkujen välistä ettei vaan ole missään yhteyksissä, siis myös latauksen aikana. Kuitenkin melko positiivisesti yllätti akunkesto kun kuitenkin luukutettiin täysillä 16:00-22:30 :think:

  2. Basso alkoi särkeä ja rämistä puolessa välissä iltaa. Alussa soitti täydellä volumella särkemättä. Syynä voisi olla nuo akut(?) tai sitten kun BT vastaanottimeen laitettiin powerbank kesken kaiken.

  Antakaas risut ja ruusut jos tätä vielä joku lukee :comp:
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti